Het scherm heeft aan de bovenkant en zijkanten dunne bezels, met onderin een bredere rand met een geborsteld-aluminiumlook. In het midden prijkt het Samsung-logo. De achterkant van de M7 is van geribbeld plastic en heeft een ventilatiesleuf op ongeveer een kwart van de bovenrand. Daaronder zit een optie voor een VESA-mount, voor 100x100-mountings.
De voet is een rechthoekige plaat met een eenvoudige staander. De voet is gefixeerd op die verticale paal en het scherm kan dus niet in hoogte worden versteld, noch gedraaid. Wel kun je het scherm wat kantelen: 2 graden naar voren en 22 graden naar achteren. In de voet zit ook een rubberen kabelbinder om je kabels netjes te geleiden.
Die kabels sluit je aan in een holte in het scherm. Een haakse eurostekker gaat van achter gezien links het scherm in voor voeding, en aan de rechterkant zitten de inputs. Die bestaan uit twee HDMI-poorten, waarvan één arc ondersteunt, en een upstream USB-C-poort die 65W vermogen kan ontvangen. Dat vermogen kan naar de interne USB-hub worden gestuurd die in drie A-poorten uitmondt. Die poorten zitten iets toegankelijker op de achterkant van het scherm. Hoewel de M7 voorzien is van ingebouwde speakers met een vermogen van 3W, is een hoofdtelefoon of soundbar voor gaming en media-consumptie wellicht een betere optie.
Om de smart functionaliteit mogelijk te maken, heeft het scherm wifi ac-ondersteuning, en tevens is er Bluetooth 4.2-support. Voor die smart functies wordt de tv-annex-beeldscherm geleverd met een simpele afstandsbediening die ook spraakbesturing ondersteunt. De afstandsbediening gebruik je ook om de instellingen van het scherm te wijzigen: behalve een powerbutton heeft het scherm geen menuknoppen. Aparte knoppen voor Netflix en Prime Video heeft de afstandsbediening ook en het smart gedeelte van het scherm draait op Samsungs eigen Tizen-besturingssysteem, net als alle tv's van het bedrijf. De Tizen-versie op de M7 is helaas niet erg vlot, hoewel de afstandsbediening wel fijn werkt.
We hebben enkele foto's van de interface gemaakt om je een idee te geven hoe de smart functionaliteit eruitziet. In die app-store zijn de gebruikelijke apps te downloaden. Standaard zijn relevante apps als YouTube, Apple TV, Pathé Thuis en Canal Digitaal geïnstalleerd. Je kunt ook kiezen uit streamingdiensten als Disney+, NPO, Videoland of audiodiensten als Spotify gebruiken. Ook Apple TV+ wordt ondersteund en je kunt extra speakers via bluetooth of wifi verbinden als je muziek wil luisteren.
Wie graag Netflix kijkt, heeft wel profijt van de smart apps. De dienst is immers notoir wars van de meeste browsers op desktops en laptops, en schotelt content standaard in 720p-kwaliteit voor. Alleen met Safari of Edge heb je kans op 4k-kwaliteit. Dat probleem geldt overigens ook voor andere streamingdiensten: alleen met een app heb je goede kans op fatsoenlijke kwaliteit. Dat is een goede reden om de smart functionaliteit te gebruiken.
Hoewel de afstandsbediening erg spartaans is wat het aantal knoppen betreft, werkt hij prima samen met Tizen. Bovendien zijn we gecharmeerd van het besluit van Samsung om de afstandsbediening ook voor de menu-opties van het beeldscherm in te zetten. Dat is in de meeste gevallen op z'n best een frustrerende bezigheid, maar met een afstandsbediening gaat het allemaal een stuk makkelijker.
Naast de smart functionaliteit, waarbij je dus alle apps kunt installeren die in de Tizen Store beschikbaar zijn, kun je zonder pc zeer eenvoudige taken uitvoeren. Zo kun je met de Office 365-app en een via bluetooth of USB verbonden muis met toetsenbord eenvoudige Office-taken uitvoeren of browsen. En wie een geschikte Samsung-telefoon heeft, kan de M7 gebruiken als scherm voor de smartphone, dankzij DeX: de NFC-tag om te connecten zit rechts bovenin het scherm. Dat kan overigens met lang niet alle smartphone-modellen: er is een recent apparaat zoals de Note 20 voor nodig. Een review van DeX hebben we vorig jaar gepubliceerd.