Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Drie betaalbare full-hd-projectoren

Lichtkanonnen voor de sportzomer

24-06-2021 • 06:00

111

Multipage-opmaak

Inleiding

Na de poulewedstrijden van het EK weten we het zeker: Nederland wordt kampioen! En met verdere versoepeling van de coronamaatregelen in het vooruitzicht kunnen we de glorieuze finale straks, op anderhalve meter, zelfs weer met een hele groep mensen bekijken. En wat wil je dan? Een projector natuurlijk. En dan het liefst eentje die een groot, helder beeld levert én ook nog een beetje betaalbaar is. Wij bekijken drie full-hd-beamers met een lichtopbrengst van minimaal 3400 lumen en een prijs rond 700 euro.

Groter is niet per definitie beter, maar toch is gezamenlijk sport beleven een stuk fijner wanneer je dat voor een immens groot scherm kunt doen, dan wanneer je allemaal rond een tv moet kruipen. Deze zomer is er flink wat sport om te bekijken. Naast het EK voetbal hebben we uiteraard de Tour de France en Wimbledon, maar ook de Olymische Spelen komen eraan en na decennia is het eindelijk ook weer tijd voor een Nederlandse Formule 1 Grand Prix.

En hoewel televisies steeds groter worden, is 'groot' een relatief begrip. Waar we immers bij televisies 65 of 75 inch groot vinden, kun je met een projector gemakkelijk een beeld projectoren met tweemaal die diagonaal, ofwel viermaal de oppervlakte. Wil je groot kunnen projecteren, dan heb je, zeker als je overdag met beperkte verduistering wilt kijken, wel een beamer met een hoge lichtopbrengst nodig. Projectoren die voor home-cinemagebruik bedoeld zijn, leveren vaak een zeer nauwkeurige kleurweergave en een hoog contrast, maar blinken niet uit in helderheid. Ben je op zoek naar een lichtkanon, dan ben je doorgaans zelfs beter af met een goedkoper model met een meer all-round insteek.

betaalbare 1080p projectoren

Voor deze test vergelijken wie drie populaire full-hd-projectoren: de Epson EH-TW750, Acer P5530 en Optoma HD29e. In alle gevallen gaat het om een compact model dat eenvoudig mee te nemen en binnen een paar minuten op te stellen is. De opgegeven lichtopbrengst van de apparaten loopt uiteen van 3400 tot 4000 lumen en de laagste prijzen in onze Pricewatch variëren van 650 tot 730 euro. Tijd om uit te zoeken wat je met deze projectoren in huis haalt en welk van de drie de beste is.

De basis van projectie

Met de komst van steeds grotere, betaalbare televisies is projectie in de afgelopen jaren een beetje in onmin geraakt. Voor regulier tv-kijken volstaat een grote televisie in de meeste gevallen en zelfs de beleving van films is prima op een grote tv, zeker als je dicht genoeg bij het scherm zit. Soms gaat er echter niets boven groot en groot is precies waar projectoren in uitblinken, zeker als we naar inches-per-euro kijken. Met elk van de door ons geteste projectoren is makkelijk een beeld met een diagonaal van 100" te projecteren, wat oppervlakte betreft bijna twee en een half maal zo groot als een 65"-tv. Groter kan ook, al geldt dat de hoeveelheid licht die de projector produceert, dan over een grotere oppervlakte verdeeld wordt, waardoor de maximale helderheid snel afneemt.

Helderheid en contrast

Helderheid en contrast zijn in elk geval twee zaken om goed bij stil te staan als we het over projectoren hebben. Zelfs projectoren met een hoge lichtopbrengst, zoals we hier testen, hebben in vergelijking met televisies een beperkte maximale helderheid. Afhankelijk van het type scherm waarop je projecteert, kun je met de hier besproken modellen uitgaan van ergens tussen 100 en 300cd/m² bij projectie van een 100" groot beeld. Zeker de lagere kant van dat spectrum houdt niet over als je overdag in een matig verduisterde ruimte wilt kijken.

Een tweede punt om rekening mee te houden is namelijk dat het donkerste zwart van een projectiebeeld het wit van jouw scherm of muur is. Een projector kan immers geen licht wegnemen, maar alleen toevoegen. Projecteer je in een niet-verduisterde ruimte, dan is het wit van het scherm dat je ziet zonder dat de projector aanstaat, meteen het donkerste zwart dat het beeld kan bevatten. Om die reden is het bij gebruik van een normaal wit scherm noodzakelijk om de ruimte goed te verduisteren voor een optimaal contrast bij projectie. Er zijn ook grijze schermen die het zwartniveau verbeteren, maar doorgaans tegelijk de algehele helderheid verlagen. Daarnaast bestaan er ambient light rejecting (alr) projectieschermen die het licht op een specifieke manier weerkaatsen en zo helpen om het negatieve effect van invallend strooilicht te verminderen, maar dergelijke schermen zijn doorgaans erg prijzig.

Nu klinkt dit wellicht als een afknapper, maar met een projector die voldoende extra licht weet toe te voegen aan het omgevingslicht, kun je overdag ook op een witte muur of wit scherm toch een heel redelijk plaatje tevoorschijn toveren, ook in een niet geheel verduisterde ruimte. Houdt er echter rekening mee dat je op een zonnige middag op een muur direct naast het raam geen goede resultaten kunt behalen met een projector. De gordijnen dichttrekken of een donkere plek in de kamer uitzoeken zal vaak nodig zijn voor een bruikbaar plaatje.

Lcd en dlp

Er zijn verschillende technieken om digitale beelden te projecteren, waarbij je in het betaalbare segment feitelijk keuze hebt uit twee smaken: lcd en dlp. De manier waarop beide het beeld opbouwen, verschilt sterk, met beide hun eigen voor- en nadelen.

werking lcd-projector
Vereenvoudigde weergave van de werking van een lcd-projector

De werking van lcd-projectoren is het gemakkelijkst uit te leggen. Het witte licht van een lamp-, led- of laserlichtbron wordt door drie dichroïsche spiegels gestuurd. Die spiegels breken het licht op in rode, blauwe en groene lichtbundels. Elk van deze lichtbundels wordt door een eigen lcd-paneel gestuurd, waarbij die panelen per pixel licht kunnen doorlaten of juist tegenhouden. De rode, groene en blauwe beelden van de drie lcd-panelen worden vervolgens door een prisma weer samengevoegd tot één beeld dat alle kleuren bevat, en via de lens op het scherm geprojecteerd.

werking dlp-projector
Schematische weergave van de werking van een dlp-projector

Betaalbare dlp-projectoren werken heel anders. In dat soort apparaten bevindt zich één digital mirror device, of dmd. Dat is een chip die bestaat uit een raster van minuscule spiegeltjes die elke gemonteerd zijn op een 'wip' en zo naar links of naar rechts geklapt kunnen worden. Deze chip wordt verlicht door een witte lichtbron en afhankelijk van de richting van de spiegeltjes wordt het licht ofwel gereflecteerd naar de lens en het scherm, ofwel de andere kant op naar een donkere ‘opvangbak’ in de projector. Omdat voor elke pixel een eigen spiegel beschikbaar is, kan op deze manier een monochroom beeld geprojecteerd worden, waarbij nuances in helderheid verkregen worden door de spiegeltjes heel snel heen en weer te laten bewegen. Afhankelijk van de tijdsduur waarbinnen het licht naar de lens wordt gereflecteerd, ontstaat zo een lichtere of donkerdere pixel.

Betaalbare dlp-projectoren hebben zoals gezegd slechts één beeldchip. Om toch een kleurenbeeld te projecteren, wordt een slimme truc uitgehaald. Tussen de lamp en de dmd-chip wordt een kleurenwiel geplaatst dat in ieder geval verschillende kleursegmenten bevat, doorgaans ten minste een rood, een groen en een blauw segment. Door dit wiel heel snel te laten draaien, komt er achtereenvolgens dus telkens een andere kleur licht op de dmd-chip terecht en wordt steeds een rood, groen of blauw beeld door de lens naar het scherm gestuurd. Omdat dit met hoge snelheid gebeurt - de kleurenwielen in moderne dlp-projectoren laten per beeld meestal vijf- of zesmaal de complete kleurenserie voorbijkomen - herkennen onze hersenen de rode, groene en blauwe beelden niet los van elkaar, maar ‘mengt’ ons brein deze tot één plaatje dat alle kleuren lijkt te bevatten.

Daarmee heeft dlp een aantal potentiële voordelen boven lcd. Het ‘lichtpad’ is een stuk simpeler en omdat er slechts één chip wordt gebruikt in plaats van drie panelen, is de uitlijning van de kleuren ook altijd perfect. Een ander potentieel voordeel van dlp-technologie is het hogere contrast. Anders dan bij lcd-projectoren, waarbij de panelen hun best moeten doen om licht te blokkeren bij de weergave van zwarte beelden, stuurt een dlp-chip het licht gewoon helemaal niet naar de lens, waardoor er in theorie ook geen licht kan doorlekken.

Regenboog en kleurhelderheid

Dlp heeft echter ook een paar nadelen ten opzichte van lcd. Zolang je naar één punt op het scherm kijkt, valt de meeste mensen niets vreemds op aan het beeld van een dlp-projector. Bij snelle oogbewegingen, bijvoorbeeld bij het lezen van ondertiteling, valt het sommige mensen wél op dat wit beeld eigenlijk uit verschillende kleuren bestaat. Witte tekst van de ondertiteling lijkt tijdens de beweging van de ogen te bestaan uit rode, groen en blauwe elementen. Dit wordt ook wel het regenboogeffect genoemd. De ene persoon valt het sterk op, de ander ziet het helemaal niet. Moderne dlp-projectoren zoals wij die hier testen, hebben gelukkig veel minder last van dit probleem dan eerdere generaties. Door het kleurenwiel uit te rusten met meer segmenten en het wiel op hogere snelheid te laten draaien, volgen de kleuren elkaar sneller op, wat tot minder ‘mengfouten’ leidt.

Een tweede valkuil van sommige dlp-projectoren is de kleurweergave. Om extra hoge helderheden te halen, voegen veel fabrikanten een transparant deel toe aan hun kleurenwielen. Behalve rode, groene en blauwe delen bevat het wiel bij dat soort apparaten dus ook een vak dat het lamplicht ongefilterd doorlaat. Voordeel is dat de projectoren wit licht hierdoor zeer helder kunnen projecteren. Nadeel is dat de gekleurde vakken in het kleurenwiel kleiner worden en er per omwenteling dus minder kleur geprojecteerd kan worden. De helderheid van wit licht is bij een projector met een doorzichtig vlak in het kleurenwiel dus aanzienlijk hoger, terwijl de helderheid van kleuren juist lager uitvalt. Het resultaat is een beeld waarbij kleuren relatief donker en ingetogen worden weergegeven. Vooral bij dataprojectoren die geoptimaliseerd zijn voor een hoge lichtopbrengst, is dit vaak het geval. Bij sommige dlp-projectoren kun je kiezen of je het witte deel van het kleurenwiel al dan niet wilt gebruiken. Als de brilliant-color-functie wordt uitgeschakeld, wordt het witte deel overgeslagen. Hierdoor neemt de helderheid van de projector af, maar wordt de kleurweergave beter.

Testverantwoording

We hebben de projectoren bekeken met verschillende soorten videobeelden, waaronder 1080p24-filmbeelden, en 1080i50- en 1080p50-videomateriaal. Geen van de geteste projectoren beschikt over een ingebouwde tuner, dus om televisiebeelden weer te geven moet je een externe beeldbron gebruiken. In het ideale geval is dat een settopbox die een digitaal kabel- of iptv-signaal in 1080i50- of 1080p50-resolutie uitstuurt, maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een Chromecast-stick in de projector te steken om zo een webstream naar de projector te casten. Houd er bij het casten vanuit apps als NPO Start en Ziggo Go wel rekening mee dat de beeldkwaliteit doorgaans significant lager is dan bij een digitaal kabel- of iptv-signaal. Niet alleen de beeldscherpte is minder goed, maar ook de framerate is in veel gevallen lager, waardoor het beeld minder soepel oogt.

We hebben daarnaast naar de ingebouwde luidsprekers van de drie projectoren geluisterd. De conclusie daarover zullen we meteen verklappen. Het geluid dat deze appraten produceren, is in alle gevallen zeer matig en bovendien beperkt wat maximaal volume betreft. Buiten een externe beeldbron heb je dus ook externe luidsprekers nodig om een beetje prettig van de sportzomer te genieten met deze projectoren.

Metingen

Buiten subjectieve tests hebben we de projectoren doorgemeten op helderheid, contrast, grijsweergave, kleurweergave, inputlag, energiegebruik en geluidsproductie. Dat laatste is tijdens een rumoerige pot voetbal wellicht niet het belangrijkste. Houd er echter rekening mee dat projectoren, zeker compacte apparaten zoals hier getest, een duidelijk hoorbare ventilator aan boord hebben om de lamp te koelen.

Alle aan beeld gerelateerde metingen hebben we uitgevoerd met Calman Ultimate-kalibratiesoftware in combinatie met een Spectracal C6 HDR-colorimeter. De metingen zijn uitgevoerd in een geheel verduisterde ruimte met de colorimeter gericht op de lens van de projector.

Om de beeldkwaliteit van de projector inzichtelijk te maken, berekent de software voor zowel grijs- als kleurtinten de zogenaamde ΔE 2000, waarmee de afwijking ten opzichte van perfecte weergave wordt aangegeven. Hierbij geldt dat een ΔE van 1 of lager als perfect beschouwd kan worden en 3 of lager met het blote oog niet zichtbaar is. Afwijkingen boven 3 kunnen wel zichtbaar zijn en hierbij geldt uiteraard dat hoger slechter is.

Om de helderheid van het beeld ten opzichte van televisies en monitoren inzichtelijk te maken, meten we ook hoeveel licht wordt gereflecteerd vanaf een 100" groot, matwit scherm met een gain van 1,0. Uiteraard geldt dat je heel andere waarden krijgt als je groter of kleiner projecteert, of gebruikmaakt van een scherm met andere karakteristieken.

De inputlag, de vertraging tussen het moment dat de beeldbron het signaal via HDMI uitstuurt en het moment waarop het beeld daadwerkelijk wordt weergeven, hebben we getest met een Leo Bodnar-inputlagtester in 1080p60-modus. We hebben de inputlag zowel in de standaardmodus als in een speciale gamemodus gemeten, wanneer zo'n modus beschikbaar is. Een lage inputlag is belangrijk bij het spelen van games waarbij reactiesnelheid telt.

De geluidsproductie van de projectoren ten slotte hebben we gemeten met een Brüel & Kjær 2238-geluidsdrukmeter, waarbij we het geluid op 50 centimeter afstand op vijf plaatsen rondom en boven de projector hebben gemeten en het hoogst gemeten geluidsniveau hebben genoteerd.

Epson EH-TW750

Epson is een grootmacht op projectiegebied. Het Japanse bedrijf heeft een uitgebreid productgamma met beamers voor zakelijk gebruik, onderwijs en homecinema, en levert daarbij modellen variërend van groot en superhelder tot ultracompact. Voor deze test bekijken we de EH-TW750, een full-hd-projector met een opgegeven helderheid van 3400 lumen en een winkelprijs vanaf 650 euro, waarmee het de goedkoopste projector in de test is. We bespreken de Epson EH-TW750 als eerste, omdat dit de enige projector in de test is die gebruikmaakt van lcd-technologie. De apparaten van Acer en Optima zijn singlechip-dlp-projectoren. Epson is sinds jaar en dag voorvechter van lcd-projectie en maakt, in het betaalbare segment, uitsluitend gebruik van deze technologie.

Epson EH-TW750

De EH-TW750 is een compact apparaat dat 30x25x9cm meet en 2,8kg weegt. De projector heeft een lens met een bescheiden zoomfactor van 1,2. Dit betekent dat het beeld tot 20 procent vergroot kan worden zonder de projector te verplaatsen. Om een beeld met een diagonaal van 100" te projecteren, is vanaf de lens gemeten minimaal 2,3 meter afstand tot het scherm nodig. De projector heeft aan de voorzijde een uitschuifbaar pootje waarmee het apparaat omhoog gericht kan worden om zo ook het beeld op te tillen. Digitale keystone correction voorkomt daarbij dat het geprojecteerde beeld trapezevormig wordt. De keystoneaanpassing is er bij de Epson-projector niet alleen verticaal, maar ook horizontaal. In beide gevallen gaat het om digitale correctie, wat betekent dat er pixels van het beeld verloren gaan en de beeldscherpte afneemt. Idealiter plaats je de projector dus recht voor het scherm of de muur, zodat deze correctie niet nodig is.

Epson EH-TW750

De TW750 zit vrij ruim in de aansluitingen. Naast twee HDMI-poorten zijn er een vga-ingang en een composiet-videopoort met bijbehorende analoge audio-ingang. Audio-uit is er ook, in de vorm van een 3,5mm-stereoaansluiting, handig om direct een speakerset aan te sluiten en zo de zeer matige ingebouwde luidspreker te omzeilen.

Helderheid, kleur en contrast

De projector heeft verschillende beeldmodi, waarvan Dynamic de hoogste lichtopbrengst produceert, maar daarbij lichtere tinten met een duidelijk groene kleurzweem weergeeft. Schakelen we over naar de Bright Cinema-stand, dan verliest de projector ongeveer 20 procent aan piekhelderheid, maar levert hij in ruil daarvoor wel een beeld dat over de het hele bereik een correcte kleurbalans heeft. In deze heldere bioscoopstand komt het gemiddelde gamma uit op 1,57, wat betekent dat de middentonen tussen zwart en wit véél te helder worden weergeven. Dat is een bewuste keuze om ervoor te zorgen dat het beeld ook in niet-verduisterde ruimten goed zichtbaar is, iets waar de EH-TW750 inderdaad goed in slaagt. Wil je een zo kloppend mogelijk beeld, dan is de normale Cinema-modus de beste keuze.

Bij gebruik van ons 100" grote, matwitte scherm meten we dan standaard een helderheid van 124cd/m², minder dan de helft van wat we in de dynamische stand meten en feitelijk te weinig voor projectie in een ruimte met veel omgevingslicht. Dat komt doordat de projector de lamp bij deze instelling standaard in de zuinigere ecomodus schakelt. Dit kun je handmatig weer aanpassen naar vol vermogen, waarna de helderheid uitkomt op ongeveer 215 cd/m², wat vergelijkbaar is met de Bright Cinema-stand.

Epson EH-TW750 grayscale

Tenzij je het laatste beetje helderheid uit de projector wilt halen, is de Cinema-modus met de lamp op vol vermogen de beste optie in een ruimte met (matig) omgevingslicht. Daarbij komen we bij het meten van twintig grijstinten uit op een gemiddelde ΔE-afwijking van 6,3. Bij meting van de colorcheckerkaart met grijstinten én veelvoorkomende kleurtinten is de afwijking in de Cinema-stand met gemiddeld 5,3 redelijk nauwkeurig.

Epson EH-TW750 colorchecker

Een ronduit zwak punt van de Epson EH-TW750 is het contrast. Epson claimt zelf een contrastwaarde van 16.000:1 en hoewel opgegeven contrastratio's bij projectoren altijd schromelijk overdreven zijn, ligt de daadwerkelijk gemeten contrastwaarde van ongeveer 270:1 daar héél ver vandaan. De TW750 scoort op dit punt ook het minst van alle projectoren in de test en in de licht verduisterde ruimte is al snel zichtbaar dat zwart bij deze projector niet écht zwart, maar donkergrijs is.

Inputlag

Projectoren blinken over het algemeen niet uit als het op inputlag aankomt en de EH-TW750 is daarop geen uitzondering. De projector heeft een speciale gamemodus, maar die lijkt geen invloed te hebben op de snelheid waarmee het signaal verwerkt wordt. In elke modus kwamen wij uit op 51ms, ofwel een vertraging van ruim drie beelden bij 60Hz-weergave.

Energiegebruik en geluid

Met de lamp op vol vermogen verbruikt de projector ongeveer 270W; in ecomodus zakt het verbruik naar 188W. De hoogste geluidsdruk meten we rechts van de projector aan de kant waar de lucht het apparaat uitgeblazen wordt. Op 50cm afstand geeft onze meter 48dB aan, waarmee de projector duidelijk hoorbaar is. In ecomodus zakt het geluidsniveau terug naar 37dB: half zo luid.

Beeldverwerking

De EH-TW750 wordt op Epsons website onder de home-cinemaprojectoren geschaard en de beeldverwerking van het apparaat is heel behoorlijk. Interlaced video wordt netjes verwerkt, zonder sporen van aliasing of trillende beeldlijnen. De projector heeft geen geavanceerde functies als beeldinterpolatie, maar video met verschillende framerates wordt haperingsvrij weergegeven. Omdat de projector geen gebruikmaakt van dlp-technologie, is er bovendien geen sprake van het regenboogeffect dat bij dlp-projectoren kan optreden, en is de helderheid van wit en kleurtinten goed in balans.

Acer P5530

Acer P5530

Acer heeft een uitgebreid aanbod aan projectoren, waaronder een aantal compacte full-hd-modellen met hoge lichtbopbrengst. De door ons geteste P5530 is daarvan de populairste in de Pricewatch en is te koop vanaf net iets meer dan 720 euro. Het apparaat meet 31x21x10cm, weegt 2,7kg en wordt geleverd inclusief draagtas, zodat je de projector makkelijk mee kunt nemen. Net als alle andere projectoren van Acer maakt de P5530 gebruik van dlp-technologie, waarbij de projector één dmd-chip gebruikt. In de Pricewatch vinden we de P5530 terug vanaf 725 euro, al geldt dat de meeste shops er zo'n 100 euro meer voor vragen.

De projector belooft een helderheid van 4000 lumen en heeft een zoomlens met een vergrotingsfactor van 1,3x. Lukt het niet om de projector recht voor het scherm te zetten, dan is digitale keystonecorrectie in zowel het horizontale als het verticale vlak beschikbaar. Om een 100" groot beeld te projectoren, is net als bij de Epson EH-TW730 minimaal 2,3 meter afstand tot het scherm nodig.

Acer P5530

De P5530 is een projector met een zakelijke insteek, wat we terugzien als we naar de aansluitingen kijken. De projector heeft naast twee HDMI-ingangen twee VGA-ingangen en een VGA-uitgang, een seriële poort en een RJ45-netwerkaansluiting voor bediening en beheer op afstand. Een composietvideo-ingang ontbreekt evenmin, net als een 3,5mm-audio-in/uitgang. De laatste komt goed van pas om een actieve speakerset aan te sluiten, want zoals we in de inleiding al schreven, is de audio van de ingebouwde luidsprekertjes in alle geteste projectoren van bedenkelijke kwaliteit.

Helderheid, kleur en contrast

De P5530 heeft een hele rits beeldpresets waarvan Helder zoals verwacht het helderste plaatje oplevert. In deze modus meten we, gereflecteerd vanaf ons 100" grote, matwitte scherm een piekhelderheid van bijna 470cd/m² en daarmee is de Acer de helderste projector uit de test. Daar moeten we een paar kanttekeningen bijzetten. Ten eerste is het beeld in deze modus véél te groen; grijstinten zijn feitelijk groentinten. Daarnaast gebruikt de P5530 een kleurenwiel met een transparant segment, waardoor de helderheid van wit licht enorm toeneemt, maar de kleuren in helderheid achterblijven. De nogal misleidende brilliant-colorfunctie, die gebruikmaakt van het transparante segment van het kleurenwiel, is in de helderste modi uiteraard toegepast.

Acer P5530

Zoeken we naar een beeldstand waarbij de kleurprestaties in orde zijn en de helderheid van de projector nog hoog genoeg is om in een matig verduisterde ruimte te kunnen projecteren, dan komen we na wat proberen uit bij de Gebruiker-modus. De helderheid gemeten vanaf het scherm is dan nog altijd een respectabele 300cd/m², hoewel ook hierbij geholpen door het transparante kleursegment. Op de weergave van grijstinten heeft dat geen negatieve invloed. Direct naar de lens gemeten zien we een net kleurverloop met een gemiddelde ΔE van 3,7 en een gemiddelde gammawaarde die de beoogde 2,2 vrijwel perfect benadert.

Acer P5530

De kleurweergave is ten opzichte van wit- en grijstinten te donker, wat goed te zien is in het screenshot hierboven, waarbij de onderste helft van de kleurvakjes de gewenste tint en helderheid toont en de bovenste de daadwerkelijke meetresultaten. Grijstinten hebben een lichte groenzweem, maar omdat 100 procent wit als referentiewaarde wordt genomen, klopt de gemeten helderheid van de grijstinten wél goed. Bij meting van de kleurvlakken zien we dat de tint over het algemeen vrij goed is, maar de helderheid in alle gevallen veel te laag. Dit is op te lossen door de brilliant-colorfunctie uit te schakelen. De gemiddelde ΔE bij bovenstaande colorcheckertest neemt dan af van 7,8 naar 5,9, maar het beeld krijgt tegelijk een wat rode tint en de maximale helderheid gemeten vanaf het scherm zakt naar 118cd/m².

Het contrast van de Acer P5530 is relatief goed. Ook deze projector haalt de fabrieksopgave van 20.000:1 uiteraard bij lange na niet, maar met een gemeten contrast van 1638:1 is het in dit opzicht wel de beste uit de test. Dat is overigens met dynamische lampdimming ingeschakeld, waarbij de lamp automatisch minder helder wordt als er geen lichte elementen in beeld zijn. Schakelen we die dynamische dimming uit, dan blijft de projector steken op 635:1, wat nog altijd de beste score van de drie geteste modellen is.

Inputlag

We hebben de inputlag van de projector bij alle beschikbare presets gemeten en in alle gevallen levert dat hetzelfde resultaat op: 53ms. Hoewel de projector technisch heel anders in elkaar steekt dan de Epson EH-TW750, is de inputlag van beide modellen vrijwel identiek en bedraagt de vertraging ruim drie beelden bij 60Hz-signalen.

Energiegebruik en geluid

Afhankelijk van de gebruikte beeldmodus laat de projector de lamp dynamisch dimmen en samen met die lamp verandert ook het toerental van de ventilator. Dat laatste is technisch gezien logisch, maar vestigt in de praktijk wel aandacht op het ventilatorgeluid dat door de wisselingen niet monotoon is. Het maximale geluidniveau meten we ook bij de P5530 links van de projector en op 50cm afstand is de geluidsdruk daar 40dB met de ventilator in de hoge stand, wat lekker stil is. In ecomodus of met automatische dimming ingeschakeld neemt dat af tot 37dB. Daarmee is de projector zoals gezegd stil, maar wij vonden het variërende geluidsniveau in de praktijk tegelijk wat afleidend. Het energiegebruik van de projector is maximaal zo'n 277W, in lijn met de andere twee beamers in deze test.

Beeldverwerking

De P5530 is in de basis een dataprojector, maar dat wil niet zeggen dat de projector niet goed overweg kan met (interlaced) videosignalen. Progressive video wordt toch al goed weergeven en ook interlaced videomateriaal ziet er goed uit, zij het een tikje minder scherp dan op Epsons EH-TW750. Fijne details worden soms licht trillend weergegeven, wat verraadt dat niet de allerbeste deinterlacing-methodes worden gebruikt. Bij voorkeur voed je de P5530 dus met een 1080p-signaal, wat de meeste settopboxen in de praktijk prima kunnen uitsturen.

Wie gevoelig is voor het regenboogeffect van dlp-projectoren, heeft aan de P5530 helaas geen goede koop. Wij weten niet precies wat voor kleurenwiel er in deze projector wordt gebruikt, maar wij gokken dat het een zevensegmentswiel is met rgbrgbw-indeling, ofwel zes kleurvlakken en één transparant vlak. Bij het lezen van ondertitels en andere snelle oogbewegingen konden wij het regenboogeffect tijdens onze test duidelijk ontwaren, duidelijker dan wat we onlangs bij duurdere homecinemaprojectoren gezien hebben. Niet iedereen is hier even gevoelig voor, maar het is zeker iets om rekening mee te houden.

Een aardige optie van de projector is LumiSense+. De P5530 is voorzien van een ingebouwde lichtmeter. Bij gebruik van LumiSense+ meet de projector het omgevingslicht en past hij de helderheid van het beeld automatisch aan de omstandigheden aan. In een compleet verduisterde ruimte is de maximale helderheid van deze projector namelijk érg hoog. Dan is het beter om de lamp te dimmen om zo een beter zwartniveau te krijgen, terwijl je overdag de complete lichtopbrengst tot je beschikking wilt hebben. Behalve automatische helderheid is er ook een Dynamisch Zwart-functie. Deze past het niveau van donkere tinten automatisch aan aan het omgevingslicht en verandert daarmee de gammaweergave. In de praktijk werkt dit vrij goed om ook donkere details zichtbaar te maken als er (veel) omgevingslicht is.

Optoma HD29He

Optoma HD29e

De derde projector die we hebben getest, is afkomstig van Optoma, een merk dat in Nederland wat minder bekend is dan Epson en Acer, maar een van de grootste spelers is binnen de markt voor projectoren. Optoma heeft een breed productgamma en op het moment van schrijven vinden we in onze Pricewatch maar liefst 120 modelvemeldingen terug, waarmee Optoma alleen Epson voor zich moet dulden. De HD29He, die wij hebben getest, is een compacte projector die 31x24x11cm meet en 3,3kg weegt. Daarmee is de projector de grootste en zwaarste uit de test, maar de onderlinge verschillen zijn minimaal. De laagste winkelprijs waarvoor we de projector in de Pricewatch terugvinden, is 720 euro, vergelijkbaar dus met de Acer P5530.

Ook deze dlp-projector maakt gebruik van een dmd-chip met full hd, maar de specificaties verschillen toch sterk van die van het Acer-model. De projector kan namelijk ook 4k60- en 1080p120-signalen verwerken en is 'HDR Compatible'. Wat dat in de praktijk betekent, bespreken we verderop.

De Optoma HD29He heeft een zoombereik van slechts 1,1x, wat betekent dat het beeld optisch maximaal 10 procent vergroot kan worden. Daar komt bij dat de projector flink wat afstand nodig heeft om een groot beeld te projecteren. Voor een 100" groot beeld moet de afstand tot het scherm minimaal 3,4 meter zijn en dat is ruim een meter meer dan wat de modellen van Epson en Acer nodig hebben. Ben je klein behuisd, dan is dit dus niet de ideale projector om écht groot te projecteren. Ook voor de HD29He geldt dat er digitale keystonecorrect in horizontale en verticale richting beschikbaar is, waarbij (in theorie) hoeken tot veertig graden gecompenseerd kunnen worden. Omdat dat ook bij deze projector digitaal gebeurt, gaat dat sterk ten koste van de beeldkwaliteit. Vermijd keystonecorrectie daarom wanneer mogelijk.

Optoma HD29e

Kijken we achter op de projector, dan valt op dat Optoma het simpel heeft gehouden. Naast twee HDMI-poorten vinden we alleen een USB-poort en een 3,5mm-audio-uitgang. Analoge videoaansluitingen en VGA ontbreken in het geheel. Of dat in de praktijk een gemis is, betwijfelen we, maar oudere apparatuur zonder HDMI is dus niet te gebruiken met deze projector.

Helderheid, kleur en contrast

Optoma belooft dat de HE29He 3600 lumen kan leveren, waarmee dit model zich wat helderheid betreft tussen de apparaten van Acer en Epson zou nestelen. In de praktijk meten we in de Vivid-stand 427cd/m², gereflecteerd vanaf ons 100" grote, matwitte scherm. Dat is inderdaad iets minder dan wat Acer uit de P5530 weet te persen. Ook hier gaat het echter om een stand waarbij van kleurnauwkeurigheid weinig sprake is en waarbij de brilliant-colorfunctie maximaal gebruikt wordt. Betere resultaten krijgen we met de Bioscoop-stand, waarmee we op ons scherm nog altijd 300cd/m² meten en het grijsverloop een stuk nauwkeuriger is. Sterker nog, met een gemiddelde ΔE van 4,1 doet Optoma het hier gewoon prima.

Optoma HD29e

Meten we behalve grijstinten ook kleurvlakken, dan zien we net als bij de projector van Acer dat kleuren er relatief donker vanaf komen in de bioscoopstand, opnieuw het resultaat van het gebruik van een transparant segment in het kleurenwiel dat de helderheid van grijstinten oppept. Schakelen we over naar de Referentie-modus, dan klopt de helderheid van kleuren beter, maar is de afwijking bij de grijstinten juist wat groter, waardoor de gemiddelde ΔE bij de colorcheckertest zelfs iets toeneemt.

Optoma HD29e

Het contrast van de Optoma HD29He is in orde. Afhankelijk van de gekozen beeldmodus meten we circa 500:1. Wat bij ons testmodel wel opviel, is dat er een hotspot zichtbaar was in het geprojecteerde beeld. Op ongeveer een derde vanaf de linkerkant was een lichtere plek aanwezig, die vooral bij de weergave van egale kleurvlakken zichtbaar was. Dit is waarschijnlijk een probleem van ons specifieke exemplaar, al kunnen we niet uitsluiten dat het ontwerp van het lichtpad binnen de projector hier invloed op heeft.

Inputlag

Optoma positioneert de projector duidelijk als een apparaat voor gamers, met niet alleen een 1080p120-modus, maar ook een speciale 'enhanced gaming'-instelling, die de inputlag verlaagt. Standaard is de inptlag bij 60Hz-signalen 33ms, met enhanced gaming ingeschakeld daalt dat naar een zeer respectabele 16,4ms. In 1080p120-modus meten we zelfs slechts 8,7ms. Daarmee scroort de Optoma HE29He op dit punt veel beter dan de projectoren van Epson en Acer.

Energiegebruik en geluid

De HD29He verbruikt in standaardmodus 284W en in ecomodus daalt dat naar net iets meer dan 200W. Stil is de projector helaas niet. Met de lamp op vol vermogen meten we op 50cm links van de projector 48dB; in de ecostand gaat daar 6dB vanaf.

Beeldverwerking

De Optoma HD29He kan overweg met een grote hoeveelheid videosignalen. Uiteraard SD en HD, maar ook Ultra HD-beelden kunnen weergegeven worden, uiteraard wel gedownscaled naar 1080p. De beeldverwerking is netjes en ook interlaced materiaal ziet er goed uit op deze projector. Optoma claimt dat de projector hdr-compatible is en dat klopt technisch gezien inderdaad. HDR10-materiaal wordt correct weergegeven, waarbij je de keuze hebt uit de opties 'bright', 'standaard', 'film' en 'details' om hdr-beelden weer te geven. De onderlinge verschillen zijn naar onze mening beperkt, behalve dat de bright-modus de algehele helderheid flink oppept. Onder de streep blijft staan dat van een echt hdr-effect geen sprake is, daarvoor is het contrast van de projector te beperkt.

Dan blijft de vraag in hoeverre het regenboogeffect zichtbaar is bij deze projector. Het slechte nieuws is dat we het opbreken van wit in de primaire kleuren rood, groen en blauw bij deze projector net zo zeer zien als bij het model van Acer. Ben je gevoelig voor het regenboogeffect, dan is dat dus een mogelijke dealbreaker.

Conclusie

De drie projectoren die we in deze round-up vergelijken, hebben elk hun eigen sterke en zwakke punten. Epsons EH-TW750 biedt prima beeldverwerking, heeft een vrij nauwkeurige balans tussen de heldherheid van wit en kleurtinten, en is de goedkoopste projector uit de test. Nadeel is dat het zwartniveau van dit apparaat erg tegenvalt, waardoor gebruik in een écht verduisterde ruimte niet aan te raden is. Voor het kijken naar sport in een matig verlichte kamer is de EH-TW750 echter prima geschikt, ook al is het de minst heldere projector van de drie.

De Acer P5530 produceert juist het helderste beeld van de drie modellen, maar boet daarvoor wel in aan kleurhelderheid. Als we brilliant color uitschakelen en de helderheid van grijs- en kleurtinten wél op elkaar afgestemd zijn, verliest dit model het van Epson wat helderheid betreft. De vraag is natuurlijk of het voor het kijken naar sport belangrijk is om de kleurbalans perfect op orde te hebben. Til je daar niet zo zwaar aan, dan is dit een prima projector, die ook in een kamer met redelijk wat omgevingslicht nog een prima zichtbaar plaatje kan projecteren. Nadeel van de gebruikte dlp-technologie is dat verschillende kleuren ná elkaar geprojecteerd worden, waardoor je soms kunt zien dat het beeld uit rode, groene en blauwe subbeelden bestaat. Ben je gevoelig voor dit regenboogeffect, dan is deze projector wellicht minder geschikt voor jou.

Datzelfde geldt voor de Optoma HD29He, die eveneens van de dlp-techniek gebruikmaakt en het regenboogeffect in dezelfde mate vertoont. De projectoren van Acer en Optoma lijken toch al sterk op elkaar. Voordeel van de Optoma HD29He voor gamers is dat deze een veel lagere inputlag heeft, net als de mogelijkheid om 1080p120-signalen weer te geven. Nadeel van de Optoma is het zeer beperkte zoombereik, wat in combinatie met de relatief grote afstand tot het scherm die het apparaat nodig heeft, tot beperkingen kan leiden. Download voor aanschaf de handleiding en controleer goed of jouw kamer zich leent voor dit model, is ons advies.

Het uitroepen van één winnaar uit dit drietal is lastig. Ben je gevoelig voor het regenboogeffect, dan is de Epson EH-TW750 de beste keuze. Met zijn winkelprijs van circa 650 euro is dit model ook nog eens zo'n 100 euro goedkoper dan de andere twee. Wil je een zo helder mogelijk beeld en vind je het niet erg als dat ten koste gaat van de nauwkeurigheid van de kleurweergave? Dan komt Acers P5530 als winnaar uit de bus. Wil je ook graag gamen op een groot scherm, dan zijn de modellen van Epson en Acer gezien hun hoge inputlag minder geschikt, en is de Optoma HD29e juist de beste keuze.

Reacties (111)

111
111
57
9
0
52
Wijzig sortering
Met de opkomende vakanties misschien ook een idee om eens in die goedkope mini LED beamers te duiken? Ik ben wel benieuwd hoe deze dingen uit een normale test komen want ze lijken erg handig om mee te nemen voor in de caravan, tent of armoedige hotelkamer.
Ik heb een lg pf50ks, en die kan echt wel in mijn ruimte 88-90” vullen met prima beeld. Smartapps en snelheid zijn om te huilen maar met shield eraan niks te klagen.
Ik gebruik m'n qumi q8, fantastisch beeld en echt extreem compact en fluisterstil!

[Reactie gewijzigd door Whiskey48 op 22 juli 2024 21:08]

Ik gebruik ook al een paar jaar een projector (Acer H6517ST), het is best een leuke ervaring, maar weet niet of ik het zou aanraden.
TV's van 75" krijg je al voor onder de €1000, geen idee hoe goed deze presteren, onder de meeste omstandigheden waarschijnlijk beter dan een projector. Vooral nu tijdens de zomermaanden, met lekker veel en lang licht, zonder verduisterende rolluiken is mijn projector onbruikbaar.

Voor een projector moet het helemaal duister zijn, het liefst met de muren donkergrijs (of helemaal zwart) voor een maximaal contrast.
In dat geval zou ik ook geen van deze 3 aanschaffen, maar een projector voor fatsoenlijk home theater gebruik, met lagere helderheid ie. minder 'lumen'.
Ben het helemaal met je eens. Ik heb jaren een Epson als primair scherm gebruikt, maar in de zomer was het soms lastig dingen goed te kunnen zien. Ik ben nu terug naar een 65 inch scherm en hoewel het even wennen was aan het kleinere scherm (kwam van 92 inch) is het toch erg fijn dat ik nu gewoon beeld zie zonder te verduisteren. Ook het feit dat ik soms ook wel eens overdag wou gamen en dat ik dan gelijk de hele tijd in het donker zat (wat ook vervelend was voor mijn huisdieren)...

Een beamer is echt meer iets voor er bij, maar met de grote tv's die nu verkrijgbaar zijn wordt het een stuk meer niche. Wel is een beamer natuurlijk een stuk makkelijker te verplaatsen als je bv in de tuin voetbal wil kijken (maar zorg dan inderdaad voor een flink heldere, schaduw en mogelijk ook een fatsoenlijk scherm om de reflectie nog wat te verbeteren).
Dat was mijn conclusie ook al een tijdje, primair zou ik een goede TV willen hebben en voor er bij een beamer, ik heb een tijdje een bijna antieke projector van Sony dus nog op VGA werkt en al is het beeld resolutie 720p, ik geniet er nog altijd van omdat het toch leuker kijken is dan je standaard TV. Moeilijk te omschrijven waarom dat is, ook een beetje bioscoop gevoel natuurlijk
Het grote voordeel van een projector is een lege muur.
Ik projecteer gewoon op de muurverf, en ben daar prima tevreden mee.
Ik heb dus niet een 75inch zwart vlak in de weg staan, maar gewoon "niets". En geen kabels.
En dat vind ik heerlijk.

In de zomer is het behelpen, maar 's avonds gaat dat al acceptabel.
Bij de eettafel heb ik nog een kleinere TV hangen voor overdag.
Ik vind de muur juist lekker aangekleed met een mooie grote tv er aan. Liefst 75 inch of groter. Heb sowieso alle kabels door een dikke pvc pijp in de muur.
Ik kijk hier op een epson tw 6600, 125 inch die zat toen rond (5 jaar geleden) de 1200 euro. Tegenover een 75 inch scherm is die qua oppervlakte 177% groter (of de 75" 60% kleiner).

75 inch in die tijd kostte tegen de 2500 euro toen, nu zijn die idd betaalbaar maar qua oppervlakte komt tcoh echt nog niks in de buurt zelfs 80 inch is nog "klein"
Is een klassieke projector ook niet meer iets voor academische toepassingen en kantines enzo?

Voor consumenten is de opkomst van de ultra short-throw laserprojectoren volgens mij interessanter. Zelf blijf ik in ieder geval bij mijn 5 jaar oude LG TV totdat 4K ultra short-throw helder, betaalbaar en stil is.

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 21:08]

Ik heb al vele jaren een beamer (verschillende merken/modellen gehad) en als er iets is waarop je moet letten bij de aanschaf is het de geluidsproductie. Niets is vervelender om in een ruimte te zitten waar het lijkt alsof de stofzuiger aanstaat.

Naar mijn idee is dit veel belangrijker dan zwartwaardes (donkerder dan het grijze scherm wordt het toch niet), HDR (leuk, maar verwacht er niet te veel van) en 4K (op mijn scherm van 120 inch, waar ik met mijn neus bovenop zit, voldoet full-hd (1080p) ook prima).

Verder is de helderheid erg belangrijk, zeker als je jouw ruimte niet goed kunt verduisteren.

Afhankelijk van waar je de beamer wilt neerzetten/hangen, kan lens-shift nodig zijn.

Pas als deze zaken in orde zijn, zou ik de spec-junkie in jezelf loslaten.
... 1080p op fat formaat is prima ... maar vergelijk het maar eens met 4K op fat formaat, is toch weer een bak anders.

Maar idd, 1080p is prima kijkbaar
Ik ben sinds een week de trotse eigenaar van een EHTW7000 (pricewatch: Epson EH-TW7000). Gewoon op een witte muur fantastisch beeld en in de ECO-modus hoor je de beamer niet eens. Shield pro aan gehangen, 10 meter HDMI kabel , HDMI splitter naar 5.1 soundinstallatie..... je weet echt niet wat je overkomt. Supergaaf 4K (niet native) beeld, geen judder, geen lawaai, geen RBE.... een echte aanrader. De komende jaren (5000 branduren op ECO) ben ik klaar. En deze 3LCD beamer krijgt na deze 5000 uurtjes gewoon een nieuw lampje. EK kijken is nu echt een feest (beeld technisch dan ;-)), films en series is een beleving. www.projectorcentral.com voor review (heet daar HC3200) of zoek een internationale techsite voor ander reviews.

Laatste tip: kijk goed naar de throw-ratio, belangrijk voorafgaand de aanschaf bij alle beamers.
Eens, ook voor de tw740 gegaan (met maar 16000:1 contrast, maar man man, super beeld overdag!
“ Bij meting van de colorcheckerkaart met grijstinten én veelvoorkomende kleurtinten is de afwijking in de Cinema-stand met gemiddeld 5,3 redelijk nauwkeurig.”

Een dE van 5,3 is niet redelijk nauwkeurig maar ronduit slecht. Witbalans alleen is nog slechter. En dan word afgesloten met als pluspunt voor alle projectoren
“ Correcte wit-kleurverhouding” of “Nauwkeurige grijsweergave”


Edit. Ook zou er aandacht gegeven kunnen worden aan wat de fouten betekenen. Niet alle fouten zijn gelijk. Een overschot aan groen is velen malen erger dan rood bijvoorbeeld.

Voeg zelf maar wat info bij
https://calmankb.groovehq.com/help/visual-color-comparison

[Reactie gewijzigd door Sjaak2k op 22 juli 2024 21:08]

AuteurEric van Ballegoie Reviewcoördinator @Sjaak2k24 juni 2021 08:30
De dE ligt bij (betaalbare) projectoren doorgaans een stuk hoger dan bij televisies en in dat opzicht is 5,3 niet geweldig. Maar een hoge dE bij de colochecker kan meerdere redenen hebben. De kleurcoordinaten kunnen significant afwijken, wat vooral bij grijstinten meteen storend zichtbaar is. Een andere reden voor een hoge dE kan zijn dat de relatieve helderheid van veel meetpunten te hoog is, bijvoorbeeld omdat het apparaat zich niet houdt aan de verwachte gamma 2. 2- curve. Dat laatste kan opzettelijk gedaan zijn om de zichtbaarheid van het beeld te verbeteren, wat - voor het gebruiksdoel en de gebruiksomstandigheden van deze apparaten - niet perse slecht is.
Ja maar gezien hier het gamma op alle drie voor een groot deel vrij vlak verloopt zijn het dus kleur errors. Tenzij je in calman als doel een hoger of lager gamma hebt staan. Maar ik ga er maar van uit dat zo'n fout niet gemaakt word.
Dus de opmerking dat het wel goed is klopt in mijn ogen niet. Ook zijn er bepaalde kleurverschillen vanaf 1.0dE al zichtbaar.
Zo zie je bij de witbalans van de Epson duidelijk dat het teveel aan blauw alle kleuren richting blauw trekt.

Edit. Voor ek weergave zit je snel met een stel mensen in een verlichte kamer te kijken of zelfs buiten. Dan zou een gamma van 2.0 of zelfs 1.8 nog werken. Zeker als er nog zonlicht is. Zwart detail maakt voor voetbal weinig uit.

[Reactie gewijzigd door Sjaak2k op 22 juli 2024 21:08]

we praten hier nog altijd over beamers, niet oled tv's. en voor dit segment (en prijsklasse) zijn de waardes goed te noemen.
Feit dat ze goedkoop zijn maakt de waarden niet goed. Het klopt wel dat goedkopere apparatuur slechter presteert in dit aspect, maar benoem het dan zo denk ik dan. Slechte waardes maar in lijn met apparaten op dit prijspunt.
moet je nu echt in een artikel (als de auteur) over een dacia speificiek klagen/opmerken dat het interieur en motorvermogen niet in lijn is met wat je bij porsche kan krijgen?

[Reactie gewijzigd door flippy op 22 juli 2024 21:08]

Nee niet perse. Maar een dE van 5-6 redelijk nauwkeurig noemen is natuurlijk niet correct.

Edit. Je maakt ook de verkeerde analogie. Het gaat niet om vergelijk met een duurder model. Het gaat me er om dat iets redelijk nauwkeurig genoemd word terwijl dit niet zo is.

[Reactie gewijzigd door Sjaak2k op 22 juli 2024 21:08]

voor het segment en het type projector is dat wel het geval. al kan je mogelijk daar nog wel wat aan pielen met een coloriemeter. al ben je dan goedkoper uit door gewoon voor dat geld een duurder model te pakken.
je kan een dacia ook wel met mach 1 de bocht om laten gaan als je 10.000 euro tegen het onderstel aangooit. al is het dan goedkoper om een auto te kopen die 10k meer kost en dat fabriek af al doet.
Ook in dat segment vind je genoeg projectoren met een specificatie van 3000-3500 lumen die beter presteren dan deze units.
dan koop je die.
I agree, de kleuren zijn in de meeste gevallen gewoon rot te noemen in het <1000 euro segment.
je kijkt naar de markt, niet het jaartal. het kan goed zijn dat een model van een paar jaar geleden (die nog steeds verkocht word) net zo goed of beter presteert voor de prijs. dan haal je die, ook al is het een ouder model.
Nee ik kijk naar de prijs, de plasma ( niet de mijne ) doet het nog beter dan veel huidige led tv's maar ik zou die absoluut niet meer kopen anno 2021 voor de prijs die deze beamers hebben. Ik haal wel een leuke tv bij de Makro, wsl red ik 65"nog met dat bedrag, helaas wel niet zo mobiel maar geen geloei, nog meer pluspunten maar niet noemenswaardig. Ik weet dat een 6 ook goed is, maar niet goed genoeg voor mij

[Reactie gewijzigd door 80sdude op 22 juli 2024 21:08]

dus je bent niet naar het kijken voor een beamer maar voor een tv. verkeerde markt en je argument slaat dus ook volledig plat hierop.
Geen van de 2 maar als ik het beste van het slechte zou nemen zou het niet de beamer zijn waar het dagelijks gebruik betreft, en als het bioscoop ervaring betreft dan zou ik deze links laten liggen en kom ik in een totaal andere beamerklasse. Voor het voetbal in het cafe of voetbalcrew thuis is het ok. En met een witte muur ben je er nog niet zoals veel denken Voor mijn presentaties waren ze fijn maar daar hield het voor mij op
Dat is nog steeds een persoonlijke keuze om dan niet 1 van deze beamers te kopen. Dus ik snap nog steeds niet wat jou probleem is met deze review als je toch al niet kiest voor een beamer uit dit segment vanwege je volledig andere eisen.
qua aansluitingen is de optoma echt wel zielig voorzien tov de acer en zelfs de epson die een pak goedkoper is. Dat die factor niet in de vergelijking staat en geluid wel vind ik wat vreemd, want laat ons eerlijk zijn: wie gebruikt ingebouwde speakers van een beamer??
AuteurEric van Ballegoie Reviewcoördinator @dasiro24 juni 2021 08:20
De projector heeft wel gewoon een 3, 5mm audio-uitgang, dus externe speakers gebruiken is prima mogelijk.
ja, maar dan moet je niet als minpunt zetten slechte geluidskwaliteit bij alle 3 de beamers
Naast twee HDMI-poorten vinden we alleen een USB-poort en een 3,5mm-audio-uitgang. Analoge videoaansluitingen en VGA ontbreken in het geheel. Of dat in de praktijk een gemis is, betwijfelen we, maar oudere apparatuur zonder HDMI is dus niet te gebruiken met deze projector.
Er staat toch wel in de review dat er beperkte aansluitingen zijn? Mis je vga of dp toevallig?
in de review zelf wel, maar voor mensen die snel een indruk willen hebben in de tabel onderaan niet
Dat regenboogeffect als minpunt word aangemerkt geldt alleen voor hen die daar gevoelig voor zijn.
Dus is een minpunt. Voor hen die slecht horen maakt een luide (veel db’s) producerende projector ook niets uit. :+ ;)
Toch kan het als storend worden ervaren en moet het benoemd worden. (Wel met de toevoeging tussen haakjes dat die van persoon tot persoon verschilt)

En ja, ik bijvoorbeeld heb er last van (n=1). Maar daarom heb ik ook een duurdere Epson ooit als projector gekocht.

Hetgeen ook mijn advies hier zou zijn. Maak het budget hoger en koop desnoods 2ehands. Dan krijg je veel en veel meer waar voor je geld.
Ja een duurder model kopen desnoods tweedehands is wellicht aan te raden. Maar dlp op zich is een prima techniek. Er zijn hele mooie dlp projectoren te koop ook voor lagere prijzen.
Dlp is ook heel scherp en heeft vaak beter contrast dan een lcd projector in dezelfde prijsklasse.
Dat klopt. Ik wilde niet negatief doen over de dlp techniek. Maar voor het beoogde gebruiksdoel. Enkel voetbal of F1 kijken in een café/thuis. Zijn het allemaal prima projectors.

Daarnaast kun je inderdaad de nadelen voor lief nemen. Mij zul je ook niet horen klagen als ik in een café naar een dlp projector moet kijken. Maar zelf aanschaffen voor thuis gebruik is een ander verhaal.
Probleem is ook dat dit meer een minpunt is van de techniek en niet zozeer van het product. Epson is geen DLP beamer, terwijl de andere 2 wel zijn. Het regenboogeffect, als je er al gevoelig voor bent, speelt dan alleen bij een DLP beamer. Dit effect is overigens deels op te lossen, maar dan moet je wel inleveren op kleur. En daar kiezen de fabrikanten vaak niet voor.
Ja klopt. Maar het is zoals ik zei dus afhankelijk of je daar gevoelig voor bent. Ben je dat niet is het ook geen minpunt van de techniek in dat geval.
Dus als je een dlp overweegt goed om te gaan kijken of je er last van hebt. Want dlp heeft ook zeker voordelen over lcd.
Als je er gevoelig voor bent en je er aan stoort denk ik.
Ik kan het wel zien, maar het went wel dus heel ergerniswekkend is het niet. Zag ze trouwens ook op plasma TV's ;)
Ja dat kan. Maar van wat ik begrijp word het storender/zichtbaarder naarmate het beeldformaat groter word.
Klopt, maar als je zo'n beamer gebruikt voor een feestje is er altijd wel een persoon bij die er gevoelig voor is. Iets om over na te denken voor aanschaf.
Dan geef je die citroensap om te drinken, of vraag je aan hem/haar om de volgende keer voor een projector te zorgen.

[Reactie gewijzigd door walteij op 22 juli 2024 21:08]

Ik ervaar het bij dure professionele DLP-beamers al als nadeel. Dat is dan het eerste dat mij opvalt zodra ik het projectiebeeld zie. En dat bij beamer die toch echt in een heel andere prijsklasse zitten dan dezen.
Ja klopt. Als je er gevoelig voor bent houd het op. Maar er zijn echt wel hele mooie dlp projectoren, mits je dus niet gevoelig bent voor het regenboog effect.
Wel bijzonder dat de Optoma een DMD chip heeft. Die zou dan ook 4k moeten kunnen weergeven met pixel shift maar dat hebben ze dan blijkbaar uitgezet ofzo. Ik heb zelf toevallig vorige week een Acer H68000a DLP projector aangeschaft. Deze is net onder de 800 Euro en kan ook 4k 60hz projecteren door pixel shift. Ik moet zeggen dat ik heel erg verbaasd ben over hoe goed de 4K kwaliteit is. Ook een 3D modus is vaak op DLP chips te vinden. Ik kom wel van een oude 3-LCD Sanyo PLV-z4 beamer uit 2007 die toen uit het hogere segement kwam. Ik zou nu niet zo snel meer een Full HD projector aanschaffen. Om het betaalbaar te houden voor een pixelshift 4k beamer gekozen. Waarschijnlijk komen over een aantal jaar ook wel betaalbare 4k single chip DLP projectoren.
Optoma heeft ook 4k projectoren in de prijsklasse rond de 1000,- , dit zijn de UHD35 en UHD38.
Ja, die had ik ook op mijn shortlist staan voor een 4K DLP projector. Ik keek ook naar de Viewsonic PX-701/747, maar die hebben geen 3D. Uiteindelijk voor de goedkoopste van Acer gegaan die net iets onder de €800 zit en dezelfde DLP techniek heeft als de Optoma en Viewsonic
Optoma heeft ook 4k projectoren in de prijsklasse rond de 1000,- , dit zijn de UHD35 en UHD38.
Wel bijzonder dat de Optoma een DMD chip heeft. Die zou dan ook 4k moeten kunnen weergeven met pixel shift maar dat hebben ze dan blijkbaar uitgezet ofzo.
Ik denk dat je een aantal dingen door elkaar haalt. DMD staat voor Digital Micromirror Device, waar elke DLP projector gebruik van maakt. De techniek om 4K met een DMD te doen heet XPR, oftewel pixel shifting in de volksmond. Er is dus niks uitgezet bij de Optoma, het is gewoon een standaard 1080p DLP.
Ja, dat is het inderdaad. Je hebt XPR van TI en E-shift van JVC. Dus dit is wel een DLP chip zonder pixel shift.
Ik begrijp eigenlijk nog steeds niet waarim er eigenlijk geen 3-chip DLP projectors zijn, met wat een DLP chip tegenwoordig kost, zou je daarmee mooi het RBE kunnen elimineren.
En pixelshift bij deze DLP beamers is sowieso pixelperfect, dus echt verschil met een native 4k chip zul je niet kunnen zien.
Ik gebruik op de kamer van mijn dochter momenteel een Blitzwolf FullHD (native) projector met een relatief lage lichtopbrengst (1000 lumen effectief), maar vanwege rolluiken is dat geen enkel bezwaar; overdag wordt het ding over het algemeen niet gebruikt. Dit gekoppeld met een Xiaomi TV stick en een bluetoothsoundbar met een handgemaakt 'bioscoopscherm' van pakweg 110" geeft iets wat ik als tiener ook graag op mijn kamer had gehad toen ik zo oud was. Alles bij elkaar heeft deze oplossing me nog geen 300 euro gekost (inclusief een extra lamp). Dat vind ik, in vergelijking met A-merken die hier als betaalbaar worden aangemerkt, een schijntje.

Voor mijn zoontje (nou ja.. hij is ook een tiener nu) komt er binnenkort een Xiaomi Wanbo full HD (native) projector waar ik een vergelijkbare setup mee ga maken, maar daar zit Android ingebouwd. Lichtopbrengst is wel laag, maar ook hier gaat het weer om een kamer die met de druk op een knop volledig verduisterd kan worden.

Wat ik leuk zou vinden is een vergelijking van vergelijkbare aziatische modellen. Dat zal door importheffingen vanaf 1 juli niet goedkoper worden (of je moet een EU warehouse vinden, maar dan zit er al wat in de prijs verdisconteerd), maar altijd nog goedkoper dan wat er hier vaak geboden wordt. Dat je dan wellicht met een minder felle lamp zit, neem ik op de koop toe. Kwalitatief (robuustheid, bouw, vormgeving) doen deze in elk geval niet onder voor mijn oude Epson.
Maken hier gebruik van de Xiaomi Smart Projector - kost nu 280 ofzo; klein handzaam ding, gaat geregeld mee op vakantie/hotel. Zeker voor de prijs een super apparaat, als je geen 600 voor een 'niche' device wilt uitgeven

//edit; linkje, pricewatch: Xiaomi Mi Smart Projector mini

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 21:08]

I heb deze Xiaomi ongeveer een jaar, en ben er redelijk tevreden over. Grootste min-punt is dat het beeld bij lang kijken niet helemaal scherp blijft: bij mij meestal na een half uur of een uur opnieuw focussen.
dat heb ik nog niet ervaren; kijken rustig hele avond film/tv/serie op dat ding. projecteer m op een beddenhoes :+ (de stenen muur keek toch wat irritant :+ moet daarvoor nog iets fatsoenlijks fixen)

verder weinig issues met device, menu vind ik niet altijd even logisch
Als ik na een serie of film weer in een menu pagina kom, is de tekst duidelijk minder scherp, tok ik opnieuw focussed. Ik weet niet of dit normaal is, of dat mijn apparaat niet helemaal goed werkt.
Goudstukjes vind ik toch weer snel in de comments altijd, ik heb een oude projector staan die al een aantal dode pixels lijkt te geven (VGA port is denk kapot) en zoek een vervanging maar voor die 10x per jaar dat hij aan gaat wil ik geen 500+ euro uitgeven
Ach, vga, component ... denk dat 99% enkel 1 hdmi gebruiken.
Dit punt snap ik ook niet helemaal. zelfs de high-end beamers wroden voorzien van een VGA poort. Ik snap dat er een RS-232 poort op zit (om hem remote aan en uit te zetten), maar de VGA poort ontgaat mij ook een beetje.
Als de hele inrichting van een presentatieruimte inclusief inbouwdozen, meterslange high-quality kabels etc op VGA is ingesteld is het handig dat een beamer ook zo'n poort heeft.
Vooral bij duurdere installaties (conferentie centra e.d.) krijg je nog best vaak zo'n plug aangereikt, al begint HDMI daar nu eindelijk gangbaar te worden. Kan niet wachten tot we over 10 jaar daar ook 4k signaal aan kunnen bieden ;)
Bij een aantal nieuwe high end beamers is geen VGA meer te vinden hoor.
Ik snap ook het nut niet zo: HDMI en/of DP is voldoende.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.