Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Column - Het ontwerp van telefoons maakt geen klap meer uit

13-12-2020 • 08:00

182

Column

Ken je wasmiddelreclames waarin dan twee witte shirts naast elkaar gehouden worden, waarbij je het resultaat kunt zien na '40x wassen' en dan ziet dat bij het merk dat reclame wil maken het shirt veel witter is dan bij 'wasmiddel X'? Zo voelde het een beetje toen ik mijn, enigszins vergeelde, hoesje van mijn telefoon haalde en de stralend witte achterkant eronder vandaan bleek te komen. Dat was het moment dat ik bedacht: hoe een telefoon precies ontworpen is, maakt eigenlijk niet zoveel meer uit - de meeste mensen verbergen dat ontwerp toch met een hoesje.

En er viel me meer op aan mijn eigen telefoon: hij was iets kleiner dan ik dagelijks had meegemaakt en zeker ook een stukje dunner. Het is overdreven om te stellen dat het voelde als een nieuwe telefoon, maar het was een aangename verrassing.

Reviews van telefoons staan er vol mee, ook bij ons. 'Voelt goed in de hand', 'de achterkant laat volop vingervegen zien', 'de hoeken zijn aan de scherpe kant'. Dat waren tien jaar geleden uitstekende commentaren, want je voelde je eigen telefoon tientallen of honderden keren per dag in je hand. Maar nu? Veel mensen hebben geen idee hoe hun telefoon voelt of hoe hij er precies uitziet.

Dat komt natuurlijk door hoesjes. Ik heb me er lang tegen verzet, totdat er een noodzaak kwam. Niet omdat hij zo vaak valt, maar omdat ik mijn telefoon in de auto gebruik met een magnetische houder en ik wilde het magneetje niet rechtstreeks op de telefoon plakken. Bij een bekende Chinese webwinkel bestelde ik een stapel doorzichtige plastic hoesjes.

De gedachte was natuurlijk dat het hoesje alleen om de telefoon zou zitten in de auto, maar zo werkt dat dus niet in de praktijk: ik besteed tientallen uren per week aan het schrijven van artikelen en andere leuke dingen mogen ook best wat tijd kosten, maar een paar seconden nemen om een hoesje van een telefoon te halen - dat is dan weer te veel moeite. En dus zat het hoesje er al snel fulltime omheen, want het beperkt je verder niet in de functionaliteit, tenzij de simkaart eruit moet.

Nu laten die doorzichtige plastic hoesjes het ontwerp nog zien, maar er zijn nog veel meer soorten: beschermende hoesjes voor wie onhandig is of wie een beroep of hobby heeft waarbij de telefoon bloot kan staan aan veel water, stof of andere elementen, portemonnee-hoesjes met ruimte voor pasjes en geld, hoesjes waarmee je je telefoon aan een broekriem kan klikken en zo voort..

Van de soft case staan er het meeste in de Pricewatch, gevolgd door de 'flip cover', boekachtige hoesjes die tegelijk de voor- en achterkant bedekken, en de hard case. In de Pricewatch staan ook nog bumpers, hoesjes die voor veel mensen het meest bekend zullen zijn, omdat ze het bereik van een iPhone 4 konden verbeteren.

En er zijn veel redenen om een hoesje te willen, eentje die ik vaak in reviews heb gezet: een gladde, glazen telefoon kan ervoor zorgen dat hij snel van een bank of ander oppervlak afglijdt en vervolgens barst. Dat was deels uit persoonlijke ervaring: een reviewmodel van LG gleed van een 1,80 meter hoge kast af en kwam met het scherm naar beneden op de grond terecht. Die overleefde dat zonder kleerscheuren, maar een HTC-telefoon die bij het uitstappen uit de auto op straat viel had minder geluk. De val van nog geen halve meter op de klinkers bleek genoeg voor een forse breuk. Dat is trouwens iets anders dan een telefoon moedwillig mollen, zoals we met de Motorola Defy deden. Die hebben we overreden met de iPhone-houder op vier wielen van el jefe Daniël. De 1,6 ton wegende Audi A5 reed een keertje langzaam en een keertje snel over de arme telefoon en wat er toen gebeurde, zal je niet verbazen.

De originele video in de review werkt niet meer, maar gelukkig had collega Willem in een oude back-up van zijn telefoon deze registratie nog gevonden

Een hoesje had die telefoon uiteraard ook niet geholpen, maar als de smartphone iets minder heftigs overkomt dan overreden worden door een zware bak, dan kan een hoesje wél bescherming bieden. Hoeveel mensen een hoesje gebruiken? De cijfers verschillen. Mijn weinig wetenschappelijke polletje op Twitter wijst op op ongeveer tweederde, een poll vorig jaar op de frontpage wees op meer dan 70 procent. Het mag misschien geen wetenschap zijn, het is een stevige indicatie dat veel mensen ook in deze community hun telefoon beschermen met een hoesje.

Dat zal telefoonfabrikanten niet ontgaan. Sterker nog: ze zijn zich er sterk van bewust en bieden uiteraard ook eigen hoesjes aan. Als mensen dan toch hoesjes willen, wat is er dan beter dat je daar als telefoonmaker nog een paar tientjes extra aan kan verdienen?

En het vele gebruik van hoesjes, zo is mijn overtuiging, is ook de reden voor de vele 'camerabumps' die de afgelopen jaren op telefoons zitten. Natuurlijk: als je camera's wil met een redelijke brandpuntsafstand in een dunne telefoon, dan kun je beter het stuk met de camera's iets laten uitsteken. Het is ook een designelement, maar met een hoesje los je het verschil in dikte tussen de camera en de rest van telefoon in veel gevallen op: hij ligt plat en stevig op tafel en wiebelt niet meer.

Het zal ook de reden zijn dat fabrikanten een beetje lijken terug te komen op de veronderstelling dat de achterkant altijd van glas móet zijn. Samsung bracht dit jaar doodleuk een 1000 euro kostende telefoon uit met plastic achterkant - iets dat Samsung aanduidt met de vrij hilarische term 'glasstic' - en Google bracht dit jaar alleen maar Pixels met plastic achterkanten uit. Goed, de duurste Pixel 5 is van metaal, maar dat zit diep verborgen. Waar glas jarenlang in opkomst was, nam dat in 2020 af - en het gebruik van plastic nam juist toe.

Veel andere midrange-telefoons zijn ook weer van plastic, want het is een makkelijke besparing en niemand die er last van heeft. En met al die hoesjes, hebben veel mensen eigenlijk altijd een telefoon van plastic, waar de telefoon zelf ook maar van gemaakt is. Gratis bonus: als je hem na jarenlang gebruik uit het hoesje haalt, voelt het als een nieuwe telefoon - of misschien als eentje die je 40x hebt gewassen met het juiste wasmiddel.

Reacties (182)

182
174
91
4
0
75
Wijzig sortering
Jammer dat je de term "plastic" gebruikt. Dit dekt de lading dan ook zeker niet. Het klinkt goedkoop, welhaast verwerpelijk. Het suggereert ook dat alles van "plastic" van hetzelfde materiaal is gemaakt. Er zijn duizenden verschillende soorten kunststoffen, met allemaal verschillende eigenschappen. Sommigen daarvan zijn echt heel hoogwaardige materialen. Neem Polycarbonaat. Glashelder en zeer kras en breukvast. Er worden o.a. brilglazen van gemaakt. Veel muizen en toetsenborden zijn gemaakt van ABS of PBT. Twee extreem duurzame kunststoffen met zeer unieke eigenschappen. Of PTFE, u allen bekend als Teflon. Het materiaal met de laagste wrijvingsweerstand dat we kennen.

Als mensen meer van kunststoffen zouden weten, zouden ze er ook minder laatdunkend over doen. Glas is natuurlijk een heel erg mooi materiaal, maar met ook een heel scala aan nadelen helaas.
De stevigste telefoon die ook ooit heb gehad is de Nokia Lumia 920. Meermaals fietsend op de klinkers en grindbeton gevallen, alleen wat deuken aan de zijkanten. Was ook van plastic, maar voelde meer premium dan een iPhone 7 (later gehad). Ook een lumia 1520 gehad, hele grote telefoon, ook 'plastic' (allebei waren matzwart hoge kwaliteit plastics overigens, niet van dat glimmende samsung galaxy S3 plastic bijv). De 1520 heeft als extreemste de bodem van een moshpit op een feestje overleefd, met slechts wat krasjes.

Zodoende nooit hoesjes gebruikt, tegenwoordig heb ik de iPhone 12, helaas met glazen achterkant. Het zou erg mooi zijn als iemand weer teruggaat naar het Lumia design qua stevigheid (en uiterlijk misschien). Ik zou een nieuwe iPhone met premium plastic look en bijbehorende stevigheid zo kopen. Ik had vroeger nooit enige angst dat mn telefoon kapot zou gaan door een val, nu is dat toch wel meer (nog steeds niet genoeg om een lelijk hoesje erom te doen, heb niet voor niets een kleur gekocht).
Ah, jij bent waarschijnlijk te jong om de Nokia 3310 meegemaakt te hebben. Die was kogelwerend en is naar verluid zelfs gebruikt om gaten in de romp van de space shuttle te dichten ;)
Nee de 3310 is door internet memes beroemd geworden.

Het was de 6210(i) die destijds echt onverwoestbaar was.

Maar ben je te jong voor ws. :P
Die 3310 heb ik ooit nog in een dronken bui van de Interpolis toren gegooid in Tilburg. Nou neem van mij aan dat deze ook onverwoestbaar was. Geen krasje, al lag wel het batterijklepje er naast.
Die 3310 heb ik ooit nog in een dronken bui van de Interpolis toren gegooid in Tilburg. Nou neem van mij aan dat deze ook onverwoestbaar was. Geen krasje, al lag wel het batterijklepje er naast.
En de tegel waar de telefoon op was gevallen? Stuk zeker?
Ik kocht mijn eerste eigen mobiele telefoon (Philips Diga) in 1998 toen ik 19 was, dus ik geloof niet dat ik te jong ben.

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 22 juli 2024 16:24]

Hehe dan ben je gememewashed. :P

Happens to the best of us. :)
Een grap uitleggen is nooit de bedoeling, maar voor de duidelijkheid: ik maakte een grapje, geïnspireerd door memes.
De 6150 was ook een echte Tank.
Heb er ooit eentje gevonden in het ijselmeer.
Goed drogen, simmetje er in en heb er nog meer als een jaar meer gebeld.
(waarom dat ding daar lag geen idee, in die tijd had je echt nul dekking op het water.
Het was de 6210(i) die destijds echt onverwoestbaar was.
Welke?
Als ik op 6210 zoek krijg ik 3 Nokia modellen. Twee zijn er inderdaad een 6210 (de andere is een 3310 of 2310 of 3330 of 3330 - ik ben nooit zo'n Nokia fan geweest, had een Sony CMD-C5 en daarna steeds Siemens). Er is een gewone 6210 en een 6210 Navigator geweest, en die waren heel verschillend.

En volgens mij was er nog een ander model onverwoestbare Nokia. Ja de covers waren in alle varianten beschikbaar, werden ook uitgeruild.
Ze zouden bij geschiedenisles het zeker moeten hebben over deze dinosaurus!
De Nokia’s waren van polycarbonaat, dat is zeker wel een premium kunststof te noemen.
Dat hangt ook maar net weer af van het toepassingsgebied. Voor een telefoon kun je het premium noemen, voor een motorhelm is het budget. Er zijn tientallen kunststoffen en evenzoveel toepassingen. Hoe premium iets is, hangt af van hoe goed het materiaal gematcht is met de toepassing.
Heb bijna altijd Nokias gehad; toen het merk terugkwam de 6 gekocht. Geheel metaal, erg deg lijk. Doet het nog steeds. Mijn Nokia 3210 doet het overigens ook nog.
Enige tijd waren er hosjes die de de afneembare achterkant van telefoons vervingen; per saldo werd de telefoon dus niet veel dikker. Mijn LG G3 had dat, erg prettig. Afneembare achterkant nee bestaan helaas niet meer, net als uitneembare batterijen...
Misschien eens kijken naar een Blackview? Die hebben interessante dingen (o.a. met warmtebeeldcamera).
Als je niet veel waarde hecht aan updates that is.

Heb al ruim een half jaar de 9800 pro en heb al wel 1 security updatetje gehad en zit nog steeds op Android 9.

Grappige telefoon maar in dit tempo is het mijn eerste en tevens laatste Blackview.
Da's inderdaad wel treurig. Maar het zal niet de enige reden zijn dat je weinig van deze toestellen hoort. Ik vrees dat de gemiddelde koper voor de merknaam gaat.
Ja ik heb geen last van merkentrouw, ik koop de telefoon die op het moment dat ik een nieuwe koop het beste past bij wat ik wil. En het merk is voor mij volledig oninteressant.
Net als reviews ed, ik probeer zelf wel of het bevalt en zo niet dan is de volgende een ander merk waarschijnlijk.

Wilde nou een ruggedized telefoon, so far bevalt ie best op de updates na.
Het leuke aan die Lumia en andere plastieken telefoons is dat ik die nog aan mijn kleine kinderen heb kunnen geven (zonder batterij) eens hij in de wasmachine was beland. Die glazen telefoons daar kunnen kinderen niet mee spelen en belanden in een schuif.
Ik heb een 3310 en een N900 gehad. De N900 is 1000* van de trap gevallen zonder hoesje en was niet stuk je krijgen. Ik had ook graag uitgekeken naar de aluminium versie van de N950. Het mocht helaas niet baten. Die is nooit uitgebracht...

Toch valt mij op dat fabrikanten ook meer naar consumenten gaan luisteren. Bijvoorbeeld toch grotere batterijen in telefoons.
Hier een Nokia N9 gehad, qua ontwerpserie met de Lumia's wel de beste telefoons tot nu toe. Solide door en door gekleurd plastic. Voor zo'n gebruiksvoorwerp toch wel ideaal. Denk er nog wel eens aan om een blok polycarbonaat op de CNC frees te slingeren en te proberen zelf een body voor mijn telefoon te maken. Hoesjes heb ik niks mee.
Dankjewel voor de diepgaande uitleg over verschillende soorten kunststoffen. Over jou mening dat het verkeerd is om de term “plastic” te gebruiken verschillen wij wel. Het is gewoon de geleende Engelse benaming van kunststof. Het lijkt me beter als er gewoon meer duidelijkheid over wordt geschept door mensen goed te informeren, zoals jij bij deze hebt gedaan.
Over jou mening dat het verkeerd is om de term “plastic” te gebruiken verschillen wij wel. Het is gewoon de geleende Engelse benaming van kunststof.
Taalkundig gezien heb je gelijk, maar de term "plastic" heeft in Nederland een nogal negatieve connotatie gekregen. Voor kunststof geldt dat minder en bovendien is dat de juiste Nederlandse benaming. Er worden al zoveel anglicismen gebruikt, waar ook goede Nederlandse woorden voor bestaan.
Je bent een man naar m'n hart. Het is inderdaad zo extreem pijnlijk dat dit soort dingen niet goed belicht worden. Vaak worden kunststoffen in de goedkopere vormen gebruikt voor goedkopere telefoons waar de kwaliteit niet extreem top is, maar als je de kwalitatief hogere kwaliteit kunststoffen toepast kun je echt niet klagen over de kwaliteit.... Toevoeging op de voorbeelden die je al noemt is PEEK, wat voornamelijk in medische industrie, defensie en luchtvaart gebruikt wordt wegens haar geweldige eigenschappen.

Over het premium gedeelte;
Dit wat @delphium hier beschrijft, dat zou een interessant stuk zijn voor een premium artikel. Juist die slechte naam van kunststoffen in een beter daglicht stellen en misschien wat nadelen van de materialen van de populairste telefoons belichten.... Daar zou ik voor overwegen betalen (indien het consistent is natuurlijk)
Ik zou best wel een artikeltje willen schrijven hoor ;)
Zou voor mij ook goed zijn om mijn materiaalkennis weer eens op te vijzelen. Ik ben wel bang dat het een long read gaat worden, ha ha.
Kijk, dit soort informatie is echt een nuttige toevoeging aan het artikel. Eigenlijk is dat de diepgang die past bij een premium artikel.

Ik ben een jarenlange Tweakers.net gebruiker en lees bijna dagelijks meerdere artikelen. Zo ook dus enkele van de Premium artikelen die me tot nu toe erg tegenvallen. Arnoud Wokke schrijft hier op zich een prima achtergrond artikel of blog, maar ik vind het lastig om mezelf ervan te overtuigen hiervoor extra te betalen.

Het artikel over RISC-V gisteren vond ik dan wel weer prima. Daar stak ik als leek op het gebied van processor architectuur toch wel wat van op.
Dat is dan toch ook het mooie van een community, de reacties zijn een prachtige toevoeging op deze website. Vaak scroll ik zelfs meteen door naar de reacties, zo goed zijn ze vaak
Ware het niet dat als straks de betaalmuur omhoog gaat, dit soort reacties er misschien niet meer onder staan.
Helemaal mee eens. Als je niet alle mogelijk nuttige informatie in het artikel stopt, wat vrijwel niet mogelijk is, en een Tweaker voegt deze informatie niet toe schiet je jezelf als Tweakers echt in de voet.
Ach voor gratis toegang wil ik wel wat positieve comments schrijven.
Best een goed idee, waarvoor zou je niet premium moeten kunnen “unlocken” door voldoende karma bij elkaar krijgen?
Persoonlijk lijkt me dat nog best een goede manier om eigenlijk de kwaliteit van de comments omhoog te brengen en premium aan te bieden (betaald als onbetaald).
Anoniem: 1486766 @gabba2513 december 2020 13:59
Dat is dan toch ook het mooie van een community, de reacties zijn een prachtige toevoeging op deze website. Vaak scroll ik zelfs meteen door naar de reacties, zo goed zijn ze vaak
Het zorgt imo zelfs voor het verschil, de community heeft tweakers gemaakt tot wat het is. En juist daarom heeft dit hele premium verhaal een nare smaak.
Ook mijn gedachte, plastic hoeft niet altijd slecht te zijn.
Daar is helemaal niks jammers aan. Plastic is letterlijk het engelse woord voor kunststof. Dat het bij jou negatieve connotaties heeft doet daar niks aan af.

Verder heb je helemaal gelijk dat plastic niet 1 ding is maar een verzameling van gemaakte materialen die juist de mooie eigenschap hebben ontworpen te zijn voor een doel. Goede kunststoffen gaan dan ook vele malen langer mee dan bijvoorbeeld glas of metaal. Ze zijn veelal bestand tegen oxidatie en veel minder bros dan die twee en qua materiaalsterkte hangt het maar net af van de compositie. Zo is goed gereedschap gemaakt met “Fiber re-enforcement” en dat is vrijwel niet stuk te krijgen.

Plastic kan daarnaast ook heel goed premium gemaakt worden. Het probleem is alleen dat het in gebruik bij Samrtphones jarenlang goedkoop is gedaan. We kennen allemaal nog wel de achterkant van de iPhone 3G en 3GS of de klepjes van de galaxy S1 t/m 5. Allemaal niet goed ontworpen en inflexibel. Dus -> in no time kapot.
plastic = plastisch = thermoplast

Dus zo'n slecht woord is het nog niet aangezien alle plastics die we dagelijks tegen komen, polymere thermoplasten zijn (m.u.v. bakeliet, melamine en nog een aantal thermoharders)
En dan nog de vele peperdure thermoplasten die we alleen professioneel zien.

Een goed woord dus met een bijsmaak, want idd helaas synoniem met goedkoop.

Het is te hopen dat plastics weer eens chic en hip gaan worden in plaats van glas en metaal, kunnen die hoesjes weer in een la.
't is allemaal plastic.
wat voor mooie eigenschappen het ook heeft of welke fantastische wetenschappelijke toepassingen er ook voor zijn, op het eind van de dag is het een lange onnatuurlijke keten van carbon verbindingen die door niemand echt geliefd is en altijd geassocieerd zal worden met "goedkoop".

Glas of metaal blijven altijd mooier, beter beoordeeld worden. Dat zit in gevoel, textuur, weet ik veel. Ik ben geen psycholoog.
En glas en glas zijn natuurlijk ook weer niet hetzelfde! :+

Meer respect/interesse voor materiaal en fabricage zou ons allemaal goeddoen denk ik.
Wat je zegt klopt, maar het is onrealistisch dat te verwachten van de meeste mensen, om dezelfde reden dat het onrealistisch is om van ze te verwachten dat ze wel ff wat settings in een config file ergens aanpassen.
Ze hebben de kennis simpelweg niet paraat, en met die riemen zullen we moeten roeien ben ik bang.
Plastic, Kunststof het is uiteindelijk aan de marketing van de fabrikant om achter die kunststof een mooi verhaal te maken, marketing.

Je geeft het zelf al aan glas mooi materiaal maar ook nadelen, voor veel kunststoffen is dat ook van toepassing. Het ene materiaal heeft dit voordeel het andere heeft dat voordeel. Uiteindelijk voor een telefoon zal het gewoon marketing is. Ik wacht op de fabrikant die een kunststof neemt er 1% kevlar bij doet en het dan mooi verkoopt als kevlar verstevigde telefoon (nog net niet kogelvrij).

Maar je hebt wel gelijk dat het gebruik van kunststof de lading niet dekt. Ik lees in reviews ook niet dat een telefoon een metalen behuizing heeft. Er zijn immers vele metalen met vele eigenschappen en men noemt dan misschien wel bewust aluminium, of titanium.
kevlar is uiteindelijk ook gewoon plastic, een "kunst-stof" ;) https://en.wikipedia.org/wiki/Kevlar
Klopt maar in marketing klinkt het leuker dan plastic net zo als titanium als behuizing mooier klinkt dan metalen behuizing.
Je kan natuurlijk ook plastic met carbon fiber mengen en spuitgieten, dan klinkt ook mooi. Uiteindelijk marketing om ons te doen kopen en iedere keer moet men weer iets anders verzinnen dat "mooier" en beter is.
Dan regent het wel klachten dat die telefoon met anti-5G coating nauwelijks bereik heeft.
Ik ben zelf voorstander van kunststof achterkanten op telefoons. Beter bestand tegen krassen, barst niet als je het laat vallen, laat geen vingerafdrukken zien. Microsoft had dat goed gedaan met et Lumia telefoons, zelfs het topmodel, de 950, had een kunststof achterkan die je er gewoon kon afhalen (jaja, verwijderbate batterij en al).

Zelf had ik het recent ook voor. Splinternieuwe telefoon in huis, nog geen hoesje.Denk dat hij op dag 1 een vijftal keer tegen de grond heeft gelegen dankzij de glazen achterkant. Dat en het feit dat deze in mijn broekzak wel eens samen met sleutels zit zorgt er voor dat een screenprotector en hoesje gewoon een must is.
Sleutels kunnen glas niet krassen. Glas is harder dan metaal. Krassen komen eigenlijk zonder uitzondering van zandkorrels. Hierom ben ik geen fan van klaphoesjes. 1 zandkorrel tussen scherm en hoesje, klap het dicht, krassen.
Niet helemaal. Zachter materiaal kan zeker harder materiaal bekrassen echter het zachtere materiaal slijt veel sneller. Slijtage is altijd wederzijds.

Over het artikel: een leuke afwisseling. De schrijfstijl is luchtig en spreek mij in ieder geval wel aan. Ik deel volledig de mening van de schrijver.

Magnesium of glasvezel lijkt mij zelf goed materiaal maar nooit zelf gebruikt.

[Reactie gewijzigd door skunkopaat op 22 juli 2024 16:24]

Voor zover ik weet volgt wederzijdse slijtage juist alleen als er vervuiling in het spel is (nog harder materiaal als zand (6.5) tussen onderdelen) of er oververhitting plaatsvindt waardoor de hardheid wordt beïnvloed. Een Tungsten toolbit om metaal te draaien slijt, mits goed gekoeld, eigenlijk niet. Nou heeft Tungsten een hardheid van tegen de 9 geloof ik, en staal tussen de 4 en 6.5. Gereedschap is van Chroom-Vanadium (vaak), met een hardheid van rond de 8. Zou niet best zijn als je doppendoos er binnen de kortste keren net zo uit ziet als de gemiddelde afgeronde moer.

Een harder materiaal kan wel breken onder druk omdat het té rigide is. Een zandkorrel kan prima in tweeën splijten onder de druk van het scherm en het hoesje, maar dat maakt niet dat het scherm een stukje van de zandkorrel heeft afgesleten zoals een potlood dat over papier doet.

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 22 juli 2024 16:24]

Kleine correctie, Tungsten (of Wolfraam zoals het in het Nederlands wordt genoemd) heeft een hardheid van ca. 7,5. Ik denk dat je het keramiek bedoeld: Wolfraamcarbide, dat heeft inderdaad een hardheid van 9-9,5.

@bbob1970 die slijtage komt niet alleen door het water dat deeltjes los kan maken, maar ook door de harde deeltjes die in het water zitten. Een watersnijder werkt vooral effectief als er zand in wordt gemengd. Zonder zand kun je goed zachte materialen snijden zoals tempex, met zand lukt keramiek en metaal ook (in menselijke tijd).

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wolfraam
https://en.wikipedia.org/wiki/Tungsten_carbide
https://www.youtube.com/watch?v=Lg__B6Ca3jc&t=1035s (wat off topic maar leuk voor tweakers ;-)

[Reactie gewijzigd door Techless op 22 juli 2024 16:24]

De natuur laat het mooi zien, water dat over miljoenen jaren steen doet slijten. Is water harder dan steen ?
Nee.water lost bepaalde mineralen langzaam op een er schuren continu kleine deeltjes langs, die voor de erosie zorgen
Is het het water wat de steen doet slijten of het meegevoerde sediment/zand? Vergelijk het met een natuurstenen dorpel bij een voordeur. Die slijt langzaam door gebruik maar is dat door schoenzolen of materiaal wat tussen de schoenzool en de dorpel zit?
Het materiaal wat tussen de zool en de dorpel zit. Een natuurstenen drempel kun je met 100 miljoen zolen proberen te slijten, maar dat gaat niet gebeuren. Sterker nog. Het is net als in oude gebouwen (ruïnes) waar de muren glad zijn door opbouw van vet en rubber en de trappen zowel ingesleten als glad gepolijst door afzet van rubber in de stenen, maar ook slijtage door zand.

Zand is de grootste boosdoener. Sleutels doen vrijwel niks. Kijk maar naar het filmpje van JerryRigEverything met de iPhone 11 pro max.
Dat betekend dus dat zand hard is dan sommige steensoort ?

Maar het is uiteindelijk de combinatie van het materiaal en de druk waarmee je dus iets kan laten sluiten of een waterjet die met extreem hoge druk ook door staal kan snijden.
De natuur laat het mooi zien, water dat over miljoenen jaren steen doet slijten. Is water harder dan steen ?
Nee. Maar in dat water worden ook kleine steentjes, zand en andere materialen meegevoerd, dus misschien zorgt dat wel voor de slijtage.
De Palm Tungsten!

Briljant ding was dat toen toch. #nostalgie
Hier in Paraguay en een klein deel van Argentinië, groeit een boomsoort (Quebracho Colorado) welke zo hard is, dat als je er met een bijl op in staat te hakken, je de bijl aan het slopen bent en niet de boom. Tegenwoordig zijn die bomen er amper meer, want die eigenschap maakte die bomen heel veel geld waard.

Men heeft testen op dat hout uitgevoerd en 150 jaar na kap is de hardheid gedaald naar normaal staal. Testen was niet zo moeilijk, dit hout is gebruikt in heel veel kerken (torens en klokketorens).

Een hoesje van dat type hout zou qua eigenschappen best gewild zijn. Maar het is een bedreigde houtsoort, dus is het geen overweging.

Maak zelf al sinds jaar en dag gebruik van die klaphoesjes. Voorzie mijn telefoons ook van een screenprotector en op mijn laatste telefoon heb ik niet eens de 'peel' op de achterkant van de telefoon (Huawei P20 Pro) verwijderd. Er is werkelijk geen enkel krasje op te bekennen.

Moet echter ook nageven dat ik nooit met zand in de broekzak te maken heb. En sleutels of munten draag ik ook nooit in dezelfde broekzak als mijn telefoon.
Een hoesje van dat hout zo niet handig zijn, want het krast zelf harder dan zand en is harder dan de meeste materialen in je huis. Dan krijg je dus datgene waar de nokia 3310 memes altijd over gaan. Telefoon laten vallen, barst in je vloer.

Het mooie van een telefoonhoesje is dat het energie absorbeert (want buigbaarder dan de telefoon of het materiaal waar ie op valt). Een hoesje van Quebracho colorado zou dat niet doen.
Over het artikel: een leuke afwisseling. De schrijfstijl is luchtig en spreek mij in ieder geval wel aan. Ik deel volledig de mening van de schrijver.
Misschien een leuke afwisseling, maar voor mij geen goede column. Daarvoor is het te technisch, te journalistiek, te onderbouwend. Een goede column is er een die je verrast, geschreven vanuit een andere invalshoek. Een goede column zet je aan het denken en misschien kom je dan wel tot dezelfde inzichten als de schrijver in dit artikel. Een beetje geforceerd zou je kunnen zeggen dat een column grotendeels niet over de uiteindelijke stelling gaat. De weg ernaar toe is veel belangrijker. Zoals er op verjaardagen ook altijd wel iemand is die fantastisch kan vertellen, waar iedereen aan de lippen hangt, maar waar inhoudelijk echt geen diepgang achter hoeft te zitten. Ik snap de zoektocht bij Tweakers en zou willen zeggen.... zoek nog even verder, dan komt het vast wel goed....
Ik vind dit gewoon eerder een persoon blog item.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @thanx13 december 2020 14:59
Dank je wel! Ik vind het een compliment dat je mijn column vergelijkt met - in mijn ogen - de beste soort column.

Een column is, net als plastic, niet één ding: het is een genre met daarin verschillende uitwerkingen. Dat zie ik ook aan de reacties hier en op het forum: sommige mensen vinden het voor een column te goed uitgewerkt, anderen vinden het juist te weinig uitgewerkt. Wat je vindt, hangt af van je perspectief.

Vorige week hadden we de column van Tijs met een andere, serieuzere stijl. Dit is weer anders, maar we hebben op de redactie een stuk of acht mensen bereid gevonden om af en toe een column te schrijven, dus je zal acht verschillende soorten columns kunnen gaan aantreffen :)
Exact dat! Als iemand het stukje té iets noemt is de opzet juist geslaagd vanuit journalistiek perspectief. Het moet juist een beetje schuren en prikkelen.

Zo door @arnoudwokke
Ik laat me graag verrassen met de volgende column :)

Het mooie van een goede column, voor mij, is dat deze de standaard artikelen doorbreekt en daarmee de inhoud gevarieerder maakt. Dat is ook waarom ik de technische insteek van de columns niet vind passen bij de behoorlijk technische Tweakers website. Just my 2 cents 😀
Glas kan hard zijn, maar dat hoeft niet, hoe harder het glas, hoe sneller het zal barsten als je je telefoon laat vallen. Dat is dan ook het moeilijke bij telefoons en iets waar Corning met zijn Gorilla Glas dus een goede balans in probeert te vinden.

Ik heb zelf altijd klaphoesjes gebruikt en in combinatie met mijn S9 zelfs geen screenprotector. Na meer dan 2j geen enkele kras op die telefoon te vinden.
Ik geloof direct dat hij er nog als nieuw uitziet. Maar ondertussen heb je altijd gewerkt met een schim van hoe het toestel kan aanvoelen... Dat kan natuurlijk zijn waar je voor kiest of waartoe je door omstandigheden veroordeeld bent, maar ik neem een paar kleine krasjes en zo graag voor lief om niet aan hoesjes vast te zitten :)

Een gebroken scherm is wel wat kutter, maar dat valt te vervangen. Gelukkig ben ik geen totale butterfingers en heb ik dat in 10 jaar 2 keer gehad :)

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 22 juli 2024 16:24]

Ik heb zelf alleen een cover die om de achterkant heen klemt om mijn s9+ zitten. Glas daarvan ziet er voor zover ik kan zien ook nog als nieuw uit en daar zit dus helemaal geen bescherming op. Die cover zit er op omdat hij me aan het begin toch een keer gevallen is, iets wat mij ook vrijwel nooit gebeurt. Gelukkig alleen twee plekjes in het metaal onderop, maar demonstreerde mij wel dat dit toestel gewoon te glad is. Met die cover houdt hij nou ook veel fijner vast.
Het toont ook wel de waanzin van alles maar van glas willen maken, ik ben blij dat ze daar weer een beetje van afstappen.
Dat hangt puur van de uitgeoefende druk af.
Zeker in je broekzak met gaan zitten kan die druk aanzienlijk zijn. Dus sleutels kunnen glas niet krassen is onjuist, maar je conclusie dat zand de grootste boosdoener is wil ik wel geloven. De combinatie met het klap hoesje snap ik dan weer niet. Een zandkorrel die er tussen ligt, doet niet zoveel. Pas als de onderdelen ten opzichte van elkaar bewegen krijg je een schuurpapier werking en dus krassen. Ik merk wel dat de nieuwe schermen een stuk krasbestendige zijn. Mijn iPhone XR is na twee jaar nog krasvrij en dat was ook zo met mijn Lumia 950. Dus je kunt ze nog best krassen maar ze zijn echt wel beter geworden.
Jouw idee van krassen op het scherm van een dichtgeklapte klaptelefoon klopt niet met den praktijk.
De meeste klaptelefoons hebben wat ruimte tussen de twee schermdelen. Zand en ander vuil rolt daar gewoon tussen door. Er zit geen druk op en veroorzaakt daardoor geen krassen.
Aan de kant waar de schermen elkaar bijna raken (tegenover het scharnier) worden de zandkorrels "gevangen" en verplaatsen niet. Dit geeft een minuscuul deukje, wat na een paar minuten weer verdwijnt. Zand dat even "losgelaten" wordt, zal zich even zonder wrijving verplaatsen en daarna weer gevangen worden.
Krassen ontstaan alleen al iets met enige kracht over het scherm getrokken worden. Bij de klap telefoon zullen dat voornamelijk de nagels zijn. Als je altijd netjes kortgeknipte nagels hebt of een stylus gebruikt, dan is te niets aan de hand. Gel nagels zijn een ramp voor de klaptelefoons.

Ik heb mij fold nu ruim een jaar en het scherm is nog mooi glanzend, met maar twee kleine krasjes. Voordeel is dat het scherm nooit zal breken.
Lumias mis ik ook om die reden. Ik ben ruim drie jaar geleden overgegaan op een iPhone 8 Plus en in de winkel werd er nog gevraagd of ik een hoesje wilde.
Mijn reactie was toen, net als nu nog steeds, dat als een fabrikant helemaal geilt op zijn glazen behuizing maar wel wil dat ik er een hoesje van 40 euro of meer bij koop, er iets mis is met de telefoon.

Ik ben niet iemand die zijn telefoon op tafel smijt omdat het kan, ik ben voorzichtig met mijn spullen.

Op wat oppervlakkige krasjes na ziet mijn telefoon er nog als nieuw uit. Dat verbaast mensen 🙂
Ik heb een Lumia 920 gehad, in het zwart. Dat ding is een aantal keer flink gevallen. Soms was een van de hoeken beschadigd als hij daarop viel, maar dat schaafde wel weer glad dus had ik er weinig last van. Sterke dingen waren dat!
Ik mis mijn Lumia 920 nog elke dag, ondanks dat ik best tevreden ben met mijn Moto. Wat de Lumia overleeft heeft zonder hoesje, wauw. Waar mijn moto in een dik hoesje zit, want ik weet zeker dat die bij een soortgelijke val op een hoekje, zoals de lumia tig keer overleefd heeft, meteen het scherm gaat barsten.

Een telefoon moet met 'ingebouwd hoesje' komen, wat voor een nut heeft het om een telefoon wat dunner, mooier en breekbaarder te maken, als je er een dik hoesje omheen moet doen om te zorgen dat die een val overleeft. Een telefoon is een gebruiksvoorwerp, vallen is niet ongewoon, hoe zuinig je er ook op bent.
In hoeverre zou doorverkoopbaarheid een rol spelen?
Als je graag elke paar jaar de nieuwste hardware koopt dan kun je een betere prijs krijgen voor de oude wanneer deze in nieuwstaat is dan wanneer deze helemaal afgeleefd is.
Helaas heeft kunststof een erg negatieve naam gekregen. Er zijn best goede "premium" kunststoffen die prima geschikt zijn om voor een telefoon te gebruiken. De "premium" materialen als metaal en glas hebben echt nadelen. De eerste werkt negatief op de antenne, de tweede is breekbaar en zwaar.
Kunststof kan je lamineren en je kan daarmee een glas-uiterlijk verkrijgen met de helft van het gewicht. Je kan het kleuren en bedrukken. Een metaal uiterlijk is net zo gemakkelijk. De productie is ook simpel. Gewoon een mal vol spuiten en klaar. Je hoeft dus niets uit te frezen en je kan in één keer een compleet frame produceren.
Je kunt het ook heel lang bewaren, het duurt echt honderden/duizenden jaren tot het uit het milieu verdwenen is. Echt top spul dat langer leeft dan je telefoon 8)7
Dat geld voor glas en veel metalen ook. Je kunt het echter ook prima recyclen en er komen steeds meer bio-plastics op de markt. Sommige zullen in de natuur afbreken, andere moet je eigenlijk industrieel composteren omdat het in de natuur heel lang duurt. Als ze tot microplastics zijn verwerkt, gesleten oid, vormen ze geen probleem meer, want dan breken ze vrij snel af, zeker als ze in een maag terecht komen.

In combinatie met druk en lamineer-technieken kan je ook met bio-platics gewoon premium resultaten bereiken, misschien niet zo dun als met metaal, maar wel vergelijkbaar met glas.
Er bestaan overigens bio-plastics die wel van plantaardig materiaal gemaakt worden, maar uiteindelijk gewoon de samenstelling krijgen die gelijk is aan de aardolie varianten. De eigenschappen nemen ze dan ook over. Dit soort bio-plastics hebben uiteraard niet de voorkeur.
Als ze tot microplastics zijn verwerkt, gesleten oid, vormen ze geen probleem meer, want dan breken ze vrij snel af, zeker als ze in een maag terecht komen.
Momenteel is dat nog helemaal niet zeker in de wetenschappelijke literatuur. Er is nog veel meer onderzoek nodig naar de effecten van microplastics op biologische organismes.
Wij zijn als klein bedrijfje bezig met bioplastic's, samen met de universiteiten van Wageningen en Gent en wij hebben een aantal plastics in ontwikkeling die volledig composteerbaar zijn. Er zijn al een aantal plastics in de handel die ook volledig composteerbaar zijn, maar dan meestal alleen via een industriële methode. Die plastics zijn als microplastic niet bestand tegen zuur. In de maag van een dier zullen die dus afbreken.
In de verpakkingsindustrie worden er al steeds meer kunststof trays gebruikt op basis van (aardappel)zetmeel. In een vochtig licht zuur milieu is dat goed composteerbaar.
Ook in Japan wordt er veel onderzoek naar bioplastics en composteerbare plastics gedaan. Mitsubishi is daar een belangrijke geldschieter.
Biologische plastics zijn overigens niet nieuw. We kennen al heel lang cellulose (pingpong bal) en afbreekbare kunststoffen (bakeliet).

De belangstelling voor bioplastics is groot. De verwerking tot eindproduct is lastiger en de kwaliteit is nog niet helemaal gelijkwaardig. Met lamineer-technieken (harsen) zijn we nu wel zover dat er voor kleinere voorwerpen van goede kwaliteit afbreekbare kunststof te maken.

Ook op basis van bamboe kunnen vormen geperst worden, maar bamboe is minder sterk en in geperste vorm ook niet composteerbaar. Ook dat zal industrieel verwerkt moeten worden.
Heb je het wel eens plastic een week in tropen buiten gelegen. Gewoon al het plastic naar tropen verschepen. "Groene" zon doet de rest.
Letterlijk elk onderdeel van je telefoon leeft langer dan de telefoon zelf...
Hoe lang denk je dat glas of metaal in het milieu blijft als je het niet goed recyclet?
Kunststoffen telefoons zijn zeker leuk. Ik had volgens mij de S3 telefoon of zoiets uit die tijd en dat was toch zo leuk bruikbaar zonder hoesje: lekker licht en duurzaam terwijl het door het goede ontwerp en bouwkwaliteit echt niets overkwam. Jarenlang gebruikt en daarna weggegeven aan iemand die het ook jarenlang heeft gebruikt tot het toch wel erg oude software werd. Het was wel even wennen aan het glibberige landschap na jaren onder een zeer degelijke rots te hebben geleefd.
Ja de S3 was al top maar vond de S5 nog beter. Die was gewoon niet kapot te krijgen. De S5 kreeg toen veel commentaar omdat de plastic achterkant 'goedkoop' zou zijn. Maar om mij heen sneuvelde de een na de andere zeer dure iPhone (allemaal voor of achterkant gebarsten) en de S5 ging maar door. Zonder hoesje tientallen keren laten vallen maar stuk gaan ho maar. Gebruik de S5 nog steeds als reserve toestel in geval van nood. Vond en vind het erg jammer dat het nu allemaal zeer kwetsbaar is waardoor je inderdaad toch maar snel een hoesje eromheen gooit. Ik laat inderdaad mijn telefoon vrij vaak vallen. Heb nu al krassen op het scherm van mijn S20+ 😭

[Reactie gewijzigd door ronniedokkie op 22 juli 2024 16:24]

Geweldige telefoon die Lumia 950. Hier is er nog steeds eentje in gebruik, maar dan wel zonder 4G/Wifi. Maar 5 jaar later werkt hij nog steeds prima. En eigenlijk vind ik het scherm en de camera ook nog steeds prima!

On topic: hij zit ook al 5 jaren in een hoesje ;-) Zo eentje waar ook een bankkaart in past. Heb mijn lesje geleerd nadat vorige telefoons na een kleine val steeds schade opliepen.
ja ik heb ook nog een microsoft Lumia. zo jammer dat het geen succes is geworden.
Met de rubberized kunststof achterkant van m'n galaxy S5, kan ik hem liggen op een vlakke hand bijna verticaal houden zonder dat het ding er af glijd. Helaas zijn de materiaalkeuzes allemaal "premium" geworden (pun intended). Ding kan ook nog gewoon makkelijk open en een nieuwe accu ontvangen, maar kennelijk ben ik de enige die dat wil gezien de modellen (en materialisatie daarvan) die men ontwikkelt.
Ook ik had een Lumia, een Lumia 640. Met een plastic, oftewel polycarbonaat, achterkant. En eerlijk is eerlijk, een metalen of glazen achterkant voelt luxer. Maar het standpunt in deze column heb ik al heel lang uitgedragen: Who cares als je toch een hoesje eromheen doet.

Ja, min 640 was wat dikker dan mijn huidige telefoon. Maar mijn 640 had geen hoesje nodig. Ik ben niet extreem onvoorzichtig met mijn telefoons, heb nog nooit het glas gebroken, maar mijn 640 was toch wel een redelijk aantal keren op de grond gevallen. Behalve wat nauwelijks zichtbare krasjes in een hoek heeft hij er nooit wat aan overgehouden. Mijn huidige telefoon is met hoesje zeker niet dunner dan mijn 640 was, en ik vertrouw met glazen achterkant hem echt niet zonder hoesje.
Telefoon links -Schermzijde tegen je lichaam als je het helemaal goed wil doen.-, sleutels rechts.
Gewoon aanleren.

Als je linkshandig bent links/rechts omdraaien. Als je je scherm vast hebt en in je zak steek zal hij meestal al vanzelf met het glas naar je lichaam worden ingestoken.

En verder is alles in de telefoonzak off-limits. Daar gaat niets anders in.

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 22 juli 2024 16:24]

Die kunststof achterkant van de 950 voelde wel echt heel netjes aan. Ook de Galaxy S5 en Note 3 kunststof achterkanten was ik van gecharmeerd. De S5 met een bijzondere textuur en de Note 3 met een leer-achtig motief.
De sterkste (en zwaarste) telefoon die ik heb gehad was de BlackBerry Passport. Dat ding voelde je gewoon dat die nooit kapot zou gaan.
Afgelopen jaren verstevig (en bescherm) ik mijn telefoons met Pitaka cases. Nadat mijn S8 twee keer thuis op de plavuizen was gevallen (eerste keer achterkant kapot, tweede keer voorkant), werd ik toch zenuwachtig. De Pitaka cases zijn enorm dun, beschermen goed en geven meer grip (handig voor 1 hand bediening). De Note 10+ voelde met hoesje niet groter aan, maar ziet er nu nog als nieuw uit.
Ik ben zelf voorstander van kunststof achterkanten op telefoons. Beter bestand tegen krassen, barst niet als je het laat vallen, laat geen vingerafdrukken zien. Microsoft had dat goed gedaan met et Lumia telefoons, zelfs het topmodel, de 950, had een kunststof achterkan die je er gewoon kon afhalen (jaja, verwijderbate batterij en al).
Dat van die vingerafdrukken komt niet door het materiaal maar door de afwerking.

Ik had een witte Lumia 920 en die zat altijd helemaal onder de vingerafdrukken, dat was echt een vinger magneet (en een draak van een toestel)

Mijn huidige toestellen met “mat glas” als afwerking zijn dat juist helemaal niet.
Leuk artikel, geen premium naar mijn idee maar wel een leuke afwisseling.

Anyway de ervaring met mijn telefoon vind ik zoveel fijner zonder hoesje dat ik besloten heb geen hoesjes of screenprotectors meer te nemen.

Met twee jonge kinderen is dat een behoorlijk risico en daarom heb ik Apple Care+ erbij genomen. Ja dat is prijzig maar je telefoon zonder zorgen kunnen gebruiken zoals ik wil is dat mij waard.

Voor mijn werk iphone is een hoesje verplicht, vind het echt minder fijn werken.
Leuk artikel indd. Verfrissend om echt veel persoonlijke ervaring en mening te lezen ipv de ‘neutraliteit’ van de reviews. Vind dit premium model een forse vooruitgang en fijne stroming op de site. Soort krantencolumn. Mag van mij iedere week!

Ontopic. Al jaren een hoesje en indd maakt de kleur /achterkant van de telefoon als jaren niet meer uit.

[Reactie gewijzigd door Jochem op 22 juli 2024 16:24]

Ik vind het ook een erg leuk artikel, en mijn inziens juist geschikt als premium

Zo’n persoonlijke reflectie op stand van zaken is iets wat eerder niet echt op tweakers stond. Dus echt “bonus content”.
Heel anders dan een “uitgebreidere” review of achtergrond-artikel (daar kun je discussie over hebben of het de premium verantwoordt)

On topic: erg leuk artikel en precies mijn ervaring. Telkens als ik mijn iPhone uit z’n hoesje haal denk ik weer: wat zonde eigenlijk
Zou dolgraag m'n toestellen (weer) zonder case gebruiken maar ontwerp en materiaal zijn daar al jaren niet of nauwelijks meer voor geschikt.

Het zijn geen sierraden, het is gereedschap. Draagbare computers. Mogen best fancy zijn, maar het moet wel bruikbaar blijven. Waarom worden apparaten van ~1000 euro, die je soms tientallen keren per dag in handen hebt op de meest uiteenlopende locaties, in vredesnaam gemaakt van breekbaar glas en in de vorm van een blok zeep? Plus dat ze veelal in zakken/tassen met andere voorwerpen worden bewaard/vervoerd. Ik was daardoor te veel bezig met 'goed vasthouden' of 'onee, andere broekzak gebruiken want anders krassen'.

Met een case erop maak ik me minder zorgen over krassen en vallen, én het ding glipt minder snel uit handen. Zonde van het verder prachtige ontwerp maar scheelt bij mij in ieder geval een hoop onbewuste aandacht voor 'een apparaat'.
Mijn telefoon ziet er in dagelijks gebruik nog steeds uit zoals hij gekocht is. De Fairphone 3 komt namelijk inclusief een beschermrand.
Natuurlijk kan ik er voor kiezen deze te verwijderen, maar de rand heeft hem al eens gered bij een val.
Anderszijds is de fairphone 3 misschien wel de beste telefoon die je zonder hoesje kan gebruiken: alle onderdelen zijn los te te bestellen en zelf te vervangen. Het jaagt je dus niet op kosten.

Goh, toch mooi zo'n duurzame telefoon.
Als we dan toch gaan promoten. Spigen ^^ heeft mijn s10e al van 30+ vallen gered, inclusief een van de trap. Ziet er ook nog als nieuw uit ^^
Samsung S8 hier met Spigen hard/soft case + lamineer van de mediamarkt. Afgelopen zomer op het balkon mijn telefoon laten vallen van 5 hoog. Op beton. Hij is mooi plat terecht gekomen, met de schermkant naar beneden. Het Spigen hoesje heeft de val gebroken en het glas van de S8 was alleen rechts onderin lichtjes gebarsten, nog niet 1 cm lange breuk. Alles werkte nog. De Spigen is door de kracht weggeschoten en ik heb hem niet meer kunnen vinden, lag waarschijnlijk ergens in de bosjes. Val was ongeveer 15 meter. Ik gebruik hem nog steeds :)
Spigen heeft mij ook al vaka uit de brand geholpen. Mijn S7 is erg vaak gevallen, en ziet er na 3 jaar nog steeds als nieuw uit. Vorige week overgestapt op een S20, en nu de Spigen Tough Armour (met metalen plaat) in gebruik. Helaas is door de afgevlakte randen het scherm minder goed beschermd (minder hoge opstaande rand), dus hopen dat dat goed gaat :)
Het verschil is echter dat bij hem het bij de telefoon in zit. Jouw telefoon heeft een veel luxere achterkant dan zijn Fairphone, en dat is dus het punt van dit artikel: De gemiddelde persoon heeft daar absoluut niks aan, omdat direct na aankoop een hoesje eromheen gaat. Kan je dan niet beter een telefoon maken die er wat minder luxe uit ziet, maar wel van zichzelf een val kan overleven?
Ik ben blijkbaar een uitzondering, want ik gebruik nog steeds zelden een hoesje. Alleen als ik ga klussen doe ik soms het (gratis meegeleverde) hoesje om de telefoon. Mijn Pixel 3a is van plastic, heeft zonder hoesje een prima formaat om vast te houden en is ook na een aantal keer vallen onbeschadigd.
Mijn vorige telefoon was een WileyFox Swift (2? ik weet het niet meer), deels van plastic en deels van metaal en heeft het drie jaar met regelmatig vallen zonder hoesje uitgehouden (hij doet het nog steeds, maar ik wilde een betere camera). Hij heeft flinke gebruikssporen aan de achterkant en een barstje in de hoek van het scherm, maar met een metalen telefoon vind ik die gebruikssporen wel stoer.

Ik koop natuurlijk wel in een middelhoge prijsklasse. Dat maakt het leven zonder hoesje misschien wat minder stressvol. Maar ook met een hoesje kan een telefoon kapot. Ik heb liever dat fabrikanten hun telefoons wat steviger maken en zorgen dat de camera niet uitsteekt.
Heb hier toch een hoesje om die telefoon. Ik vind het jammer, maar ga er dan toch geruster mee om. Ik laat hem eigenlijk nooit vallen, maar zou het ook zonde vinden als het gebeurt en een hoesje had kunnen helpen.
Ik heb liever dat fabrikanten hun telefoons wat steviger maken en zorgen dat de camera niet uitsteekt.
Inderdaad.
Maar dat is ook het goede aan jouw telefoons: Ze zijn niet van glas gemaakt. De glazen, of erger nog, keramische, achterkanten van telefoons kunnen gewoon heel weinig hebben. Terwijl kunststof en metalen achterkanten veel meer kunnen hebben. Maar door metaal kan je niet draadloos laden / NFC, en plastic is niet voldoende 'premium'.
Ik heb sinds een paar jaar een hoesje waar ook pasjes e.d. in passen. Ik zou nu nooit meer iets anders willen. Nooit meer een portemonnee nodig, rijbewijs, bankpassen en een paar bankbiljetten als backup altijd bij de hand.
Huidige telefoon (iphone X) heb ik eigenlijk geen idee hoe die er precies uitziet :P
Had ik eerst ook maar dan krijg je op den duur van die lelijke strepen van op beeld.
Hoesjes zijn ook fantastisch voor restwaarde. Bij verkoop van je mobiel die een jaar in gebruik is, kan je dan echt met recht zeggen dat je mobiel zo goed als nieuw is als je verder een klein beetje oppast.

Ik ben in elk dolgelukkig met de doorzichtige kunstof hoesjes, die je vaak voor iets meer dan een euro uit Azie kan laten overkomen en voor zo ongeveer alle telefoons beschikbaar zijn.
Precies, dit dus!
Daarom heb ik altijd hoesjes gebruikt. Moet ook wel met die droge handen van mij. :)
Deze column beschrijft mijn mening over telefoonhoesje volledig. Glazen telefoons zijn echt ongelooflijk glad, onbruikbaar glad zelf naar mijn mening. Ik heb een asus zenfone 6, en dat ding is zwaar, want groot, bewegende delen, 5000mah accu. Is gewoonweg moeilijk te gebruiken zonder hoesje oid omdat de achterkant zo glad is. En laten we eerlijk zijn, niemand wil dat zijn telefoon kapotvalt. Ben er zuinig op, maar toch heeft mijn kind het ding al eens van de tuinbank gestoten, en is het een keer uit een trainigsbroek gegleden met uitstappen uit de auto. Zonder hoesje had ik wellicht barsten gehad. Ook heb ik vaak zat een telefoon na een jaar doorverkocht, dan is een goede hoes en screen protector nogal handig, want dan heeft het ding echt minimale tot geen gebruiksporen.

Zelf ben ik fan van cases van Tetded. Niet goedkoop, maar zijn van leer, en hebben uitsparingen voor de knoppen. Ik klik liever zelf de metalen knoppen van de telefoon dan plastic van een hoesje wat over de knoppen heen zit.
Ik heb mij ook lang verzet tegen telefoonhoesjes, het voelde voor mij als plastic op een bank en ik liet toch nooit mijn telefoon vallen. Mijn S4 kreeg wel een flipcover omdat dat een functionele toevoeging had, maar toen toch daarvan het glas 2 keer barstte liet ik me er toch aan geloven. Ik heb standaard een Spigen hoesje en de grip die dat brengt is het alleen al waard. Wel ironisch dat ik sindsdien mijn telefoon veeeel vaker laat vallen, maar het heeft nog nooit consequenties gehad.

Er is wel een concreet nadeel en dat is het volgende. De opstaande rand is essentieel voor een goede schermbescherming, maar meer en meer apps en Android OS-elementen hebben functies waarvoor je min of meer van buiten het scherm af moet vegen. Ik moet daar soms mijn (flexibele) hoesrand voor wegbuigen en dat voelt toch wat tegen de bedoeling in. En dan heb ik (met trots) nog bezels om m'n scherm heen en geen gebogen schermranden...

Ik vind het een mooie utopie dat fabrikanten gewoon een telefoon produceren met een hoes geïntegreerd op het toestel (en die gewoon wat mooier maken). Zal niet gauw gebeuren want dan kun je niet stunten met het naar mijn mening totaal onbelangrijke getal van de dikte van de telefoon, en andere cosmetische elementen. Maar ik ga nooit meer zonder hoesje, zelfs al vergeet ik dat mijn telefoon eigenlijk wit met een schattig gekleurde power-knop is.
Ik ben zelf iemand die weigert hoesjes te gebruiken. Mocht hij ooit stuk gaan dan heb ik een verzekering.

Maar dit is mij maar 1x overkomen. En dat kwam niet eens door mijzelf maar dochtertje.

Tuurlijk heb je dan gebruikerssporen maar dat is normaal voor een voorwerp dat het meest van alles wordt gebruikt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.