Nokia maakte de keuze om zich niet langer te richten op smartphones of andere mobiele telefoons. Toch kwam de naam terug op de smartphonemarkt. Dat gebeurde met HMD Global, een Fins bedrijf dat grotendeels bestond uit oud-medewerkers van Nokia. Nokia had aan Microsoft beloofd om zijn naam tot 1 januari 2017 niet op telefoons te zetten. Eind 2016 kondigde HMD al aan de naam in licentie te hebben gekregen.
HMD ging vliegend van start in 2017. Om iedereen meteen duidelijk te maken dat 'Nokia' terug was, kondigde het een nieuwe versie van de 3310 aan, naast drie smartphones. HMD wilde Nokia-smartphones onderscheiden met schone software en snelle updates.
Alle begin is makkelijk, maar voortdurend succes op de smartphonemarkt is moeilijk. Als kleine fabrikant krijg je componenten laat en betaal je een hoge prijs; het is dus lastig concurreren met grote giganten als Samsung en met partijen als Xiaomi en BBK-merken OPPO en OnePlus. Je telefoons ogen duurder dan de concurrentie en je hebt minder geld om te investeren in bijvoorbeeld lang updatebeleid.
Na een paar jaar kwam de klad erin. HMD probeerde de naam Pureview terug te brengen met de 9 Pureview met vijf dezelfde camera's, maar het overspeelde daar zijn hand. Het upgraden en updaten van de telefoon bleek lastig en de trend die het bedrijf had gespot rond camera's klopte niet: gebruikers bleken meer te porren voor telefoons met verschillende camera's, niet met dezelfde.
HMD is er nog wel, maar het heeft nooit een sterke positie bereikt op de markt. De licentie op de naam Nokia gaat verdwijnen, al is onbekend wanneer dat precies gaat gebeuren. Het bedrijf is zich aan het voorbereiden, want vanaf dit jaar prijkt de naam Nokia niet langer op de smartphones. In plaats daarvan staat HMD op de behuizing.
En nu?
Het zou kunnen dat de naam Nokia nog terugkeert op smartphones. Er zijn meer licentienemers geweest: zo heeft Flipkart in India tv's uitgebracht met de naam Nokia erop. Toch lijkt die kans klein. Dat Nokia een grote naam was, is inmiddels meer dan tien jaar geleden en dus moet je leunen op de nostalgie van een steeds kleinere groep kopers om iets met die naam te kunnen.
Bovendien zijn veel comebacks met grote merknamen uit het verleden niet succesvol gebleken. BlackBerry en Palm bijvoorbeeld stonden als naam op smartphones van andere fabrikanten, maar die hebben nauwelijks indruk gemaakt. HMD nam niet alleen een licentie, maar het probeerde waar het kon ook links te leggen met het oude Nokia. Dat maakte het meer dan alleen een licentienemer: echt een opvolger van Nokia in de smartphonemarkt.
Met uitzondering van 2015 en 2016 hebben er continu Nokia-smartphones in de schappen gelegen sinds 1996, de oertijd van smartphones. Alles wat groot is verdwijnt een keer en dat geldt zelfs voor de Finse gigant. Met HMD was er nog een jarenlange toegift, maar het doek valt een keer. Het is het einde van een lang tijdperk.