Door Jurian Ubachs

Redacteur

Marvel's Guardians of the Galaxy Review

Heerlijk humorvol avontuur

29-10-2021 • 06:00

62

Multipage-opmaak

Gebaseerd op comicserie uit 2008

Marvel's Guardians of the Galaxy

Marvel's Guardians of the Galaxy is een van de verrassendste en grappigste games die we dit jaar hebben gespeeld. De Guardians nemen je mee op een heerlijk avontuur vol leuke wendingen, gevechten op bizarre planeten en heerlijke eighties-rock en 'space-metal'. Er valt best wat aan te merken op de game. Zo zul je even aan deze versie van Peter Quill moeten wennen, draait de camera niet altijd lekker mee en valt het vechten na verloop van tijd wat in herhaling, maar dat drukt de pret amper. Door de uitstekende uitwerking van de personages en het puike acteerwerk dat daar aan ten grondslag ligt, weet de game van begin tot eind te boeien. Het is knap dat de terloopse gesprekjes tussen de Guardians ook na meer dan tien uur spelen nog steeds weten te vermaken en dat er op dat moment ook nog steeds veel nieuw materiaal voorbijkomt, wat dan ook nog eens van een hoog niveau is. Ervaren gamers hebben het universum al talloze keren gered, maar zelden was die missie zo onderhoudend en grappig als in deze game, met Star-Lord en de overige Guardians of the Galaxy.

Toen we begonnen aan Guardians of the Galaxy hadden we niet verwacht dat er een conclusie zou volgen zoals je die in het blok hierboven hebt kunnen lezen. De aanloop was verre van ideaal: de game volgt een jaar na het tegenvallende Marvel’s The Avengers en wist tijdens een speelsessie eerder deze herfst weinig indruk te maken. De game voelde log en traag. De gameplay wist ons best te vermaken en had wat leuke dingen, maar om nu te zeggen dat we er vertrouwen in hadden? Nee. Deels was dat oneerlijk, want The Avengers werd gemaakt door Crystal Dynamics en had een heel andere, op co-op gerichte insteek. Guardians of the Galaxy is een singleplayergame en werd primair ontwikkeld door Eidos Montréal, met de hulp van diverse andere studio’s van Square Enix. Dat het eindresultaat flink verschilt van The Avengers is dus verklaarbaar, maar vooral ook heel fijn.

Guardians of the Galaxy is een third-person actiespel waarin je de rol aanneemt van Peter Quill, die beter bekend is als Star-Lord, de onvolprezen leider van de Guardians of the Galaxy. Die groep bestaat verder uit de beresterke en gortdroge Drax the Destroyer, de bijzonder vaardige moordenares - en dochter van Thanos - Gamora, de genetisch gemanipuleerde wasbeer Rocket, en zijn beste vriend, de levende boom Groot. De franchise bestaat al sinds 1969, maar kende in die tijd een andere samenstelling. In 2008 werd de franchise door Marvel gereboot en er werd voor een nieuwe samenstelling gekozen. Die samenstelling werd ook voor niet-comiclezers bekend toen de Guardians in 2014 toetraden tot het Marvel Cinematic Universe, waarna ze ook een rol hadden in The Avengers: Endgame. Deze game is echter gebaseerd op de in 2008 begonnen comicserie. Dat heeft gevolgen voor de uitwerking van de personages - de helden lijken niet op de filmsterren uit de bioscoopfilms - maar ook op welke andere personages je zou kunnen verwachten in het verhaal.

Dat maken we bewust niet duidelijker dan dat, want het verhaal is een van de belangrijkste aspecten van dit spel. Waar veel games andere ijzers in het vuur hebben, zoals een multiplayer- of co-op-modus, is de kracht van het verhaal en de binding met de personages juist het voornaamste dat gamers aan Guardians of the Galaxy gekluisterd zal moeten houden. Gelukkig lukt dat uitstekend. De game weet een goed verhaal te vertellen en zorgt er met name voor dat gamers zich verbonden zullen voelen met Peter Quill en zijn teamgenoten.

Het avontuur begint wanneer de Guardians op het punt staan een verboden quarantainezone te betreden, op jacht naar een monster dat een hoop geld op kan brengen. Het gaat echter helemaal mis. Niet alleen komen de Guardians een vreemd, onheilspellend wezen tegen, ze weten ook maar ternauwernood te ontsnappen uit de zone en worden, zodra ze buiten zijn, opgewacht door Nova Corps. Tijdens het bezoek aan het Nova Corps-schip ontmoet Peter zijn oude liefde en Nova Corps-kapitein Ko-Rel en diens twaalf jaar oude dochter, wat uiteraard een hoop vragen oproept. Minder gezellig nieuws is er ook: de Guardians krijgen een torenhoge boete opgelegd. De eerstvolgende missie heeft dan ook als opdracht om iets te verzinnen waarmee een wagonlading credits kan worden verdiend. Dat leidt de Guardians naar Lady Hellbender, die ze met een list wat credits afhandig willen maken. Nog los van dat zo’n actie zelden zonder gevolgen blijft, blijkt al snel dat er grotere problemen zijn. Wanneer de Guardians terugkeren op de Nova Corps-basis, blijkt de basis verlaten. Vervolgens komen de Guardians soldaten tegen die blijkbaar onder invloed zijn van een vreemde macht die het hele universum over lijkt te willen nemen.

