De Xiaomi Poco F2 Pro is de opvolger van de Pocophone F1 uit 2018 en de Mi 9T Pro van vorig jaar. Hij is groot, maar bevat dan ook een forse accu en een groot scherm. Dat scherm is weliswaar 60Hz, waar veel concurrenten een vloeiender scherm hebben, maar de maximale helderheid is heel hoog, de kleuren zijn goed en het heeft geen gat of inkeping voor de frontcamera; die zit in een pop-up. De camera's aan de achterkant stelen echter de show; de set-up is veelzijdig, met 8k-video-opname, een macrocamera voor foto's van dichtbij en een camera met ultragroothoeklens. De software had beter gekund, want vooral beeldmateriaal bij minder licht valt tegen. Dat is met een app van een derde te fiksen. Advertenties in de Miui-skin zijn alleen nog per app uit te schakelen in plaats van met een enkel vinkje in de set-up en dat is meer werk. Dit is dus een telefoon voor wie graag extra moeite doet om een telefoon naar eigen smaak te maken. Als je vindt dat een telefoon uit de doos optimaal moet werken, is dit vermoedelijk niet de beste keuze.
Misschien is niets zo wisselvallig als het weer, maar Xiaomi kan er ook wat van. Ga maar na: het had een grote hit te pakken met de Pocophone F1 in 2018. Die leverde een van de meestgelezen reviews van het jaar op door zijn eigenwijze keuzes en scherpe prijsstelling. Soc, geheugen, opslag en koeling waren high-end, maar op de behuizing bijvoorbeeld had Xiaomi wat materiaalkosten bespaard. De opvolger kwam vorig jaar, maar die heette dan weer Xiaomi Mi 9T Pro. Een minder memorabele naam, zeker omdat je hem maar net moest vinden tussen de Mi 9, Mi 9 SE, Mi 9T, Mi 9 Pro, Mi 9 Lite en nog een aantal varianten.
Nu is er dan toch een opvolger in de lijn van de F1, maar dat is dan weer de F2 Pro. Er is ook een Poco X2 in India, al hebben we die in de Benelux nog niet gezien. Het is een omgekatte versie van de eerder verschenen Redmi K30 Pro. Ook verwarrend is de prijsstelling. Hij is kort te koop geweest voor vijfhonderd euro, maar kostte even later zeshonderd euro, totdat de prijs weer omlaagging. Meer dan genoeg reden om te kijken hoe deze nieuwe telefoon het ervan afbrengt.
Accuduur en ontwerp
Er zijn geen kleine telefoons met zo'n groot scherm en zo'n grote accu. Je kunt zelfs betogen dat kleine smartphones helemaal weinig meer voorkomen, maar ook als je hem vergelijkt met de concurrentie en de rest van de markt, is deze Poco F2 Pro een lijvig beestje. Dat is uiteraard verklaarbaar; Xiaomi heeft een groot scherm ingebouwd, heeft een accu met hoge capaciteit erin gestopt en er moest uiteraard ook ruimte komen voor 5g-antennes, vier camera's én een pop-upcamera. Geen wonder dus dat de telefoon geen kleintje is.
Afmetingen
Poco F2 Pro
OnePlus 8
Xiaomi Mi 9T Pro
Galaxy S10+
Lengte
163,3mm
160,2mm
156,7mm
157,6mm
Breedte
75,4mm
72,9mm
74,3mm
74,1mm
Dikte
8,9mm
8,0mm
8,8mm
7,8mm
Gewicht
219g
180g
191g
175g
Ten opzichte van de Mi 9T Pro is hij meer dan 6mm langer en 1mm breder; de dikte is ongeveer gelijk. Vermoedelijk vanwege de stevigere accu is hij ook wat zwaarder geworden. Hij komt op bijna 220 gram uit en daarmee behoort hij tot de zwaarste telefoons op de markt.
Het ontwerp is verder vrij standaard voor een telefoon anno 2020. Hij heeft een groot scherm met dunne randen, een metalen rand en een glazen achterkant. De powerknop heeft een afwijkende kleur, maar dezelfde textuur als de volumeknoppen erboven. Daardoor kun je hem dus alleen voelen door de vorm, maar niet door de textuur. Dat is helaas niet uniek. Vaak is de volumeknop in de camera-app een extra manier om een foto te maken. In mijn pogingen om het scherm uit te zetten en de telefoon terug te stoppen in de broekzak, heb ik bij deze telefoon dus veel foto's gemaakt van mijn eigen hand. Het is een schitterende hand, daar niet van, maar het kan zijn dat je dus even moet wennen voordat je weet welke de juiste knop is om het scherm uit te zetten.
Het enige ontwerpelement dat afwijkt van veel andere smartphones is de camerabehuizing. Natuurlijk, de OnePlus 7T van vorig jaar deed het ook zo, met een cirkel in het midden, maar we hebben veel telefoons gezien die de camera's in de linkerbovenhoek hebben zitten, al dan niet met een rechthoek. De camera steekt wel een millimetertje uit, maar een hoesje lost dat zo op en de meesten zullen er een hoesje omheen doen vanwege de glazen behuizing. Xiaomi levert een stevige kunststof hoes mee in de doos en dat is netjes.
Accuduur
Die stevige accu van de Poco F2 Pro heeft een capaciteit van 4700mAh en dat is nog altijd bovengemiddeld, al maakt Xiaomi ook veel telefoons met 5000mAh. Het gemiddelde bij smartphones kroop eind vorig jaar tegen 4000mAh aan. In het dagelijks gebruik moet je het einde van de dag vrijwel altijd halen. Het is een keer gelukt tijdens de testperiode om hem eerder leeg te krijgen, maar dat was met veel testwerk erbij en dat zul je in dagelijks gebruik niet veel doen, tenzij je natuurlijk ook telefoons reviewt.
De accuduur is prima; met twaalf uur in de browsetest op wifi zit hij iets boven het gemiddelde, maar als je meer verwachtte met deze accucapaciteit, ben je niet de enige. Dat vereist echter ook een zuinig scherm en blijkbaar is dat niet aanwezig. Op 4g blijft van de accuduur iets meer dan tien uur over en ook dat is prima, maar niet uitzonderlijk.
In de videotest komt hij tot bijna 22 uur en dat is mooi. Een oledscherm is in deze test een groot voordeel en dat blijkt ook nu weer. Sommige telefoons houden het misschien nog iets langer vol, maar de verschillen zijn niet groot.
Xiaomi levert een lader mee die tot maximaal 33W gaat, al hebben we maximaal 30W gezien bij het laden. Wat opvalt, is dat hij vrij lang doorgaat op relatief hoog vermogen. Zelfs als hij bijna vol is, pompt hij de stroom nog met 10W naar binnen. Vervolgens gaat hij vrij snel omlaag tot hij het nulpunt nadert.
Dat leidt ertoe dat hij goed uit de laadtests komt. Na een half uur laden kun je meer dan zes uur achter elkaar browsen; hij zit dan voor meer dan de helft vol. Dat is uitstekend, maar zeker niet schokkend hoog. De laadtijd is in totaal relatief kort; binnen anderhalf uur is hij van helemaal leeg naar helemaal vol.
Cijfers zijn leuk, maar grafiekjes zijn leuker. Stiekem heb ik twee verschillende eenheden op de Y-as gebruikt, dus vertel dat alsjeblieft niet aan mijn oude wiskundeleraar. Dit mocht écht niet tijdens proefwerken op de middelbare school, maar in dit geval laat het wel zien hoe vol de telefoon was toen hij besloot om het vermogen te verlagen.
Laden gaat met maximaal met 30W, maar dat houdt hij maar een kwartiertje vol. Daarna laat hij het vermogen al snel wat zakken tot iets boven 20W, waarop hij blijft hangen totdat de accu voor meer dan tachtig procent is gevuld. Het laatste sap druppelt erin met laag vermogen.
Camera's
De camera's van de Poco F2 Pro vallen het meest op. De frontcamera is een pop-upmodule, terwijl ook die aan de achterkant op een opvallende manier is vormgegeven, met een cirkelvormige behuizing en een gegolfde verkleuring in het glas. Daaromheen zit een randje dat in het glas zit. Het is alsof de camerabehuizing zegt: ik ben het belangrijkste van de hele achterkant; kijk naar mij!
De vraag is natuurlijk hoe die camera's het doen. Het zijn vier camera's, maar de vierde is een dieptesensor die er net als bij de meeste telefoons vooral zit voor specsheetmarketing. Hij werkt uiteraard in de portretmodus en hij werkt ook echt, maar voor hetzelfde effect had de software ook beeld van een andere camera kunnen pakken.
Dat laat drie camera's over. De bijzonderste is de macrocamera. Die zit op meer goedkopere modellen, maar deze is wel iets anders dan de andere. Hij heeft autofocus die kan scherpstellen op 3-10cm en een 50mm-lens met een brandpuntsafstand van 4,1mm.
Camera's Poco F2 Pro
Primair
Tweede
Derde
Vierde
Front
Sensor
Sony IMX686
Samsung S5K3L6
Samsung S5K5E9
-
Samsung S5K3T2
Resolutie - Foto
64Mp
13Mp
5Mp
20Mp
Sensorgrootte
43mm²
15mm²
7mm²
13mm²
Functie
Primaire camera
Ultragroothoek
Macro
Dieptesensor
Selfiecamera
Video
8k @ 30fps 4k @ 60fps Full hd @ 960fps
4k @ 30fps Full hd @ 60fps
Full hd @ 30fps
Full hd @ 30fps
Hij heeft een kleine sensor van nog geen 7mm², rond 1/5" voor wie daarmee rekent, en dus hoef je er weinig van te verwachten bij minder licht. Bij goed licht kun je er genoeg lol mee hebben, al is goed scherpstellen echt een uitdaging. Het is leuk, omdat kleine dingen er door de kleine afstand in beeld ineens heel groot uitzien.
De frontcamera is vooral cool door de geluidjes en het lichteffect van het ledje bij het naar boven komen en naar beneden gaan, maar je kunt er ook selfies mee maken. Dat gaat prima bij goed licht, met voldoende detail en weinig ruis. Met minder licht kun je hem beter in zijn huisje laten en proberen een foto te maken met een van de camera's aan de achterkant, want daarmee heeft de frontcamera veel moeite.
De camera met ultragroothoeklens zit op veel meer smartphones en hij is vrijwel altijd een stuk minder dan de primaire camera. Wel maakt hij het mogelijk om veel meer op de foto te zetten dan met de primaire camera kan, dankzij de beeldhoek van 123 graden. Het dynamisch bereik is wel ondergemiddeld, maar concurrenten als de iPhone SE en Pixel 3a hebben deze camera niet eens, dus dan is het lastig te klagen.
Dan is het tijd voor de ster van het kwartet: de 64-megapixelcamera. Het is een Sony IMX686 met grote sensor en hoge resolutie. Dat maakt uiteraard filmen in 8k mogelijk met maximaal 30fps, maar laat ook '2x zoom' toe zonder te hoeven upscalen, wat ook blijkt uit de interface, die naast een '0,6x'-knop een '2x'-knop heeft, zonder dat er een camera met telelens is. Foto's komen er standaard uit in 16 megapixel. De sensor heeft geen optische stabilisatie, alleen elektronische. Het gebrek aan ois is een gemis dat je niet vaak ziet in deze prijsklasse.
Om de primaire camera goed te vergelijken, hebben we er twee van de voornaamste concurrenten in deze prijsklasse met een goede camera bij gepakt. De iPhone SE is van dit jaar en de Pixel 3a is van vorig jaar. Liefst hadden we een Pixel 4a gehad om mee te vergelijken, maar die is nog niet aangekondigd.
Bij goed licht maken de camera's verschillende keuzes op het gebied van belichting, maar welke je mooier vindt, kun je hoogstens aan smaak toeschrijven. Grote verschillen in beeldkwaliteit zijn er niet, tenzij je zin hebt om het pixel voor pixel te gaan bekijken. Het dynamisch bereik van de iPhone lijkt iets beter. De Poco maakt wel vaker een betere keuze voor kleurtemperatuur dan de Pixel.
Als het licht uitgaat, verliest de Poco met grote, grote afstand. De foto's hierboven zijn genomen met de nachtstand, behalve die van de iPhone, die dat niet heeft. De Poco kan simpelweg niet op tegen de Pixel met minder licht en verknalt elke foto waarbij het licht matig is. Ligt dat aan de camera of aan de software van Xiaomi? Daarop gaan we dieper in op de pagina over software.
Hetzelfde geldt voor video. In donkere omstandigheden is deze telefoon bepaald geen lichtpunt, al doet hij het voor het overige op videogebied wél prima.
Scherm, hardware en software
Leer ons onze lezers kennen. Zij zullen de pagina over cameraprestaties bekijken en zeggen: dat is allemaal leuk en aardig, maar ík zou gelijk Gcam installeren en dan maakt deze telefoon veel betere foto's. Een reviewer hoort dan te zeggen: we testen een telefoon zoals die uit de doos komt en niet met allerlei tweaks. Toch begon het te kriebelen… Is er meer uit deze hardware te halen dan Xiaomi zelf doet? We zijn toch niet N00bs.net, maar Tweakers? En dus installeerden we de Gcam-versie van ontwikkelaar Urnyx05, op advies van GoT-bezoekers. Daarom, als kleine bonus, een kijkje hoe deze telefoon het doet met Gcam.
Voor wie het niet kent: ontwikkelaars brengen vaak, zeker voor Xiaomi-telefoons, ports van de Google Camera-app. Deze kunnen buggy zijn, maar er zitten pareltjes tussen. De versie van Urnyx05 heeft ondersteuning voor alle camera's, ook de macrocamera. Crashes zijn we niet tegengekomen, maar gebruik blijft altijd op eigen risico.
Het is om en om; de eerste foto is van de stock-app, de tweede van Gcam. Het verschil in nachtmodus is duidelijk te zien: Gcam presteert overduidelijk beter in het donker. In het licht zijn de verschillen veel subtieler. Voor de volledigheid zitten er ook testfoto's van de camera met ultragroothoeklens en de macrocamera bij.
De camera-app had dus beter gekund, maar hoe zit het met de rest van de software? Xiaomi levert de Poco Launcher voor Miui 11.0.6 mee. Op het moment van reviewen hadden we de beveiligingspatch van april 2020 binnen en dat is redelijk. We hebben de patches van mei en juni al op andere telefoons gezien en Xiaomi lijkt dus geen maandelijkse beveiligingsupdates te plannen voor deze telefoon. Wat dan wel? Dat blijft een gok. Xiaomi is wel netjes met ondersteuning van Miui; de nieuwe versies blijven komen, al komen Android-upgrades niet altijd even gauw. Echte beloftes staan er niet in de specsheet, dus het blijft onzeker hoe lang de ondersteuning zal zijn.
Poco Launcher voegt een applade toe, maar is verder gelijk aan Miui. Ontgrendelen van de bootloader vereist een Xiaomi-account en wachttijd, maar is verder wel te doen. Custom roms zijn er nog niet verschenen, hoewel de gelijke Redmi K30 Pro al een tijdje uit is. Voorgangers als de Pocophone F1 en Mi 9T Pro blonken uit in ondersteuning van custom roms, maar bij deze telefoon komt dat traag op gang.
De interface werkt verder vlotjes en zonder haperingen. Miui is een zware skin en zal niet iedereen bevallen. Vergeet niet het vinkje voor gepersonaliseerde advertenties uit te zetten in de set-up, want de software zet af en toe ergens een advertentie neer. Dat gebeurt in diverse apps: Downloads, maar ook Beveiliging en Clean Master.
Scherm
Wie wil besparen, moet keuzes maken. En dus heeft deze Poco F2 Pro keurig een oledscherm van 6,67", maar de verversingssnelheid blijft haken op 60Hz. Met een mod kan dat op de vrijwel gelijke Redmi K30 Pro naar 80Hz worden getrokken, maar dat is een mod en is niet standaard aanwezig in de software. De resolutie is 2400x1080 pixels.
Door de pop-upcamera is een notch of gat in het scherm niet nodig. En dat vinden veel mensen fijn. Vooral als je de frontcamera zelden of nooit gebruikt, is dit een uitstekende oplossing. Steeds meer telefoons gaan naar een gat in het scherm en dat is logisch, het kost minder ruimte in de behuizing, maar we hebben een lichte voorkeur voor deze methode, omdat je zo een mooi ononderbroken scherm hebt.
Behalve de verversingssnelheid van 60Hz hebben we vrijwel niets aan te merken op het scherm. Het enige verschil met de échte high-end is dat hij af en toe wat lijkt te kleuren onder een grote hoek, maar een kniesoor die daarop let. We hebben onze schermmetingen uiteraard weer gedaan, met een SpectraCal C6-colorimeter en Calman 5-software.
De maximale helderheid is uitstekend: hij komt ruim boven 1000cd/m² en dat hebben we nog niet vaak gezien. Dat is ideaal op een zonnige zomerdag. De minimale helderheid is laag genoeg, maar had nog lager gemogen. Op andere gebieden hebben we niets aan te merken; op het gebied van grijstinten en kleuren doet hij het uitstekend.
