Software-update: WordPress 5.1

WordPress logo (75 pix) Versie 5.1 van WordPress is uitgekomen. Met dit programma, dat onder een gpl-licentie beschikbaar wordt gesteld, is het mogelijk om een website of blog op te zetten en bij te houden. WordPress is eenvoudig in te stellen en kan binnen vijf minuten draaien mits er al een server met php en MySQL beschikbaar is. Er zijn mogelijkheden om de functionaliteit van WordPress verder uit te breiden met plug-ins en het uiterlijk met thema's aan te passen.

In versie 5.0 is, naast een nieuw thema, ook een compleet vernieuwde editor geïntroduceerd. De oude editor is echter ook nog steeds aanwezig en draagt nu de naam classic editor. In versie 5.1 zijn verder onder meer enkele scherpe randjes van de nieuwe editor afgehaald en zou deze beter moeten presteren.

A Little Better Every Day

Version 5.1 of WordPress, named “Betty” in honour of acclaimed jazz vocalist Betty Carter, is available for download or update in your WordPress dashboard.

Following WordPress 5.0 — a major release which introduced the new block editor — 5.1 focuses on polish, in particular by improving the overall performance of the editor. In addition, this release paves the way for a better, faster, and more secure WordPress with some essential tools for site administrators and developers.

Site Health

With security and speed in mind, this release introduces WordPress’s first Site Health features. WordPress will start showing notices to administrators of sites that run long-outdated versions of PHP, which is the programming language that powers WordPress.

When you install new plugins, WordPress’s Site Health features will check them against the version of PHP you’re running. If the plugin requires a version that won’t work with your site, WordPress will keep you from installing that plugin.

Editor Performance

Introduced in WordPress 5.0, the new block editor continues to improve. Most significantly, WordPress 5.1 includes solid performance improvements within the editor. The editor should feel a little quicker to start, and typing should feel smoother.

Expect more performance improvements in the next couple of releases.

Developer Happiness

Multisite Metadata

5.1 introduces a new database table to store metadata associated with sites and allows for the storage of arbitrary site data relevant in a multisite / network context.

Cron API

The Cron API has been updated with new functions to assist with returning data and includes new filters for modifying cron storage. Other changes in behavior affect cron spawning on servers running FastCGI and PHP-FPM versions 7.0.16 and above.

New JS Build Processes

WordPress 5.1 features a new JavaScript build option, following the large reorganisation of code that started in the 5.0 release.

Other Developer Goodness

Miscellaneous improvements include:

 • Updates to values for the WP_DEBUG_LOG constant
 • New test config file constant in the test suite, new plugin action hooks
 • Short-circuit filters for wp_unique_post_slug(), WP_User_Query, and count_users()
 • A new human_readable_duration function
 • Improved taxonomy metabox sanitization
 • Limited LIKE support for meta keys when using WP_Meta_Query
 • A new “doing it wrong” notice when registering REST API endpoints

…and more!

Versienummer 5.1
Releasestatus Final
Besturingssystemen Scripttaal
Website WordPress
Download http://wordpress.org/wordpress-5.1.zip
Bestandsgrootte 10,99MB
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

22-02-2019 • 16:27

12 Linkedin

Submitter: jpkhakv221999

Bron: WordPress

Update-historie

Reacties (12)

Wijzig sortering
+1Anoniem: 426269
22 februari 2019 16:33
Dat was schrikken ja bij al mijn klanten een tijdje geleden. Maar gelukkig is er de plugin 'Disable Gutenberg' :)
Bij WordPress lijken plugins zijn altijd de oplossing te zijn..
Je bedoelt de plugins waarbij je €20,- betaalt voor 500 uur ontwikkelwerk plus updates?

Onder de motorkap mag het dan niet de allernetste oplossing zijn, maar in de meeste gevallen is de aanschaf van een plug-in voor specifieke functionaliteit de meest efficiënte oplossing.
Efficient, lage kosten, een heel HEEL groot bereik, enorm flexibel.

Ik heb drie CMS-en in beheer; en Wordpress is het CMS waar ik het minst NEE hoef te verkopen.

Niet alleen heb ik keuze uit miljoenen functionaliteiten (op verschillende manieren geimplementeerd, dus ik heb keus in de manier van werken) maar ik kan het ook zelf aanpassen. Bovendien kan ik leunen op de "hive mind". Je kunt namelijk HEEL VEEL documentatie online vinden over hoe iemand iets heeft aangepakt in WordPress.

Als je niet met een plugin wil werken (minimalisme is goed) dan kijk je in de code van de plugin wat je nodig hebt en implementeert dat deel zelf.

Maar... ik zit nu in een CMS selectietraject; het kan geen Wordpress worden (ivm authorisatie-mogelijkheden die heel onhandig zijn in WP) maar wat dan?
Welk CMS heeft
- Must: goede pagebuilder, evt template gebaseerd, maar wel flexibel door editor te regelen!
- Wens: wysiwyg front end builder
- Must: een uitgebreide bibliotheek met standaard functionaliteiten die we eenvoudig kunnen invliegen
- Wens: secure
- Must: regelmatig updates met nieuwe functionaliteit zodat het bij de tijd blijft
- Must: >50.000 gebruikers wereldwijd
- Wens: > 500 developers wereldwijd
- Must: goed gedocumenteerd
- Wens: built in site-speed optimalisatie (images, CSS/code minimalisation)
- Must: goede zoekfunctie (fulltext indexing van PDFjes bijv).


Kijk, de voorkant kun je in elk CMS wel tunen; maar in de backend is waar het werk gedaan moet worden. En dat moet soepel zijn. Geen content, geen bezoekers.

We kijken naar Drupal, Kunstmaan, Umbraco, Sitefinity(NEE!); maar alternatieven zijn welkom(evenals bedrijven die dit implementeren). Ook closed source wordt overwogen.
Dit is tenminste degelijk onderbouwd en uit de praktijk gegrepen, in plaats van één-regelige, niet onderbouwde dooddoeners zoals jouw voorganger.
-1 word hier ook maar mee gestrooid. WP word verkracht met al zijn plugins vanwege geen kennis van de materie. Dus efficient ja, goed nee. Gevolg trage en minder veilige sites en nog wat van dat zaken. Spreek helaas uit ervaring. En heb al genoeg klanten uit de shit moeten helpen.

Als je een goede webdeveloper hebt is dat niet nodig. Wil je wat 'ingewikkelder' systeem is WP absoluut ongeschikt. De Drupal die hierboven ergens genoemd wordt is dan een beter alternatief, of Typo3, of Joomla, of etc...
En je kijkt niet in de code van een plugin, je bouwt het gewoon zelf. Als je dat niet kan rommel je dus ook maar wat aan.

Trouwens, de zin hierboven is ook maar één regel. Dus ?
Je bouwt het gewoon zelf: daar ga je al fout.

Ik selecteer CMS systemen voor implementaties vanaf 100.000 euro. Bij elke CMS bouwer die zegt "Wij maken alles zelf" hoor ik: Wij testen alles zelf en jij moet als eerste tegen alle fouten aanlopen". en "Jij betaalt de doorontwikkeling want we maken alleen iets in opdracht".

Dat ga ik echt niet doen. Ik wil bewezen functionaliteit. Vandaar de eis: > 50.000 gebruikers wereldwijd :) Dan filter je die eigenheimers er meteen uit., Zelf programmeren betekent lastig onderhoud; complexe testen. Als ik IETS heb geleerd in mijn carriere is dat maatwerk een vies woord is met daarbij behorende risico's, hoge kosten en lange doorlooptijden. Dat is niet meer van nu. Een "BMW" wil morgen die nieuwe campagne uitrollen. Niet over 3 maanden!

Zelf maken: Maak zelf maar eens een webshop met de functies van een WooCommerce , Prestashop of Opencart. Is echt onbegonnen werk. Of wat simpeler. maak eens een front-age slider. Die Marieke van communicatie kan bedienen. Fototje, textje, coole overgang, WYSIWYG, diverse style mogelijkheden. En die werkt in FF, IE11(!), Chrome en mobieltjes. Graag over 2 weken getest opleveren incl. documentatie, zonder bugs. Budget: 1000 euro. On-mo-ge-lijk. Zelfs als je weet wat je aan het doen bent. Dan kom je toch uit op: standaard plugins.

Security en performance staan niet altijd op nummer 1 van de benodigdheden. Soms is beschikbaarheid en usability de winnaar.
" Maar... ik zit nu in een CMS selectietraject; het kan geen Wordpress worden (ivm authorisatie-mogelijkheden die heel onhandig zijn in WP) maar wat dan?"

Als autorisatieproblemen de reden zijn om een ander CMS te gaan kiezen zou je kunnen overwegen om nog een keer naar WP te kijken.
Ik ben het met je eens dat je autorisatie slecht is in WP. Zelf vond ik de documentatie erg lastig: Ik zou bij start beginnen met een gebruiker die niks kan doen, daar steeds meer functionaliteit om heen bouwen. Zo heb ik eens een plugin geschreven voor een organisatie waarbij de oorspronkelijke auteur alleen zijn eigen items kon aanpassen en niet die van een ander.

Ik weet het is geen antwoord op je vraag, maar je zou het kunnen heroverwegen als je programmeurs in dienst hebt.
Daarnaast zou ik Bolt kunnen aanraden.
Ik heb een installatie bekeken met een WordPress netwerk. Waarbij elke afdeling een eigen subsite had. En dat werkt. Maar is wel iets lastiger te onderhouden vond ik. Het leek snel op spaghetti :) je moet toch blijven opletten waar je in het netwerk bezig bent. Ik hoop dat Wordpress snel beslist dat ze dit zelf gaan ondersteunen.

Wat dat betreft heeft Drupal het beter voor elkaar. Maar daar heb ik nog niet de perfecte pagebuilders gevonden.

Mijn focus voor _elke_ klant start overigens met WordPress. Want ondanks dat de codebase soms ook spaghetti lijkt (wordt overigens elke 5.x release beter!) kan dit CMSje stiekem HEEL veel.

Mijn persoonlijke favoriete winnende dingen zijn dat er overal mogelijkheden zijn om items in bulk aan te passen.
Search and replace over alles heen? Kan.
Alls posts omzetten naar pages? Kan.
Alle geselecteerde posts toevoegen aan een specifieke categorie? Kan.
Meerdere mediafiles tegelijk uploaden/optimaliseren/deleten? Kan.

Scheelt bij beheer heel vaak veel tijd en ontbreekt vaak bij andere CMS-en.
Bolt ken ik niet maar zal ik ook eens op de 'bekijk-lijst' zetten.
Van mij een +1. Ik vind dat je hier een goed punt hebt.

Ik merk het zelf ook (niet alleen in WordPress overiges) dat er mensen zijn die een klein (?) probleem proberen op te lossen doormiddel van meerdere modules wat ik zelf b.v. met een paar regels code zou kunnen oplossen.

Probleem is dat zo'n systeem op een moment enorm bloated raakt met modules, iets wat je eigenlijk wilt voorkomen.

Hoe meer modules, hoe meer CPU cycles, hoe meer potentiële bugs etc.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee