Twee computerwetenschappers van de TU Delft willen hun zelfcompilerende Android-app verspreiden in gebieden waar overheden de bevolking onderdrukken. De app kan bijvoorbeeld chat-apps vermommen als calculator, die daardoor moeilijk als communicatie-apps te herkennen zijn.
Gebruikers kunnen de app zelf verspreiden via bluetooth of nfc, waarna voor de installatie zij kunnen kiezen hoe de app zich voordoet. Daarna compileert de app zichzelf, waarbij het zich ook aanpast aan het toestel waar het op staat. Daardoor verschijnt de app na installatie bijvoorbeeld als 'calculator' in het hoofdmenu en is deze op weinig manieren te onderscheiden van een reguliere smartphone-app. De app is een framework om aan andere apps toe te voegen, zoals Serval, een app om via een mesh-netwerk te babbelen.
Computerwetenschapper Johan Pouwelse, een van de makers van de app, zegt dat hij al contact heeft gehad met mensenrechtenactivisten 'in de moeilijkste gebieden'. "Als de app verder verbeterd is en bewezen is dat deze app helpt, dan zullen we een verspreidingscampagne starten." Op dit moment is de app nog niet zover; hij is past getest op enkele Android-telefoons. Het project staat op Github en is momenteel 121 keer geforkt. Pouwelse maakte de app samen met Paul Brussee en legt de werking uit in een paper op Arxiv.
Pouwelse zal zelf niet meer werken aan de ontwikkeling, maar studenten aan de TU Delft zullen voor studiepunten wel verder kunnen werken aan functionaliteit van de app en daarnaast hoopt Pouwelse dat de community op Github verder gaat met de ontwikkeling. De ambitie reikt verder dan alleen chatten. "Als universiteit richten we ons op een ervaring als YouTube. Chatten is triviaal om op te lossen vergeleken met robuuste streaming op hd-resolutie zonder servers, en met de privacy van een netwerk als Tor."
De computerwetenschapper van de TU Delft werkt al langer aan dergelijke toepassingen. Het meest bekende project is Tribler, een anonieme p2p-client.