Software-update: Nextcloud 13.0.12 / 14.0.8 / 15.0.5

Nextcloud logo (75 pix) Er zijn updates verschenen voor versies 13, 14 en15 van Nextcloud. Met dit programma is het mogelijk om in eigen beheer cloudopslag te draaien. Nextcloud is ontstaan nadat een groot aantal ontwikkelaars bij ownCloud zijn weggelopen en opnieuw zijn begonnen. Alle onderdelen, inclusief de enterprisefunctionaliteit, worden als open source aangeboden en het verdienmodel is gelijk aan wat Red Hat doet, namelijk het leveren van betaalde ondersteuning voor grote klanten. Nextcloud belooft verder een zogenaamde drop-in replacement, die het mogelijk maakt om eenvoudig van ownCloud naar Nextcloud over te stappen. De release notes voor deze uitgave kan hieronder worden gevonden.

Time for an update: Nextcloud 15.0.5, 14.0.8 and 13.0.12 are here!

Today we have made available updates to Nextcloud 15, 14 and 13, which aim to improve the stability, security and reliability of your server. We restrict minor updates to bug fixes and minor, non-intrusive improvements because both home and enterprise users need to know that these upgrades are safe and reliable. Customers can rely on the stand-by upgrade support from Nextcloud GmbH if needed.

As usual, we’d like to remind you: Don’t forget to update your app regularly too. Up to date = more secure!

Improvements in this release

As always, the changes are small and will make for a safe and reliable update.

With 40 new changes, Nextcloud 15.0.5 brings UI improvements, fixes in link shares and improves the brute force protection security feature. Nextcloud 14.0.7, with a bit less than 20 changes, shows to be a very mature version.

The list of changes in Nextcloud 13.0.11 – only 4 changes – is even smaller. As it gets really close the end of its public support cycle, we strongly recommend users to migrate to Nextcloud 14. If you are still on Nextcloud 13 and want to continue to keep your data secure, request access to the Long Term Support service of Nextcloud GmbH for further security and stability updates.

What’s new?

As usual, here are some highlights from today’s release. The list is, of course, much longer, and you can find a full overview of the changes we released in our changelog.
In all versions:

 • The delay brute force protection was slightly reduced to be below 30 seconds, thus improving the solidity of clients and reducing the risk of creating timeout issues.
 • The casing of LDAP attributes was fixed
 • The SMB library wrapper was updated

In Nextcloud 14.0.7 and 15.0.4:

 • The owner of files or folder can now be correctly determinated when shared external storage is used
 • The recent files list was fixed
 • Javascript dependencies were updated

In Nextcloud 15.0.4 only:

 • The original path of files in the trashbin can be shown
 • The expiration date changes for link shares were fixed
 • Uploads of empty files on S3 primary storage were fixed
 • PHP 7.3 incompatibility issues were corrected
 • Many UI fixes
Versienummer 13.0.12 / 14.0.8 / 15.0.5
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Nextcloud
Download https://nextcloud.com/install/
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

28-02-2019 • 20:25

16 Linkedin

Submitter: LEDfan

Bron: Nextcloud

Reacties (16)

16
16
12
1
0
0
Wijzig sortering
Zalig pakket. Ik gebruik het icm OnlyOffice en ik zou niks anders meer willen, in mijn ervaring werkt het beter dan OneDrive met Office (geen problemen met synchronisatie en meerdere mensen in 1 bestand loopt gewoon vlekkeloos) en is het completer dan Google Drive.

Tegenwoordig kun je ook NextCloud instances koppelen aan de OnlyOffice Desktop apps, echt heel erg fijn.

Ik zet er mijn bestanden in, mijn kalenders voor school, werk en persoonlijk, contacten... Ik wil ook Talk gaan gebruiken in plaats van andere services maar dat werkt nog niet zo vlekkeloos dus daar wacht ik denk ik nog even mee.
Ik gebruik Nextcloud in combinatie met Collabora Online. Dat werkt ook goed. Wel wil ik nog met OnlyOffice experimenteren. In het kort de verschillen:

• OnlyOffice wordt vanaf scratch ontwikkeld. Bij Collabora Online draait LibreOffice onder de motorkap.
• OnlyOffice zou beter moeten werken met Microsoft formaten (.docx, .xlsx, .pptx...) terwijl Collabora Online native de OpenDocument formaten gebruikt (odt, ods, odp...).
• OnlyOffice draait grotendeels client-side, terwijl Collabora Online server-side draait en rendering van de interface doorstuurt naar de client. Dit houdt in dat Collabora Online meer server-side resources vraagt en minder client-side.

De genoemde vergelijkingspagina is niet helemaal eerlijk. Collabora Online integreert met Nextcloud Talk voor text, audio en video chat integratie. Verder denk ik dat de vergelijking OK is.

Nextcloud Talk heb ik overigens stabiel gekregen. Veel mensen vinden het verrassend dat ze met je kunnen chatten (text, audio, en/of video) via een professioneel uitziende site in eigen beheer met de klik op een gedeelde link (eventueel door Nextcloud verstuurd via e-mail). En dat alles in de browser. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 maart 2019 08:17]

Ik heb inderdaad een tijdje Collabora Online gedraaid maar dat werkte toch niet helemaal lekker vond ik, het scrollen door documenten was haperig (je werkt in feite met één X11 instantie in je browser met meerdere mensen tegelijk...) en de collaboration was ook niet helemaal vlekkeloos. Sinds ik naar OnlyOffice over ben heb ik eigenlijk nergens meer last van behalve dat hij af en toe een refresh wil in je browser (desktop apps werken prima). Je mist dan inderdaad wel de Talk integratie, maar OnlyOffice heeft zijn eigen chatfunctie.

Mag ik vragen hoe je Talk stabiel hebt gekregen? Ik heb het een paar keer geprobeerd en we hadden steeds of geen audio of geen video, of screen share werkte niet...
Mag ik vragen hoe je Talk stabiel hebt gekregen? Ik heb het een paar keer geprobeerd en we hadden steeds of geen audio of geen video, of screen share werkte niet...
Je moet een goed geconfigureerde STUN+TURN server opzetten. Dat wordt gebruikt voor NAT penetration en client-server-client communicatie als NAT penetration niet mogelijk is. Hiervoor moet je onder andere ervoor zorgen dat uitgaande STUN/TURN poorten van het internet IP adres van de server dezelfde poorten zijn als de uitgaande poorten op je publieke IP adres. Dit vereist een geavanceerde router waar je dit op kan instellen (bijvoorbeeld pfSense gebaseerd).

Alleen met een goed geconfigureerde STUN+TURN server voorkom je de verbindingsproblemen die je omschrijft.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 februari 2019 21:11]

Hmm, ik heb hier dan ook weer niet zo veel verstand van maar ik zag dat er bij Talk in ieder geval de nextcloud STUN server voorgeconfigureerd was, is dit geen goede server verder?
Lees je meer in over STUN en TURN. Beide zijn in combinatie met goede firewall configuratie (met name voor TURN) praktisch altijd nodig om een stabiele verbinding te krijgen tussen deelnemende partijen.

Hier lees je meer over het opzetten van STUN en TURN voor Nextcloud Talk.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 februari 2019 21:46]

Op wat voor machine draai je dit? Geen problemen met traagheid? Draai het zelf in docker op een 12 core xeon CPU en ik vind het toch wel verdomd traag draaien. Zou het graag als hoofdpakket gebruiken, maar de traagheid vind ik echt dramatisch.
Ik draai het op een zelfbouw NAS op Fedora 29 met een Pentium G3420 en 8GB RAM. Nextcloud zelf staat op een mdadm RAID1 array bestaande uit 2 WD Green 120GB SSDs, mijn data staat op een andere mdadm RAID1 array met 2 Seagate IronWolf 2TB HDDs. Dit alles in een SilverStone DS380 case en op een Gigabyte B85N moederbord (en een extra HBA kaart waar ik het model kwijt van ben).

De webserver is Nginx met php-fpm, ik gebruik PostgreSQL als database en Redis als cache. Draait bij mij erg lekker, de bottleneck is grotendeels mijn 20 Mbit/s upload bij Ziggo :)

Wel ben ik van plan om mijn CPU te upgraden naar een i3 4130 en de RAM naar 16GB, maar dit is eigenlijk meer voor Plex en andere services die op dezelfde machine draaien.
Ik draai het ook in dockers, zonder traagheid problemen. Beide Nextcloud en OnlyOffice draaien in hun docker (met elkaar verbonden via een intern docker network) achter een proxy server. Daarnaast ook een dedicated MariaDB docker voor de database.

De host is een i5 2400 (4 core, 3,1 Ghz) met 12 GB ram. Wel draai ik de dockers op een SSD, storage draait daarentegen zelfs op een NAS. Nu moet ik wel zeggen dat sinds Nextcloud 13 de snelheid beter aan voelt.
ps. De docker host draait een totaal van 11 dockers, Nextcloud is wel een van de zwaardere en claimt +/- 2,5 GB ram, maar nooit heel veel CPU.

[Reactie gewijzigd door Martin.Air op 1 maart 2019 11:49]

12 core xeon cpu... :Y) waarschijnlijk ook nog 24 threads?

Als je niet nog veel meer dingen draait op dat ding, dan is je cpu uiteraard niet de bottleneck. Genoeg geheugen? Bandbreedte?

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 28 februari 2019 21:14]

Ja dubbel aantal threads inderdaad en 32GB RAM en 500mbit up/down. Zou voldoende moeten zijn. Ik draai hem wel op mariaDB en ik vraag me af of dat dan wel de meest handige keuze is. Is echter wel wat geadviseerd wordt vanuit de specifieke docker "bouwers".
Wat ook nog een twijfel van me is of ik mijn nginx config niet te krap heb staan waardoor bepaalde zaken vertraagd worden. Maar je wilt natuurlijk ook niet onveilig zijn met een dergelijk programma.
Je beschrijft niet wat er precies traag gaat. Probeer eens de volgende MySQL/MariaDB tweaks. Hiermee haal ik gemakkelijk 1000 files/sec met synchroniseren. Mijn server is een VMware VM op een AMD Threadripper 1920X met 128GB en een antieke Areca 1680i met vier WD RED 3TB schijven in raid-5 voor Nextcloud storage.
innodb_buffer_pool_size = 512M
innodb_buffer_pool_instance = 1
innodb_flush_log_at_trx_commit = 2
innodb_log_buffer_size = 32M
innodb_max_dirty_pages_pct = 90
Met name innodb_flush_log_at_trx_commit kan hier veel invloed op de prestaties hebben. Merk op dat een waarde van 2 er voor zorgt dat de database 'slechts' eenmaal per seconde de logfile flushed en dat dit niet perse exact om de seconde hoeft te zijn. Je kunt dus +/- 1 seconde data kwijt raken als de server ineens uitvalt. Voor iets als Nextcloud lijkt me dat geen probleem omdat de data doorgaans nog gewoon op je client staat die e.e.a. naar de server wil pushen waar het dan weggeschreven moet worden. Als dat een keer mis gaat doet je client het gewoon opnieuw. Maar dan moet je die database dus niet ook nog eens voor andere zaken gebruiken.

Zie voor meer informatie MySQL documentatie: innodb_flush_log_at_trx_commit
Ik draai mijn dockers vanaf Unraid, dus moet even kijken of deze settings te vinden zijn. Maar ik ben even een schone installatie begonnen op basis van Postgres en ik merk al meteen een flinke versnelling. De gehele GUI was gewoon traag, ook laden van bestanden duurde erg lang.

Ik moet nog even alles goed opzetten qua configuratie en reverse proxy, maar vooralsnog lijkt het laden van alle files en de GUI in het algemeen een stuk sneller.
Heb je nog configuratie tips voor OnlyOffice icm Nextcloud? Ik zie dat ik allerlei document types kan aanvinken. Hoe heb jij dat gedaan?
Ik heb OnlyOffice draaien als een Docker image en de meest obvious Office formaten geselecteerd (docx, pptx, xlsx, dat soort dingen). Wel moet ik nog even een JWT secret instellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee