De Galaxy Buds Pro hebben net als de Buds Live actieve noisecancelling. Dat stelde bij die oordoppen weinig voor, maar bij de Galaxy Buds Pro werkt het gelukkig een stuk beter. Je moet het echter niet vergelijken met de actieve noisecancelling van een goede koptelefoon. Wat oordoppen betreft zijn de Sony WF-1000XM3, AirPods Pro, Bose QuietComfort en Huawei FreeBuds Pro op dit vlak ook beter dan de Galaxy Buds Pro. De Buds Pro filteren vooral lage, constante geluiden vrij goed. Ze zijn niet zo goed in het filteren van minder constant geluid en geluiden met hogere frequenties, zoals stemmen. Een stofzuiger of een luchtververser wordt ook slechts beperkt gefilterd. We kunnen helaas geen frequency response laten zien bij oordoppen, zoals we dat bij hoofdtelefoons wel doen, omdat onze testopstelling zich daar nog niet voor leent. Daarom zul je ons voor nu moeten vertrouwen op onze blauwe ogen en natuurlijk vooral op onze oren.
Er is ook weer een modus die omgevingsgeluid via de microfoons versterkt. Deze is flink verbeterd ten opzichte van de Galaxy Buds+. Bij die oordoppen klinkt het doorgegeven omgevingsgeluid erg blikkerig, alsof hogere frequenties veel meer versterkt worden dan lage. Bij de Galaxy Buds Pro klinken de hogere frequenties nog wel een beetje schel, maar we hebben er geen problemen mee om lang met iemand te praten in de omgevingsgeluidmodus. Het geluid klinkt natuurlijk genoeg om te praten en ook op de fiets en bij het lopen in het verkeer zijn de omgevingsgeluiden niet vervelend om aan te horen.
Handige en vrij unieke features
Er zijn nu vier volumeniveaus voor omgevingsgeluid, wat erg fijn is. Dit is zeker geen standaardfeature op bluetoothoordoppen. Als je aan het verkeer deelneemt terwijl je naar een podcast luistert, wil je wellicht een ander volumeniveau voor het omgevingsgeluid dan wanneer je thuis naar een muziekje luistert en de bel wil kunnen horen.
Voice Detection is een andere handige en vrij unieke feature van de Galaxy Buds Pro. Er zitten echter wat meer haken en ogen aan. We zagen dit al eerder bij de Sony WH-1000XM4-koptelefoon, maar kwamen het nog niet eerder tegen bij oordoppen. Als de Galaxy Buds Pro via de Voice Pickup Unit detecteren dat je spreekt, wordt het volume van je media naar beneden aangepast en wordt de omgevingsgeluidmodus ingesteld. Vervolgens kun je prima een gesprek voeren. Als er een aantal seconden geen trilling meer wordt geregistreerd, gaat het volume weer omhoog en geven de oordoppen geen omgevingsgeluid meer door. Je kunt ervoor kiezen om vijf, tien of vijftien seconden in te stellen.
Het probleem is dat geen van de modi echt volstaat. Soms zit je nu eenmaal in een kort gesprek waarin je bijvoorbeeld even wat zegt tegen iemand, waarbij het dan best irritant is dat het lang duurt voordat de muziek weer op normaal niveau is. Een andere keer sta je even te praten met iemand die je tegenkomt, maar dan is een instelling van bijvoorbeeld tien seconden soms weer te kort. Iemand praat immers wel eens langer dan tien seconden achter elkaar. Aan de andere kant, we hebben de modus doorgaans aanstaan op vijf seconden en voor korte gesprekjes of opmerkingen werkt dat goed. Als we dan in een langer gesprek verzeild raken, doen we de dopjes alsnog even uit of in elk geval de muziek op pauze. De modus werkt overigens niet fijn als je regelmatig je keel schraapt of hoest. Ook dan registreert de VPU trillingen en wordt de modus dus geactiveerd terwijl je dat niet wilt. Meezingen zit er uiteraard ook helaas niet in.
App en bediening
De app die bij de oordoppen hoort, heet Galaxy Wearable. Het is een overzichtelijke app, met een aardig aantal functies, maar wel minder dan bij de Headphones-app van Sony. Dat is echter ook een positieve uitzondering. Je kunt de actieve noisecancelling op hoog en laag zetten, de aanraakvlakken uitzetten, een equalizer instellen en bijvoorbeeld ook je oortjes zoeken, waarbij je wordt doorverwezen naar de SmartThings-app van Samsung. Ook kun je kiezen wat er gebeurt als je het linker- en rechteraanraakvlak aanraakt en vasthoudt. Je kunt instellen dat rechts vasthouden het volume omhoogzet en links het volume omlaag. Ook kun je Bixby of Spotify oproepen of openen, en je kunt het aanraken en vasthouden gebruiken om te schakelen tussen ruisonderdrukking en de omgevingsgeluidmodus. We hadden hier liever meer opties gezien. Zelf zouden we liever zien dat je met het ene oordopje tussen de modi kunt schakelen en met de andere het volume kunt verhogen, maar dat kan dus niet.
Verder is de bediening zoals gebruikelijk: een keer tikken op het aanraakvlak is afspelen of pauzeren, twee keer is het volgende nummer afspelen of een oproep beantwoorden of beëindigen en drie keer tikken is het vorige nummer afspelen. Een oproep weigeren doe je door te tikken en vasthouden.
Geluidskwaliteit
Zoals altijd hebben we de oordoppen met veel verschillende soorten muziek getest op lossless kwaliteit, maar ook via 'zeer hoge kwaliteit' streaming met Spotify. Voor deze gelegenheid hebben we ze vooral vergeleken met de AirPods Pro en de Galaxy Buds Live. De Galaxy Buds Pro komen er goed vanaf. De weergave van lage frequenties is net wat meer gedefinieerd dan bij de AirPods Pro. De Galaxy Buds Pro geven een lekker vol geluid met veel dynamiek. Ten opzichte van de Galaxy Buds Live horen we meer detail en klinken de Galax Buds Pro ook ruimtelijker. De Galaxy Buds Pro zijn zonder meer de beste volledig draadloze Samsung-oordoppen tot nu toe.
Omdat de Samsung Galaxy Buds Pro ondersteuning hebben voor de Samsung Scalable-codec, heb je een voordeel als je een Samsung-apparaat met Android 7 of nieuwer gebruikt. Het voordeel van deze codec is dat hij vlotjes kan schakelen tussen bitrates tussen de 96 en 512kbit/s, op basis van de stabiliteit van de verbinding. Dat komt de stabiliteit van het signaal ten goede en als de verbinding stabiel is, is de geluidskwaliteit hoger dan bij het gebruik van SBC. Zelf konden we echter geen verschil in geluidskwaliteit horen bij het testen. Aangezien AAC niet lekker werkt met Android, zijn mensen met een Android-telefoon die niet van Samsung is, aangewezen op SBC. Ondersteuning voor AptX was dan ook van meerwaarde geweest voor de geluidskwaliteit voor die groep mensen.
Een ander voordeel van het gebruik van de Samsung Galaxy Buds Pro met een Samsung-smartphone of -tablet is 360 Audio. De AirPods Pro hebben een vergelijkbare functie met Spatial Audio, een vorm van surroundsound. Als je 360 Audio aanzet in de geavanceerde instellingen, kun je op apparaten met minimaal One UI 3.1 surroundsound horen bij media die Dolby Surround ondersteunen. Ook registreren de sensoren van de Galaxy Buds Pro, net als de AirPods Pro, hun verhouding tot de smartphone of tablet. Door deze head tracking, blijft het geluid altijd vanuit de tablet of smartphone komen, hoe je je hoofd ook houdt. Dit hebben we getest met Netflix en het werkt erg goed. Er zit weinig vertraging in en het geluid lijkt ook echt uit de richting van het Samsung-apparaat te komen. Aan de andere kant zul je normaal gesproken gewoon in de richting van je tablet of smartphone kijken als je media aan het consumeren bent, dus heel nuttig vinden we de functie niet.