Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Nintendo Gamestudio Preview

Iedereen kan games maken

27-05-2021 • 15:00

37

Singlepage-opmaak

Actie toevoegen

Vervolgens komen de knopix, de onzichtbare elementen die zorgen voor de actie. Als je wil dat de kubus die je net hebt geplaatst beweegt, bijvoorbeeld als platform dat tussen twee punten heen en weer gaat, dan sleep je de juiste knopix op het speelveld en verbind je hem met de kubus die je als platform wil inzetten. Vervolgens kun je de eigenschappen van de knopix openen en hem zo instellen dat het platform stopt als het tegen een massief voorwerp botst en dan na een kleine pauze weer terugbeweegt.

Als je wil, kun je de opties flink uitbreiden. Wil je dat er een geluidje klinkt als de kubus de kant raakt? Dat is mogelijk, er is een aparte knopix voor die je ook met je kubus moet verbinden. Voor een visueel effect dat aangeeft dat je kubus tegen de kant botst, is eveneens een knopix voorhanden, die je in dit geval uit allerlei visuele effecten laat kiezen. Dit zijn slechts heel simpele voorbeelden, want er zijn knopixen die veel meer logica toevoegen. Zo kun je de nodige als-dan-constructies in je game opnemen.
Uiteraard kun je gebruikmaken van alle opties van de Switch. Je kunt alle knoppen in je game betrekken, maar ook de bewegingssensor en de ir-sensor van de rechter-Joy-Con. Je kunt je game bovendien op elk moment uitproberen. Met een druk op de plus-knop switch je tussen de editor en de game.

Preview Nintendo Gamestudio

Muis aan je Switch

Het is mooi dat Nintendo onderkent dat de Joy-Cons en het touchscreen van de Switch misschien niet het handigste instrumentarium vormen voor het manoeuvreren en manipuleren van bouwstenen en knopixen. Je kunt Gamestudio dan ook bedienen met een muis. Je kunt een gewone USB-muis aansluiten op de USB-poort van het dock van een Switch. Daarmee wordt het leven van een beginnende programmeur flink veraangenaamd.

Om te benadrukken dat Gamestudio eigenlijk een serie interactieve lessen is, zal Nintendo je overhoren als je een les hebt afgerond. Na elke les doorloop je een serie korte quizzen om te testen of je de stof van de les goed hebt begrepen. Je kunt pas door naar de volgende les als je de quizzen met goed gevolg hebt afgesloten.

Vrij programmeren

Dat laatste betekent ook dat je pas gebruik kunt maken van de optie Vrij programmeren als je de hele serie lessen hebt doorlopen. Met Vrij programmeren krijg je volledig de vrije hand. Hierbij begin je met niets en kun je alle opties van Gamestudio gebruiken. Nintendo hoopt dat middels deze optie de mooiste nieuwe games worden gemaakt, games die gedeeld worden en die anderen kunnen stimuleren om ook met Gamestudio aan de slag te gaan. Dat laatste is uiteraard het doel van de makers: zoveel mogelijk mensen - kinderen en volwassenen - opleiden tot volwaardige gamedesigners. Dat is wellicht ook de reden waarom Nintendo het programma voor een lagere prijs in de markt zet; het wordt aangeboden voor € 29,99. Het programma is vanaf 11 juni beschikbaar en zal alleen als download in de Nintendo eShop verkrijgbaar zijn.

Preview Nintendo GamestudioPreview Nintendo GamestudioPreview Nintendo GamestudioPreview Nintendo GamestudioPreview Nintendo GamestudioPreview Nintendo GamestudioPreview Nintendo GamestudioPreview Nintendo GamestudioPreview Nintendo GamestudioPreview Nintendo GamestudioPreview Nintendo GamestudioPreview Nintendo GamestudioPreview Nintendo GamestudioPreview Nintendo GamestudioPreview Nintendo GamestudioPreview Nintendo GamestudioPreview Nintendo GamestudioPreview Nintendo GamestudioPreview Nintendo GamestudioPreview Nintendo Gamestudio

Reacties (37)

37
37
23
0
0
12
Wijzig sortering
Het idee is gaaf maar het lijkt me best wel erg beperkt. Benieuwd hoe dit zich verder ontwikkelt en of er een grote community ontstaat waarbij er een groot scala aan kleine games ontstaat.
Ik denk dat het meer voor de kids is die met papa of mama samen een klein eigen-gemaakt spellentje in elkaar willen draaien. Het moestuintje van de Albert Heijn, maar dan op de Nintendo zeg maar.
Er zijn zat kids die in de jaren 80 op die manier op de Commodore 64 hebben leren programmeren/bouwen en daarna voor het vakgebied hebben gekozen.

[Reactie gewijzigd door zzzzz op 23 juli 2024 15:30]

Ik vind het een vreemde vergelijking. Die moestuintjes worden praktisch weggegeven, en het idee is leuker dan de praktijk. Ik moet nog de verhalen horen dat er een plantje uitkomt. Dit spel(?) kost 30 euro, vind ik vrij fors voor de mogelijkheden. Dan mag ik hopen dat de praktijk meer brengt dan een moestuin zonder plantjes.
Wellicht is de vergelijking niet helemaal correct, maar de gedachtegang wel. Kinderen die samen met de ouders of whatever iets in elkaar sleutelen ofwel iets samen doen. En dat idee krijg ik hier ook wel bij.
Zelfde dat ik met mijn dochter samen Mario 3D world doe of andere spelletjes en op de pc The Incredible Machine. Noem maar op.

Om even in te gaan op je plantje dat wel of niet uit komt? Bij ons wel eigenlijk. Ik kan zo een foto van een kleine kas laten zien met plantjes vanuit moestuintjes van de AH. Zelfs die van vorig jaar die het dit jaar doen. Maar dat ter zijde. :P

Die gamestudio lijkt me wel grappig, maar lijkt me ook meer hetzelfde als met Labo. Ook dat doe ik samen met mijn dochter, maar sinds de lancering is het nog niet af. Zo nu en dan weer een stuk vouwen en bouwen. Zij speelt het soms nog wel, maar voor volwassenen is het uiteindelijk best wel saai te noemen. Het robotpak ligt er nog, maar die doos is nooit open geweest ook.
Ben ook bang dat als dit niet uitgebreid gaat worden, het meer een gimmick zal zijn dan dat het langdurig leuk zal blijven.
Geen enkel probleem met falende moestuintjes hier en val zeker niet onder de 'groene vingers' categorie.

30 euro is een koopje als ik mijn opvolgers daarmee richting de IT kan sturen :P
30 euro is een koopje als ik mijn opvolgers daarmee richting de IT kan sturen :P
En juist dààr gaat het inderdaad om. Zet de kinderen aan het werk met iets leerzaams in plaats van een geest-dodende <insert_franchise_name>-run, of een "dertien-in-een-dozijn" repetitieve puzzel vol met reclame. Die "games" hebben we nu al wel allemaal gezien.

Wat dit o.a. creëert, is:
  • een mogelijke interesse in programmeren;
  • creativiteit;
  • een community driven platform;
  • en natuurlijk wat voor Nintendo wellicht zeer belangrijk/interessant is: inspiratie voor nieuwe soorten games.
Mijn bonus-dochter van bijna 11 wilt intussen ook eindelijk wel eens een Nintendo Switch console, waarbij deze game perfect in haar games library zou passen. Ze is creatief èn wordt getriggered met lessen op school waarin ze les krijgen over hoe ze op kinderlijke wijze robot's aan kunnen sturen om door een programma heen te laten lopen. Een zeer simplistische versie van bijvoorbeeld PLC's programmeren. Als die logica eenmaal in hun hoofd zit, dan kunnen ze al heel wat! En ik denk dus dat een game als deze daar ook echt nog wel aan bij kan dragen.
Zet de kinderen aan het werk met iets leerzaams in plaats van een geest-dodende <insert_franchise_name>-run, of een "dertien-in-een-dozijn" repetitieve puzzel vol met reclame. Die "games" hebben we nu al wel allemaal gezien.
Aan de andere kant, moet het leven van een kind alleen maar draaien om nuttige dingen doen? 'Vroeger' ging je buiten spelen, dat was ook geen nuttige skill. Ik zou niet weten wat ik van verstoppertje of belletje trekken heb geleerd wat me nu nog helpt. Dat is nu vervangen door games, maar dat betekent niet dat die games dan meteen ook nuttig moeten zijn.

Natuurlijk kan het goed zijn om die interesses te ontdekken, maar dat betekent niet dat niet nuttige games meteen waardeloos zijn. Een kind van 10 moet je niet constant vol met kennis willen proppen, die is nog veel te druk bezig met zich ontwikkelen en uberhaupt bepalen wat hij/zij wil.

Ik zeg overigens niet dat je uberhaupt niks qua interesse moet doen hoor, maar jij stelt het alsof alle games iets toe moeten voegen en de 'kennen we al' games niks toevoegen, maar het is ook niet zo (hoop ik) dat jij als kind alleen maar handleidingen moest lezen en klusje doen, maar verstoppertje verboden was omdat je er niks van leerde :)
@parsa2020 Ik verwacht dat je met buitenspelen meer geleerd hebt dan je denkt. Althans, ik wel:
  • Socialiseren!!
  • fijne en grove motoriek
  • op "ontdekkingsreis" in de bossen
  • hutten bouwen
  • allerlei andere dingen zelf bouwen met hout en/of (low-voltage) elektra
  • zwemmen?
  • en vast nog wel een hele hoop meer dingen
Onze kinderen hebben vooralsnog de grote voorkeur om lekker buiten te spelen in plaats van zich binnen achter een console/tablet/telefoon te verschuilen. Daar mag ik in de tegenwoordige tijd nog erg blij mee zijn, als ik klasgenoten zie (vloggen, gamen, nog meer gamen, alleen als een vriendje/vriendinnetje het vraagt buitenspelen, maar liever binnen om te (je raadt het al) gamen).

Nee, we hoeven niet alles te leren op jonge leeftijd. Wanneer je echter in de positie staat om hiervoor de leerzame, maar alsnog plezierige oplossing aan te bieden, in plaats van juist niet getriggered worden om iets te leren maar wel plezier hebt, dan geniet mijn voorkeur toch ècht het eerste.

Het gaat er met een game niet altijd om dat ze iets bewust leren. Het "moetje" is er daarmee vanaf. Wanneer ik mijn vrouw echter soms van die geestdodende spelletjes zie doen op d'r telefoon, dan wordt ze niet getriggered. Dat wil ik niet voor onze kinderen. Zelfs mijn vrouw is het daarmee eens!
Maar je doet nu alsof al die dingen niet in games zitten, heb je recent wel eens een spelletje gespeeld?

Natuurlijk leer je niet dezelfde dingen, maar dat betekent niet dat je meteen niks leert. De wereld verandert en daarmee ook wat er nuttig is. Zwemmen leer je (ik in ieder geval) meer op school dan per ongeluk bijna te verdrinken, socialiseren kan ik heel veel games, motoriek en kritisch denken leer je denk ik meer in puzzelgames dan met een hut bouwen.

Nee je leert niet dezelfde dingen, maar het is heel naief om te zeggen 'een hut bouwen is nuttig, games zijn geestdodend'. Ik snap het wel, je wilt het liefst dat je kinderen doen wat jij als kind deed maar we zijn wel al een flinke tijd verder en alles daarmee verandert ook.

Het is de traditionele pushback naar iets nieuws, iets wat wij als kinderen niet gekend hebben. Dat betekent niet dat meteen al het nieuwe goed is, maar om te doen alsof wij zo veel hebben geleerd en de games alles kapot maken. Nee die hut bouwen heb ik vrij weinig aan in mijn leven, en socializen heb ik bijna meer gedaan in WoW dan ik ooit heb gedaan als kind.
Je gunt je kinderen geen werk zekerheid ? Als je ze baan zekerheid wil geven kun je ze beter leren timmeren, metselen of stukadoren.
Ik ben zelf als metselaar opgeleid en heb dus genoeg familie en kennissen in de betreffende vakgebieden.

1. Pensioenleeftijd
Vraag ze maar eens hoe ze denken de pensioenleeftijd van 71 jaar te gaan halen. Dat is namelijk de prognose voor mensen die vanaf 2060 met pensioen gaan.

2. Vacaturegraad / baangarantie
De vacaturegraad voor IT al 10 jaar hoger (tot wel 3x) dan in de bouw, zelfs met de extreme krapte op de huizenmarkt die we nu ervaren.

3. Doorgroeimogelijkheden
Ik moet de eerste Senior Metsel Architect nog tegen komen. Oke, een beetje flauw, maar je bent metselaar of ploegbaas en daarna houdt het wel zo'n beetje op.

4. Salaris
Laten we hier maar niet over beginnen.

5. Gezondheid
Fysiek zware beroepen hebben met name op latere leeftijd een negatieve invloed op de veroudering van het lichaam. Ik zou het prettig vinden als ze uberhaubt kunnen genieten van hun pensioen...

Ik ben zeer dankbaar voor de mensen die dit werk doen, maar zie geen enkele reden om mijn kinderen te stimuleren om in de bouw aan de slag te gaan. Als ze hier dan toch zelf voor kiezen is het vanzelfsprekend geen enkel probleem.
Echt onzin zeg. Je moet wel een flinke pannenkoek zijn wil je er geen plantjes uit kunt krijgen.
Bovendien.... Die dingen zijn gratis omdat het promotiemateriaal is.... Kortom het wordt gesubsidieerd door die andere miljarden die Ahold (of andere keten) wegharkt.

Nintendo vraagt er geld voor omdat er geen ander verdienmodel achter dit initiatief zit.
Tenzij je liever een free to play variant wil, die bol staat van de advertenties of microtransactions.

