Door Jeffrey van Maurik

Vrouwen in de ict: Annemarie van Campen

03-12-2011 • 08:00

297 Linkedin

De ict-branche bestaat grotendeels uit mannen, maar tussen al dat testosteron vind je hier en daar een ict-vrouw. Tweakers.net gaat in december langs bij een aantal vrouwen met een baan in de ict, om ze te vragen hoe ze in de ict zijn terechtgekomen, waarom ze voor dit werk hebben gekozen en hoe het voor een vrouw is om in de ict te werken. In de eerste aflevering maken we kennis met Annemarie van Campen, senior business consultant bij Logica.

De oorspronkelijke titel luidde 'Bits, Bytes & Babes'. Vanaf video 2 is dit veranderd in 'Vrouwen in de ict'.

Reacties (297)

Wijzig sortering
Anoniem: 435062
3 december 2011 14:34
Wauw, wat een stroom reacties. Het onderwerp maakt dus duidelijk iets los ;) Zie veel van jullie je afvragen of een business consultant wel een ICT'er is. Zoals ik zei, ik ben geen ontwikkelaar die code klopt, maar ik kan pas goed advies geven of een goed plan hebben als ik weet waar ik het over heb. Net zoals een timmerman moet weten wat de mogelijkheden zijn van houtsoorten als hij een tafel wil bouwen, moet ik weten wat je met technologie kan en niet kan als je iets wilt realiseren. Ik ben dus wel degelijk ook op technisch gebied op de hoogte. Wordt anders ook héél lastig om met het developing team te overleggen :)
In mijn werk spreek ik veel verschillende ICT bedrijven: van de webshop op de hoek tot bedrijven soms groter dan Logica. Het aantal vrouwen die echt core ICT dingen doen (programmeren, netwerkbeheer) kan ik op één hand tellen.

Sex sells natuurlijk en een leuk uiterlijk helpt als je in de verkoop zit. Van mijn marketing collega (overigens ook een dame) heb ik geleerd, dat je bij een beurs altijd 2 dames moet inhuren: een blonde dame en een brunette.

De meeste vrouwen in de ICT zijn werkzaam als inkoper, sales, marketing, BDM, Finance, etc. Daar zijn vrouwen meestal ook beter is: ze hebben meer gevoel voor taal, zijn creatiever en ze zijn beter in contacten leggen.

Zo af en toe geef ik ook trainingen aan zowel account managers als aan technische mensen die van verschillende ICT bedrijven afkomstig zijn. Soms zijn daar ook één of twee dames bij aanwezig. De pauzes zijn altijd fascinerend:

Is het publiek man en technisch, dan duurt het vaak 5 á 10 minuten voordat er een aardig gesprek op gang komt. (Of de broodjes zijn zo lekker :)) Zijn het account managers dan komt het gesprek een stuk sneller op gang.

Bestaat het publiek uit mannen en een enkele vrouw, dan duurt het ook een tijdje. (Vooral als het een aantrekkelijke dame is.) Soms zit er een alfa-mannetje met ballen bij die een gesprekje durft aan te gaan.

Zet twee dames bij elkaar en ze gaan meteen los.

Werken is beter dan Animal Planet kijken. :)
De vraag is meer of het wel relevant is in deze context. Er zijn namelijk genoeg vrouwen in de ICT is mijn ervaring, maar in andere functies (zoals consultants, project/account management, design,communicatie, etc).

Het was dus juist wel leuk geweest om vrouwen te zien in functies waar je het niet zo van verwacht.
Ja ik had eigenlijk heel graag zo'n developer gezien bij Logica waar ze het over had. Aan de andere kant, het is toch ook interessant om aan de jongejuffrouw van een voetbalclub te vragen wat ze van die voetballers vind, zonder dat ze meedoet? Alhoewel het *veel* interessanter zou zijn om het aan de vrouw te vragen die als enige in een mannenteam speelt. En dat is iedereens' punt.
Je benoemd nu allemaal ondersteunende en (bege)leidende functies - de zwaar technische functies zie je geen vrouwen zitten (met uitzondering).

Om even heel zwart wit op Annemarie's voorbeeld in te gaan. Je kan best weten wat voor spijker en wat voor hout soorten er zijn, het kan zelfs zo ver gaan dat je weet hoe die spijker erin moet worden geslagen.

Maar je bent nog steeds niet de gene die het doet. Begrippen en methodiek kan iedereen leren... de 'skills' en de diepe kennis ontbreekt!


Aan Annemarie:

Het thema heet 'Bits, Bytes & Babes', ben benieuwd of je de kennis in huis hebt om binair te rekenen of te werken met regulaire expressies. Ik wil nog niet zo ver gaan om te vragen aan jou wat het verschil is tussen bits and bytes!

Leuk dat je ff reageert trouwens! Je kan er zelf ook niets aan doen dat jij door de makers van dit filmpje als IT'er wordt beschouwd en dan vervolgens zij de komende week een 'echte' IT'er als contrast bieden... beetje oneerlijke 'strijd'..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 183424 op 3 december 2011 16:40]

Is er sprake van strijd? Had ik van te voren moeten weten.. had ik mn boksbeugel meegenomen ;)
Het gaat simpelweg om verschillende disciplines die elkaar aanvullen en die allemaal nodig zijn.
Of ze allemaal nodig zijn is een hele andere discussie ;)

Maar het is zeker geen strijd! Leuk dat je het gedaan hebt, op naar de volgende! }>
Ik wil nog niet zo ver gaan om te vragen aan jou wat het verschil is tussen bits and bytes!
Is dat hier dan relevant?

Is een chauffeur die in een vrachtwagen met stuurbekrachtiging rijdt, of in een bus met een automaat, soms ook geen echte chauffeur?

Ik ben een hardcore IT-er, weet wat bits & bytes (& babes ;-) zijn, maar ik programmeer geen assembler en werk niet low level met bits & bytes.
Het is wel leuk hier, met al die voornamelijk mannelijke Windows tweakers: vrouwen en Apple's roepen altijd heftige reacties op!

Volgens tweakers zijn Apple's mooi, maar kunnen ze nooit goed of snel zijn. Een goede snelle iMac is dan ook een mooi begin van een enorme anti-Apple flame!

Met vrouwen die verstand van ICT hebben gebeurt hier dus (helaas) hetzelfde... of het moet een "one of the guy's" vrouw zijn, en niet een vrouwelijke vrouw.

[Reactie gewijzigd door ikweethetbeter op 3 december 2011 17:18]

Dit is wat ik las:
Het is wel leuk hier, met al die voornamelijk mannelijke Windows tweakers: vrouwen en Apple's roepen altijd heftige reacties op!

Volgens tweakers zijn vrouwen mooi, maar kunnen ze nooit goed of snel zijn. Een goede snelle vrouw is dan ook een mooi begin van een enorme anti-vrouw flame!
Ik ben nu een eerste jaars op de RuG van Informatica en ik kan mij niet vinden in het beeld dat Betaprofielen/vakken echt voor jongens zijn. Bij mijn VWO klas, welke alleen maar mensen die betavakken hebben bevatte, waren er zo'n 17 meisjes tegenover 10 jongens. De andere klas, welke allemaal alfa waren, hadden zo'n 7 om 7 verdeling.

Dus of er is in die tijd tussen haar middelbare school al veel veranderd, of 1 van ons zit in een uitzonderings positie.

Daarnaast is het wel raar dat het er hier zo aan toe gaat, het schijnt in Griekenland namelijk zelfs zo te zijn dat 25% van de studenten Informatica vrouwelijk is... Zo kan het dus ook, maar hoe? (<- Insert aub geen flauwe grappen of economie of faillisement...)

De titel had idd beter gekund, babe heeft vaak een wat denigreerende toon, ookal is het niet zo bedoeld (volgens encyclo:1. Aantrekkelijke vrouw 2. Jeugdfilm 3. Knappe vrouw 4. Meidengroep 5. Mooie jonge vrouw)

Daarnaast is het dus nogal persoonlijk of je iemand een babe vind. Ok die van dit filmpjes was wel een beetje een babe, maar die preview naar de volgende...
Wat grappig, ik ben 3e jaars Informatica aan de RUG en in mijn jaar, een jaar hoger en een jaar lager zit geen enkele vrouw, het is juist jouw jaar waar in er weer ineens wat zitten en nu is het noch schakelen tussen KI en INF, let maar op in de 2e helft van het jaar zijn ze allemaal naar KI :P.

Verder ben ik het absoluut met je eens dat het echt een ontzettende misser is om 'babe' in de titel te stoppen, zo maak je een onderzoek naar vrouwen in een mannencultuur natuurlijk meteen discutabel, wat is het doel dan wel niet ? Ik vind dat echt ontzettend zonde en ik ben blij dat veel mensen dit meteen aanhalen.

Ook ben ik het erg eens met Sc0tTy hieronder dat als je dan toch opzoek gaat naar Babes met Bits ( ;) ) dat een Business Consultant het dan nog net niet is (ondanks dat ze veel kennis heeft van de ICT zoals ik begrijp adhv van het filmpje), we willen vrouwelijke programmeurs en systeem beheerders zien in de vuurlinie!

Het is trouwens echt ontzettend jammer dat er zo weinig vrouwen in de ICT werken juist bij dit soort probleemoplossende en snel vernieuwde disciplines is het super belangrijk om met een zo divers mogelijke groep mensen tegen problemen aan te kijken, 50% van de populatie daarbij missen is dan een doodzonde.

Nog wat achtergrond informatie, ik werk zelf als systeembeheerder bij een onderdeel van de RUG dat beta vakken promoot bij scholieren en vaak ook specifiek bij vrouwen, voor Natuurkunde, KI, Wiskunde, Biologie lukt dat heel aardig, maar informatica blijft echt een mannen vak somehow
ICT gaat verder dan informatica imo.

Bij ons op school heb je 2 grote lijnen in de ICT studies: Design en Programmeren (naast BI en TI welke overigens ook weer wat onder te verdelen hebben, maar dat laat ik even buiten beschouwing).

De designkant gaat verder dan wat schetsen zetten en is voornamelijk bezig met analyse, onderzoek, functioneel ontwerp en de visuele kant van de realisatie en de andere kant is voornamelijk bezig met de technische aanpak (technisch ontwerp, technische haalbaarheid, programmeerwerk).

Ik doe zelf ook de designkant en daar krijgen we veel les in usability, ontwerpprincipes en dergelijke. Wat wil de gebruiker zien en hoe interpreteren gebruikers diverse dingen (ook een psychologisch gedeelte). We zijn dus niet alleen bezig met kleurtjes, maar ook indeling van het systeem, use cases, wireframes, prototyping, etc.

Hierbij valt het op dat er vrij weinig vrouwen zitten in het programmeer gedeelte, maar bij de andere kant des te meer. Die zien er overigens ook erg verzorgd uit, maar weten echt wel wat van software, design, usability, etc. Die worden dan ook niet aangenomen om hoe ze eruit zien, maar wat ze kunnen (toepassen).

Granted, het aantal mannen is vooralsnog groter, maar het aantal vrouwen stijgt elk jaar. Ik denk daarom dat je niet alleen moet kijken naar het aantal vrouwen wat programmeert maar wat in de hele branche wordt gebruikt met betrekking tot software ontwikkeling. Marketing, finance, administratie is over het algemeen niet zo heel veel verschillend van andere branches. Of je nou auto's, Snickers, dienstverlening of ICT verkoopt, globaal gezien zijn die zaken toch vaak redelijk hetzelfde.
Dat is dan ook de niet-technische kant van de ICT, IMHO.

Op mijn vorige HBO hadden we HI en BI. (Hogere Informatica en Bedrijfskundige Informatica, tegenwoordig omgenoemd naar TI, Technische Informatica en INF, Informatica.)

De BI / INF-kant is wat jij hierboven beschrijft: use cases, diagrammen, user interface, ontwerp van de buitekant van de systemen dus, en heel weinig programmeren. Als er geprogrammeerd wordt, dan is dat in C#. In elk blok wordt er óf niet geprogrammeerd, of maar bij één vak. Het programmeren is dus slechts 20-30% van de opleiding, en misschien nog minder.

De HI / TI-kant is ontwerp van de systemen aan de binnenkant, en bevat veel programmeren; in C#, maar ook in C, en C++, er wordt geprogrammeerd op low level voor microcontrollers, bevat wiskunde (zit niet in BI, of maar heel weinig), er worden dingen gegeven als processorarchitectuur, en minstens de helft van elk blok bestaat uit programmeervakken.

We waren verplicht om in jaar 3 en 4 elk jaar 3 vakken "van de andere kant" te kiezen. Ik kan alleen maar zeggen dat de mensen uit HI zonder problemen door de BI-keuzevakken heen zeilden, en de BI-mensen stuk voor stuk VEEL hulp nodig hadden aan de TI-kant.

En alle vrouwen (gemiddeld 5-6 nieuwe per jaar) zaten altijd aan de BI-kant, behalve één.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 3 december 2011 18:15]

Je snapt me niet helemaal. De opleiding die ik doe (CMD) zit tussen BI en Informatica in. We zijn zo onder andere bezig met html/css en zitten niet alleen te analyseren hoor.

Het is wel degelijk technischer dan BI, maar ook weer niet dat je de hele dag code zit te kloppen.

Persoonlijk vind ik ICT dan ook niet alleen programmeren. Dat is IT en niet ICT ;)
[...]Nog wat achtergrond informatie, ik werk zelf als systeembeheerder bij een onderdeel van de RUG dat beta vakken promoot bij scholieren en vaak ook specifiek bij vrouwen, voor Natuurkunde, KI, Wiskunde, Biologie lukt dat heel aardig, maar informatica blijft echt een mannen vak somehow
Dat komt denk ik voornamelijk door het beeld dat bij veel mensen nog steeds hangt dat je als informatica'er de hele dag achter een bureau zit te staren naar code op het scherm. Niet een erg aantrekkelijke gedachte moet ik toegeven, maar natuurlijk ook totaal niet waar. Natuurlijk zijn er wel beroepen in de informatica waarbij je dit kan doen, maar vaak gaat een groot deel van de tijd toch echt op aan communiceren, vergaderen, etc.
Dit beeld heerst (vorig jaar iig) zelfs binnen de wat meer communicatie gerichte ICT opleidingen op het HBO. Erg jammer.
Als je een systeembeheerder wil die vrouw is, moet je naar het Kamerlingh Onnes College te Groningen gaan, daar zijn 2 systeembeheerders waarvan er 1 vrouw is. 50% dus :O

BTW in Informatica van 1e jaar @ RuG is nu 1 vrouw, bij KI zijn het er (volgens mij) een stuk of 6.
Betavakken:
Verzamelterm voor de natuurwetenschappelijke vakken biologie, verzorging, techniek, natuurkunde, scheikunde, enz.
Leuke serie! Ik heb een paar jaar geleden, toen ik nog .NET-developer was, aan een soortgelijke serie in Computable meegedaan.
In Nederland is het aantal vrouwen in technische ICT-functies erg laag in vergelijking met andere landen. Toen ik voor een project in Amerika was en met alleen Amerikaanse collega's samenwerkte, was het percentage vrouwelijke developers ongeveer 25%. Ook bij opleidingen als Computer Science was volgens die collega's een kwart van de studenten vrouw.
Dat vrouwen in technische ICT-functies ondervertegenwoordigd zijn, is niet vreemd en al helemaal niet zorgelijk. Hun interessen liggen over het algemeen anders en daarbij komt nog een culturele invloed die internationale verschillen veroorzaakt.

Het is een misverstand dat vrouwen niet goed zijn in programmeren. Het was onderdeel van mijn opleiding (ongeveer de helft vrouw) en de vrouwelijke studenten hadden geen problemen met kernels, algoritmen en datastructuren. Misschien lag dat meer aan de mannelijke studenten overigens, die hielden zich vooral bezig met Quake terwijl de dames colleges volgden.

Ik heb het als vrouw prima naar mijn zin in de mannenwereld. Ben inmiddels geen developer meer, maar consultant met een redelijk diepe technische achtergrond. Persoonlijk vind ik het fijn om voornamelijk met mannen te werken. Ik beschouw mezelf trouwens niet als babe en ook niet als nerd/geek, draag gewoon vrouwelijke kleding (laarzen/pumps en blousjes) maar ik word gelukkig wel serieus genomen in mijn werk. En ook op Tweakers ;)
Anoniem: 271482
5 december 2011 19:02
Ik ben netwerkbeheerder bij een zorginstelling, ben ik nu een man in de zorg? In totaal heb ik in detachering en bij overheidsprojecten alsmede commerciele bedrijven meer dan 15 jaar ervaring, zij is "senior", dan ben ik zeker "Jedi grandmaster". Niet zeuren dat techneuten neerkijken op commerciele functies, het is eerder andersom, maar als ze denken dat dat niet zo is(wat veel net-van-opleiding-omhooggevallen-<scheldwoord> denken), gaan ze glashard op hun smoel.

Deze dame is commercieel consulente bij een ICT-bedrijf, voor het grote publiek is dat iets anders als wat "wij" verstaan, maar denken jullie dat Nina Brink een modem kan installeren? Of de koffiejuffrouw(of de mannelijke directeur) van de Volvo-dealer kleppen kan stellen?

Ik vind haar het verkeerde voorbeeld, niet voor de commerciele ICT, wel voor een site als tweakers. Doet niets af aan de capaciteiten van de dame in haar specialisme.
Ze werkt 8 maandjes bij het bedrijf en wordt gelijk als boegbeeld ingezet. En heeft 3 jaar werkervaring. Kom op.
Iets zegt me dat het mooie koppie hier enorm bij geholpen heeft om haar "nu even in de schijnwerpers te zetten"
Daarom worden er toch veel mooie vrouwen ingezet bij de verkoop in de ICT, de meeste mannelijke ICTers zijn niet zo sociaal vaardig en zullen al helemaal weinig vragen stellen/eigen inbreng hebben als er een aantrekkelijke dame een mooi verkoopverhaal zit te vertellen. Het is niet de eerste keer dat de heren ICT 30cm lager dan de ogen kijken en helemaal niet opletten over de verkoop praat...

Maar laten we ook niet de dames vergeten, ook wel eens bij een overleg aanwezig geweest waarbij er een hoop dames zaten te staren naar de bodybuilder in het te strakke t-shirtje en na het overleg aan collegae nog wat zaken moesten vragen.

Over het algemeen kunnen vrouwen iets makkelijker hun 'assets' gebruiken in de business dan dat mannen dat kunnen. En is het een stuk meer 'socially acceptable' dan dat mannen dat doen...
Pssst.. Had in 2005 al mijn eerste baan in de ict ;)
Typt ze op 4.26 nu haar wachtwoord in?
Inderdaad, dat had ik ook al gezien. Ik wilde er zojuist een reactie op posten. Ik zou haar willen adviseren haar inlog aan te passen. Wellicht was de persoon die dit heeft gemonteerd iets teveel afgeleid?
Ik vind het wel erg knap als je uit dat stukje een wachtwoord weet te krijgen. Alleen eindigt het waarschijnlijk met '14'.
Maar het is inderdaad niet het slimste shot.
Anoniem: 435062
@Mickey774 december 2011 01:26
Maak je daarover niet druk, ik wist immers dat er een camera op stond, en als je goed kijkt zie je ws ook dat ik niet verder kom dan opnieuw t inlogscherm ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 435062 op 4 december 2011 01:27]

Kijk daar gaan we, Logica, overheid, beveiliging, een veiligheidslek zit in een klein hoekje zo blijkt maar weer :)

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 3 december 2011 14:14]

+1 voor de tweaker van het jaar award :P

Dat mensen dat dan ook weer opmerken :D
De presentatie als geheel doet afbraak aan wat ze te vertellen heeft!

Vind niemand dat de belichting/nabewerking een heel andere indruk geeft dat een inhoudelijk interview? 0:28 is normaal, maar vanaf 0:52 ziet het er uit als porno. Het muziekje hielp daarbij niet echt.

Helemaal jammer dat de voice-over/interviewer zo verschrikkelijk slecht articuleert, moeilijk serieus te nemen.

edit: Slecht geformuleerd.

[Reactie gewijzigd door Cio op 5 december 2011 16:55]

Anoniem: 435062
@Cio5 december 2011 16:09
*Makes mental note*: Omdat ik de Douglas en een haarborstel weet te vinden, val ik in het vakje porno. Fijn dat dat nu opgehelderd is! Ik zal het doorgeven aan de rest van de vrouwen. :*)
Met alleen een haarborstel dat kapsel? Nooit! Minimaal één stylingproduct (en een föhn, vermoed ik).

Maar hoe jij jezelf presenteerde was het punt niet. Vorm deed afbraak aan product in dit geval, terwijl gezien de titel de vorm ;) nu juist de meerwaarde zou moeten zijn.

Met vorm bedoel ik natuurlijk bits & bytes O-)

[Reactie gewijzigd door Cio op 5 december 2011 17:07]

Hmm ik dacht leuk concept... Maar nu dat ik het filmpje heb gezien vind ik het gewoon niet goed gedaan geen goede naam.

Het interview zelf is prima en niets mis mee, maar als ik aan een ICT-er denk denk ik niet aan een Business Consultant. Inhoudelijk heeft ze niet veel kennis, wat ze zelf ook zegt en doet ze ook vrij weinig hierin.

Bij dit concept verwacht ik iemand die software schrijft, systemen beheerd, of technische implementaties gaat bedenken in een bedrijf, zoals de gene die in het volgende interview verschijnt.

Wel denk ik zeker dat vrouwen benadeeld en bevoordeeld zijn ( correct nederlands? :P ) in de ICT. Daarom vind ik het wel goed dat jullie deze Videoreports doen, ook op sommige opleidingen kan dit denk ik worden gebruikt.

Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat ik met Annemarie best een keer een wijntje wil drinken :9

[Reactie gewijzigd door Sc0tTy op 3 december 2011 09:25]

Mja dit gaat inderdaad erg veel richting de volledige bedrijfsvoering in plaats van software ontwikkeling, dienstverlening of onderhoud. Tuurlijk, in de programmeer wereld zitten niet veel vrouwen, maar er zijn nog zat plekken waar wel vrouwen voor worden aangenomen en dat zou al beter zijn. Dit is eigenlijk gewoon sales/marketing en niet zo heel bijzonder. Over het product wat ze verkopen hebben ze natuurlijk wel kennis, maar of dat een softwarepakket is, of nieuwe lijn shampoo maakt dan weinig uit.
Kon ze aan het begin vh filmpje niet zelf praten? :+ :9
ik dacht net hetzelfde. moet voor haar wel ongemakkelijk geweest zijn om gewoon glimlachend te staren in een camera, voor 1 minuut. Ik zou het allessinds als onaangenaam ervaren.
precies of deze dame haar succes te danken heeft een haar looks.....
In de IT business haal je het door hard te werken en op te komen voor jezelf.
Deze dame heeft nog een pluspuntje en dat is haar verzorgd en goed uiterlijk, maar dit biedt eerder een meerwaarde aan de mens dan aan een professionele carriere
Onzin! In de IT werkt het net zoals in alle takken van business, geluk, vaardigheid, sociale vaardigheden, brutaal zijn, etc. zijn de dingen die je succesvol maken. Hard werken is helemaal niet zaligmakend, niemand is uiteindelijk echt happy met een overachiever.
1 2 3 ... 12

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee