Door Jeffrey van Maurik

Vrouwen in de ict: Maaike Liesting

17-12-2011 • 08:00

143 Linkedin

De ict-branche bestaat grotendeels uit mannen, maar tussen al dat testosteron vind je hier en daar een ict-vrouw. Tweakers.net gaat in december langs bij een aantal vrouwen met een baan in de ict, om ze te vragen hoe ze in de ict zijn terechtgekomen, waarom ze voor dit werk hebben gekozen en hoe het voor een vrouw is om in de ict te werken. De derde aflevering van deze serie gaat over Maaike Liesting. Zij is communication and interaction designer bij het Haagse bedrijf Digidentity, dat zich bezighoudt met identiteitsmanagement.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (142)

Wijzig sortering
Leuke meid , leuke film maar dit noem ik geen echte ict'r ..
Gelukkig gaat ze iets met programmeren doen al is het alleen html.!

De film van volgende week beloofd wat een echte programmeer nurd ;-)
Ik heb eens gewerkt met een unix systeem beheerder dat was / is pas een ict'r
Een meid die zich bezig houd met Linux,unix ,aix , solaris Das pas een ict'r ..
Ik dacht precies hetzelfde... Ook kon de dame van vorige week naar mijnn mening de positie van vrouwen in de ICT beter beschrijven.

Maar Maaike is idd een grafisch designer gecombineerd met marketing manager. Wel heeft ze de intresse om een de kant van ICT-er op te gaan, maar daar is ze nog lang niet
Van dit kaliber ICT-er ken ik vele tientallen vrouwen. Er zijn er namelijk nogal veel die in andere branches werken, maar dagelijks met VBA (excel), VB, HTML (& CSS, Javascript, actionscript) of PHP aan de gang zijn.

Loop eens een gemiddeld consultancy binnen en je zult ze vinden. Deze dingen heb je gewoon nodig als je de berekeningen wilt uitvoeren waar zij dagelijks mee werken en de presentatie naar de opdrachtgever gaat veelal verder dan een simpele PDF met waarden doorsturen. Als er nog een andere programmeer taal bij moet komen, dan kan je nog specialistische afdelingen van grotere zorgleveranciers binnenlopen, dan kom je voldoende modelleurs tegen die met C, Java, Delphi, R, S plus en diverse andere zeldzamere talen aan het werk zijn.

Ondanks dat, leuk filmpje weer hoor, maar ik denk dat de titel ietwat misleidend is en dit soort video's eerder in gaan vrouwen werkzaam zijn bij een ICT bedrijf. Sommige afdelingen zoals ik die hierboven afschets, zijn tot wel 70% vrouw in deze moderne tijden.
Van dit kaliber ICT-er ken ik vele tientallen vrouwen. Er zijn er namelijk nogal veel die in andere branches werken, maar dagelijks met VBA (excel), VB, HTML (& CSS, Javascript, actionscript) of PHP aan de gang zijn.
Ik ken er ook genoeg; geen tientallen, maar genoeg. In dat geval is het iemand die zijn werk doet met behulp van ICT / IT. Zo iemand gebruikt een (deel van) een of andere programmeertaal om kleine stukjes van hun werk te automatiseren. Mijn vorige afdelingschef heeft ook zelf hier en daar wat marco's en formules in Excel geschreven om niet dingen handmatig te moeten doen.

Iemand die dat doet is geen ICT-er; dat zijn mensen die gebruik maken van ICT, soms in combinatie met werk dat raakvlakken aan de ICT heeft. Niks mis mee, overigens, maar voor mij persoonlijk is een ICT-er iemand die zich bijvoorbeeld bezig houdt met het ontwerpen van software (algoritmen) om problemen op te lossen, iemand die een AI voor een robot schrijft, of iemand die vanaf scratch een CMS in PHP in elkaar schroeft na eerst meegeholpen te hebben aan het ontwerp.

Dat is voor mij de "klassieke informaticus" zeg maar; iemand die zich bezig houdt met de die-hard techniek van "de computer", op zo'n manier dat de computer nuttig wordt voor het doen van ander werk, zij het berekeningen, websites onderhouden of teksten schrijven.

Dus... een ICT-er (informaticus) is in mijn ogen iemand die de computer primair gebruikt om werk X te doen, waarbij het afronden van X er uiteindelijk voor zorgt dat werk Y uiteindelijk beter / gemakkelijker / sneller gaat (of überhaupt gedaan kan worden). Iemand die de GUI van de admin van een CMS programmeert is ook een ICT-er; iemand die het uiterlijk van die GUI ontwerpt is dat (in mijn ogen) niet. Dat is een grafisch vormgever... al kan die grafisch vormgever dus wel in de ICT werken :P (Hij zou net zo goed in de reclamewereld kunnen werken.)

De filmpjes gaan over "Vrouwen in de ICT". Nou, Maaike werkt als webdesigner / grafisch vormgever zeker wél in de ICT, maar ze is géén ICT-er. Ik denk dat dit hetgeen is dat de mensen hier verwachten, en dat de filmpjes dus niet "Vrouwen in de ICT" zou moeten heten (daar heb je er IMHO duizenden van), maar "Vrouwen die ICT-er zijn" (en daar heb je er maar heel weinig van).

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 17 december 2011 18:01]

Doordat de ontwerper een goede gui afrond kan y beter werken. Volgens je eigen definitie is het een icter maar je schaart hem er niet onder....
Je draait het (weer eens) in een richtig zoals het jou uitkomt. Je snapt wel precies wat er staat.
Dus... een ICT-er (informaticus) is in mijn ogen iemand die de computer primair gebruikt om werk X te doen, waarbij het afronden van X er uiteindelijk voor zorgt dat werk Y uiteindelijk beter / gemakkelijker / sneller gaat (of überhaupt gedaan kan worden).
Het maken van een betere GUI zorgt ervoor dat het werken met programma X gemakkelijker wordt. Dat wil echter lang niet altijd zeggen dat taak Y hierdoor eenvoudiger wordt.

Stel, ik moet van Maastricht naar Groningen (Taak Y) en heb geen hulp. Dan is dat bijna onmogelijk of het duurt superlang om te lopen.

Nou bouwt iemand (een ICT-er) een Trabant (Tool X), zonder aan het uiterlijk te denken. Nu kan ik in één dag van Maastricht naar Grongingen, vanwege het werk van de ICT-er. Taak Y wordt dus makkelijker, en sneller.

Nu bouwt iemand anders (een grafisch ontwerper) een supervette body om die Trabant heen, en herarrangeert wat schakelaars enzo. Die Trabant ziet er van buiten uit als een Ferrari, maar is van binnen niet veranderd. Het besturen van de Trabant wordt nu makkelijker / leuker; het werken met tool X wordt beter, maar het is nog steeds Tool X: je hebt nog steeds een dag nodig om van Maastricht naar Groningen te komen, en de weg die je moet rijden wordt ook niet makkelijker.

De persoon die het uiterlijk heeft verbeterd is dus naar mijn mening geen ICT-er want hij heeft er niet voor gezorgd dat Taak Y (van Maastricht naar Groningen gaan) makkelijker of sneller wordt. Hij heeft er alleen voor gezorgd dat het gebruik van de auto (Tool X) makkelijker gaat.

Nou kijkt er weer iemand naar die kar (weer een ICT-er). Hij verbetert de Trabant op zo'n manier dat hij 50 km/u harder kan en minder vaak hoeft te tanken. De te rijden weg wordt niet makkelijker, maar je bent wél sneller in Groningen. En de derde persoon (ook een ICT-er) zorgt ervoor dat het ding kan vliegen, zodat je over files heen kunt vliegen zonder te wachten.

Dit had je zelf ook wel kunnen bedenken; ik ben er van overtuigd dat je dat ook wel hebt gedaan, maar "for the sake of argument" net doet alsof je het niet snapt. Het zou niet de eerste keer zijn.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 18 december 2011 19:25]

Maar wat jij zegt kan ook weer zo gezien worden:

Persoon 1 (ontwerper) maakt een ontwerp( X ) voor Persoon 2 (programmeur) om een nieuwe GUI ( Y ) te maken die helpt om Persoon 3 taak ( Z ) makkelijker uit te voeren.

Persoon 1 maakt dus mogelijk om de taak van Persoon 2 beter te laten uitvoeren.

Jou beschrijving vind ik dus alsnog veels te abstract.
Nee.
Persoon 1 helpt Persoon 3 door tegen Persoon 2 te zeggen wat hij moet doen.
Dus zodra je project leider (in de ICT) wordt, ben je geen ICT'er meer?
Als je sec leiding geeft aan een stel ICT'ers dan ben je nog niet zelf een ICT'er. Het is je achtergrond en je kennis die wat mij betreft dan bepaalt of je daadwerkelijk ICT'er bent.
ICT staat voor Informatie en Communicatie Technologie.
Cummunication en Interaction Design heeft niets met ICT te maken?

Uh...
Dus een postbode is ook een ICT'er? :+
Net zo min als een programmeur een typist is.

[Reactie gewijzigd door Abom op 17 december 2011 17:10]

0Anoniem: 201824
@Zer017 december 2011 10:23
Is post dan een techniek? Of een methode? Of alleen maar een transportmiddel? :z

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201824 op 17 december 2011 10:24]

Jup, de postbode is de utp kabel :p
Nou de postbode leest ook de adresserings header, Layer 2 / 3 dus... indien aangetekend geeft ie ook nog een ACK...

LOL maar idd wel een beetje off topic.

Wat mij betreft mogen er meer vrouwen in de IT komen. Zou wel eens een positieve invloed kunnen hebben op het vak en zou het communicatieve gat wat er bij de mannen vaak zit kunnen opvullen.
Dus normaal post verkeer gaat dus eigenlijk ala udp.
Het wordt verstuurd maar of het ooit aangekomen is?? :)
Daarvoor is aangetekende post. :)
Post bezorgen is op een methodische wijze de technieken in de praktijk te brengen om het product te kunnen transporteren.
Heeft wel wat met de ICT-branche te maken, maar bij de ICT die we vroeger kenden gaat het mijn inziens vooral om de techniek achter alle digitale communicatie, zoals de techniek achter het sturen van vele mailtjes, websites maken, klantgebonden oplossingen bieden voor bijvoorbeeld ordersystemen, etc.

Maar natuurlijk heeft een ICT-bedrijf ook een transformatie ondergaan, steeds meer ''Media'' worden gevraagd... Mijn inziens is een ICT-er vaak niet zo héél creatief om leuke media-dingetjes te maken, en heb je toch vaak vrouwen nodig.

Om Communicatie in de zin van een ICT-er (zoals bij de eerste vrouw, Annemarie van Campen) te betrekken op externe communicatie naar klanten toe, vindt ik een beetje een verbreding van het ICT-zijn anno 2011... Als een programmeur onverklaarbare taal richting een klant toestuurd, rennen je klanten snel weg, en heb je toch een tussenpersoon nodig die wat kennis in huis heeft om het begrijpelijk te houden naar klanten toe.
Als een programmeur onverklaarbare taal richting een klant toestuurd, rennen je klanten snel weg, en heb je toch een tussenpersoon nodig die wat kennis in huis heeft om het begrijpelijk te houden naar klanten toe.
En daar is uiteraard niets mis mee. De vraag die je echter kunt stellen is of die persoon dan ook een ICT'er is, of gewoon iemand die aangenomen is voor zijn/haar communicatieve vaardigheden. Als je programmeurs hun eigen bureau schoon laat maken dan komt daar ook niets van, dus neem je een schoonmaker in dienst. Dat betekent nog niet dat die schoonmaker meteen een ICT'er is :). Dat is natuurlijk een extreem voorbeeld om een punt te maken, het staat buiten kijf dat de ICT'er in jouw voorbeeld dichter bij de ICT staat dan mijn schoonmaker. Maar in mijn ogen is een ICT'er iemand die primair met de techniek bezig is, en niet met de bedrijfsmatige taken eromheen. Dus een software engineer/architect, netwerk-/systeembeheerder, etc.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 19 december 2011 17:45]

En daar is uiteraard niets mis mee.

