Software-update: KeePassXC 2.5.1

KeePassXC logo (79 pix) KeePass Password Safe is een bekende opensourcewachtwoordmanager die oorspronkelijk voor het Windows-platform werd ontwikkeld, maar later met behulp van Mono ook op andere platformen zijn werk kan doen. KeePassXC wordt ontwikkeld in C++ met Qt voor het grafische deel waarmee het op Linux, macOS en Windows een passend uiterlijk biedt. Hiermee kunnen accounts worden opgeslagen, inclusief de bijbehorende gegevens, zoals gebruikersnaam, wachtwoord en url. Alle gegevens worden veilig in een met het aes, twofish of ChaCha20 versleutelde database opgeslagen. Verder kan het programma automatisch wachtwoorden genereren en lijsten im- en exporteren. Voor meer informatie verwijzen we jullie door naar deze pagina. De changelog voor versie 2.5.1 ziet er als volgt uit:

Added
 • Add programmatic use of the EntrySearcher [#3760]
 • Explicitly clear database memory upon locking even if the object is not deleted immediately [#3824]
 • macOS: Add ability to perform notarization of built package [#3827]
Changed
 • Reduce file hash checking to every 30 seconds to correct performance issues [#3724]
 • Correct formatting of notes in entry preview widget [#3727]
 • Improve performance and UX of database statistics page [#3780]
 • Improve interface for key file selection to discourage use of the database file [#3807]
 • Hide Auto-Type sequences column when not needed [#3794]
 • macOS: Revert back to using Carbon API for hotkey detection [#3794]
 • CLI: Do not show protected fields by default [#3710]
Fixed
 • Secret Service: Correct issues interfacing with various applications [#3761]
 • Fix building without additional features [#3693]
 • Fix handling TOTP secret keys that require padding [#3764]
 • Fix database unlock dialog password field focus [#3764]
 • Correctly label open databases as locked on launch [#3764]
 • Prevent infinite recursion when two databases AutoOpen each other [#3764]
 • Browser: Fix incorrect matching of invalid URLs [#3759]
 • Properly stylize the application name on Linux [#3775]
 • Show application icon on Plasma Wayland sessions [#3777]
 • macOS: Check for Auto-Type permissions on use instead of at launch [#3794]

Versienummer 2.5.1
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 8, Windows 10, Windows Server 2016
Website KeePassXC
Download https://keepassxc.org/download
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

12-11-2019 • 18:51

27 Linkedin

Submitter: Munchie

Bron: KeePassXC

Update-historie

Reacties (27)

27
27
19
3
0
7
Wijzig sortering
Kan iemand mij het verschil uitleggen tussen KeePass en KeepassXC?
Ik ben overgestapt van keepass naar keepassXC omdat je een client hebt op mac, windows en android, waarbij je ook nog een database kan sharen.

Je zet je database op een cloud opslag (in mijn geval nextcloud) en dan kan je op je mac, je desktop windows pc en je telefoon dezelfde online database gebruiken en je wijzigingen mergen / syncen naar je cloud opslag (dus niet lokaal een versie van je database hebben staan die altijd uit sync gaat lopen).
Je kon de database sowieso al sharen, dat was nooit het probleem, want het file formaat is geheel open en gedocumenteerd.

Het is gewoon handiger als je dezelfde GUI op alle platforms hebt, en dat was niet zo eenvoudig met KeePassX 2, wat op basis van .NET is geïmplementeerd. (Je kunt die software in theorie wel porteren naar macOS en Linux, maar in de praktijk gebeurt het zelden.)

Dat gezegd, als je alleen Windows gebruikt en je vindt de KeePassX GUI handiger of mooier, dan is er verder geen reden om KeePassXC te nemen.
Het is gewoon handiger als je dezelfde GUI op alle platforms hebt, en dat was niet zo eenvoudig met KeePassX 2, wat op basis van .NET is geïmplementeerd.
Je bedoelt dus KeePass 2 (dus zonder de X). KeepassX is een Linux-port van Keepass, vroeger Keepass/L (de "L" staat voor Linux). ;)

Helaas staat de ontwikkeling van KeepassX al een tijdje stil. De laatste versie is v2.0.3, en die is inmiddels alweer een paar jaar oud. Het doet nog steeds prima wat het behoort te doen, maar KeePassXC wordt veel actiever onderhouden.
KeePassXC is dan ook een fork van KeePassX vanwege onvrede over de stagnatie (ze hebben hem redelijk wat commits aangeboden maar er gebeurde niets mee en/of duurde veel te lang).
Precies. En dat is het mooie van open source software: heeft de één geen zin meer/geen tijd meer voor/is overleden, dan kan iemand anders met de code verder gaan en een fork ervan maken.

Precies om de reden van die trage ontwikkeling met KeepassX ben ik ook overgestapt op KeepassXC.
Ik gebruik Keepass al jaren op zowel Linux als Windows zonder problemen. Onder Linux gebruikte het oorspronkelijk de Mono .Net implementatie, maar dat zal wel geport worden naar .Net Core zodra ook de GUI elementen cross-platform worden.

Keepass zelf wordt goed onderhouden en heeft in het verleden een security autdit gehad en is daar goed uitgekomen. Bij de ports is dat niet het geval, vandaar dat ik voor iets als een password manager niet snel naar zal overstappen.
heel erg bedankt voor de uitleg :)
Zelf zie ik geen reden om over te stappen van één van beiden. Ze doen volgens mij precies hetzelfde.
Dit komt van de site van XC:
Why KeePassXC instead of KeePass?
KeePass is a very proven and feature-rich password manager and there is nothing fundamentally wrong with it. However, it is written in C# and therefore requires Microsoft's .NET platform. On systems other than Windows, you can run KeePass using the Mono runtime libraries, but you won't get the native look and feel which you are used to.
KeePassXC, on the other hand, is developed in C++ and runs natively on all platforms giving you the best-possible platform integration.

[Reactie gewijzigd door fm77 op 12 november 2019 20:57]

Staat in dezelfde tekst:

KeePassXC wordt ontwikkeld in C++ met Qt voor het grafische deel waarmee het op Linux, macOS en Windows een passend uiterlijk biedt.
https://keepassxc.org/docs/#faq-general-plugins
Does KeePassXC support (KeePass2) plugins?
No, KeePassXC does not support plugins at the moment. We are thinking about providing some kind of plugin infrastructure or external API in the future, but cannot specify how it will work or when it will be ready.
Dus als je plugins nodig hebt (voor in je browser bijvoorbeeld) dan is dit een zinloze route
Rare conclusie.

Dat je er een plugin in keepass voor nodig hebt wil niet zeggen dat de functionaliteit niet in keepassxc zit.

Zou gewoon kijken of je wat mist.

Dat iets plugins kan draaien om functionaliteit toe te voegen heb je werkelijk geen hol aan als er geen plugin is voor wat je zoekt...

En het is opensource, je kan het gewoon in het pakket zelf toevoegen als je toch wat moet schrijven. Plugins zijn typisch voor closed source meuk waarbij je die optie dus niet hebt.
En het is opensource, je kan het gewoon in het pakket zelf toevoegen als je toch wat moet schrijven. Plugins zijn typisch voor closed source meuk waarbij je die optie dus niet hebt.
Rara (maar typische) reactie: Natúúrlijk ga je ff een plugin schrijven als je die nodig hebt 8)7
Dat je er een plugin in keepass voor nodig hebt wil niet zeggen dat de functionaliteit niet in keepassxc zit.
Heb je gezien op de pagina waar ik naar link welke er allemaal zijn? Een hoop zijn voor zeer specifieke use cases waar echt niet iedereen wat aan heeft: zie daar de rationale van een plugin, juist om die zeer specifieke dingen niet in de complete source te proppen (met alle consequenties van dien)
Daarom kun je bij het compilen over het algemeen flags meegeven. Op bijv. Gentoo vrij makkelijk om veel dingen wel of niet mee te compilen dmv use flags.

https://wiki.gentoo.org/wiki/USE_flag
Heel lang KeePassXC gebruikt evenals KeePass 2. Toch kan ik iedereen aanraden om ook eens te kijken naar Bitwarden. Deze integreert beter in browsers/apps/mobiel etc.
Is keepass juist niet zo "goed" omdat ie juist niet al die integraties heeft? Gewoon een programma waar je je wachtwoorden in kan opslaan zonder poespas.
Dat denk ik niet. Tenzij het verplichte/geforceerde integraties zijn. Met KeePass ga je toch al snel aan de gang met plug-ins om het jezelf iets makkelijker te maken. De kracht van KeePass is juist dat het open source is en er diverse plug-ins zijn. Waarbij je het allemaal in eigen beheer hebt. Dat is Bitwarden ook, met een zeer fijne gebruikerservaring.
Ik bekijk het ook alleen vanuit mijn eigen gebruik. En ik wist nieteens dat er plugins voor zijn...
Ik gebruik alleen de copy paste functie van keepass.
Geeft idd wel eens problemen als ik op m'n telefoon een site wil openen met een ww gegenereerd door keepass. Maar dat heb ik opgelost door minder sites op m'n telefoon te gebruiken waarvoor ik moet inloggen :p
Scheelt me achteraf ook nog eens geld door geen impuls aankopen te doen op m'n telefoon! 8-)

Los daarvan ben ik het met je eens hoor. Als een ander programma standaard doet wat je wil, waarom zou je dan met plugins gaan lopen klooien.
Als de encryptie in orde is zou dat geen probleem moeten zijn :)
Auto-type werkt overal prima voor me. Integratie met browser komt met extra risico en heb het nog nooit nodig gehad.
Hoe zit het met het geheugen gebruik van Bitwarden? Ik ben niet zo'n fan van electron apps op dat gebied.
Bitwarden heeft meerdere apps/extensies. De desktop app, ik heb het net even voor je geopend en gebruikt nu 115 MB (Windows 10). Anders dan met KeePass hoeft de desktop app niet te draaien. De browser extensies zijn meer dan voldoende. Terwijl je met KeePass dus inderdaad al snel gaat knippen en plakken. Daarnaast heeft Bitwarden ook een web interface (lees: geen apps of extensies nodig). Verder kan je Bitwarden (server) zelf hosten (meerdere opties mogelijk) of gebruik maken van de cloud.

https://hub.docker.com/r/bitwardenrs/server is lichtgewichte Bitwarden server implementatie. Ideaal voor op een NAS. Mijn container gebruikt nu 64 MB geheugen.
Bedankt!
115mb vind ik wel veel, maar ik ga het toch eens bekijken. Keepass is vrij klein op mijn 2560x1440 13" scherm.
KeepassXC gaat op 4K prima, en gebruikt 30mb
Helaas, ook in deze release werkt autotype niet feilloos op macOS. Na 2.5.0 voor de 2e keer terug naar 2.4.3.
Wat werkt er dan precies niet?

Is het deze bug? https://github.com/keepassxreboot/keepassxc/issues/2719

Verder zie ik niet direct iets relevants:
https://github.com/keepas...+is%3Aopen+macos+autotype

[Reactie gewijzigd door JapyDooge op 12 november 2019 20:02]

Autotype mislukt altijd de eerste keer bij het inloggen op een webpagina, daarna doet ie het (bij die specifieke website) goed. Een volgende autotype op een andere site gaat daarna weer 1x fout. Dat kan niet de bedoeling zijn.
Dat is wel mysterieus :) Als je het niet in bovenstaande lijst ziet staan dan stel ik voor het te melden. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee