Snel of langzaam?
De cpi-waarde kun je bij de meeste gamingmuizen naar smaak instellen via de bij de muis behorende software. Vaak kun je daarbij variëren tussen 100 en 20.000 cpi. Het resultaat is een verschil in snelheid op het scherm. Stel je een muis in op een lage cpi-waarde, dan zul je de muis ver over de muismat moeten bewegen om de cursor naar de andere kant van je scherm te krijgen. Stel je de cpi-waarde hoog in, dan hoef je de muis daarvoor maar een heel klein stukje te bewegen. Beide instellingen hebben voor- en nadelen.
Een lage cpi-waarde wordt meestal gebruikt wanneer precisie wordt gevraagd, bijvoorbeeld bij het snipen. Met een relatief ruime beweging kun je toch heel precies bepalen waar je wilt schieten, je hebt dus veel ruimte voor nuance. Met een hogere cpi-waarde hoef je de muis minder ver te bewegen om de cursor - of je character - op het scherm in beweging te zetten. Een hogere cpi-waarde kan dus handig zijn in games waarin je veel en snel wilt bewegen.
Bij games waarin om beide wordt gevraagd - snel bewegen, maar ook zeer nauwkeurig mikken - kan het handig zijn om de cpi-waarde snel aan te passen. Veel muizen hebben hier een knop voor, waarmee je tussen een aantal zelfgekozen cpi-presets kunt wisselen.
Over het doel van een hogere polling rate kunnen we kort zijn: het zorgt ervoor dat de bewegingen die je met je muis veroorzaakt op het scherm er vloeiender uitzien. De cpi-waarde bepaalt hoe ver je de muis moet bewegen om verandering op het scherm te zien. De waarde van de polling rate bepaalt hoe vaak de positie van de muis aan de pc wordt doorgegeven. Een waarde van 125Hz lijkt daarbij al heel wat. De positie van je muis wordt dan immers 125 keer per seconde doorgegeven. Met een polling rate van 1000Hz wordt al 1000 keer per seconde doorgegeven hoe ver de muis is bewogen. Dat zorgt ervoor dat de beweging van de cursor op je scherm er vloeiender uitziet. Bij de twee muizen die we hier testen, wordt de polling rate nog verder opgevoerd, in de hoop dat bewegingen nog vloeiender ogen. Maar is dat zinvol?
Meer is beter, zul je denken. In principe klopt dat; hoe vaker de positie van je muis wordt doorgegeven, hoe preciezer de beweging in beeld kan worden gebracht. Er spelen echter meer factoren mee dan alleen de polling rate van de muis. Heeft het bijvoorbeeld zin om een hogere polling rate in te stellen als er nog een andere component in je systeem is opgenomen waarvan een van de voornaamste specs in Hz wordt uitgedrukt? Anders geformuleerd: wat heeft een hoge polling rate voor nut als je een monitor hebt waarbij de refresh rate vele malen lager ligt dan de polling rates waar we het hier over hebben? De refresh rate van gamingmonitoren neemt snel toe, maar 144Hz is al heel wat en extreme uitschieters bedragen 360Hz. Menig gamer zal thuis niet verder komen dan 60Hz of 90Hz. Wat heb je in dat geval aan een muis met een polling rate van 8000Hz?
Op de grens van twee frames
We gaan hier niet beweren dat je veel van het effect van een hogere polling rate zult merken, maar het effect is er zeker. Een hogere rate heeft precies het effect dat fabrikanten beloven: hij maakt de beweging van de muis vloeiender, zelfs als je speelt op een monitor met een refresh rate die vele malen lager is dan de polling rate. Hoe dat kan, proberen we duidelijk te maken met de afbeelding onderaan deze pagina.
Je ziet in de afbeelding de situatie geschetst van een monitor met een refresh rate van 120Hz. Uitgaande van een constante framerate zal het scherm elke 8ms een nieuw frame laten zien. De muis geeft echter veel vaker zijn positie door. Interessant zijn de momenten waarop de monitor van frame wisselt. Als de monitor een nieuw frame toont, gebruikt hij daarvoor de informatie uit de laatste update die de muis heeft gegeven. Bij een lagere polling rate zal het moment waarop de monitor van frame wisselt veel minder vaak gelijk vallen met het moment waarop de muis nieuwe informatie verstuurt. Bij een polling rate van 1000Hz is de informatie vaak een milliseconde of meer oud. Bij een polling rate van 8000Hz kan je systeem gebruikmaken van recentere data, waardoor het systeem de positie van de muis nauwkeuriger weer kan geven, ook als je een monitor hebt met een refresh rate die lager is dan de polling rate van de muis. Dat voordeel heb je in dit voorbeeld dus 120 keer per seconde, wat ervoor zorgt dat de beweging van de cursor wel degelijk vloeiender is, ook bij een monitor met een lagere refresh rate.