Internet Archive krijgt DOSBox werkend in browser

The Internet Archive heeft emulatie van dos-programma's via de browser werkend gekregen. De organisatie maakt voor de implementatie gebruik van EM-DOSBox. Uiteindelijk moeten gebruikers oude DOS-programma's uit het archief via de browser kunnen draaien.

The Internet Archive maakt voor emulatie van oude besturingssystemen zoals van de Atari 2600 en de Apple II gebruik van het JSMESS-project, dat 600 systemen ondersteunt. Vanwege de snelheid en accuratesse is voor de emulatie van MS-DOS gekozen voor DOSBox, en dan met name voor de port van Dreamlayers em-dosbox. Deze port zorgt er via Emscripten voor dat DOSBox in de browser kan draaien.

De emulator is werkend op The Internet Archive maar kent nog wel enkele problemen waardoor browsers vast kunnen lopen. Ook wacht de organisatie nog om de emulator met dos-programma's vrij te geven. "Het duurt nog even voor de collectie publiek gaat", schrijft Jason Scott van The Internet Archive, "We zijn nu bezig om duizenden dos-programma's in het systeem te gooien, te verifiëren of ze werken en screenshots te maken."

EM-DOSBox Internet Archive

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-12-2014 • 13:37

58

Reacties (58)

58
58
40
3
0
3
Wijzig sortering
Die Jason Scott is echt geweldig. Naast al zijn werk voor the Internet archive (zoals dit fraai stukje werk), zijn zijn presentaties op conventies echt geniaal. Zoek op zijn naam op YouTube en je hebt een paar uur buikpijn van het lachen.
OT: Mocht je graag de oude games spelen, raad ik je dosbox game launcher aan.
members.quicknet.nl/blankendaalr/dbgl/
DOSBox is op meerdere vlakken erg goed geschreven. Het werkt zelfs erg snel als RemoteApp in Azure. Het is een heel veelzijdig programma.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 23 juli 2024 15:23]

Ik gebruik het al jaren om af en toe die games te spelen die ik als jongen van 8 het eerste speelde.

Jetpack, Raptor, Castle of Wolfenstein (wolf3d.exe), Prince of Persia, Skyroads, Pinball Fantasies
en dan heb ik de belangrijkste wel gehad.

Er zweeft ergens een torrent rond van 4GB die practisch alle oude games heeft, met een programma dat alle games ordent met screenshot en de manuals en alle dosbox instellingen voor je regelt. Ik heb het op een usb stickje staan want het werkt zonder installatie. Dus waar ik ook ben, kan altijd even lekker een oude dos game spelen wanneer er een computer beschikbaar is (leuk op openbare computers, krijg je altijd veel bekijk). Nostalgie de max!

EDIT: Deze frontend voor DOSbox heet D-fend reloaded en kun je hier vinden, de torrent met alle games al voorgeinstalleerd in D-fend kun je wel vinden op google als je op D-fend en dosgames en torrent zoekt.

Even tussendoor, hoe werken magneten eigenlijk? Ik heb hier een magneet en er staat 1c683dcac844145ea99ef2a48ccbb075d4d92f07 op. Raar toch?

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 23 juli 2024 15:23]

Skyroads en Pinball Fantasies? Wauw die was ik alweer vergeten, tijd om even de zoeken!
Hier de muziek om alvast in de mood te komen; https://www.youtube.com/watch?v=Yml8PLtFyy4
Dank je voor het delen van deze link.
Nostalgie to the max, ik doe mee!
:)
Geen idee rare magneet maar toch leuk dat sommige magneten een aantrekkingskracht hebben:P
Goh ik had het laats nog over NES en of die missn niet eens een comeback moest maken, dit is ook fijn heerlijk ff oude dos spellen spelen.
nintendo geeft al nes spellen uit als homebrew for the 3ds
nintendo geeft al nes spellen uit als homebrew for the 3ds
Homebrew???
Ik neem aan dat je "Virtual Console" bedoeld.
Homebrew is echt heel wat anders :+

[Reactie gewijzigd door HtheB op 23 juli 2024 15:23]

Hoe is het homebrew als Nintendo het heeft gemaakt en verkoopt? Nintendo consoles emuleren oude titels. Zo kun je op de Wii bijvoorbeeld een downloadable N64 game pakken en een eigen rom injecteren die normaal niet in de store staat. Ze verkopen dus rom dumps.
Wolfenstein, Wings of Fury, Lemmings, Commander Keen, Sonic, etc!
DOOM, alhoewel dit leuker is met een source port en brutal doom :p
Anoniem: 170109 @RuubR27 december 2014 00:10
Wings of fury is zooo vet hehe
Je hebt nog nooit van emulators gehoord?
Toch vind ik het erg leuk om te zien dat een stukje nostalgie nieuw leven wordt ingeblazen. En tegelijkertijd ook bijzonder. Waar DOS 25 jaar geleden nog het primaire krachtige OS was op de desktop, is het nu 'slechts' een browserproduct dat op de kracht van een horloge kan draaien. Ondanks dat ik het 'onder mijn ogen' heb zien gebeuren blijf ik het bijzonder vinden.

----
Owh, en Fijne Kerstdagen toegewenst aan alle Tweakers!!
DOS is imho nooit een krachtig OS geweest. Wel op een gegeven moment het meest gebruikte. Maar wanneer je als OS eigenlijk enkel een basis kernel presenteert en een command line en voor de rest niets zelf kunt afhandellen (geen multitasking bijvoorbeeld, geen aanspreekpunt tot hardware, netwerk, ...) dan kan je nooit van een krachtig OS spreken.
Met de kennis van nu bedoel je
Met de kennis van toen ook, Unix systemen zijn ongeveer altijd multi-user en multi-task geweest.
Unix systemen waren toen nog loeidure dingen met bijbehorende mega-$$$ hardware van SGI, Sun, DEC, etc, en hadden totaal niets van doen met personal computers. Pas met OS X Leopard kwam een Unix-compatible OS de huiskamer in.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 15:23]

De vergelijking met Unix is inderdaad een beetje vergezocht. Maar er was in die tijd al wel AmigaOS en MacOS. Beiden lijken me een stuk krachtiger dan MS-DOS.
Dat zijn dan ook beide 68000 machines. Vergeet niet dat de 8086 (en eigenlijk ook de 80286) niet of nauwelijks geschikt zijn voor multitasken. Met de komst van de 80386 mid jaren tachtig zag je binnen enkele jaren een hele rits aan PC operating systems en multitaskers die gebruik maakten van de mogelijkheden die de 80386 bood: Minix, OS/2, Netware 386, Windows 386, SCO Unix, Linux, DesqView etc.

MS heeft met OS/2 heeft geloof ik nog wel een poging gedaan om een multitasking OS voor de 286 neer te zetten maar dat liep zo beroerd dat het eigenlijk een grote flop is geworden. Het was dus niet zozeer een beperkt OS maar een OS dat toegespitst was op beperkte hardware. Net als de 8086 zelf was het eigenlijk over komen waaien van de Z80 systemen met CP/M. Vooral in de eerste versies (1.x) zag je dat goed terug.
AmigaOS deed wel aan preëmptieve multitasking, maar niet aan geheugenbescherming tussen programma's. MacOS had aanvankelijk helemaal geen multitasking maar kreeg al snel coöperatieve multitasking.

De preëmptieve multitasking zonder geheugenbescherming zou ook op de 8086 mogelijk geweest zijn. Kortom, dat de processor geen mogelijkheden bood voor gescheiden adresruimtes is geen excuus om de minder kwaliteiten van MS-DOS te verklaren. :)

Als je een serieuzere verklaring zoekt in de hardware: Een Amiga 500 had 512KB ROM-geheugen aan boord, terwijl de PC het met 64KB voor het BIOS moest doen. Commodore kon het merendeel van Amiga OS in het ROM stoppen, en in 512KB kun je wel wat OS-diensten kwijt, terwijl Microsoft MS-DOS zo moest schrijven dat er zoveel mogelijk geheugen vrij bleef voor programma's.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 23 juli 2024 15:23]

En zelfs dan moest ik op mijn 286 af en toe zitten kloten met himem.sys, zodat het extended memory ook beschikbaar was voor mijn games.

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 23 juli 2024 15:23]

Memmaker :-)
damn nog 12 k nodig,, dan maar zonder geluid spellen

[Reactie gewijzigd door JohnGr op 23 juli 2024 15:23]

Minix was gratis, je had nog wat bsd varianten toen de tijd die "gratis" waren. En een computer met ms dos was ook niet bepaald goedkoop. Het was alleen makkelijker te verkrijgen.
x84/DOS computers waren wel een heel stuk goedkoper dan een doorsnee VAX computer met BSD (eigenlijk had niemand die behalve een paar universiteiten en labs). De concurrentie voor de IBM/kloon PC in de huis/studeerkamer waren voornamelijk "home computers" als de Amstrad, Apple II, ZX80, Commodore 64/128, Atari 2600, etc die de mix van games en 'serieuze' programma's en programmeertalen boden.
Een x84 ken ik niet :P
Atari 2600 is een spelcomputer, of wat we tegenwoordig een console noemen. Speelt enkel ROM cardridges.

Verder waren al die homecomputers (vergeet de Amiga niet) er al een tijdje voordat thuis de PC zijn intrede deed.

[Reactie gewijzigd door Durandal op 23 juli 2024 15:23]

iets wat zelfs vandaag de dag nog amper gebruikt wordt door home-users in de GUI omgevingen die we nu hebben, dus zo'n gemis was het toen zeker niet
Achteraf gezien wel, vind ik. UNIX was toen technisch zwaar superieur aan DOS en klonen. De command.com interpreter was met zijn stuk of 10 interne commando's niet veel meer dan een veredeld systeemmenuutje die u moest zeggen tegen de kale systeem ROM's die homecomputers toen al lang hadden. Helaas was UNIX + software toen nogal copyrighted en duur en daarnaast ontworpen voor andere hardware architecturen.
Ik denk, als MS de rechten op DOS niet in handen had gekregen we nu qua computers wel eens een hele andere wereld hadden kunnen hebben. De moderne besturingssystemen zijn enorme monolieten die "meegroeien" met de computermarkt om de systeemeisen en dus de vraag naar nieuwere hardware op peil te houden. Maak maar eens een opsomming van wat er allemaal moet gebeuren om in W8 een tekstbestandje met 1 letter op te slaan. Zou het echt allemaal nodig zijn? Met *nix werkt dat fundamenteel anders.

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 15:23]

ik spreek me niet uit over de technische superioriteit, maar wel over het gebruik en gebruiksgemak voor thuisgebruikers die de markt uiteindelijk hebben grootgemaakt en gepushed. De wereld zou er inderdaad helemaal anders hebben uitgezien, maar ik denk dat er dan veel minder technologie zou zijn. Microsoft heeft de thuismarkt opengebroken of eerder gecreëerd, iets waar unix al tientallen jaren de kans toe had, maar gewoon niet in was geïnteresseerd.
Dat er tegenwoordig veel overhead is, zorgt er niet alleen voor dat je tekstbestandje maken lang duurt, maar ook dat zowat alle taken makkelijk uit te voeren zijn voor iemand met maar heel weinig kennis en die ligt ook niet wakker van het feit dat je het ook kan aanmaken via CLI, want tegen de tijd dat hij het juiste commando heeft gevonden, is zijn tegenhanger al lang youtube filmpjes aan het bekijken en aan het chatten
DOS was anders een heel stuk minder vriendelijk dan wat er op homecomputers draaide in die tijd. De thuismarkt is meer opengenbroken door Compaq die destijds de BIOS reverse engineerde waardoor er vele IBM PC clones ontstonden en de prijzen snel naar beneden gingen.
Dat is niet enige mechanisme dat aan het werk was. Een belangrijke motor achter de doorbraak van de PC in huishoudens en daarmee MS-DOS waren de PC-Privé-projecten: De PC sloeg aanvankelijk enkel aan in de zakelijke markt. Maar dat veranderde toen mensen financieel gestimuleerd werden een PC in huis te halen. Dat het ding 3 keer zo duur was als een homecomputer deed niet ter zake. Dat het ding met zijn monochrome beeldscherm en biepertje totaal niet geschikt was voor veel thuistoepassingen deed niet ter zake. Dat het ding verschrikkelijk ongebruiksvriendelijk was deed niet ter zake.

Belangrijk was dat mensen zonder grote eigen investering een PC in huis haalden en daarmee dezelfde software thuis konden gebruiken als op het werk. Menig werkgever was graag bereid wat geld te investeren in een cursusje MS-DOS en Wordperfect voor zijn personeel.
ik denk dat je de invloed van de pc-privé projecten schromelijk overdrijft. Vergeet niet dat het over een markt van amper een paar miljoen potentiële klanten gaat, als het er in die tijd al zoveel zijn geweest. Je moet rekenen dat NL (nu en) in die tijd op wereldschaal niets voorsteld.
Het heet een Disk Operating System, toch
Het is maar net wat onder "krachtig" verstaan wordt.
DOS was krachtig in eenvoud. Je start de pc op. Voert het commando in van het programma dat je wilt uitvoeren en gaan met die banaan.
Nieuwe map aanmaken? Met één commando gedaan. Een schijf formatteren of een hele reeks bestanden verwijderen? Met één commando gedaan. Tenzij je enkel hotkeys van het toetsenbord gebruikt, gaat het met een willekeurige grafische schil niet sneller. Opstarttijd ~3-10 seconden waarbij de BIOS initialisatie de meeste tijd in beslag nam.

Multitasking vind ik een kip-ei verhaal. Toentertijd ging nog niet alles met de computer en was het net als een rekenmachine een hulpmiddel voor een bepaald aantal taken. Pas toen de processors sneller werden en meerdere cores kregen begon multitasking in de praktijk van de grond te komen. Van de andere kant werd er niet de vraag gesteld om multitasking (eerder) mogelijk te maken.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 23 juli 2024 15:23]

Mwaaaa... Dan vond je de eerste auto zeker ook geen krachtige auto ?

Jouw referentiekader is het heden, dat zou vroeger moeten zijn..

Ik vind met terugwerkende kracht juist dat het erg krachtig was..
De homecomputer OS'en van Atari en Commodore uit die tijd waren duidelijk vele malen krachtiger dan MS-DOS. Maar ze hadden één ding tegen: De naam "home computer". De IBM-PC werd zakelijk gebruikt, "dus die moest wel beter zijn". En op die manier werd het in winkels ook verkocht. Maar het waren waarschijnlijk vooral de marges die beter waren.

Ik ben ook ooit eens, tegen beter weten in, in dat fabeltje getrapt maar heb die DOS machine met dubbele floppy en amberkleurig beeldscherm snel teruggebracht naar de winkel om er een Amiga 500 voor terug te halen waar je werkelijk alles mee kon. Gamen in kleur en met tof geluid, muziek maken met trackers of midi sequencers, tekenen met dpaint of professionele video presentaties maken met Scala. Ik heb er zelfs mijn eerste DTP stappen op gedaan met PageStream en PageSetter. Echt, MS-DOS (maar ook lange tijd Windows) was een lachertje daarmee vergeleken.

[Reactie gewijzigd door edwingr op 23 juli 2024 15:23]

Onder DOS has je "Packet Drivers" als aanspreekpunt voor het netwerk.
Leuk, maar is dit echt opmerkelijk? Zelf had ik met een niet nader te noemen (niet relevant) programma dat nog volledig via DOS werkte. Tot en met Windows XP werkte het nog vlekkeloos. Maar met de komst van Windows 7 64 bit (Vista sloeg ik over) niet meer. DOS-box gaf toen uitkomst.
Maar ik acht het mogelijk (dat herinner ik me niet meer) dat dit pas mogelijk werd na een aanpassing in het programma. Een aanpassing die beslist niet een Windows-versie betekende, het bleef een DOS-programma. Wel weet ik dat DOS-box voor deze gevallen is gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Techneut op 23 juli 2024 15:23]

Ik kan me iets soortgelijks herinneren met een ritten-regisratie systeem dat de modules uit de wagens nog via een DOS-progje en de RS232C poort uit las. Tot WinXP werkte dat acceptabel. Ik vermoed dat ze die low-level toegang tot de hardware er later uit gehaald hebben. Erg stabiel is dat nooit geweest. Ook in de Windows begintijd waren er regelmatig communicatieproblemen met muizen en modems op COM-poorten vanuit de protected mode toestand van het OS.
Hopen dat civ1 het doet. Die krijg ik nogsteeds niet werkend. En freeciv is gewoon niet hetzelfde.
Heb ooit nog via TSR programma's trainers zitten maken voor DOS spelen.
Moet toch eens kijken of ik nog de code heb voor CGA en EGA demo's. Met name de Bitshifting voor een scrollende text binnen de 4 lagen van de EGA waren sensationeel. Benieuwd of dat goed werkt in een browser:)
Als echte Tweaker begonnen met een PC met een NEC V20 CPU, wie kent die CPU nog...
Jaaa, die zat ook in m'n Tulip PC compact 2! Draaide toen op ruim 9MHz in plaats van 4,77MHz, wat gebruikelijk was voor XT's in die tijd. Wat heb ik daar een boel lol mee gehad!
Aan de ene kant dacht ik dat dit leuk zou zijn voor de generatie van nu. Dat iedereen makkelijk kan zien waar wij ons vroeger mee vermaakten.

Maar even verder denkend, denk ik dat m'n dochter mij uitlacht als ik de spellen van toen laat zien. Maar goed waren ze als je na weet ik veel hoeveel jaren het wachtwoord van Larry 1 nog weet. :D en wat te denken van Police Quest, Commander Keen, Testdrive in CGA kleuren en altijd dat gekloot met config.sys en autoexec.bat. Ok, ik word sentimenteel ik stop ermee.

En ohja, altijd de koppen van je harde schijf (20mb in een 8088) parkeren voordat je je computer verplaatst.
Ken sent me.
Al die spellen die je noemt: allemaal gespeeld!
copy con autoexec.bat, check!
Ik ga nu toch maar die spellen weer opzoeken, de nostalgie!
park
Van de gelinkte GitHub-repo is de meest verse commit weer 11 maanden geleden. Verkeerde link?
Dit is dan nog iets voor mijn zus, via een browser een oud spel spelen is gemakkelijker voor haar.

[Reactie gewijzigd door AnD op 23 juli 2024 15:23]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.