Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

De naam Nokia verdwijnt van smartphones

Het einde van een lang, lang tijdperk

17-10-2024 • 06:00

154

Singlepage-opmaak

Hoe het misging

Het gekke is dat Nokia's leveringsaantallen lang zijn blijven stijgen. De smartphonemarkt groeide tussen 2000 en 2012 explosief en daardoor heeft het bedrijf een paar jaar de ogen kunnen sluiten voor wat er aan het gebeuren was. Er was een nieuwe generatie van besturingssystemen gekomen en terwijl Nokia in 2009 experimenteerde met de N900, werd elders in de markt de slag om het mobiele besturingssysteem beslist.

Dat begon met de komst van de App Store in 2008, vlak na de eerste iPhone in 2007. Google, dat al een paar jaar bezig was met Android, gooide daarna de plannen voor telefoons zonder touchscreens overboord. Bovendien zette het in op de Android Market, nu Play Store, als verzamelplaats voor apps en games die werken met het besturingssysteem. Nokia antwoordde met de Ovi Store in 2009, maar het was niet alleen later, maar het was ook lastiger om apps daarvoor te ontwikkelen.

Apple iPhone 3G (21)
Eerste iPhone (2007, links) en Apple iPhone 3G (2008)
Samsung Galaxy S I9000 - uiterlijk
Samsung Galaxy S (2010)

Er gebeurden in 2009 een aantal dingen vrijwel tegelijk. Samsung en Sony Ericsson besloten zich grotendeels te richten op smartphones met Android. Samsung begon met zijn Galaxy-lijn, Sony Ericsson zette zijn Xperia-lijn om naar Android. Motorola ging dat ook doen en daarmee bleef buiten Japan Nokia over als enige fabrikant met focus op Symbian. Het nam Symbian over, maakte het opensource en probeerde het te redden.

Nokia had geen positie in een van de belangrijkste landen voor telecom op dat moment: de VS. Daar koos marktleider Verizon ervoor om honderden miljoenen dollars te steken in de Motorola Droid als zijn alternatief voor de iPhone bij concurrent AT&T. Er was geen alternatief van Nokia.

Motorola Droid 1GHz
Motorola Droid. Ja, 1GHz gold toen als supersnel.

Het reddingsplan: het licht van Lumia's

Een jaar later riep Nokia de crisis uit, ontsloeg zijn ceo Olli-Pekka Kallasvuo en trok een Noord-Amerikaanse topman aan: Stephen Elop, afkomstig van Microsoft. Wie nog niet doorhad dat het crisis was bij Nokia, hoefde alleen maar de interne memo van Elop te lezen. Hij trok de analogie met een medewerker van een olieplatform waar brand was uitgebroken en Nokia kon kiezen tussen verbranden of in zee springen.

Die zee was Windows Phone, zo kondigde Nokia aan. Korte tijd later, in november, kwam de eerste Windows Phone-smartphone van Nokia uit: de Lumia 800. Nederland was een van de eerste zes landen waar die uitkwam.

Nokia Lumia 800
Nokia Lumia 800

Microsoft en Nokia geloofden sterk dat er ruimte was voor een derde smartphoneplatform naast Android en iOS, en een tijdje leek dat uit te komen. Er kwamen telefoons in diverse prijsklasses en de budgettelefoons met Windows Phone vielen op door hun relatief soepele gebruikservaring ten opzichte van concurrenten met Android. In de high-end modellen kwamen nieuwigheden zoals draadloos laden, vernieuwende camera's en schermen die met handschoenen aan te bedienen waren. Een voorbeeld daarvan was de Lumia 920 uit 2012. De toestellen waren populair binnen de Tweakers-community, maar Windows Phone werd nooit écht het derde platform. Een klein feitje: Nokia maakte in die tijd ook Android-toestellen onder de naam Nokia X.

Het deed voor Nokia niet wat het moest doen: een stabiele divisie voor smartphones opleveren. Nokia wilde een harde draai maken door zich te richten op een ander deel van telecom: mobiele netwerken. Het nam Alcatel-Lucent over, een Franse producent van netwerkapparatuur.

De mobiele divisie ging over naar Microsoft, dat verder ging met Windows Phone-toestellen uitbrengen onder de naam Nokia. Al snel besloot Microsoft die naam niet langer te gebruiken en ging het over op 'Microsoft' voor de Lumia 950 uit 2015.

Microsoft Lumia 950