Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Drie betaalbare full-hd-projectoren

Lichtkanonnen voor de sportzomer

24-06-2021 • 06:00

111

Singlepage-opmaak

Optoma HD29He

Optoma HD29e

De derde projector die we hebben getest, is afkomstig van Optoma, een merk dat in Nederland wat minder bekend is dan Epson en Acer, maar een van de grootste spelers is binnen de markt voor projectoren. Optoma heeft een breed productgamma en op het moment van schrijven vinden we in onze Pricewatch maar liefst 120 modelvemeldingen terug, waarmee Optoma alleen Epson voor zich moet dulden. De HD29He, die wij hebben getest, is een compacte projector die 31x24x11cm meet en 3,3kg weegt. Daarmee is de projector de grootste en zwaarste uit de test, maar de onderlinge verschillen zijn minimaal. De laagste winkelprijs waarvoor we de projector in de Pricewatch terugvinden, is 720 euro, vergelijkbaar dus met de Acer P5530.

Ook deze dlp-projector maakt gebruik van een dmd-chip met full hd, maar de specificaties verschillen toch sterk van die van het Acer-model. De projector kan namelijk ook 4k60- en 1080p120-signalen verwerken en is 'HDR Compatible'. Wat dat in de praktijk betekent, bespreken we verderop.

De Optoma HD29He heeft een zoombereik van slechts 1,1x, wat betekent dat het beeld optisch maximaal 10 procent vergroot kan worden. Daar komt bij dat de projector flink wat afstand nodig heeft om een groot beeld te projecteren. Voor een 100" groot beeld moet de afstand tot het scherm minimaal 3,4 meter zijn en dat is ruim een meter meer dan wat de modellen van Epson en Acer nodig hebben. Ben je klein behuisd, dan is dit dus niet de ideale projector om écht groot te projecteren. Ook voor de HD29He geldt dat er digitale keystonecorrect in horizontale en verticale richting beschikbaar is, waarbij (in theorie) hoeken tot veertig graden gecompenseerd kunnen worden. Omdat dat ook bij deze projector digitaal gebeurt, gaat dat sterk ten koste van de beeldkwaliteit. Vermijd keystonecorrectie daarom wanneer mogelijk.

Optoma HD29e

Kijken we achter op de projector, dan valt op dat Optoma het simpel heeft gehouden. Naast twee HDMI-poorten vinden we alleen een USB-poort en een 3,5mm-audio-uitgang. Analoge videoaansluitingen en VGA ontbreken in het geheel. Of dat in de praktijk een gemis is, betwijfelen we, maar oudere apparatuur zonder HDMI is dus niet te gebruiken met deze projector.

Helderheid, kleur en contrast

Optoma belooft dat de HE29He 3600 lumen kan leveren, waarmee dit model zich wat helderheid betreft tussen de apparaten van Acer en Epson zou nestelen. In de praktijk meten we in de Vivid-stand 427cd/m², gereflecteerd vanaf ons 100" grote, matwitte scherm. Dat is inderdaad iets minder dan wat Acer uit de P5530 weet te persen. Ook hier gaat het echter om een stand waarbij van kleurnauwkeurigheid weinig sprake is en waarbij de brilliant-colorfunctie maximaal gebruikt wordt. Betere resultaten krijgen we met de Bioscoop-stand, waarmee we op ons scherm nog altijd 300cd/m² meten en het grijsverloop een stuk nauwkeuriger is. Sterker nog, met een gemiddelde ΔE van 4,1 doet Optoma het hier gewoon prima.

Optoma HD29e

Meten we behalve grijstinten ook kleurvlakken, dan zien we net als bij de projector van Acer dat kleuren er relatief donker vanaf komen in de bioscoopstand, opnieuw het resultaat van het gebruik van een transparant segment in het kleurenwiel dat de helderheid van grijstinten oppept. Schakelen we over naar de Referentie-modus, dan klopt de helderheid van kleuren beter, maar is de afwijking bij de grijstinten juist wat groter, waardoor de gemiddelde ΔE bij de colorcheckertest zelfs iets toeneemt.

Optoma HD29e

Het contrast van de Optoma HD29He is in orde. Afhankelijk van de gekozen beeldmodus meten we circa 500:1. Wat bij ons testmodel wel opviel, is dat er een hotspot zichtbaar was in het geprojecteerde beeld. Op ongeveer een derde vanaf de linkerkant was een lichtere plek aanwezig, die vooral bij de weergave van egale kleurvlakken zichtbaar was. Dit is waarschijnlijk een probleem van ons specifieke exemplaar, al kunnen we niet uitsluiten dat het ontwerp van het lichtpad binnen de projector hier invloed op heeft.

Inputlag

Optoma positioneert de projector duidelijk als een apparaat voor gamers, met niet alleen een 1080p120-modus, maar ook een speciale 'enhanced gaming'-instelling, die de inputlag verlaagt. Standaard is de inptlag bij 60Hz-signalen 33ms, met enhanced gaming ingeschakeld daalt dat naar een zeer respectabele 16,4ms. In 1080p120-modus meten we zelfs slechts 8,7ms. Daarmee scroort de Optoma HE29He op dit punt veel beter dan de projectoren van Epson en Acer.

Energiegebruik en geluid

De HD29He verbruikt in standaardmodus 284W en in ecomodus daalt dat naar net iets meer dan 200W. Stil is de projector helaas niet. Met de lamp op vol vermogen meten we op 50cm links van de projector 48dB; in de ecostand gaat daar 6dB vanaf.

Beeldverwerking

De Optoma HD29He kan overweg met een grote hoeveelheid videosignalen. Uiteraard SD en HD, maar ook Ultra HD-beelden kunnen weergegeven worden, uiteraard wel gedownscaled naar 1080p. De beeldverwerking is netjes en ook interlaced materiaal ziet er goed uit op deze projector. Optoma claimt dat de projector hdr-compatible is en dat klopt technisch gezien inderdaad. HDR10-materiaal wordt correct weergegeven, waarbij je de keuze hebt uit de opties 'bright', 'standaard', 'film' en 'details' om hdr-beelden weer te geven. De onderlinge verschillen zijn naar onze mening beperkt, behalve dat de bright-modus de algehele helderheid flink oppept. Onder de streep blijft staan dat van een echt hdr-effect geen sprake is, daarvoor is het contrast van de projector te beperkt.

Dan blijft de vraag in hoeverre het regenboogeffect zichtbaar is bij deze projector. Het slechte nieuws is dat we het opbreken van wit in de primaire kleuren rood, groen en blauw bij deze projector net zo zeer zien als bij het model van Acer. Ben je gevoelig voor het regenboogeffect, dan is dat dus een mogelijke dealbreaker.