Software-update: Inkscape 1.0

Inkscape logo (75 pix) Versie 1.0 van Inkscape is uitgebracht. Dit opensource- en cross-platformprogramma is bedoeld voor het bewerken van vectorafbeeldingen. Het vertoont overeenkomsten met programma's als Adobe Illustrator, Corel Draw, Freehand en Xara X, maar het grote verschil is dat Inkscape met Scalable Vector Graphics werkt, een door het W3C ontwikkelde open standaard. Uitgebreide release notes voor versie 1.0 kunnen op deze pagina worden gevonden, dit zijn in het kort de hoogtepunten:

Release highlights Breaking changes affect the following areas:

Versienummer 1.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows 8, Windows 10
Website Inkscape
Download https://inkscape.org/release
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

05-05-2020 • 10:28

40 Linkedin

Submitter: Jogai

Bron: Inkscape

Update-historie

Reacties (40)

40
40
37
5
0
3
Wijzig sortering
In hoeverre kan dit zich meten met Illustrator? Wil graag van adobe cloud af maar heb voor Illustrator nog geen geschikte vervanger gevonden.
Of Inkscape een geschikte vervanger is, hangt af van wat je ermee doet. (duh!)
Een belangrijk verschil (voor wie dat belangrijk vindt) is, dat Inkscape open source software is.

Ik ben zelf geen grafisch ontwerper, maar gebruik Inkscape voor afbeeldingen in webpagina's. Omdat alle browsers inmiddels SVG begrijpen kun je met Inkscape eindeloos schaalbare afbeeldingen maken.
Vervolgens kun je de SGV aanpassen en veranderen (b.v. animaties) met D3.js.

Het is wel bijzonder dat er na zoveel jaren nu een versie 1.0 is. Ik gebruik Inkscape al heel lang zonder problemen, sinds het nog Sodipodi heette.

[Reactie gewijzigd door enver63 op 5 mei 2020 10:51]

Ja ik ook, sinds sodipodi :)
Inkscape werkt heel fijn.
Of Inkscape een geschikte vervanger is, hangt af van wat je ermee doet. (duh!)
Een belangrijk verschil (voor wie dat belangrijk vindt) is, dat Inkscape open source software is.
Dat niet alleen. Ik vind het evenzo belangrijk als software ook onder andere platformen te gebruiken is, zodat je niet afhankelijk bent van één platform.

Onder Windows gebruik ik ook zoveel als mogelijk programma's die ook onder Linux draaien (native), en vice versa. Anders ben je voor één bepaalde applicatie meteen verplicht om onder dát platform te werken. Voor mij is dit altijd het uitgangspunt geweest: platformonafhankelijkheid.

Spijtig dus voor Adobe, maar dat komt niet op mijn machines. En Inkscape doet het, zoals je het zelf al aangeeft, uitstekend. En omdat het ook op Windows is te installeren hoef ik niet steeds te "jumpen" naar steeds een ander systeem. Lekker, die vrijheid!
Grappig hoe ervaringen verschillen; ik heb Inkscape pas een paar keer gebruikt, en ben beide keren tegen problemen aangelopen.
Het eerste probleem was de export van afbeeldingen waar in browsers de text uit verdwenen was.
Overigens is het uiteindelijk wel gelukt (door de export settings aan te passen, of vanuit inkscape te printen dat weet ik niet meer)

Het andere probleem is dat Inkscape vooruit liep op de SVG standaard en dingen had geimplementeerd die uiteindelijk niet geaccepteerd werden, zoals flowroot text. Hierdoor geeft het problemen als je de SVG in andere programmas wilt gebruiken. (in mijn geval interactieve SVG voor OpenShot)

https://gitlab.com/inkscape/inbox/-/issues/337

Hopelijk wordt dit binnenkort opgelost.
Ik ben het volledig eens met MiesvanderLippe en enver63. Het enige wat ik nog wil toevoegen is: veel mensen hebben hun hele denken en doen gefixeerd op het UI en ecosysteem van Adobe (soms bewust, vaak onbewust). En veel hebben dan moeite om aan iets nieuws te wennen. Men heeft immers jarenlang ervaring in hoe bepaalde dingen gemaakt kunnen worden in Illustrator.

Wanneer je switcht zullen er zaken zijn die anders werken en waar je opnieuw naar zult moeten zoeken op het internet waarna je de nieuwe manier zult moeten leren. Veel mensen ervaren dit als vernederend of pijnlijk want ze voelden zich een volleert artiest en nu moeten ze ineens weer moeite doen om iets te leren wat ze voorheen al konden. Mijn ervaring is dat deze emotionele drempel voor veel mensen te groot is tenzij ze vooraf echt overtuigd zijn van de voordelen die een alternatief, zoals Inkscape, met zich mee brengt. Het is nu eenmaal prettig om in je comfort zone te blijven.

[Reactie gewijzigd door MaestroMaus op 5 mei 2020 11:05]

Anoniem: 498327
@MaestroMaus5 mei 2020 11:47
Ik blijf lekker doorwerken in Freehand. Grappige is dat dit soort software door de minimalistische designtrends niks onderdoed voor het nieuwste. Hoop trouwens dat Inkscape meer op Freehand lijkt dan op Illustrator met zijn onmogelijke hoeveelheid selectiepijlen en destructieve paste-inside achtige klungel opties "maskers".
Ben ook heel erg benieuwd of er driehoek-anchors zijn, die zijn mijn favoriet en ontbreken ook in Illustrator. Een driehoek-anchor heeft aan een kant een rechte lijn, en de curve aan de andere kant gaat hier vloeiend in over (je kunt de handle dan maar over 1 as uitrekken en niet roteren).
Ik probeer het even, maar zie het niet.
Enfin, het is gratis, waarom niet proberen?
Hiervoor heb je de Astute Graphics plug-ins. Helaas zijn die nu ook overgegaan op de rental scheme...
Ik ben al jaren volleerd adobe CC gebruiker, betalend en wel. Als open source ontwikkelaar en adept hoop ik al heel lang op iets dat het gebruiksgemak en de stabiliteit kan vervangen. Geloof me: ik sta er echt heel erg voor open maar ik heb gewoon echt nog nooit iets gevonden dat het gebruiksgemak kan ervaren. Show me the way and I'll follow
Voor illustrator is Affinity Designer een goed alternatief. Een groot voordeel is dat je dan ook meteen in pdf's kunt werken en geen dure Acrobat nodig hebt.
Met Inkscape kan je ook PDFs openen en bewerken.
Niet in combinatie met Publsiher, je kunt in Affinity Publisher meteen Designer functies oproepen zonder te hoeven switchen.

De Affinity suite is nu nog in de aanbieding voor 25 euro per applicatie, voor 75 euro heb je dus alle drie de applicaties. Koopje, sommige Photoshop plug-ins zijn al duurder...

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 5 mei 2020 12:06]

Een fotograaf met de naam J Christina heeft op Youtube een hele serie gemaakt onder de noemer "Cutting the cord - life after Adobe" waarin hij alternatieven bespreekt voor Adobe software, in de playlist zit ook een video over vector graphics. Zijn doel is niet zozeer om Open Source software te gaan gebruiken, maar wel om niet meer maandelijks/jaarlijks geld over te maken naar Adobe wat nogal op kan lopen.
voor de liefhebbers hier ook een mooie link van een fotograaf die alleen met opensource software werkt :) https://www.linuxjournal.com/content/photography-and-linux
Waar een wil is een weg om van adobe af te komen!

[Reactie gewijzigd door Cybermage op 5 mei 2020 13:11]

Mijn vrouw is over aan het stappen van illustrator naar inkscape. De enige beperking die ze momenteel tegenkomt is dat er geen CMYK bestanden out-of-box uitgespuugd worden i.v.m. aanleveren van drukwerk spul.
Anoniem: 498327
@powerboat5 mei 2020 11:54
Zolang je geen volvlak cyaan, magenta of geel nodig hebt is werken in RGB helemaal niet zo'n slechte optie. sRGB omsluit alle drukinkten, en je kunt de drukker een aantal proefdrukken laten maken met verschillende conversie-instellingen zoals relatief colorimetrisch of perceptueel. Beetje goede omzetting bij de drukker trekt ook netjes R0,G0,B0 waarden naar 100% zwart in geval van losstaande items terwijl het binnen foto's wél uit 4 kleuren bestaat.
Ik wil je graag wat tegengas geven.

Kunnen werken in cmyk tov rgb colorspace geeft je een stuk meer zekerheid dat 't resultaat geen grijze waas gaat hebben. Veel kleuren bestaan gewoon niet in cmyk (en omgekeerd in rgb), waardoor converters maar gewoon een kleurtje kiezen wat er een beetje op lijkt.

Je doet sowieso proefdrukken als je een grote oplage hebt, maar je wilt ook tijdens het werken kunnen zien wat je doet.
Anoniem: 498327
@redtails5 mei 2020 21:58
Nog een nadeel van werken in CMYK, van CMYK smaak X naar CMYK smaak Y (bijvoorbeeld ISO coated naar SWOP) is pas écht een drama om te doen. Dus doe je aan CMYK, zorg dan dat je met exact dat profiel vertrekt waarin je zeker gaat drukken. Overigens is het ook prima werken met swatches in RGB die je dan als je de drukprocessen in kaart hebt even omzet naar CMYK en dan hier en daar nog wat bijschaaft. En foto's lekker door de drukker laten omzetten. Die heeft zoveel fijnafstellingsmogelijkheden per papiersoort, rastersoort, soms gebruikt ie hoog-verzadigde inkten, lekker de professional laten doen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 5 mei 2020 22:01]

Misschien ziet hier iets bij waar je wat aan hebt voor CMYK exports:

https://logosbynick.com/export-cmyk-with-inkscape/
Top! Dank je wel gaan we bekijken :)
1:1 is geen enkele applicatie een vervanger voor Illustrator (dat geld trouwens voor elke applicatie). Zoals anderen ook al aangeven ligt het er geheel aan wat je ermee doet, maar wat velen vergeten, is hoeveel je je tijd waardeert en op waarde beoordeeld.

Als je handeling X in applicatie Y 30 seconden sneller kan doen dan in applicatie Y dan lijkt dat in het eerste opzicht geen €25/maand waard. Dat klopt als je dat maar 1x per maand doet, als je dat echter 100x per maand doet is €25/maand opeens helemaal niet zo duur meer afhankelijk van wat je verdiend (en moet afstaan aan de belasting)...

Affinity Designer komt in de buurt en voor €27,99 (momenteel 50% korting) echt geen slechte investering: https://affinity.serif.com/en-gb/designer/
Affinity maakt ook Photo (als tegenhanger van Photoshop) en Publisher (als tegenhanger van Indesign).

Je kan Inkscape gratis proberen en de Affinity producten hebben ook een trial versie. Maar ook hier geld weer de vraag, is de tijd die je besteed aan alternatieven proberen de kosten waard of vind je het gewoon leuk om te proberen (gratis entertainment ;-)?

Ik ken zelfs genoeg mensen die meerdere applicaties in hetzelfde genre gebruiken omdat de een sommige dingen beter doet dan de ander...
Als we dan toch reclame gaan maken voor non-adobe pakketten: Xara Designer Pro is heel gooed vergelijkbaar met Illustrator. En het is onwaarschijnlijk snel en soepel in gebruik met bitmaps.

Ik heb zowel Inkscape, Illustrator, Xara, Freehand, Afiinity en CorelDRAW! gebruikt. En toch kom ik, persoonlijk, altijd weer terug bij Xara. Gewoon omdat het vlot werkt en voorspelbare output heeft. Maar het blijft natuurlijk altijd heel persoonsgebonden.

Wat betreft Inkscape; ik volg dat al sinds SodiPodi. Het is een langzaam rijpend product wat wel telkens iets beter wordt. Als ik kijk naar Illustrator dan zie ik dat het allemaal over tehe top is en dat je onderhand een heel heftige PC moet hebben wil het nog soepeltjes en vlotjes draaien. En de ontwikkelingen staan bijna stil dus elke versie kost je geld wat je niet meer terugziet in nieuwe en unieke features

Inkscape ontwikkelt zich nog wel. Werken met bitmaps en pressure-sensitivity wordt telkens beter. Grootste probleem is de ontwikkeling van SVG2.0 (of juist het gebrek aan ontwikkeling daarin) Al jaren vragen we om multipage SVG maar dat blijft maar wachten. Je kunt met trucjes wel iets voor elkaar krijgen maar creatief gebruik van software en zoeken naar oplossingen vergt wel wat.

En dan kom ik toch weer snel terug naar Xara waar ik alles in kan doen zonder uit te knobbelen hoe het toch mogelijk is ...

Wat betreft Agility; ik heb het gebruikt en er is veel mogelijk maar de UI is mij toch wel wat te , euh, kinderachtig?
Wat betreft Agility; ik heb het gebruikt en er is veel mogelijk maar de UI is mij toch wel wat te , euh, kinderachtig?
Hoe serieus moeten we je mening nemen als je het Agility noemt en het voor de rest geen enkele keer correct schrijft?

Xara Designer Pro X zit wel in een heel andere klasse dat Affinity software @€54 vs de €299 van Xara Designer Pro X. En helemaal van Inkscape (gratis).

Persoonlijk heb ik helemaal niets met Affinity software, ik zit al jaren in de Adobe CS boot omdat je als (IT) freelancer iets meer met andere bestandstype en standaarden moet doen via derde partijen... Hell, ik ben begonnen met een hele oude versie van CorelDraw die toen nog gratis bij je PC werd geleverd (486/66MHz) en als ik eerlijk ben heb ik altijd heel slecht aan Illustrator kunnen wennen...

Als mensen het beu zijn €290,28 per jaar te betalen voor Illustrator ga je ze niet een software pakket van €299 aanpraten... In dit geval bied Affinity voor het gros van de hobbyisten meer dan genoeg voor een hele schappelijke prijs. Er zijn legio Vector Graphics applicaties, er steken echter slechts een aantal boven de menigte uit ivm. heel verschillende redenen. Illustrator is de industrie standaard, InkScape is de gratis Open Source keuze en Affinity Designer is de populaire budget variant van het moment.
Affinity Designer komt in de buurt. Dan ben je nog steeds gebonden aan Windows of MacOS maar het is wel fijn in gebruik.
+1 voor Affinity software. Betaalbare alternatieven, kleine leercurve. Ik zocht zelf ook goedkopere alternatieven voor Adobe software omdat ik het hobbymatig nog wel gebruik, maar de kosten van Adobe niet te verantwoorden zijn in mijn geval.

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 5 mei 2020 11:23]

Je zou eventueel illustrator CS6 kunnen gebruiken, die zit nog niet in de cloud.
Maar is inmiddels ook niet meer te koop.
Inkscape wordt veel gebruikt door mensen die Affinity designer gebruiken omdat daar nog geen "afbeelding overtrekken" functie in zit. Lees nog niet. Incscape wordt hiervoor vaakt gebruikt omdat die module erg goed is.
Onder water is dat bij mijn weten potrace, een losstaande tool die je in een workflow met andere software evt. ook zou kunnen scripten.
Qua features ontlopen ze elkaar niet heel erg. Ik kan met Illustrator voor veel sneller werken. Als je af en toe iets nodig hebt in vector en/of je wilt niks betalen, dan is Inkscape het enige alternatief in mijn ogen.
Ik doe zelf niet heel met vector drawing maar, behalve de al genoemde Affinity Designer, heb je wel eens gekeken naar Pixelmator Pro? Voor bitmap werk doet die het best goed, vector werk kan ik niet goed beoordelen.

Bonus: Pixelmator is nog Europees ook :)
Ik heb veel met illustrator gewerkt. Ben me de laatste tijd aan het verdiepen in Inkscape. Op paar irritaties na vindt ik dat Inkscape best vergelijkbaar is met Illustrator. Soms zelfs beter.
Ik ben benieuwd naar versie 1.0 hoop dat irritatie met de zoom functie weg gewerkt is.
Voor iedereen die moeite heeft met downloaden, er is op het officiële chatkanaal een magnet URL geplaatst:
magnet:?xt=urn:btih:e71c7957ea55a0b3c54454f155b5d6e82fe70c89&dn=inkscape-1.0-x64.exe
Officiële website werkt nu wel weer.
Inkscape importeert wel .ai maar exporteert het niet.
Werkt wel als je als .pdf exporteert en dan je extensie van .pdf naar .ai verandert.
Anoniem: 498327
5 mei 2020 11:57
Kan Tweakers voortaan bij MacOS ook een versienummer vermelden? Is wel handig te weten welk OS wordt ondersteund. Het is dus geschikt voor 10.11 en hoger.
Ik kom niet door de download heen.....Doet niets als ik de 64 bit Windows installer wil downloaden.....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee