Linux-drivers ATi en nVidia vergeleken

De Windows-drivers van zowel nVidia als ATi worden regelmatig besproken en getest, maar veel aandacht voor de Linux-drivers is meestal niet. Bij Tom’s Hardware is een vergelijking verschenen tussen de drivers van ATi en nVidia. In het artikel wordt aandacht besteed aan de installatieprocedure, de features en de prestaties. Het blijkt dat beide drivers gemakkelijk te installeren zijn, maar qua features zijn er wel noemenswaardige verschillen. Alle opties die de ATi-drivers bieden kunnen samengevat worden met drie screenshots, een schril contrast met de features die in Windows geboden worden met de Catalyst Control Center-software.

Tux met rocketlauncherDe Linux-drivers van nVidia zijn ook niet vergelijkbaar met de Windows-drivers, maar een groot pluspunt ten opzichte van ATi is de uitgebreide software waarmee de X Server geconfigureerd kan worden. Ook ondersteunen de Linux-drivers van nVidia SLI terwijl de ATi-drivers niet overweg kunnen met een CrossFire-opstelling. Qua prestaties weten beide drivers goede scores neer te zetten, maar ook hier neemt nVidia de leiding. De Radeon X1900 XTX weet in Unreal Tournament 2004 ongeveer dezelfde framerates neer te zetten als de, in Windows langzamere, GeForce 7800 GTX. Hoewel ATi de zaken qua drivers nog niet zo goed voor elkaar heeft als nVidia heeft eerstgenoemde wel een aanzienlijke vooruitgang geboekt ten opzichte van vorig jaar. Zowel met een ATi als een nVidia-kaart kan tegenwoordig zonder problemen een spelletje gespeeld worden onder Linux.

Door Hielko van der Hoorn

13-07-2006 • 19:32

64

Bron: Tom's Hardware

Reacties (64)

64
61
25
5
1
30
Wijzig sortering
Het blijkt dat beide drivers gemakkelijk te installeren zijn, maar qua features zijn er wel noemenswaardige verschillen.
Nou, ik gebruik sinds ongeveer een week Linux op mijn laptop en heb met verschillende Linux gebruikers (die al ruime tijd) Linux gebruikers gesproken en iedereen zegt dat vooral de Ati drivers installatie erg moeilijk is maar dat de NVidia installatie ook niet makellijk is. En dat laatste heb ik ook gemerkt.
De installatie is dus voor " pro's " misschien wel makelijk, maar echt makelijk is het niet dus.. :)
in veel desktop distros kan je tegenwoordig de driver laten installeren door de packet manager.
onder ubuntu had ik mijn ATI kaart meteen aan de praat zonder ook maar 1 config filetje te hoeven editen, gewoon met apt-get / dselect.

@pven : een beetje goed geconfigureerde windows intall is ook stabiel.
en de linux distros worden ook steeds gebruikts vriendelijker.
ik zou het verschil zeker niet meer zo willen stellen (misschien alleen nog met 2 keer het woordje 'iets' ertussen.)
Maar Ubuntu 6.06 + nVidia driver = Horror.
Het zal wel aan je videokaart liggen. Ikzelf heb een 6600 GT en Dapper. Prima fps en retestabiel (ook tv-out / multi-display werkt prima). Installeren was via synaptics al helemaal een fluitje van een cent (hetzelfde proces via aptitude / apt-get is ook maar 1 regel). Driver past zich prima aan aan nieuwe kernels (inmiddels 6 nieuwe kernels gehad sinds het installeren van Dapper).
2 weken gelden nog de nieuwste Mandriva eens geprobeerd , no way dat die rpm van Nvidia zich liet installeren. De nieuwste drivers van de Nvidia website hadden het niet zo op de kernel in Mandriva.

Dus moest je voor zover ik begrepen heb eerst je source code hercompileren , omdat dan te doen moest je allerhande tools en bibliotheken installeren waarvan de namen een aaneenschakeling zijn van nietszeggen letters, waarvan je denkt " wat mis ik nu in feite en waar vind ik dat , rmp's op de dvd ? Internet ? "

Kortom , binnenkort tijdens mijn verlof , even uitpluizen welke commando regels hier allemaal gaan voor nodig zijn. :P

Voor de Linux fan , peace of cake waarschijnlijk , voor de Windows gebruiker ( zoals ik ) Chinees :(

Ideaal scenario : je download die driver van nvidia , dubbelklikt erop , spul installeert zich vanzelf , indien nodig hercompileert het zich , installeert/download/bevat zelf de nodige 'tools' zal ik het maar noemen , x herstart zich , done. Als ze een Windows installer kunnen configueren bij Nvidia , waarom niet op Linux even gebruiksvriendelijk ? Gaat dat nu echt niet automatisch ?, of wil men moeilijk blijven doen ...
Je moet even gaan kijken op Penguin Liberation Front. Via een plf-nonfree mirror kun je dan kant en klare Mandriva-packages voor zowel ATi als Nvidia binnenhalen.
dan heb je het ook over een distro met een (naar mijn mening) niet optimaal installatiesysteem, ik hoeft op mn eigen system (debian en gentoo) maar 1 handeling uit te voeren om mn drivers te installeren/updaten, minder handelingen en minder tijd dan in windows ;)
- Drivers downloaden van ati.com
- sh ./bestandsnaam.sh
- next, next, next, next, yes, yes, blah
- `aticonfig --initial`
klaar

en voor nvidia:
- Drivers downloaden van nvidia.com
- sh ./bestandsnaam.sh
- Volg de instructies
- verander xorg.conf (er staat ergens nv, maak hier nvidia van)
klaar

Niet zo moeilijk toch :) ?
Anoniem: 85525 @XiN-eViL13 juli 2006 19:52
De xorg.conf kan de NVidia installer ook automatisch aanpassen.

Het grootste probleem is denk ik dat er voor zover ik weet zelf een kernel gecompileerd moet zijn voordat de NVidia drivers die van hun site komen geinstalleerd kunnen worden, package managers ondersteunen idd snel de nieuwste versie.

@Xarenion: sorry, mijn fout
Zelf de kernel compileren? Neehoor. Nvidia-installer gaat wel op zoek nara een voorgecompileerde Nvidia-build maar dat vind het nooit (ze zijn er namelijk niet) en daarna bouwt het de driver in een flits. Geen kennis nodig (wel Kernel-devel-package)
en daarna bouwt het de driver in een flits. Geen kennis nodig (wel Kernel-devel-package)
Als je toevallig alles goed hebt staan dan kan het inderdaad zeer makkelijk gaan. Hoewel de nvidia installer in text mode draait, is het in principe ook niet meer dan yes, yes, agree, next, next.

ALLEEN...

-ALS- alle dependencies dus aanwezig zijn. Heb je de pech dat je kernel met een andere GCC gecompiled is als die installed staat, of als de installer denkt dat dat zo is, dan heb je dikke pech en mag je zelf hemel en aarde gaan bewegen. (momenteel of in ieder geval 2 weken terug met een volledige up-to-date Debian testing distro meegemaakt).

Daarna komt het probleem dat als je je systeem automatisch upgrade (bijvoorbeeld in Debian met gnome 2.14.2 zit zelfs een applet die alla windows/mac os x die notified voor nieuwe updates), dan kan het zomaar eens gebeuren dat er een kernel update of X.org mee komt.

Als dat gebeurd is het altijd maar weer de vraag of het gaat werken. Heb je net de pech dat het niet werkt (bv geinstalleerde nvidia module werkt niet met nieuwe kernel en er is geen nieuwe te krijgen) dan zit je weer met een systeem dat niet werkt.

Wet van murphy zegt dat dit altijd gebeurd als je er geen tijd voor hebt.

Natuurlijk kun je dit deels voorkomen door of iets als Debian stable te draaien, of door op een vaste kernel revisie te pinnen of door alleen vrijdag avond te upgraden (zodat je desnoods het weekend kan doorwerken om de boel weer aan de praat te krijgen), maar het blijft lastig.

Een gedeelte van het probleem (naast dat de drivers niet OS zijn), is het feit dat er zoveel distro's en smaken van Linux zijn. Was er alleen maar Debian (stel) dan zou Nvidia gewoon voor elke kernel een pre-build module via een apt source beschikbaar kunnen stellen, en met het Debian team kunnen afspreken dat ze een op de hoogte worden gesteld van een nieuwe kernel release zodat zij meteen hun module klaar kunnen hebben.

Hoewel het voor de ervaren Linux gebruiker mischien wel allemaal mee valt, blijft het hele Linux driver verhaal toch op z'n minst vervelend. Een van de vele voorwaarden voor Linux om meer door te breken op de desktop is IMO toch echt dat het driver mechanisme eens stevig wordt aangepakt.
Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan :Y)
switch2nvidia? In SUSE Linux switch je dan naar nvidia-driver. Overigens word daar netjes aangegeven dat je Sax2 even moet draaien zodat de driver zich helemaal instelt op je systeem.

En dat is als je een OUDE kaart hebt. Voor de nieuwe duik je Yast in, search nvidia, aanklikken en X restarten.

Overigens kan je de driver installeren zonder PC restart. Dat kan in Windows nog niet (nu nog zorgen dat je X kan laten draaien tijdens install en switch)
Voor de basic instellingen wel.
Maar als ik bv. tv-out wil selecteren met een ati-driver moet ik al veel meer moeite doen.

Ik kreeg het voor elkaar om op te starten en dat alleen mijn tv-out werkte en voor de rest geen enkele monitor.
Dan heb ik nog redelijk wat kennis, moet je nagaan hoeveel moeite een leek zou hebben.

Een mooie gui waarin je met een paar klikken alles netjes kan instellen lijkt me toch niet zo moeilijk ?
aticonfig --initial=dual-head

was het enige dat ik ervoor hoefde te doen op ubuntu, daarna was de tv-out gewoon beschikbaar als display:1...
Ligt dan misschien aan je distro.

Letterlijk drie klikken in Ubuntu en ik ben de nVidia-drivers aan het installeren met Synaptic. Makkelijker kan _echt_ niet, zelfs Windows is ingewikkelder (website opzoeken, OS selecteren, downloaden, 7 keer next klikken enz...).
nou als de gebruiksvriendelijkheid van een driver al afhangt van de distro die je gebruikt dan is er toch wat behoorlijk mis. Een driver moet altijd even makkelijk te installeren zijn.

install -> Next -> Next -> Finish..

Indien het meer is dan dit kan een leek er helemaal nikd mee beginnen.
als je je dan toch gaat focussen op die leken, waarom die overbodige next > next > waar leken toch niets veranderen?
misschien dat vriendelijk voor mij als ervaren linuxgebruiker iets anders betekent als voor mijn vriendin, die amper merkt dat ze geen windows meer gebruikt.

Als een OS zo statisch is dat het voor iedereen precies hetzelfde moet zijn is er pas iets mis!
Het verschil tussen Linux en Windows is niet dat de een gebruiksvriendelijker is dan de andere, of dat de ene veiliger is dan de andere (ok, dat is dan weer een discussiepunt), of dat de ene stabieler is dan de andere. Het verschil is dat Linux en Windows het verschillend aanpakken, en omdat bijna iedereen eigenlijk altijd met Windows werkt vind men Windows gebruiksvriendelijker.

Zelfde voor de drivers eigenlijk, in Linux is het nou eenmaal zo gemaakt dat de videokaartdrivers anders in het systeem zitten dan bij Windows, dat maakt enkele handelingen nodig die bij Windows niet nodig zijn. Dat wil nog niet zeggen dat het gebruiksvriendelijker is, wat is gebruiksvriendelijk eigenlijk? Ik bedoel maar te zeggen dat 'gebruiksvriendelijk' vrij persoonlijk is.
Wat een bullshit, windows is net zo stabiel, zo niet stabieler dan linux. (Ik werk met beide)
en windows is (in veel opzichten) ook zeker niet gebruksvriendelijker dan linux, instabieler is het (bij mij iig) zeker wel en dan te bedenken dat ik een cleane windows install heb met 3 programma's die er gebruik van maken.

grooste voordeel van windows: ondersteuning, de kudde loopt er immers achteraan (en dan heb ik het over hard/software fabrikanten en andere ondersteuning)
nVidia:
Alleen jammer dat de niewere typen kernels toch wat laat ondersteund worden, en wat me ook tegenstaat is dat de legacy pack (voor de oude GPU's) nogsteed niet uit is. Dus ben ik aangewezen op een oudere Linux kernel en een oudere driver die nog wel alle oude GPU's ondersteund.
En die oude driver is niet compatible met de nieuwere kernels.

Verder is me performance beter als toen ik Windows had.

Edit: De Legacy Driver pack blijkt dus net uit te zijn...
De nieuwe X.org laat perfect toe drivers in usermode te laten draaien, dan heb je nooit meer gezeur met kernel compatibiliteit. Dit kan ook met binary only drivers, het nadeel 3% performance verlies..

Maar ja de fabrikanten blijven koppig...
Er zijn zat patches beschikbaar die allerhande nvidia drivers laten werken met nieuwe kernels, die zijn er voor ATi ook gewoon. Dan het legacy pack: ATi ondersteunt niet eens kaartjes als de Radeon 7500, maar ook de R200 series werkt inmiddels niet meer (ow, de vorige release hebben we het gesloopt, zetten we het de volgende release gewoon bij de known issues lijst die altijd maar langer wordt, misschien dat we het over een jaar eens oplossen).

Zelf speel ik geen spelletjes op linux, dus is mijn keuze simpel: de ATI Radeon 8500LE lekker laten zitten, de opensource drivers zijn het op-1-na-beste geimplementeerd voor deze kaart. Als ik over een maand of 2 een dualcore conroe aanschaf komt er gewoon een moederbordje van intel met onboard video in, intel loopt nml voorop in de opensource ondersteuning van videochips. Als je kijkt naar Xorg 7.1 is Intel eigenlijk de enige waar AIGLX fatsoenlijk zonder problemen op draait.

@borft: 2.6.18-rc1 draait ook goed met nvidia, echter moest er wel weer een patch gezocht worden op het nvidia forum. Kan je gaan klagen dat het standaard niet werkt, maar dat is eerder de schuld van de linux ontwikkeling, iets wat met 2.6.16 nog wel werkte hoeft niet per se ook met 2.6.17 te werken.
Dat komt omdat nVidia en ATI hun drivers alleen als binaries uitbrengen. Ze zeggen dat dat niet anders kan omdat er anders teveel bedrijfsgeheimen omtrent de werking van hun kaarten op straat komt te liggen.

Tegelijkertijd weigeren de linux kernel developers een, over de verschillende versies consequente, kernel interface for binaire modules te onderhouden. Die interfaces veranderen met elke kernel versie. Dat is geen enkel probleem zolang je de broncode van de drivers hebt, want dan kun je ze zo meecompileren.
Er zijn zelfs kernel ontwikkelaars die actief maatregelen nemen om binaire kernel-drivers compleet te blokkeren.

De reden hiervoor is dat een kernel driver effectief onderdeel van de kernel is, en als je de broncode dan niet hebt, kun je dus ook niet garanderen dat je systeem stabiel is.

Het valt niet te ontkennen dat hier ook een stuk politieke overtuiging over open source achter zit, maar aan de andere kant, bij Windows zijn "vreemde" drivers op kernel nivo DE belangrijkste reden voor crashes.
Een fabrikant moet de bedrijfsgeheime data in de hardware stoppen, niet in de driver.
In principe heb je gelijk vind ik, maar een probleem is waarschijnlijk dat de grafische chips toch met name voor Windows worden ontwikkeld. Als er nu speciaal voor Linux extra hardware op zou moeten denk ik dat dat niet rendabel is.
Anoniem: 80466 @locke96014 juli 2006 07:45
Dat vormt ook 1 van de belangrijkste onzichtbaree aanpassingen in Windows Vista waar de driver software meer onafhankelijk is gemaakt van de kernel zodat Vista stabieler zou moeten functioneren dan XP
Verder is je performance beter? Denk je dit of heb je dit ook getest?

Want zover ik weet zijn nog steeds de Windows drivers de drivers waar ze zich voor de volle 100% op storten, de linux drivers staan op de tweede plaats.

Het is wel leuk om te zeggen dat linux sneller is omdat dat een populaire mening is van linux gebruikers, mijn eigen ervaring verteld me dat gamen op windows toch stukken beter gaat. En dan bedoel ik alle games in het algemeen, niet een specifiek geval waarbij toevallig net meer frames worden gehaald terwijl dat in andere spellen weer niet zo is.

Misschien zou een echte linux vs windows test wel eens handig zijn om dit soorts mythes te bevestigen of te ontkrachten. Anders blijf ik bij mijn standpunt dat de performance in windows gewoon beter is.
Anoniem: 64607 @GambitRS13 juli 2006 21:21
Je bent hier wel een beetje aan het generaliseren... De performance van een grafische kaart zegt niet alles over de performance in het algemeen. Ik zelf ben van mening dat de performance van beide systemen gelijkwaardig is, maar dat bepaalde drivers betere support kennen onder Windows. Aan de andere kant geld voor Linux dat je bijna alle hardware wel op de 1 of andere manier aan de praat kunt krijgen. Zelfs de meest ouderwetse hardware doet het gewoon nog onder linux je de hardware onder windows 2003 al niet meer aan de praat krijgt.

Terug naar de vergelijking nVidia en ATI.. ATI ken ik nog niet zo onder Linux (iig niet de drivers van ATI zelf), nVidia heb ik laatst geprobeerd en na de installatie was het voorbij met mijn X-server. Het feit dat beide fabrikanten eigen drivers hebben ontwikkeld voor Linux vind ik op zich wel een teken dat er langzamerhand een besef komt dat er voor Linux ook een markt is. Naast ATI en nVidia zie je de laatste tijd steeds meer grote bedrijven die zich steeds meer bezighouden met Linux bv. IBM, Sun, Novell en Google zijn toch allemaal geen kleine jongens. Het is gewoon een kwestie van tijd en dan neemt het marktaandeel van Linux toe.
De Legacy pack is vorige week uitgebracht geloof ik...
Novell heeft een systeem ontwikkeld waarmee drivers heel makkelijk aan kernels aangepast kunnen worden door de fabrikanten. Moet nu nog uittgebalanceerd worden en de fabrikanten moeten het onder de knie krijgen.

Legacy Driver pack laat in Kcontolcenter crashen. Een Eeuwenoude bug die al gemeld is maar ze lijken geen zin te hebben in een fix. Zodra je Kfirewall of Kcontrolcenter opent blijft je systeem hangen dus als je dat wilt gebruiken (regelmatig) dan moet je terug naar de NV-drivers.
wat? ik draai 2.6.17.4 met Nvidia, veel nieuwere kernels zijn er niet op het moment, ik snap niet waar je het over hebt!
De drivers onder linux zijn iets minder geavanceerd omdat er minder vraag naar is. en Windows is altijd sneller. waarom lees verder.

Linux vereist dat wat in userland kan worden gezet in de userland komt. Natuurlijk wordt dit trager dan als je alles in de kernel propt. Is dit gewilt? Natuurlijk!. Video driver maakt een fout de kernel hangt. Rebooten is het gevolg. met linux kan je de gui herstarten. of het programma dat foute video info geeft killen.

Ook heeft linux iets performance verlies omdat het de console onder de gui ondersteund is dit gewilt Ja. als de gui hangt kan je processen killen van af de console.

Zelfs Iexplorer is direct verbonden met de kernel. Waarom denk je dat er zo veel exploits voor zijn.
Games onder linux draaien.
En verneuken de boel niet ik ken tig mensen die windows op nieuw moesten instaleren nadat ze een game hadden geinstallerd.
Jij hebt blijkbaar geen idee van wat DRI doet. Bij DRI heeft de DRI driver die in userspace als normale gebruiker draait controle over alles wat maar te mappen is via de kernel DRI module. Een klein lullig bugje in de kernelmodule of in de userspace module wat vervolgens niet wordt afgevangen door je kernelmodule en je hele systeem hangt. Dit is destijds veel voorgekomen bij de opensource ATI drivers die bij Xorg 7.0 werden meegeleverd. Uiteindelijk is de complete AGP aperture mapping uit de userspace driver naar kernelspace geschoven, waarna de boel ineens een heel stuk stabieler werd.
Als je kijkt naar de manier waarom X gebouwd is door de jaren heen is X gewoon een groot gevaarlijk ding wat net zoveel kan als wat een kernel kan, het kan overal bij zonder beperkingen, een bug in X hangt over het algemeen net zo hard je systeem op als een kernelbug.
Goed verhaal wat je daar neer zet. Echter vraag ik mij af waarom ik met bv. Doom3 op mijn (toendertijd) GF 5900 FX een hogere framerate haalde in multiplayer onder Linux. En het scheelde ook niet een klein beetje, maar echt bakken. In Windows moest ik voor multiplayer de kwaliteit naar nul zetten en 640x480 draaien, terwijl ik onder Linux voor dezelfde framerate op 1024 met medium detail kon spelen.

Sowieso lijken de id-games onder linux betere performance te geven (met nvidia kaarten, ati weet ik niet). Iemand een verklaring?
mijn gevoel is altijd geweest dat Linux sowieso beter is in i/o en beter met resources omgaat, waardoor je systeem sneller aanvoelt als er meerdere dingen te tegelijk lopen. Sowieso voelt mijn systeem onder linux veel meer responsive aan dan onder windows (alhoewel ik moet bekennen dat ik al 3 jaar helemaal geen windows meer heb, dus op de huidige hardware config heb ik nooit windows gedraaid ;)
Anoniem: 80466 @daft_dutch14 juli 2006 07:47
Tja, in Windows Vista zullen drivers ook op die manier functioneren:
nieuws: Windows Vista binnenstebuiten gekeerd
http://www.phoronix.com/

Voor al uw driver testen en speculaties :Y)
Om die problemen met de niet open-source driver van ATI en NVidia te voorkomen, hoop ik dat er mensen actief zich gaan interesseren voor het het Open Graphics Project. Dit moet een grafische kaart opleveren die inzage geeft in de volledige specificaties en daarom gewoon met open source drivers geleverd kan worden:

http://wiki.duskglow.com/tiki-index.php?page=Open-Graphics

Misschien dat ATI en NVidia dan ook niet achter kunnen blijven en hun drivers gewoon open-source maken.
Anoniem: 125418 14 juli 2006 08:44
Raar dat geen woord wordt gerept over hibernation support...
Als je een laptop hebt is dat nochtans wel heel belangrijk, ik heb mijn dell laptop nu bijna 2 jaar en kan nog maar een half jaar mijn laptop in hibernation zetten (suspend to ram).
Dit met een nvidia kaart, ik ken veel mensen met een ati radeon die mij nog niet hebben kunnen vertellen dat dit gelukt is. (misschien wel met de opensource driver)

Persoonlijk moet ik niet meer weten van ati heb vroeger teveel last gehad van hun drivers, verbetering is er wel maar nvidia blijft in mijn ogen wel de voorsprong behouden.
Jup. In de officiele ATi Linux drivers zit al tijden een hibernate bug. Zie meuktracker: ATi Linux Driver 8.26.18
A system hang may occur when attempting to resume from hibernation mode.
ATi neemt hier wel een *erg* belangrijke OS feature af wat ik een redelijke schande vind.
Overigens, het feit dat dit een 'Known issue' is wil niet zeggen dat het snel opgelost gaat worden. Zo heeft de 'known issue' waardoor er geen twee X servers tegelijkertijd kunnen worden gedraait ruim een jaar bestaan. Wellicht bestond de bug hiervoor ook, maar stond het nog niet in de 'known issue' lijst, net zoals het geval was bij de hibarnate bug.

Maargoed. Ik ben blij dat m'n Ati videokaart uberhaupt Linux drivers met een beetje 3d support heeft. Er zijn tijden geweest waar dit anders was. :/
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Anoniem: 12541814 juli 2006 09:37
hibernation zetten (suspend to ram).
Hibernaten is suspend to disk, niet naar RAM. Hibernation zet de pc of laptop namelijk wel gewoon helemaal uit waardoor je alles in je RAM kwijt raakt (de inhoud van het geheugen word dan ook naar de HD gecopieerd).
Anoniem: 159051 13 juli 2006 19:36
Als Games Linux ondersteunen...
Als Games Linux ondersteunen...
Unreal Tournament draait al onder linux sinds de eerste versie, en ID software maakt zelfs voor de voorlaatste versie van hun engine opensource. Quake4 en Doom 3 (en ik dacht ook return to wolfenstein) draaien gewoon onder Linux.

Als je daarnaast de software van Transgaming gebruikt schijnt zelfs Battlefield 2 en WoW geen probleem meer te zijn.

Ondersteuning? die is er genoeg lijkt me.
Ik zie 3 titels, mogelijk 5 .. er staan er toch heel wat meer in het rack bij oa de media markt
Daar staan over het algemeen ook maar 3 a 4 spellen waar ik meer dan een tientje aan uit zou geven..

Maar wel ietsw divers, ook strategy bijv..
misschien moet je es kijken wat cedega van transgaming doet.... daarmee kan je directx spellen onder linux draaien, plenty titels, als je op hun site kijkt!
Cedega: es een keer geprobeerd maar dat was dikke bagger (CS:S). Daar geef ik mn geld niet aan uit. Die trial is ook prut trouwens, want ze gebruiken een overlay image om de trial uit te drukken maar dat maakt de FPS nog lager.
Als je het niet kan configureren niet nee.
Anoniem: 40118 @michelr15 juli 2006 15:30
Gebruik Cedega voor WoW al sinds de dag dat Cedega het ondersteunt en ben heel tevreden.

Voor CS:S is het inderdaad minder omdat 10fps dan het verschil uit kunnen maken tussen ownen of geowned worden. Ik heb daarom jammer genoeg ook weer een dual boot alleen voor Day of Defeat.

En je moet meestal geduld hebben omdat spelletjes die net uit zijn meestal niet werken.

Klinkt als een hoop minpunten, maar ik ben al lang tevreden dat het mogelijk is en ik niet steeds hoef te rebooten.
Anoniem: 135018 @Maxxi13 juli 2006 21:18
Cedega!!!
Nvidia is dus de winnaar. Maar ik lees geen woord over het random bevriezen van X. Ben je met een grafishe applicatie bezig, staat ineens alles vast, kun je enkel nog remote inloggen om je PC te rebooten. Het gebeurt best vaak en is hoogst irritant.
We zien het probleem op zowel RH3 en RH4 systemen, en zelfs met de allerlaatste driver en de laatste redhat update, is het probleem niet weg.
Het is een probleem waar nvidia al lange tijd mee tobt, maar na dagen zoeken op internet heb ik nog geen oplossing gevonden, alleen maar vele anderen die hetzelfde probleem hebben. Wel heb ik op advies van nvidia de renderaccellerator uitgezet, en dat helpt wel, maar is niet afdoende.
de renderaccel optie is ook beta/development. verder wordt er op de fora regelmatig gepost door developers van Nvidia zelf, ik heb daar ook een aantal keer een patch gekregen, binnen 2 uur antwoord, geweldig! :)

Ik ben uiterst tevreden over de linux drivers van Nvidia, maar ik vind het goed m te horen dat Ati ook op de goeie weg is, want een jaar geleden was de driver support van Ati echt om van te huilen.
De linux-ATI-drivers zijn nog steeds om te huilen qua performance. Ook erg hinderlijk is dat xorg weigert op te starten als je 16 bits kleuren insteld om toch wat meer performance te krijgen (alle overige kleureninstellingen leveren geen problemen op). :'(
Anoniem: 112386 13 juli 2006 23:18
Henk52:

Als je installer denkt dat je een andere GCC gebruikt dan wat geinstalleerd is, dan moet jeje afvragen wat er mis gegaan is.

Als je debian testing gebruikt, dan is dat gewoon je straf. Ten eerste omdat je debian gebruikt <grin> en ten tweede (serieus) omdat je je niet wil houden aan de makers van de software. Als ik een of andere driver ondre vista zou willen gaan installeren, is de kans ook redelijk groot dat je problemen krijgt.

Als iemand een systeem automagisch update dan geldt weer: eigen verdiende loon. Bij SUSE kom je er wel mee weg omdat de systeemintegratie wel zodanig is dat men ook die zaken fixed bij een nieuwe kernel. Als je een losgeslagen, over het paard getilde distributie probeert, dan heb je toch echt zelf de trekker over gehaald.

Als alleen debian zou bestaan dan zouden een hoop mensen afhaken dus dat voorstel is niet zo handig.

nv en ati maken de boel dusdanig dat de meeste distributies wel er mee overweg kunnen. dat jouw <insert distro here> 't niet kan, zegt meer over jouw keus.

Verder stel je nog dat het een probleem blijft met de drivers: I tend to disagree. de enige activiteit die ik *moet* doen is voor vmware en opensound. verder niks van dit alles. nieuwe kernel is nog steeds een werkende ATI driver (of NV for that matter).

Ik ben bang dat je de verkeerde distributie voor ogen hebt voor de desktop. Novell SLED 10, of openSUSE 10.x -- kijk daar maar naar en probeer dan nog een keer uit te leggen waarom het drivermodel zo'n probleem is.

fact is namelijk dat als er een OS is waar drivers IHA een non-issue is, dan is het Linux (en OS X) het wel.

we weten allemaal dat windows een enorm drama op zijn tijd is en dat de meest lullige uitbreiding van een systeem soms voor een onoplosbaar probleem zorgt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.