Door Eric van Ballegoie

Reviewcöordinator

Drie betaalbare full-hd-projectoren

Lichtkanonnen voor de sportzomer

Conclusie

De drie projectoren die we in deze round-up vergelijken, hebben elk hun eigen sterke en zwakke punten. Epsons EH-TW750 biedt prima beeldverwerking, heeft een vrij nauwkeurige balans tussen de heldherheid van wit en kleurtinten, en is de goedkoopste projector uit de test. Nadeel is dat het zwartniveau van dit apparaat erg tegenvalt, waardoor gebruik in een écht verduisterde ruimte niet aan te raden is. Voor het kijken naar sport in een matig verlichte kamer is de EH-TW750 echter prima geschikt, ook al is het de minst heldere projector van de drie.

De Acer P5530 produceert juist het helderste beeld van de drie modellen, maar boet daarvoor wel in aan kleurhelderheid. Als we brilliant color uitschakelen en de helderheid van grijs- en kleurtinten wél op elkaar afgestemd zijn, verliest dit model het van Epson wat helderheid betreft. De vraag is natuurlijk of het voor het kijken naar sport belangrijk is om de kleurbalans perfect op orde te hebben. Til je daar niet zo zwaar aan, dan is dit een prima projector, die ook in een kamer met redelijk wat omgevingslicht nog een prima zichtbaar plaatje kan projecteren. Nadeel van de gebruikte dlp-technologie is dat verschillende kleuren ná elkaar geprojecteerd worden, waardoor je soms kunt zien dat het beeld uit rode, groene en blauwe subbeelden bestaat. Ben je gevoelig voor dit regenboogeffect, dan is deze projector wellicht minder geschikt voor jou.

Datzelfde geldt voor de Optoma HD29He, die eveneens van de dlp-techniek gebruikmaakt en het regenboogeffect in dezelfde mate vertoont. De projectoren van Acer en Optoma lijken toch al sterk op elkaar. Voordeel van de Optoma HD29He voor gamers is dat deze een veel lagere inputlag heeft, net als de mogelijkheid om 1080p120-signalen weer te geven. Nadeel van de Optoma is het zeer beperkte zoombereik, wat in combinatie met de relatief grote afstand tot het scherm die het apparaat nodig heeft, tot beperkingen kan leiden. Download voor aanschaf de handleiding en controleer goed of jouw kamer zich leent voor dit model, is ons advies.

Het uitroepen van één winnaar uit dit drietal is lastig. Ben je gevoelig voor het regenboogeffect, dan is de Epson EH-TW750 de beste keuze. Met zijn winkelprijs van circa 650 euro is dit model ook nog eens zo'n 100 euro goedkoper dan de andere twee. Wil je een zo helder mogelijk beeld en vind je het niet erg als dat ten koste gaat van de nauwkeurigheid van de kleurweergave? Dan komt Acers P5530 als winnaar uit de bus. Wil je ook graag gamen op een groot scherm, dan zijn de modellen van Epson en Acer gezien hun hoge inputlag minder geschikt, en is de Optoma HD29e juist de beste keuze.

Reacties (111)

Wijzig sortering
Met de opkomende vakanties misschien ook een idee om eens in die goedkope mini LED beamers te duiken? Ik ben wel benieuwd hoe deze dingen uit een normale test komen want ze lijken erg handig om mee te nemen voor in de caravan, tent of armoedige hotelkamer.
Ik heb een lg pf50ks, en die kan echt wel in mijn ruimte 88-90” vullen met prima beeld. Smartapps en snelheid zijn om te huilen maar met shield eraan niks te klagen.
Ik gebruik m'n qumi q8, fantastisch beeld en echt extreem compact en fluisterstil!

[Reactie gewijzigd door Whiskey48 op 27 juni 2021 08:44]

Ik gebruik ook al een paar jaar een projector (Acer H6517ST), het is best een leuke ervaring, maar weet niet of ik het zou aanraden.
TV's van 75" krijg je al voor onder de €1000, geen idee hoe goed deze presteren, onder de meeste omstandigheden waarschijnlijk beter dan een projector. Vooral nu tijdens de zomermaanden, met lekker veel en lang licht, zonder verduisterende rolluiken is mijn projector onbruikbaar.

Voor een projector moet het helemaal duister zijn, het liefst met de muren donkergrijs (of helemaal zwart) voor een maximaal contrast.
In dat geval zou ik ook geen van deze 3 aanschaffen, maar een projector voor fatsoenlijk home theater gebruik, met lagere helderheid ie. minder 'lumen'.
Ben het helemaal met je eens. Ik heb jaren een Epson als primair scherm gebruikt, maar in de zomer was het soms lastig dingen goed te kunnen zien. Ik ben nu terug naar een 65 inch scherm en hoewel het even wennen was aan het kleinere scherm (kwam van 92 inch) is het toch erg fijn dat ik nu gewoon beeld zie zonder te verduisteren. Ook het feit dat ik soms ook wel eens overdag wou gamen en dat ik dan gelijk de hele tijd in het donker zat (wat ook vervelend was voor mijn huisdieren)...

Een beamer is echt meer iets voor er bij, maar met de grote tv's die nu verkrijgbaar zijn wordt het een stuk meer niche. Wel is een beamer natuurlijk een stuk makkelijker te verplaatsen als je bv in de tuin voetbal wil kijken (maar zorg dan inderdaad voor een flink heldere, schaduw en mogelijk ook een fatsoenlijk scherm om de reflectie nog wat te verbeteren).
Dat was mijn conclusie ook al een tijdje, primair zou ik een goede TV willen hebben en voor er bij een beamer, ik heb een tijdje een bijna antieke projector van Sony dus nog op VGA werkt en al is het beeld resolutie 720p, ik geniet er nog altijd van omdat het toch leuker kijken is dan je standaard TV. Moeilijk te omschrijven waarom dat is, ook een beetje bioscoop gevoel natuurlijk
Het grote voordeel van een projector is een lege muur.
Ik projecteer gewoon op de muurverf, en ben daar prima tevreden mee.
Ik heb dus niet een 75inch zwart vlak in de weg staan, maar gewoon "niets". En geen kabels.
En dat vind ik heerlijk.

In de zomer is het behelpen, maar 's avonds gaat dat al acceptabel.
Bij de eettafel heb ik nog een kleinere TV hangen voor overdag.
Ik vind de muur juist lekker aangekleed met een mooie grote tv er aan. Liefst 75 inch of groter. Heb sowieso alle kabels door een dikke pvc pijp in de muur.
Ik kijk hier op een epson tw 6600, 125 inch die zat toen rond (5 jaar geleden) de 1200 euro. Tegenover een 75 inch scherm is die qua oppervlakte 177% groter (of de 75" 60% kleiner).

75 inch in die tijd kostte tegen de 2500 euro toen, nu zijn die idd betaalbaar maar qua oppervlakte komt tcoh echt nog niks in de buurt zelfs 80 inch is nog "klein"
Is een klassieke projector ook niet meer iets voor academische toepassingen en kantines enzo?

Voor consumenten is de opkomst van de ultra short-throw laserprojectoren volgens mij interessanter. Zelf blijf ik in ieder geval bij mijn 5 jaar oude LG TV totdat 4K ultra short-throw helder, betaalbaar en stil is.

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 25 juni 2021 16:40]

Ik heb al vele jaren een beamer (verschillende merken/modellen gehad) en als er iets is waarop je moet letten bij de aanschaf is het de geluidsproductie. Niets is vervelender om in een ruimte te zitten waar het lijkt alsof de stofzuiger aanstaat.

Naar mijn idee is dit veel belangrijker dan zwartwaardes (donkerder dan het grijze scherm wordt het toch niet), HDR (leuk, maar verwacht er niet te veel van) en 4K (op mijn scherm van 120 inch, waar ik met mijn neus bovenop zit, voldoet full-hd (1080p) ook prima).

Verder is de helderheid erg belangrijk, zeker als je jouw ruimte niet goed kunt verduisteren.

Afhankelijk van waar je de beamer wilt neerzetten/hangen, kan lens-shift nodig zijn.

Pas als deze zaken in orde zijn, zou ik de spec-junkie in jezelf loslaten.
... 1080p op fat formaat is prima ... maar vergelijk het maar eens met 4K op fat formaat, is toch weer een bak anders.

Maar idd, 1080p is prima kijkbaar
Ik ben sinds een week de trotse eigenaar van een EHTW7000 (pricewatch: Epson EH-TW7000). Gewoon op een witte muur fantastisch beeld en in de ECO-modus hoor je de beamer niet eens. Shield pro aan gehangen, 10 meter HDMI kabel , HDMI splitter naar 5.1 soundinstallatie..... je weet echt niet wat je overkomt. Supergaaf 4K (niet native) beeld, geen judder, geen lawaai, geen RBE.... een echte aanrader. De komende jaren (5000 branduren op ECO) ben ik klaar. En deze 3LCD beamer krijgt na deze 5000 uurtjes gewoon een nieuw lampje. EK kijken is nu echt een feest (beeld technisch dan ;-)), films en series is een beleving. www.projectorcentral.com voor review (heet daar HC3200) of zoek een internationale techsite voor ander reviews.

Laatste tip: kijk goed naar de throw-ratio, belangrijk voorafgaand de aanschaf bij alle beamers.
Eens, ook voor de tw740 gegaan (met maar 16000:1 contrast, maar man man, super beeld overdag!
“ Bij meting van de colorcheckerkaart met grijstinten én veelvoorkomende kleurtinten is de afwijking in de Cinema-stand met gemiddeld 5,3 redelijk nauwkeurig.”

Een dE van 5,3 is niet redelijk nauwkeurig maar ronduit slecht. Witbalans alleen is nog slechter. En dan word afgesloten met als pluspunt voor alle projectoren
“ Correcte wit-kleurverhouding” of “Nauwkeurige grijsweergave”


Edit. Ook zou er aandacht gegeven kunnen worden aan wat de fouten betekenen. Niet alle fouten zijn gelijk. Een overschot aan groen is velen malen erger dan rood bijvoorbeeld.

Voeg zelf maar wat info bij
https://calmankb.groovehq.com/help/visual-color-comparison

[Reactie gewijzigd door Sjaak2k op 24 juni 2021 08:31]

De dE ligt bij (betaalbare) projectoren doorgaans een stuk hoger dan bij televisies en in dat opzicht is 5,3 niet geweldig. Maar een hoge dE bij de colochecker kan meerdere redenen hebben. De kleurcoordinaten kunnen significant afwijken, wat vooral bij grijstinten meteen storend zichtbaar is. Een andere reden voor een hoge dE kan zijn dat de relatieve helderheid van veel meetpunten te hoog is, bijvoorbeeld omdat het apparaat zich niet houdt aan de verwachte gamma 2. 2- curve. Dat laatste kan opzettelijk gedaan zijn om de zichtbaarheid van het beeld te verbeteren, wat - voor het gebruiksdoel en de gebruiksomstandigheden van deze apparaten - niet perse slecht is.
Ja maar gezien hier het gamma op alle drie voor een groot deel vrij vlak verloopt zijn het dus kleur errors. Tenzij je in calman als doel een hoger of lager gamma hebt staan. Maar ik ga er maar van uit dat zo'n fout niet gemaakt word.
Dus de opmerking dat het wel goed is klopt in mijn ogen niet. Ook zijn er bepaalde kleurverschillen vanaf 1.0dE al zichtbaar.
Zo zie je bij de witbalans van de Epson duidelijk dat het teveel aan blauw alle kleuren richting blauw trekt.

Edit. Voor ek weergave zit je snel met een stel mensen in een verlichte kamer te kijken of zelfs buiten. Dan zou een gamma van 2.0 of zelfs 1.8 nog werken. Zeker als er nog zonlicht is. Zwart detail maakt voor voetbal weinig uit.

[Reactie gewijzigd door Sjaak2k op 24 juni 2021 08:55]

we praten hier nog altijd over beamers, niet oled tv's. en voor dit segment (en prijsklasse) zijn de waardes goed te noemen.
Feit dat ze goedkoop zijn maakt de waarden niet goed. Het klopt wel dat goedkopere apparatuur slechter presteert in dit aspect, maar benoem het dan zo denk ik dan. Slechte waardes maar in lijn met apparaten op dit prijspunt.
moet je nu echt in een artikel (als de auteur) over een dacia speificiek klagen/opmerken dat het interieur en motorvermogen niet in lijn is met wat je bij porsche kan krijgen?

[Reactie gewijzigd door flippy op 24 juni 2021 11:52]

Nee niet perse. Maar een dE van 5-6 redelijk nauwkeurig noemen is natuurlijk niet correct.

Edit. Je maakt ook de verkeerde analogie. Het gaat niet om vergelijk met een duurder model. Het gaat me er om dat iets redelijk nauwkeurig genoemd word terwijl dit niet zo is.

[Reactie gewijzigd door Sjaak2k op 24 juni 2021 12:50]

voor het segment en het type projector is dat wel het geval. al kan je mogelijk daar nog wel wat aan pielen met een coloriemeter. al ben je dan goedkoper uit door gewoon voor dat geld een duurder model te pakken.
je kan een dacia ook wel met mach 1 de bocht om laten gaan als je 10.000 euro tegen het onderstel aangooit. al is het dan goedkoper om een auto te kopen die 10k meer kost en dat fabriek af al doet.
Ook in dat segment vind je genoeg projectoren met een specificatie van 3000-3500 lumen die beter presteren dan deze units.
dan koop je die.
I agree, de kleuren zijn in de meeste gevallen gewoon rot te noemen in het <1000 euro segment.
je kijkt naar de markt, niet het jaartal. het kan goed zijn dat een model van een paar jaar geleden (die nog steeds verkocht word) net zo goed of beter presteert voor de prijs. dan haal je die, ook al is het een ouder model.
Nee ik kijk naar de prijs, de plasma ( niet de mijne ) doet het nog beter dan veel huidige led tv's maar ik zou die absoluut niet meer kopen anno 2021 voor de prijs die deze beamers hebben. Ik haal wel een leuke tv bij de Makro, wsl red ik 65"nog met dat bedrag, helaas wel niet zo mobiel maar geen geloei, nog meer pluspunten maar niet noemenswaardig. Ik weet dat een 6 ook goed is, maar niet goed genoeg voor mij

[Reactie gewijzigd door 80sdude op 24 juni 2021 13:28]

dus je bent niet naar het kijken voor een beamer maar voor een tv. verkeerde markt en je argument slaat dus ook volledig plat hierop.
Geen van de 2 maar als ik het beste van het slechte zou nemen zou het niet de beamer zijn waar het dagelijks gebruik betreft, en als het bioscoop ervaring betreft dan zou ik deze links laten liggen en kom ik in een totaal andere beamerklasse. Voor het voetbal in het cafe of voetbalcrew thuis is het ok. En met een witte muur ben je er nog niet zoals veel denken Voor mijn presentaties waren ze fijn maar daar hield het voor mij op
Dat is nog steeds een persoonlijke keuze om dan niet 1 van deze beamers te kopen. Dus ik snap nog steeds niet wat jou probleem is met deze review als je toch al niet kiest voor een beamer uit dit segment vanwege je volledig andere eisen.
qua aansluitingen is de optoma echt wel zielig voorzien tov de acer en zelfs de epson die een pak goedkoper is. Dat die factor niet in de vergelijking staat en geluid wel vind ik wat vreemd, want laat ons eerlijk zijn: wie gebruikt ingebouwde speakers van een beamer??
De projector heeft wel gewoon een 3, 5mm audio-uitgang, dus externe speakers gebruiken is prima mogelijk.
ja, maar dan moet je niet als minpunt zetten slechte geluidskwaliteit bij alle 3 de beamers
Naast twee HDMI-poorten vinden we alleen een USB-poort en een 3,5mm-audio-uitgang. Analoge videoaansluitingen en VGA ontbreken in het geheel. Of dat in de praktijk een gemis is, betwijfelen we, maar oudere apparatuur zonder HDMI is dus niet te gebruiken met deze projector.
Er staat toch wel in de review dat er beperkte aansluitingen zijn? Mis je vga of dp toevallig?
in de review zelf wel, maar voor mensen die snel een indruk willen hebben in de tabel onderaan niet
Dat regenboogeffect als minpunt word aangemerkt geldt alleen voor hen die daar gevoelig voor zijn.
Dus is een minpunt. Voor hen die slecht horen maakt een luide (veel db’s) producerende projector ook niets uit. :+ ;)
Toch kan het als storend worden ervaren en moet het benoemd worden. (Wel met de toevoeging tussen haakjes dat die van persoon tot persoon verschilt)

En ja, ik bijvoorbeeld heb er last van (n=1). Maar daarom heb ik ook een duurdere Epson ooit als projector gekocht.

Hetgeen ook mijn advies hier zou zijn. Maak het budget hoger en koop desnoods 2ehands. Dan krijg je veel en veel meer waar voor je geld.
Ja een duurder model kopen desnoods tweedehands is wellicht aan te raden. Maar dlp op zich is een prima techniek. Er zijn hele mooie dlp projectoren te koop ook voor lagere prijzen.
Dlp is ook heel scherp en heeft vaak beter contrast dan een lcd projector in dezelfde prijsklasse.
Dat klopt. Ik wilde niet negatief doen over de dlp techniek. Maar voor het beoogde gebruiksdoel. Enkel voetbal of F1 kijken in een café/thuis. Zijn het allemaal prima projectors.

Daarnaast kun je inderdaad de nadelen voor lief nemen. Mij zul je ook niet horen klagen als ik in een café naar een dlp projector moet kijken. Maar zelf aanschaffen voor thuis gebruik is een ander verhaal.
Probleem is ook dat dit meer een minpunt is van de techniek en niet zozeer van het product. Epson is geen DLP beamer, terwijl de andere 2 wel zijn. Het regenboogeffect, als je er al gevoelig voor bent, speelt dan alleen bij een DLP beamer. Dit effect is overigens deels op te lossen, maar dan moet je wel inleveren op kleur. En daar kiezen de fabrikanten vaak niet voor.
Ja klopt. Maar het is zoals ik zei dus afhankelijk of je daar gevoelig voor bent. Ben je dat niet is het ook geen minpunt van de techniek in dat geval.
Dus als je een dlp overweegt goed om te gaan kijken of je er last van hebt. Want dlp heeft ook zeker voordelen over lcd.
Als je er gevoelig voor bent en je er aan stoort denk ik.
Ik kan het wel zien, maar het went wel dus heel ergerniswekkend is het niet. Zag ze trouwens ook op plasma TV's ;)
Ja dat kan. Maar van wat ik begrijp word het storender/zichtbaarder naarmate het beeldformaat groter word.
Klopt, maar als je zo'n beamer gebruikt voor een feestje is er altijd wel een persoon bij die er gevoelig voor is. Iets om over na te denken voor aanschaf.
Dan geef je die citroensap om te drinken, of vraag je aan hem/haar om de volgende keer voor een projector te zorgen.

[Reactie gewijzigd door walteij op 24 juni 2021 12:31]

Ik ervaar het bij dure professionele DLP-beamers al als nadeel. Dat is dan het eerste dat mij opvalt zodra ik het projectiebeeld zie. En dat bij beamer die toch echt in een heel andere prijsklasse zitten dan dezen.
Ja klopt. Als je er gevoelig voor bent houd het op. Maar er zijn echt wel hele mooie dlp projectoren, mits je dus niet gevoelig bent voor het regenboog effect.
Wel bijzonder dat de Optoma een DMD chip heeft. Die zou dan ook 4k moeten kunnen weergeven met pixel shift maar dat hebben ze dan blijkbaar uitgezet ofzo. Ik heb zelf toevallig vorige week een Acer H68000a DLP projector aangeschaft. Deze is net onder de 800 Euro en kan ook 4k 60hz projecteren door pixel shift. Ik moet zeggen dat ik heel erg verbaasd ben over hoe goed de 4K kwaliteit is. Ook een 3D modus is vaak op DLP chips te vinden. Ik kom wel van een oude 3-LCD Sanyo PLV-z4 beamer uit 2007 die toen uit het hogere segement kwam. Ik zou nu niet zo snel meer een Full HD projector aanschaffen. Om het betaalbaar te houden voor een pixelshift 4k beamer gekozen. Waarschijnlijk komen over een aantal jaar ook wel betaalbare 4k single chip DLP projectoren.
Optoma heeft ook 4k projectoren in de prijsklasse rond de 1000,- , dit zijn de UHD35 en UHD38.
Ja, die had ik ook op mijn shortlist staan voor een 4K DLP projector. Ik keek ook naar de Viewsonic PX-701/747, maar die hebben geen 3D. Uiteindelijk voor de goedkoopste van Acer gegaan die net iets onder de €800 zit en dezelfde DLP techniek heeft als de Optoma en Viewsonic
Optoma heeft ook 4k projectoren in de prijsklasse rond de 1000,- , dit zijn de UHD35 en UHD38.
Wel bijzonder dat de Optoma een DMD chip heeft. Die zou dan ook 4k moeten kunnen weergeven met pixel shift maar dat hebben ze dan blijkbaar uitgezet ofzo.
Ik denk dat je een aantal dingen door elkaar haalt. DMD staat voor Digital Micromirror Device, waar elke DLP projector gebruik van maakt. De techniek om 4K met een DMD te doen heet XPR, oftewel pixel shifting in de volksmond. Er is dus niks uitgezet bij de Optoma, het is gewoon een standaard 1080p DLP.
Ja, dat is het inderdaad. Je hebt XPR van TI en E-shift van JVC. Dus dit is wel een DLP chip zonder pixel shift.
Ik begrijp eigenlijk nog steeds niet waarim er eigenlijk geen 3-chip DLP projectors zijn, met wat een DLP chip tegenwoordig kost, zou je daarmee mooi het RBE kunnen elimineren.
En pixelshift bij deze DLP beamers is sowieso pixelperfect, dus echt verschil met een native 4k chip zul je niet kunnen zien.
Ik gebruik op de kamer van mijn dochter momenteel een Blitzwolf FullHD (native) projector met een relatief lage lichtopbrengst (1000 lumen effectief), maar vanwege rolluiken is dat geen enkel bezwaar; overdag wordt het ding over het algemeen niet gebruikt. Dit gekoppeld met een Xiaomi TV stick en een bluetoothsoundbar met een handgemaakt 'bioscoopscherm' van pakweg 110" geeft iets wat ik als tiener ook graag op mijn kamer had gehad toen ik zo oud was. Alles bij elkaar heeft deze oplossing me nog geen 300 euro gekost (inclusief een extra lamp). Dat vind ik, in vergelijking met A-merken die hier als betaalbaar worden aangemerkt, een schijntje.

Voor mijn zoontje (nou ja.. hij is ook een tiener nu) komt er binnenkort een Xiaomi Wanbo full HD (native) projector waar ik een vergelijkbare setup mee ga maken, maar daar zit Android ingebouwd. Lichtopbrengst is wel laag, maar ook hier gaat het weer om een kamer die met de druk op een knop volledig verduisterd kan worden.

Wat ik leuk zou vinden is een vergelijking van vergelijkbare aziatische modellen. Dat zal door importheffingen vanaf 1 juli niet goedkoper worden (of je moet een EU warehouse vinden, maar dan zit er al wat in de prijs verdisconteerd), maar altijd nog goedkoper dan wat er hier vaak geboden wordt. Dat je dan wellicht met een minder felle lamp zit, neem ik op de koop toe. Kwalitatief (robuustheid, bouw, vormgeving) doen deze in elk geval niet onder voor mijn oude Epson.
Maken hier gebruik van de Xiaomi Smart Projector - kost nu 280 ofzo; klein handzaam ding, gaat geregeld mee op vakantie/hotel. Zeker voor de prijs een super apparaat, als je geen 600 voor een 'niche' device wilt uitgeven

//edit; linkje, pricewatch: Xiaomi Mi Smart Projector mini

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 24 juni 2021 09:24]

I heb deze Xiaomi ongeveer een jaar, en ben er redelijk tevreden over. Grootste min-punt is dat het beeld bij lang kijken niet helemaal scherp blijft: bij mij meestal na een half uur of een uur opnieuw focussen.
dat heb ik nog niet ervaren; kijken rustig hele avond film/tv/serie op dat ding. projecteer m op een beddenhoes :+ (de stenen muur keek toch wat irritant :+ moet daarvoor nog iets fatsoenlijks fixen)

verder weinig issues met device, menu vind ik niet altijd even logisch
Als ik na een serie of film weer in een menu pagina kom, is de tekst duidelijk minder scherp, tok ik opnieuw focussed. Ik weet niet of dit normaal is, of dat mijn apparaat niet helemaal goed werkt.
Goudstukjes vind ik toch weer snel in de comments altijd, ik heb een oude projector staan die al een aantal dode pixels lijkt te geven (VGA port is denk kapot) en zoek een vervanging maar voor die 10x per jaar dat hij aan gaat wil ik geen 500+ euro uitgeven
Ach, vga, component ... denk dat 99% enkel 1 hdmi gebruiken.
Dit punt snap ik ook niet helemaal. zelfs de high-end beamers wroden voorzien van een VGA poort. Ik snap dat er een RS-232 poort op zit (om hem remote aan en uit te zetten), maar de VGA poort ontgaat mij ook een beetje.
Als de hele inrichting van een presentatieruimte inclusief inbouwdozen, meterslange high-quality kabels etc op VGA is ingesteld is het handig dat een beamer ook zo'n poort heeft.
Vooral bij duurdere installaties (conferentie centra e.d.) krijg je nog best vaak zo'n plug aangereikt, al begint HDMI daar nu eindelijk gangbaar te worden. Kan niet wachten tot we over 10 jaar daar ook 4k signaal aan kunnen bieden ;)
Bij een aantal nieuwe high end beamers is geen VGA meer te vinden hoor.
Ik snap ook het nut niet zo: HDMI en/of DP is voldoende.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee