De Australiër die zegt de bedenker van bitcoin te zijn, zal geen publiek bewijs publiceren om die claim te staven. Wright schrijft in een bericht op zijn website 'gebroken' te zijn en de moed niet op te kunnen brengen om het cryptografische bewijs te publiceren.
Wright begint zijn bericht met een spijtbetuiging: "Het spijt me. Ik dacht dat ik het kon doen. Ik dacht dat ik jaren van anonimiteit achter mij kon laten. Maar naarmate de gebeurtenissen zich deze week ontvouwden en ik mij voorbereidde op het publiceren van het bewijs van toegang tot de eerste sleutels, brak ik. Ik heb de moed niet. Ik kan het niet."
De Australiër ontkracht zijn eerdere claim niet. Hij weigert echter publiek bewijs te leveren dat hij Satoshi Nakamoto is. Onder dat pseudoniem werd de eerste bitcoinclient uitgebracht en de bitcoin-whitepaper gepubliceerd. Wright kan bewijzen dat hij Nakamoto is door een bericht te ondertekenen met dezelfde sleutel die Nakamoto gebruikte in de begindagen van bitcoin. Op naam van Satoshi Nakamoto staan meer dan een miljoen bitcoins, die op moment van schrijven een waarde van tegen de 400 miljoen euro vertegenwoordigen.
Maandag publiceerden BBC, The Economist en GQ artikelen waarin Craig Wright aangeeft de bedenker van bitcoin te zijn. Hij leverde daarvoor het bewijs tijdens een besloten meeting in het bijzijn van journalisten en van twee experts: Jon Matonis en Gavin Andresen. Laatstgenoemde is chief scientist van de bitcoin Foundation en gelooft op basis van zijn ontmoeting met Wright dat het wel degelijk om de uitvinder gaat.
Het bewijs dat Wright tijdens de geheime ontmoeting heeft getoond is niet publiek gemaakt. De Australiër beloofde na zijn claim dat hij op zijn website het cryptografische bewijs zou geven. Hij publiceerde echter een bericht dat was ondertekend met een handtekening die gekopieerd bleek te zijn van een transactie uit de blockchain, die door iedereen te achterhalen is.
Wright biedt Matonis en Andresen zijn excuses aan, omdat hij denkt dat zijn acties de twee experts schade toedoen. Omdat zij hem geloven, terwijl hij het bewijs niet publiek maakt, staat hun geloofwaardigheid op het spel. Wright schrijft dat hij de twee niet heeft bedrogen, maar zegt ook te weten dat de wereld dat nooit zal geloven.