Vervolgens komen de knopix, de onzichtbare elementen die zorgen voor de actie. Als je wil dat de kubus die je net hebt geplaatst beweegt, bijvoorbeeld als platform dat tussen twee punten heen en weer gaat, dan sleep je de juiste knopix op het speelveld en verbind je hem met de kubus die je als platform wil inzetten. Vervolgens kun je de eigenschappen van de knopix openen en hem zo instellen dat het platform stopt als het tegen een massief voorwerp botst en dan na een kleine pauze weer terugbeweegt.
Als je wil, kun je de opties flink uitbreiden. Wil je dat er een geluidje klinkt als de kubus de kant raakt? Dat is mogelijk, er is een aparte knopix voor die je ook met je kubus moet verbinden. Voor een visueel effect dat aangeeft dat je kubus tegen de kant botst, is eveneens een knopix voorhanden, die je in dit geval uit allerlei visuele effecten laat kiezen. Dit zijn slechts heel simpele voorbeelden, want er zijn knopixen die veel meer logica toevoegen. Zo kun je de nodige als-dan-constructies in je game opnemen.
Uiteraard kun je gebruikmaken van alle opties van de Switch. Je kunt alle knoppen in je game betrekken, maar ook de bewegingssensor en de ir-sensor van de rechter-Joy-Con. Je kunt je game bovendien op elk moment uitproberen. Met een druk op de plus-knop switch je tussen de editor en de game.
Muis aan je Switch
Het is mooi dat Nintendo onderkent dat de Joy-Cons en het touchscreen van de Switch misschien niet het handigste instrumentarium vormen voor het manoeuvreren en manipuleren van bouwstenen en knopixen. Je kunt Gamestudio dan ook bedienen met een muis. Je kunt een gewone USB-muis aansluiten op de USB-poort van het dock van een Switch. Daarmee wordt het leven van een beginnende programmeur flink veraangenaamd.
Om te benadrukken dat Gamestudio eigenlijk een serie interactieve lessen is, zal Nintendo je overhoren als je een les hebt afgerond. Na elke les doorloop je een serie korte quizzen om te testen of je de stof van de les goed hebt begrepen. Je kunt pas door naar de volgende les als je de quizzen met goed gevolg hebt afgesloten.
Vrij programmeren
Dat laatste betekent ook dat je pas gebruik kunt maken van de optie Vrij programmeren als je de hele serie lessen hebt doorlopen. Met Vrij programmeren krijg je volledig de vrije hand. Hierbij begin je met niets en kun je alle opties van Gamestudio gebruiken. Nintendo hoopt dat middels deze optie de mooiste nieuwe games worden gemaakt, games die gedeeld worden en die anderen kunnen stimuleren om ook met Gamestudio aan de slag te gaan. Dat laatste is uiteraard het doel van de makers: zoveel mogelijk mensen - kinderen en volwassenen - opleiden tot volwaardige gamedesigners. Dat is wellicht ook de reden waarom Nintendo het programma voor een lagere prijs in de markt zet; het wordt aangeboden voor € 29,99. Het programma is vanaf 11 juni beschikbaar en zal alleen als download in de Nintendo eShop verkrijgbaar zijn.