30,- is voor Nintendo begrippen zelfs heel schappelijk.
Dat leek ook vrij beperkt in de Toycon-Garage van Nintendo Labo. Maar als je ziet wat men dáár mee kan....

https://www.youtube.com/watch?v=Shv1vSie938

Doom Eternal (hoewel.. meer 'gewoon' een 3D shooter dan). Eerste paar seconden en tussendoor laten ze wat layouts van die Garage zien. Daar zit nog flink wat werk aan vast..

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 15:30]

misschien heb ik t mis, maar lijkt een stuk beperkter (en grafisch minder hip) dan 'Little Big Adventure'; als je zag wat voor gave/creatieve games mee gebouwd konden worden.

//edit; idd LBP

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 juli 2024 15:30]

Bedoel je soms Little Big Planet? Little Big Adventure was ook een leuke game hoor :+ maar een totaal ander soort game.
Little Big Adventure was iets heel anders (maar wel heel gaaf). Je bedoelt LittleBigPlanet, lijkt me.
Praktische vraag: in het artikel lees ik dat diverse onderdelen in Nederland een andere naam hebben dan internationaal. Maar alle screenshots die getoond worden zijn Engelstalig. Worden alleen de namen gelokaliseerd? Of zijn er simpelweg (nog) geen Nederlandstalige screenshots beschikbaar?
Filmpje is in het nederlands :)
Oh, ik kijk niet zo vaak filmpjes, ik lees liever. Maar bedankt.
Dit maakt het aan de ene kant erg toegankelijk voor kleine kinderen, maar eerlijk gezegd spreken veel kinderen vanaf een jaar of 7-8 al best een aardig woordje Engels. En het grote nadeel is dat je niet meer makkelijk op YouTube of Google kunt zoeken naar uitleg. Ik hoop op een setting.
Anoniem: 1313580 27 mei 2021 15:35
De grote vraag is natuurlijk of je ook geld kunt verdienen met je zelfgebouwde games?
Nou dat antwoord kun je zelf ook wel verzinnen denk ik...
Dit zocht ik dus als een gelijkaardig concept van https://scratch.mit.edu/
Mooi dat ook Nintendo met dergelijke zaken uit komt! Deze gaat mee de lijst op!
idd gelijk aan scratch of lego boost,

Maar kijk eens naar een professionele engine als Unreal (Unreal blueprint), Er is geen verschil :)

Het gaat hier om het leren object oriented te programeren ende concept flows te begrijpen op een speelse manier.

Ik geef zelf soms les in scratch vanuit het Microsoft vollenteer program en zelfs fan is het al leuk om te zien hoeveel verschillende eind resultaten je krijgt tijdens de zelfde oefening.

Kinderen zijn creativer dan je denkt.
Maar kijk eens naar een professionele engine als Unreal (Unreal blueprint)
Volgens mij is het niet mogelijk om alleen Blueprint te gebruiken om simpele games in Unreal Engine te maken.

Je hebt toch nog steeds voor/basiskennis van C++ nodig?
nee hoor mijn multiplayer tower defence shooter op steam is 100% blueprint , is geen lijntje code aan te pas gekomen in unreal. Alleen de onderliggende API connecties naar de SQL voor het score board aan de SQL kant. maar zelfs de json API in unreal die er mee praat is 100% blueprint

https://store.steampowered.com/app/1255230/Saranity/
Na een tijdje met Scratch gespeeld te hebben is mijn zoon nu met Unity begonnen, en dat gaat best aardig. Supergoed om kinderen met simpele tools het plezier ervan te laten ontdekken. Over een maand leg ik een Haskell boek op z'n bureau :+

Als je (of je kind) code niet zit zitten kan ik je Mario Maker/MM2 of Mega Man Maker (gratis, pc) aanraden.
Dat je een muis kan gebruiken is echt een godsgeschenk. Ik vond het vroeger heel leuk om levels te maken in Little Big Planet maar zonder muis, alleen met een controller was ook wel heel frustrerend. Ook mooi dat ze het "spel" maar voor 30 euro op de markt brengen. Ik heb nu andere hobbies maar als ik kinderen had die het leuk vinden om dingen te maken dan zou ik het zeker voor hun kopen.
Ziet er tof uit, maar weet dat het niks voor mij is. Maar wellicht vergelijk ik het teveel met Mario Maker 2, zelf dingen knutselen is even leuk, maar het kunnen delen en zoeken naar creaties viel me erg tegen. Ik verwacht dat het delen van creaties ook hier beperkt zal zijn.
Tof, maar lijkt wel gelimiteerd met functionalitijd, maar wel leuk voor de kids natuurlijk.
Hier gaat dit kind van 25 zeker mee aan de slag ;)
Hopelijk komen er ook thema's van Mario en Zelda tot Pokémon en Metroid voor bijv. een extra 3€ per pack dan lijkt het mij een constant succes te worden :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.