Software-update: Nextcloud 17.0.0

Nextcloud logo (75 pix) Versie 17 van Nextcloud is uitgekomen. Met dit programma is het mogelijk om in eigen beheer cloudopslag te draaien. Nextcloud is ontstaan nadat een groot aantal ontwikkelaars bij ownCloud zijn weggelopen en opnieuw zijn begonnen. Alle onderdelen, inclusief de enterprisefunctionaliteit, worden als open source aangeboden en het verdienmodel is gelijk aan wat Red Hat doet, namelijk het leveren van betaalde ondersteuning voor grote klanten. Nextcloud belooft verder een zogenaamde drop-in replacement, die het mogelijk maakt om eenvoudig van ownCloud naar Nextcloud over te stappen. In versie 17 treffen we onder meer de volgende verbeteringen aan:

Remote wipe
Remote Wipe allows users and administrators to forcibly clean files from remote devices, for example in case they are stolen. The video shows how easy it is to clean devices when you need to!

Nextcloud Text
Introducing Nextcloud Text, our new distraction-free, collaborative rich text editor. You can see how Text makes working with others easier than ever in the video.

Secure view
This release comes with improvements to secure view like enforceable document watermarks based on tags, groups, type of share and other properties. Watch the video to learn more!

And much more, including:
 • Setup two-factor authentication after first login, admins can create one-time login tokens in the web UI and delegate this to group admins
 • Secure mailbox in Outlook Add-in
 • LDAP write support makes it possible to manage users from Nextcloud
 • S3 versioning support, IBM Spectrum Scale integration and Global Scale with Collabora Online
note that we roll out new versions incrementally and usually wait a few weeks before we do so. This helps us catch any problems before it impacts too many users! If you wait for the updater to notify you, it can take some weeks. If you don’t want to wait, you can switch to the Beta channel, refresh the page, update to 17, and switch back!
Versienummer 17.0.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Nextcloud
Download https://nextcloud.com/install/
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

30-09-2019 • 15:11

36 Linkedin

Submitter: LEDfan

Bron: Nextcloud

Reacties (36)

36
36
28
1
0
6
Wijzig sortering
Eigen beheer cloudopslag, gaat dat het doel niet een beetje voorbij en is het niet gewoon eigenlijk een NAS?

Cloud opslag gebruik je omdat je data elders wil opslaan zodat je bestanden veilig zijn bij bijv. brand.
Als je zelf je opslag doet, in de cloud of niet dan heb je dus geen "externe" opslag en ben je bij een brand alsnog je data kwijt.

Een NAS is vaak ook van buiten het eigen netwerk te bereiken, het is daarmee dus eigenlijk ook een vorm van cloud opslag.

Zelf gebruik ik Stack, ook een kloon van Owncloud maar dat is wel echt cloud maar heb ik ook niet zelf in beheer.
Dit is zeker niet alleen voor een NAS thuis..
Wat Nextcloud je biedt is selfhosted cloud opslag, maar dat betekent niet dat dit bij jouw thuis moet zijn.

Er zijn ook mensen die een nextcloud op bijvoorbeeld een DigitalOcean droplet in een dockertje hebben draaien en hun opslag op een google G Suite hebben staan (cheap onbeperkte opslag).

Je hebt dus volledig controle/beheer over je applicatie en de data, in tegenstelling tot google drive/dropbox en dergelijke. Dit zal natuurlijk niet voor iedereen interessant zijn, maar voor menig sysadmin of datahoarder zijn dit wel leuke mogelijkheden! :)
onbeperkte opslag hoe dan?

ik weet dat dat je bij x aantal users geen (of een beperkte) opslag limiet meer hebt,
maar voor zover mij bekend kun je in google drive geen NFS of iSCSI targets aan maken, zelfs geen webdav dacht ik, dus hoe koppel je die opslag dan aan een webserver en belangrijker nog waarom zou je dat doen als je al google drive hebt.

Zelf heb ik deze software wel eens willen proberen maar er zijn een heel aantal nadelen aan die voor mij onoverkomelijk leken.

1 het is PHP en ergens heb ik steeds het gevoel dat je hele rare truuks moet uithalen wil je een beetje near-native performance hebben zoals bijv bij (sommige) ftp-servers of sftp-servers of dergelijken
2 het beoogt een soort personal cloud te zijn met geïntegreerde calendar en groupware functies (zelfs email). Maar: het biedt geen mogelijkheden om een mailservertje te beheren en verliest daarmee zijn simplicity.

pas wanneer er eindelijk eens een all-in-one oplossing komt die opslag beheer, mail-accounts EN nextcloud in één overzichtelijke interface kan beheren ben ik om.
Het 'onbeperkt' is natuurlijk vanuit het Nextcloud perspectief - de enige beperking is het aantal schijven wat je er aan hangt... En zelfs als je rekend dat je toch voor backups moet zorgen (bijv. bij je ouders of een vriend thuis) dus 2x het aantal schijven nodig hebt is 10 or 20 terrabyte met Nextcloud een stuk voordeliger dan bij Google ofzo ;-)

Wat betreft mail, ja, dat mist een beetje, maar een mail server is gewoon vrij lastig dus Nextcloud laat dat over aan gespecialiseerde software.

Wat prestaties tov FTP betreft - nou ja, je krijgt meer, dus het is langzamer, dat is zeker zo. Al is het op een goed geconfigureerd systeem niet langzaam - moet je wel dingen als REDIS gebruiken. De bandbreedte van je prive internet is dan waarschijnlijk al snel de bottleneck...
Daarom maak ik dagelijks een encrypted rsync backup naar Backblaze S2. Mocht mijn huis afbranden dan heb ik dat als last resort redmiddel.
Ik gebruik daarvoor stack met duplicati, mocht iemand nog op zoek zijn naar andere oplossingen }>
Ongeveer het zelfde hier, hoewel ik rclone gebruik naar Stack en OneDrive.
Als ik Nextcloud thuis en bij ouders heb draaien, is het risico van brand ook opgelost :)
Zelf wil ik SyncThing inzetten om data op verschillende locaties op te slaan. Qua snelheid is dat ongeevenaard (kan geen cloud tegenop). Maar dat is puur voor one-way/limited two-way sync ingesteld als backup ipv pure sync. NextCloud voor de rest (om daadwerkelijk bij je files te komen).

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 30 september 2019 15:32]

Ik had syncthing op mijn android toestel draaien om foto's automatisch te syncen naar huis.
Werkt goed, behalve dat mijn accu leeggezogen werd met een tempo waar je niet blij van wordt...
Eigen beheer cloudopslag, gaat dat het doel niet een beetje voorbij en is het niet gewoon eigenlijk een NAS?

Cloud opslag gebruik je omdat je data elders wil opslaan zodat je bestanden veilig zijn bij bijv. brand.
Als je zelf je opslag doet, in de cloud of niet dan heb je dus geen "externe" opslag en ben je bij een brand alsnog je data kwijt.

Een NAS is vaak ook van buiten het eigen netwerk te bereiken, het is daarmee dus eigenlijk ook een vorm van cloud opslag.

Zelf gebruik ik Stack, ook een kloon van Owncloud maar dat is wel echt cloud maar heb ik ook niet zelf in beheer.
Het hangt een beetje van je definitie van 'cloud' af denk ik. Als ik niet thuis zit, is mijn thuisnetwerk ook 'cloud', want niet lokaal...

Mijn NAS hoeft niet via het internet bereikbaar te zijn wat mij betreft.
Nextcloud is wel een mooie suite die je thuis op een machine kan draaien, maar ook heel goed op een VPS.
Zelf gebruik ik Stack, ook een kloon van Owncloud maar dat is wel echt cloud maar heb ik ook niet zelf in beheer.
Stack is geen kloon meer van Owncloed. Ze hebben enkel de API endpoints nagemaakt.
Mijn lokale NAS draait Nextcloud welke als cloud (lees: andermans hardware) beschikbaar is als storage locatie. Daarbij wordt er dagelijjks een backup gemaakt naar een lokale NAS en 1 offsite op een externe locatie. Dan heb je je data verspreid over meerdere locaties. :)
Nextcloud biedt wat meer mogelijkheden dan Stack toen ik het voor het laatst checkte (bijvoorbeeld rond het streamen van files). Ik heb het een tijdje gebruikt in combinatie met Duplicati waarbij er een versleutelde backup naar Slack werd geschreven. In theorie staan je gegevens dan alleen onleesbaar in de public cloud en maak je gebruik van een private cloud.

Beginners zou ik het gebruik van Nextcloud niet aanraden, op het moment dat je je lokale Nextcloud aan het internet hangt moet je goed in de smiezen hebben wat je aan het doen bent omdat je met zaken zoals certificaten, gehardende webservers en portforwarding in aanraking komt als je het goed doet.
De "cloud" is maar een vaag begrip. In de regel hebben alle definities één ding gemeen: jouw data staat op de opslag van een andere partij of persoon opgeslagen.

NextCloud is daar een antwoord op. Hoe je het inricht is volledig aan jezelf. Je kunt het full-YOLO mode op een Raspberry Pi draaien zonder backup, of op een VPS installeren of zelfs op een cluster aan dedicated servers.

Zowel NextCloud als OwnCloud zijn niet vergelijkbaar met Stack, dat is een hosted instance van OwnCloud met alleen de basale synchronisatie en opslag functionaliteit ingeschakeld.

NC en OC zijn véél uitgebreider dan dat. Ik gebruik het zelf als een vervanger van Google Drive en Docs. Bestanden delen, samenwerken (zelfs gelijktijdig in hetzelfde document, zoals GDocs ook biedt), agendasynchronisatie etc.

Zie het als een selfhosted en federated alternatief voor Google Docs, Drive, Dropbox, Office365, Onedrive, etc.
Mooie features. Als Text geïntegreerd kan worden in de Android app is het wellicht een mooie vervanger voor collaborative documenten waarvoor ik nu nog Collabora gebruik, want die draait voor mij relatief traag.
Collabora vond ik ook niet echt tof, heb je al onlyoffice geprobeerd? Die werkt bij mij snel, ook op mijn telefoon in de browser.
Dat klinkt wel veelbelovend! Heb OnlyOffice niet geprobeerd maar gebruik NextCloud in het Cloudron framework waar enkel Collabora beschikbaar is voor collaborative editing.
Het grote verschil tussen OnlyOffice en Collabora zit m ook in de verwerking van de input.
Bij Onlyoffice wordt alles op de client gerendert, bij Collabora op de server. Als je een trage verbinding met de server hebt, dan is alles traag bij Collabora. Bij Onlyoffice niet per se, zelf heb ik daar niet veel van gemerkt ook tijdens het samenwerken aan dezelfde documenten.

Ook is de compitabiliteit wel belangrijk, Onlyoffice is MS compatible, waartegen Collabora op LibreOffice niveau werkt. Misschien niet heel handig om dan te switchen, of juist wel.

Deze vergelijking geeft de belangrijkste punten weer, maar is wel erg gefocust op de tekortkomingen van Collabora:
https://medium.com/onlyof...l-comparison-18a5ba0dee62

Terugkomend op Cloudron:
Geen idee hoe je het met Cloudron aan zou kunnen pakken, ik las geen positieve feedback over het implementeren van een OnlyOffice plug-in.
Misschien met Docker? Zelf heb ik voor alles losse LXC-containers, maar dat is niet zo 1-2-3 uitgelegd hoe je dat moet regelen :+
Dit leek in ieder geval een werkende guide, heb er ff snel overheen gekeken.
https://github.com/ONLYOFFICE/Docker-CommunityServer

Success!
Ja, het lokaal vs op de server renderen van Collabora vs ONLYOFFICE is een trade-off. ONLYOFFICE doet veel lokaal in javascript - het krijgt het hele document dus het renderen van grote bestanden wordt traag en vreet batterij. Collabora doet dat efficienter in C++ op de server, maar eet weer bandbreedte.

Qua compatibiliteit denk ik dat ze vergelijkbaar zijn. Nou ja Collabora heeft natuurlijk (in LibreOffice) 20 jaar ervaring met MS Word compatibiliteit, ONLYOFFICE is vrij nieuw, ik zou persoonlijk Collabora meer vertrouwen op dat vlak, maar ja zelfs Microsoft zelf heeft compatibiliteitsissues tussen hun web, mac end windows versies...
De toevoegingen voor TOTP (setup @ first logon, OTP door admin (de plugin nooit aan de praat kunnen krijgen)) waren hard nodig. De implementatie zoals in 16 was niet handig, en niet te beheren.
Werkt hier vlekkeloos, OTP + U2F (Yubikey).
LDAP Write support? Dus ik kan een LDAP koppeling voor andere applicaties beheren via Nextcloud? Sold!
Meer informatie over LDAP write kan je hier vinden.

Dit is goed nieuws. LDAP/AD is een authentication back-end die ook door veel andere software gebruikt kan worden. Alles wat het beheer daarvan (met name in Windows-loze omgevingen, zoals m.b.v. Samba) kan vergemakkelijken is een bonus.

Overigens kon Nextcloud al gebruikers hun wachtwoord laten resetten in LDAP/AD, en admins de wachtwoorden van gebruikers.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 oktober 2019 05:05]

nvm

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 30 september 2019 16:13]

Ze hebben ook een plugin Nextcloud Talk. Als ze die wat meer uitbreiden zal ik die zeker gebruiken ipv WhatsApp of een andere chat app. Iedereen die ik veel spreek een account op Nextcloud en de rest via SMS.
Talk is de afgelopen maanden / jaren al flink verbeterd, hoewel er nog wat te behalen valt; in de browser werkt het erg traag bij gesprekken met een uitgebreide geschiedenis; dit wordt eerst ingeladen. En dan draai ik het nog op een vlotte client en multicore server die geoptimaliseerd is.

[Reactie gewijzigd door jurroen op 30 september 2019 23:04]

Dat is trouwens in de release van Nc Talk die bij 17 zit opgelost, hij laad nu eerst de nieuwste berichten en daarna alleen als je omhoog scrolled ;-)

Dat was inderdaad wel hard nodig.

We zijn bezig om de clients ook lokaal te laten cachen, dat maakt de mobiele apps een stuk sneller. En nou ja, nog veel meer ;-)
Wie weet hoe dat werkt met die secure outlook add in? Is dat een manier om in outlook bij je bestanden te komen? Of is het een manier om je email van Outlook op te slaan in nextcloud? Of biedt nextcloud nu ook een mailserver? Of is het nog iets anders?

Ach ik zal het wel zien zodra de update zich meldt.

[Reactie gewijzigd door ZatarraNL op 30 september 2019 19:19]

Het is een Outlook plugin om (grote) bijlagen toe te voegen in Outlook door ze direct naar je Nextcloud te sturen en een link in het bericht toe te voegen. Zie hier: https://nextcloud.com/outlook/ .
Hallo,

De mail in Outlook wordt dan opgeslagen op de Nextcloud server. De body in Outlook wordt vervangen met een deel link.

De ontvanger bekijkt dat de inhoud van de mail op Nextcloud.
Hoi allemaal :) kleine vraag. Kun je met de nVidia Shield rechtstreeks videos afspelen die in je privé Nextcloud zijn opgeslagen, en zo ja, hoe dan? Via een SMB share?
Daar is nextcloud niet voor bedoeld. Er is een nextcloud android app, maar of het afspelen van video's werkt, dat betwijfel ik. Hier heb ik het nooit voor gebruikt. Ik gebruik het als dropbox alternatief. Voor video's gebruik ik plex of kodi. Overigens heb ik geen nvidia shield, dus ik kan het niet voor je bevestigen.
De web interface en de videospeler daarin werken wel aardig, moet ik zeggen, heb pas wat video's zitten kijken met de ingebouwde speler op een Chromebox en dat werkte best. Maar het is natuurlijk geen Kodi he...
Ja, dat kan zeker, maar is zeker niet altijd een oplossing die je moet willen. Misschien geinig om incidenteel even een filmpje af te spelen die je op je smartphone geschoten hebt en die automatisch naar je NC is geupload.

Voor al het andere en zwaarder gebruik is het een oplossing die kant noch wal raakt. Dan zijn er veel betere en snellere oplossingen. Gezien je vraagstelling denk ik dat je nog niet heel veel ervaring hebt; wellicht een vraag om op het forum te stellen met de nodige informatie erbij (wat wil je bereiken, wat heb je zelf al geprobeerd of bedacht, etc).
Ja. Gebruik Kodi en benader Nextcloud via WebDAV. Efficiënt is echter wat anders.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 oktober 2019 05:08]

Dan kun je wellicht beter de server waar Nextcloud op staat via NFS benaderen ofzo ;-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee