Gebruikers

Prijs
€ 659,-
Specificaties Geschikt voor PC - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering

HP Reverb G2 - met controllers Review

Jesse99 23 december 2020, laatste update op 27 april 2021, 2.360 views Product gekocht

HP Reverb G2 - met controllers

Een mooie en goede headset, maar niet perfect.

Pluspunten

• Zuiver beeld en mooie kleuren
  • Goede audio
  • Zeer comfortabel en licht
  • Hardware IPD instelling
  • Werkt probleemloos met SteamVR

Minpunten

• Kabel is zwaar, beperkt de bewegingsvrijheid
  • Tracking heeft toch flinke dode hoeken
  • Geen vingerdetectie in controllerknoppen

Na 2 dagen gebruik wil ik een eerste indruk achterlaten voor mensen die deze VR headset overwegen. Mijn vorige headset was een Oculus Rift S, en ik zal mijn ervaringen daarmee vergelijken.

Beeld

Hier kan ik niets slechts over kwijt. De 2x 4K displays zijn zéér zuiver en helder en de kleuren zijn rustig en mooi. De "sweet spot" waar het beeld scherp is is ruim en alleen de buitenste randen zijn wazig.
De helderheid is zeer goed en mede dankzij de stroomadapter die van de kabel rechtstreeks naar het stopcontact gaat rustig en stabiel. Helder witte objecten in een donkere scene zorgen voor wat godrays, maar het is minimaal en niet zo hinderlijk.
Screendoor effect kan ik niet waarnemen.
Field of View is ongeveer hetzelfde als mijn vorige headsets, en het merendeel van de markt (met uitzondering van Valve en Pimax sets).
De aanwezigheid van een hardwarematige traploze IPD slider maakt dit punt helemaal compleet.

Geluid

Er is gebruik gemaakt van dezelfde off-ear hoofdtelefoon van de Valve Index, en het geluid is standaard best mooi.
( Spijtig dat het bewegen van de hoofdtelefoons bij mij (en vele anderen) onmiddellijk gekraak veroorzaakte, en ik vrees dat de pinnen en sleepcontacten die in de headstrap lopen een zwak en breekbaar punt zijn, net zoals bij de Oculus Rift CV1 het geval was. )
--> zie update onderaan, dit was een defect en werd snel opgelost.

Comfort

Het comfort is zeer goed. De headset is gemakkelijk op en af te zetten en het gewicht voelt laag en goed gebalanceerd. Er werd gekozen voor een zachte stof die het gezicht raakt.
Licht van buitenaf lekt totaal niet naar binnen, zelfs niet rondom de neus.
Wel moet ik waarschuwen dat de holling van de face plate nogal diep is, en dit zal het comfort voor mensen met een groter hoofd mogelijk ondermijnen. Al zijn er op Youtube reeds filmpjes met modificaties te vinden om dit op te lossen.
De kabel is nogal stug en zwaar, en dit gaat toch ten koste van de bewegingsvrijheid.

Software

Dit kan haast niet gemakkelijker.
De driver voor het WMR platform is reeds aanwezig als je een up to date versie van Windows 10 draait. Voor games is Steam de thuisbasis, nadat je 2 extra (gratis) apps download en installeert: "SteamVR" en "Windows Mixed Reality for SteamVR".
Nadeel is wel dat de WMR Portal automatisch start bij iedere Windows opstarting (en daarmee de VR headset inschakelt en het geluid er naartoe leidt), en na 3 jaar klagen van mensen is er nog altijd geen mogelijkheid om deze optie uit te schakelen. Helaas ook niet in het taakbeheer onder opstarten of in het register te omzeilen, deze autostart lijkt diep weggestoken in Windows |:(
Passthrough camera is ondersteund (WMR menu > Flashlight app), al is het ietwat beperkt.
Nota over Software
Als je in het bezit bent van Corsair RGB apparatuur die gebruik maakt van hun iCUE software, dan zul je een compatibiliteitsprobleem ondervinden. iCUE zal niet in staat zijn op te starten (opent 1 seconde, en sluit weer meteen) zolang de G2 aangesloten is op de USB poort. Als je de G2 aansluit ná iCUE te starten werkt het, maar zul je een geheugenfout krijgen bij het afsluiten van de PC.
Schijnbaar is dit probleem al geruime tijd bekend gezien het met meerdere WMR headsets gebeurde, maar helaas heeft Corsair het nog steeds niet opgelost.
Nu is iCUE in de meeste gevallen enkel nodig om profielen te maken die in de hardware kunnen worden opgeslagen, dus voor mij geen heel groot probleem.

Controllers

De controllers zijn een punt die veel twijfel oproepen. De G2 controllers zijn een heel stuk verbeterd tegenover de vorige generatie WMR, zowel in degelijkheid als in bediening. Zo is het oude controllerschema van de Vive wands weggegooid, en werd de standaard van Valve en Oculus gevolgd, met een thumb stick, 2 triggers, 2 knoppen, en aparte menuknoppen.
Maar er zijn ook nadelen. Zo hebben deze controllers bijvoorbeeld geen vingerdetectie, zodat enkel indrukken en loslaten van knoppen wordt waargenomen, maar niet het laten rusten van de vingers. In sociale omgevingen die gebruik maken van handgebaren levert dit beperkingen op, maar gelukkig zijn er al mensen die aangepaste controller bindings beschikbaar hebben gezet op SteamVR om dit op te lossen.
De A/B/X/Y knoppen klikken en dat voelt toch net even wat minder naast mijn oude Oculus.
De triggers zijn analoog en prima in orde.
De thumbsticks voelen op het eerste zicht hetzelfde, maar in een testprogramma waar ik een klokwijzer helemaal ronddraai van 0% naar 100% blijkt niets minder waar. De nauwkeurigheid is een stuk minder. Ter vergelijking, mijn Oculus thumbstick maakte een soepele rotatie met sprongetjes van nabij 0,3%, en de WMR maakt zichtbare sprongen van rond de 2%. Zul je bij rondrennen niet veel van merken, maar bij puzzels misschien wel!
De controllers voelen een stuk steviger en beter aan dan de vorige generatie WMR, maar het plastic voelt toch breekbaarder en goedkoper naast de Oculus.

Tracking

Ook de tracking is enorm verbeterd sinds de vorige generatie, zowel softwarematig als de toevoeging van tracking camera's tot een totaal van 4.
De tracking is goed, maar niet perfect. De meeste games en zelfs boogschieten lukt prima, maar er zijn toch nog flinke dode hoeken zoals boven je hoofd, laag voor je en naast je, en natuurlijk achter je. Ook is het oppassen als je dichtbij je gezicht komt, of je handen dichtbij elkaar, want de tracking ringen op de controllers zijn aan de grote kant!
Als tracking heel belangrijk is voor je, dan zijn er betere opties. Valve en HTC blijven de winnaars op dit gebied met hun externe sensoren, en Oculus wint op het gebied van inside out tracking.
Nota over tracking
Windows Mixed Reality systemen maken gebruik van zichtbaar wit licht voor tracking, en niet van infrarood licht zoals de competitie. Dit houdt in dat de tracking enkel goed is in een degelijk verlichte kamer, maar niet TE verlicht. Een studiolamp voor streaming of een binnenschijnende zon kunnen er snel voor zorgen dat de witte LEDs op de controllers niet meer waargenomen kunnen worden. Ook de ruimte waar je staat moet goed door de camera's waargenomen kunnen worden, een ruimte met strak egaal gekleurde muren (of green screens) is niet ideaal voor dit systeem.

Extra's

De kit komt met alle benodigdheden meegeleverd, en daar hoef je je dus geen zorgen over te maken. Standaard is de kabel voorzien van USB-C en DisplayPort, een USB-A en Mini-DP adapter zijn beide aanwezig in de doos. Een setje alkaline batterijen is ook aanwezig, maar een set oplaadbare batterijen is wel aan te raden. Let hierbij wel op het volgende...
Nota over oplaadbare batterijen
Wie bekend is met de gangbare oplaadbare AA batterijen, weet dat deze NiMH batterijen 1,2V zijn, in plaats van 1,5V. Helaas is het bekend dat dit voltage voor de WMR controllers op het randje van te laag is, hetgeen leidt tot constante "batterij leeg" melding, en mogelijke uitschakeling van de controller, iets dat ik uit eigen ervaring kan bevestigen.
Oplaadbare AA batterijen die wel geschikt zijn:
  • Li-Ion (3,7V cel met ingebouwde weerstand in AA formaat, voor exact 1,5V).
  • NiZn 1,6V.
Let op dat je voor deze ook een geschikte lader nodig hebt!

Update

Een beetje laat, maar ik wil toch nog even toevoegen dat het audioprobleem dat ik had snel werd opgelost. Telefoontje met HP klantenservice, en de volgende dag reeds lag er een setje nieuwe speakertjes in de brievenbus! En schijnbaar zat daar inderdaad het probleem, want met de nieuwe is de audio super.

Alle overige ervaringen blijven onveranderd. De grote dode hoeken in het tracking gebied begonnen mij wel snel te storen. Zo gaat boogschieten bijvoorbeeld prima, maar een potje digitaal biljart totaal niet omdat de hand waarmee je stoot in het dode gebied laag naast/achter je zit... iets waar Oculus Rift S tot mijn verbazing totaal geen problemen mee heeft.

Het conflict tussen de G2 en Corsair iCUE 3.x software blijft tot op heden onopgelost, iCUE 4.x heb ik nog niet ermee getest.

Heb jij ook een HP Reverb G2 - met controllers?

Vraag & Aanbod

Zit die autostart toevallig niet in scheduled tasks?
Nee, helaas niet. Bij de eerste betas van WMR Portal wel meen ik, en dat was 3 jaar geleden. Beetje jammer dat Microsoft de controle over zoiets simpels weg neemt.
Stekker van de adapter eruit trekken zorgt ervoor dat de headset niet wordt herkend en wordt wmr ook niet automatisch opgestart. Ik meen dat het zelfs wordt aangeraden om de stroom eraf te halen na gebruik door HP.
Dank je, dat lijkt te werken! Dan wordt het tijd voor wat herinrichting van mijn kabelmanagement, de stekker ligt niet op de meest handige en bereikbare plaats en gaat normaal pas uit met de hoofdschakelaar van de hele PC hoek als die 's avonds uit gaat.
Heb je toevallig concrete links naar jouw batterijen en laders? Ben benieuwd naar welke soort heroplaadbare batterijen je zou refereren. Dank bij voorbaat!
Zelf heb ik dit setje Li-Ion met lader gevonden op Amazon:
(Let op: dit is een set met zowel AA als AAA batterijen en daarom is die wat hoger geprijsd!)
De lader voelt wat goedkoop en komt enkel met USB aansluiting en zonder netstroom stekker, dus een stekker die veilig 2A bij 5V op de USB kan leveren heb ik nog los erbij gekocht. Het was voor mij ook een gok in het onbekende, maar tot nu toe werkt het super, en de batterijen gaan per keer meer dan 8 uur mee (precieze duur heb ik niet getest).

Andere optie is NiZn, maar ook die komen niet echt goedkoop voor een compleet pakket. Zelf heb ik hier geen ervaring mee.
1,5V Li-Ion and 1,6V NiZn zijn niet bepaald een doorsnee product hier, je zult ze ook niet vinden bij de ons bekendere batterijmerken.

De bekendere 1,2V NiMH Eneloop Pro batterijen van Panasonic heb ik ook getest. En hoewel dit op zich fantastische batterijen zijn, kan ik bevestigen dat WMR dit voltage niet leuk vindt en heel snel begint aan te geven dat de batterijen leeg zijn, en uiteindelijk de haptics of de gehele controller uitschakelt.
Thanks voor de informatie en de link!

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren