Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Drie betaalbare full-hd-projectoren

Lichtkanonnen voor de sportzomer

24-06-2021 • 06:00

111

Singlepage-opmaak

Acer P5530

Acer P5530

Acer heeft een uitgebreid aanbod aan projectoren, waaronder een aantal compacte full-hd-modellen met hoge lichtbopbrengst. De door ons geteste P5530 is daarvan de populairste in de Pricewatch en is te koop vanaf net iets meer dan 720 euro. Het apparaat meet 31x21x10cm, weegt 2,7kg en wordt geleverd inclusief draagtas, zodat je de projector makkelijk mee kunt nemen. Net als alle andere projectoren van Acer maakt de P5530 gebruik van dlp-technologie, waarbij de projector één dmd-chip gebruikt. In de Pricewatch vinden we de P5530 terug vanaf 725 euro, al geldt dat de meeste shops er zo'n 100 euro meer voor vragen.

De projector belooft een helderheid van 4000 lumen en heeft een zoomlens met een vergrotingsfactor van 1,3x. Lukt het niet om de projector recht voor het scherm te zetten, dan is digitale keystonecorrectie in zowel het horizontale als het verticale vlak beschikbaar. Om een 100" groot beeld te projectoren, is net als bij de Epson EH-TW730 minimaal 2,3 meter afstand tot het scherm nodig.

Acer P5530

De P5530 is een projector met een zakelijke insteek, wat we terugzien als we naar de aansluitingen kijken. De projector heeft naast twee HDMI-ingangen twee VGA-ingangen en een VGA-uitgang, een seriële poort en een RJ45-netwerkaansluiting voor bediening en beheer op afstand. Een composietvideo-ingang ontbreekt evenmin, net als een 3,5mm-audio-in/uitgang. De laatste komt goed van pas om een actieve speakerset aan te sluiten, want zoals we in de inleiding al schreven, is de audio van de ingebouwde luidsprekertjes in alle geteste projectoren van bedenkelijke kwaliteit.

Helderheid, kleur en contrast

De P5530 heeft een hele rits beeldpresets waarvan Helder zoals verwacht het helderste plaatje oplevert. In deze modus meten we, gereflecteerd vanaf ons 100" grote, matwitte scherm een piekhelderheid van bijna 470cd/m² en daarmee is de Acer de helderste projector uit de test. Daar moeten we een paar kanttekeningen bijzetten. Ten eerste is het beeld in deze modus véél te groen; grijstinten zijn feitelijk groentinten. Daarnaast gebruikt de P5530 een kleurenwiel met een transparant segment, waardoor de helderheid van wit licht enorm toeneemt, maar de kleuren in helderheid achterblijven. De nogal misleidende brilliant-colorfunctie, die gebruikmaakt van het transparante segment van het kleurenwiel, is in de helderste modi uiteraard toegepast.

Acer P5530

Zoeken we naar een beeldstand waarbij de kleurprestaties in orde zijn en de helderheid van de projector nog hoog genoeg is om in een matig verduisterde ruimte te kunnen projecteren, dan komen we na wat proberen uit bij de Gebruiker-modus. De helderheid gemeten vanaf het scherm is dan nog altijd een respectabele 300cd/m², hoewel ook hierbij geholpen door het transparante kleursegment. Op de weergave van grijstinten heeft dat geen negatieve invloed. Direct naar de lens gemeten zien we een net kleurverloop met een gemiddelde ΔE van 3,7 en een gemiddelde gammawaarde die de beoogde 2,2 vrijwel perfect benadert.

Acer P5530

De kleurweergave is ten opzichte van wit- en grijstinten te donker, wat goed te zien is in het screenshot hierboven, waarbij de onderste helft van de kleurvakjes de gewenste tint en helderheid toont en de bovenste de daadwerkelijke meetresultaten. Grijstinten hebben een lichte groenzweem, maar omdat 100 procent wit als referentiewaarde wordt genomen, klopt de gemeten helderheid van de grijstinten wél goed. Bij meting van de kleurvlakken zien we dat de tint over het algemeen vrij goed is, maar de helderheid in alle gevallen veel te laag. Dit is op te lossen door de brilliant-colorfunctie uit te schakelen. De gemiddelde ΔE bij bovenstaande colorcheckertest neemt dan af van 7,8 naar 5,9, maar het beeld krijgt tegelijk een wat rode tint en de maximale helderheid gemeten vanaf het scherm zakt naar 118cd/m².

Het contrast van de Acer P5530 is relatief goed. Ook deze projector haalt de fabrieksopgave van 20.000:1 uiteraard bij lange na niet, maar met een gemeten contrast van 1638:1 is het in dit opzicht wel de beste uit de test. Dat is overigens met dynamische lampdimming ingeschakeld, waarbij de lamp automatisch minder helder wordt als er geen lichte elementen in beeld zijn. Schakelen we die dynamische dimming uit, dan blijft de projector steken op 635:1, wat nog altijd de beste score van de drie geteste modellen is.

Inputlag

We hebben de inputlag van de projector bij alle beschikbare presets gemeten en in alle gevallen levert dat hetzelfde resultaat op: 53ms. Hoewel de projector technisch heel anders in elkaar steekt dan de Epson EH-TW750, is de inputlag van beide modellen vrijwel identiek en bedraagt de vertraging ruim drie beelden bij 60Hz-signalen.

Energiegebruik en geluid

Afhankelijk van de gebruikte beeldmodus laat de projector de lamp dynamisch dimmen en samen met die lamp verandert ook het toerental van de ventilator. Dat laatste is technisch gezien logisch, maar vestigt in de praktijk wel aandacht op het ventilatorgeluid dat door de wisselingen niet monotoon is. Het maximale geluidniveau meten we ook bij de P5530 links van de projector en op 50cm afstand is de geluidsdruk daar 40dB met de ventilator in de hoge stand, wat lekker stil is. In ecomodus of met automatische dimming ingeschakeld neemt dat af tot 37dB. Daarmee is de projector zoals gezegd stil, maar wij vonden het variërende geluidsniveau in de praktijk tegelijk wat afleidend. Het energiegebruik van de projector is maximaal zo'n 277W, in lijn met de andere twee beamers in deze test.

Beeldverwerking

De P5530 is in de basis een dataprojector, maar dat wil niet zeggen dat de projector niet goed overweg kan met (interlaced) videosignalen. Progressive video wordt toch al goed weergeven en ook interlaced videomateriaal ziet er goed uit, zij het een tikje minder scherp dan op Epsons EH-TW750. Fijne details worden soms licht trillend weergegeven, wat verraadt dat niet de allerbeste deinterlacing-methodes worden gebruikt. Bij voorkeur voed je de P5530 dus met een 1080p-signaal, wat de meeste settopboxen in de praktijk prima kunnen uitsturen.

Wie gevoelig is voor het regenboogeffect van dlp-projectoren, heeft aan de P5530 helaas geen goede koop. Wij weten niet precies wat voor kleurenwiel er in deze projector wordt gebruikt, maar wij gokken dat het een zevensegmentswiel is met rgbrgbw-indeling, ofwel zes kleurvlakken en één transparant vlak. Bij het lezen van ondertitels en andere snelle oogbewegingen konden wij het regenboogeffect tijdens onze test duidelijk ontwaren, duidelijker dan wat we onlangs bij duurdere homecinemaprojectoren gezien hebben. Niet iedereen is hier even gevoelig voor, maar het is zeker iets om rekening mee te houden.

Een aardige optie van de projector is LumiSense+. De P5530 is voorzien van een ingebouwde lichtmeter. Bij gebruik van LumiSense+ meet de projector het omgevingslicht en past hij de helderheid van het beeld automatisch aan de omstandigheden aan. In een compleet verduisterde ruimte is de maximale helderheid van deze projector namelijk érg hoog. Dan is het beter om de lamp te dimmen om zo een beter zwartniveau te krijgen, terwijl je overdag de complete lichtopbrengst tot je beschikking wilt hebben. Behalve automatische helderheid is er ook een Dynamisch Zwart-functie. Deze past het niveau van donkere tinten automatisch aan aan het omgevingslicht en verandert daarmee de gammaweergave. In de praktijk werkt dit vrij goed om ook donkere details zichtbaar te maken als er (veel) omgevingslicht is.