Door Jeffrey van Maurik

Vrouwen in de ict: Felienne Hermans

10-12-2011 • 08:00

154 Linkedin

De ict-branche bestaat grotendeels uit mannen, maar tussen al dat testosteron vind je hier en daar een ict-vrouw. Tweakers.net gaat in december langs bij een aantal vrouwen met een baan in de ict, om ze te vragen hoe ze in de ict zijn terechtgekomen, waarom ze voor dit werk hebben gekozen en hoe het voor een vrouw is om in de ict te werken. De tweede aflevering van deze serie gaat over Felienne Hermans. Zij combineert haar promotieonderzoek in de informatica met een eigen softwarebedrijf.

Reacties (151)

Wijzig sortering
al 3 vrouwelijke programmeurs zeg je, hoeveel programmeurs werken daar totaal in dienst (oftewel, wat is het percentage vrouwen)

Leuk item, ik mis alleen nog een beetje uitleg over haar bedrijf, nu gaat het alleen maar over het vrouw zijn. Deze dame heeft een eigen bedrijf (CEO als titel vind ik dan weer wat overdreven), maar ik weet totaal niet wat ze doet, behalve "excelsheets optimaliseren"; bij "Silicon Valley in Nederland" hoor je juist veel meer over het bedrijf.

Als je standaard vragen stelt "vind je dat niet raar, als enige vrouw", krijg je ook standaard antwoorden, terwijl als je gewoon vraagt hoe ze haar bedrijf runt, krijg je andere antwoorden, waar je dan vervolgens op kunt focussen met de vraag "kijk jij hier anders op omdat je vrouw bent?".
al 3 vrouwelijke programmeurs zeg je, hoeveel programmeurs werken daar totaal in dienst (oftewel, wat is het percentage vrouwen)

Leuk item, ik mis alleen nog een beetje uitleg over haar bedrijf, nu gaat het alleen maar over het vrouw zijn.
Dat ligt denk ik meer aan de vraagstelling dan aan haar antwoorden. Ik weet niet of ze bij de opnames ook de vrijheid heeft gekregen om zelf wat te vertellen, maar dan krijg je sowiezo al een ander verhaal dan de antwoorden op de standaardvraagjes denk ik.

Het is bijvoorbeeld ook leuk om te horen wat Felienne (of de dame uit de volgende aflevering) als hobby's heeft.

Iets meer stukjes tussendoor behalve alleen maar gepraat zou ik zelf wel leuk vinden, maar dat zou denk ik ook betekenen dat de video al gauw langer wordt.
Als je het dan toch over hobby's hebt, iedereen die iets met techniek en/of LEGO (robots) heeft: https://firstlegoleague.t...otie.nl/Pages/Welkom.aspx
Doel: kinderen, zowel jongens als meisjes, laten zien dat techniek (ook, maar niet alleen, informatica) leuk en interessant is, in de hoop dat ze later misschien een technische studie gaan doen. (Ik post dit trouwens vanaf een LEGO League. ;) )
BTW, in aflevering 1, op 0:37 zag ik op de achtergrond ook iemand aan een LEGO robot klussen.
Inderdaad, doe dan die extra stap en ga gewoon inhoudelijk in op wat ze doet. Zolang het alleen maar gaat over het feit dat het een vrouw in de ICT is en hoe ze daarmee omgaat, bevestig je eigenlijk alleen maar dat het 'niet normaal' is.
Je zult zien dat er meer vrouwen in de top zitten, dan in de ICT (op de werkvloer). En dan vinden ze in NL dat er te weinig vrouwen in de top zitten :| :'(
Mijn ervaring is als vrouw zijnde, dat je inderdaad dikwijls het gevoel krijgt dat je jezelf harder moet bewijzen tegenover je ouders, familie, school, vrienden, bedrijven etc. etc. als man zijnde in bijvoorbeeld de wereld van de IT , KLu , bouw- en/of autosector, etc. Zeker als je hoger op de ladder probeert te komen. Ongeacht je kennis, ervaring, diploma's en/of certificaten.

Terwijl in het buitenland (grotendeels in lagelonenlanden) vaak legio vrouwen welke in de bouw- en metaalsector werkzaam zijn en waar mannen geen fluit uitvoeren...
Mijn complimenten aan tweakers voor de superbe kwaliteit video.

Ik denk dat teveel mensen hier de vrouw zoeken en te weinig de ICT-er. Moet ze dan lippenstick dragen en dat haarknotje losgooien?
No offense maar de meete mannen 'hier' voldoen nu ook niet echt aan het brad-pit stereotype beeld wat vrouwen misschien liever zien.

Dat boeit ook niet; het gaat hier over ICT. Computers, internet, programmeren. De universele taal die wij hier allemaal onder elkaar spreken in meer of mindere mate.

Natuurlijk zie ik het liefst een fotomodel wat programmeerd maar ik hoef alleen maar om mij heen te kijken hier op tweakers (of elders...) en ik zie kalende nerds met een bierbuikje en een brilletje programmeren. Als je uit ziet als Brad Pit en part time foto-model bent naast ICT-er mag je wat mij betreft klagen over de looks van een ICT vrouw. De rest moet zich leren te focussen op ICT.

Persoonlijk vind ik het fijn dat er vrouwen in de ICT zitten als man zijnde. Tuurlijk; ik heb het graag over online gaming, de nieuwste gadgets en het internet maar diversiteit is meer kennis en ervaringsbronnen dus nuttiger.

Dat vrouwen het lastig hebben ind e ICT is denk ik niet alleen 'omdat het een mannenwereld is'. Het is vaak wiskundig en erg gefocust zijn op 1 ding. Vrouwen kunnen zich niet zo diep focussen als mannen gemiddeld genomen ze zijn daarentegen echter wel vaak socialer en kunnen beter buiten het kader denken. Dat komt niet altijd uit in de ICT waarin een systeem vooral op zichzelf staat.

Als ik echter terug denk aan mijn jaren in de TI opleiding en de tenenkrommende recht-toe-recht aan interfaces zag in grijze achtergrond, zwarte tekst en blauwe hyperlinks zonder enige grafische poespas voor een website dan denk ik dat het soms wel nodig is.

Bottomline: Verschillende mensen zijn verschillende kennisbronnen en ervaringsbronnen. Alleen maar mannen op een ICt afdeling betekend het inzicht van een vrouw missen. Dat wilt niet zeggen dat iedere 'bimbo' maar een CIT afdeling in moet worden gestuurd maar dat een vrouw met ICT skills des te meer waard is, ongeacht of ze lijkt op een fotomodel of niet.
Ik vind het toch een erg goed idee om excelsheets onderling te vergelijken op onjuiste formules en waar de verbanden dan fout gaan. Helaas wordt inderdaad niet erg ver daarop door gegaan. Het filmpje laat inderdaad meer zien wat het is om als vrouw in de ICT te werken. Het lijkt me dat een deel van haar bedoeling van het filmpje toch ook wel was om om wat meer het idee af te geven wat haar bedrijf precies doet.
Dat wat zij zegt over dat vrouwen heel vaak een andere dynamiek geven, kan ik onderstrepen. Ik werk zelf ook in de ICT/telecom en ik zie ook graag om deze reden wat meer vrouwen in het bedrijf, ook in de top en ik vind ook dat zij een gelijk salaris moeten krijgen als mannen in diezelfde functie, iets wat nu lang niet altijd het geval is.

[Reactie gewijzigd door Deathchant op 10 december 2011 11:28]

Uitgebreide informatie over Felienne's tool kun je vinden op www.infotron.nl.
Je kan er blijkbaar gratis gebruik van maken, dan vraag ik me af waar de inkomsten vandaan komen ?

Ik vind haar persoonlijk echt een topmeid, ze heeft inhoud, en uiterlijk is het echt mijn type.
Modern brilleke en het is een echte princes :>
Bedrijven die haar inhuren. Ze doet natuurlijk ook consultancy en advies na het doorcalculeren van de conditie van hun sheets.
Dit is wat we willen zien! Echte ICTers, niet iemand die concepten bedenkt en dat doorspeelt naar andere maar echt in de guts van de code en hardware zit. :9

Een patroon analyse maken in Excel, daar heb je wel de nodige kennis voor nodig.
Ik mag al blij zijn als Excel zover krijg een cel te kopiëren binnen het zelfde werkblad, NEE ik wil kopiëren niet verplaatsen... of is kopiëren soms een ander woord voor verplaatsen??

Ik zie aantal een reacties hierboven over het uiterlijk, schoonheid is relatief.
Persoonlijk zie ik liever iemand die 'geen babe' is maar wel kan programmeren dan iemand die 'een schoonheid' is maar geen idee heeft wat XML is en alles naar andere doorspeelt (no-offence). Ik vind er zo gek nog niet uitzien :9 (my kind of woman, cute and intelligent).

[Reactie gewijzigd door s.stok op 10 december 2011 10:09]

Stiekem zitten we hier zelf dus als Tweakers toch een onderscheid te maken tussen man en vrouw. Persoonlijk maakt het me niks uit, als diegene zijn/haar werk goed doet. Waarom er zo weinig vrouwen in de ICT zitten ? Misschien vinden ze het gewoon niet leuk, kan toch...

Je moet gewoon doen wat je kunt / wat je leuk vind in welek branche dan ook. Wij, iedereen dus, moet alleen niet zo bekrompen doen of welk geslacht waar thuis hoort. Dat zit echt tussen de oren en dat is jammer.
Stiekem zitten we hier zelf dus als Tweakers toch een onderscheid te maken tussen man en vrouw.
Maar dat onderscheid is er toch ook? Vrouwen zijn nu eenmaal anders dan mannen, en dan hebben we het niet alleen over de manier waarop ze plassen. Vrouwen hebben veelal totaal andere interesses dan mannen en daar is niets seksistisch aan. Het wordt pas seksistisch op het moment dat je vindt dat een vrouw minder rechten zou hebben.

Het is bovendien vaak zo dat mannen die erg geïnteresseerd zijn in dingen die vrouwen vaak interessant vinden, of andersom, dat dat ook iets zegt over hun seksuele geaardheid. Ik denk dat een significant hoger aantal homo’s te vinden zijn onder mannelijk balletdansers, visagisten of modeontwerpers. Nogmaals, dit heeft niets te maken met iets minderwaardigs, maar er zijn gewoon duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen, waarbij er slechts enkele uitzonderingen zijn.

Om deze reden vindt ik discussies over het streven naar gelijke aantallen mannen en vrouwen, en mannen op topposities altijd zo krom. Ook de verdeling van huishoudelijke taken, of de verdeling van het zorgen voor kinderen komt vaak neer op het verschil in interesses tussen mannen en vrouwen. Ik heb tussen jonge moeders en jonge vaders gewerkt, en jonge moeders kunnen over bijna niets anders praten dan over kinderen, terwijl dat bij jonge vaders niet zo is. Als de interesses dus zo anders zijn, dan is het dus ook logisch dat een vrouw er eerder voor zal kiezen om voor de kinderen te zorgen dan een man dat zal doen. Daaruit vloeit dan voort dat er minder vrouwen zijn die bezig blijven met hun carrière, en het logische gevolg is dat minder vrouwen de top halen.

De rechten van mannen en vrouwen, hetro’s en homo’s, moeten natuurlijk altijd wel gewaarborgd blijven. Als iemand een bepaalde interesse heeft en hij of zij is daar goed in, dan mag het nooit zo zijn dat er een bepaald glazen plafond bestaat. Het blijkt bovendien iedere keer weer dat gemengde teams beter presteren, en daarom zou het logisch zijn dat vrouwelijke IT’ers erg gewild zijn op de arbeidsmarkt.

Als je het bovendien leuk vind om een wetenschappelijk experimentje te doen als je met de kerst met de hele familie bij elkaar zit, dan moet je iedereen een standaard herenfiets laten teken. Uiteraard mogen ze niet bij elkaar afkijken. Let hierbij op het resultaat, maar ook waar de deelnemers mee beginnen. Je zal zeer waarschijnlijk een significant verschil merken tussen mannen en vrouwen.
Waarom er zo weinig vrouwen in de ICT zitten ? Misschien vinden ze het gewoon niet leuk, kan toch...
Heb je sommige van de reacties gelezen...? :x Het aantal mannen in de IT met het tact van een holbewoner is zo te zien aanzienlijk hoger dan het aantal vrouwen in de IT. :(

Ik heb ooit een aantal jaren in het voorlichtingsteam van mijn faculteit (wiskunde & informatica) gezeten. Het aantal meisjes dat genoeg interesse heeft in informatica om de studie zelfs maar te overwegen is schrikbarend laag. En als je er dan al eentje hebt krijg je vroeg of laat (vaak van ouders die meegekomen zijn naar de studie-voorlichting) de vraag of vrouwen wel op hun plek zijn "in zo'n mannenwereld". Ik denk nog steeds dat de belangrijkste reden dat het überhaupt een mannenwereld is, het feit is dat het een mannenwereld is: daardoor laten (veel?) meisjes zich afschrikken en ja, dan komt er nooit verandering in.

Overigens, dat is in Nederland zo, maar geldt lang niet overal. In andere landen (zoals het oostelijke stuk van Europa en, te oordelen naar de man/vrouw verhouding van de internationale studenten, China) is het aandeel vrouwen in de IT gewoon stukken hoger dan hier, dus het kan wel!
+1Anoniem: 201824
@s.stok10 december 2011 12:19
Als ICT'er is het makkelijker om alleen te werken dan in team/organisatieverband, als het om relatieve snelheid en factureerbare uren gaat. Dus dat je niet zoveel wordt afgeremd door overleggen tot in de eeuwigheid. Enige probleem is dat je dan meestal veel meer kennis en ook wel ervaring moet hebben, om alle aspecten te kunnen doen zoals ontwikkelen en netwerkbeheer.
In grote organisaties werkt dat natuurlijk niet zo. Daar heb je gespecialiseerde mensen in dienst (of uitbesteed), en dan zit je altijd met een taakverdeling en managementlagen en overlegmomenten. Concepten bedenken en doorspelen is daar een specialisatie. ICT is een rolverdeling. Hoe minder werk je hebt, hoe meer rollen er bij 1 persoon liggen om hetzelfde gedaan te krijgen. En vice versa.
Ben ik met je eens. :)

Ze is echt iemand die verstand heeft van de technische kant van ICT en ook leuk dat ze ook van auto's houdt. Deze dame is stiekem leuker dan de vorige. :P

Ik ben wel vrouwen in de ICT tegengekomen, maar niet veel. De laatste (bijna een jaar geleden gezien) werkt bij BOL.com op een programmeer afdeling voor het aansturen en bedenken van nieuwe dingen.
Ik heb lang moeten scrollen om jouw reactie tegen te komen, maar je schrijft helemaal wat ik denk :)
Oh de titel is nu vrouwvriendelijk plots, eerste hete het nog bits, bytes en babes.
Klopt, maar op basis van de reacties op de vorige video hebben we een aantal zaken gewijzigd, waaronder de titel en de manier waarop de video zelf begint. Je doet overigens alsof het onverwacht komt, maar vorige week hebben we al aangegeven op basis van de reacties te kijken wat we konden doen.

@DonnieYen hieronder: je geeft het zelf al aan: dit is geen tv. Hoewel we tv-waardige content maken, vertonen we die via onze site. Net zoals we in staat zijn te leren van feedback op artikelen, leren we ook van de feedback op video's. Uiteraard hebben we even overwogen de benaming 'Bits, bytes en babes' te handhaven. Ik vind 'm nog steeds goed passen en ik heb geen enkele vrouw gehoord die er echt aanstoot aan nam. Toch ontstond er zoveel discussie over iets relatiefs onbeduidend als de naam, dat het afleidde van de inhoud. Aangezien we het hier liever doen voor de inhoud dan de vorm, hebben we besloten de titel aan te passen. Nieuwe afleveringen zullen dus 'Vrouwen in de ict' heten.

[Reactie gewijzigd door Wilbert de Vries op 10 december 2011 09:03]

WIlbert de Vries, gaan we dan ook mannen in de ICT doen? Gezien het feit dat veel meer mannen in de ICT zich bevinden is het procentueel gezien de kans veel groter dat je een interessant interview krijgt dan een vrouw. Immers een interessante vrouw in de ICT is imo net zoiets als de lotto winnen, mogelijk maar marginaal. En hetgeen wat je wint is dan ook nog eens zelden iets waar je vrolijk van wordt.
Ik blijf het vreemd dat vrouwen blijkbaar een specifiek onderwerp kunnen zijn in een vakgebied waar ze nihil aanwezig zijn. Natuurlijk kun je stellen dat het daarom interessant zou kunnen zijn om ze te interviewen maar uiteindelijk stel je had Felienne vervangen door Mister X, met dezelfde responsen (goed mogelijk) was het dan een minder interessant interview?
Van die kansen klopt sowieso niks. Ik ga er vanuit dat ieder persoon evenveel kans heeft op een interessant verhaal. Ga je personen selecteren op interessante verhalen, dan zullen daar meer mannen tussen zitten, omdat er meer mannen zijn. Verhoudingsgewijs zal het echter ±50% zijn. Ga je willekeurig een vrouw selecteren, dan is de kans dat je een interessant verhaal krijgt even groot als bij een man.
Ik denk zelfs dat je hier interessantere verhalen krijgt bij een goed interview, het is immers bijzonder en dat is weer interessant.

Wel kunnen de vragen een beetje variëren, dat maakt het ook beter. Daarnaast zouden er misschien ook mannen aan het woord kunnen komen, hoe zij er tegenaan kijken. Gewoon wat tips :)
Dat ligt geheel aan wat je doelstelling is met zo'n reeks. Er wordt al sinds jaar en dag gebruld dat er te weinig vrouwen op technische posities zitten en dat dit allemaal "heul errug" is. Ik kan me voorstellen dat men wel eens wil weten hoe de vork daadwerkelijk in de steel zit en of al dat gebrul nou waarheid of complete flauwekul is. De enige manier waarop je dat kunt doen is die minderheidsgroep aan de tand voelen. M.a.w. je interviewt vrouwen in de ict en laat hun het verhaal doen over hun beroep in een mannenwereld. Daar kun je echter ook wat mannen over aan het woord laten: hoe ervaren die vrouwen in hun mannenwereldje? Hopelijk komt dat nog (de serie is kennelijk nog niet af).

Als je doelstelling is om diverse posities binnen de ict aan bod te laten komen om het publiek daar wat meer over te laten weten dan is dit een verkeerde aanpak. Dan moet je veel breder te werk gaan en domweg allerlei beroepen kiezen en de mensen die ze vervullen aan het woord laten. Dan laat je ze ook meer vertellen over wat hun beroep nou eigenlijk inhoudt en waarom ze er voor gekozen hebben.

Je zou dan ook eerder het voorstel kunnen doen om dit soort series vaker te doen maar dan over diverse andere onderwerpen. Dat ze er een complete showcase voor de ict sector van maken.
Voor mij geen verrassingen betreft de wijzigingen omdat ik de reacties had gelezen op de eerste video en ik moet zeggen dat er goed is geluisterd naar de verschillende kritiek punten wat naar mijn idee een betere kwaliteit video heeft opgeleverd. :)
Ja ik vind het onverwacht, een titel van serie video's veranderen zie ik op tv anders nooit gebeuren ( Ja dit is geen tv ).
ik vind de titel ook beter passen dan Bits ,Bytes of Bitches!

what bijvoorbeeld 3fm wel doet Radio BItches
vind ik ook en let op de reacties worden nu ook beter!!
hahaha, classic!
Haha, dat dacht ik ook gelijk. Toch vind ik zelf babes niet vrouw onvriendelijk, maar goed laten we niet weer een discussie beginnen.

Deze aflevering vind ik een stuk leuker! Dit is tenminste een echte coder :) Wat betreft de dynamiek in een team als er plots een vrouw tussen komt klopt inderdaad wel een beetje. Wij werken met een man of 12 en we hebben 1 vrouwelijk officemanager. Het is wel leuk dat als zij een gesprekje komt voeren dat dan de onderwerpen van de gesprekken veranderen en dat ze het steeds voor elkaar krijgt het hele team een beetje wakker te schudden als iedereen geconcentreerd achter ze pc zit te coden.

[Reactie gewijzigd door BlackHawkDesign op 10 december 2011 08:49]

Je kunt natuurlijk niet over vrouwonvriendelijke onderwerpen praten met een vrouw erbij, want dan mag een bezoekje verwachten bij de directeur.

Want mannen onder elkaar praten vaak over vrouwonvriendelijke onderwerpen.
+1Anoniem: 290425
@31802510 december 2011 10:28
Wij hebben 't daar op de afdeling ook wel 'ns over, als er weer 1 of andere seksistische grap voorbij komt.
Als 'n vrouwelijke collega daar niet tegen kan, past ze gewoon niet in 't team, klaar. Het mag niet zo zijn dat iedereen zich moet gaan inhouden, doordat 1 persoon er niet tegen zou kunnen (kan dus ook 'n man zijn) Dan pas je gewoon niet in 't team.

Aan de andere zijn vrouwen vaak net zo, als ik wel 'ns op afdelingen kom waar voornamelijk vrouwen werken. Leve de emancipatie :)
je kunt natuurlijk ook gewoon stellen dat jullie als team een minder achterlijke attitude leren aan te nemen 8)7 Is het bij jullie ook gebruikelijk om racistische grappen te maken? Of gaat dat ineens wel te ver?

[Reactie gewijzigd door tehsojiro op 10 december 2011 11:11]

Maar is racisme nog racisme als er humor aan te pas komt?
Dat ligt er aan wat de achterliggende boodschap is.
Als het bedoeld is om iemand te kwetsen is het in mijn ogen alsnog racistisch.
Het is erg lastig om aan te wijzen waar de lijn licht, maar als het goed is weet je zelf wanneer je fout zit of niet.
Als het in de eerste plaats bedoeld is om iemand te beledigen/kwetsen en echt persoonlijk gericht is, is het imho ook geen grap meer en dus hoort het niet meer thuis onder "humor". De belediging kan best grappig, zelfs hilarisch zijn. Zoals je inderdaad zei: "als het goed is weet je zelf..."
Zo maak ik geregeld grappen over allochtonen als er eentje in me opkomt, waar ook gewoon mijn 'allochtone' vrienden bij staan. Zij nemen mij het niet kwalijk, puur omdat ze weten dat het entertainment is, en niet gericht op (één van) m'n vrienden. Het is dan ook niet zo dat ik enkel met allochtonen lach...
Best wel sneu dat T.net de titel heeft aangepast: die 'babes' erin stoorde mij niet, het was gewoon bedoeld als leuke titel, en er kloegen geen tot zeer weinig vrouwen over: omdat ze wel wisten dat het niet serieus was.

Altijd dat hypocriet politiek correct gedoe....

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 10 december 2011 21:11]

Wij maken regelmatig grappen over de Turkse achtergrond van een collega. Alle stereotypen en vooroordelen komen voorbij. Onze Belgische collega's treiteren we met hun slechte wegen en onvermogen op redelijke termijn een regering te vormen. Omgekeerd zijn Nederlanders natuurlijk gierig en lomp in hun grappen. We hebben geen vrouwen in het project, maar ik weet zeker dat daar ook grappen over gemaakt zouden worden.

Als je daar te gevoelig over doet, pas je er bij ons ook niet bij. Ik denk zelfs dat dat wel een kenmerk is van een hecht team. Dat je wat van elkaar kunt hebben en met elkaar kunt lachen.

Wij zijn dan ook niet gemeen naar elkaar en het is niet persoonlijk bedoeld. Daar ligt natuurlijk wel de grens.
Ik denk zelfs dat dat wel een kenmerk is van een hecht team
... dat je van elkaar weet wat je wel of niet kunt hebben en daar rekening mee houd.

offtopic:
"onvermogen op redelijke termijn een regering te vormen" -> inmiddels is er een federale regering, die nog niet gevallen is (links gekregen van een Belgische vriend).
En die inmiddels gevormde federale regering is binnen redelijkte tijd onstaan?
Nee dit is wat kinderen doen, ergens bij willen horen. Volwassen mensen horen aan te passen, indien iemand ergens niet tegen kan, no matter why dan houd je daar rekening mee. Doe je dat niet, ben je geen team persoon.
Als jullie team het leuk vinden iemand af te zeiken terwijl hij dat niet wilt, past die volgens jullie niet in het team wat natuurlijk peuter gedrag is.
Dat team gelul doe je maar met je sociale contacten, werk is werk en dat is geven en nemen, geven en nemen is in dit geval aanpassen.
Ik denk dat je dat ook mag doen als er helemaal geen vrouw bij is. Er bestaan namelijk ook nog eens dingen als normen, waarden en fatsoen. Stel je eens voor dat er bezoek over de vloer is en er wordt zo'n opmerking gemaakt, wat moet die er dan wel niet van denken? Als jij graag jezelf een botte lul imago wil aanmeten moet je helemaal zelf weten maar wees dan een echte vent en ga op de blaren zitten want er zijn maar bar weinig mensen die dat imago zullen waarderen. Dit ongeacht of zo'n opmerking legaal is of niet (en met illegaal doel ik op dingen als seksuele intimidatie wat reden tot ontslag op staande voet is).
Dat heet een Manager die de 'nerds' komt bijsturen.
Gelukkig verschillen de meningen. Ze kleed zich namelijk niet als een babe, maar ik weet zeker, dat met wat ander haar, contact lenzen ze gewoon onder de categorie babe valt.

Want lelijk is ze verre van.

Anyhow ze heeft natuurlijk gelijk, om meer vrouwen in de ICT te krijgen moet er erg veel veranderen. En ik zie dat nog niet snel gebeuren.

Ben eigenlijk benieuwd waar ze oorspronkelijk vandaan komt ze klinkt wel erg Brabants ondanks dat ze in Delft heeft gestudeerd.

edit:

Wel triest dat het hier meteen over gaat, in plaats van waar het over zou moeten gaan. Hoe krijgen "we" in de ICT meer vrouwen. Of eigenlijk nog breder, hoe krijgen we in vele mannen/vrouwen beroepen een gezonde mengeling van de geslachten. Want zowel mannen als vrouwen hebben goede aspecten in alle beroepen.

[Reactie gewijzigd door Kevinp op 10 december 2011 14:43]

Ze heeft in Eindhoven gestudeerd, haar promotie-onderzoek doet ze in Delft.
Beetje spijtig dat DonnieYen wordt weggemod vanwege dat hij de desbetreffende ver van aantrekkelijk vindt. Net zoals het omgekeerde is het niets meer dan een mening zij het negatief en inderdaad een beejte stereotyperend.

Verder vind ik het wel storend dat er weer 'meer vrouwen in de techniek'. Kom op zeg dat hele gedoe over vrouwen emancipatie zouden we toch onderhand wel over moeten zijn. Waarom moeten er meer vrouwen in een bepaalde industrie? Ja er zijn onderzoeken die aantonen dat ze mogelijkerwijs een goede toegevoegde waarde kunnen hebben, let wel enkele net zoals er genoeg zijn die het omgekeerde bewijzen. Wetenschappelijk is men er helemaal niet uit of een gemengde groep een verbetering is dus waarom zou men dit stimuleren? Als vrouwen graag sociale vakken uitvoeren in tegenstelling tot de gemiddelde ICT'er of in mijn geval bouwvakker so be it? Sterker nog vrouwen omgevingen waar ik soms kom vind ik zelfs vervelend. Ze hebben de neiging heel fel onderling te zijn wat verre van bevordelijk is voor de totale werksfeer (persoonlijk meegemaakt met een aantal secretaresses op het werk).

Nee.. leuk een interview maar om enerzijds vrouwen specifiek uit te lichten vind ik een dooddoener en anderzijds er wakker van te liggen hoe de verhoudingen liggen is net zo min interessant. Het zou leuker zijn als Tweakers gewoon van tijd tot tijd een interview deed en dat het toevallig een vrouw is, mooi dan.
Waarschijnlijk is "meer vrouwen moeten in de ICT" niet veel meer dan een vereenvoudigde versie van "niemand zou zich moeten laten leiden door seksestereotypen in de keuzes die ze maken". Daarbij, of vrouwen werkelijk over de hele breedte genomen liever sociale studies doen dan mannen weten we niet omdat we nooit echt proper zullen kunnen onderzoeken.
Ook, maar niet zozeer.

Zoals de dame in het verhaal al aan geeft hebben beide geslachten sterke en zwakke punten. Door hier gebruik van te maken kan iedereen veel leren op de werkvloer.

Dit vergt aanpassingen aan beide kanten. Maar zal het uiteindelijke wel beter/leuker maken.
Ja maar goed dat vrouwen de totale werksfeer kunnen verkrachten zou goed zo kunnen zijn, op mijn kantoor zijn de mannen erger dan de vrouwen, oa roddelen, dom voordoen etc. Haal 2 mannen weg, zet 2 vrouwen ervoor in de plaats en het bedrijf zal een stuk beter gaan!
Weggemod wordt je omdat het wel of niet knap vinden van deze dame wellicht offtopic is en niks te maken heeft met vrouwen in de ICT, hoe ze eruit zien.
De reden dat je wordt weggemod is eenvoudig en volkomen terecht. Dit is een reeks over vrouwen in de ict waarin ze vertellen hoe ze dat ervaren. Jij reageert alsof dit een miss ict verkiezing is en doet dat op een nogal zeer denigrerende manier richting de persoon in kwestie (vergeet niet dat er hier geen sprake is van wederhoor, verweer, etc.!). De seksuele voorkeur van de geïnterviewde is om diezelfde reden dan ook totaal niet interessant. Om te voorkomen dat er een complete flamewar wordt gestart (want je reactie is ook als flamebait op te vatten) is het niet geheel onverstandig om 'm volledig weg te modden.

Dit stukje vind ik interessanter dan de vorige omdat het daadwerkelijk in gaat op een vrouw in de ict wereld. Ze haalt o.a. de groepsdynamiek aan die verandert wat trouwens ook geldt als je een man introduceert in een groep met alleen maar vrouwen. Het is niet voor niets de reden waarom de PABO's de noodklok staan te luiden wat betreft mannelijke basisschool docenten, die zijn er vrijwel niet. De redenatie daar is vrij simpel: kinderen hebben zowel een man als een vrouw nodig omdat beiden anders in elkaar steken en door van beiden te leren wordt een kind evenwichtiger. Dan zien ze het andere geslacht niet als object zoals jij dat nu doet.

Overigens is iemand knap vinden nogal iets wat een smaak kwestie is en daar valt over te twisten. Gelukkig hoeven de meeste echte mannen niet zo'n platgeplamuurde versie die je in de magazines ziet (voor zover die plaatjes nog echt zijn vandaag de dag...) en nemen ze iemand gewoon zoals diegene is.
Ik vindt ook dat dit het stereo type is van de ICT vrouw,(Helaas) veel piercings en niet echt...tjah knap, dat hoeft ook helemaal niet maar jammer genoeg zijn er niet genoeg vrouwen laat staan "babes" werkzaam in de ICT sector.
Omg. Hoe kortzichtig wil je het hebben. Dus een vrouw in een mannenberoep is lesbisch en een man in een vrouwenberoep homoseksueel ;( |:( Het komt op mij over dat DonnieYen een behoorlijk beperkt blikveld heeft en nog in het jaar 2011 moet aankomen.

Ik vind het dus niet vreemd dat je bent weggemod. Iemand niet knap vinden kan best gezegd worden, maar om iemand nu uit te maken voor compleet lelijk gaat mij toch ook wat te ver.

Nu weer on-topic: vrouwen binnen de ICT maken de omgeving echt 'zachter'. Ik ben zelf geen it-er maar heb wel veel met ze te maken. Je kunt het naar mijn idee altijd goed merken wanneer er een vrouw aanwezig is binnen een team of afdeling. Voor Felienne respect. Promotie onderzoek doen en ook nog ff je eigen bedrijf starten, petje af.
Zit je zelf wel in 2011?

Anno 2011 zijn het merendeel van de mannen die verpleegkundige zijn nog steeds homo bijv. Niet dat ik iets tegen homo's heb, maar als ik dat wel zou hebben zou het nog steeds geen afbreuk doen aan de constatering.

Moet eerlijk zeggen dat ik ook geen man ken (dat ik me van bewust ben) die in de zorg als verpleegkundige zou willen werken (niet dat ik daar nou bergen vrouwen van ken, maar wel een stuk meer).

Omgekeerde is ook waar. Ik ken geen enkele vrouw die automonteur wil worden (dat ik me van bewust ben).

En een gemengde (redelijke goed gemengde, niet 1 persoon met een ander geslacht) maakt e.e.a. idd vaak zachter. Mijn vriendin is verpleegkundige en als de meeste mannen wisten waar die het onderling over hebben konden ze hun vooroordelen over veel te seksistische bouwvakkers ook meteen overboord gooien want die zijn veelal heilig in vergelijking.
Ben eigenlijk benieuwd waar ze oorspronkelijk vandaan komt ze klinkt wel erg Brabants ondanks dat ze in Delft heeft gestudeerd.
Ze heeft dan ook informatica gestudeerd aan de TU Eindhoven en doet alleen promotie-onderzoek aan de TU Delft.

In Eindhoven is ze onder andere nog bestuur geweest van studentendansvereniging Footloose, toen ze nog in het oude Scala-gebouw bivakkeerden. :)
Tja, als je het dan zonodig over uiterlijk moet gaan hebben. Ik denk dat een andere bril en kapsel veel verschil zal maken.... (en ze wat aan de pukkel naast haar neus laat doen)

Ze is wellicht niet de mooiste, maar ook zeker niet de lelijkste. Kwa 'inhoud' zit ze wellicht ver boven het gemiddelde. Vaak wilt men het beste van beide werelden, maar soms heb je die keuze niet.

Ter afsluiting: In de meeste gevallen gaat men het eerste af op het uiterlijk, want dat is vaak hetgeen dat je het eerste ontdekt. Iemand kan misschien super :9~ zijn, maar als het een enorme kwal is dan ben ik voor 99% zeker dat de date/relatie niet van lange duur zal zijn ;-)

Een lang off-topic geblaat, maar tenminste wel één die (echt) zegt waar het op slaat/staat/over gaat.

[Reactie gewijzigd door born4trance op 11 december 2011 17:23]

Wellicht niet helemaal on-topic, maar toch even reageren om wat tegenwicht te bieden.
Als je met babe bedoeld dat een vrouw alleen maar mooi is, dan zul je allicht gelijk hebben. Maar ik persoonlijk vind dat schoonheid niet alleen met uiterlijk komt, maar ook met uitstraling.

Neem de previewshot van Felienne (het beeld dat je ziet als de video gestopt is, ik gebruik er vast het verkeerde woord voor, maar alla).
Op het eerste oog, zou zij de miss world verkiezing winnen? Nee. Maar gaat ze dan direct op voor de miss ugly award? Ook zeer zeker niet. Een normale doorsnee meid zou ik haar typeren.

Kijk je iets langer, dan valt op dat ze passie en enthousiasme uitstraalt. De lach, de twinkeling in de ogen, de algehele open houding. Dat maakt haar in mijn ogen mooier dan een gemiddelde deelneemster aan de miss world. En daarmee ook aantrekkelijker, ze zou misschien zelfs nog wel in de categorie babe kunnen eindigen, hoewel dit dus weer voor iedereen anders is.

Maar goed, anderen houden dus van een mooie verpakking zonder inhoud. Be my guest, ik zou zeer snel uitgekeken zijn op een vrouw die alleen maar mooi kan zijn. Voor de beeldvorming: bij Brit Dekker zou ik heel hard wegrennen.
babe is niet negatief bedoeld, enkel een manier zoals je iets/iemand op oordeeld.
Het is net iets als IQ en EQ, enkel hebben sommige mensen iets tegen een uiterlijk oordeel.

Los van dat, ik zou d'r niet naast wakker willen worden.
Helemaal gelijk Freakertje.

Een zogenaamde "still" van een streaming video heet eigenlijk een "Poster Frame".
Volgens mij noemen ze dat een 'still', een screenshot/frame van een filmpje.
Intelligentie en karakter gaan langer mee dan uiterlijk.
Iedere 3-4 jaar een nieuwe (lease) auto :p
Ik heb altijd geleerd: "Wie de vrouw trouwt om haar lijf, behoudt het wijf en verliest het lijf" :D
Om daar toch even op in te haken, ziet deze dame er op het eerste oog fantastisch uit maar kleed zich wat conservatief.

En ik weet wel zeker dat Felienne Hermans met correcte uitgaanskleding er fantastisch uitziet (minus de piercing).
Haar positieve uitstraling, brede glimlach en intelligentie maakt het plaatje compleet.

Al met al, een aanwinst voor de ICT
Ik vind het een typische uiting van diep sexisme dat *zodra* het over een vrouw gaat het bijna alleen nog maar over haar uiterlijk gaat.
Wat een gezeur.
Ach ja... Je moet ze ergens op beoordelen :) Overigens bedoelen ze het helemaal niet sexistisch en als je denkt dat het alleen om het uiterlijk gaat bij mannen, heb je een van je psychologie vakken niet gehaald denk ik.
Ik vind het een typische uiting van diep sexisme dat *zodra* het over een vrouw gaat het bijna alleen nog maar over haar uiterlijk gaat.
Wat een gezeur.
Amen.
@boesOne
Beetje zwart wit niet?
Vrouwelijker kleden is niet per definitie seksisme... de gemiddelde mens bekijkt alles op basis van emotie. Een dame mag zich best vlot kleden zonder dat daar warme gevoelens bij komen.

[Reactie gewijzigd door pancake82 op 14 december 2011 11:38]

Kom op gaat dit over der uiterlijk? Er werken zoveel vrouwen in de IT natuurlijk niet als je het vergelijkt met het aantal mannen in de IT.. Maar ik wist niet dat deze topic gemaakt was om der uiterlijk te beoordelen, te geilen of verliefd te worden...
Zelf werk ik met een photoshop pro, een vrouwtje. Ook werk ik met een adsl houdster wat klanten van adsl voorziet, ook een vrouwtje. Oké het zijn geen top programmeurs maar goed, dat wat ze doen kunnen ze veel beter dan mij :D Wat hun uiterlijk ertoe doet, tsja ze zijn beeldschoon vooral als je het vergelijkt met deze tiepmiep. Maar inderdaad meestal zijn het de alternatievere vrouwen zonder inhoud wat de IT instappen (als ik kijk naar me oude it opleidingen altijd een vrouw of 2 erbij gehad, geen inhoud geen uiterlijk. wel gedreven.. Denk tot dat gedreven zijn belangrijker is dan wat dan ook op dit gebied. Ik hoef niet te weten of mijn videokaart in elkaar gezet is door pamela anderson of door een heks
Ik snap niet waar de heisa over gaat, heb bij meer vrouwen in de klas gezeten (ICT) op beide stageplaatsen (ICT) vrouwen als collega gehad.
Ik denk dat het een beetje komt door het vastgeroeste beeld van een groep middelbare mannen die in een hokje zitten met een berg schermen, dat zich de bedrijfstak ICT-Dienst noemt, dat er zo'n schaarste lijkt te heersen aan vrouwen in de ICT.
Dat is toch uitzondering op de regel. Felienne zegt nota bene zelf dat toen zij ging studeren er welgeteld één ander meisje tussen de 130-140 eerstejaars zat. Dan heb je het dus over een percentage vrouwen van 1 à 2 procent.

Dat percentage zal elders misschien iets hoger zijn, maar ik denk dat je moeilijk kunt ontkennen dat vrouwen nadrukkelijk in de minderheid zijn in de ICT. (Of dat een schaarste genoemd moet worden is dan een andere vraag.)
Het is inderdaad zo dat vrouwen in de minderheid zijn, ongetwijfeld waar. Maar het is geen extreem bijzonder zicht zoals Felienne dat uitbeeld. Op school (toen ik daar nog zat) was het percentage vrouwen ongeveer 10% en er werd wel eens nadruk op gelegd, maar het bijzonderheidsgehalte was niet erg overweldigend.

Ik heb nu ook een vrouwelijke stagiaire naast me zitten op het werk, misschien is dat gewoon wennen ook hoor, wie weet.
Grappig, ik heb vorige week van deze vrouw een presentatie gezien toen ik op de TU Delft was.
Toch zie ik haar oplossing voor onoverzichtelijke spreadsheets als een workaround.
Wat mij betreft wordt de spreadsheet helemaal opnieuw uitgevonden.

Wat er namelijk mis mee is, is vooral dat de data, de logica en de presentatie helemaal met elkaar verweven zijn. Dat is makkelijk om "snel even iets te berekenen" maar serieuze applicaties die als spreadsheet worden geleverd kan ik niet serieus nemen.
Felienne beveelt klanten soms ook aan om software te laten maken voor hun probleem, in plaats van de applicatie in excel te proberen te proppen.
Interessante video.
Bij ons hebben we tussen ruim 30 technische "botte lompe boeren" welgeteld één vrouw, maar die had weinig aanpassing nodig (en omgekeerd ook niet). Ik ben blij dat ze er is, ze luistert inderdaad beter dan haar mannelijke counterparts, heeft meer geduld, ik vind het een hele vooruitgang, laat maar komen die vrouwen :)
Uiteindelijk gaat het toch om de kennis die iemand met zich meebrengt, en daarmee zit het bij haar wel goed!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee