Ik was erg tevreden over mijn Garmin Venu Sq Music, maar het leek me fijn om wat betere sleep tracking te hebben, en een wat betere oximeter. Gezien de Venu 2s in de aanbieding was, was het tijd voor een upgrade. Ik zal in mijn uitgebreide review dan ook vergelijkingen trekken tussed de Venu Sq en de Venu 2s. Nuttig voor diegene die twijfelen tussen deze modellen.
Criteria
Net zoals de Venu Sq is ook de Venu 2s een all-round lifestyle watch. Geschikt dus voor mijn doeleinden, enerzijds het bijhouden van dagelijkse stappen en slaap, anderzijds de sportmomenten waaronder hardlopen, fietsen en krachtsporten. Ik hecht verder geen waarde aan dingen als notificaties (afleiding) of spraak. Die eerste feature gebruik ik dan ook niet, en spraak of microfoon zit er niet op. Er is wel een refresh op komst die dat overigens wel heeft, dus als je dat zelf wel zoekt, dan loont het om daar even op te wachten.
Upgrade
De Venu 2s lijkt best wel op de Venu Sq Music. Alleen ligt de adviesprijs van de Venu 2s wel zo'n 150 EUR hoger. Wat krijg je daar dan meer voor? Qua specificaties heeft de Venu 2s een aantal dingen wat luxer of extra, namelijk:
- Het scherm is beter (Amoled vs LCD) en is scherper door een hogere pixeldichtheid (360px vs 240px).
- De Venu 2s beschikt over een barometrische hoogtemeter, gyroscoop, betere oximeter en betere hartslagmeter.
- Je kunt iets meer muziek opslaan op de Venu 2s (650 vs 500 nummers).
- De Venu 2s heeft een merkbaar snellere CPU.
Verder heeft Garmin de gewoonte om software functionaliteit te restricten naar het specifieke model, daardoor krijg je ook wat extra software features. De Venu 2s:
- heeft via firstbeat slaapstatistiek en scores die een stuk uitgebreider zijn dan op de Venu Sq.
- ondersteund een hogere Garmin API level (dat heeft denk ik ook met de CPU te maken).
- heeft mooiere animaties en schermen en ook work-out animaties.
Ervaringen
Net als de Venu Sq is de Venu 2s een fijne smartwatch voor mijn gebruiksdoeleinden.
Ik ben met name tevreden over:
- De snelheid van het apparaat.
- De hoeveelheid informatie die je op je pols kan lezen.
- De tracking mogelijkheden voor activiteiten.
- Ligt door zijn vorm fijn om de pols.
Minder vond ik:
- De sleeptracking was best well off in het begin, dit herkende ik van de Venu Sq, maar ik had het gevoel dat ik hem hier vaker in de app weer recht moest zetten om met name de begin en eindtijd van slaap goed te herkennen. Dit is na een aantal weken wel verbeterd, en nu vergelijkbaar met de Venu Sq.
- De hoogtemeting (barometer) was ook nogal all over the place. Het is echt nodig dat je deze even calibreert, bijv. op basis van GPS even buitenstaan, anders klopt de hoogtemeting (aantal trappen) niet out-of-the-box.
- De batterijduur is voor mij prima, maar wel minder dan wat Garmin zelf aangeeft (10 dagen). De Venu 2s gaat voor mij iets langer mee dan de Venu Sq. Ik denk +1 a +2 dagen (in totaal 5-7 dagen), dus hij moet net iets meer dan 1x per week worden opgeladen (ik gebruik de oximeter 's nachts, als je die niet gebruikt houd je denk ik meer batterij over).
Wat me met name opviel ten opzichte van de Venu Sq:
- De Venu 2s is echt een stukje sneller en responsiever, dat maakt dat het fijner is om er dingen mee te doen, denk ook aan het zetten van timers en dergelijke.
- De User Interface is ook beter en duidelijker dan die van de Venu Sq. Het Garmin ecosysteem is toch ook wat meer ingericht op ronde dan op vierkante watches (dat zie je ook terug in bijvoorbeeld de watch faces en dergelijke). Verder is er een hoop informatie te zien op het horloge zelf, en dat is prettiger dan elke keer naar de app te grijpen. Je kunt bijvoorbeeld heen en weer scrollen in de grafieken, tips lezen etc ...
- De puls oximeter is inderdaad accurater, de hartslagmeter heb ik niet uitgebreid naar gekeken, maar is voor mijn doeleinden vergelijkbaar met die van de Venu Sq.
- De sleep tracking is een leuke extra en als hij werkt (zie vorige lijstje), dan klopt de sleep score ook wel aardig met mijn gevoel over mijn slaap.
- De body battery score op de Venu 2s reflecteert mijn energie niveau beter dan die op de Venu Sq.
- De trilmotor op de Venu 2s vind ik iets fijner dan die van de Venu Sq.
De modellen zijn verder in veel opzichten erg vergelijkbaar.
Als alternatief is er ook nog het grotere broertje: de Venu 2. Die is qua functionaliteit volgens mij niet anders, afgezien van een iets betere batterijduur. Met name geschikt voor grotere polsen. Qua afmeting zit de Venu 2s tussen de Venu Sq en de Venu 2 in. Allemaal hebben ze andere breedtes polsbandjes, die overigens wel zeer makkelijk uit te wisselen zijn en goed betaalbaar.
Ik ben erg tevreden over de Venu 2s. Het is eigenlijk een wat betere, uitgebreidere en luxere Venu Sq Music. Waarbij er natuurlijk ook een vormverschil zit (De Venu 2s is rond en lijkt wat meer op een gewoon horloge). Overall is het van de twee wel het betere model door dat alles net wat uitgebreider en afgewerkter is. Maar ik denk dat het voor de meeste mensen een prijsverschil van EUR 150,- niet waard is. Kun je hem echter afgeprijst krijgen, en gaat het om een verschil van zeg de helft daarvan of minder, dan is de Venu 2s de duidelijk betere keuze, los van de uiterlijke vorm.