Sterke dialogen en heerlijke sfeer

Wat er vanaf daar - we zitten dan op zo’n kwart van het spel, waarvan we in de preview al een deel hadden gezien - gebeurt, gaan we niet vertellen, want dan verliest de game een deel van zijn charme. Geloof ons echter als we zeggen dat het een prachtig avontuur is, vol verrassingen, momenten dat je op het verkeerde been wordt gezet en vooral heel erg veel humor. Dat laatste hoeft geen pluspunt te zijn. De tweede Guardians-film leek wel elke dertig seconden een pun te hebben en verloor zichzelf daar een beetje in. Deze game weet dat beter in balans te houden. Af en toe wordt een een leuke popcult-referentie geplaatst en de personages zitten elkaar continu verbaal in de haren. Dat zorgt doorlopend voor wat extra lol, met uitschieters naar momenten waarop we hardop in de lach schoten. Dat gebeurt niet vaak met games.

Goed uitgewerkte personages

De drijvende kracht achter die humor en achter de manier waarop het verhaal uit de verf komt, is de uitmuntende manier waarop de personages zijn uitgewerkt. Ja, je moet even wennen aan het feit dat Star-Lord niet lijkt op Chris Pratt, maar dat gebeurt snel genoeg. Dit opent de weg naar een band tussen speler en personages die pijlsnel sterker wordt. Daar helpen de goed geschreven dialogen bij, maar ook het feit dat er voor elk van de personages wat persoonlijke aandacht is. Deze game vertelt meer over de achtergrond van elk van de Guardians en wat ze drijft. Dat levert waardevolle content op. Je merkt ook dat de Guardians onderling steeds meer respect voor elkaar beginnen te krijgen en dat is mooi om te zien. Heel veel beter had Eidos Montréal dit niet kunnen doen.

Daar komt bij dat de gesprekken tussen de personages extra gewicht krijgen doordat de game bijhoudt welke keuzes je maakt en op welke manier je gesprekken afrondt. Je ziet boven in een beeld steeds een korte samenvatting van de uitkomst van het gesprek. De uitkomsten kunnen later gevolgen hebben. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je iemand helpt vrij te komen en dat diegene je in een later stadium van de game helpt. Het is niet altijd duidelijk welke momenten en consequenties corresponderen met welke keuzes en we zijn er ook niet zeker van dat elke keuze wel echt merkbaar andere gevolgen heeft, maar het maakt het allicht leuker om de game nog eens te spelen om te kijken op welke andere manieren bepaalde scènes kunnen verlopen.

Guardians of the Galaxy

Ook op het gebied van sfeer kunnen we de studio een ongelooflijk groot compliment geven. De franchise staat bekend om zijn eighties-vibe met bijbehorende muziek en nooit eerder, ook niet in de films, kwam dat beter tot uiting dan in deze game. Dat begint met een lekkere soundtrack, bestaande uit allerlei bekende nummers die je nooit zullen teleurstellen. Nog veel leuker is dat er ook een collectie origineel materiaal in zit, onder de noemer ‘Star-Lords tunes’. Dat is allemaal geschreven én ingezongen door Steve Szczepkowski, de audio director van Eidos Montréal. Toen Steve en zijn team op zoek waren naar artiesten om de nummers in te zingen en hij als voorbeeld wat stukjes zelf had gedaan, wist de rest van zijn team genoeg: Steve moest het zelf doen. Het resultaat mag er zijn. De verschillende nummers, met het als single uitgebrachte Zero to Hero voorop, klinken uitstekend en voorzien de game op allerlei momenten van een unieke ‘space-metal-sfeer’.

Het geluid is een belangrijk aspect, maar de beelden zijn natuurlijk net zo belangrijk. We hebben de game op een Xbox Series X gespeeld en daarop zag hij er prachtig uit. Op sommige momenten, bijvoorbeeld wanneer je aan het vechten bent terwijl er om je heen ook van alles gebeurt, maakt de game echt indruk. De animaties zijn daarbij sterk en ook de vormgeving van de werelden is goed aangepakt, met veel aandacht voor variatie. Het ene moment loop je op de ontoegankelijke thuisplaneet van Lady Hellbender en het volgende moment bezoek je Knowhere, wat een aaneenschakeling is van zwarte markten en ander vertier. Tussen al die bezoekjes door spendeer je tijd aan boord van de Milano, het schip van de Guardians. Daar kun je nog wat verder babbelen met de Guardians of gewoon even rondkijken en zien wat er allemaal aan boord is te vinden.

Gameplay is niet perfect, wel erg leuk

De Milano is de hub waar je steeds terugkeert, maar het gros van de gameplay speelt zich natuurlijk elders af. Die actie bestaat voor het grootste deel uit vechten, puzzeltjes oplossen en stukken door werelden afleggen, op weg naar een volgende uitdaging in een van die eerste twee onderdelen. Doordat de Guardians doorlopend met elkaar babbelen, worden die tussenliggende momenten nooit saai. Sterker nog: ze zijn een pluspunt voor de game en houden de lol er continu in.

Makkelijke puzzeltjes

De puzzels hebben meestal te maken met het bereiken van bepaalde gebieden waar geen duidelijk pad naartoe loopt. De oplossing ligt altijd bij de specifieke gaven die de Guardians hebben, óf bij Star-Lords eigen Elemental Guns, die na verloop van tijd ook verschillende functies krijgen. Rocket kan bepaalde terminals hacken om deuren te openen, of door nauwe doorgangen kruipen om ergens iets open te maken. Gamora kan met haar zwaard aan een wand gaan hangen en Star-Lord zo een boost naar een hoger gelegen gebied geven. Ook kan ze met haar zwaard bepaalde doorgangen openen. Dat kan Drax ook, maar dan met zijn vuisten, terwijl hij ook zware rotsblokken kan gooien of pilaren kan omduwen of verplaatsen. Groot kan met zijn takken bruggen maken of bepaalde platformen omhoog liften om Star-Lord omhoog te helpen. Het is allemaal vrij simpel en de visuele aanwijzingen zijn zo duidelijk dat je meestal meteen ziet wat je moet doen. Het mag de naam ‘puzzel’ dan ook eigenlijk niet dragen. Niet per se erg, maar het voelt hierdoor ook niet heel veel toe aan de gameplay.

Guardians of the Galaxy

Dat laatste geldt gelukkig niet voor de gevechten. De basis is simpel: jij bent Star-Lord en kunt met je pistolen en je vuisten en voeten vijanden aanvallen. Belangrijker zijn echter de speciale aanvallen die je kunt uitvoeren. Elke Guardian heeft vier mogelijke speciale aanvallen, waarvan er drie kunnen worden vrijgespeeld met ability points en eentje gaandeweg het verhaal toegevoegd wordt. Alle Guardians vechten op eigen houtje en doen dat prima, maar je succes valt of staat met het toepassen van de speciale aanvallen. Zo leer je al snel dat Groot een klein groepje vijanden tijdelijk kan vasthouden met zijn takken en dat Drax vijanden makkelijk kan staggeren, waarna je kort extra veel schade kunt aanrichten. Gamore heeft een vernietigende aanval in huis en Rocket laat een bom afgaan die meerdere vijanden tegelijk treft.

Door deze aanvallen goed in te zetten en ondertussen zelf goed te schieten en te dodgen, versla je de meeste vijanden vrij eenvoudig. Bij sterkere vijanden die beschikken over extra sterke aanvallen en meerdere levensbalken, komen er nog quicktime-events bij kijken. Zo kun je op een makkelijke manier, door snel op de juiste knop te drukken, extra veel schade aanrichten bij een sterke vijand of die vijand zelfs in een keer uitschakelen. Vooral dat laatst gaat gepaard met mooie beelden, waarbij de Guardians vijanden naar elkaar toe lijken te meppen voordat die definitief gestrekt gaan.

De elementen gebruiken

Wat ook kan helpen in gevechten, zijn Star-Lords wapens, of beter gezegd de elemental functies die zij hebben. Vroeg in de game leert Peter hoe zijn wapens ijsstralen kunnen afschieten en later komen daar andere elementen bij. Met die functies los je puzzeltjes op. Zo kun je met je ijsstralen wat bevriezen om platformen te creëren, of je kunt er gaslekken mee dichten. De overige functies hebben soortgelijke toepassingen, maar je kunt deze manier van schieten ook in gevechten gebruiken. Elke vijand is zwak tegen een van je uiteindelijk vier keuzemogelijkheden en ze goed gebruiken kan helpen in een gevecht. Het is bijvoorbeeld best handig als je snipers van hun verhoging af naar je toe kunt trekken ...

Guardians of the Galaxy

Naarmate je verder komt in de game speel je meer van die speciale aanvallen vrij, terwijl je Star-Lords eigen mogelijkheden verder uitbouwt door perks te unlocken. Dat doe je door in de spelwereld materialen te verzamelen waarmee Rocket allerlei upgrades kan maken. Zo kun je over sterkere schilden beschikken, of de optie krijgen om een tijdje door de lucht te zweven terwijl je je vijanden onder vuur neemt. Dat zorgt ervoor dat er doorlopend wat ontwikkeling in de gameplay zit. Met name wanneer je de vierde ability van elk van de Guardians vrijspeelt, worden de gevechten heel spectaculair. De game houdt de framerate daarbij trouwens doorlopend stabiel, wat knap is, gezien de hoeveelheid actie op het scherm. Wel merkten we op de Xbox Series X dat de framerate af en toe blijvend begon te haperen. Een snelle herstart van de game loste dat op. De game slaat je voortgang veelvuldig op, dus we verloren er amper progressie mee en konden binnen enkele seconden weer doorspelen, zonder verdere framerateproblemen.

Zelfde beest in ander jasje

Dat laatste is dus geen probleem. De herhaling in de gevechten zelf is dat mogelijk wel. Laten we dit niet dramatischer maken dan het is. Het vechten is op zichzelf leuk om te doen en voelt goed, maar er zijn zeker wat kanttekeningen te plaatsen. In de eerste plaats werkt de camera regelmatig niet lekker mee. Hij blijft achter Peter hangen, wat je regelmatig berooft van overzicht. Vijanden kunnen vlakbij je staan, maar net buiten beeld vallen en dat is natuurlijk onhandig. Daarnaast begint het vechten na verloop van tijd wat herhalend te worden. De nieuwe abilities voegen iets toe en door ze beter te gebruiken worden gevechten spectaculairder, maar toch komt het veelal neer op dezelfde handelingen. Dat valt nog eens extra op wanneer de game een beest dat je al enkele keren eerder hebt gezien weer in een net ander jasje tevoorschijn haalt. Het zijn momenten waarop de repetitiefactor op begint te vallen.

Guardians of the Galaxy

Dat komt ook wel naar voren in de stukken die je tussen de gevechten door aflegt. Eidos Montréal is groot fan van het ‘een stukje naar beneden glijden en obstakels ontwijken’ om binnen een spelwereld naar een heel andere plek te komen. Dat soort functies wordt net iets te vaak hergebruikt. Zowel voor deze elementen als voor de gevechten geldt dat de herhaling opvalt, maar niet vervelend wordt. Daar komt bij dat de game af en toe met een gave verrassing komt, in de vorm van het verschijnen van een bepaald personage of een heel goed baasgevecht. De laatste scènes zijn wat dat betreft de kers op de taart. Hier gaat de actie zo onwijs over the top dat het deels nergens meer op slaat en deels ongelooflijk vet is. Dat is precies de sweet spot die zo goed bij Guardians of the Galaxy past.

New Game Plus

Wanneer je alle verrassingen en wendingen achter je hebt gelaten, is er tussen de vijftien en twintig uur verstreken, waarna je de game opnieuw kunt spelen in New Game Plus. Je behoudt dan onder meer de vrijgespeelde Guardian Abilities en Workbench upgrades, zodat je ze de hele game lang kunt gebruiken. Je moet trouwens nog wel even zelf de moeilijkheidsgraad opschroeven, want standaard speel je New Game Plus gewoon op hetzelfde niveau als de rest van de game.

Conclusie

Marvel’s Guardians of the Galaxy is een heerlijke game. Het spel combineert een prima verhaal en sterk uitgewerkte personages met een heerlijke sfeer, prima graphics en zeer vermakelijke gameplay. In die gameplay werkt de camera soms niet helemaal lekker mee, zijn de puzzels vaak wat eenvoudig en valt het vechten na verloop van tijd een tikje in herhaling, maar eigenlijk heeft ons dat totaal niet dwars gezeten; daar is de rest simpelweg te leuk voor. Zowel in als buiten de gameplay heeft de game af en toe een lekkere verrassing in petto, terwijl de Guardians de show stelen met hun gebabbel, zowel in als buiten de tussenfilmpjes. Met name in die filmpjes komen de prima acteerprestaties mooi samen met een puike audiovisuele presentatie. We hadden vooraf nooit verwacht dat Guardians of the Galaxy zich zou kunnen meten met de beste games van 2021. Of dat ook echt gaat gebeuren valt af te wachten, maar dat dit een van de leukste en grappigste games van het jaar is, staat vast.

Reacties (62)

62
61
37
1
0
4
Wijzig sortering
Ik vermaak mij prima met het spel! Na de teleurstelling die 'Far Cry 6' was is dit een aangename verrassing. :)

In het begin was ik even bang voor een 'Marvel's Avengers-kloon', maar gelukkig is dat niet het geval; het spel biedt een solide single player-ervaring zonder multiplayer 'poespas'. En dat je enkel als Peter 'Star-Lord' Quill kunt spelen, met daarbij de andere Guardians als support, is een goed idee! Daarnaast zijn bepaalde gameplay mechanieken, hoewel niet vernieuwend, een leuke toevoeging. De 'Huddle' anyone?! :)

Naast het bovenstaande slaagt het spel erin om de juiste toon te slaan en een balans te vinden tussen humor en een goed uitgewerkt verhaal. Je kunt zien dat de makers daarbij duidelijk gebruik hebben gemaakt van het bronmateriaal, maar zich ook hebben laten inspireren door de films.

Grafisch is het spel dik in orde! Ik speel zowel de console- als pc-versie, maar speel het spel voornamelijk op de Xbox Series X. Daar heb je de keuze tussen twee modi: 'Quality' (4K/30fps) en 'Performance' (1440p/60fps). Ik speel het in 'Performance-mode' en dat ziet er prima uit op mijn LG C9. Héél af en toe is er een kleine dip in frame rate op te merken, maar dat is minimaal en zit de algehele ervaring niet in de weg. Het enige wat mij een beetje stoort is de agressieve toepassing van het 'focus-effect' in bepaalde cutscenes.

Op pc gaat het spel nog een stapje verder en voegt het 'Ray Traced Reflections' toe met uitstekende ondersteuning voor Nvidia's DLSS én een optie om de scherpte aan te passen bij het gebruik van DLSS ('DLSS sharpening'). Ik heb het spel kort even gespeeld op mijn Lenovo Legion 7 (2021) en de resultaten waren dik in orde. (y) De grafische opties zijn uitgebreid en dat geldt ook voor andere opties. Zo vind ik dat het spel een uitgebreid aantal opties biedt die gefocust zijn op de audio-setup. Erg fijn!

Voor de Xbox Series X en PlayStation 5 schijnt er op dit moment aan een update gewerkt te worden die Ray Tracing toevoegt aan de console-versies van het spel.

Kortom: voor mij is 'Marvel's Guardians of the Galaxy' de verrassing van het najaar! :*)

[Reactie gewijzigd door Yonix op 22 juli 2024 15:35]

Anoniem: 221563 @Yonix29 oktober 2021 08:49
Ik speel het in 'Performance-mode' en dat ziet er prima uit op mijn LG C9. Héél af en toe is er een kleine dip in frame rate op te merken, maar dat is minimaal en zit de algehele ervaring niet in de weg.
Heb je vrr uitstaan dan?
Nope, staat aan, maar het zijn kleine dips en het gebeurt niet vaak.
Anoniem: 221563 @Yonix29 oktober 2021 14:52
Dat je die dips ziet, knap. Ik ben momenteel Far Cry 6 aan het spelen op de PS5, maar die dips daar zijn enorm storend. Ik wacht dan ook met smart op de VRR update vanuit Sony. Op de Xbox kom ik ze nooit tegen, terwijl ook daar de framerate ooit zakt. En bij de Xbox heb ik VRR wel aanstaan.
100% dit! Kan niet wachten om weer te kunnen spelen en ook zeker voor mij de verrassing van misschien zelfs wel dit jaar. Was bang dat het Marvels Avengers 2.0 zou worden maar tot waar ik ben voelt het echt aan alsof Mass Effect en Uncharted een kind hebben gekregen. Zeker een aanrader dus!
Ik kan mij vinden in de vergelijking en moest zelf ook even denken aan 'Star Wars Jedi: Fallen Order'. Marvel's GOTG deelt, naar mijn mening, bepaalde 'gameplay beats' met SW: JFO. :)
Zoals welke? Ben nog niet heel erg ver dus ben ze misschien nog niet tegengekomen, maar voor mij is SW: JFO meer zoals Sekiro. Kan mogelijk ook komen omdat ik echt behoefte had aan een game zoals Sekiro toen die uit kwam en ik alleen daar aandacht voor had qua gameplay haha
Off-topic:
Gezien je dit op beide PC en Console speelt, zou je de controller of M&K aanbevelen?

OT:
Top om te zien dat die goed otvangen wordt, wellicht dat ik deze wel een kans ga geven!
Dit spel leent zich prima voor controller. Ik speel dit soort games sowieso met een controller. (y)
Dat gevoel had ik inderdaad ook dus mooi dat jij het ook zo ervaren hebt! Af en toe een controller game op de PC spelen blijft toch wel fijn.
Ik sluit me hier volledig bij aan. Ja de gameplay brengt niets nieuws, ja het verhaal is erg linear maar oh wat vermaak ik me met deze game. Het verhaal is leuk, precies dat rare kosmische verhaal wat je zowel in de comics ziet maar ook in de films.

Als comic book fan zit de game daarnaast ook nog vol met verwijzingen naar soms enorm obscure elementen uit de comics. Ik ben eigenlijk wel blij dat ze hebben gekozen voor een eigen incarnatie van dit team en dit niet plaatsen in de MCU. Dit geeft de schrijvers naar mijn idee veel meer vrijheid in het verhaal. Zo is de vader van Peter Quill veel trouwer aan de comics.

Het is wel weer heerlijk om een verhalende game te spelen die gaan open world game is om eerlijk te zijn.

Kortom: Ook voor mij is deze game de verassing van dit (na)jaar.
sorry maar wat?

Dit spel is uitermate dom. het wordt neer gezet als een ACTION adventure game. Niet een story adventure game. en dus moet de actie ook goed zijn. En dat is het zeker niet. Je eigen wapens doen bijna niks je moet telkens de krachten van de andere helden gebruiken om uberhaupt damage te doen.

Naast de actie wat behoorlijk slecht is heb je ook het verhaal. En ja die is grappig en leuk op de meeste momenten. Maar.. de seconde dat je weer aan het spelen bent laat het weer zien hoe ver developers zakken. De puzzels zijn zo makkelijk dat het niet eens puzzels zijn. Sterker nog. De characters vertellen je de oplossing als je blijkbaar 30 seconden niets doet. Waar slaat dat op? Naast dat zullen de characters naast de oplossing staan om te tonen dat hun daar gebruikt moeten worden.

En laten we niet vergeten dat dit spel ook QTE heeft. iets totaal on nodigs en dat zou gewoon verbannen moeten worden.

Heb je trouwens ook het spel al gespeeld tot je uit eindelijk bij de missie komt waarin je in een space battle zit? Dat is zo makkelijk gemaakt dat zelfs een kind van 8 het nog kan doen. auto tracking. de schiet circle is zo groot dat je wel blind moet zijn als je niet raak wilt schieten.

dit spel is bijna on par met far cry 6 en dat betekend niet veel goeds want die is ook slecht. Als ze dit als een puur adventure game hadden gemaakt dan zou het prima zijn. Maar dat is het niet.

Dus ik weet niet welk spel jij hebt gespeeld maar volgens mij is het anders dan die ik heb gespeeld.
Dit spel is uitermate dom. het wordt neer gezet als een ACTION adventure game. Niet een story adventure game. en dus moet de actie ook goed zijn. En dat is het zeker niet. Je eigen wapens doen bijna niks je moet telkens de krachten van de andere helden gebruiken om uberhaupt damage te doen.
De wapens van Peter Quill zijn wel degelijk krachtig. Je moet dan meer je visor gebruiken om te kijken hoe je ze moet verslaan. Soms heb je je elemental gun nodig om bv. shields naar beneden te brengen. Soms van veraf, soms dichtbij en soms kun je beter slaan ipv te schieten. Hoe verder je in de game bent hoe meer je unlocked met je wapens.

Kennelijk zijn games met QTE niet je ding, ik vindt je ze wel leuk voor de extra cinematische scenes. Soms kunnen game keuzes niet je ding zijn en dan is dit niet een game voor jouw. Ik vermaak me er in ieder geval wel enorm mee.
Adem in, adem uit. ;)
Helemaal mee eens, weer perfect voorbeeld van een dumbdown spel.
1080p 60 fps volgens Digital Foundy dus niet 1440p.
Er zijn wat serieuze issues met deze game, zoals QTE's, geen echt gevaar en enorm veel handje vast houden. Worth A Buy heeft er een review aan gewaagd, en komt er later nog eens op terug dat de AAA games op dit moment verpest zijn met dit soort gameplay:
https://youtu.be/MTBYDVVF5_o
ik vind het grappig dat er een hele beweging van mensen is die het niet willen dat de game lineair is.
Open world exploration, veel player choices om de het verhaal te beinvloeden en geen QTE's voor wat voor reden dan ook.

Ik ben de game ook aan het spelen en de QTE's van best wel mee en zetten meer op de plekken waar je ze verwacht dan random over een boom wortel springen *cuch cuch* dark pictures.......

Daarnaast zou ik willen dat meer game makers hun games single player only lineair story maken.
Je gaat ook niet naar een bioscoop en geeft een recensie dat je geen invloed had op het verhaal want op youtube kun je ook keuzes maken en netflix heeft het ook al gedaan.

De game wil je een verhaal vertellen.
En als het daar ook echt aan vast houd, wat het lijkt te doen, ben ik daar helemaal ok mee.

Ik las wel dat de game wat te makkelijk is, maar je kunt letterlijk instellen of wat je difficulty is en zelfs custom difficulties instellen.
Wil je dat je zelf minder snel je schild regend en/of wil je dat de tegenstander meer dmg doet.

