Ken je wasmiddelreclames waarin dan twee witte shirts naast elkaar gehouden worden, waarbij je het resultaat kunt zien na '40x wassen' en dan ziet dat bij het merk dat reclame wil maken het shirt veel witter is dan bij 'wasmiddel X'? Zo voelde het een beetje toen ik mijn, enigszins vergeelde, hoesje van mijn telefoon haalde en de stralend witte achterkant eronder vandaan bleek te komen. Dat was het moment dat ik bedacht: hoe een telefoon precies ontworpen is, maakt eigenlijk niet zoveel meer uit - de meeste mensen verbergen dat ontwerp toch met een hoesje.
En er viel me meer op aan mijn eigen telefoon: hij was iets kleiner dan ik dagelijks had meegemaakt en zeker ook een stukje dunner. Het is overdreven om te stellen dat het voelde als een nieuwe telefoon, maar het was een aangename verrassing.
Reviews van telefoons staan er vol mee, ook bij ons. 'Voelt goed in de hand', 'de achterkant laat volop vingervegen zien', 'de hoeken zijn aan de scherpe kant'. Dat waren tien jaar geleden uitstekende commentaren, want je voelde je eigen telefoon tientallen of honderden keren per dag in je hand. Maar nu? Veel mensen hebben geen idee hoe hun telefoon voelt of hoe hij er precies uitziet.
Dat komt natuurlijk door hoesjes. Ik heb me er lang tegen verzet, totdat er een noodzaak kwam. Niet omdat hij zo vaak valt, maar omdat ik mijn telefoon in de auto gebruik met een magnetische houder en ik wilde het magneetje niet rechtstreeks op de telefoon plakken. Bij een bekende Chinese webwinkel bestelde ik een stapel doorzichtige plastic hoesjes.
De gedachte was natuurlijk dat het hoesje alleen om de telefoon zou zitten in de auto, maar zo werkt dat dus niet in de praktijk: ik besteed tientallen uren per week aan het schrijven van artikelen en andere leuke dingen mogen ook best wat tijd kosten, maar een paar seconden nemen om een hoesje van een telefoon te halen - dat is dan weer te veel moeite. En dus zat het hoesje er al snel fulltime omheen, want het beperkt je verder niet in de functionaliteit, tenzij de simkaart eruit moet.
Nu laten die doorzichtige plastic hoesjes het ontwerp nog zien, maar er zijn nog veel meer soorten: beschermende hoesjes voor wie onhandig is of wie een beroep of hobby heeft waarbij de telefoon bloot kan staan aan veel water, stof of andere elementen, portemonnee-hoesjes met ruimte voor pasjes en geld, hoesjes waarmee je je telefoon aan een broekriem kan klikken en zo voort..
Van de soft case staan er het meeste in de Pricewatch, gevolgd door de 'flip cover', boekachtige hoesjes die tegelijk de voor- en achterkant bedekken, en de hard case. In de Pricewatch staan ook nog bumpers, hoesjes die voor veel mensen het meest bekend zullen zijn, omdat ze het bereik van een iPhone 4 konden verbeteren.
En er zijn veel redenen om een hoesje te willen, eentje die ik vaak in reviews heb gezet: een gladde, glazen telefoon kan ervoor zorgen dat hij snel van een bank of ander oppervlak afglijdt en vervolgens barst. Dat was deels uit persoonlijke ervaring: een reviewmodel van LG gleed van een 1,80 meter hoge kast af en kwam met het scherm naar beneden op de grond terecht. Die overleefde dat zonder kleerscheuren, maar een HTC-telefoon die bij het uitstappen uit de auto op straat viel had minder geluk. De val van nog geen halve meter op de klinkers bleek genoeg voor een forse breuk. Dat is trouwens iets anders dan een telefoon moedwillig mollen, zoals we met de Motorola Defy deden. Die hebben we overreden met de iPhone-houder op vier wielen van el jefe Daniël. De 1,6 ton wegende Audi A5 reed een keertje langzaam en een keertje snel over de arme telefoon en wat er toen gebeurde, zal je niet verbazen.
De originele video in de review werkt niet meer, maar gelukkig had collega Willem in een oude back-up van zijn telefoon deze registratie nog gevonden
Een hoesje had die telefoon uiteraard ook niet geholpen, maar als de smartphone iets minder heftigs overkomt dan overreden worden door een zware bak, dan kan een hoesje wél bescherming bieden. Hoeveel mensen een hoesje gebruiken? De cijfers verschillen. Mijn weinig wetenschappelijke polletje op Twitter wijst op op ongeveer tweederde, een poll vorig jaar op de frontpage wees op meer dan 70 procent. Het mag misschien geen wetenschap zijn, het is een stevige indicatie dat veel mensen ook in deze community hun telefoon beschermen met een hoesje.
Dat zal telefoonfabrikanten niet ontgaan. Sterker nog: ze zijn zich er sterk van bewust en bieden uiteraard ook eigen hoesjes aan. Als mensen dan toch hoesjes willen, wat is er dan beter dat je daar als telefoonmaker nog een paar tientjes extra aan kan verdienen?
En het vele gebruik van hoesjes, zo is mijn overtuiging, is ook de reden voor de vele 'camerabumps' die de afgelopen jaren op telefoons zitten. Natuurlijk: als je camera's wil met een redelijke brandpuntsafstand in een dunne telefoon, dan kun je beter het stuk met de camera's iets laten uitsteken. Het is ook een designelement, maar met een hoesje los je het verschil in dikte tussen de camera en de rest van telefoon in veel gevallen op: hij ligt plat en stevig op tafel en wiebelt niet meer.
Het zal ook de reden zijn dat fabrikanten een beetje lijken terug te komen op de veronderstelling dat de achterkant altijd van glas móet zijn. Samsung bracht dit jaar doodleuk een 1000 euro kostende telefoon uit met plastic achterkant - iets dat Samsung aanduidt met de vrij hilarische term 'glasstic' - en Google bracht dit jaar alleen maar Pixels met plastic achterkanten uit. Goed, de duurste Pixel 5 is van metaal, maar dat zit diep verborgen. Waar glas jarenlang in opkomst was, nam dat in 2020 af - en het gebruik van plastic nam juist toe.
Veel andere midrange-telefoons zijn ook weer van plastic, want het is een makkelijke besparing en niemand die er last van heeft. En met al die hoesjes, hebben veel mensen eigenlijk altijd een telefoon van plastic, waar de telefoon zelf ook maar van gemaakt is. Gratis bonus: als je hem na jarenlang gebruik uit het hoesje haalt, voelt het als een nieuwe telefoon - of misschien als eentje die je 40x hebt gewassen met het juiste wasmiddel.