Garmin is koning in het rijk der wearables. Beetje prijzig, maar niet te evenaren, robuust, precies, bol functies, geweldige autonomie ...
Na twee maanden tevergeefs wennen aan de Venu 2s was de ontnuchtering verbijsterend groot. Wat een welkome upgrade van mijn trouwe Amazfit Bip S had moeten zijn, voelde snel aan als een downgrade, en maakte duidelijk dat smartwatches nog lang niet uitontwikkeld zijn (als in: een wat ouder basic modelletje van 40 euro haalt het, qua basisfuncties, verbazend makkelijk van een recenter, 200 euro duurder 'subtop'exemplaar)
Qua specs blaast de Venu 2S de Bip in principe omver; én 1/ oled, én 2/ offline muziek, én 3/ accuratere metingen/ analyses. In praktijk pakt dit anders uit ...
1/ De Venu 2S ziet er door het oled-scherm bijzonder knap uit. Helaas vreet het aan de geprezen autonomie, en dus staat het standaard 'uit', tenzij je het naar je ogen draait/ beweegt. Klinkt goed, maar ondanks verschillende firmware-updates sinds de officiële Tweakers-review (die hetzelfde probeem aanhaalt), werkt dit nog steeds voor geen meter. Overdreven bewegingen, snel bewegen, schudden, geduldig wachten ... hielp niets. Het scherm bleef uit wanneer het aan had moeten springen, en sprong aan wanneer het niet moet aanspringen (bv. 's nachts bij draaien in bed).
Onbegrijpelijk hoe deze cruciale feature van bij release slordig werd geïmplementeerd en sindsdien ook niet meer is bijgewerkt.
1*/ De bezel is relatief vrij groot bij dit model.
1*/ De animaties zijn aanvankelijk indrukwekkend, maar gaan snel vervelen, en voor je 't weet wil je gewoon het cijfertje zien ipv telkens de hele welbekende animatie te moeten aanschouwen.
2/ De Venu 2S speelt muziek offline, keitof, maar ook dit wordt in gebruik verknalt door slordige uitwerking. De koppeling met de hoofdtelefoon gebeurde nooit automatisch, maar moest telkens, aan de kant van Venu 2S alleszins, manueel gestart worden. En uiteraard staat deze optie vier submenu's verwijderd van de Spotify-app. Echt niet handig als je dit vaak wil/ probeert te gebruiken.
2*/ Offline muziek vereist wel een actief streamingsabo (en enkel bij 3-4 aanbieders). Eigen mp3'tjes beheren is er dus ook niet bij.
3/ De geroemde accuraatheid en bijhorende algoritmes & analyses kwamen mij als 'meh' over.
Ik beschouwde mijn Bip S altijd als weinig accuraat, maar relatief gezien wel informatief (de metingen mochten dan wel 'fout' zijn, een op- of neerwaartse trend zou binnen deze waarden ook wel duidelijk worden). Na een maandje Venu 2S blijkt mijn Bip S accurater dan gedacht - tenzij je topsporter bent (maar dan heb je hopelijk wat beters dan een Venu of Bip om de pols

), zijn de afwijkingen die er zijn, feitelijk verwaarloosbaar.
Maakt Garmin het verschil dan met betere algoritmes, analyses, coaching ... ? Eigenlijk niet, ook hier ontgoocheld.
- GPS-verbinding komt even 'traag' tot stand als de Bip. Of de Bip heeft de initiële lag, met dank aan firmware die daadwerkelijk zaken verbetert, ingekort.
- De loopanalyses zijn iets gedetailleerder tav Bip S en Strava (bv. inspanning overheen route), maar niet voldoende om echt verschil te maken.
- De slaapscore kwam maar niet overeen met mijn eigen indruk - een slechte nacht scoorde hoog, mijn meest zalige nacht bleek naar Garminnormen amper '57' te zijn. De Bip interpreteert me beter (merk ik intussen na tweede ingebruikname met factory reset).
- Deed ik wat (ongemeten) office yoga in de loop van de dag, waarschuwde Venu 2S prompt voor stress. Feit dat dit redelijk voorspelbaar op een weekdag rond 10:00 gebeurde, verhielp hier ook na twee maanden niets aan.
- Waar ie wel in uitblonk, was me aanmanen te bewegen en de ene na de andere mooi geanimeerde badge uitreiken zodra ik bewogen had. Jah ...
4/ De algemene UI/UX was om te huilen, en onvoldoende aanpasbaar om de grootste euvels te verhelpen. Massa's opties, maar onlogisch verspreid over verschillende schermen en/of apps*. En sommige opties die je verwacht zijn er dan weer niet (of zo verstopt dat ik ze nooit gevonden heb?). Een anekdote in dat verband: bij het eerste loopje dacht ik even dat mijn Bip S de hele tijd positief overdreven had, want de Venu 2S telde de km's merkbaar trager. Lap, uiteraard is mijn conditie lager dan wat de Bip S er van maakte ... maar mijn vaste piste was toch niet korter geworden? Toen mijn tong ver op de grond begon te hangen (om toch maar mijn Bip S cijfertjes te benaderen) begonhet te dagen dat die Venu 2S domweg nog in mijlen telde. En ja hoor... Terwijl ik verdikkeme alle regio-instellingen dacht ingesteld te hebben. Maar de unit-opties zaten zowaar nog wat dieper, en hielden blijkbaar geen rekening met andere regionale instellingen. Zei ik het al, slordig?
4*/ AppS, inderdaad, want om de Venu 2S een beetje te kunnen beheren moet je zowaar twee apps installeren, waarbij de tweede watchfaces, extra apps en ... aanbiedt. De betere tegen betaling, uiteraard. Desondanks is het aanbod watchfaces, de diversiteit qua looks en qua waarden schraler dan hetgeen Bip S (Zepp) dan nog gratis aanbiedt. Ongelooflijk maar helaas wederom waar.
Kortom, na enkele maandjes tevergeefs proberen wennen, en zelfs met vooruitzicht om opnieuw met de smartphone te moeten lopen om muziek te luisteren, heb ik de Venu opnieuw verpatst.
Ik zal nog maar enkele jaren geduld oefenen, want alle lyrische reviewers ten spijt, ben ik eigenlijk niet echt onder de indruk van koning Garmin.
* Was er dan niets dat me kon bekoren? De bouwkwaliteit van het horloge zelf was netjes, en het design redelijk minimaal en tijdloos, daar kan de plastiekerige Bip S niet aan tippen natuurlijk.
((... In mijn ideale wereld koppelde Garmin hardware en software los - beperkt aantal hardwaremodellen (van goedkoop basic tot luxueus premium), waarna het tegen extra betaling software'pakketten' aanbood om de hardware aan te spreken op maat van bepaalde sportprofielen (cf wat de ForeRunner-reeks min of meer al doet, voor lopers dan toch), wat de UX eenvoudiger en zo pak beter zou kunnen maken. Ipv de kermismolen aan activiteiten die er nu in stoppen - in praktijk beoefenen de meeste mensen toch maar enkele sporten, nooit het hele scala? Waarom dan een smartwatchgebruiker verplicht laten verdwalen in een woud aan mogelijkheden ...))