Does vind uit eindelijk niet dat een game afgekraakt mag worden omdat het je geen keuzes geeft voor het verhaal, of dat het QTE's heeft.
als het goed gedaan is is het goed gedaan.
Daarnaast zou ik willen dat meer game makers hun games single player only lineair story maken.
Eens. Ik heb veel liever een speciaal curated linear experience die precies weet wat ze willen brengen dan de 100e open world game waar ik van cutscene naar waypoint marker loop in een relatief lege wereld.
vergeet niet de 3 miljoen icoontjes in op de map "waar je iets mee moet" maar wat uiteindelijk allemaal van hetzelfde laken een pak is.

Nee, geef mij ook maar een toffe lineaire experience waarvan ik weet dat ik me er 15 a 20 uur mee ga vermaken.
Quick Time Events zijn geen "serieuze issues met de game" maar gewoon een bewuste ontwerp keuze. Je staat natuurlijk vrij om games die hiervan gebruik te maken niet leuk te vinden maar dat is gewoon een kwestie van smaak.

Hetzelfde geld voor "het handje vasthouden" allemaal bewuste ontwerp keuzes die sommige mensen leuk vinden en anderen weer niet. Ik vind het prima dat games dat soms doen en laat me meenemen in het verhaal. Dat jij dit niet zo leuk vindt, natuurlijk je goed recht en dat betekend dit deze game niet voor jouw is bedoelt.

Wat me een klein beetje steekt bij dit soort opmerkingen is dat persoonlijke meningen over gameplay elementen worden afgedaan als universele problemen.

Nogmaals, je bent natuurlijk helemaal vrij om deze elementen, persoonlijk als vervelend te beschouwen maar breng het dan ook op die manier.
Zoals aangegeven in de video, ze worden wel een issue als elke game ze heeft en er door niets vernieuwd gemaakt door wordt.

Als game developers weg kunnen komen met QTE'S en er alsnog 60 euro voor kan vragen in plaats van daadwerkelijke gameplay te verzinnen, dan heb je op een gegeven moment een semi speelfilm waarin je de toeschouwer bent en niet degene die de held is en de princes redt.

Nu is het prima als je je game zo ook market, maar zoals ook aangegeven in de video: dit is neergezet als een action game.
Ach, met de duizenden games die elk jaar uitkomen kan ik me nauwelijks voorstellen dat deze ALLEMAAL precies hetzelfde zijn.
oh lol hij heeft dezelfde punten als mij gezegt grappig. helemaal met hem eens.

De tripple a gaming industry is zwaar aan vernieuwing toe. het wordt steeds slechter.
Kunnen dit soort reviews ook aangegeven worden wat voor pc je een beetje nodig hebt ? ik bedoel mijn rx590 doet t best nog wel okish, maar sommige nieuwe titels merk ik toch dat hij er zwaar mee heeft.
Het lijkt mij anders weinig moeite om zelf even naar de minimale vereisten voor het spel te zoeken. Volgens Steam valt je RX 590 in ieder geval onder recommended.

https://store.steampowere..._Guardians_of_the_Galaxy/
Het is ook geen ramp zo af en toe iets wat lager te zetten, vooral dingen als AA en schaduw die je niet of nauwelijks ziet maar wel de framerate omlaag halen. (Zit meestal ook wel vervat in iets als high vs. ultra presets.)
Dit had een ideaal spel geweest voor VR :/
Wat moet je hier met VR? Je speelt het toch niet als 1st person, m.i. zit je dan nog 2d te kijken met VR. Overigens is dat ook meteen de reden dat dit spel voor mij afvalt.

[Reactie gewijzigd door cbr600f4i op 22 juli 2024 15:35]

Oké, ik had weinig hoop voor Guardians of the Galaxy, maar nu PU.nl, gamer.nl en zelfs Tweakers er zo positief over zijn, ga ik hem wel spelen :) Ik ben heel erg benieuwd. Ik heb wel gehoord dat de game op de PS5 de nodige issues kent, dus ik wacht nog even tot er een aantal patches zijn geweest voor ik de game aanschaf.

[Reactie gewijzigd door Godjira op 22 juli 2024 15:35]

Een leuke verassing deze game, had niet verwacht dat het heel hoog zou scoren. Ik had het ook leuker gevonden als de acteurs van de films hierin zaten maar begrijp waarom dit niet is.
Heb dit spel cadeau gekregen bij aanschaf van een RTX 3xxx product, ik ging er eigenlijk zonder verwachtingen in.

Maar wat een spel! Na 15 minuten wennen aan de voor mij 'verkeerde' cast (ben die uit de films gewend) zit ik er helemaal in. Voor mij de verrassing van 2021.

Zeker aan te raden aan iedereen die op zoek is naar een goede, erg vermakelijke singleplayer adventure game.
Vraagje voor diegenen die het al hebben zitten spelen; muis+keyboard of controller (360 in mijn geval)?
Guardians of the Galaxy is een van de laatste Marvel films die ik gezien heb; ik ben behoorlijk klaar met de cookie cutter approach van die films na The Avengers. Maar deze film was best ok, er was wat meer focus op karakterinteractie in plaats van SFX. Deel twee toen ook nog gekeken maar dat zat al weer veel meer vol met urenlange CGI porn. Ik val daar letterlijk bij in slaap.

That said, GoG en de Marvel films in het algemeen voelen aan alsof het meer games zijn dan films dus ik ben best benieuwd naar deze game op basis van de review. Zal hem eens oppakken als hij in de budget bin ligt.
Dan ben je toch echt in de minderheid denk ik. De Marvel film breken records na records en blijven met elke film miljoenen mensen aanspreken. Daarbij is verhaaltechnisch weinig aan te merken. Elke film staat op zichzelf en is toch weer verbonden met het grotere geheel.
Een stuk beter als de meuk waar DC mee komt de laatste jaren (Joker uitgezonderd)

Je moet ook geen Oscar materiaal verwachten van dit soort films
Anoniem: 306567 @yorroy29 oktober 2021 09:05
Ik ben toch echt wel Marvel moe, elke film is een dertien in een dozijn film. Er is weinig creativiteit, dus ik kijk ze ook niet meer. In het begin was het leuk en nieuw, maar ben er nu echt klaar mee. Moet zeggen dat DC tenminste probeert vernieuwende films te maken en zijn ook wat donkerder dan Marvel films. Daarnaast bevatten de DC films gelukkig niet de verplichte comedy die altijd bij Marvel aanwezig is om het "luchtig" te houden.
Daarnaast bevatten de DC films gelukkig niet de verplichte comedy die altijd bij Marvel aanwezig is om het "luchtig" te houden.
Shazam niet gezien? Suicide Squad? En Wonder Woman had zeker hier en daar wat grappen, o.a. over dat WW niets weet van de grote boze buitenwereld weet en dat haar not-boyfriend wat klungelig was op de boot.
Moet zeggen dat DC tenminste probeert vernieuwende films te maken en zijn ook wat donkerder dan Marvel films.
Een veelgemaakte denkfout is 'dark = better'. Een serieuze film is niet beter dan een film met komedie enkel omdat die serieus is, net als dat een film met komedie niet beter is enkel vanwege de grappen. Zie bijvoorbeeld BvS met weinig komedie (ugh) en Suicide Squad met veel komedie (ugh).

Uiteraard zijn er ook goede voorbeelden. De Dark Knight trilogy wordt over het algemeen gezien als de terugkeer van goede superheldenfilms. Die films zijn erg duister, maar bevatten ook humor. Een mix kan dus zeker werken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:35]

Een veelgemaakte denkfout is 'dark = better'. Een serieuze film is niet beter dan een film met komedie enkel omdat die serieus is, net als dat een film met komedie niet beter is enkel vanwege de grappen. Zie bijvoorbeeld BvS met weinig komedie (ugh) en Suicide Squad met veel komedie (ugh).
Is geen denkfout, dat is mijn mening Ik vind bijna elke film waar er geforceerd comedy in gestopt is slecht. En dat is een beetje de trend van tegenwoordig om dat te doen. De films batman begins, the dark knight, dark knight rises, watchmen, v for vendetta, joker zijn toch allemaal films die een stuk origineler zijn dan menig Marvel film.
k vind bijna elke film waar er geforceerd comedy in gestopt is slecht.
Helaas zet je het als feit neer dat in de genoemde films komedie geforceerd erin is gestopt. Ik vind het best wel natuurlijk, en passen bij het genre (voor de films gebaseerd op DC & Marvel comics). Dat is mijn mening.
De films batman begins, the dark knight, dark knight rises, watchmen, v for vendetta, joker zijn toch allemaal films die een stuk origineler zijn dan menig Marvel film.
Tegelijkeritjd zijn The Guardians of the Galaxy (1 en 2) en Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings origineler dan Man of Steel en Batman vs. Superman. En als we het over compilaties hebben, dan doen de Avenger films het beter dan Justice League.

Zowel in het DC als Marvel kamp heb je goede films en minder goede films. Als algemene fan die niets buitensluit kijk ik uit naar de volgende films die uit beide kampen komen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:35]

Wacht, wat. Shang-Chi origineel? De protagonist die erachter komt dat papa evil is omdat ie wordt aangestuurd door 'something' om meer evil stuff te doen en de zoon de vader moet verslaan?

Shang-Chi was alles behalve origineel. Hell, je hebt zelfs de 'zus' die praktisch 'beter' is dan Shawn zelf. Reminds you of some specific franchise?

Waar Ghost babel het over heeft, is dat Marvel dezelfde trucen blijft hanteren voor de films. Dr. Strange is praktisch dezelfde film als Iron Man 1 om een voorbeeld te geven. En de weinige keren dat de Marvel films serieus worden, zijn tevens ook de beste momenten (imo). Geforceerde humor, zoals de pissing contest tussen Thor en Star-Lord is gewoon tenenkrommend. Ja, Marvel is grappig.

DC daarentegen zet wat meer in op echte character development. Want ja, als er een paar aliens landen die je leger binnen een minuut kapot schieten ga je niet staan grappen. Probleem wat DC heeft is dat ze geen visie hebben zoals Marvel dat wel hebben, ze kloten wat aan. Kijk je daarentegen naar de stand-alone films (zoals Ghost babel al aangaf in zijn lijst), zie ik toch meer parels dan in de gehele Marvel line-up.

En dat is een beetje wat het is, de Marvel films zijn toegegeven leuk om te kijken, maar mijns inziens stopt het daar.Ik zie het meer als een serie waar ik al zoveel tijd en effort in heb gestoken, waardoor ik eigenlijk vooral wil weten wat de volgende wendingen zijn.
Wacht, wat. Shang-Chi origineel?
Even rustig ademhalen en begrijpend lezen. ;)
Helaas zet je het als feit neer dat in de genoemde films komedie geforceerd erin is gestopt. Ik vind het best wel natuurlijk, en passen bij het genre (voor de films gebaseerd op DC & Marvel comics). Dat is mijn mening.
Dat maak je er zelf van dat ik het als feit neer zet. Ik geef mijn mening dat ik Marvel moe ben en jij komt met heel veel argumenten waarom ik dat niet zou moeten zijn. Ik vind de films van Marvel allemaal op elkaar lijken, helemaal sinds Disney eigenaar is. Beetje hetzelfde als de star wars films. The force awakens was al bijna een kopie van de oudere films.
Tegelijkeritjd zijn The Guardians of the Galaxy (1 en 2) en Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings origineler dan Man of Steel en Batman vs. Superman. En als we het over compilaties hebben, dan doen de Avenger films het beter dan Justice League.

Zowel in het DC als Marvel kamp heb je goede films en minder goede films. Als algemene fan die niets buitensluit kijk ik uit naar de volgende films die uit beide kampen komen.
Blijkbaar duw je mij een in bepaald kamp. Wist niet eens dat er een kamp was. Ik gaf alleen aan dat ik Marvel films moe ben omdat ze allemaal gelijk zijn. Weinig innovatie. Ik geef ook mijn mening over de DC films. Sowieso is Disney vrij inspiratieloos en vind het ook jammer dat ze fox hebben overgenomen. Heeft niks met kampen te maken, heeft er mee te maken dat Disney alles zo kindvriendelijk wil maken en dat elke "volwassen" film nu ook als een soort kinder film kijkt.
Ik deel je mening. Vanwege m'n jarenlange Pathe Unlimited abonnement heb ik ze bijna allemaal in de bios voorbij zien komen.

Maar mezelf steeds vaker tijdens een Marvel film afgevraagd, waar gaat dit over? Het lijkt soms alleen nog maar te doen om weer een over the top CGI scene te kunnen starten.

Dat was vroeger bij de eerste Jerry Bruckheimer films ook het geval. Toen was het nog leuk en had het nog een wow effect, later werden het steeds herhaalde truukjes. Je hebt het wel vaak genoeg gezien.

CGI actie scene zijn prima, als ze iets toevoegen aan het verhaal. Of je helpen om in het verhaal te komen/blijven. Maar bij Marcel lijkt het vaak een excuus om andere CGI over the top scenes aan elkaar te knopen. Een soort achtbaanrit, maar dan wel zonder spoor. Voor mij geen Avengers etc meer.

Zelf vond ik GotG deel 1 echt heel leuk gedaan, juiste muziek, humor paste helemaal bij de personages. Ik had graag gezien dat dat in deel 2 was doorgezet. Maat misschien weten ze dat in een volgend deel alsnog op te pakken. In die film is humor de basis, prima.

Maar het moet inderdaad geen truukje worden.
Ieder zijn mening natuurlijk, maar ik vind ze beiden vermakelijk. Het is echter duidelijk wel zo dat de Marvel films vele malen populairder zijn en dat, vooral in het begin, DC regelmatig de plank heeft misgeslagen. Het constant wisselen van acteurs voor bepaalde rollen heeft daarbij nou ook niet bepaald geholpen.

Dus ja, uitermate wisselvallige box office verhalen ten opzichte van bijna iedere keer raak qua opbrengst voor de Marvel films, en dat zegt al meer dan genoeg. Dus met alle respect denk ik met gerede zekerheid vast te kunnen stellen dat de mensen die de Marvel films zat zijn, zwaar in de minderheid zijn, anders zouden ze het niet nog steeds zo goed doen bij het overgrote deel van het publiek.

Ik vraag me trouwens als kleine kanttekening wel eens af of die mensen voornamelijk bestaan uit mensen die geen comics lezen en gewoon niet zo heel veel hebben met superhelden, of dat het mensen zijn die juist comics-puristen zijn, en die dus op alle details gaan letten en overal over vallen wat naar hun idee "niet klopt".

Ik denk dat het een mix is van beide, maar in ieder geval kan ik mezelf er niet in vinden, ik vind ze allemaal leuk en ik kan ook, ondanks dat ik wel een comics lezer ben, een oogje dicht knijpen betreffende de hier en daar aanwezige "gaten" en/of aangepaste verhaallijnen in de films, wetende dat het simpelweg onmogelijk is om alles uit de comics over te zetten naar het witte doek.
Idd met de kinderen beide series gekeken en ze vonden DC de betere serie.
Shang-chi daarentegen lijkt minder die cookiecutter formule te hebben gebruikt, die voelde als een verademing, mogelijk door de compleet andere sfeer.
Een van de betere Marvel films wat mij betreft, Black Widow vond ik bijzonder saai.
Guardians of the Galaxy is een van de laatste Marvel films die ik gezien heb; ik ben behoorlijk klaar met de cookie cutter approach van die films na The Avengers. Maar deze film was best ok, er was wat meer focus op karakterinteractie in plaats van SFX. Deel twee toen ook nog gekeken maar dat zat al weer veel meer vol met urenlange CGI porn. Ik val daar letterlijk bij in slaap.

That said, GoG en de Marvel films in het algemeen voelen aan alsof het meer games zijn dan films dus ik ben best benieuwd naar deze game op basis van de review. Zal hem eens oppakken als hij in de budget bin ligt.
Ja vind het zelfde, vond Guardians of the Galaxy 1 ook veel leuker dan Guardians of the Galaxy 2, en Avengers: Endgame vond ik niet zo leuk de deel er voor (Avengers: Infinity War) was vind ik veel leuker, alleen vond ik het erg jammer dat de Hulk een zwakkeling gemaakt werd en Vision ook niks voorstelde, maar zelfs met dat vond ik Avengers: Endgame veel slechter, maar ja Guardians of the Galaxy 1 is een hidden gem, en erg leuk en veel mee gelachen, het is alleen heel jammer dat ze de gezichten en stemmen niet blijkbaar mochten gebruiken van de originele acteurs in deze spel, dan had het voor mij nog leuker geweest.
Dus.. xone, ps4 of pc versie.. choices.

Het is xone geworden. (Hopelijk scoor ik ooit es een Xbox series x)

[Reactie gewijzigd door Koja78 op 22 juli 2024 15:35]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.