Wereldwijde verspreide parasiet
Tom Clancy's Rainbow Six Extraction
Rainbow Six Extraction is een spannende game die leuk is als je hem in je eentje speelt, maar ook met twee of drie spelers, en dat is knap. De game is solo wat rustiger en nog spannender, terwijl hij met meerdere spelers wat vaker chaotisch en ook moeilijker wordt. Doordat de game missies willekeurig genereert, speel je nooit helemaal dezelfde Incursion, maar de handelingen die bij de missies horen, zijn wel steeds hetzelfde. Dat zorgt ervoor dat de game vaak leuk is voor een of enkele uurtjes, maar daarna snel zijn aantrekkingskracht verliest. Er is wel een verhaal, maar dat speelt geen belangrijke rol. Voordeel daarvan is dat je de game later zonder problemen weer eens een paar uur kunt spelen; de draad van het verhaal kwijtraken kan immers niet. Hoewel de gameplay in orde is en de game echt leuk is om te spelen, heeft het geheel al met al te weinig om het lijf. Daar komt bij dat de sinistere sfeer weliswaar goed overkomt, maar de game in audiovisueel opzicht ook geen hoogvlieger is. Aankoop ervan verzekert je van enige avondjes spelplezier, maar wie de game laat liggen, mist er niet bijzonder veel aan.
Toen we in juni van vorig jaar alvast een voorproefje van Rainbow Six Extraction konden spelen, bleven we vooral achter met vragen. Het was ons niet helemaal duidelijk voor wie deze game bedoeld was. Dat kwam mede doordat niet helder werd wat voor rol het verhaal zou spelen in de game en hoe lang de gameplay leuk zou blijven. Een andere vraag waar we mee achterbleven, was of de duidelijke gelijkenissen met Rainbox Six Siege kunnen betekenen dat gamers die dat geen leuke game vonden, deze wellicht óók niet leuk vinden. En zouden gamers die Siege spelen de moeite nemen om ook met deze spin-off aan de slag te gaan? De game bevindt zich bij voorbaat dus in een lastig parket. Bovendien konden verschillende vragen over de gameplaysystemen nog niet worden beantwoord. Het kwam dan ook niet als een verrassing dat het voor september 2021 geplande spel werd doorgeschoven naar begin 2022. Inmiddels hebben we de volledige versie uitgebreid kunnen spelen, maar of alle vragen nu beantwoord zijn? Nee, dat niet.
Rainbow Six Extraction is een game die zijn oorsprong vindt in Rainbow Six Siege. Dat spel draait hoofdzakelijk om PvP, maar kende met de spelmodus Outbreak in de Chimera Expansion al een PvE-modus voor drie spelers. Dat is de basis waarop Rainbow Six Extraction gebouwd is. De mogelijkheid bestaat dus dat je het idee al een beetje kent, al is Extraction uiteraard uitgebreider. De game draait volledig om de uitbraak van de Chimera-parasiet die zich vanuit de Verenigde Staten razendsnel over de hele wereld verspreidt. De Operators worden aan het werk gezet voor React, wat staat voor Rainbow exogenous analysis and containment team. De taak van dit team is om de uitbraak in beeld te krijgen en door missies te spelen en samples te verzamelen meer te weten te komen over de parasiet, de monsters die erbij horen en de mutaties die ontstaan en worden ontdekt.
Die monsters heten Archaeans en je vindt ze tijdens je missies in allerlei soorten en maten. Welke monsters je tegenkomt, hangt af van het niveau waarop je speelt. Op het laagste niveau kom je alleen standaardvarianten tegen, maar op hogere niveaus krijg je andere Archaeans op je bord. Dat niet alleen; er kunnen dan ook mutaties optreden die een en ander compliceren. Zo kunnen de nesten die je tegenkomt en die je normaal makkelijk kapotschiet ineens een extra laagje hebben waardoor ze moeilijker zijn te slopen. Ook is er een mutatie die ervoor zorgt dat Archaens onzichtbaar kunnen zijn, zonder dat ze daar een Lurker - die kan dat standaard - bij nodig hebben. Het is een manier waarop Extraction op hogere niveaus wat moeilijker wordt.
Zulke zaken spelen nog niet als je de game net bent begonnen. Het avontuur begint in New York, waar je in eerste instantie niet eens kunt kiezen voor de hogere niveaus. Dat is maar goed ook, want als je net begint, is Rainbow Six Extraction geen makkelijke game. De insteek is simpel genoeg. Je gaat alleen of samen met een of twee andere spelers een ‘Incursion’ in. Je wordt gedropt in een van de zones van een map en begint daar aan je eerste missie. Heb je die voltooid, dan heb je de keuze om verder te gaan naar de volgende zone en daar nog een missie op te pakken, of richting het helikopterplatform te trekken om de Incursion te verlaten. Een Incursion bestaat uit drie zones, dus in het beste geval voltooi je drie missiedoelen voordat je in de helikopter stapt die je in veiligheid moet brengen.
Risico's en beloningen
Elke Incursion begint op dezelfde manier. Je kiest eerst een zone uit om naartoe te gaan. In het begin kun je alleen uit drie maps in New York kiezen, maar al snel open je ook San Francisco, Alaska en een gebied nabij Teheran. Bij elk gebied hoort een serie Studies die je kunt uitvoeren en waarmee je de onderzoeksdoelen van React dient. Het gaat om simpele opdrachtjes, zoals ‘tag vijf Nests’ of ‘schakel drie vijanden stealth uit’. Die opdrachtjes zijn uiteraard niet het hoofdmenu: je voert ze uit terwijl je missies speelt. Elk van de steden heeft echter een bepaald percentage bij zijn naam staan en dat percentage correspondeert met hoeveel van die taakjes je al hebt uitgevoerd. Wil je de game volledig uitspelen, dan zul je ze vroeg of laat moeten voltooien.
Steeds andere samenstelling van missies
De keuze voor een zone - met bijbehorende Studies - is stap een. De game bepaalt vervolgens willekeurig wat je in die zone moet doen en je ziet welke drie missiedoelen je staan te wachten. Dat is belangrijk, want je kunt er op dat moment dus rekening mee houden in je keuze voor een Operator en diens wapenuitrusting. Doordat je steeds een andere samenstelling van drie missies krijgt, verloopt vrijwel geen enkele Incursion in Rainbow Six Extraction hetzelfde. Mocht je toch eens dezelfde serie krijgen, dan verschilt de uitwerking. Je begint dan bijvoorbeeld op een andere locatie en de missiedoelen zijn ergens anders, zodat het verloop van de missie afwijkt.
De missies zijn allemaal behoorlijk verschillend van aard. Je kunt bijvoorbeeld de taak krijgen om een reeks nesten te taggen of een specifiek nest uit te schakelen. Andere keren moet je op jacht naar Elite Archaeans. Soms moet je ze simpelweg uitschakelen, soms moet je er een biopt van nemen - dat betekent dat je een monster middels een takedown moet uitschakelen - en soms moet je hem vangen door hem op een specifieke plek in de val te lokken. Daarnaast zijn er nog missies waarbij je iemand uit de omgeving moet zien te redden, en missies waarin je speciale Chimera-objecten moet zien op te blazen. Op hogere niveaus kun je Gateway-missies tegenkomen. Daarbij moet je door een portaal heen om een speciale, extra sterke Archaean te verslaan.
:strip_exif()/i/2004889770.jpeg?f=imagearticlefull)
De missies variëren in moeilijkheidsgraad. Een paar nesten taggen vraagt slechts van je dat je niet wordt ontdekt door de Archaeans in de buurt, maar wanneer je explosieven moet beschermen, word je hoe dan ook belaagd door golven vijanden. Dat is dus duidelijk lastiger. Daarbij maakt het ook nog uit welke missie je als eerst moet oppakken. De eerste missie is altijd het makkelijkst, maar het niveau gaat omhoog per zone. De tweede missie is dus iets lastiger en de derde het uitdagendst. Dat komt natuurlijk ook omdat je op dat moment al het langst bezig bent. Voor elk van de drie delen krijg je maximaal vijftien minuten, al heb je zelden al die tijd nodig. Je bent echter lang genoeg bezig om af en toe wat schade op te lopen of een flink gat in je kogelvoorraad te schieten, en dan kan de beslissing om door te gaan of te stoppen ineens anders uitvallen.
Operators missing in action
Dat laatste komt mede doordat Rainbow Six Extraction gevolgen verbindt aan wat er gebeurt tijdens de Incursions. Operators worden niet automatisch genezen als ze gewond uit de strijd komen. Je begint de missies met honderd health points. Eindig je met minder dan dat aantal, dan is de betreffende Operator voor de eerstvolgende missie niet volledig fit en zul je wellicht een andere soldaat moeten kiezen. Zijn of haar gezondheid vult overigens per Incursion die je speelt weer aan, dus binnen een paar potjes kun je een gewonde soldaat weer inzetten. Het kan echter ook gebeuren dat je een Incursion niet veilig weet te verlaten. In dat geval zul je de Operator moeten terughalen door hem te bevrijden. Tot die tijd is je Operator missing in action en kun je hem niet gebruiken. Er zit op die manier dus een risico aan het kiezen van Operators: je favoriete Operator is handig om te gebruiken - het is niet voor niets je favoriete - maar als de Incursion verkeerd afloopt, ben je hem misschien wel een tijdje kwijt.
Tactiek als sleutel
Hoe je de gameplay in Rainbow Six Extraction ervaart, hangt voor een belangrijk deel af van de manier waarop je de game speelt. In je eentje is Rainbow Six Extraction best een rustige, overzichtelijke game. Zeker de missies die niet per se open gevechten vereisen, zijn uitstekend te doen in je eentje. Solo is het makkelijker om niet te worden opgemerkt en rustig rond te sneaken. Veel Archaeans zijn met een of enkele schoten makkelijk uit te schakelen. Zelfs als Archaeans je ontdekken, duurt het een paar seconden voor ze alarm slaan. Gebeurt dat, dan is er wel even paniek in de tent. Niet alleen komen er van alle kanten Archaeans aan rennen, de nesten die in de buurt zijn beginnen ook nieuwe monsters te produceren. Het is dan dus zaak die geactiveerde nesten zo snel mogelijk uit te schakelen, voor er al te veel monsters op je af komen.
Moeilijkheidsgraad schaalt mee met aantal spelers
Dat scenario is dus slecht nieuws en wanneer je met meerdere spelers speelt, vindt het vaker plaats. Dat is logisch, want de wereld telt op dat moment simpelweg meer vijanden zodat het risico om gespot te worden, groter is. De game schaalt de moeilijkheidsgraad mee met het aantal spelers. Je kunt nog steeds handmatig de moeilijkheidsgraad instellen, maar het aantal monsters in een map en de moeilijkheid van een missie worden gebaseerd op het aantal spelers. Neem bijvoorbeeld de missie waarbij je een Elite Archaean met je mes moet uitschakelen. Speel je alleen, dan hoef je dat maar één keer te doen. Speel je met drie spelers, dan zul je ook drie Archaeans moeten zoeken en uitschakelen. Dat principe is bij meer missiesoorten terug te zien.
:strip_exif()/i/2004889774.jpeg?f=imagearticlefull)
Gevoelsmatig is de game iets moeilijker als je met meerdere spelers speelt. Dat wordt echter gecompenseerd door het feit dat je meer wapens tot je beschikking hebt. Zoals gezegd, kies je voor je aan een Incursion begint een Operator. Alle Operators hebben een eigen speciale vaardigheid. Ze hebben verschillende wapens, zijn sneller of langzamer en steviger of wat minder sterk. Wat handig is per Incursion hangt af van welke missies je voor je kiezen krijgt. Pulse kan met zijn scanner bijvoorbeeld Nests, VIP’s en Elites door muren heen opsporen. Andere Operators kunnen kistjes met armor neerleggen of iets anders doen dat handig is. Wat het best werkt, hangt af van de missie en van wat je teamgenoten kiezen. Net als in Rainbow Six Siege kun je niet twee dezelfde Operators in een team hebben. Het is de bedoeling dat keuzes elkaar op een zo goed mogelijke manier aanvullen, zowel als het om de Operators gaat, als bij de gadgets die elke speler kiest.
Gadgets en ammo
De gadgets en wapens die je tot je beschikking hebt, zijn onderdeel van het progressiesysteem. Wapens speel je vrij door je Operators - allemaal afzonderlijk - te levellen, terwijl je nieuwe gadgets ontgrendelt door er verdiende tech-points aan te spenderen. Ook hierbij maakt het natuurlijk uit hoe je speelt. In je eentje is een revive-kit eigenlijk onmisbaar, terwijl je wat andere keuzes kunt maken als je met meer mensen samenspeelt. Op de lagere niveaus hoeft je keuze niet altijd uit te maken, maar op hogere niveaus bewijzen diverse gadgets hun waarde. Goed om te weten, is dat extra ammo met meer spelers belangrijker is dan wanneer je in je eentje speelt. Er ligt voor één speler namelijk vrijwel net zoveel ammo in de maps als voor meerdere spelers, waardoor de voorraad kogels als je solo speelt eigenlijk nooit een probleem wordt. Met twee of drie spelers maakten we regelmatig mee dat iemand laag in zijn ammo kwam te zitten.
:strip_exif()/i/2004889768.jpeg?f=imagearticlefull)
Tactiek voorop
Rainbow Six Extraction is dan ook geen game waarin je achteloos al je munitie er doorheen moet knallen. In die zin is de game wel trouw aan de wortels van de Rainbow Six-serie: tactiek staat voorop. De game leert je gebruik te maken van recon-gadgets om je doelen te vinden en zo ongezien mogelijk uit te schakelen. Die moeite hoef je in de praktijk niet altijd te nemen, maar een voorzichtige, tactische aanpak loont bijna altijd. Oude regels, zoals kamers van meerdere kanten benaderen, elkaar dekken en goed communiceren, blijven van kracht, ook nu je tegen Archaeans vecht in plaats van tegen terroristen.
Zo heb je een goed beeld van hoe de Incursions eruitzien en wat er vooraf en tijdens de missies gebeurt. De hamvraag is natuurlijk: is het leuk? Hoewel we het vooraf niet helemaal hadden verwacht, is dat inderdaad best het geval. Begrijp ons goed, deze Rainbow Six is geen hoogvlieger. Daarvoor is de game grafisch te beperkt en valt de gameplay simpelweg te snel in herhaling. Geen Incursion verloopt exact hetzelfde, maar alle missies en handelingen die daarbij horen, ken je vrij snel. Natuurlijk kun je een tijd vooruit in deze game, want het duurt lang voordat je je favoriete Operators naar een level hebt gebracht dat hoog genoeg is om de Incursions op het hoogste niveau te spelen waarbij standaard mutaties actief zijn en Archaeans veel sterker zijn. De nieuwigheid is er dan echter allang af. Je doet nog steeds hetzelfde, alleen is het moeilijker en levert het meer ervaringspunten op. Daarnaast is er nauwelijks sprake van een verhaal dat je lang geboeid kan houden.
Wél leuk?
Wacht even, maar met al die kritiek is het toch een leuke game? Inderdaad, want hoewel we merkten dat het spelen repetitief wordt, werd het nooit vervelend. Elke volgende Incursion is weer spannend. Het blijft leuk om samen met anderen, of in je eentje, de tweede en derde missie te halen en te voltooien, of toch maar de moeilijke keuze te maken om voortijdig terug te keren naar de basis, zodat je geen Operator verliest. Rainbow Six Extraction is prima om een paar uurtjes te spelen. Daarna leg je het spel weer weg. Het is geen game die je snel een hele dag of zelfs een heel dagdeel achter elkaar zult spelen, want daar boeit het allemaal net niet genoeg voor.
Audiovisueel steekt de game redelijk in elkaar. We schreven het hierboven al; grafisch is hij niet indrukwekkend. Het ziet er allemaal goed genoeg uit om niet irritant te zijn terwijl je speelt, maar tegelijk stellen de graphics weinig voor. Vooral jammer is dat sommige locaties de ontwikkelaars de mogelijkheid bieden om prachtige omgevingen te bouwen, maar daar weinig mee is gedaan. De omgevingen lijken best veel op elkaar. Wat Ubisoft wél goed heeft gedaan, is het neerzetten van een sinistere sfeer. De wereld ziet er duidelijk zwaar aangetast uit. De parasiet laat zijn sporen na. Letterlijk, want de wereld is her en der bedekt met een zwart goedje waarin Archaeans wel kunnen rennen, maar de Operators niet. Dat is een puntje om rekening mee te houden. De glansrol voor wat betreft de sfeer gaat overigens naar het geluid. De nesten en Archaeans maken subtiele, maar ijzingwekkende geluidjes die continu voor spanning zorgen. Je hoort het wanneer er ergens een nest in de buurt moet zijn en dat zorgt voor benauwde, maar lekkere momenten in Rainbow Six Extraction.
Conclusie
Rainbow Six Extraction is leuk om te spelen, maar ook een vrij beperkte game. Binnen een paar uur heb je alle beschikbare missies wel een keer ervaren en hoewel je ze nooit helemaal op dezelfde manier krijgt voorgeschoteld, blijft wat je doet tijdens die missies in de basis hetzelfde. Het is knap dat de game solo net zo goed speelbaar is als met twee of drie spelers. Als je niet alleen speelt, is hij wat lastiger, maar ook nog leuker. Het leidt allemaal tot een game die je waarschijnlijk zelden met tegenzin opstart als je vrienden een potje willen spelen, maar tegelijkertijd hou je hem na een uur of twee wel weer even voor gezien. Het is fijn dat de game wat minder kost dan de gebruikelijke 70 euro voor consolegames, maar zelfs dan vragen we ons af Rainbow Six Extraction een publiek weet te vinden. We hopen van wel, want de gameplay verdient best wat aandacht, zelfs al verdwijnt die aandacht relatief snel weer.
Screenshots Xbox Series X:
Screenhots door Ubisoft:
Door een technisch probleem bleken veel van onze eigen screenshots onbruikbaar. Om die reden hebben we er voor gekozen wat screenshots van Ubisoft zelf bij de review te plaatsen, in de vorm van bovenstaande gallery. De beelden elders in de review zijn van onszelf.