Helaas is daar heel veel mis mee. Een programmeur die niet met de business kan communiceren zal het tegenwoordig niet erg lang volhouden ...
Communicatie in ICT slaat op telecommunicatie. Zie ook Wikipedia: http://en.wikipedia.org/w...communications_technology

"Cummunication en Interaction Design" is op ze hoogst indirect ICT.
sinds wanneer is wikipedia een kwalitatieve bron voor afkortingen :S

iedereen noemt wel dingen iets anders dan dat ze werkelijk heten, en dan is een wiki geen goede manier om de juiste schijf wijze te achterhalen lijkt mij?!
Cummunication in "Cummunication en Interaction Design" zal vast ook niet slaan op directe communicatie tussen personen.
Ook hier zal ongetwijfeld telecommunicatie (=communicatie op grotere afstand) mee bedoeld worden. Ik zie dus niet hoe je verwijzing naar wikipedia je standpunt zou kunnen ondersteunen.
Jij beschrijft IT ;)

Vrouwen in de IT vinden wordt al een heel stuk moeilijker (ze zijn er zeker wel).

[Reactie gewijzigd door 90710 op 17 december 2011 09:03]

Dus omdat in jouw ogen een ICT-er iemand is die systemen beheert is zij geen ICT-er? Wat zullen de opkomende interviews voor jou een eye-opener worden zeg! ;)
Nee, dat hoeft zeker niet. Ik snap dat onder de titel "vrouwen in de ICT"je een hoop kan plakken. Als de volgende aflevering gaat over de secretaresse van het hoofdkantoor van XS4ALL hebben we idd een vrouw in de ICT, maar ik denk dat de meeste mensen op t.net toch iets anders verwachten.

Het werk dat Maaike doet heeft namenlijk niets te maken met ICT, ze had het ook op een blaadje papier kunnen doen. ze gebruikt alleen ICT middelen om haar boodschap over te brengen.

Om een ICT-er te zijn hoef je niet zelf achter een beeldscherm te zitten. Als je netwerk-structuren bedenkt, op strategisch niveau veiligheidsbeleid bepaald of bedenkt of zoals de dame van vorige week analyses van stikken software automatiseerd ben je een ICT-er enz enz enz.

Als ik dan toch een definitie er in moet gooien:
"Een ICT-er is iemand die in de ICT bezig is of ICT middelen ontwerpt en dit doet onder de User interface laag"

en ik snap dat er 1000 uitzonderingen zijn te bedenken, maar iemand in de ICT heeft begrip van de ICT onder die UI laag op practisch of analitisch niveau. En ik kreeg bij Maaike niet het gevoel dat dat op dit moment het geval was.
Ik werk bij een zakelijke telecom provider en wij doen Voice over IP, netwerken en internet. 4 van de 5 accountmanagers zijn vrouwen. Deze kunnen je exact vertellen wat voor jou telecomvraagstuk de beste oplossing is, weten alles van VoIP en veel van internet en netwerken. Als je hen vraagt of ze in de ICT werkzaam zijn zullen ze stuk voor stuk ja zeggen. Zij zijn daarmee vrouwen in de ICT.

Als ze vraagt of ze ICT-ers zijn, zullen ze allemaal nee zeggen. Zij vinden dat de mannen van Support en Development de ICT-ers zijn. En daar zit voor hen het verschil.

Binnen dit kader werkt Annemarie in de ICT, is Felienne een ICT-er en Maaike valt er een beetje tussenin.

Ik vind deze interview serie op dit moment minder sterk dan de "Van de zolder naar de Valley" serie. Wellicht heeft het met het onderwerp de maken, maar ik vind de interviews weinig inhoudelijk. Het ondernemersverhaal van Felienne is gewoon heel leuk, maar daar kwam weinig van terug in de video. Het was voor mijn gevoel een opstapeling van stereotypen. Ik denk dat dit voornamelijk met de vraagstelling te maken heeft, maar van mij mag het wat scherpen en prikkelend. Maar nogmaals, dat kan ook met mijn denkkader te maken hebben.
+1Anoniem: 428562
@Ma_rK17 december 2011 15:53
Je schrijft "Deze kunnen je exact vertellen wat voor jou telecomvraagstuk de beste oplossing is" is het niet zo dat ze de klant een product adviseren dat jullie verkopen, accountmanagers en onafhankelijk advies geven gaan nooit samen.
Dat gaat even of topic, maar nee dat is niet de bedoeling. Als onze producten niet goed bij de organisatie passen vind ik dat je ook nee moet verkopen en dat doen we in de praktijk ook. We sturen ook klanten door naar collega telecombedrijven waarvan we verwachten dat ze een beter antwoord kunnen geven op bepaalde vraagstukken.

Hier wordt zelfs naar verwezen in onze vacature tekst:

"Jij hebt de eer om deze klanten van het beste advies te voorzien. Dat gaat een stap verder dan "klant vraagt, wij leveren". Wij luisteren naar de klant en proberen met de klant de perfecte oplossing te vinden. Dit noemen we op de directeursstoel zitten."

De reden daarvoor is eigenlijk vrij simpel. Als wij de klant niet de goede oplossing bieden is deze niet tevreden. Dat draagt hij uit, wat niet goed is voor je organisatie en deze frustratie komt bij de collega's terecht wat niet prettig voor hen is. Daarnaast kost het vaak extra werk en dat is duurder voor de organisatie. Zowel klant als organisatie zijn gemoeid met de beste oplossing.

[Reactie gewijzigd door Ma_rK op 17 december 2011 17:55]

Ik werk bij een zakelijke telecom provider en wij doen Voice over IP, netwerken en internet. 4 van de 5 accountmanagers zijn vrouwen. Deze kunnen je exact vertellen wat voor jou telecomvraagstuk de beste oplossing is, weten alles van VoIP en veel van internet en netwerken. Als je hen vraagt of ze in de ICT werkzaam zijn zullen ze stuk voor stuk ja zeggen. Zij zijn daarmee vrouwen in de ICT.

Als ze vraagt of ze ICT-ers zijn, zullen ze allemaal nee zeggen. Zij vinden dat de mannen van Support en Development de ICT-ers zijn. En daar zit voor hen het verschil.

Binnen dit kader werkt Annemarie in de ICT, is Felienne een ICT-er en Maaike valt er een beetje tussenin.
Exact! Een nog veel betere uitleg dan de mijne hierboven waarin ik eigenlijk hetzelfde probeerde te zeggen.... en ik denk dat de mensen hier niet "Vrouwen in de ICT" willen zien, die zeer makkelijk te vinden zijn, maar "Vrouwen die ICT-er zijn", waar er denk ik véél minder van zijn.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 17 december 2011 18:03]

Ze maakt onder andere user interaction design en de vormgeving van websites, dus ze ontwerpt wel degelijk IT-systemen, en werkt wat mij betreft gewoon in de IT. Of ben je opeens niet meer werkzaam in een bepaalde branche als je de dingen die in die bedrijfstak wordt geproduceerd ontwerpt? Dus iemand die de vormgeving van een auto maakt werkt volgens jouw definitie ook niet in de autobranche? Rare logica vind ik.
Je hebt wel gelijk, maar met deze serie zijn ze volgens mij juist op zoek naar vrouwen die eigenlijk 'mannenwerk' doen. Dan zie ik ook meer de programmeurs / systeembeheerders voor me ipv webdesigners en front-end developers.
Om in jouw analogie te blijven: Ze werkt wel in de autobranch, maar is geen engineer/monteur.
Op een site met bijna alleen maar engineers had je wel dat verwacht.
Je weet heus wel wat die bedoeld. We willen vrouwen zien die in een Datacenter onder de vloer UTP kabels trekken. Die door miljoenen regels code aan het wroeten zijn. Die 200 pc's tegelijk van een image install voorzien. Dat werk. Ja ze werkt in de IT, maar haar werk zelf is niet echt bepaald technisch. Ken wel meer vrouwen die grafisch vormgever/communicatie doen. Niet echt speciaal dus.
"Een ICT-er is iemand die in de ICT bezig is of ICT middelen ontwerpt en dit doet onder de User interface laag"

Waarom onder de User interface laag? dit is ook een onderdeel van een IT systeem. dat jij dit minder belangrijk of interresant vind doet daar niets aan af.

ok dat ze ook stukjes schrijft voor op de website (content) dat vind ik geen ICT maar websites ontwerpen zeker wel. minder technische ict ok maar wel ict.
Sterker nog het is een zeer belangrijk onderdeel van software/systeem.
Je basis kan dan nog zo geweldig zijn met allerhande functionaliteit, maar zonder een fatsoenlijk interactie en grafisch ontwerp zal geen enkele gebruiker die functionaliteit (effectief) kunnen gebruiken en is je product eigenlijk waardeloos.
Het is de ICT sector. Mensen in de transport sector rijden ook niet allemaal in een truck.

Deze mevrouw is geen hardcore ICT techneut, maar ze is wel degelijk werkzaam in de ICT en wat ze doet is ICT gerelateerd.
De schoonmaakster bij Peak-IT is ook werkzaam in de ICT, en ze doet haar aanvragen voor nieuwe schoonmaakmiddelen vast via een computer...

ruim 80% van de functies in de ICT-sector vereisen geen specifieke kennis van informatietechnologie. Deze hele reeks intervieuws probeert het standaardbeeld te ontkrachten, maar bevestigd het, zelfs de uitzondering, dat meisje van vorige week bevestigd de regel.

Ze kunnen beter actieve vrouwelijke IT-ers laten zien bij allerhande bedrijven, dan mensen die werkzaam zijn bij een ICT-bedrijf die toevallig vrouw zijn.
Nou ja, ze is CMD afgestudeerd... Dat is, zoals zij al zegt, een ICT/Media opleiding.

ICT is meer dan alleen programmeren en systeembeheer ;)

[Reactie gewijzigd door 90710 op 17 december 2011 08:54]

Iedereen weet dat wanneer met men de term ICT gooid dat er dan een hele andere definitie tegenwoordig aanhangt dan tientallen jaren geleden.
Tientallen jaren geleden noemden we het dan voornamelijk ook IT ipv ICT ;)
Dat was het probleem ook, veel techniek, weinig communicatie :P hahahahaha :D
Het gaat hem dan ook juist om de T van techniek. De I en de C zeggen alleen iets over welke vorm van techniek wordt bedoeld. De T in ICT zorgt er namelijk ook voor dat weinig vrouwen kiezen voor deze richting. Deze serrie laat zien dat het bijzonder is als vrouwen kiezen voor ICT, maar vrouwen in de ICT is alleen bijzonder als ze ook daadwerkelijk iets met techniek doen. Dat er een vrouwelijke receptioniste zit achter de ballie van een ICT bedrijf is dan weer een heel stuk minder bijzonder.

Waar ik echt benieuwd naar ben zijn vrouwelijke vrouwen in een hardcore ICT beroep. Er is natuurlijk ook nog een groep vrouwen die alles leuk vinden wat veel mannen ook leuk vinden. Dan hebben we over de types met kort haar, spijkerbroek met sportschoenen of kisten, trui of houthakkersblouse, bier zuipend, voetbal kijkend, en achterom kijken als er een mooie vrouw langs komt. Maar dat is niet het type vrouw dat gesuggereerd wordt in de intro met de pumps en panties. Ik ben wel benieuwd naar de echte vrouwelijk ICT techneut en die heb ik in deze serie nog niet ontdekt, maar ik houd hoop.
Hier ben ik het niet mee eens. Dit is het typische voorbeeld dat veel vrouwen ICT achtige zaken mogelijk veel leuker vinden dan ze zelf als puber toe durven te geven.

Ze vind het allemaal wel leuk, maar ze heeft er nooit iets mee gedaan. De techniek zou veel meer en ook langer mensen actief moeten proberen te werven. In de werkende wereld zal het nog lang duren voordat het aantal vrouwen > 25% is, maar op de opleidingen moet dat toch aanzienlijk sneller kunnen.
Waar is de overheid nu?
Wel eisen over aantal allochtonen, aantal gehandicapten en aantal vrouwen in de directie, maar in de bouw, als monteur of ict-er???
het gaat toch niet perse om wat zij doet, maar meer om hoe ze het ervaren om in de ict (mannen) wereld werkzaam te zijn, hoe ze erin gerold zijn, en hoe dit bevalt.
Leuke meid , leuke film maar dit noem ik geen echte ict'r ..
Inderdaad, als ik het goed begrijp is ze communicatiemedewerker en verder houdt ze zich bezig met het updaten van de website. Bij een serie als deze denk ik meer aan programmeren oid.
Dat is toch een denk fout van jou. Er staat duidelijk ICT. Wat betekend de C in ICT? Juist.

[Reactie gewijzigd door Abom op 17 december 2011 16:02]

Dat jouw beeld van de ICT branch zo beperkt is, ligt aan jou, niet de branch. Wanneer je bij de grote bedrijven om je heen kijkt zie je heel veel vrouwen rondlopen en die zitten nou eenmaal aan de iets softere kant van de ICT branch. Vaak gaat het dan om communicatie, vormgeving, leidinggeven en trainings functies en niet zo zeer het code-kloppen.
html en css is geen programmeren, maargoed....
Precies de reden dat ICTers dit geen ICT noemen is de reden dat ICT af en toe zo moeilijk vooruit gaat. ICT zou nergens zijn als het alleen om technologie gaat, juist de interactie met de mens maakt hem waardevol. Daar komen dus meer kanten bij kijken dan alleen het 'harde' programmeren. Dus gelukkig zijn er mensen als Maaike. Of dat nou mannen of vrouwen zijn maakt weinig uit. Wat wel uit maakt is dat de ICT open moet staan voor creativiteit en design. Soms is de ICT wereld nog al narrowminded...
De moeder van mijn ex was C++ programmeur, dat is pas een vrouw in de ict.. xD
Ben het met je eens. Zij is meer een grafisch vormgever ofzo. Vrouwen met een baan als haar zijn er zoveel. Zij zit toevallig in een wat technischer bedrijf waardoor het wat meer ICTerig overkomt misschien.
Bij vrouwen in de ICT dan denk ik echt aan vrouwen die aan het coden zijn, routers configureren met een terminal kabel etc.. Die heb ik nog steeds niet gezien.
Gast! CMD grafische vormgeving? Grote facepalm....
Ik heb nou een paar van die interviews gezien, maar ik snap het niet denk ik. Er lopen misschien wel duizenden vrouwen in de ICT branche, gaan jullie die allemaal interviewen? Lijkt me niet. Wat is het selectie criterium dan? Ik heb 2 vrouwelijke collega's die software schrijven, worden zij ook gevraagd?
Het criterium was je collega's (of jezelf, als vrouw) op te geven ;)
Ah, ok. Dus als je niet op twitter kijkt kun je niet meedoen (of weet je niet dat je mee kunt doen) :?
Hebben ze hier niet ergens nog een feed-aggregator, zodat je toch die berichten kan zien?
Er lopen misschien wel duizenden vrouwen in de ICT branche, gaan jullie die allemaal interviewen?
Ehm nee, waarom zouden ze dat doen? Als er ergens een oorlog uitbreekt worden toch ook niet alle soldaten geïnterviewd of, voor de auto-vergelijkingen liefhebbers: bij een file ga je toch ook niet alle automobilist interviewen...!? Noem het wat mij betreft een steekproef ofzo.
Wat is het selectie criterium dan?
Ik ben natuurlijk geen redactie, maar als ik een gokje moet doen: ik-ken-iemand-die-iemand kent of ik-las-laatst-in-[tijdschrift]-een-interview-met. Natuurlijk in combinatie met dat iemand zelf ook moet willen.
+1Anoniem: 331659
17 december 2011 12:28
Communication & Multimedia Design richt zich voornamelijk op front-end gui design. Daar komt een klein stukje front-end development bij kijken.
Als je je daar meer in wilt ontwikkelen, ben je helaas toegewezen op een stuk zelf-studie.

Waar Maaike zich mee bezighoudt is het ontwerpen van de communicatiestructuur om de juiste boodschap op de juiste manier bij de juiste doelgroep over te laten komen. En daar gaat een diep onderzoek aan vooraf.

Je zou dus kunnen stellen dat deze studie meer de visuele kant van de ICT beslaat, tegenover de technische kant zoals een Informatica of Technische Informatica.
Oh enne .. Maaike is een topper!
Ja dat.

De term Information Architecture vind ik persoonlijk dan ook een toevoeging op Interaction Designer. ID dekt gewoon niet helemaal de lading. User Experience Designer is volgens mij de term die de hele boel afdekt.
+1Anoniem: 273078
18 december 2011 11:06
Wel jammer dat ze alleen vrouwen laten zien (of kunnen vinden...) die iets doen met de programmeerrichting in de ICT/IT. ICT is toch wel iets breder dan dat...
Ik stel me daarom graag op als vrijwilliger :P! Ik vind het als vrouw wel een uitdaging om tussen alleen maar mannen te werken en te leren en het is natuurlijk erg gezellig :P.

Kom maar op met aflevering 5 Tweakers ;).
*steekt haar hand ook op*

Ik vind dat ik onder de die-hard IT'ers val als programmeur die haar eigen framework heeft geschreven en nu aan een mmorpg werkt
Iedereen hier zeurt dat alleen programmeurs echte ICTers zijn, ik heb een paar jaar geleden systeembeheer gedaan bij een software bedrijf met 60 programmeurs en die mensen hebben vaak totaal geen kennis van hardware en de meesten kunnen nog geen Windows installeren binnen een VM als ze dat nodig hebben,
Ik zie dat dus ook niet perse als ICTers want ze kunnen nog geen video kaart en geluidskaart onderscheiden.
Programmeren is eigenlijk het enige trucje wat ze kennen, ik ben zelf een hardware man en programmeren boeit me dus ook helemaal niks, en zo zijn er meerdere stromingen binnen de ICT.

Ik ben nu al een paar jaar VMware en storage specialist, ben ik dan nog wel een ITer? :P
Wie denk je dat VMWare, Windows, etc gemaakt heeft? Juist de programmeurs ;)

Maar ja - het is wel zo dat veel programmeurs weinig van hardware afweten :p Maar ja, er zijn ook veel hardware mensen die weinig van programmeren afweten.

Ik weet redelijk veel van hardware en nog meer van programmeren, dus ik zit wel goed :)

* 90710 is een echte ICT'er / Nerd.
Maar ja - het is wel zo dat veel programmeurs weinig van hardware afweten :p
Tegenwoordig wel ja. Er studeren tegenwoordig mensen af bij Technische Informatica die niet eens weten wat een pointer is, laat staan dat ze weten hoe hardware intern werkt. Het is allemaal verschoven naar een veel hoger niveau.

Weinig van hardware afweten... moest je vroeger eens proberen als je systeemsoftware schreef met C, of tegenwoordig nog als je embedded programmeert. Dan kom je op de koffie.
Een collega van mij zit in de "harde" kant van de ICT als storage beheerder en ik heb nu niet het idee dat ze er veel moeite mee heeft tussen een afdeling vol mannen te werken. Het is jammer dat vrouwen in de technische ICT met een lampje gezocht moeten worden, want de gemiddelde mannenafdeling wordt er niet slechter van als er een beetje een mondige vrouw tussen komt ;)
Wat voegt een mondige vrouw dan toe?
Over het algemeen een beetje fatsoen.
Ligt eraan of ze op oneerlijke wijze een stapje hogerop wil komen. *kuch*

Maar het stereotype dat vrouwen gevoeliger zijn, is vaak toch wel waar. En dat mannen daar vaak rekening mee houden,maakt dat een vrouw in een gezelschap op dat vlak een meerwaarde heeft.
Wat jammer dat er maar vier afleveringen zijn.
Er waren maar 4 vrouwen te vinden..
Ik vind het behoorlijk amusant om te lezen hoe smaldenkend sommige mensen hier zijn. Dus als je niet programmeert of systemen/netwerken beheert ben je geen echte ICT'er. ICT'er ben je als je werk zich primair richt op informatiesystemen als doel (dus niet als middel).

Dat hokjesdenken dat ik hier zie is toch juist wel de reden dat er naast 'de harde kant van ICT' zoveel andere ICT-functies bestaan.
Volgende week een hardcore software engineer... ik ben nu al verliefd O+
0Anoniem: 183424
@Sfynx17 december 2011 22:47
Agreed - ik ken er ook één in het echte leven - moeilijke types hoor! :P
Toch apart dat heel veel mannen denken de wijsheid in pacht te hebben. Discussies over IT en ICT, Wikipedia en andere bronnen worden als "bewijs" aangehaald om aan te tonen dat Maaike geen "echte" ICT-er is.

Mannen, hou eens op met dat zielige gedoe! Annemarie, Felienne en Maaike zijn allemaal ICT-ers. De een doet wat meer de zachte ICT, de ander de wat hardere (exactere, meer code kloppen), maar ICT is breder dan alleen direct de bits bewerken!

Verder: leuke serie, ik ben benieuwd naar de aflevering van volgende week!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee