Door Jeffrey van Maurik

Vrouwen in de ict: Fabienne Kulakowski

24-12-2011 • 12:00

98 Linkedin

De ict-branche bestaat grotendeels uit mannen, maar tussen al dat testosteron vind je hier en daar een ict-vrouw. Tweakers.net gaat in december langs bij een aantal vrouwen met een baan in de ict, om ze te vragen hoe ze in de ict zijn terechtgekomen, waarom ze voor dit werk hebben gekozen en hoe het voor een vrouw is om in de ict te werken. De laatste aflevering van deze serie gaat over Fabienne Kulakowski. Zij is senior software engineer bij TomTom.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (97)

Wijzig sortering
met alle respect van de wereld... Maar ik heb nog nooit gevochten met mijn collega's (mannen) op mijn werk :p... Daar lopen ook geen vrouwen rond, en discussies zijn er niet meer of minder als met vrouwen... Van een stereotiep beeld gesproken...


Ik vraag me trouwens af welke taal ze bij Tomtom spreekt, want haar Engels is er toch eentje met veel haar op. Dus lijkt me het ook normaal dat het iets moeilijker is om je te bewijzen :p.

Het is trouwens niet omdat er ergens een penis aan je lichaam hangt, dat je je niet moet bewijzen. Mannen vinden het raar om plots een vrouw tussen hun midden (in de it sector) te vinden, en daardoor kijken ze soms idd nogal argwanend naar hun. Ik zou wel willen wijzen dat dat vooral aan de vrouwen ligt. Moesten er meer zijn die in die sector zouden willen werken/studeren, zou dat ook als veel normaler worden beschouwd. Maar ik kan mis zijn natuurlijk ;-)

Soit, neemt natuurlijk niet weg dat ik het leuk vind dat er vrouwen zijn die deze paden bewandel.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 24 december 2011 13:00]

In het Engels is een "fight" niet altijd echt een gevecht he, het kan ook een discussie zijn wanneer die term wordt gebruikt. Ik snap wel wat ze bedoeld overigens:
Mannen onderling hebben vaak veel oppervlakkiger discussies over zaken, en meer moeite tot de kern van een discussie door te dringen. Misschien is dit van mijn kant (ik ben overigens zelf man ;) ) een stereotiep beeld, en ik weet ook heus wel dat dit niet voor alle mannen geldt, maar het is wel iets wat ik herken.

Discussies zijn er niet minder, maar dat inhoud van discussies veranderd kan ik wel beamen. Veel mannen worden (zeker wanneer het "nieuwe" er nog niet vanaf is dat er een vrouw in het team werkt) toch voorzichtiger in een aantal zaken, soms worden discussies daar alleen maar beter van, omdat een ieder dan ook eerder zijn (of haar :+ ) zegje kan en mag doen.

Wat ik ook leuk vind om te zien => Aanvulling op white_modder, is dat de vrouwen die zelfs echt meer de technische kant op zijn gegaan niet voldoen aan het stereotiep wat er heerst, het echte "nerdie" gebeuren is er wel vanaf gegaan, van de ICT in de loop der jaren. Je ziet daarom ook dat het langzaamaan een gewonere zaak wordt dat er vrouwen in de sector in beeld komen, en dat het type persoon en het imago an sich daardoor ook veranderd.
Ik vraag me trouwens af welke taal ze bij Tomtom spreekt, want haar Engels is er toch eentje met veel haar op.
Ook Engels; heb een tijdje contact gehad met hun ontwikkelaarsafdeling ivm gebruik van één van hun API's, en het is een nogal... multinationale club, om het zo maar te zeggen. Ik ben er nog niet uit of dat goed of slecht is.
Je kan d'r toch goed begrijpen? Misschien technisch niet altijd even goed, maar laten we eerlijk zijn, ook van veel Nederlanders is het Engels niet altijd even goed.

Alhoewel we vaak kritischer zijn op onszelf terwijl als je dan bv in Canada/Amerika komt ze wel horen dat je niet van daar bent, maar voor vele is het of je uit een andere provincie komt en is het Engels, hoe erg je NL accent ook is, ruim voldoende. Vaak misschien door jalousie dat iemand twee talen kan begrijpen/spreken.

Anyhow, ik begrijp heel goed wat ze bedoeld. Met een vrouw in de buurt zijn mannen toch anders, en denken ze even na voor ze iets roepen. Ruzie is er denk ik sowieso maar weinig. Al kan één persoon wel voor spanning zorgen als hij met één andere niet goed overweg kan, zoiets heeft invloed op de hele sfeer ondanks dat het maar twee mensen zijn.

Het is heel goed mogelijk dat dergelijke situaties minder heftig zijn als er vrouwen je directe collega's zijn.

Waar ik werk zijn ook 95% mannen op de technische afdelingen toch zie je af en toe wel een vrouw op deze afdelingen, maar van die vrouwen is ook weer 50% buitenlands of van buitenlandse komaf. Dus in Nederland is het lastig om echt technische vrouwen op te leiden of aan je te binden.
Tomtom is een wereldwijd bedrijf, ze doen veel in Nederland, maar de apparatuur en software wordt wereldwijd ingezet. Het lijkt me dus ook logisch dat er verschillende culturen / nationaliteiten in zo'n club zitten.
Wel moet er onderling op een fatsoenlijke manier gecommuniceerd kunnen worden, waarbij de voertaal waarschijnlijk Engels is. => Het gaat er uiteindelijk om een goed product te maken, de taal van de techniek (ontwikkeltalen, maar ook vaktermen) zelf is overal grotendeels hetzelfde, dus dat scheelt al enorm. En waarom zou je niet een multinationaal team inzetten voor een internationaal product?
Zo erg is haar Engels toch niet? Ze heeft wel een Frans accent maar het was perfect verstaanbaar. Ze maakte veel minder zinsconstructiefouten dan de gemiddelde fransman hoor ;)

En meer vrouwen is het kip/ei verhaal. Een volledig mannelijke omgeving schrikt veel vrouwen af, net zoals ik niet veel zin heb als enige man in een vrouwelijk team te werken.
Dit dus het is bijna onmogelijk om dit om te draaien.

Ik geloof dat ze (ik weet niet of het door is gegaan) een volledig vrouwen Technische informatica hebben in Groningen (ofzo). Echter lost dit niks op. Leuk dat je dan in een vrouwen omgeving zit, maar daarna moet je of allemaal samen blijven of je komt toch in een mannen omgeving terecht.
Ik geloof dat ze (ik weet niet of het door is gegaan) een volledig vrouwen Technische informatica hebben in Groningen (ofzo).
Voor zover ik weet laten toelatingseisen en anti-discriminatie-wetgeving het niet eens toe om een opleiding te hebben alleen voor vrouwen.
Misschien ben je in de war met initiatieven als Technika 10 of speciale (extra) studievoorlichtingsdagen speciaal voor vrouwen? Bij mijn faculteit (waar nog redelijk wat vrouwen rondlopen omdat we naast Informatica ook Wiskunde hebben) wordt er voor zover ik weet niets speciaal voor vrouwen gedaan (al kan ik natuurlijk iets gemist hebben, ik val niet in de doelgroep ;) ). Als ik het goed begrepen heb heeft Electro wel een vrouwendispuut, maar verder weet ik geen voorbeelden van "alleen voor vrouwen".

Voor de volledigheid, ik denk ook niet dat je dat moet willen; je gaat toch ook geen opleidingen opzetten waar alleen rechthandigen, rood-harige of mensen-langer-dan-1m84 welkom zijn...!? Overigens heb ik geen problemen met extra promotie richting meisjes, net zoals ik bijvoorbeeld geen moeite zou hebben met HBO's die extra promoten naar VWO'ers (die zich anders mogelijk vooral op universitaire opleidingen richten).
Vind ik ook, ik heb veel Fransen maar ook Nederlanders tien keer slechter Engels horen praten...

Oh en:
Een vrouw die bij een autonavigatiesysteem bedrijf werkt? Navigatie? Vrouw? Echt =D ?
(Sorry dames, moest er even uit!)
Je hoeft niet te kunnen kaartlezen om te kunnen programmeren :+
Het hoeft inderdaad niet zo te zijn dat een vrouw in het team ervoor zorgt voor meer of minder discussies en het lijkt me ook sterk dat men binnen de software-dev wereld dagelijks met elkaar op de vuist gaat.

Maar haar Engels is niet heel erg slecht en vergeet niet dat ze een taal spreekt die vele van ons helemaal niet begrijpen. Namelijk een codetaal. Was ze afdelingsmanager geweest dan had ze inderdaad iets aan haar taalkennis moeten doen.

En mannen moeten zich inderdaad ook bewijzen maar omdat je een man bent kan je binnen de IT wereld vaak al blijven plakken als je gewoon doet wat er op je checklist staat. Als vrouw word er vaak van je verwacht dat je daarnaast nog extra taken doet om jezelf te bewijzen. Als man word dit vaak nog niet verwacht en krijg je hier een mooie bonus voor. Zo zie/hoor ik het vaak nog in de praktijk in ieder geval.
Alhoewel ik haar accent een beetje irritant vind, vind ik haar wel goed verstaanbaar. Ik luisterde liever naar haar dan die kromme vertalingen te lezen. Maar wellicht ben ik het gewend, want bij mij op de afdeling komt 80% uit het buitenland. De meesten uit Europa (Spanje, Italië, Turkije, Polen, UK, etc), maar we hebben ook wel eens Indiërs op gesprek gehad.
Vorige week hadden we een vrouw op gesprek. Alhoewel ik het een aardige, gezellige meid vond, waren haar programmeerskills niet helemaal top. Maar aan het feit dat het een vrouw was, lag het niet.
Vind dr engels eigenlijk best wel slecht :P

Maar begrijp wel wat ze bedoelt / zegt ..

Mijn conclusie is dan ook dat er 2 echte vrouwen in de IT zijn
nummer 2 en nummer 4. (laatste paar sec filmpje)

Die webdeveloper die nu maar is naar html gaat kijken vind ik een andere bredere categorie vallen. En de eerste is gewoon een mooie vrouw voor het bedrijf / communicatie met de klanten.

[Reactie gewijzigd door 3DDude op 24 december 2011 13:27]

1.) Hoe is jouw Engels eigenlijk?
2.) De serie heet dan ook vrouwen in de ICT.

Na alle reacties op deze serie heb ik echt het idee dat er hier veel studenten en werknemers van kleine bedrijfjes rondlopen, wat een puberale opmerkingen... Over het algemeen heeft men hier een heel erg vreemd beeld over de ICT business. Bij de bedrijven (IBM, DSM) waar ik gewerkt heb was het heel normaal om vrouwelijke collegas te hebben.
Waar het denk ik ook mee te maken heeft is dat vrouwen vaak voor de grotere bedrijven werken en niet zo snel voor een klein bedrijf kiezen (tenzij ze het zelf opzetten). Ik denk ook dat grotere bedrijven meer open minded zijn en juist diversiteit onder de werknemers stumileren.

[Reactie gewijzigd door Abom op 26 december 2011 00:30]

Punt is dat in de ICT het nou niet echt lijkt alsof er weinig vrouwen werken, het is namelijk een erg breed begrip, maar als je naar de IT kijkt, is het een ander verhaal.
Ik verwacht dan ook van een artikel als dit voornamelijk vrouwen die echte core ICT (of IT, hoe je het wil noemen) dingen doen, programming, tech support, etc...
Maar afgezien van dit blijf ik de videos wel erg interessant vinden, laat het vak eens van een andere kant zien.

[Reactie gewijzigd door marking op 28 december 2011 23:40]

Klopt, twee vrouwen in de IT en twee vrouwen in de ICT. Heb je helemaal correct.
Ben ik het 100% mee eens, in de serie zitten maar twee echt technische vrouwen

Overigens om het totaal maar te bespreken; het lijkt me totaal niets om met een vrouw de software te bespreken. In mijn ervaringen op studies e.d. heb ik ondervonden dat je toch minder jezelf kan zijn in discussies en het uitleggen van dingen. Je kan niet effe zeggen; 'neeeheee, dat bedoel ik toch niet!' want met zoiets kwets je een vrouw veel sneller. Ook zitten mannen en vrouwen met de manier van denken en handelen gewoon niet op één lijn.

Ik zelf zou geen vrouw aannemen als developer oid in mijn bedrijf, hoe leuk deze filmpjes ook zijn. Noem het een vooroordeel of zie het als wijsheid.

Leuke serie iig tweakers! Thanks
. In mijn ervaringen op studies e.d. heb ik ondervonden dat je toch minder jezelf kan zijn in discussies
Wat je hier zegt is dat jij dus niet om kunt gaan met vrouwen. Maar zijn zij dan het probleem, of ben jij het?
Je kan niet effe zeggen; 'neeeheee, dat bedoel ik toch niet!' want met zoiets kwets je een vrouw veel sneller
Een vrouw die alle vooroordelen al heeft moeten ondergaan in de rest van haar carriere gaat niet spontaan omvallen van dit soort commentaar, anders was ze al veel eerder opgehouden. Of je kunt wederom bij jezelf kijken en aan je diplomatie/social skills werken :)
Inderdaad, ook helemaal mee eens.

Haar engels is slecht, maar naast dat heeft ze neem ik aan wel kennis van ICT
dit geld ook voor nummer 2.

Die andere filmpjes zijn allemaal vrouwen dat binnen een ICT bedrijf werken maar zelf weinig echte technische ICT kennis hebben.
het uitleggen van dingen
"Als ik zou willen dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd." zei Johan Cruijf.
want met zoiets kwets je een vrouw veel sneller
U onderschat vrouwen
Ook zitten mannen en vrouwen met de manier van denken en handelen gewoon niet op één lijn
Alle mannen zitten wel op één lijn? Dacht het niet.
Ik zelf zou geen vrouw aannemen als developer oid in mijn bedrijf, hoe leuk deze filmpjes ook zijn. Noem het een vooroordeel of zie het als wijsheid.
Durft u dat recht in het gezicht te zeggen van een vrouwelijke sollicitant?

Wat een vooroordeel, gelukkig denken niet alle mannen zo.

Verder vond ik dit een leuk topic

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 136122 op 24 december 2011 20:25]

Als je dat hier in België tegen een vrouwelijke sollicitante durft zeggen als baas/HRM, mag je een kwaad telefoontje verwachten van Centrum voor Gelijke Kansen.
Ik denk niet dat een vrouwelijke sollicitante deze moeite zou (moeten) doen. Als de manager waar je bij gaat solliciteren al niet de communicatieve vaardigheden heeft om met een vrouw te kunnen praten, hoe erg moet dan de rest van de organisatie wel niet zijn.
Haha, beetje sneu vind ik het wel. Voor jou :)
+1Anoniem: 266395
24 december 2011 14:20
Het is prettig om weer eens te lezen dat de IT sinds plm. 1990 is opgeschoven uit de oerconservatieve hoek.
Hoe ver precies, daar zou een vervolgserie een licht op kunnen werpen:
Homo's in de IT. (1e Aflevering: Tweets, tweaks & twinks)
Zat zelf meer te denken aan 'mensen mét sociale vaardigheden in de ICT'.
Hoe gaat dat waarde toevoegen aan het beeld van de IT? Geaardheid is behalve in een sociale context zo goed als irrelevant. Dat komt om dat datgene dat je moet produceren niet afhankelijk is van geaardheid, maar gewoon een verzameling feiten is. (zoals functies, eisen e.d.) Er is ook geen algemeen beeld dat alle geeks hetero zijn. Wel dat IT'ers geeks zijn, maar meer aandacht dan dat is er bij het creëren van dat beeld niet echt aan te pas gekomen, dus andere zaken zijn nagenoeg buiten beschouwing gelaten (zo ook bijv. het geld dat je er mee kan verdienen).

Overal een gay-versie van maken doet maar 1 ding: bepaalde geaardheid adverteren. Nu vraag ik me af waarom iemand dat zou willen. Gewoon geen geaardheid adverteren en dan is iedereen blij.
Geaardheid is behalve in een sociale context zo goed als irrelevant.
Dat kun je van geslacht ook zeggen....
nou ik niet kom op iedereen weet dat mensen in de it meestal de meest nuchtere mannen waren en vrouwen zijn nooit zelf massaal voor de it gegaan en niemand die ze tegenhoud. als je een topic wil maken 'er zijn weinig vrouwen in de it' dan is dat een goed topic. en anders hadden we er nu ook geen discussie over. 8-)

en even om duidelijk te zijn average mensen waarderen je kennis toch niet. ze maken je uit voor nert en geek maar als het er op neer komt moet jij hun pc repareren. en als je dat gedaan hebt zeggen ze tegen anderen ja die nerd heeft het voor mij gedaan. meestal zijn dat vrouwen. niet dat ik moeite heb met vrouwen maar de meeste leven één principe na en dat is sexy zijn en een rijke man versieren. als er een paar wel nuchter na denkende vrouwen kiezen voor de it vind ik dat wel interessant! :X :X ;)

trouwens vooral programmeurs hebben het nakijken ze brengen ons veel prachtige dingen maar ze worden behandeld alsof ze de idioten zijn van de samenleving. de meeste mensen realiseren echter niet dat diezelfde nerds ook dat hyves en weet ik wat niet al wat ze 24 uur per dag gebruiken gemaakt en onder controle valt van diezelfde nerds.
Jammer dat ze niks zegt over haar werk zegt en wat ze nou precies doet, ze heeft het alleen maar over de stereotypen en de voordelen van een vrouw op de werkplek.
Helemaal met eens. Ik had liever een minuutje gezien waarbij ze uitlegt wat ze doet bij TomTom om zo een een breder beeld te krijgen. Nu zie je ze enkel maar wat op de PC typen. Misschien een tip voor een volgende reportage aangezien ik het wel een tof idee vind :)
Ik zou als ik Tweakers was eens kijken bij grote Special Effects/Game studios. Daar werken veel vrouwen en vaak ook in leidinggevende functies. Als ik zo in Londen bij mijn studio kijk is het merendeel van de Lead's vrouw.
0Anoniem: 271482
@CobraVE25 december 2011 12:41
Met een leidinggevende functie kom je weer aan met een vrouw die werkzaam is bij een ICT-bedrijf, maar niet in een ICT-gerelateerde functie.

Net zoals de VERKOOPSTER uit deel 1.
Dan is dat ook ICT rerelateerd. Ook zij moet snappen hoe de boel in mekaar zit. Maar hier is iedereen nog erg beschermend over hun eilandje. Er is meer nodig dan alleen technieknurds om een bedrijf succesvol te maken..
+1Anoniem: 271482
@RielN27 december 2011 10:37
Een manager van de ene omgeving kan ook manager in een andere zijn; Of het nu om wasmachine- of websiteonderhoud gaat. Dat er raakvlakken moeten bestaan met wie/wat ze managen is zo weg te wuiven.

Natuurlijk kan een die-hard nerd geen bedrijf runnen in de ogen van een commercieel vertegenwoordiger, ik ben systeembeheerder bij een zorginstelling, ben ik nu "een man in de zorg"?
ICT = achter een PC werken in een ruime zin van het woord. Niet alleen systeem beheerders.
Bullshit, dan is elke secretaresse en/of receptioniste ICT'er volgens die logica.

Een ICT-er kan naast beheerder ook engineer, monteur, ontwikkelaar of supportmedewerker zijn, deze hebben direct met de materie te maken, en niet met de verkoop of bemiddeling ervan.

Een DTP-er is ook geen ICT-er, maar een DTP-er, en niet elke DTP-er werkt in de grafische sector en niet iedereen in de grafische sector is DTP-er, maar als je een beeld wilt geven van de grafische sector laat je voornamelijk DTP-ers zien, en niet hun salesafdeling.

Als je het gemeentelijk vervoersbedrijf wilt laten zien kom je ook met busschauffeurs en onderhoudspersoneel aan, en niet met de HR-medewerkers of de kantinejuffrouw. Net zoals de schoonmaakster bij Getronics gewoon een schoonmaakster is die toevallig bij een ICT-bedrijf werkt.
Naast het feit dat ze een vrouw is in een mannenwereld komt ze ook nog uit Frankrijk. De manier van werken in Frankrijk is ook totaal anders dan in Nederland. Hier in Nederland neemt men als collega dingen van elkaar aan en kun je elkaar gewoon corrigeren als er iets niet goed gaat. In Frankrijk moet alles met de baas besproken worden die dan vervolgens de betreffende collega aanspreekt. Ik vond het een vreselijke manier van werken.
Wat een afschuwlijke werkplekken daar bij Tomtom allemaal op een kluitje zo kan je je toch niet goed concentreren. Heb echt een hekel aan die "Amerikaanse" kantoorinrichting, helaas gaat het steeds meer die kant op.
Jammer dat men niet laat zien wat/of ze nou programmeert/ontwerpt, zo'n algemeen verhaal geeft geen inzicht in haar werkzaamheden.
Wel een leuke meid, i.t.t de vorige 2.
Ik vind het ook niets. 3 Op een rij en dan 2 tegenover elkaar is veel te druk. Je kunt ook eilanden van 4 maken waar iedereen naar het midden gericht zit, evt nog voorzien van halfhoge schotjes ertussen voor wat extra rust.
Bij ons werken er drie vrouwelijke programmeurs en één vrouw is hoofd van de programmatie... Wat ongeveer 20% is van het personeel :p

[Reactie gewijzigd door stijn1989 op 24 december 2011 14:37]

Voor degenen die haar Engels slecht vinden; misschien eens tijd om te realiseren dat zij als Franseuse tenminste Engels wíl spreken? :?

Wat mijzelf eigenlijk opvalt is het volgende: natuurlijk is de ICT een door mannen gedomineerde wereld, maar heb nooit echt geweten dat mannen soms zo raar reageren als er opeens vrouwen bij komen. Ik heb voor diverse bedrijven gewerkt (ook in detachering) en daar zie je eigenlijk ook wel met regelmaat een vrouwelijke collega, is alleen maar tof toch? Bij mijn huidige werk ook, al komt dat daar denk ik meer omdat ze er al zo lang werken en afaik niet echt een ICT-gerelateerde opleiding hebben.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 24 december 2011 22:48]

+1Anoniem: 323731
24 december 2011 23:35
Interessant om te zien dit als vrouwelijke embedded software engineer in opleiding :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee