Door Friso Weijers

Redacteur

LG UltraGear 27GN950 Review

Nano IPS-4k-gamingmonitor is zijn tijd vooruit

20-12-2020 • 11:00

141

Multipage-opmaak

Alle specs in één scherm

In het kort

Met zijn combinatie van een hoge resolutie én hoge refreshrate is de LG UltraGear 27GN950 een van de aantrekkelijkste gamingmonitoren van dit moment. Goedkoop is hij niet, maar alsnog betaal je er minder voor dan voor eerdere 4k/144Hz-monitoren. De beeldkwaliteit van het ips-paneel is prima voor sdr-beelden, waarbij de mogelijkheid tot hardwarekalibratie een uniek pluspunt vormt. Hoewel beter dan bij de meeste huidige monitoren, is de hdr-beeldkwaliteit niet optimaal, wat vooral komt door het beperkte contrast. Behalve de peperdure G-Sync Ultimate-monitoren heb je nog niet veel betere opties, maar komend jaar zou dat weleens kunnen veranderen. Dan komen er waarschijnlijk ook de nodige schermen met HDMI 2.1, wat de 27GN950 helaas nog moet missen.

Getest

LG UltraGear 27GN950 Rood, Zwart

Prijs bij publicatie: € 849,-

Bekijk product

Op papier is de LG UltraGear 27GN950 een ware droom voor de monitorliefhebber. Het 27"-scherm heeft zo ongeveer alle specificaties die je je maar kunt wensen: een 4k-resolutie gecombineerd met een maximale refreshrate van liefst 160Hz, AMD FreeSync Premium en G-Sync Compatible-certificering, plus hdr-ondersteuning met VESA DisplayHDR600-logo. Uiteraard past LG een zelfontwikkeld 'Nano-IPS'-paneel toe, dat in ieder geval vanuit marketingoogpunt een sterke naam heeft hoog te houden. Door de nanocoating op de backlight is het kleurbereik lekker breed. Voor wie wat kleurweergave betreft het uiterste uit het paneel wil halen, is er de mogelijkheid tot hardwarekalibratie, normaal gesproken een functie die je op professionele schermen voor beeldbewerking aantreft en niet op gamingmonitoren.

Gemiddeld wisselt de 27GN950 voor ongeveer 850 euro van eigenaar en dat is veel meer dan vrijwel alle andere 27"-monitoren die je nu kunt kopen. Neem je genoegen met een minder hoge quad-hd- of full-hd-resolutie, dan koop je al voor de helft tot een kwart van de prijs een een ips-gamingmonitor die 144 tot 165 beelden per seconde laat zien. Gaat het je alleen om de 4k-resolutie, dan ben je ook voor minder dan de helft van de prijs klaar. Het is de combinatie van hoge resolutie én hoge refreshrate die de LG 27GN950 zo interessant, maar ook zo duur maakt.

De categorie van 4k-monitoren met hoge refreshrate bestaat nog niet zo lang. De eerste van dergelijke schermen waren de ASUS RoG Swift PG27UQ en Acer Predator X27 met G-Sync Ultimate-scaler en full array local dimming-backlight. Die kwamen twee jaar geleden op de markt en moesten zelfs meer dan 2000 euro opbrengen. Daarmee vergeleken is de LG 27GN950 nog schappelijk geprijsd. Sterker nog, als je nu naar de Pricewatch gaat, is het scherm van LG de goedkoopste optie in dit segment. Hoewel het ten tijde van de video hierboven nog leverbaar was bij diverse winkels, lijken de voorraden anderhalve week na de opname alweer geslonken. Ook concurrerende 4k-schermen die er in de afgelopen jaren zijn uitgekomen zijn op het ogenblik slecht leverbaar. Videokaarten, processors en consoles zijn niet de enige producten waarbij je last kunt ondervinden van de schaarste in hardwareland.

Voor wie op zoek is naar de ultieme gamingmonitor, belooft deze review dus op voorhand interessant te worden. Brandt het geld niet in je zakken, dan zou je ook nog even kunnen wachten. Met de aanmerkelijk snellere videokaarten van het afgelopen najaar, gecombineerd met nieuwe consoles die 4k/120Hz-output ondersteunen, wordt gaming op 4k-resolutie met een hoge refreshrate eindelijk interessant voor meer dan de happy few die een topmodel videokaart kunnen betalen. In het komende jaar kunnen we dus uitzien naar de nodige 4k-schermen met een refreshrate van 120Hz of meer. Het ligt in lijn der verwachting dat de prijzen verder gaan dalen, terwijl je ook kunt uitzien naar andere paneeltechnieken. Voorlopig kun je op dit formaat immers alleen kiezen uit ips-type panelen; kleine 4k-144Hz-schermen met VA-paneel zijn er nog altijd niet.

Featureset en praktijk

De LG UltraGear 27GN950 heeft het ontwerp dat het merk bij al zijn UltraGear-monitoren toepast, zonder de overdadige tierlantijnen die je terugziet bij sommige concurrenten in dit segment. De hele behuizing is gemaakt van matzwart plastic dat degelijk aanvoelt, waarbij her en der rode accenten zijn toegevoegd. De sobere indruk verandert als je de rgb-verlichting aan de achterzijde inschakelt. Over gekleurde lampjes beschikken wel meer gamingschermen, maar LG lijkt voor de lichtring op de 27GN950 beduidend fellere ledjes te gebruiken, die bovendien een grotere oppervlakte beslaan. Zelfs met een beetje omgevingslicht is de 27GN950 zo nog het stralende middelpunt.

LG UltraGear 27GN950LG UltraGear 27GN950LG UltraGear 27GN950LG UltraGear 27GN950

Het paneel van de 27GN950 wordt omgeven door zeer smalle randen die vlak liggen met de rest van het scherm, zodat het uitgeschakeld lijkt alsof het scherm geen rand heeft. Dat maakt een moderne indruk. Wel is de kast rondom het paneel vrij diep. We vermoeden dat dat te maken heeft met de snelle scaler, die nodig is om de enorme datastroom te verwerken voor dit paneel op maximale refreshrate. Het uitstekende gedeelte met de hardware in het midden wordt omgeven door een forse ventilatieopening. Die was blijkbaar nog niet genoeg om het geheel koel te houden, want LG heeft zo te horen een ventilator moeten plaatsen. Sommige eerdere 4k/144Hz-schermen, zoals de ASUS ROG Swift PG27UQ en Acer Predator X27, hadden ook al actieve koeling. In een normale kantooromgeving was het geluid van het scherm niet storend, al kunnen we ons voorstellen dat je daar in een verder stille ruimte anders over denkt. Bovendien kan een ventilator na verloop van tijd meer lawaai gaan maken.

De voet van de LG 27GN950 is net wat hoekiger vormgegeven dan die van LG's eerdere gamingmonitoren. De staander rust zoals gebruikelijk voor een gamingscherm op spitse poten, die vrij ver uitsteken op het bureau. De verstelmogelijkheden zijn prima, zoals je voor dit bedrag ook absoluut mag verwachten. Je kunt de 27GN950 ongeveer 11cm in hoogte verstellen, naar voren en naar achteren kantelen, en roteren naar portretmodus. Het scherm kan niet zwenken, een mogelijkheid die schermen van andere fabrikanten vaak wel bieden.

Aansluitingen

LG UltraGear 27GN950 - AansluitingenZoals gebruikelijk voor een scherm van LG steken de aansluitingen, aan de achterzijde rechts naast de voet, haaks uit het paneel. We begrijpen die keuze niet echt, want dat maakt het lastig om de tros kabels ordentelijk uit het zicht te houden, wat afbreuk doet aan het design. Niet dat er heel veel snoeren uit de LG 27GN950 zullen steken; het scherm heeft enkel twee HDMI 2.0-ingangen, een DisplayPort 1.4-aansluiting, een USB 3.0-hub met twee poorten en een 3,5mm-koptelefoonaansluiting. Ondanks de forse behuizing heeft de monitor een losse voeding.

Voor het doorgeven van 4k-beelden op 144Hz of 160Hz is een aanzienlijke hoeveelheid bandbreedte vereist. Dankzij DisplayPort 1.4 hoef je geen genoegen te nemen met 4:2:2 chroma subsampling, zoals bij de eerste 4k/144Hz-monitoren, waarbij een deel van de kleurinformatie in het signaal wordt weggegooid. Door middel van display stream compression, dat onderdeel is van DisplayPort 1.4, wordt het signaal praktisch zonder zichtbare verliezen gecomprimeerd. Volkomen lossless werkt dsc niet, dus als je echt het uiterste vraagt van de kleurprecisie van het scherm, kun je ook met de LG 27GN950 nog beter terugschakelen naar een lagere refreshrate.

Om dsc te kunnen gebruiken, heb je ook een videokaart nodig die de techniek ondersteunt. Het moet een vrij nieuwe kaart zijn; van Nvidia kan Turing of nieuwer met dsc overweg (RTX 20xx / GTX 16xx), bij AMD moet je over minstens een RDNA-gpu (RX 5xxx) beschikken. Bij een oudere kaart kun je de LG 27GN950 op maximaal 95Hz gebruiken, zoals je ook ziet op de onderstaande screenshots van het osd. Ons monitoren-testsysteem heeft normaal gesproken een GTX 1070 aan boord. Er is geen mogelijkheid om het scherm met gebruik van chroma subsampling toch op een hogere refreshrate in te stellen, zoals bij enkele eerdere 4k/144Hz-schermen.

De nieuwe generatie consoles, en de RTX3000- en RX6000-videokaarten van Nvidia en AMD beschikken over HDMI 2.1. De LG 27GN950 was bij uitstek een scherm geweest waarbij je had kunnen profiteren van de nieuwe mogelijkheden van deze aansluiting: een hogere bandbreedte die 4k/120Hz-doorgifte mogelijk maakt, plus een nieuwe vorm van adaptive sync genaamd 'HDMI Forum VRR' of 'HDMI vrr'. Net als alle andere monitoren tot op heden moet ook de 27GN950 het nog steeds doen met HDMI 2.0-poorten. Via deze aansluiting kom je tot maximaal 4k bij 60Hz of wqhd bij 120Hz, zonder HDMI vrr. Wel ondersteunt de 27GN950 AMD Freesync Premium Pro en ook is de monitor Nvidia G-sync Compatible. Voor consolegamers zijn de achterblijvende HDMI-poorten toch wel een redelijke domper, omdat je LG's topmodel-gamingmonitor voor 2020 zo niet optimaal kunt gebruiken bij de nieuwe generatie consoles. Bovendien weten we dat er begin volgend jaar al monitoren moeten verschijnen die wel HDMI 2.1-poorten hebben.

Osd en software

Aan de uitgebreide osd zie je dat de LG 27GN950 de meest luxe gamingmonitor is die de fabrikant op dit formaat verkoopt. Je hebt toegang tot een ruime hoeveelheid beeldmodi, vaak geziene opties als Black Equalizer, ofwel lichtere schaduwen, en de mogelijkheid een richtkruis over het beeld te projecteren. LG heeft zelfs voorzien in een functie om het geluid van de 3,5mm-jack aan te passen op je koptelefoon. Je bedient het menu met een centraal onder het scherm geplaatste vijfwegjoystick. Daarnaast zit een draaiwieltje dat je eveneens kunt indrukken en dat alleen dient voor het instellen van de rgb-verlichting. Wij hadden liever de mogelijkheid gezien om het een andere functie te geven, maar in de weg zit het wieltje ook weer niet.

LG UltraGear 27GN950 - OSDLG UltraGear 27GN950 - OSDLG UltraGear 27GN950 - OSDLG UltraGear 27GN950 - OSD

Naast de ingebouwde osd is er de nodige software voor je pc die je kunt gebruiken met de 27GN950. Wanneer je het wieltje voor de rgb-verlichting indrukt, komt er bijvoorbeeld een oproep op het scherm om Ultragear Control Center te downloaden, een pakket waarmee je de rgb-lampjes op de achterkant kunt laten reageren op de beeldinhoud of geluidseffecten.

True Color ProRelevant voor wie aan beeldbewerking doet, is het programma True Color Pro, dat je ook kunt gebruiken met andere LG-monitoren die over hardwarekalibratie beschikken. Het is best bijzonder dat LG deze mogelijkheid biedt op de 27GN950, want die functie is alleen gebruikelijk op schermen voor grafici. Over de verschillen tussen hardware- en softwarekalibratie schreven we al eerder uitgebreid. In het kort heeft hardwarekalibratie als voordelen dat een meting in het scherm wordt opgeslagen, waardoor hij werkt op alle aangesloten apparaten en je in potentie minder last hebt van artefacten als banding dan bij softwarekalibratie. Doordat een eventuele conversie naar een andere kleurruimte als sRGB in het scherm plaatsvindt, kunnen er geen problemen optreden met toepassingen die niet goed meewerken en kleuren alsnog oververzadigd weergeven, zoals met softwarekalibratie nogal eens gebeurt. Wil je de 27GN950 kalibreren, dan moet je de benodigde colorimeter uiteraard wel zelf aanschaffen.

Firmware-update: betere kleuren en hogere refreshrate

Onscreen Control

Hardware-kalibratie en rgb-mogelijkheden zijn fijn, maar voor deze test bleek Onscreen Control misschien wel het belangrijkste programma dat LG meelevert met de 27GN950. Via dit programma kun je immers de firmware van het scherm updaten. Het geval wil dat LG eind november een grote update heeft uitgebracht die een aanvankelijk minpunt van het scherm oplost. We liepen er bij onze eerste meting tegenaan dat de sRGB-modus van het scherm niet goed werkte: rood en groen werden getoond met duidelijke oververzadiging, doordat het scherm nog steeds nagenoeg de volledige DCI-P3 kleurruimte liet zien. Na de firmware-update van v3.03 naar v3.06 is dit probleem opgelost en liggen de basiskleuren in de sRGB-stand netjes op de voorgeschreven punten.

LG UltraGear 27GN950 - sRGB na firmware-updateLG UltraGear 27GN950 - sRGB na firmware-update

Gamut coverage in de sRGB-modus van de LG UltraGear 27GN950, voor en na de update.

De firmware-update stelt je bovendien in staat de refreshrate van de 27GN950 een stukje op te schroeven naar 160Hz via de Overclock-functie in de osd. Daarmee biedt de 27GN950 de hoogste verversingssnelheid van alle 4k-monitoren die tot nu toe op de markt kwamen. We hebben het scherm opnieuw doorgemeten op 160Hz en daaruit blijkt dat er eigenlijk geen nadeel zit aan het gebruik van de iets hogere refreshrate. Wie nu een 27GN950 bezit, raden we dus aan de update uit te voeren; het kost je ongeveer een kwartier.

Testmethode en testveld

Voor de test van de LG 27GN950 vergelijken we het scherm met diverse soortgelijke schermen. We meten helderheid, contrast en kleurweergave met behulp van een Spectracal C6-colorimeter, een X-rite i1 Photo Pro 2-spectrofotometer en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware. We testen monitoren zoals ze uit de doos komen, waarbij we de helderheid voor kleurmetingen afstellen op een waarde die de 150cd/m² zo dicht mogelijk benadert. Eventuele sRGB- of Adobe RGB-modi meten we apart. Datzelfde doen we voor een eventuele hdr-stand. Responstijden meten we met een fotosensor en de LeCroy Waverunner 6100-oscilloscoop, waarbij we de inputlag bepalen met een Leo Bodnar-tester. Om de kijkhoeken te bepalen, meten we onder een hoek van 45 graden de resterende helderheid en de kleurverandering ten opzichte van een loodrechte meting. Voor de uniformiteitsmeting kijken we naar de verhouding tussen de helderheid op vijftien meetpunten, gemeten op een volledig wit en zwart scherm. Ook bepalen we de relatieve kleurverschillen langs de randen ten opzichte van het midden. Tot slot meten we het energiegebruik van de monitor, zowel op de maximale helderheid als op een vaste helderheid van 150cd/m².

Testveld

Het vergelijkingsmateriaal voor de LG 27GN950 is relatief schaars. Zoals in de inleiding aan de orde kwam, zijn er nog niet heel veel kleine 4k-schermen met een hoge refreshrate, hoewel we er in de afgelopen jaren wel een aantal hebben getest. Naast de peperdure G-Sync Ultimate-schermen van meer dan 2000 euro waren dat ook recentere monitoren met een wat schappelijkere prijs, zoals de Acer Nitro XV273K, die voor minder dan 1000 euro in de winkels staat. De meeste concurrenten van de 27GN950, zeker de exemplaren die we hebben getest, zijn op het ogenblik slecht leverbaar. Het is niet duidelijk of dat voor de huidige alternatieven in de toekomst gaat veranderen, aangezien er volgend jaar naar verwachting veel nieuwe 4k-schermen met 120Hz of meer op de markt zullen komen.

Naast de genoemde 27"-schermen met ips-paneel, staan in de grafieken ook enkele grotere monitoren met 4k-resolutie en een hoge refreshrate: de ASUS ROG Swift PG43UQ en ROG Strix XG438Q, beide voorzien van een 43"-VA-paneel. Ook de Momentum 558M1RY, die we onlangs in een head-to-head met de LG OLED55CX6 hebben besproken, heeft een paneel van dit type aan boord, maar dan van 55".

Responstijd en inputlag

We meten de responstijden van een monitor standaard op de hoogst ondersteunde refreshrate. In het geval van de LG 27GN950 is dat na de update dus 160Hz. In onze standaard reactietijdentest meten we vier verschillende transities door, waarbij we van iedere overgang ook de hoeveelheid over- of undershoot noteren. Dat doen we voor ieder scherm op de optimale overdrive-instelling. Bij de LG 27GN950 is dat Fast.

  • Reactietijd 0-100%
  • Reactietijd 100-0%
  • Reactietijd 20-80%
  • Reactietijd 80-20%
  • Overshoot
  • Undershoot
Reactietijd OD optimaal 0-100%
Monitor LCD-paneel Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
3,1
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
3,8
Acer Predator X27 AHVA IPS
4,7
Acer Nitro XV273K IPS
6,6
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
7,1
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
9,9
ASUS ROG Strix XG438Q VA
13,6
Philips Momentum 558M1RY VA
14,0
Reactietijd OD optimaal 100-0%
Monitor LCD-paneel Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
3,2
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
3,8
Acer Predator X27 AHVA IPS
4,0
Philips Momentum 558M1RY VA
4,2
Acer Nitro XV273K IPS
4,6
ASUS ROG Strix XG438Q VA
4,6
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
5,4
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
5,5
Reactietijd OD optimaal 20-80%
Monitor LCD-paneel Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
2,1
Acer Nitro XV273K IPS
3,7
Acer Predator X27 AHVA IPS
3,7
ASUS ROG Strix XG438Q VA
3,9
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
4,0
Philips Momentum 558M1RY VA
5,4
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
5,6
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
5,6
Reactietijd OD optimaal 80-20%
Monitor LCD-paneel Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
3,1
Acer Predator X27 AHVA IPS
3,3
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
4,0
Acer Nitro XV273K IPS
4,8
Philips Momentum 558M1RY VA
6,3
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
6,3
ASUS ROG Strix XG438Q VA
9,3
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
12,2
Overshoot OD optimaal
Monitor LCD-paneel Gemiddelde overshoot in procenten in % (lager is beter)
Philips Momentum 558M1RY VA
1
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
2
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
2
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
2
ASUS ROG Strix XG438Q VA
11
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
13
Acer Nitro XV273K IPS
15
Acer Predator X27 AHVA IPS
20
Undershoot OD optimaal
Monitor LCD-paneel Gemiddelde undershoot in procenten in % (lager is beter)
Philips Momentum 558M1RY VA
1
Acer Nitro XV273K IPS
1
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
1
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
1
ASUS ROG Strix XG438Q VA
2
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
2
Acer Predator X27 AHVA IPS
4
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
5

Zoals te zien in de bovenstaande grafieken boekt de LG 27GN950 een resultaat om over naar huis te schrijven. Het scherm komt in slechts een van de grafieken als snelste over de streep, maar een grijs-grijsovergang kost niet meer dan 4ms, terwijl wit naar zwart zelfs in 3,2ms is gepiept. Dat is ruimschoots sneller dan de 6,25ms waarna er weer een volgend beeld op het scherm komt bij een refreshrate van 160Hz. Bovendien is er bij de optimale overdrive-instelling nauwelijks sprake van over- of undershoot. Dat is bij de Acer Predator X27 en ASUS PG27UQ, de enige schermen in dit overzicht die nog sneller zijn dan de 27GN950, echt een ander verhaal.

  • Reactietijd 0-100%
  • Reactietijd 100-0%
  • Reactietijd 20-80%
  • Reactietijd 80-20%
  • Overshoot
  • Undershoot
Reactietijd OD max 0-100%
Monitor LCD-paneel Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
3,0
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
3,1
Acer Predator X27 AHVA IPS
5,4
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
5,6
Acer Nitro XV273K IPS
6,6
Philips Momentum 558M1RY VA
14,0
ASUS ROG Strix XG438Q VA
14,0
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
15,0
Reactietijd OD max 100-0%
Monitor LCD-paneel Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
3,3
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
3,8
Philips Momentum 558M1RY VA
4,2
Acer Predator X27 AHVA IPS
4,4
Acer Nitro XV273K IPS
4,6
ASUS ROG Strix XG438Q VA
4,8
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
5,4
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
6,3
Reactietijd OD max 20-80%
Monitor LCD-paneel Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
1,0
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
1,2
ASUS ROG Strix XG438Q VA
1,3
Acer Predator X27 AHVA IPS
1,9
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
2,1
Acer Nitro XV273K IPS
3,7
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
3,7
Philips Momentum 558M1RY VA
5,4
Reactietijd OD max 80-20%
Monitor LCD-paneel Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
2,6
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
3,1
Acer Predator X27 AHVA IPS
3,4
ASUS ROG Strix XG438Q VA
3,5
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
3,9
Acer Nitro XV273K IPS
4,8
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
5,2
Philips Momentum 558M1RY VA
6,3
Overshoot OD max
Monitor LCD-paneel Gemiddelde overshoot in procenten in % (lager is beter)
Philips Momentum 558M1RY VA
1
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
13
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
13
Acer Nitro XV273K IPS
15
ASUS ROG Strix XG438Q VA
51
Acer Predator X27 AHVA IPS
55
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
59
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
63
Undershoot OD max
Monitor LCD-paneel Gemiddelde undershoot in procenten in % (lager is beter)
Philips Momentum 558M1RY VA
1
Acer Nitro XV273K IPS
1
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
1
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
3
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
4
Acer Predator X27 AHVA IPS
4
ASUS ROG Strix XG438Q VA
5
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
5

Wil je per se pochen met het allersnelste scherm? Zet de overdrive dan op maximaal. Zoals te zien in bovenstaand overzicht, waarin we bij alle schermen voor de allersnelste overdrive-instelling hebben gekozen, trekt de 27GN950 in dit geval aan het langste eind. Zelfs de extreem dure G-Sync Ultimate-monitoren worden verslagen. De overshoot beloopt dan gemiddeld wel een hoge 63 procent, wat duidelijk zichtbare artefacten met zich meebrengt.

LG UltraGear 27GN950 - UFO

Je ziet de goede eigenschappen van het gebruikte ips-paneel mooi terugkomen in de ufo-foto die we van dit scherm hebben gemaakt, opnieuw op 160Hz en met de overdrive terug op Fast. We fotograferen daarbij een speciaal testpatroon van de website Blurbusters, dat inzichtelijk maakt hoe bewegend beeld op een beeldscherm ongeveer wordt getoond. Daarvoor volgen we de bewegende ufo met een camera gemonteerd op een geleiderail, waarbij we de camera op exact dezelfde snelheid als de ufo meebewegen. De sluitertijd bedraagt altijd minstens viermaal de lengte van één frame op de monitor. In de resulterende foto van de LG 27GN950 is vrijwel alleen bewegingsvervaging te zien en maar nauwelijks trailing of reverse ghosting achter de ufo, die het gevolg zijn van te trage responstijden of overmatige overshoot. Bewegend beeld ziet er kortom uitstekend uit. Helaas biedt de 27GN950 geen optie voor black frame insertion, waarbij het scherm tussen ieder beeld een korte zwarte 'pauze' laat vallen. Dat kan helpen om de op 160Hz nog altijd zichtbare bewegingsvervaging verder te verminderen.

Inputlag

Gemeten met onze Leo Bodnar-inputlagtester noteert de LG 27GN950 een keurig lage vertraging van om en nabij de 10ms, minder dan de meeste andere monitoren in dit overzicht. Alleen de ASUS ROG Strix XG27UQ blijkt sneller; de beide G-Sync Ultimate-schermen noteren een beduidend hogere vertraging, wat waarschijnlijk komt door de bijzondere full array local dimming backlight met honderden zones, die gelijktijdig met het lcd-paneel moet worden aangestuurd. Het scherm van LG heeft die extra uitdaging niet.

Inputlag 60Hz
Monitor LCD-paneel Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
9,4
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
10,1
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
11,1
ASUS ROG Strix XG438Q VA
14,6
Philips Momentum 558M1RY VA
18,2
Acer Predator X27 AHVA IPS
20,2
Acer Nitro XV273K IPS
21,7
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
23,8

Helderheid, contrast en kleurweergave

Om de beeldkwaliteit op waarde te schatten, bekijken we zoals altijd eerst het beeld dat de monitor in de standaardmodus vertoont. De minimale helderheid van wit is bij de LG 27GN950 met 83cd/m² aan de hoge kant voor in de donkerste gameruimtes. Wel kun je een behoorlijk hoge maximale helderheid gebruiken. Hoewel de concurrentie veelal nog feller gaat, heb je daar binnenshuis niet enorm veel aan. Het contrast is met 997:1 precies op het niveau waar je het verwacht van een ips-paneel. Schermen met een VA-paneel scoren inherent een stuk beter. De kleinere VA-panelen, die doorgaans in monitoren worden toegepast, hebben echter meestal niet zo'n hoog contrast als het drietal dat in deze grafiek aan kop gaat. Evengoed is het verschil dan nog wel een factor twee tot drie.

  • Minimale helderheid wit
  • Maximale helderheid wit
  • Contrast 150cd/m²
Minimale helderheid wit
Monitor LCD-paneel Gemiddelde helderheid in cd/m² (lager is beter)
Acer Predator X27 AHVA IPS
24,72
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
27,26
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
68,84
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
82,70
Acer Nitro XV273K IPS
99,42
ASUS ROG Strix XG438Q VA
101,75
Philips Momentum 558M1RY VA
109,96
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
170,35
Maximale helderheid wit
Monitor LCD-paneel Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
862,90
Philips Momentum 558M1RY VA
800,20
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
615,80
ASUS ROG Strix XG438Q VA
522,50
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
518,80
Acer Predator X27 AHVA IPS
515,50
Acer Nitro XV273K IPS
473,70
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
462,30
Contrast 150cd/m²
Monitor LCD-paneel Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
Philips Momentum 558M1RY VA
5147:1
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
4257:1
ASUS ROG Strix XG438Q VA
3795:1
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
1151:1
Acer Nitro XV273K IPS
1007:1
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
997:1
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
987:1
Acer Predator X27 AHVA IPS
897:1

In de standaardmodus gebruikt de LG 27GN950 standaard zijn volledige kleurbereik. Dankzij de laag nanokristallen in de backlight, de voorziening die het Nano-IPS-paneel zijn naam geeft, kan het scherm bijna de hele DCI-P3-gamut weergeven. De 27GN950 komt tot 96 procent dekking en dat is nipt meer dan de andere schermen in dit overzicht. De ASUS ROG PG27UQ en Acer Predator X27 zijn standaard gericht op sRGB-weergave en ontbreken daarom in de onderstaande grafieken.

  • Dekking kleurruimte
  • Gem. kleurafwijking
  • Gem. color checker-afwijking
  • Gem. grijsafwijking
  • Kleurtemperatuur - afwijking
  • Gem. gamma - afwijking
Dekking dichtstbijzijnde kleurruimte op standaardinstelling
Monitor LCD-paneel Gemiddelde gamutdekking in % (hoger is beter)
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
96,0
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
92,8
Acer Nitro XV273K IPS
92,4
ASUS ROG Strix XG438Q VA
92,2
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
92,0
Philips Momentum 558M1RY VA
91,4
Colorspace - gemiddelde afwijking
Monitor LCD-paneel Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
1,62
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
2,09
Acer Nitro XV273K IPS
2,70
Philips Momentum 558M1RY VA
2,84
ASUS ROG Strix XG438Q VA
3,13
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
3,18
Colorchecker - gemiddelde afwijking
Monitor LCD-paneel Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
1,80
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
2,40
Acer Nitro XV273K IPS
3,21
ASUS ROG Strix XG438Q VA
3,23
Philips Momentum 558M1RY VA
3,31
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
4,02
Greyscale - gemiddelde afwijking
Monitor LCD-paneel Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
2,27
ASUS ROG Strix XG438Q VA
3,07
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
3,15
Acer Nitro XV273K IPS
4,23
Philips Momentum 558M1RY VA
4,62
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
6,04
Afwijking 6504K
Monitor LCD-paneel Gemiddelde temperatuur in kelvin (lager is beter)
Acer Nitro XV273K IPS
11
Philips Momentum 558M1RY VA
139
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
328
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
375
ASUS ROG Strix XG438Q VA
584
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
677
Gamma-afwijking van 2.2
Monitor LCD-paneel Gemiddelde gamma-waarde in γ (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
0,00
ASUS ROG Strix XG438Q VA
0,02
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
0,06
Philips Momentum 558M1RY VA
0,07
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
0,09
Acer Nitro XV273K IPS
0,09

De kleurafstelling in standaardmodus is bij dit scherm goed voor elkaar. We noteren (gemiddelde) kleur- en grijsafwijkingen als een ΔE2000-waarde, waarbij een score onder de 3 duidt op een afwijking die voor het blote oog niet zichtbaar is. Behalve 100 procent rood komen alle deelmetingen onder deze waarde uit, waarmee de gemiddelde kleurafwijking uitstekend laag is. Ook de in de fabriek ingestelde grijskalibratie is goed, met eveneens de laagste gemiddelde afwijking in dit testveld. Het gamma is gemiddeld wel wat aan de lage kant, een afwijking die toeneemt naarmate de tinten lichter zijn.

LG UltraGear 27GN950 - StandaardweergaveLG UltraGear 27GN950 - StandaardweergaveLG UltraGear 27GN950 - StandaardweergaveLG UltraGear 27GN950 - Standaardweergave

SRGB-modus

Voor bovenstaande metingen hebben we vergeleken met DCI-P3. Games en de meeste andere programma's in Windows gaan standaard echter uit van een scherm dat enkel de sRGB-kleurruimte kan weergeven, waardoor de kleuren er op de LG 27GN950 oververzadigd uitzien. Gelukkig heeft LG een sRGB-modus toegevoegd die de kleuren terugregelt naar het kleinere kleurbereik. Na de firmware-update werkt die functie correct en meten we een kleurdekking van ongeveer 97 procent, zonder noemenswaardige oververzadiging. Bij de 27GN950 blijft de helderheid in de sRGB-modus bovendien gewoon instelbaar, wat bij monitoren van de concurrentie helaas geen gegeven is.

  • Dekking srgb-kleurruimte
  • Gem. kleurafwijking
  • Gem. grijsafwijking
  • Gem. gamma- afwijking
  • Kleurtemperatuur - afwijking
Dekking sRGB-gamut
Monitor LCD-paneel Gemiddelde dekking in % (hoger is beter)
ASUS ROG Strix XG438Q VA
99,9
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
99,5
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
97,4
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
97,3
Philips Momentum 558M1RY VA
97,0
Acer Nitro XV273K IPS
96,8
Colorchecker - gemiddelde afwijking sRGB
Monitor LCD-paneel Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
1,81
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
1,95
Philips Momentum 558M1RY VA
2,07
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
2,11
Acer Nitro XV273K IPS
2,29
ASUS ROG Strix XG438Q VA
2,45
Greyscale - gemiddelde afwijking sRGB
Monitor LCD-paneel Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
ASUS ROG Strix XG438Q VA
1,53
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
2,43
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
2,69
Philips Momentum 558M1RY VA
2,95
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
3,11
Acer Nitro XV273K IPS
3,77
Gamma - afwijking van 2.2 sRGB
Monitor LCD-paneel Gemiddelde gamma-waarde in γ (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
0,01
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
0,06
Philips Momentum 558M1RY VA
0,07
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
0,07
ASUS ROG Strix XG438Q VA
0,08
Acer Nitro XV273K IPS
0,11
Afwijking 6504K sRGB
Monitor LCD-paneel Gemiddelde temperatuur in kelvin (lager is beter)
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
69
Philips Momentum 558M1RY VA
77
Acer Nitro XV273K IPS
101
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
250
ASUS ROG Strix XG438Q VA
254
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
486

De afstelling van de verbeterde sRGB-modus is dus een stuk beter, maar nog altijd niet perfect. Dat geldt vooral voor de kleurtemperatuur; met 6986 kelvin is de weergave koeler dan ideaal. De gemiddelde kleur- en grijsafwijkingen blijven evengoed relatief laag en hoewel nu een aantal deelmetingen boven de grens van 3 uitkomt, scoort de 27GN950 bovengemiddeld in dit testveld. Dankzij de mogelijkheid tot hardwarekalibratie heb je bovendien alle gelegenheid om het scherm nog beter in te regelen, als je de 27GN950 ook voor kleurkritische werkzaamheden wilt gebruiken.

LG UltraGear 27GN950 - sRGB-modusLG UltraGear 27GN950 - sRGB-modusLG UltraGear 27GN950 - sRGB-modusLG UltraGear 27GN950 - sRGB-modus

Hdr-weergave

De 27GN950 is, we zeiden het al in de inleiding, voorzien van het VESA DisplayHDR600-logo. In tegenstelling tot de VESA DisplayHDR400-certificering biedt dat een garantie dat de fabrikant voorzieningen heeft getroffen voor goede hdr-weergave: een groter kleurbereik, hogere piekhelderheid en een vorm van local dimming voor een hoger contrast. Dat laatste blijft ook voor deze monitoren het grootste pijnpunt, want de eisen van de VESA zijn niet heel streng. LG heeft voor de 27GN950 een backlight gekozen met zestien onafhankelijk dimbare zones. Dat is al meer dan bij bijvoorbeeld de onlangs besproken Samsung Odyssey G7 LC27G75T, die het met slechts acht zones moet doen. Toch zijn we in praktijk minder onder de indruk van het hdr-beeld op de LG 27GN950, omdat het VA-type lcd-paneel van Samsung wél een fiks hoger native contrast laat noteren. Op dit vlak schiet de ips-techniek simpelweg tekort, tenzij er een veel geavanceerdere backlight wordt toegepast, zoals bij de G-Sync Ultimate-schermen met hun 384 individueel dimbare backlightzones.

  • Max helderheid wit - (full screen)
  • Max helderheid wit - (5% window)
  • Contrast (fullscreen)
  • Contrast (4x4 checkerboard)
Max helderheid wit - (full screen)
Monitor LCD-paneel Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Philips Momentum 558M1RY VA
1.283
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
1.126
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
1.053
Acer Predator X27 AHVA IPS
788
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
749
ASUS ROG Strix XG438Q VA
678
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
580
Acer Nitro XV273K IPS
557
Max helderheid wit - (5% window)
Monitor LCD-paneel Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
1.330
Acer Predator X27 AHVA IPS
1.243
Philips Momentum 558M1RY VA
1.046
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
877
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
731
ASUS ROG Strix XG438Q VA
566
Acer Nitro XV273K IPS
557
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
518
Contrast (5% window/off)
Monitor LCD-paneel Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
Acer Predator X27 AHVA IPS
68291:1
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
66492:1
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
22790:1
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
9143:1
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
1570:1
Acer Nitro XV273K IPS
115:1
Contrast (4x4 checkerboard)
Monitor LCD-paneel Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
Philips Momentum 558M1RY VA
4585:1
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
3839:1
ASUS ROG Strix XG438Q VA
3783:1
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
1643:1
Acer Predator X27 AHVA IPS
1523:1
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
1390:1
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
854:1
Acer Nitro XV273K IPS
310:1

Voorlopig zijn alle kleine 4k-monitoren met hoge refreshrate voorzien van een ips-paneel, maar hebben ze, behoudens de LG 27GN750 en de G-Sync Ultimate-schermen, geen enkele vorm van local dimming. Daardoor eindigt de 27GN950, ondanks het magere contrast, als een middenmoter als het aankomt op hdr-weergave. Nu er naar verwachting volgend jaar meer 4k-gamingmonitoren komen, zouden we er niet op rekenen dat het scherm zijn positie in de pikorde behoudt.

  • Gem. grijsafwijking HDR (w/o Lum)
  • Gem. grijsafwijking HDR (w. Lum)
  • Gem. kleurafwijking HDR (w/o Lum)
  • Gem. kleurafwijking HDR (w Lum)
Gemiddelde grijsafwijking zonder luminantie
Monitor LCD-paneel Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Acer Nitro XV273K IPS
1,68
Acer Predator X27 AHVA IPS
1,82
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
1,99
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
2,52
ASUS ROG Strix XG438Q VA
2,69
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
3,74
Philips Momentum 558M1RY VA
4,22
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
4,68
Gemiddelde grijsafwijking met luminantie
Monitor LCD-paneel Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
2,92
Philips Momentum 558M1RY VA
3,91
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
4,11
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
5,25
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
5,83
ASUS ROG Strix XG438Q VA
6,03
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking zonder luminantie
Monitor LCD-paneel Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
2,39
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
2,44
ASUS ROG Strix XG438Q VA
2,45
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
3,04
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
3,12
Philips Momentum 558M1RY VA
3,56
Acer Predator X27 AHVA IPS
5,15
Acer Nitro XV273K IPS
6,25
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking met luminantie
Monitor LCD-paneel Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
3,58
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
4,37
Philips Momentum 558M1RY VA
5,34
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
6,94
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
8,05
ASUS ROG Strix XG438Q VA
9,53

Naast de technische beperkingen van de LG 27GN950 heeft LG bovendien nog wat werk te verrichten aan de kleurweergave in hdr. Die is te blauw, met een behoorlijk hoge gemiddelde grijsafwijking tot gevolg. Waar je de afwijkingen in de standaardpresets voor sdr als eindgebruiker nog zou kunnen oplossen door het scherm te kalibreren, lijkt dat helaas niet te gelden voor hdr.

LG UltraGear 27GN950 - HDR-modusLG UltraGear 27GN950 - HDR-modusLG UltraGear 27GN950 - HDR-modusLG UltraGear 27GN950 - HDR-modus

Uniformiteit en kijkhoeken

De ips-techniek heeft de naam dat de kijkhoeken goed zijn. Bij de LG 27GN950 valt dat toch wat tegen, zo blijkt uit onze metingen. Vooral in horizontale richting loopt de helderheid sneller terug dan bij de meeste andere monitoren. In de onderstaande grafiek lijkt dat nog mee te vallen, doordat de 27GN950 in dit testveld gemiddeld scoort, maar ten opzichte van alle geteste schermen presteert deze monitor daadwerkelijk ondergemiddeld.

  • 45° links resterende helderheid
  • 45° rechts resterende helderheid
  • 45° boven resterende helderheid
  • 45° onder resterende helderheid
45° links resterende helderheid
Monitor LCD-paneel Gemiddelde resterende helderheid in % (hoger is beter)
ASUS ROG Strix XG438Q VA
48,00
Acer Predator X27 AHVA IPS
47,00
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
45,00
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
34,00
Acer Nitro XV273K IPS
33,00
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
33,00
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
32,00
Philips Momentum 558M1RY VA
25,00
45° rechts resterende helderheid
Monitor LCD-paneel Gemiddelde resterende helderheid in % (hoger is beter)
Acer Predator X27 AHVA IPS
48,00
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
45,00
ASUS ROG Strix XG438Q VA
45,00
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
34,00
Acer Nitro XV273K IPS
34,00
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
33,00
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
31,00
Philips Momentum 558M1RY VA
25,00
45° boven resterende helderheid
Monitor LCD-paneel Gemiddelde resterende helderheid in % (hoger is beter)
ASUS ROG Strix XG438Q VA
33,00
Acer Predator X27 AHVA IPS
32,00
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
30,00
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
27,00
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
26,00
Philips Momentum 558M1RY VA
25,00
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
25,00
Acer Nitro XV273K IPS
25,00
45° onder resterende helderheid
Monitor LCD-paneel Gemiddelde resterende helderheid in % (hoger is beter)
ASUS ROG Strix XG438Q VA
33,00
Acer Predator X27 AHVA IPS
31,00
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
30,00
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
28,00
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
27,00
Acer Nitro XV273K IPS
27,00
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
25,00
Philips Momentum 558M1RY VA
23,00

Ook als we kijken naar de kleurafwijking onder een hoek, is te zien dat de 27GN950 een groter kleurverschil vertoont dan andere schermen, opnieuw vooral in horizontale richting. Zelfs de monitoren met VA-panelen in dit overzicht, traditioneel in het nadeel op dit gebied, doen het nog beter.

  • 45° links gem. kleurafwijking
  • 45° rechts gem. kleurafwijking
  • 45° boven gem. kleurafwijking
  • 45° onder gem. kleurafwijking
45° links gem. kleurafwijking
Monitor LCD-paneel Gemiddelde afwijking in ΔE2000 (lager is beter)
ASUS ROG Strix XG438Q VA
13,0
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
15,6
Acer Predator X27 AHVA IPS
15,8
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
19,1
Philips Momentum 558M1RY VA
20,4
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
20,8
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
21,3
Acer Nitro XV273K IPS
21,4
45° rechts gem. kleurafwijking
Monitor LCD-paneel Gemiddelde afwijking in ΔE2000 (lager is beter)
ASUS ROG Strix XG438Q VA
13,8
Acer Predator X27 AHVA IPS
15,3
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
15,5
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
19,8
Philips Momentum 558M1RY VA
20,0
Acer Nitro XV273K IPS
20,9
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
21,1
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
21,3
45° boven gem. kleurafwijking
Monitor LCD-paneel Gemiddelde afwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Acer Predator X27 AHVA IPS
19,5
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
20,4
ASUS ROG Strix XG438Q VA
21,4
Philips Momentum 558M1RY VA
21,6
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
23,0
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
23,3
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
24,1
Acer Nitro XV273K IPS
24,4
45° onder gem. kleurafwijking
Monitor LCD-paneel Gemiddelde afwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Acer Predator X27 AHVA IPS
20,6
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
20,8
ASUS ROG Strix XG438Q VA
21,3
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
22,2
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
22,5
Acer Nitro XV273K IPS
22,5
Philips Momentum 558M1RY VA
23,0
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
24,2

Uniformiteit

Om de uniformiteit van het scherm te meten, de mate waarin de helderheid gelijkmatig over het scherm is verdeeld dus, vergelijken we vijftien meetpunten op het scherm. Daarbij kijken we naar de procentuele verschillen tussen de hoogste en laagste helderheid in zwart- en witweergave, en de verschillen tussen de helderste zwart- en witweergave ten opzichte van het gemiddelde. Een volledig uniform scherm, dat overal even helder is, zou steeds 100 procent scoren.

LG UltraGear 27GN950 - UniformiteitLG UltraGear 27GN950 - UniformiteitLG UltraGear 27GN950 - UniformiteitLG UltraGear 27GN950 - Uniformiteit

Meetresultaten uniformiteit: zwartuniformiteit, wituniformiteit, contrast en kleurtemperatuur op vijftien meetpunten

  • Wit: Laagste/hoogste
  • -Gem./hoogste
  • Zwart: Laagste/hoogste
  • -Gem./hoogste
Laagste t.o.v. hoogste wit
Monitor LCD-paneel Gemiddelde uniformiteit in % (hoger is beter)
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
93
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
91
Acer Predator X27 AHVA IPS
90
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
88
Acer Nitro XV273K IPS
85
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
85
Philips Momentum 558M1RY VA
84
ASUS ROG Strix XG438Q VA
78
Gemiddelde t.o.v. hoogste wit
Monitor LCD-paneel Gemiddelde uniformiteit in % (hoger is beter)
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
96
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
96
Acer Predator X27 AHVA IPS
94
Acer Nitro XV273K IPS
92
Philips Momentum 558M1RY VA
91
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
91
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
90
ASUS ROG Strix XG438Q VA
87
Laagste t.o.v. hoogste zwart
Monitor LCD-paneel Gemiddelde uniformiteit in % (hoger is beter)
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
90
ASUS ROG Strix XG438Q VA
76
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
72
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
66
Acer Predator X27 AHVA IPS
58
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
46
Philips Momentum 558M1RY VA
41
Acer Nitro XV273K IPS
34
Gemiddelde t.o.v. hoogste zwart
Monitor LCD-paneel Gemiddelde uniformiteit in % (hoger is beter)
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
93
ASUS ROG Strix XG438Q VA
86
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
82
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
76
Acer Predator X27 AHVA IPS
66
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
51
Acer Nitro XV273K IPS
48
Philips Momentum 558M1RY VA
47
LG UltraGear 27GN950 - Backlight-bleeding
Backlight-foto van de LG UltraGear
27GN950, overbelicht zodat je de
verschillen in helderheid duidelijk ziet.

De wituniformiteit van ons testsample van de LG 27GN950 is uitstekend; ook het minst heldere meetpunt heeft nog 93 procent van de helderheid van het felste schermdeel. Er is wel een zekere variatie in de kleurtemperatuur te zien, waarbij de linkerkant van het scherm koeler oogt dan de rechterkant. De zwartuniformiteit van het testmodel is bovendien niet denderend. In de linker- en rechteronderhoeken is de nodige backlightbleeding te zien langs de randen, wat zich vertaalt in een bijna dubbel zo hoge zwartwaarde op die meetpunten. Doordat zwart op dit ips-paneel toch al wat minder diep is, is dat sneller storend dan bij een monitor met VA-paneel en dezelfde helderheidsverdeling.

Opgenomen vermogen

De LG 27GN950 blijkt in bedrijf een van de zuinigere monitoren in dit testveld, al mag dat ook geen verrassing heten. Het scherm heeft immers geen backlight met honderden ledjes en is ook stukken kleiner dan de 43"- en 55"-schermen. Zo heeft de LG-monitor eigenlijk alleen nog serieuze concurrentie van de ASUS ROG Strix XG27UQ en Acer Nitro XV273K, waarbij alle drie die schermen om en nabij hetzelfde energiegebruik laten noteren.

  • Energiegebruik 150cd/m²
  • Energiegebruik max. helderheid
  • Opgenomen vermogen stand-by
  • Opgenomen vermogen uit
Energiegebruik 150cd/m² - wit
Monitor LCD-paneel Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
29,9
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
32,2
Acer Nitro XV273K IPS
36,1
ASUS ROG Strix XG438Q VA
37,6
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
43,4
Philips Momentum 558M1RY VA
49,0
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
54,9
Acer Predator X27 AHVA IPS
55,4
Energiegebruik max. brightness - wit
Monitor LCD-paneel Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
52,1
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
55,1
Acer Nitro XV273K IPS
56,1
ASUS ROG Strix XG438Q VA
74,5
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
93,7
Acer Predator X27 AHVA IPS
97,5
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
127,2
Philips Momentum 558M1RY VA
143,3
Opgenomen vermogen standby
Monitor LCD-paneel Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
0,1
Philips Momentum 558M1RY VA
0,3
ASUS ROG Strix XG27UQ IPS
0,3
ASUS ROG Strix XG438Q VA
0,3
Acer Nitro XV273K IPS
0,4
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
0,4
Acer Predator X27 AHVA IPS
0,4
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
0,5
Opgenomen vermogen uit
Monitor LCD-paneel Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ VA
0,1
Philips Momentum 558M1RY VA
0,3
LG UltraGear 27GN950 Nano IPS
0,3
Acer Nitro XV273K IPS
0,3
Acer Predator X27 AHVA IPS
0,3
ASUS ROG Strix XG438Q VA
0,3
ASUS ROG Swift PG27UQ AHVA IPS
0,4

Stand-by blijkt de 27GN950 relatief onzuinig, maar uitgeschakeld komt de monitor op een gemiddeld verbruik uit. Dat blijft in beide gevallen binnen de EU-norm, die stelt dat het verbruik in stand-by beperkt moet blijven tot 0,5W.

Conclusie

Met zijn combinatie van een hoge resolutie én een hoge refreshrate is de LG UltraGear 27GN950 een van de aantrekkelijkste gamingmonitoren van dit moment. Ook in de verdere uitvoering blijkt dat het scherm aan de top staat van LG's huidige line-up. Goedkoop is de monitor met 850 euro op het moment van schrijven absoluut niet, maar alsnog betaal je er minder voor dan voor eerdere 4k/144Hz-monitoren. Dan moet je het scherm natuurlijk wel kunnen kopen, al zijn ook de eerdere monitoren slecht leverbaar, en veel concurrentie is er sowieso niet.

Mooie specificaties en beloften op papier zijn één ding, maar gelukkig weet LG die ook te vertalen in een goed product. Het ips-paneel combineert uitstekende responstijden met een lage hoeveelheid over- en undershoot. Ook op de maximale 160Hz-refreshrate, de hoogste tot nu toe voor een 4k-scherm, levert dat een goede weergave van bewegend beeld op. De beeldkwaliteit van het ips-paneel is prima voor sdr-beelden, waarbij de sRGB-modus zijn meerwaarde bewijst voor standaardcontent. Perfect is de kleurweergave niet, ondanks de verbeteringen in de nieuwe firmware. Als kleurweergave belangrijk voor je is, is de mogelijkheid tot hardwarekalibratie echter een belangrijke troefkaart. In combinatie met de hoge resolutie maakt dat de LG 27GN950 tot een betere allrounder dan veel andere gamingmonitoren. Het scherm leent zich zo ook voor serieuzere werkzaamheden.

Hoewel beter dan bij de meeste huidige monitoren is de hdr-beeldkwaliteit niet optimaal, wat vooral komt door het beperkte contrast van het paneel. Dat is nu eenmaal een nadeel van de ips-techniek ten opzichte van de VA-panelen, die door steeds meer concurrenten ook in gamingmonitoren worden toegepast. Ben je specifiek op zoek naar een 4k-spellenscherm, dan heb je echter nog niet veel betere opties, behalve misschien de peperdure G-Sync Ultimate-monitoren van een aantal jaar geleden.

Zeer binnenkort zou dat weleens kunnen veranderen, want nu videokaarten en gameconsoles dit jaar eindelijk in staat zijn om 4k-beelden op een hoge framerate te renderen, zal het aanbod van 4k-gamingmonitoren volgend jaar waarschijnlijk toenemen. Dat betekent niet dat de LG 27GN950 over een jaar is gedegradeerd tot een slecht paneel, maar wel dat je nog even zou kunnen wachten op een monitor die een aantal van de nadelen van dit scherm weet op te lossen. Behalve naar een betere hdr-weergave zouden wij vooral uitzien naar een scherm dat ook via HDMI optimaal kan worden gebruikt. Net als alle andere monitoren van dit moment moet de 27GN950 het zonder HDMI 2.1 stellen. De 27GN950 is zo misschien wel de beste 4k-gamingmonitor die we tot op heden hebben gezien, maar is zijn tijd eigenlijk net te ver vooruit.

Reacties (141)

141
131
55
9
1
59
Wijzig sortering
Hoi, Tweakers, zouden jullie eens een blinde test kunnen doen waarbij een testpanel in een gecontroleerde omgeving enkele tests moet ondergaan op verschillende monitoren?

Alle monitoren hebben zijn 27" qua formaat en alle looks (incl. bezels) worden afgeschermd met identieke kartonnen dozen.

Dan zou je 3 tests moeten willen doen waar men gevraagd wordt of ze het verschil kunnen zien:

1. Een 4k monitor vs een 1440p monitor
2. Een 60Hz monitor vs een 144Hz monitor
3. 4k/60Hz vs 1440p/144Hz

Want ik vermoed eigenlijk dat het resultaat gaat zijn dat:

1. Bijna niemand het verschil ziet tussen 4k en 1440p (zeker niet tijdens gaming)
2. Iedereen 144Hz prefereert boven 60Hz (zeker tijdens gaming)
3. Iedereen 1440p/144Hz prefereert boven 4k/60Hz

Want een 4k/144Hz scherm mag op papier wel tof zijn, maar in de realiteit is (denk ik) iedereen veel beter af met een 1440p/144Hz scherm voor veel minder geld.
Je test klinkt als een interessante inderdaad, betreft jouw vermoedens kon je er echter wel eens flink naast zitten.
4K geeft echt heel erg veel scherper beeld als 1440p, ook op 27 inch.
Je hebt wel gelijk dat het verschil tijdens gamen het kleinst is.

Ik ben zelf overgestapt van een 1440p scherm naar deze en ik gebruik het scherm overdag voor werk (IT) en dan is 4K heerlijk, scaling in Windows op 125%, dan is alles groot genoeg, heb ik een stuk meer werkruimte als op 1440p en bovendien is alles (vooral tekst e.d.) echt vele malen scherper.
Hetzelfde scherm kan ik dan ook gebruiken als ik 's avonds nog even een game wil spelen en als iets te weinig fps geeft op 4K zet ik hem op 1440p (bij veel recente games kun je ook gewoon rendering resolutie iets lager zetten met als voordeel haarscherpe UI elementen en toch lekker hoge fps)

Daarnaast doe ik wat aan hobby fotografie, en ook hiervoor is dit echt een prachtig scherm.

Dus nee, niet iedereen is beter af met een 1440p scherm voor minder geld.
Wellicht mensen die hun pc alleen maar gebruiken om te gamen, maar er zijn ook heel erg veel mensen die toch ook echt hun pc nog voor andere zaken inzetten naast gamen :)
Om het verschil in resolutie te kunnen zien moet je volgens mij best dicht bij het scherm komen. Voor een dergelijke test zou je dan een maximale view distance willen om te bepalen of het verschil te zien is. Vraag me wel af of je side-by-side wil of juist liever één per keer testen...
Toch niet.. het verschil is juist heel erg groot. Maar wat ik zei, het verschil is het kleinst in games met snel bewegende beelden.

In al het andere is het verschil enorm, vergelijk het met het verschil tussen de scherpte van bijvoorbeeld tekst op een smartphone van 10 jaar geleden en 1 van nu.
Zelfs op een veel kleiner laptopscherm wil ik geen 1080p meer, als je eenmaal gewend bent aan die hoge resoluties wil je echt niet meer terug.
Klopt hoor, dan is zo'n scherm onscherp. Ee staat hier een Asus Zenbook met mat scherm en een MS Surface Pro 4 met glanzend scherm. Voor binnenshuis is de laatste zoveel mooier en scherper. 2736 x 1824 resolutie en schaal in Windows 200% (aanbevolen) Voor buiten met fel zonlicht pak ik de matte Asus.
Het lijkt me voor gamen, met bewegende beelden, ook prima om dat op 1440p te doen, maar ik gebruik de pc toch voornamelijk voor office, terminals en grafische dingen. Dan is het wel weer fijn om een 4K monitor te hebben. En dat alles dus met één monitor, of twee naast elkaar.
Wel jammer dat er nog geen 32 inch-modellen zijn met een hoge verversingssnelheid.
Leuk idee, klinkt als iets om op bijvoorbeeld een abonneedag te organiseren. Ik verwacht wel dat zo'n test primair iets kan zeggen over hoe mensen monitoren met verschillende refreshrates ervaren. Of resolutie het verschil maakt zal, zoals RFdeGroot ook aangeeft, denk ik heel erg verschillen per gebruiksdoel. Waarbij ook de vraag is van hoever je het beeldscherm bekijkt (en hoe goed je ogen zijn natuurlijk), net zoals je voor televisies dit soort plaatjes hebt.
Ik hoop serieus dat Tweakers deze schoen inderdaad eens aan trekt. Het is best goed te organiseren en zal wereldwijd een eind maken aan die discussie op allerlei fora. Ik denk zelf trouwens dat het andersom is; boven de 100hz zie je niet meer, en het verschil tussen 4K en 1440p is zeker wel zichtbaar.

In hetzelfde straatje zijn trouwens nog meer tests te bedenken:
- kunnen mensen in audiostreams kwaliteitsverschillen tussen 192kbps bitrate en daarboven horen?
- kunnen mensen verschil waarnemen tussen snelle gamingmuizen of is dat marketing?
- enz.

Het verbaast mij eigenlijk al jaren dat er nooit techsites zijn die dit soort vragen, die vaak ellenlange draadjes op fora opleveren, niet gewoon eens dubbelblind testen. Zou hartstikke interessante serie zijn tweakers :)
Dit wordt wel gedaan, maar het levert net zo goed geen consequente resultaten op. :P

De één vindt elke LCD-monitor knipperen of trillen en de ander ziet daar weer niets van.

Bijvoorbeeld vlogger Linus laat wel eens mensen die denken er kijk op te hebben drie laptops of zo ‘blind’ testen (moeten ze zeggen welke / welke is) en dan blijkt ook keer op keer dat ze er opvallend vaak naast zitten, zelfs als hij er bij zegt welke drie modellen het zijn.
Dank je voor de inzichten.

Van 1080p naar 1440p ga je wel duidelijk zien denk je?

Ken je de LG oled 48 inch tv?
Deze wou ik kopen, is nog goedkoper ook.
Wat iemand wel of niet ziet is afhankelijk van de persoon, maar in principe moet je veel dichter op je scherm gaan zitten zodra er meer pixels zijn, wil je het verschil gaan merken. Op de afstand dat ik van mijn monitoren af zit (normale bureau afstand), merk ik wel dat 1440p scherper is. Daarnaast geeft het ook meer ruimte al hangt dat van de scaling af.

Een 48 inch OLED TV zal dus ook afhankelijk zijn van je omgeving. Gebruik je hem als TV of als PC monitor? Dit verschilt veel in afstand. Een TV heeft over het algemeen een hogere input lag dan een monitor, en ook een lagere refresh rate. Dit zijn dingen die voor een TV niet heel veel uitmaken, maar voor een monitor wel. Het is uiteindelijk allemaal afhankelijk van je doel en wat je belangrijk vindt.

Speel je competitive shooters (fast paced games), dan is een 144Hz monitor met lage input lag gewenst zodat alles zo snel mogelijk update. Ben je meer een casual gamer, dan is 144Hz wel fijn maar niet noodzakelijk. Daarnaast moet je rekening houden dat 144hz alleen nuttig is, als je ook 144Fps krijgt in die games. HZ en FPS zijn niet hetzelfde, maar je hebt wel de fps nodig om een hoge refresh rate (hz) optimaal te gebruiken.
Waar kan ik voor een vergelijkbaar bedrag een 48" Oled kopen? Volgens pricewatch kost dat formaat meer dan €1.500 :?
Niet dat ik dat als een vergelijkbaar scherm zie, maar ik zou graag een OLED tv scherm willen kopen, maar dan minder dan 55 inch en <1.000 euro.
Ik denk niet dat 48" OLED zo snel onder de 1000,- zal gaan vallen. Op dit moment voor OLED TV's is de 55" een standaard formaat en daardoor is 48" zelfs soms duurder omdat er minder van geproduceerd wordt.

Goedkoopste OLED die ik heb gezien is 1299,- maar wel 55" waar 48" bij 1500,- start.
Zal nog een aantal jaar duren voordat deze prijzen echt onder de 1000,- gaan.
Op Black Friday kon je de LG 55 BX versie voor 1030€ kopen
Al een oude video, maar in 2018 heeft LinusTechTips dit al eens gedaan: https://youtu.be/ehvz3iN8pp4
En kan je zien dat je vermoeden aardig klopt, tegenwoordig heb je zoals in deze review nu ook 4k 144hz panelen. Maar ik vind dat op het moment niet realistisch met nieuwere AAA game titles dat je op zo'n paneel 144fps gaat halen.
Uiterlijk van het beeldscherm is top, prestaties ook. Alleen de achterkant en de voet waarop het staat is lelijk. Zou het gelijk aan de muur bevestigen of op een monitor arm.

Waarom zien fabrikanten niet in dat een "gamers" uiterlijk voor de gros van de mensen helemaal niet interessant is. Maak gewoon een apparaat die aan de prestaties voldoet, zonder dat kinderlijke uiterlijk er altijd bij.
Ik denk dat je onderschat hoe veel mensen/gamers het wel boeit. De online community die van zich laat horen is niet een egale afspiegeling van de groep die gevoelig is voor gaming uiterlijk. Er zijn veel ouders die zoiets kopen voor hun zoon/neefje en als het lampjes heeft is het goed.
Kijk eens in het Desktop aankoop advies met zoekterm RGB - het RGB gebeuren is aanzienlijk meer dan 'niche'. Ook het aantal cases met doorzichtige wanden neemt toe - om de zelfde reden.
Als er geen markt voor was dan was het RGB gebeuren al lang gestorven. Het zal nog wel een tijdje blijven, in ieder geval langer dan een normale hype duurt.
Ik denk dat je het overschat. Er zijn maar weinig ouders die maar even €800,- euro aftikken voor een gaming monitor voor hun kind. Sterker nog in de meeste huishoudens zul je zo'n RGB opstelling bij de computer bijna niet tegenkomen. De groep die er geen gebruik van maakt is vele malen groter dan de groep die dat wel doet.
Het hoeven er ook niet veel te zijn :P. Al is 15% van de pc consumenten er gevoelig voor, dan heeft het bestaansrecht (helaas).
Punt is dat dan van de 100% die dus een gaming monitor wilt, er maar 15% (in je voorbeeld) zo'n kerstboom met RGB wilt. Echter is 95% van het aanbod RGB, met rare hoekige designs.

Ik snap zeker dat het bestaansrecht heeft, maar het is zowat het enige wat beschikbaar is, met gaming specs.
Ik heb op Tweakers eens een post gelezen van iemand uit een electronica-markt. Hij zei dat Gaming-PCs nauwelijks te verkopen zijn als ze niet voor LEDs en hoekig (en naar mijn mening dus lelijk) zijn. En zo zijn de winkels ook ingericht, alles wat gaming kan is hoekig.
Dan hebben we blijkbaar hier toch een verkeerd beeld van de markt. Ik blijf het moeilijk voor te stellen dat de meerderheid die schreeuwerige dingen wilt hebben, maar blijkbaar is dat toch zo, uitgaande van die verkoper.

Deze monitor is overigens zo erg niet, het zijn meer die gaming laptops e.d. die er naar mijn mening echt vreselijk uitzien (dat ze groter dan normale laptop zijn snap ik nog, maar de rest....)
Ik ben het helemaal met je eens. Maar het kan niet zijn dat de media markt vol staat met dingen die niemand kopen wilt.
Denk dat de doelgroep 15-30 jaar is. Daarna gaan die suffe gamers iets met hun leven doen.
Precies! Dell en ik denk Iiyama doen dat vaak wel goed. Strak uiterlijk, goede prestaties. Geen malle led strips, rode "kijk mij gamer zijn" randjes of een voet die beter past in een scifi film dan onder een scherm.
Volledig akkoord, scherm mag nog zo goed zijn. Zuiver op basis van het uiterlijk zal het nooit in mijn woonkamer komen. Hier staat een Iiyama en in de build van mijn beste vriend vorige maand hebben we een Dell gekozen.
Ook gigabyte doet dat verassend goed met bijvoorbeeld de g27qc modellen
Voor mij hoeft het ook niet, zo'n gaming look, maar toch even 2 kanttekeningen:
1. Voor professioneel zakelijk of persoonlijk gebruik is dit scherm aardig, maar je kiest dan liever een andere (goedkopere) monitor die betere kleurweergave/HDR biedt. Bovendien: meer dan 100 hertz is voor video/fotobewerking ook totaal niet nodig. Kortom, deze monitor is alleen interessant als je vooral gamet, maar koop je niet als dat niet je main focus is.
2. Als je het scherm ophangt aan de muur heb je die voet niet nodig, en dan is er van het gaming uiterlijk vrij weinig tot niets over.
144 hz of meer is voor iedereen interresant. Staat direct gelinkt aan de ghosting / responsetime. van een paneel hoe lager de hz hoe meer ghosting. En 60hz is een diashow waar niemand naar zou moetten willen kijken.
Ik heb beneden zo'n "snelle" TV hangen - ik moest het nakijken hoor - 120 Hz.
Wat ik ook na moest kijken is de refreshrate van mijn werkscherm, waar ik nu achter zit.
3840x2160 op 59 Hz. Ik heb het verschil nog nooit gemerkt.

Feit dat ik hier vooral code en hooguit af en toe een YouTube filmpje kijkt helpt denk ik ;-)
Eens. Ik heb de "voorloper" van dit model met een 1440p scherm en 144hz refreshrate maar om eerlijk te zijn vind ik mijn 2x zo goedkope goedkope Samsung scherm geschikter voor Office werk.
Als u een voet als deze al gamerig vind... Het is maar een rood accentje. Maar goed, LG brengt over het algemeen ook nog zakelijk lijkende monitoren uit met dezelfde techniek.
Omdat het blijkbaar toch echt wel verkiopt, LG lanceerd deze panelen meestal ook in een meer zakenlijke behuizing.
Ik vind die voeten goed.
in tegenstelling tot zakelijke monitors van de zelfde schermgrootte moet ik er geen dozen of dergelijk onder zetten voor het scherm op oog hoogte te krijgen.

Dat rood accent stoort echt niet op een bureau ook niet op het werk.
Zeker als je weet dat op een bureau waar gewerkt wordt er toch ander materiaal op en rond ligt.

Bureau's waar niet gewerkt wordt en enkel naar het uitelijk wordt gekeken ja daar kan dat storen.
maar eens je aan het werk bent zie je de voet zelfs niet meer.
Eens. Ik heb de LG Ultragear 27GL850. PRACHTIG scherm, echt heel fijn. En die rode ring aan de achterkant is nog tot daar aan toe. Maar dat super lelijke ultragear logo had weer helemaal niet gehoeven :P
Eens! Zelf aan LG de vraag gesteld waar ik deze monitor op de website kon vinden zonder de voor de 12 jarige bestemde toeters en bellen erop. Moest drie keer uitleggen wat ik bedoelde voordat ze konden antwoorden met....die hebben we niet.
Ze zouden dit soort schermen niet die kleurtjes/accenten geven als het niet zou werken. Zie dit telkens voorbij komen bij bijna elk scherm. "Waarom dit, waarom dat. Waarom een rode streep daar". Ben er zelf ook lang niet altijd fan van. Maar als echte tweaker pak je dan toch een markeerstift en maak je dat accent zwart. Of je wrapped het met wat vinyl.

Ben onderhand dit soort 13 in een dozijn reacties wel een beetje zat. Schijnbaar verkopen ze dik op deze manier, anders was dit wel anders geweest.
"Alle specs in één scherm"

"Geen hdmi 2.1"

:o 8)7
Wat eigenlijk enkel relevant is voor console gamers die op een monitor willen spelen. En die groep is er, maar laten we wel wezen, dat is een erg kleine groep.
Zeg dan niet dat dit scherm alle specs heeft terwijl dat simpelweg een leugen is, ook al is de doelgroep voor die spec misschien niet heel groot. "Bijna alle specs in één scherm" was hier beter denk ik.
Hij heeft ook geen 8k, 240Hz en HDR1600 met een OLED scherm wat niet inbrandt. Zo kan je altijd wel wat houden.
Toen ik de titel las, LG UltraGear 27GN950 Review Nano IPS-4k-gamingmonitor is zijn tijd vooruit verwachte ik wel 240Hz en minimaal HDR1000. In de review wordt het zelfs vergeleken met GSync Ultimate monitoren..... Je weet wel, die 360 Hz HDR 1000 displays... Ik vind het een raar artikel en snap de verwarring bij mensen...
GSync Ultimate is GSync Ultimate niet meer. Neem de nieuwe Alienware UW2721D, een GSync Ultimate scherm, echter met “maar” 240Hz en HDR600.
Ja maar 8K en 240Hz slaat (voorlopig nog) nergens op en met een OLED scherm betaal je waarschijnlijk meteen €2500 meer dus ook dat zou niet echt logisch zijn.
Een ips paneel brand niet in een oled wel
Ik zou niet zeggen dat het zo'n kleine groep is, met de huidige prijzen van gamepc componenten vs consoles gaat die groep alleen maar groeien. Verder is het willen aansluiten via HDMI niet eens zo'n hele rare keuze imo. Dat je lekker je PC aansluit via displayport en je console via hdmi. Maar dat heeft nu dus maar HDMI 2.0 dus haal je er lang niet alles uit. En dat is gewoon zonde.
Hoeveel games op next gens gaan werkelijk boven de 4k60hz draaien op de next gen consoles, ik vermoed dat dit echt miniem gaat zijn
Er zijn er anders al wel een aantal. En ik gok dat er nog genoeg gaan volgen. Vooral de games die grafisch geen toppers zijn, gaan gewoon 4k/60fps doen. Veelal party games maar ik zie competitieve games dat ook nog wel doen. En wellicht geen native 4k, maar 4k upscaled met 60fps is toch imo fijner dan 4k met framedrops.

In ieder geval ga je langer doen met deze monitor dan een jaar, dus als je straks een game of 20 hebt om de monitor mee te benutten, dan is dat toch al winst?

Het zijn er wellicht meer dan je denkt: https://www.windowscentral.com/xbox-series-x-games-list
En dit zijn de launchgames vooral. Er zijn er ondertussen ook weer een paar uitgekomen. Wellicht ook omdat de Series S de minimale performance bepaald, zal de Series X vaker die resolutie en fps halen

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 15:39]

4k60hz ben ik het helemaal mee eens, ik had het over games die BOVEN de 4k60Hz gingen gaan, want 4k60Hz kan ook perfect met HDMI 2.0.
Daarnaast zijn consoles zoals eerder gezegd, niet echt de doelgroep voor een monitor.
Mja dat is inderdaad wat minder gebruikelijk, maar met HDMI 2.1 krijg je ook de ondersteuning voor variabele FPS en dat zal juist voor consoles wel belangrijk gaan zijn in de toekomst. Net als Dynamic HDR en eARC.

Laat ik het zo zeggen: ik heb liever een monitor die toekomstbestendig is, dan dat ik hem na een tijdje weer moet vervangen omdat ie toch net wat features mist.
Moest ik hem overwegen voor console gebruik snap ik dat wel, voor PC gebruik heeft HDMI eigenlijk voor deze monitor geen voordelen.
Valt best mee, groep groeit gestaag.

Maar voor dit geld een monitor uitbrengen zonder HDMI 2.1, gemiste kans.
"1000:1 contrastverhouding"
"Nano IPS-4k-gamingmonitor is zijn tijd vooruit"

"Geen hdmi 2.1"
displayport, voor pc gaming heeft HDMI 2.1 niet echt voordelen op 4k144hz
En toch moet je compressie inschakelen om de specs van het scherm te halen via de dp poort. Schijn je het verschil niet heel erg te kunnen zien, maar toch is het wel aanwezig...
Ik heb een asus PG27UQ en ik word helemaal horendol van de ventilator(s). Ik ben niet echt genegen een nieuwe monitor te kopen want een betere is er niet echt (en deze heeft ook emotionele waarde) maar ik weet wel dat er hier nooit meer een monitor met ventilator in komt. Als het er tenminste 1 zou zijn die zo stil mogelijk is, was het misschien wel te tolereren, maar deze ouderwetse minifans die zo'n jankgeluid maken zijn echt terror. Ik moet serieus geluid maken om het niet te laten overstemmen door die fans.

Van hetzelfde scherm van acer kon je iets verbeteren door de heatsink beter aan te laten sluiten en betere koelpasta te gebruiken maar tot nu toe heb ik voor de asus niks gevonden want die ie anders gebouwd, schijnbaar zelfs zonder heatsink. Als iemand tips heeft dan hoor ik het graag!
"Geen HDMI 2.1", toen ik dit las hoefde ik eigenlijk de rest al niet te lezen. Zo jammer dat HDMI 2.1 zó een enorme puinhoop is geworden. Met hdmi 2.0 blijft het trucage met subsampling etc. om bandbreedte te besparen.
waarom heb je HDMI 2.1 nodig? Als je gamed op PC kan je evengoed displayport gbruiken, voor de PS5 en XBOX Series X kan het interessant zijn, maar denk dat je het aantal games dat op die consolesbovende 4k60hz gaat draaien je over de levensduur van de consoles op je twee handen kan tellen.
Daarnaast is er maar een kleine groep die een console aansluit op een monitor ipv een TV, de markt voor deze monitor is PC gaming, waarbij displayport voldoet
Ik begreep recent op GoT dat als je DP gebruikt je applicaties / vensters telkens opnieuw worden gerangschikt als je de monitor uitschakelt? Dat is toch bizar..
Dit komt door een verkeerde implementatie van DP sleep mode.
Hierdoor "vergeet" Windows dat er een display aangesloten is zodat als je multi monitor setups gebruikt de vensters allemaal worden verplaatst naar een ander scherm (primary display veranderd). Hierdoor kun je dan inderdaad alle vensters etc opnieuw rangschikken.

Met powertoys fancy zones heb ik hier geen last van (in mijn geval).

Mijn lg 34gn850-b schijnt hier last van te hebben (reddit), maar na 1 week en wat troubleshooting heb ik er nu ineens geen last meer van (eerste 2 keer gebeurde dit bij mij ook)
Ik heb dit ook altijd, bloed irritant. Vooral omdat mijn 2e scherm een beamer betreft met 1 minuut opstart tijd. Die ik dan puur aan moet zetten om de vensters weer goed te krijgen.

Ook schakelt de videokaart soms de 165hz mogelijkheid uit, gaat dan enkel nog tot 120hz. En chromatic abberation, tot ik de pc opnieuw start. Komt denk ik door de manier waarop DP in een sleep modus gaat of volledig uit slaat.
Ja klopt! Misschien dat power toys fancy zone hiervoor de oplossing is? Of een andere display manager. Eentje die herkent dat het scherm weer aan staan en dan de layout automatisch aanpast (Linux kan dit). Probeer anders de display fusion trail.
Ik ga het proberen, thanks!

Vind het wel jammer dat dit anno 2020 nog steeds nodig is, Windows 10 zou dit standaard wel goed geregeld moeten hebben. Het aantal multi-monitor setups stijgt nog steeds, gezien het steeds normaler wordt om een tweede of zelfs derde scherm neer te zetten voor zowel gaming als productiviteit.
Het is blijkbaar niet bij alle monitoren met DP een probleem, maar mijn Asus monitor heeft het wel: https://www.reddit.com/r/...7aq_displayport_problems/

Hij gaat zoverre ''uit'' dat Windows denkt dat de monitor niet meer is aangesloten, en onthoud dus niets meer qua locatie van applicaties etc. Ook HDMI audio is altijd een probleem hierdoor, vaak moet ik de PC rebooten voor ik via de videokaart HDMI out > Versterker IN > beamer IN weer 5.1 surround kan krijgen.
Ja dit is inderdaad zeer vervelend! Met 2 schermen gaat het bij mij goed, maar ik merk nu na aanleiding van deze post dat het met 3 schermen bij mij ook fout gaat.
In hoeverre ik kan zien is er ook niet echt een oplossing voor :'(
Ach ja, een Screensaver of display time off op never zetten werkt ook. Jammer is het wel.
Is mij nog nooit opgevallen met Displayport, zou het eens moeten testen met een windows toestel, onder gnome3 doe thij dit allersinds niet.
Waar wilde je HDMI 2.1 voor gebruiken dan? ;)
Hij heeft toch DisplayPort? Dat voldoet al jaren prima, alleen op tv/console gebied blijft men achter de feiten aanhobbelen met het brakke HDMI. Voor een console zou ik een degelijke TV pakken.
Wat is nu de meerwaarde van 4K t.o.v. 2560*1440p met gamen op een 27 inch monitor? Kun je in games met snelle beeldwisselingen enig significant verschil zien tussen een 2160p en 1440p op 27 inch?

Ik neem aan dat ik deze monitor vooral als een allrounder moet zien, voor games heb je 144Hz en voor non-gaming doeleinden is het fijn dat deze monitor over 4K / IPS beschikt, correct?
Ja je ziet een verschil tussen 2160p en 1440p bij gaming op een 27” scherm, of je het als significant kwalificeert is subjectief en afhankelijk o.a. van de afstand, je ogen etc.
Persoonlijk vind ik 32" minimaal voor 4K, anders is het verschil te klein voor de prestaties die je moet inleveren. Daarom is dit 27" scherm ook eigenlijk een beetje een vreemde vogel vind ik.
27inch is mooi voor 4k. Zelf zit ik op 28inch met een 4k scherm en dat is +/- net het formaat dat ik het verschil nauwelijks zie tussen 1440p en 2160p. Het is nog te zien, maar dan moet ik er op gaan letten.

27-28 inch is een goed minimum formaat for 4k schermen.
Zoals je zelf zegt is het echt minimaal dat je de verschillen ziet, maar je moet wel 3x meer pixels renderen en je performance neemt een gigantische hit. Daarom zou ik zelf pas bij 32" 4K overwegen.
Ik blijft de prijs kwaliteit verhouding van dit soort monitoren toch slecht vinden. Dan betaal je bijna 900 euro en dan moet je het nog steeds met matige HDR doen en 27 inch is nou ook weer niet zo groot.

Krijg toch steeds meer het idee dat je beter een euro of 200 meer kan betalen voor een OLED TV als je de monitor vooral voor gamen gebruikt.

Denk dat dit soort monitoren eerder in de 500 ~ 600 euro categorie zouden moeten vallen.
OLED is jammergenoeg nog steeds niet burn-in proof, desondanks wat veel fabrikanten beweren. Dat is nog best op te lossen door gewoon varierende content te draaien op de tv, maar als je er gewoon een desktop op runt met een 70%+ van de tijd aanwezige taskbar dan gaat het jammergenoeg zeer snel "down south" met de monitor.
Niet echt viable als je iets wilt wat langer dan 2 jaar meegaat in ieder geval.
Ik gebruik nu al een jaar mijn LG C9 als hoofdscherm voor mijn PC. Gewoon de taskbar op autohide en transparent maken, desktop achtergrond volledig zwart en zorgen dat je hem uit doet als je AFK gaat. Je moet er een beetje bewust mee om gaan, maar het is zeker mogelijk en niet per se een gegeven dat je met de combinatie desktop en OLED burn-in krijgt.
Klinkt toch als een hele sacrifice die je moet maken om je OLED in goede staat te laten, ik zou juist een OLED kopen zodat mijn hele computerervaring er supergoed uit zou zien, maar als je dan je achtergrond op pikzwart moet zetten gaat het er al snel bijzonder schaars uitzien. Misschien dat microLED ons gaat verlossen van de oneindige afwegingen tussen kwaliteit, prijs en gebruiksvriendelijkheid, maar het ziet er niet echt goed uit voor microLED voorlopig.
Ik vind het nog wel een goeie deal; 144MHZ, UHD, DCI P3 én hardware calibratie. Ik zou hem kopen en niet omdat ik er op wil gamen, dit lijkt me een prima "content creation" scherm, zoals ze ook noemen in de conclusie.

Maar hopelijk werken we doet naar een punt dat bovenstaande specs gewoon standaard zijn, en zonder de lelijke gamerlooks :)

[Reactie gewijzigd door maratropa op 22 juli 2024 15:39]

144mhz, toe maar? ;)
Is high refreshrate belangrijk voor content creatie?
Interfaces voelen dan wel veel prettiger aan.
lol whoops, nog maar ff dik aangezet. :)

Ik wil gewoon niet weer investeren in een 60hz scherm. Primair maak ik er dingen op, maar incidenteel een game is ook leuk. Daarbij, op de desktop merk je alleen al aan je muis dat je met meer dan 60hz draait.
Denk dat de totale response time + input lag van dit soort schermen toch wel een stuk sneller is hoor. Ik heb sinds kort ook zo'n ultragear (niet deze) en dat voelde ik echt meteen.
Ik ben van een PG348Q via een omweg naar de 34GN850 gegaan. Heerlijk die 144/160Hz! Enige nadeel is de voet. Je kan je scherm niet naar links en rechts roteren (handig om dingen aan te sluiten aan de achterkant, usb hub, ff hdmi kabel nodig voor laptop etc), en de voet is sowieso van plastic en alles vibreert mee met de tafel. Dat had Asus bij het vorige top of the line scherm toch echt beter voor elkaar. De voet was veel meer premium en de behuizing aan de voorkant prachtige brushed aluminium, waar de LG schermen allemaal plastic zijn.

Verder top scherm, net als deze 27GN950!
De voet bij dat LG scherm is gewoon van metaal met een kunstof buitenkant, tenminste bij die van mij wel.
Ohja dat klopt, maar de plastic buitenkant maakt het toch net wat minder premium voor deze prijsklasse. Brushed aluminium was heerlijk geweest!
Weer een 27" scherm. Ik wil een 31-32" model met dezelfde specs (of beter). Waarom moet het allemaal zo klein zijn. Het is me al vaker opgevallen maar de producenten lijken wel allergisch geworden te zijn voor het 30-34" segement van de markt.
Er zijn genoeg 32" 2160p60 modellen, er zijn genoeg 1440p144 modellen, het is vooral 2160p144 wat nog lastig is. Is gewoon een technische / business iets denk ik, heeft niks met allergie te maken, komt vanzelf ;)

Heb je per se 2160p nodig?

32" 2160p144: https://nl.hardware.info/...t-kleurbereik-en-ambiglow

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 22 juli 2024 15:39]

Ik heb nu 1 monitor hangen 4K/60 op 32", En eerlijk gezegd is dat wel de sweetspot qua dpi zonder scaling. Heb ervoor dezelfde resolutie op 28" gehad, wat opzich wel werkt maar je aan het eind van een dag toch wel behoorlijk aan de ogen voelt.

Ik zal dus zeker deze philips monitor ook in de gaten houden om de 1440p/144hz te vervangen.
Goede suggesties. Ik zit momenteel op een 30" 1600p scherm, dus de volgende stap is 2160. 1440p is een stap terug. Althans zo voelt het. :D

En zoals je al aangeeft, het schort nog een beetje in de 2160p schermen met hogere refreshrates. :)
"Dankzij DisplayPort 1.4 hoef je geen genoegen te nemen met 4:2:2 chroma subsampling, waarbij een deel van de kleurinformatie in het signaal wordt weggegooid. Door middel van display stream compression..."
4:2:2 = informatie weggooien. Eens
Display stream compression = lossy, dus ook informatie weggooien.
Immers, per definitie kan je lossless codecs nooit koppelen aan gemaximeerde bandbreedte, wat dsc wel doet.

Beetje lood om oud ijzer, dus.
Beter is om over te stappen om een standaard met meer bandbreedte.
DSC is niet gewoon lossy maar wel Visually lossless compression

–Redundancy is removed but subjective tests show no appreciable loss.
Ik zou het sterk vinden moest jij het verschil kunnen zien tussen wel of geen DSC.
Dat vind ik dus gewoon zo FOUT.
Er bestaan 2 type compressie codecs:
1: lossless
2: lossy

Met de eerste gooi je gegarandeerd geen data weg, omdat na decompressie het exacte originele input weer hersteld is.
Met de tweede probeer je slim data te verwijderen, wat niet of nauwelijks merkbaar is, waardoor je NIET het originele signaal terugzet, maar wel extra hoge compressie kan behalen.

DSC is lossy, dus gooit informatie weg.
Ik vind het enorme DISinformatie om dit "virtually lossless" te noemen, omdat dit geldt voor (praktisch) ALLE lossy codes.
Deze 2 gescheiden werelden proberen te vervagen vind ik heel fout en onnodig verwarrend.
Net als harddisk fabrikanten die hun SMR schijven als reguliere schijven proberen te slijten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.