Ik heb ondertussen al een tijdje een Homey en heb sinds dag één een haat-liefde relatie met het apparaat.
Het design vind ik geweldig (persoonlijke smaak) en het feit dat het een Nederlands product is, vind ik ook helemaal top.
Het hele mechanisme is bijzonder makkelijk op te zetten, en je hebt in no-time wat simpele dingetjes opgezet.
Waar ik altijd heel erg tegen aan loop met Homey, is dat als je iets complexers wilt dan 'als dit (en eventueel zus of zo) dan dat', dat je dan al snel hele reeksen aan flows moet maken om het voor elkaar te krijgen, waardoor het nodeloos complex wordt. Je kan bijvoorbeeld geen 'case statements' maken of op een makkelijke manier meerdere triggers op één flow zetten.
Dat in combinatie met de 'voorkeur voor telefoon'-interface, maakt dat het niet makkelijker. De web interface voor het werken met flows die ze hebben is bijzonder onpraktisch met variabelen. Het kan handig zijn als je hele ketens van flows hebt, om zaken naast elkaar te kunnen zetten, en dat je dan de variabelen kan zien met de huidige waarden.
Daarnaast ervaar ik de 'core' als erg summier. Je moet effectief een aantal extra apps gebruiken (van derde partijen) om de iets complexere dingen op een enigsinds normale manier af te kunnen handelen. De functionaliteit van de apps 'Transitions', 'Sets' , '<group>' of 'countdown' zouden eigenlijk standaard in de core moeten zitten. (die laatste twee gebruik ik persoonlijk overigens niet, maar ik kan me voorstellen dat veel mensen die functionaliteit wel zouden kunnen gebruiken)
Het is uiteraard erg fijn dat er mensen zijn die die (in mijn optiek onmisbare) apps hebben gemaakt en bijhouden, maar ja. Je kan er niet 100% vanuit gaan, dat zij dit tot in der tijden blijven doen. Maar kudo's dat jullie het doen!! Ga zo door!!
De Homey app is eigenlijk meer een beheer-app dan een gebruiks-app, al bungelt het er een beejte tussen in. Er zit geen dashboard in. Alles is alfabetisch gesorteerd (niet handig dat 'woonkamer' dus altijd ergens onderaan is in de overzichten. (je kan uiteraard 0-woonkamer doen).
Echter heb je effectief ook een PC nodig omdat bepaalde functionaliteit alleen in een mobiel-onvriendelijke web interface is gezet. Zo kan je niet alle 'verloren' apparaten via de app verwijderen. Dit moet weer met een web interface. Sterker nog, met iets dat zij een ontwikkelaar interface noemen. Je hebt ook geen fatsoenlijke manier om naar metrics te kijken. Ook dit is weer met een web interface.
Al met al voelt het voor mij allemaal erg on-af aan na die jaren. Dat gezegd hebbende, functioneert wel alles wat ik wil, en de meeste simpele dingetjes kan ik inderdaad gewoon even snel met m'n telefoon doen. Anekdotisch voorbeeld: Gisteravond kwam er nog een pakketje met een buitenbewegingsensor en een paar slimme lampen en heb toen heel simpel het lampje bij m'n voordeur 'geautomatiseerd'. (staat nu zachtjes aan als één van de lampen in de woonkamer aan staan, gaat, tussen zonsopgang en zonsondergang feller branden bij beweging en weer dimmen als die er niet meer is, en gaat uit als de woonkamerlampen uit zijn, maar weer wel aan bij beweging. Dit alles in drie flows, in combinatie met de 'Sets' app. Anders hadden het er heel veel moeten worden)
Wat ik overigens als zeer positief ervaar is dat de community bijzonder actief is en in de regel zeer behulpzaam is.
Als ik binnenkort een keer tijd heb, ga ik in elk geval Home Assistant op een pi installeren, en dan met mqtt de logic overzetten naar HA, en dan laat ik Homey alleen nog maar de aansturing doen. (dus dat het een veredelde antenne wordt. Ik had hier al eventjes meer geëxperimenteerd en dat lijkt goed te werken)
Ik zou in elk geval niemand, die ook maar een beetje technisch is, een Homey aanraden. Je hebt voor ongeveer hetzelfde bedrag een pi (met adapter en case), zigbee-antenne en zwave-antenne (kaku moet je niet willen gebruiken, maar ook die kan je er bij kopen als je echt moet

), waar je dan HA op zet. Mensen die alleen wat simpele dingen willen kunnen doen, zou ik hem wel aanraden, want daar is hij, in z'n huidige staat, zeer geschikt voor.