Of een horloge mooi of stijlvol genoemd mag worden, is uiteraard een kwestie van persoonlijke smaak, maar wij durven de stelling wel aan dat de Venu 2 er mooi uitziet met zijn relatief dunne bezels, licht bollende scherm en horlogekast waarvan de rand voorzien is van een subtiel reliëf. Het horloge heeft een kunststof/composiet behuizing waaruit aan de rechterzijkant twee langwerpige knoppen licht uitsteken. De Venu 2 is voorzien van een zacht siliconenhorlogebandje dat gebruikmaakt van universele 22mm-quickreleaseaansluitingen, zodat je desgewenst gemakkelijk een ander bandje kunt gebruiken.
Het oledtouchscreen van de Venu 2 staat standaard uit en komt tot leven als je je pols met een raise to wake-gebaar naar je gezicht draait. Dat wekken van het scherm door je arm te bewegen werkt helaas niet altijd helemaal lekker. Wij merkten regelmatig dat we onze arm een tweede of derde keer, soms met een overdreven beweging, omhoog moesten brengen om het scherm te activeren. Desgewenst kan het horloge ook in always-onmodus werken, maar dat heeft uiteraard negatieve consequenties voor de accuduur. Verderop meer daarover.
De bediening van het horloge is dankzij het touchscreen lekker intuïtief; door vanaf de watchface omhoog of omlaag te vegen krijg je een 'Korte blik'-overzicht van verschillende functies. Korte blik is hierbij een wat houterige vertaling van Quick Glance. Dit overzichtsmenu biedt door middel van een lijstweergave inzicht in onder andere gelopen stappen, beklommen trappen, minuten intensieve work-outs, verbruikte calorieën, hydratatie, hartslag, bodybattery, stress, SpO₂, slaap, laatste work-outs en totalen voor de afgelopen week. Door op individuele Quick Glances te tikken gaan ze full-screen open en krijg je meer achterliggende informatie te zien.
Veeg je vanuit de watchface naar rechts, dan kom je op de 'snelkoppeling'-pagina, waaraan je één functie kunt koppelen. Dat kan afhankelijk van jouw voorkeur toegang tot muziek, wekkers, stopwatch, timer, portemonnee of instelling van de schermhelderheid zijn.
Een korte druk op de knop rechtsboven opent een menu met alle sportactiviteiten die het horloge ondersteunt. De lijst met sporten is lang, met onder andere wandelen, hiken, hardlopen, fietsen, cardio, krachttraining, zwemmen, pilates, yoga, klimmen, roeien, golfen, skiën en snowboarden. Wat ontbreekt, is de mogelijkheid om multisportactiviteiten in één work-out te doen, wat het horloge minder geschikt maakt voor triatleten.
Houd je diezelfde knop lang ingedrukt, dan gaat het bedieningsmenu open, waarin standaard Garmin Pay, muziek, vind mijn telefoon, bluetooth aan/uit, nachtstand, stopwatch, schermhelderheid, schermvergrendeling en locatiebepaling zijn ondergebracht. Ook de inhoud van dit menu kan naar eigen inzicht aangepast worden.
De knop rechtsonder ten slotte dient standaard als terugknop en biedt bij lang indrukken toegang tot alle instellingen van het horloge.
Smartwatchfuncties
Dat Garmin zich met dit horloge richt op een breder publiek dan fanatieke sporters, betekent helaas niet dat de Venu 2 ook écht een allround smartwatch is. Net als bij de Forerunner 745, die we eerder hebben gereviewd, is de smartwatchfunctionaliteit in de breedte vrij beperkt. Muziek afspelen en draadloos betalen zijn echter fijne functies die bovendien goed werken, en ook notificaties van alle gangbare apps worden desgewenst op het horloge weergegeven. Android-gebruikers kunnen bij apps die quick replies ondersteunen, meteen ook korte, voorgeselecteerde antwoorden op berichten geven vanaf het horloge.
Daarmee houdt de smartwatchfunctionaliteit eigenlijk wel op. Garmins Connect IQ-appwinkel biedt feitelijk alleen aan sport gerelateerde apps en widgets, en de spaarzame algemene apps die er zijn om bijvoorbeeld Philips Hue lampen te bedienen, werken zo onhandig dat ze eigenlijk niet bruikbaar zijn. De Venu 2 heeft daarnaast geen microfoon ingebouwd, zodat bellen via het horloge of gebruik van een stemassistent evenmin tot de mogelijkheden behoort. De conclusie die wij over de smartfuncties van de Forerunner 745 trokken, geldt daarom ook voor de Venu 2: wat het horloge kan, doet het erg goed, maar de functionaliteit is beperkt.