Software-update: KDE 4.0 RC2

KDE logo (60 pix)Gisteren is de tweede release candidate van de K Desktop Environment versie 4.0 vrijgegeven. Deze versie, die verwarrend genoeg ook als versie 3.97 wordt aangeduid, zou de laatste zogenaamde 'milestone' moeten zijn op weg naar de uiteindelijke 4.0-uitgave, die voor 11 januari op de planning staat. KDE is een populaire desktopomgeving voor onder andere GNU/Linux, FreeBSD en Solaris en wordt geleverd met een standaard desktop, inclusief vijftien pakketten met applicaties zoals een Personal Information Manager, programma's voor multimedia, administratie en netwerkbeheer, spelletjes en dergelijke. Hieronder is een stuk uit de aankondiging van deze release te vinden:

KDE 4.0 Release Candidate 2

The KDE Community is happy to announce the immediate availability of the second release candidate for KDE 4.0. This release candidate marks the last mile on the road to KDE 4.0.

While progress on the quality and completeness of what is to become the KDE 4.0 desktop has been great, the KDE Community decided to have another release candidate before releasing KDE 4.0 on January, 11th. The codebase is now feature-complete. Some work is still being done to put the icing on the KDE 4.0 cake. This includes fixing some major and minor bugs, finishing off artwork and smoothening out the user experience.

The second release candidate incorporates many improvements from the previous Release Candidate, Beta and alpha releases: RC1, Beta 4, Beta 3, Beta 2, Beta 1, Alpha 2 and Alpha 1.[break]
Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
Versienummer 4.0 RC2
Releasestatus Beta
Besturingssystemen Linux, BSD, Solaris
Website KDE
Download http://www.kde.org/info/3.97.php
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

12-12-2007 • 20:45

75

Submitter: user109731

Bron: KDE

Update-historie

Reacties (75)

75
73
26
12
1
10
Wijzig sortering
Dat idee had ik ook soms, maar ik heb de fonts nu beter als onder windows. Ik gebruikte tot onlangs nog Kubuntu, en daar kun je het mstt-corefonts pakketje installeren, waardoor je allerlei windows-fonts krijgt. Daarna moet je de hinting-style nog even op full zetten en eventueel anti-aliasing inschakelen.
Onder Arch, wat ik nu gebruik, zijn de fonts standaard nog beter, maar het schijnt dat bij Arch de fonts er meestal meteen goed uitzien, door een of andere patch ofzo.
Is er ook wat bekend over een wat betere ondersteuning van Compiz onder KDE4, want onder Kde3 is het nogal buggy.

Windowdecorator's die crashen etc.
KDE4 vervangt compiz. Niet alle plugins zijn er al maar ze komen vanzelf. Geen Compiz meer nodig dus.
Het is niet zo dat KDE4 compiz vervangt: je zou compiz in theorie nog wel kunnen gebruiken, alleen wil je dat meestal niet IMHO.

Daarnaast is het natuurlijk ook niet zo dat je plotseling met kde4 allerlei leuke effecten kan krijgen in XFCE ofzo ;)
You got my point :P

Tot nu toe schijnt het wel trager te zijn dan Compiz. Maar er is dan ook nog niet geoptimaliseerd dus het wordt afwachten op wat komt.
Bedoel je Compiz als in Compiz-Fusion of wat anders? Ondersteunt de KDE4 window manager dan ook OpenGL acceleratie?
Jep. http://youtube.com/result..._query=kwin&search=Search

Geen idee of daar ook recente video's in staan trouwens. Gewoon even zoeken zou ik zeggen. Het draait in iedergeval redelijk bij mij op dit moment (Geforce 2 MX400........)
Anoniem: 126426 12 december 2007 20:50
Ik ben eruit, het zijn de fonts waardoor ik de interface in een willekeurige distro toch wat minder eruit vindt zien. Ook het niet gebruiken van iets als Cleartype helpt niet mee. Wat is dit toch, kan dit niet worden verbeterd?
Je slaat de spijker op z'n kop. :)

In KDE 4 zijn er nog wel meer zaken niet erg mooi, maar de fonts zijn veelal erg lelijk en slecht. :)
Die fonts kan je aanpassen. Alle hinting vindt plaats via de Freetype2 lib, er zijn patches zat voor die lib, waaronder cleartype, maar deze worden door veel distributies niet toegepast vanwege patentproblemen.
Is Cleartype niet hetzelfde als subpixel anti-aliasing? Dat wordt op alle moderne distro's gebruikt hoor, zonder patentproblemen. Of ik moet in de war zijn met de bytecode interpreter voor font hinting. In elk geval valt er aan bovenstaand screenshot niets af te zien, het is JPEG dus zullen lettertjes er hoe dan ook wazig uitzien. Maar ook een PNG-screenshot zou niet de werkelijkheid weergeven. De enige manier om de proef op de som te nemen is het echt op je eigen monitor uitproberen.
Die fout heb ik ook ooit eens gemaakt. ;) Een PNG kan wel precies weergeven wat iemand anders op z'n scherm ziet. Je subpixels zijn namelijk gewoon de R, G en B waardes van een hele pixel. En die hele pixel zit in het PNG-bestand. De enige vereiste is dat je met een TFT-scherm naar de PNG kijkt.
Als je het echt zo lelijk vind is er niets dat je tegenhoudt om dat aan te passen, en de devvers zouden denk ik zelfs blij zijn met de hulp.
Ja, doei! Dat napraat argument heb ik nu wel weer gehoord. Ik heb aan een aantal Open Source projecten bijgedragen, maar ik heb geen tijd om al mijn wensen door te voeren. Zo simpel is het. Ik heb het al een paar keer willen bespreken, maar er is gewoon pure onwil.
Napraat argument? Het zal vast en zeker wel eerder zijn gezegd, maar dan is dat alleen omdat dat ook zo is: het open karakter van Free Software is een van de fundamentele pilaren waarop zulke software gebouwd wordt. Zonder dat ene enkele factortje waren we nu allemaal een stuk slechter af, al is het alleen maar omdat er dan uberhaupt geen alternatief voor proprietaire software was.

Verder vind ik dat als je geen tijd hebt om al je wenselijke veranderingen door te voeren, je ook niet mag klagen. Als mij iets niet bevalt verander ik dat, zo simpel ligt dat. De dingen die ik niet kan veranderen zijn de dingen waar ik ook niet over klaag als ik ze wat minder vind.

En het laatste puntje: "maar er is gewoon pure onwil."
Hoezo pure onwil? Als je t over de fonts hebt: dat is een van de minder boeiende aspecten van het uiterlijk in dit stadium (het is nog niet af he!), omdat die zo makkelijk zijn aan te passen. Kwestie van ctrl+c, ctrl+v
(en dan laat ik nog buiten beschouwing dat er over smaak uberhaupt niet te twisten valt).
Hoezo pure onwil? Als je t over de fonts hebt: dat is een van de minder boeiende aspecten van het uiterlijk in dit stadium (het is nog niet af he!), omdat die zo makkelijk zijn aan te passen
Het gaat dan ook niet om het font zelf, maar om de wijze waarop deze worden gerenderd. Subpixel rendering van fonts is een moeilijk terrein waar ook patenten en licenties van invloed zijn. Een font veranderen kan ik ook wel, het gaat om de render-logica.

Echter, en dat is waar het mis gaat, xorg-developers hebben geen zin om de discussie aan te gaan. Ze vinden vrijwel alles lelijk, behalve de xorg xft rendering. Dit terwijl de geluiden die ik om me heen hoor heel anders zijn, namelijk dat windows danwel mac os veel mooiere fonts maken.

Xorg gebruikt by default geen subpixel hinting, maar hinting op pixelniveau. Hierdoor gaat het hele font eraan. Een arial-font lijkt niet meer op arial, aangezien er op pixel-niveau gehint wordt. Subpixel hinting zit schijnbaar vast aan licenties (waarom en welke licenties, weet niemand). De enige distro die het by default aan zet is Fedora. En dat is ook een open distro, dus what's the fuzz about?

Dan heb je ook nog anti-aliasing zonder hinting whatsoever (mac os x by default). Deze versie is snel, mooi en zit niet aan licenties of patenten vast. Maar zoals gezegd, dit vinden de xorg-maintainers dus niet mooi en dan krijg je te maken met het 1-richtingsverkeer. Je kunt het mooier vinden, je kunt argumenten bedenken, als het eliteclubje het niet eens met je is, dan zit je.

Het ergste is nog de BCI (byte code interpreter). Die overrides freetype autohinting, waardoor je in je freetype configuratie kunt doen wat je wilt, niets werkt. Je kunt het dan wel weer aanzetten, maar jij en ik kunnen dat, dell-computer-kopers waarschijnlijk niet.

Ik ben ook nog eens van mening dat fonts-rendering een teveel gefragmenteerd geheel is. Je hebt freetype, xft, bci, weet ik allemaal niet wat je hebt. En clients (gtk, qt) doen ook nog eens eigen dingen met fonts. En dat terwijl het 1 van de basisfuncties van grafische interfaces is. Maar de open source community vertaald die fragmentatie in "keuze". Ja, het maakt het voor de eindgebruiker allemaal erg makkelijk hoor. En ik krijg vervolgens de vraag waarom de fonts in Gtk groter zijn dan in Qt, of andersom en waarom vervolgens aMsn weer niet aan anti-aliasing doet. Dan ben ik los.

In een notendop:

Als je mij wijst op het niet klagen, maar wel deelnemen-argument, dan is hier je antwoord. Jij wilt dat ik mijn tijd ga steken in fonts? Waar moet ik in gods naam de tijd vandaan halen om deze van van alles afhankelijke architectuur om te gooien om het goed te doen? Er zijn niet voor niets full-time maintainers in dienst van xerox, hp, sun, novell, redhat en dergelijke. Het is pure conservatieve onwil. Waarom? Probeer de implicaties van bovenstaand verhaal van mij maar 'ns te snappen.

Zo. En ik zou het op prijs stellen als ik nooit meer hoor: Klaag niet, verander het.
@mOrPhie:

Helaas heb je gelijk, de OSS font-wereld is bijzonder gefractureerd.
Echter geldt dit op wel meer punten: tot niet-zo-lang-geleden had je bijvoorbeeld zowel compiz als de fork beryl, die eigenlijk voor 98% dezelfde doelstellingen hadden (net zoals het renderen van fonts bijvoorbeeld) maar om een paar meningsverschillen toch zijn gesplitst. Nu zijn ze weer samengevoegd, ok.
Maar er is bijvoorbeeld ook niet 1 standaard easy-to-use audioframework (nee ik heb t niet over het driverniveau van ALSA, ik heb het meer over iets als bijvoorbeeld Phonon, maar dan niet enkel voor KDE). Zo zijn er nog wel meer.

De reden dat fontrendering zo gefractureerd is is dat het nogal sterk verwikkeld zit met de rest van de gui rendering toolkit.
Aangezien KDE en Gnome elk hun eigen ding doen, compleet onafhankelijk van elkaar, dan krijg je dit al snel ja.
Verder vind ik dat als je geen tijd hebt om al je wenselijke veranderingen door te voeren, je ook niet mag klagen
Ik vind het een omgekeerde wereld. Natuurlijk is het goed om mensen er op te attanderen dat ze behalve klagen ook kunnen bijdragen. In dit geval maak je die opmerking echter tegen een persoon die aangeeft dat hij al bijdraagt aan Open Source.

Ik kan in de RC 2 letterlijk honderden zaken vinden die nog beter kunnen. Wil dat zeggen dat ik die allemaal moet oplossen - terwijl ik ook nog aan mijn eigen KDE programma werk - of mag ik die ook ergens publiceren/rapporteren zodat 1 van de andere 2000 mensen met een KDE SVN account dit kunnen oppakken?
Als je t over de fonts hebt: dat is een van de minder boeiende aspecten van het uiterlijk in dit stadium (het is nog niet af he!)
Mag ik je er even op wijzen dat dit een release candidate is. Wat dus betekend dat het product in principe gewoon af is. Want als alles goed gaat wordt de RC versie gewoon de release versie zonder aanpassingen.
@ erkens: de naam "release candidate" werkt een beetje misleidend in dit geval, aangezien er nog heel druk gedevvt wordt aan kde4 ;)
Natuurlijk kan er hard gewerkt worden aan een software pakket, maar je noemt pas iets een release candidate zodra je geen features meer gaat toevoegen of andere belangrijke wijzigingen. Met andere woorden, op een release candidate doe je alleen nog maar bugfixes.

Het software pakket waar ik aan develop is net zo, zodra we een release candidate uitbrengen dan betekend dat een feature stop voor die versie, wat dan nog open staat gaat naar de volgende versie (al dan niet een minor release). Voordat we een RC uitbrengen komen er daarom nog enkele beta versies.
Verder vind ik dat als je geen tijd hebt om al je wenselijke veranderingen door te voeren, je ook niet mag klagen
Dus als ze er morgen iets instoppen dat je eigenlijk stoort, maar je bent niet in staat om het aan te passen, dan neem je dat met de glimlach erbij ?
Het standpunt dat je inneemt is een beetje zwart/wit denk ik.
@FrankC
Ik heb nooit gezegd dat je het met een glimlach moet nemen, natuurlijk kan je het rapporteren, alleen ben je dan niet verzekerd van de periode waarin je probleem/bron van ergernis dan wordt verholpen, aangenomen dat dat inderdaad gebeurt.
Je kan er altijd ook voor kiezen om jezelf te ontwikkelen en de kennis op te doen die vereist is om het te veranderen.

Toegegeven, dat is lang niet altijd even makkelijk (zie bijvoorbeeld het font-rendering verhaal van mOrPhie hieboven :) ) maar veruit de meeste dingen die snel irriteren zijn OFWEL vrij eenvoudig aan te pasen (GUI / Theme gerelateerd bijvoorbeeld) of zijn van dusdanig structurele aard dat ze pas in de volgende grote incarnatie van dat stuk software worden veranderd.

En wat gezegd wordt is waar: er zijn weldegelijk fulltime programmeurs in dienst van bedrijven die werken aan allerlei aspecten van Linux-gebaseerde OSen, en genoeg ook, echter zijn het nog steeds hun werkgevers die beslissen wat ze nou precies gaan maken / verbeteren (een enkele uitzondering die wel zelf mag beslissen daargelaten).
Als je het echt zo lelijk vind is er niets dat je tegenhoudt om dat aan te passen, en de devvers zouden denk ik zelfs blij zijn met de hulp.
Als je doelt op het voor jezelf veranderen van fonts dan zou dat geen probleem zijn. Als je doelt op het meewerken aan dit project en gelijk 'even' bepalen dat KDE andere standaardfonts moet gebruiken, dan wordt dat een stuk lastiger. Open source projecten zijn gemaakt door een gemeenschap, en bepalende eigenschappen zoals het gebruikte font kun je niet zomaar even veranderen als je ze niet mooi vindt.

Er zijn tientallen mensen die meegepraat hebben over hoe KDE 4.0 eruit gaat zien, inclusief de fonts. Die praat je niet zomaar even om.

(Persoonlijk vind ik, als de fonts zijn zoals op de screenshot hierboven, ze niet eens zo erg)
Gebruik dan niet de standaard libs maar de LCD geoptimaliseerde libs ;)..... dan wil je nooit meer terug.

[Reactie gewijzigd door YscO op 24 juli 2024 23:02]

libs? Ga jij mijn moeder uitleggen wat je daarmee bedoelt?

BCI is trouwens lelijk, dus sja, wat ik dan aan die optimalisatie heb weet ik niet.
Arg dat gezever ben ik zo moe, ik wil dat het gewoonweg werkt, niet eerst tig libs hacken om fatsoenlijk beeld op mijn scherm te krijgen.

Vista op mijn laptop gaat zo: schijfje erin, booten, partitie selecteren, installeren, en klaar. Geen resolutieaanpassingen, geen libs die'k moet hacken, geen stuff wat ik moet compilen.

Ubuntu op mijn laptop gaat zo: tig partities configureren, installeren, libs hacken, fucken met beeldkaartdrivers, fucken met bluetooth drivers.

En dan zeggen dat Linux gebruiksvriendelijker aan het worden is :')

Om nog maar te zwijgen wat voor capriolen ik moet uithalen om te kunnen syncen met mijn foon...
beeldkaartdrivers? wat voor een exotische kaart heb jij dan?
hetzelfde geldt overigens voor je bluetooth hardware.

Ik ben wat dat soort dingen betreft (incl. installatie zelf) binnen het uur klaar, de updates duren wel een tijdje, maar ik heb niet al te snel internet :P

En dat je niet zo makkelijk je telefoon kan synchen kan er natuurlijk ook mee te maken hebben dat je telefoon standaarden gebruikt die niet open zijn (ze moeten dus cleanroom reverse-engineered worden, wat enorme hoeveelheden tijd kost).
En dat je niet zo makkelijk je telefoon kan synchen kan er natuurlijk ook mee te maken hebben dat je telefoon standaarden gebruikt die niet open zijn (ze moeten dus cleanroom reverse-engineered worden, wat enorme hoeveelheden tijd kost).
Beetje offtopic, maar voor bijvoorbeeld active sync is dat al gedaan in het GPL project Z-Push.
bij mij is het wel geteld 1 regel:
pacman -S libxft-lcd cairo-lcd
Wilt u vervangen? [y/n]

whoehoe, wat een gehack. Is op archlinux overigens, weet niet hoe het bij ubuntu is, zal wel hetzelfde zijn :)
console commando's zijn nou niet echt gemiddeld-gebruiksvriendelijk. Je kan moeilijk aan jan met de pet vragen om even zo'n soort console commando in te typen.

Nu zal jan met de pet misschien ook niet gelijk klagen over de fonts en die willen veranderen, maar toch.
Dit is tweakers hier, als je schikt van een commando moet je lekker op beginnersweb gaan zitten.

Kom op zeg.
Ja, het is echt veel makkelijker om een gebuiker uit te leggen hoe dat bij windows moet:
Download van http://www.mijnlcdbouwer.com/products/djafl.html de nieuwe foobar_346263.exe driver. Negeer het gezeur van windows over onveilige downloads. Klik op de file, en druk steeds op ja, nee, ignore, next... Doe een restart.

Veel moeilijker dan één regel intypen (copy/pasten) op de command prompt. :O
Anoniem: 28557 @YopY13 december 2007 13:28
console commando's zijn nou niet echt gemiddeld-gebruiksvriendelijk. Je kan moeilijk aan jan met de pet vragen om even zo'n soort console commando in te typen.
Het is vaak juist makkelijker om iemand zonder kennis een commando in te laten tikken dan om een uitleg te geven: klik hier, klik daar, klik daar...
Natuurlijk zal een gebruiker die zoiets zelf uit moet zoeken makkelijker met een GUI kunnen werken, maar om zo iemand te instrueren is commandline IMHO makkelijker.
Anoniem: 135819 @Snake13 december 2007 02:31
Hacken, als in het typen van "dpkg-reconfigure fonconfig-config" en het volgen van de instructies?

@Ysco: dank voor de tip! ben net arch aan het uitproberen.
En dat in een wereld van GUI's...
idd, ik heb precies hetzelfde. Lijkt wel of Linux niet fatsoenlijk met fonts om kan gaan als je dit vergelijkt met bijv. windows. Allemaal heel rommelig, kartelig en van die 'ruime' fonts.
Zelfs als je MS fonts installeert (verdana, arial e.d.) dan zien die er minder uit.

Heb het idee dat die grafische engine (X) niet zo scherp kan renderen ofzo.
Goede font packages installeren :-)
ttf-bitstream-vera _0_
Bitstream Vera is zwaar achterhaald.
DejaVu is de opvolger van Vera en bevat een veel uitgebreidere tekenset.
Lekker kort door de bocht zo'n opmerking...
Iedereen die een tijdje linux draait weet dat het eigenlijk gewoon geen drol voorstelt om alles goed geconfigureerd te krijgen. En je hoeft je pc nieteens 1 keer te herstarten. Dat het anders gaat als in windows maakt het niet gelijk minder gebruikersvriendelijk... Je moet het alleen zonder wizards doen. :-)

Linux is in het begin mischien moeilijker als windows omdat je ineens KEUS hebt. ;)

[Reactie gewijzigd door WernerL op 24 juli 2024 23:02]

@WernerL

Verward fragmentatie van fontsystemen niet met "KEUS". Als ik in KDE de font-grootte verander en vervolgens merk dat Firefox die font-grootte niet overneemt, heb ik dan te maken met keuze? Nee, dan heb ik te maken met het fenomeen "op twee plekken instellen" (Firefox doet GTK). "Do one thing and do it right" is het credo in de unix-wereld, maar dit is de font, gnome en kde bouwers blijkbaar ontgaan, want iedereen doet fonts op zijn eigen manier met verschillende backends. Dat is geen keuze, dat is een zooitje.
Volgens mij ligt het er ook aan waar je gewend aan bent... Toen ik naar Linux switchte had ik volgens mij eerst hetzelfde idee, maar ik heb het nu als ik Windows boot, dat ik denk ieuw wat zijn die letters lelijk.
Vindt zelf de fonts niet verkeerd, maar over smaak valt niet te twisten natuurlijk
Wow, dit ziet er heel gelikt uit. Dit ga ik eens zeker a.s weekend uittesten op mijn Linux partitie, Met deze GUI wordt linux in een klap gelijk gezet met vista en OSX. De linux desktop is dan zeker weer bij en de achterstand met vista en OSX is dan ingehaald.

Hulde voor de ontwikkelaars, (die geen kerst zullen vieren).
De linux desktop is dan zeker weer bij en de achterstand met vista en OSX is dan ingehaald.
Als die er ooit al was, want imho is Aero Glass niets meer dan een verkooptruukje, want het voegt niets toe aan de waarde van Vista, het is niet nutting, en er zijn er veel die gewoon veel liever met de classic-skin werken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 188785 op 24 juli 2024 23:02]

Dat geldt ook voor linux, er zijn ook mensen die deze nieuwe GUI van KDE niets vinden, voegt ook niets toe.
De nieuwe GUI van KDE is qua achterliggende code veel beter, zuiniger voor je hardware (over een maandje of 2 a 3 denk ik) ne bestaat uit een enorm frame voor applicaties. Lees eens over Plasma dan zie je dat de achterliggende code superieur is. Alleen wat we nu te zien krijgen is bagger omdat er zo lang aan de backend gesleuteld is :(

Maar hoewel iedereen logischerwijs op de GUI let is KDE veel meer dan dat. De backend is namelijk compleet omgezet op elk gebied.

Phonon: voor het geluid. Je programma hoeft niet meer te weten of het nu via libxine of libmad enz. zijn werk moet doen het geeft gewoon de data door aan Phonon en die kies de beste backend voor je. UPDATE: Trolltech heeft net 3 backends ontwikkeld voor zichzelf en KDE
so now in addition to the xine backend on Linux/UNIX, we have gstreamer support (3,598 LOC). for Windows there is a DirectShow 9 backend (3,805 LOC), and for MacOS X there's a QuickTime 7 backend (4,490 LOC).
Plasma: de GUI. Beschikt nu over native composite-ondersteuning en plasmoids (widgets) kun je straks verslepen tussen je taakbalk, bureaublad en misschien nog wel meer. De boel is opgebouwd uit allemaal kleine componenten. Tijdens KDE 4.1 kun je waarschijnlijk kiezen tussen VIER!!! methodes startmenu (Kickoff, 2x Lancelot en Raptor) waarvan er 3 buiten de officiele KDE4-ontwikkeling om zijn gegaan. Daarnaast kun je nu al Superkaramba widgets gebruiken en over een tijdje Mac-widgets.....hoe uitgebreide keuze? ;)

Solid: Regelt alles wat betreft hardware. Weet het niet uit mijn hoofd maar toen ik het las vond ik het een prachtig systeem :P

Herschreven/Toegevoegde programma's: Voorbeeldje- Konqueror wordt 2nd choice qua bestandsbeheer. Konq is namelijk een alleskunner terwijl veel mensen niet alles nodig hebben. Dolphin kan niet alles, maar wel alles wat een gewone gebruiker graag ziet.....en goed ook.

En niet te vergeten: De boel is nu minder *nix afhankelijk. Je kan straks op Windows ook gewoon KDE-programma's gebruiken. Amarok draait al en wordt zeker een verrijking van de Windows-omgeving qua muziekmanagement.

De KDE4-serie gaat iedereen een hoop brengen. Niet alleen de *nix-gebruikers maar ook de Windows-gebruikers. 4.0.0 is een baby uit de serie. Alle functionaliteit zit er bijna in maar het moet nog leren lopen en praten. Tegen de tijd dat we bij 4.5 zijn aanbeland is er geen desktop die (voor mij) geschikter gaat wezen qua intergratie, gebruikersgemak enz enz.

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 24 juli 2024 23:02]

KDE4 wordt idd zeer mooi en ik denk voor beginners weer gebruiksvriendelijker. Zelf net overgestapt en voor OpenSUSE KDE gegaan vanwege KDE4 zeer binnenkort, daar waar ik het idee heb dat Kubuntu nooit echt af is itt OpenSUSE. Ik heb er nu al zin in :)
Kubuntu heeft een ontwikkelingsachterstand. Simpelweg te weinig medewerkers. openSUSE heeft er daarentegen zat dus het verschil tussen de twee zal inderdaad wel groeien. Voor KDE4 zit je bij openSUSE inderdaad goed :D

Even een fanboyplaatje van de nieuwe installer: http://ktown.kde.org/~coolo/yast.png
Simpelweg te weinig medewerkers. openSUSE heeft er daarentegen zat
Het idee met vrije software is toch juist dat je van elkaars werk kunt profiteren?
Iedereen kan er van profiteren. Maar om profijt te hebben van een verbeterde code of een polishing zal je zelf wel de code moeten invoegen. El als daar geen mankracht voor is.

Maar ook Kubuntu krijgt zat (open)SUSE-code binnen via onder andere OpenOffice. Maar de testbuilds compilen van KDE4 is erg specifiek (omdat het niet moet mixen met je KDE3 omgeving op dit moment) en redelijk intensief werk.

De reden waarom het bij openSUSE gladjes verloopt is dat ze KDE3 nog in /opt/kde3 hebben staan en alles van KDE4 simpelweg in /usr/bin kunnen zetten. Andere distro's hebben KDE3 voornamelijk in /usr/bin staan waardoor KDE4 ernaast zetten een stuk lastiger is.
Dat gebeurt dus ook, maar dat wil niet zeggen dat alle spit en polish van een complete distro ook metteen werkt bij een andere distro.
Niet helemaal waar.. waar Aero Glass vooral een belasting is voor het systeem zijn er berichten dat KDE 4 beter presteert dan 3.5.x
Lees u eerst maar wat in over Aero, en ga dan hier komen blaten.

Vista is SNELLER met Aero als zonder, want de classic interface wordt gerenderd via de CPU, waarbij Aero via de GFX kaart gaat.

Leesvoer: http://www.pcmweb.nl/nieuws.jsp?id=1875091
En toch heb je bij Vista zwaardere hardware nodig dan bij Windows XP. Dus is Vista overall zwaarder geworden terwijl bij KDE het juist andersom is.

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 24 juli 2024 23:02]

wat een blaat, ... cairo renderd tig malen sneller op mijn 6800GT met ALLE toeters enabled dan earo... - en in heel wat gevalen rnderd 't nog mooier (soepeler ook)

en of je nu een behoorlijk ingewikkelde grafix op je gpu moet bouwen of een frickin simpele ui op een dikke core2quad die in tegenstelling tot de gpu ook nog 's WEL meer dan een gig aan werkgeheuge ter beschikking heeft

kortom, eerst even relativeren voor je je fanboy-geblaat hier strooit..

begrijp me nie verkeerd - ik gebruik ook vista ... maar er is geen dag dat ik niet verlang naar 't moment waarop m'n portome me in staat steld wat hardware aanpassingen door te voeren zodat alle componenten daadwerkelijk ook fatsoenlijke driver-support hebben.
onder linux
Anoniem: 205918 @Snake13 december 2007 17:00
en ik dacht dat compiz daarom sneller draaide. Hoe kan het dan toch dat compiz op een pII met een geforce 3 prima werkt en aero hedendaagse pc's nekt?
De GUI is ook maar een heel klein deel van wat er in KDE 4 verandert t.o.v. kde 3: Wat te denken van - naast Plasma en Oxygen, de meest "zichtbare" delen van KDE4 - bijvoorbeeld Phonon (de nieuwe Multimedia API), en Solid (zie Phonon, maar dan voor apparatuur)?

Dan heb ik t nog niet gehad over de verwachte 20-30% performancewinst tov KDE3.x (mede dankzij heb gebruik van Qt 4.x).

voor meer info zie bijv. http://en.wikipedia.org/wiki/KDE_4

Conclusie: ook voor de mensen die niets om uiterlijk van hun desktop geven valt er genoeg te halen bij KDE 4 (al wordt dit waarschijnlijk eerder KDE4.1 dan KDe 4.0). ;)
Vista is in mijn ogen nooit op het niveau van de gemiddelde distro gekomen.
Let er overigens wel op dat alhoewel KDE4 er een stuk gelikter uitziet dan KDE3, het nog lang niet zo compleet is als KDE 3.x was. Zo is de kdepim suite zeer waarschijnlijk niet op tijd klaar voor de 4.0 release en wordt deze gewoon weggelaten.
En zie dit niet als een 'kleine onvolkomenheden' punt. Zo is het nog minder configureerbaar (via simpele GUI) dan Gnome. Het panel kan je niet van hoote veranderen, het startmenu tot nu toe ook niet enz enz enz. Mijn aMSN gaat niet eens in de systray.

KDE4 zit vol nieuwe mogelijkheden maar bij 4.0 komen ze er echt nog lang niet uit. Jammer. Maar bedenk dat we nu bij KDE 3.5.(7?) zijn en dat KDE4 voornamlijk gepolisched is onder de motorkap. 30% prestatiewinst gemeld, geen gedoe meer met verschillende music-engines omdat alles via Phonon verloopt enz enz.

Maar zols hierboven gezegd: KDEpim-suite komt niet mee in KDE4vorm (wel gewoon KDE3vorm), een IRC-client is niet in KDE4vorm aanwezig etc etc.

Een Aero-killer is KDE 4.0 in ieder geval niet. Eeder een soort RC van Kde 4.1

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 24 juli 2024 23:02]

KDE 4.0 is meer een release voor ontwikkelaars. Ze willen nu ook wel eens wat uitbrengen om meer ontwikkelaars aan te trekken. De basis is klaar, maar als je je basis niet uitbrengt is er geen hond die het gaat gebruiken.

Op Archlinux krijgen we iig geen 4.0 release van KDE, er komt wel een of andere snapshot/beta repo met 4.x pakketjes, maar officieel komt KDE pas in Archlinux met versie 4.1.
Terwijl de KDE4 versie van de PIM module nog niet af is kan je wel gewoon de 3.x versie in de tussentijd gebruiken; sterker nog, voor alle kde 3 apps geldt dat ze gewoon in kde4 te gebruiken zijn, hier hebben de kde devvers nog best wel veel tijd aan besteed.
Je kunt deze versie van KDE4 heel makkelijk zelf uitproberen met de KDE 4 live cd.
http://home.kde.org/~binner/kde-four-live/
Na de RC1 test was ik niet zo enthousiast, maar nu de RC2 eens getest en ben al een stuk beter te spreken. Als dit zo doorzet dan zou dit best eens mijn vervanger voor Gnome kunnen worden. :)
Ik ben erg benieuwd en ga dit als ik tijd heb eens uitproberen. Eerst gebruikte ik standaard kde, maar toen kwamen er betere ati linux drivers en ben ik overgestapt naar gnome met compiz. Hopelijk kan KDE 4 hier tegenop boxen. Ik vind de standaard kde applicaties namelijk toch beter.
Waarom staat hier een RC in de tracker :?
Kunnen jullie niet een maand wachten op de nieuwe versie :)
Waarom niet? Het barst van de beta's en zelfs alpha's in de lijst. Daar kan nog wel een RC bij zou ik zou zeggen.
Ik hoop wel dat je weer iconen op je desktop kan zetten zoals in KDE 3. Nu verandert een icoon op de desktop in een widget (of hoe je ze ook noemt) en dat werkt niet fijn. Verder maar afwachten hoe het gaat worden. De nieuwe Konqueror en Dolphin zien er goed uit van de nieuwe kicker en vooral het nieuwe menu ben ik minder te spreken, ik vind het heen en weer klikken in dat nieuwe menu maar niets, en nee dat went niet want ik gebruik het al tijden in openSUSE en vind het daar ook niet wat. Er schijnt ook nog aan een gewoon Kmenu gewerkt te worden maar is nog niet af. Toch zijn delen van dat nieuwe menu wel goed, zoals de tab's en het zoeken. Voorlopig nog maar even bij KDE 3 houden tot 4.1 uit is denk ik :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.