Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

HP Reverb G2 VR-headset Review

Het scherpste VR-beeld tot nu toe

12-01-2021 • 06:00

158

Singlepage-opmaak

Installatie

We hebben de Reverb G2 mét meegeleverde controllers getest en dat zal in de praktijk ook de meest gebruikte oplossing zijn. De Reverb G2 is ook te gebruiken met controllers van andere/oudere Windows Mixed Reality Headsets en, via een omweg, is het naar verluidt ook mogelijk om de controllers van de Valve Index te gebruiken, al heb je daar dan wél een complete opstelling met externe trackers voor nodig. Wij hebben de Reverb G2 alleen getest met de meegeleverde controllers uit de complete kit.

HP Reverb G2 controllers

In de verpakking vonden we naast de headset zelf en de twee controllers ook een zes meter lange kabel die aan één kant in de headset gestoken wordt, terwijl de andere kant na vijf meter uitmondt in een kleine break-outbox waaruit een USB-C- en DisplayPort-kabel van één meter komen. De break-outbox is voorzien van een voedingsingang waarop de meegeleverde netadapter aangesloten moet worden. De headset wordt verder geleverd met een USB-C-naar-USB-A-adapter en een DisplayPort-naar-Mini DisplayPort-adapter.

HP Reverb G2 kabel met breakout box en DisplayPort en USB-aansluiting
HP Reverb G2 kabel met breakout box en DisplayPort en USB-C

In de basis is de Reverb G2 een Windows Mixed Reality-headset en als je een nieuwe versie van Windows 10 geïnstalleerd hebt, is de Windows Mixed Reality Portal al aanwezig. De software voert eerst een generieke controle uit om te zien of de pc aan de systeemeisen voldoet. HP stelt de minimumvereisten op als ‘Intel Core i5 of i7' of 'AMD Ryzen 5’ zonder daarbij specifieker te zijn, en vermeldt verder dat 8GB ram, een USB 3.0 (Type C)-aansluiting en een DisplayPort 1.3-uitgang op de videokaart vereist zijn. Om op ‘halve resolutie’ te kunnen spelen, raadt HP minimaal een Nvidia GeForce GTX 1060 of AMD Radeon RX 580 aan, voor ‘full resolution’ is minimaal een GeForce GTX 1080 of Radeon RX5700 vereist.

De WMR-software vraagt na de systeemcontrole om de headset aan te sluiten, wat bij ons niet direct tot succes leidde. We probeerden de Reverb G2 met de meegeleverde USB-C-naar-USB-A-adapter op een vrije USB-A (3.1)-poort aan te sluiten, maar dat bleek op ons AMD X399-moederbord niet te werken. Pas toen we de headset met de USB-C-poort van het moederbord verbonden, werd deze herkend en geïnitialiseerd. Ook het koppelen van de controllers bleek wat voeten in de aarde te hebben, waarbij het even duurde voordat de headset de linkercontroller herkende. De rechter werd wél direct gezien. Na installatie van de hardware vraagt de WMR-software of je de headset staand of zittend gebruikt, waarbij je in dat eerste geval de randen van het speelgebied moet opgeven. Bij zittend gebruik volstaat het de headset naar de monitor te richten voor kalibratie. Hierna is de headset klaar voor gebruik.

Steam VR-compatibiliteit

De Reverb G2 is dus een WMR-headset, maar in tegenstelling tot bij de eerste Reverb maakt HP er bij de nieuwe versie een punt van om aan te geven dat de headset ook compatibel is met SteamVR. Dat is feitelijk niet nieuw, want met de Windows Mixed Reality for SteamVR-software uit de Steam-store is dit ook met andere WMR-headsets mogelijk. In de praktijk blijkt de wijze waarop de Reverb G2 met SteamVR werkt, ook niet anders dan wat wij in het verleden bij WMR-headsets hebben gezien, wat betekent dat de headset pas door SteamVR herkend wordt na installatie van de WMR for SteamVR-plug-in.

HP Reverb G2 controllers

Als we dat eenmaal gedaan hebben, blijkt de headset goed te integreren. In de meeste moderne games, zoals Half-Life: Alyx, wordt de controllerindeling direct correct herkend en als dit niet het geval is, kun je via het SteamVR-menu de controllerbinding aanpassen door ‘community shared’ profielen te laden of eigen profielen aan te maken.