TU Delft wil zelfcompilerende app verspreiden via mensenrechtactivisten

Twee computerwetenschappers van de TU Delft willen hun zelfcompilerende Android-app verspreiden in gebieden waar overheden de bevolking onderdrukken. De app kan bijvoorbeeld chat-apps vermommen als calculator, die daardoor moeilijk als communicatie-apps te herkennen zijn.

Gebruikers kunnen de app zelf verspreiden via bluetooth of nfc, waarna voor de installatie zij kunnen kiezen hoe de app zich voordoet. Daarna compileert de app zichzelf, waarbij het zich ook aanpast aan het toestel waar het op staat. Daardoor verschijnt de app na installatie bijvoorbeeld als 'calculator' in het hoofdmenu en is deze op weinig manieren te onderscheiden van een reguliere smartphone-app. De app is een framework om aan andere apps toe te voegen, zoals Serval, een app om via een mesh-netwerk te babbelen.

Computerwetenschapper Johan Pouwelse, een van de makers van de app, zegt dat hij al contact heeft gehad met mensenrechtenactivisten 'in de moeilijkste gebieden'. "Als de app verder verbeterd is en bewezen is dat deze app helpt, dan zullen we een verspreidingscampagne starten." Op dit moment is de app nog niet zover; hij is past getest op enkele Android-telefoons. Het project staat op Github en is momenteel 121 keer geforkt. Pouwelse maakte de app samen met Paul Brussee en legt de werking uit in een paper op Arxiv.

Pouwelse zal zelf niet meer werken aan de ontwikkeling, maar studenten aan de TU Delft zullen voor studiepunten wel verder kunnen werken aan functionaliteit van de app en daarnaast hoopt Pouwelse dat de community op Github verder gaat met de ontwikkeling. De ambitie reikt verder dan alleen chatten. "Als universiteit richten we ons op een ervaring als YouTube. Chatten is triviaal om op te lossen vergeleken met robuuste streaming op hd-resolutie zonder servers, en met de privacy van een netwerk als Tor."

De computerwetenschapper van de TU Delft werkt al langer aan dergelijke toepassingen. Het meest bekende project is Tribler, een anonieme p2p-client.

Self-compiling chat-app van TU DelftSelf-compiling chat-app van TU Delft]Self-compiling chat-app van TU DelftSelf-compiling chat-app van TU DelftSelf-compiling chat-app van TU DelftSelf-compiling chat-app van TU Delft

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

26-11-2015 • 12:53

70

Reacties (70)

70
67
48
3
1
0
Wijzig sortering
Is er ook na gedacht over eventuele risico's die hieraan kleven?
Kunnen kwaadwillenden zo ongewenste software op je telefoon zetten?
Anoniem: 343906 @TripleQ26 november 2015 14:18
Daar refereren beide heren wel aan in hun laatste twee alinea's van hun publicatie:

...
'The app currently can spread among Android devices and as a next step could be considered cross-compiling for the Android, iOS and Windows Phone platforms. Continu- ous self-modeling through code reflection and higher levels of self-compilation, by recompiling the 3rd party libraries and build tools themselves, are left for future work.
A point for consideration is the minimization of the use for harm of the app, and the risk for harm by use of the app. Various attack vectors could be considered to improve the fitness of the app and lower the risk of usage in a dissent network use case.'

Niemand verbiedt het wie dan ook geen GUI te gebruiken, om maar iets te noemen.
precies. slechte zet van de TU
het omzijlen van een blokade die wettelijk in dat land bepaald is.
zelfde als downloaden in een land waar het niet mag.
zelfde als diefstal doormiddel van je voor doen als klant.
de wet overtreden in een omweg
en dan toch :
reactie van Ravhin:
Lex dura sed lex...
Er is een handvest van de Verenigde naties waarin de vrijheid van meningsuiting expliciet benoemd staat als fundamenteel recht van de mens. Daar valt dit ook onder en is dus geen morele wet.
oke.
maar dan nog dat is tog geen taak voor de tu
wie dan wel? Als je iets kan doen waarom zou je dat dan niet doen? Zeker als het een project is die indirect gefundeerd wordt door de TU :P
Inderdaad, Ban Ki-moon had deze app moet programmeren.
Offtopic: Ik moest lachen :D
Ja net zo'n slechte zet als je medemens helpen in tijden van oorlog of bij het verzet gaan. Niet echt te vergelijken met downloaden of diefstal...
Ik weet niet of je je er ooit in verdiept hebt maar ik vond het zelf fascinerend om, bij het Duitse museum op de Nuremberger Rally Grounds, te leren dat Hitler nooit iets illegaals heeft gedaan. De wetten die hem toestonden legaal de macht te grijpen en de oorlog te beginnen (EN de joden af te slachten) waren in de jaren voor hem door verschillende partijen gepushed als zijnde nodig voor de veiligheid van duitsland. Jup.

Ik ben er dan ook van overtuigd dat, als we de wellicht komende dictatuur/oorlog in Europa gaan overleven, onze achter klein kinderen zich ook verbazen dat we de wetgeving die de nieuwe 'Stasi' or 'KGB' mogelijk maakten allemaal steunden, bang als we waren voor een paar terroristen - hoewel de schade die zij doen natuurlijk absoluut niet in verhouding staat tot de gruwelijkheden van staats terreur zoals Noord Korea, Irak en dergelijke landen op hun bevolking uitoefenen, en welke we mogelijk maken als we onze geheime diensten en overheden los laten gaan.
precies. slechte zet van de TU
het omzijlen van een blokade die wettelijk in dat land bepaald is.
Tja, er is een verschil tussen de wet (die alleen door de overheid van een land is vastgelegd) en rechtvaardigheid, een moreel iets. In de beschaafde wereld komen die vaak overeen, maar in "minder beschaafde" gebieden willen de wetten nog wel eens botsen met ons idee van juiste morele principes, zoals vrijheid van meningsuiting. ;)
Een risico is ook dat de ontwikkelaars zelf aangeklaagd kunnen worden; in vergelijking met Popcorn lijkt lijkt me nog veel meer aanzetten tot het plegen van zwaardere misdrijven; namelijk het ondermijnen van overheidscontrole ivp een klein financieel delict.
Als pure n00b op dit gebied; welke apps zoal mogen niet gedownload worden? en waar?
Toen ik een paar jaar geleden in Sudan was bleek de hele appstore geblocked te zijn, dan kom je uberhaubt niet heel erg ver. Verder zijn de geheime diensten daar ook vrij actief in het monitoren van buitenlanders, er is bijvoorbeeld een brug over de nijl die je absoluut niet mocht fotograferen (je moest sowieso een vergunning aanvragen om te fotograferen) en als je dat wel deed stond er snel iemand naast je om je fototoestel in beslag te nemen en liep je het risico om als spion het land uitgegooit te worden. Dat je 20 meter verderop mooie scherpe ansichtkaarten kon kopen van die brug was blijkbaar geen probleem.

En in de tijd dat ik daar was heb ik meerdere malen gehoord van mensen die 2-3 dagen de tijd kregen om hun spullen te pakken en op te zouten ook al woonden ze daar al jaren. De westerse kerk waar ik toen naar toe ben geweest was toen een doelwit geworden en het was blijkbaar redelijk normaal dat er leden van de geheime diensten aanwezig waren om mensen op te sporen die ze het land uit konden zetten.

En het laatste wat ik van die kerk heb gehoord was dat vrijwel iedereen het land was uitgezet, helemaal nadat ze een laptop met daarop de namen van veel kerkleden in beslag hadden genomen. Ik heb toen een aantal mensen ook het principe van truecrypt en hidden containers uitgelegt, wat gedeeltelijk geholpen heeft aangezien die mensen ook uitgezet zijn een paar maand later waarbij het niet waarschijnlijk was dat ze iets van hun laptops hebben gekregen.
Daar lijkt dit geen oplossing voor, China zal hun traffic gesnooped hebben en daarop gezien hebben dat de apps er op staan. Dit vermomt de app 'als een app' waardoor je als men snel je telefoon bekijkt bij een controle ze niet zo snel telegram op het scherm zien staan.
En daarvoor hebben we encryptie. Het doel van encryptie is dat van geencrypte data geen informatie afgeleid kan worden over de oorspronkelijke data. Als je er niet voor kiest om verbinding te leggen via unieke poorten of protocollen, dan kan men hooguit vaststellen dat je met je telefoon een beveiligde verbinding maakt. Maar dit doe je in normaal gebruik ook volop, dus daar kunnen geen conclusies aan verbonden worden.
Echter het versturen van encrypted data is ook al verdacht genoeg in veel gevallen. Daar ontkom je niet aan, tot je een manier vindt om dat onopvallend te doen.
Dit lijkt me sowieso geen slimme zet. Een overheid die bepaalde diensten niet wil zien kan gewoon het netwerkverkeer gaan controleren ipv op telefoons te gaan zoeken achter apps. Je haalt overtreders er een stuk sneller uit op die manier.
Gelukkig kan je verbindingen nog altijd encrypten. Verder houdt zijn afdeling zich bezig met TOR-achtige technieken om naast encryptie, ook anoniem te kunnen zijn.
Gelukkig kan je verbindingen nog altijd encrypten. Verder houdt zijn afdeling zich bezig met TOR-achtige technieken om naast encryptie, ook anoniem te kunnen zijn.
Met behulp van statistische analyse is het mogelijk om Tor verkeer te onderscheiden van andere soorten SSL/TLS verkeer over TCP poort 443. Draai je Tor? Zeg hallo tegen een gratis enkeltje naar een gesloten verblijf met veel lichamelijke en geestelijke activiteiten. :+

Daarnaast kan alleen het gebruik van encryptie natuurlijk al als 'verdacht' worden aangemerkt. Als je in een bananenrepubliek zoals het Verenigd Koninkrijk komt en je niet kan houden aan het decryptiebevel (bijvoorbeeld: met Forward Secrecy worden sleutels weggegooid), dan kan je alleen daarvoor al vervolgd worden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 20:22]

[...]
Met behulp van statistische analyse is het mogelijk om Tor verkeer te onderscheiden van andere soorten SSL/TLS verkeer over TCP poort 443. Draai je Tor? Zeg hallo tegen een gratis enkeltje naar een gesloten verblijf met veel lichamelijke en geestelijke activiteiten. :+

Daarnaast kan alleen het gebruik van encryptie natuurlijk al als 'verdacht' worden aangemerkt. Als je in een bananenrepubliek zoals het Verenigd Koninkrijk komt en je niet kan houden aan het decryptiebevel (bijvoorbeeld: met Forward Secrecy worden sleutels weggegooid), dan kan je alleen daarvoor al vervolgd worden.
Er is alleen nog geen overheid die puur en alleen het gebruiken van encryptie als een misdrijf aanmerkt. Het zal hooguit een bestaande verdenking verzwaren.
In het artikel staat ook dat je bijvoorbeeld mesh netwerken zou kunnen opzetten waarbij je dus geen gebruikmaakt van internet of servers.

Je er zijn nog veel meer mogelijkheden om je te verbergen enof data af te schermen.
Valt dit niet onder 'illegale' software? Hoe belachlijk de wetten in sommige landen ook zijn, het is en blijft de wet ginder.
Ja dat klopt. Dhr. Pouwelse heeft er naar mijn idee niet zo'n moeite mee om mensen de wet te laten overtreden. Ook de applicatie Tribler maakt het mogelijk om makkelijk de wet te overtreden.

Het lijkt erop dat de applicaties meer voldoen aan een eigen morele wet; de wet van open en vrije communicatie.
Lex dura sed lex...
Er is een handvest van de Verenigde naties waarin de vrijheid van meningsuiting expliciet benoemd staat als fundamenteel recht van de mens. Daar valt dit ook onder en is dus geen morele wet.

Verder wil ik graag van je horen hoe jij ziet dat Tribler de wet overtreedt hier in Nederland want ik kan geen voorbeeld verzinnen.
Ik heb niet gesteld dat de applicatie zelf de wet overtreed, het maakt het mogelijk om als gebruiker de wet te overtreden. Zie het als een mes, in principe niet strafbaar op bezit, maar je kan er wel erge dingen mee aanrichten. Ik hoop dat deze metafoor het verduidelijkt.

Je hebt gelijk, het recht op vrije meningsuiting is fundamenteel en zeer belangrijk, zeker ook waar het in bepaalde gebieden onderdrukt wordt.
Developers van TUDelft hier...
Mijn onderzoeksgroup maakt technologie die te gebruiken is bij Lowlands als 3G plat gaat, of China waar je geen netwerk wilt gebruiken. Bytes van phone naar nearby phone via laten lopen met eigen crypted wireless point2point connectie is nog nooit gelukt op grote schaal.

Tja, een universiteit met verboden innovaties. Dat zou een mooie rechtzaak worden. Tribler geeft steeds betere privacy, in toekomst echt lawyer-proof + attack-resilient. Activism op universiteiten proberen we levend te houden. We hebben een copyright revisie nodig denk ik. Plus, online privacy is meestal een ilussie..
-Dr Pouwelse, associate professor, maar liever gewoon johan.

[Reactie gewijzigd door synctext op 22 juli 2024 20:22]

Hi Johan,

Ik ben ook student aan de TU, heb je tentamen computernetwerken in een keer gehaald :) .

Ik denk dat de studenten en academisch personeel een rol moeten hebben in het vragen stellen bij de wet. Dat vind ik goed.

Het pas in de traditie van de TU om je te verzetten tegen onrecht. Kijk naar dit artikel van WOII http://delta.tudelft.nl/a...t-haar-geschiedenis/30795
Goed idee, hulde. Dit is precies het soort onderzoek waarvan de wereld beter kan worden. Altijd leuk om te horen wat Nederlandse universiteiten weer hebben uitgevonden :)
Ik zou eens kijken naar het mesh netwerk dat OLPC wil(de) uitbouwen met hun laptops: http://wiki.laptop.org/go/Mesh_Network_Details
Ik denk dat als die Apps uitkomen waar regeringen niet meer mee kunnen kijken wat hun bevolking typt ( zoals in China ) dat ze juist agressiever worden in het omzeilen van je programma. En mensen ook natuurlijk harder aanpakken omdat ze nog meer moeite doen zodat ze niet afgeluisterd worden, daarnaast kunnen ze ook nog eens harder gestraft worden omdat ze andere mensen de mogelijkheid geven om ook onder de radar van hun te chatten, dus verspreiden ze software waar ze het absoluut niet mee eens zijn.

voor mensen die dit echt nodig hebben vanwege mensenrechten weet ik dat ze gewoon een VPN verbinding naar het buitenland hebben en vanuit daar alles regelen en dat dat ook gewoon safe is, waarom dan hierop overstappen?
Encryptie != misdaad: het is niet het mes dat snijdt, maar het hand dat het vasthoudt. En mocht het hand geen mes hebben, zou het wel iets anders vinden mocht de persoon per se kwaad willen doen.
Dat is juist mijn punt. Het zou niet verboden moeten worden om messen te produceren. Alleen als je als fabrikant ziet dat al je messen voor criminele toepassingen worden gebruikt, is het dan niet ethischer om te stoppen met produceren.
Met dat verschil dat het recht om mensen neer te stekken nergens gedefinieerd staat, itt de vrijheid van meningsuiting.
Anoniem: 343906 @Ravhin26 november 2015 14:20
Vrijheid van meningsuiting kent grenzen.

Overigens wel apart dat jij een pistool naast je nickname hebt staan als icoontje.
Moet je tegenwoordig bij elk product dat je maakt rekening houden met -alle- wetten van alle landen ter wereld?! Begin maar vast met het sluiten van alle bierbrouwerijen (om maar iets te noemen)
Je vergeet dat de vakgroep van Pouwelse maar 1 doel heeft en dat is de wetenschappelijke technische ontwikkeling. Dus het ontwikkelen en mogelijk maken zelf. Wetenschappelijk onderzoek is ook gewoon een taak van de TU Delft. Dat het vervolgens allerlei hypothetische toepassingsmogelijkheden heeft is mooi, maar niet meer dan een praktijkproef.
Ja dat klopt. Dhr. Pouwelse heeft er naar mijn idee niet zo'n moeite mee om mensen de wet te laten overtreden. Ook de applicatie Tribler maakt het mogelijk om makkelijk de wet te overtreden.

Het lijkt erop dat de applicaties meer voldoen aan een eigen morele wet; de wet van open en vrije communicatie.
Ach kom... vlieg op met je wetten! Vaak "mag" iets al niet omdat het niet controleerbaar is.

Er is niets leuker dan een wet onderuit te halen. :)
Misschien een beetje een standaard redenering, maar dit soort applicaties maken het ook makkelijk om kinderporno enzo te verspreiden.
Misschien een beetje een standaard redenering, maar dit soort applicaties maken het ook makkelijk om kinderporno enzo te verspreiden.
Ja... kinderporno doet het lekker ter motivering van de regelzucht. Iedereen die maar genoemd wordt in verband daarmee is absoluut weerloos en bij voorbaat al veroordeeld.
Dat is een politiek-maatschappelijk misselijkmakend truucje.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 22 juli 2024 20:22]

Het is idd een soort Godwin argument van de internetvrijheid. Er lijken bij deze discussie door beide kampen (het voor en tegen internetvrijheid) redeneer fouten gemaakt te worden. Het voornaamste is dat de een (voor) de argumenten van eigendom niet belangrijk vindt, ze zitten in de weg.

Het tegen kamp gebruikt vaak de drogreden van argumentum ad consequentiam; stel als A dan B, en B is onwenselijk, dan moet A verboden worden. Dit is natuurlijk ook niet juist.

Naast de wet hebben we ook een morele verplichting tegen elkaar, hoe zou jij het vinden als je aan techniek werkt die het verspreiden van kinderporno makkelijker maakt? Of is dat alleen de verantwoordelijkheid van de eindgebruiker?
Persoonlijk vind ik het niet goed om te verbieden dat men ergens kennis van neemt. Dat geldt voor boeken, of wat dan ook. Dus uiteindelijk ook voor kinderporno.
Ik vind het niet erg verheffend om daar je geld mee te verdienen, maar zo zijn er wel meer zaken. Zoals de heksenjacht zich er op concentreert vind ik erg verdacht, niet zuiver.
Vreselijk offtopic, maar nu je het erop hebt gezet, kan ik niet anders dan reageren.

Ik ben van mening dat je wel heel gevaarlijk redeneert. Het lijkt er sterk op dat je kinderporno probeert goed te praten of op zijn minst niet afkeurt. Men mag er kennis van nemen, doh.
Misselijkmakend fysiek en mentaal misbruik van een weerloos mensje, dat is het. Daar moet je echt niet zo licht over denken, vreemd hoor!

[Reactie gewijzigd door D-Day op 22 juli 2024 20:22]

Misselijkmakend fysiek en mentaal misbruik van een weerloos mensje, dat is het. Daar moet je echt niet zo licht over denken, vreemd hoor!
Dat ga je niet de wereld uit helpen door de verspreiding van kinderporno te verbieden, dat is niks anders dan een passieve waarneming van een feit wat al gebeurd is, net zoals een filmpje van een moord of van het verkrachten van een volwassene. Als het niet op de camera gebeurt, dan gebeurt het zónder camera.

Hoe dan ook is het symptoombestrijding door de "vraag" aan te pakken en te verwachten dat het aanbod dan ook verdwijnt. Alleen vergeten we dat de pedofielen dan niet ophouden met pedofiel te zijn, net zoals een junk niet ophoudt met verslaafd zijn wanneer je hem in de cel stopt voor het kopen van drugs.

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 22 juli 2024 20:22]

Ja de TNT post en de snelweg ook... Your point being?
Dat is veel te makkelijk. Standaard antwoord: Het internet maakt het makkelijk om kinderporno te verspreiden. Dat moet dan ook maar verboden worden.
Kinderen, per direct verbieden zeg ik je! :Y)
Zo is dat. Overigens gaat het verbieden van de porno niet per se het misbruik van de kinderen tegen.

Toch wel handig zo'n zelfvermommende app. Ook voor andere criminelen.
1 woord, GEWELDIG!

Zelf ben ik actief Threema gebruiker, kom je aan op een vliegveld willen ze je telefoon weer eens doorzoeken.
komen ze Threma tegen, wat uiteraard beveiligd is met een wachtwoord, waarna ze eisen dit te ontgrendelen anders zal je niet toegelaten worden tot het land.

Wanneer ik Threema kan vermommen als notitie of calculator app lijkt mijn probleem hiermee opgelost te zijn.

Vanavond eens kijken of we al wat kunnen met de source op github.
Op welk vliegveld was dit?
Ze willen je mobiel inspecteren (overigens in een ander hokje waar je niet bij bent) .
Laat je dit niet toe of kan je hem niet ontsleutelen dan word je niet toegelaten.

Miami international airportt
Wauw, ik dacht aan een of andere bananenrepubliek. Goed om dit te weten, moet binnenkort naar NY namelijk..
waarna ze eisen dit te ontgrendelen anders zal je niet toegelaten worden tot het land.
Is dat je ooit werkelijk overkomen? Kan mij niet voorstellen dat men je de toegang tot een land weigert, omdat je een wachtwoord niet wil afstaan. :?
Ze willen je mobiel inspecteren (overigens in een ander hokje waar je niet bij bent) .
Laat je dit niet toe of kan je hem niet ontsleutelen dan word je niet toegelaten.

Miami international airport
Ze willen je mobiel inspecteren (overigens in een ander hokje waar je niet bij bent) .
Laat je dit niet toe of kan je hem niet ontsleutelen dan word je niet toegelaten.

Miami international airport
Is dat alleen wanneer je hem op zak hebt of ook als je je hardware in een tas stopt dat het ruim in gaat? Ik vind het verbazingwekkend dat men zelfs decrypten eist. Gaan ze dan ook al je berichten doorlezen en je foto's en video's bekijken? In elk geval goed dat ik het weet. Als ik daar heen ga zet ik er wel even een kale factory reset op. Ik heb geen zin dat iedere random persoon daar mijn privefoto's gaat bekijken of mijn berichten leest. Daarbij, het is Nederlands.. Dus wat hopen ze te bereiken?

Dus jij unlockt je telefoon. Zij gaan ergens anders naar toe en kunnen werkelijk alles met het apparaat doen? Kun je hem daarna dus beter weggooien.

[Reactie gewijzigd door Zenomyscus op 22 juli 2024 20:22]

Klopt helemaal!

Die van mij werd niet meegenomen maar 'snel' doorgekeken.
Blijkbaar had een andere passagier naakt fotos van zichzelf (ofso) op zn phone staan.. hij werd apart gezet en de phone werd meegenomen.

Verder niet meegekregen hoe dit is afgelopen.


EDIT: Phone zat gewoon in me zak.

[Reactie gewijzigd door robbinwehl op 22 juli 2024 20:22]

Die van mij werd niet meegenomen maar 'snel' doorgekeken.
Blijkbaar had een andere passagier naakt fotos van zichzelf (ofso) op zn phone staan.. hij werd apart gezet en de phone werd meegenomen.

Verder niet meegekregen hoe dit is afgelopen.
En daarom heb ik een hekel aan dit soort praktijken. Je hebt geen idee wat er met jouw hardware gebeurd. Naast keyloggers of andere backdoors kan het maarzo dat jouw foto's gekopieerd worden. Wanneer jouw foto's dan ineens op het internet verschijnen is het te laat en heb je geen enkel bewijs tegen ze. En misschien vinden mensen dat ik teveel aan het doomdenken ben, maar is er een garantie dat er niks gebeurd? Volgens mij niet.
Meen je dat nou echt ?
Typisch hoe google threma in de apple store een 1/5 geeft in de zoekresultaten, als je erop klikt is ie 5/5.
Dit is voor het 'goede doel', maar hoelang tot dit wordt ingezet voor minder legale doeleinden?
In de ogen der machthebbers en dictators is het natuurlijk al een illegaal doel. Zelf zou ik telefoons die meer kunnen dan bellen allang verboden hebben in die gebieden.
Het probleem is niet dat een politieagent je telefoon gaat nemen en vlug eens gaat kijken of WhatsApp geinstalleerd staat. Ze bekijken gewoon via de service provider en telco's welke servers je aanspreekt. Dat ga je op deze manier niet verbergen.
Het probleem is niet dat een politieagent je telefoon gaat nemen en vlug eens gaat kijken of WhatsApp geinstalleerd staat. Ze bekijken gewoon via de service provider en telco's welke servers je aanspreekt. Dat ga je op deze manier niet verbergen.
De app kan ook peer-to-peer communiceren. Veel succes om dat bij de ISP op te vragen, tenzij je ISP elk voorbij fladderend UDP pakketje logt (en je niet over WiFi communiceert).
Anoniem: 476703 26 november 2015 13:06
Ik zie de gesprekken in Noord Korea al voor me:
"Meneer, waarom hebt u in de laatste week 40u op uw rekenmachine gezeten?"
"Om het badass-level van onze magnifieke leider te berekenen natuurlijk!"
Hoop ik wel dat het een leukere toekomst heeft dan Tribler, wat daar tegenwoordig op te vinden is is zeer verontrustend, en (na ze in de loop van de afgelopen 2 jaar zeker 30x te hebben gemaild) ze lijken er weinig aan te doen/om te malen.
Een app die code compileerd, vraag je dan niet gewoon om malicous software uit te voeren op je telefoon.

Ik bedoel is het niet een beveiligings risico.
Net zo leuk als JavaScript eval() functie.
Die gebruik ik dus nooit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.