Hardware
Zoals altijd met budgetvlaggenschepen laat Xiaomi geen steken vallen met de basisspecificaties. Dus er zit een Qualcomm Snapdragon 865-soc in, de duurste die er is. De versie met 6GB ram heeft lpddr4x-geheugen, bij de 8GB-variant gaat het om lpddr5. De opslag is 128GB of 256GB ufs 3.1. Hij heeft dualsim, maar uitbreidbare opslag ontbreekt.
Ook aan functies mankeert het niet. Hij heeft een 3,5mm-jack, een infraroodzender voor het gebruik van de telefoon als afstandsbediening en een enkele luidspreker. Die kan goed hard, al prefereren we geluid uit verschillende luidsprekers tegelijk.
De vingerafdrukscanner zit achter het scherm en is optisch. Hij zit net een tikkie hoger dan je hem wellicht zou verwachten. Optische vingerafdrukscanners zien we veel en dus is de ontwikkeling in de afgelopen jaren hard gegaan. Deze werkt ook vaak goed en is relatief snel, maar hij is nog altijd niet zo snel en foutloos als capacitieve scanners die elders op de behuizing zitten. Omdat het een 2d-beeld is, is het ook minder veilig, al zijn er geen beveiligingsproblemen bekend met optische scanners.
De Poco F2 Pro beschikt over 5g op band 77 en 78, 3,5GHz. Dat werkt nu nog niet in Nederland en het kan nog twee tot drie jaar duren voordat je op die band bereik hebt. Je hoeft deze telefoon dus absoluut niet te kopen voor 5g; de ondersteuning van banden is, zelfs als die band actief is, waardeloos. Het is specsheetmarketing.
Maar het opscheppen over 5g stopt niet op de doos. Toen ik er een simkaart van Vodafone in deed, verscheen er pardoes een 5g-symbool boven in beeld. Wàààt? Dat was extra opvallend, omdat de telefoon op een plek was waar zeker geen ontvangst was van het 5g-netwerk van Vodafone.
Was hier een klein wonder gebeurd of liegt Xiaomi er hier simpelweg een extra g'tje erbij? Het laatste uiteraard. Volgens Xiaomi ziet het basisstation dat het gaat om een telefoon met 5g-ondersteuning en staat er daarom een 5g-icoontje. Daarbij impliceert de fabrikant dat de simkaart geen 5g-abonnement heeft, maar dat is niet correct.
Xiaomi zegt dat Qualcomm het standaard zo instelt in zijn software en dat het die niet heeft aangepast. Of het nu standaard is of niet, het is een keuze van Xiaomi om het zo te laten, want de fabrikant erkent dat het geen 5g is en dat het gebruikers in de war kan brengen.
Hoe het ook zij, er staat onterecht een 5g-icoon boven in beeld als je klant bent bij Vodafone. Hetzelfde gebeurt bij T-Mobile, aldus gebruikers op het forum. De verklaring die geldt bij Vodafone, kan niet gelden voor T-Mobile: geen enkele vorm van 5g staat live bij die provider.
Behalve de software van Xiaomi trapt niemand erin. Alle apps die de netwerkstatus opvragen, geven keurig weer dat het om een lte-netwerk gaat. Waarom Xiaomi dacht hiermee weg te kunnen komen, blijft vooralsnog een raadsel. Laat je in elk geval niet foppen door de doos of de statusbalk; deze telefoon heeft in Nederland geen 5g.
De Poco F2 Pro biedt veel voor zijn geld in vergelijking met veel concurrenten, waaronder Xiaomi's eigen Mi 10 en toestellen van Samsung, Huawei, OnePlus, Oppo en andere fabrikanten. Het is niet zo'n spectaculair goede deal als de Pocophone F1 in 2018 en de Mi 9T Pro in 2019 waren, maar hij is nog altijd veel goedkoper dan veel concurrenten.
Natuurlijk mis je functies als stereoluidsprekers, draadloos laden en een ip-rating voor waterdichtheid, maar je krijgt dan wel weer een 3,5mm-jack en infraroodpoort. Er is wel wat bestandheid tegen water, maar of dat in de praktijk zal werken, hebben we niet durven proberen. De camera's laten het bij minder licht behoorlijk afweten, al zit je met het aantal functies wel goed. Je hebt een camera met ultragroothoeklens, een primaire camera met 8k-video-opname en een macrocamera om heel dichtbij te komen. Dat is een veelzijdige set-up.
Het scherm is bovendien een plaatje, zonder inkeping of gat, maar met een ontzettend hoge helderheid en een goede kleurafstelling. Wel ben je zonder mods gemaximeerd op 60Hz en dat is een verschil met duurdere concurrenten.
Zoals wel vaker is het de software waarmee het misgaat. De camerasoftware kan duidelijk beter en ook de skin van Xiaomi laat te wensen over, zeker als je bedenkt dat je moeite moet doen om advertenties uit te zetten op je eigen telefoon. Custom roms zijn er nog niet en o ja, hij claimt in de statusbalk bij diverse providers 5g te hebben, maar dat blijkt een leugen. Hij ondersteunt 5g alleen op frequenties die we in de komende twee jaar in Nederland niet hebben.
Daarmee is dit een toestel voor de fijnproever. Het is zeker geen allemansvriend, maar een prima keuze voor de prijsbewuste tweaker die het niet erg vindt om zelf aan de slag te gaan met zijn telefoon, bijvoorbeeld door te klooien met thirdpartycamera-apps, mods en op termijn hopelijk custom roms. Anderen doen er vermoedelijk beter aan een toestel te nemen met iets mindere specificaties voor dit geld of iets meer te besteden voor een ander toestel met deze specs.
Dit is een telefoon waar ik wel naar uitkeek en heb de review ook met veel plezier en aandacht gelezen. Alle vragen die ik had zijn beantwoord. Complimenten aan @arnoudwokke voor de prettig lezende review. Mag ook wel eens gezegd worden, want in de reacties vind je over het algemeen toch vaker opmerkingen of kritiek.
Echter had ik voor mijn gevoel een wat lagere prijs verwacht van de F2 zelf. Nu kom je in een gebied waar een toptelefoon van vorig jaar een optie gaat worden. Moet bij mijzelf eens te raden gaan hoeveel waarde ik hecht aan de IP-certificering.
Waar de lange batterijduur een groot pluspunt is voor mij, geeft het bijkomende grotere formaat just weer wat twijfel. Maar als je eerlijk bent valt het formaat, gekeken naar de huidige toptelefoons, ook wel weer mee.
Ik kan mij heugen dat de HTC U12+ op Tweakers zwaar werd afgestraft omdat er advertenties in de telefoon zouden zitten.
Nu komt de Poco F2 om de hoek en moet je heel veel moeite doen om per app de adds uit te zetten terwijl dit bij de HTC U12 globaal gedaan kon worden.
Ongeacht dat het appels en peren vergelijken is qua specs en prestaties snap ik niet dat er in twee maten wordt afgestraft. De telefoon zou in dat opzicht dan ook niet meer dan een 7 moeten krijgen.
Ik kan mij heugen dat de HTC U12+ op Tweakers zwaar werd afgestraft omdat er advertenties in de telefoon zouden zitten.
Dat is onjuist: bij de U12+ was het een van de vele, vele minpunten. Ik citeer:
HTC heeft de knoppen vervangen door druksensoren en dat bevalt niet goed. Het kan werken, maar is minder comfortabel dan fysieke knoppen en werkt soms niet. Een ander groot probleem is het scherm. Dat kan lang niet fel genoeg om te worden afgelezen in direct zonlicht. De accuduur is eveneens onder de maat. (...) Een 3,5mm-adapter om headsets aan te sluiten ontbreekt en dat is raar. De software bevat meegeleverde apps met advertenties op het lockscreen en in de notificaties, en dat hoort evenmin.
Kortom, niet alleen liet de U12+ steken vallen op basale punten als afleesbaarheid van het scherm en kunnen indrukken van knoppen (!), ook zaten de advertenties op veel meer plekken die je niet kunt ontwijken, zoals het lockscreen en in de notificaties. Tot slot is het twee jaar geleden dat de U12+ uitkwam en cijfers en wegingen zijn over zo'n lange periode uiteraard nauwelijks vergelijkbaar - de context van het cijfer verandert
[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 29 juni 2020 07:36]
Dat heug ik mij nog Arnoud, maar impliceer je hier nu mee dat je advertenties meer doogd in je reviews dan twee jaar geleden?
Ik snap dat je revoluties in de hardwarewereld hebt, zoals bij telefoons het verdwijnen van de 3,5 mm jack en daar niets aan kan doen, wel wordt er dan een alternatief geboden.
Advertenties zie ik niet als een voordeel voor een telefoon, integendeel, dit zorgt er bij mij ervoor dat ik juist niet voor deze telefoon zou gaan, ongeacht of de telefoon verder perfect scoort. Ook is het ten laste van de gebruikerservaring. Reviews zijn natuurlijk een persoonlijke ervaring, mijn cijfer voor de telefoon had hierom dus ook lager geweest gezien ik dit een minpunt is op een telefoon die zwaar weegt.
Dat heug ik mij nog Arnoud, maar impliceer je hier nu mee dat je advertenties meer doogd in je reviews dan twee jaar geleden?
Nee, ik merk alleen op dat je niet uit de losse pols iets kan zeggen als: en dus zou deze telefoon nu dezelfde weging moeten krijgen.
Ik ben het met je eens dat het voor sommige mensen een echte dealbreaker kan zijn. Ik hecht er daarom ook veel meer aan om juiste info te geven over het wat en hoe van deze ads in de software - waar het zit, hoe je het uit kunt zetten - dan de exacte weging in het cijfer. Zo kan iedereen een afweging voor zichzelf maken op basis van informatie uit de review.
Ik vind ads in software bijzonder vervelend, maar de vraag is waar een ad ophoudt. Kijk, een banner voor magnesiumolie onder je downloads is duidelijk, maar Samsung die een notificatie toont om je naar Samsung Health te lokken, is dat een ad of niet? Apple die je eraan herinnert om een proefperiode van Apple Music te starten of Apple Pay te gebruiken, is dat een ad of niet?
Als je dat als ad ziet, dan hebben we bij alle telefoons over ads te klagen. Daar zou ik niet specifiek op tegen zijn, al kan dat zeurderig op lezers overkomen. Ooit was Xiaomi een van de weinige fabrikanten die naast hardwaremaker ook dienstenaanbieder was, maar inmiddels zijn vrijwel alle fabrikanten - van Apple tot Samsung - ook aanbieders van online diensten en bijbehorende abonnementen of reclame, en hebben dus andere belangen dan een zo goed mogelijke gebruikerservaring.
Kortom: iets om het eens over te hebben. Nu er steeds meer van de inkomsten van techbedrijven via diensten verloopt, zullen we reclame in allerlei vormen steeds meer - en niet minder - op smartphones gaan zien ben ik bang.
[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 29 juni 2020 07:50]
Wat ik mis in de review is of het unlocken van het toestel ook weer word ondersteund door de fabrikant, net zoals dat bij de F1 het geval is. Want een groot aantal nadelen van de stock ROM zijn namelijk meteen opgelost zodra de community er een custom ROM voor released. Ik heb de F1 en in de community ROM's zijn alle ad's eruit gesloopt en zijn er een groot aantal features toegevoegd die je zou verwachten in de stock ROM, maar daar niet in zitten. Ik noem een face-unlock voor Europa, dark mode zonder Android 10 nodig te hebben, betere camera app, beter geheugen management etc. etc.
Wat ik mis in de review is of het unlocken van het toestel ook weer word ondersteund door de fabrikant, net zoals dat bij de F1 het geval is.
Daar heb je dan overheen gelezen, want het staat in de tekst en zit in de video. Er is al wel een mogelijkheid om de bootloader te ontgrendelen, maar custom roms zijn er (nog?) niet.
Excuus! Daar heb ik inderdaad overheen gelezen (de video heb ik nog niet bekeken).
De custom rom zal er snel zijn gezien hoe snel de community rom's uitbrengt. https://xiaomi.eu/community/
Je mag er nooit vanuit gaan dat een ander gratis werk voor jou gaat leveren. Die custom ROM bakkers doen dat vooral voor zichzelf, omdat ze die telefoon zelf gebruiken. Als het noodzakelijk is dat er custom ROMs zijn voor een telefoon om goed te werken, moet je die telefoon pas kopen als de ROMs er ook zijn, en er niet vanuit gaan dat die wel zullen komen, zelfs al is dat op de vorige 100 toestellen wel zo geweest, deze telefoon kan altijd anders zijn.
Interessant punt. Toen ik mijn Mi9 heb gedebloat moest ik er naast Xiaomi apps ook een lading Google apps vanaf gooien. En daar hoor je bijna nooit iemand over
Om een antwoord op je vraag te geven: Ja, uiteraard is het pushen van reminders om diensten van de fabrikant te gebruiken ook een vorm van reclame.
Ik vraag me wel af of het tonen van reclames in apps en de software wordt geregeld via advertentienetwerken met al die akelige tracking en profiling. Dat maakt het een stuk erger dan een 'domme' notificatie. Ik vraag me dus vooral af of je met die advertenties van (in dit geval) Xiaomi ook meteen een zooi trackers in je ROM krijgt, zodat je advertenties krijgt 'die zijn aangepast aan jouw voorkeuren'.
Dat zou mooi zijn om uit te zoeken als hier een follow up artikel over komt.
Eigenlijk zou er op die vlak hetzelfde gereageerd moeten worden. Maar ik snap ook wel dat iedereen zijn eigen ervaringen en meningen heeft. Dus om alles met dezelfde maatstaven te kunnen meten is eigenlijk onmogelijk. Er kan zelfs een verschil zijn als iemand het vandaag of morgen de review zou doen. Misschien is vandaag juist een rustige dag en geniet de reviewer er van of juist een drukke dag waardoor de reviewer alles gehaast doet en dus een minder vrolijke bui heeft. Of vandaag vind je juist functies belangrijk waar je normaal nooit naar kijkt alleen omdat je het nu toevallig in je persoonlijke leven de dag ervoor nodig had.
Dus ja theoretisch ben ik het met je eens maar in de praktijk is het haast niet te doen met dezelfde maatstaven werken.
En ik vraag me af (aangezien ik beide telefoons niet ken) of er verder nog een verschil is tussen de advertenties in de telefoon. Dan bedoel ik dus bijvoorbeeld hoeveel apps hebben het, hoe vaak laten ze zich zien, ect.
Criteria veranderen ook met de tijd.Tegenwoordig is het goed zoeken naar een telefoon met goede specs die minder dan een tweedehands auto kost. Een beetje reclames uitschakelen heeft dan al gauw de voorkeur, boven extra tijd bij je baas zwoegen om zo'n telefoon te kunnen kopen.
Dan kan het misschien aan het review toestel liggen, maar ik heb mijn Poco F2 al sinds 25 mei en heb alleen bij de installatie een vinkje hoeven uitzetten. Nog nooit een advertentie gezien in MIUI.
Downloads openen altijd in de standaard app. Daar zat ook al reclame in. Kan gelukkig (nog) wel uitgeschakeld worden. Klikken op de klok in de quick settings, opent altijd de MIUI klok.
De Xiaomi advertenties zijn netjes met 1 vinkje volledig uit te schakelen. Ik zou het zelfs als pluspunt beschouwen dat die mogelijkheid er is en dat ze zelfs er op aansturen.
Niet met die specificaties. Ik bedoel dat er heel veel telefoons zonderde ads zijn die ook nog veel.minder kosten, dan kan ik "uitschakelbare ads" onmogelijk als pluspunt zien. Advertenties in gekochte producten zijn slecht.
Goede specificaties zijn uiteraard wel een ander pluspunt war de lezer dan kan meetellen.
Maar goed, misschien ben ik wel gewoon koppig en oud, dat ik zoiets niet uit kan staan. Maar op mijn (destijds high-end) S4 heb ik de gesponsorde apps één keer gedeïnstalleerd, en toen ze terugkwamen het hele ding geformatteerd en CyanogenMod erop gezet.
Vanaf een 500 tal euro in pricewatch.
Ben ik nu de enige die dit aan de dure kant vind?
Je krijgt, op de cpu na, nergens top of the line elementen erin (zoals het artikel ook aanhaalt).
Denk aan 60hz (80hz) scherm, matige camera’s bij slechte belichting (pop-up mechanisme is dan weer wel super), geen gecertificeerde waterdichtheid, geen wireless charging, 6GB tegenover 8GB ram, miui software.
Het toestel wordt in mijn ogen pas echt interessant al ie binnenkort rond of onder de 400 euro gaat (zoals nu bijna het geval is als je deze elders aankoopt). Op dit moment, bij aankoop via België of Nederland, is het gewoon een niet al te dure vis in de zee.
En de software is ook echt een minpunt imho. Je kan er natuurlijk van mening over verschillen of het wel of niet je smaak is maar.....
Ik heb mezelf met de F1 een jaar de tijd gegeven om eens gewoon stock met MIUI en de POCO Launcher the werken. Mijn conclusie is dat het steeds slechter word. De F1 is niet meer de snelste telefoon dat snap ik maar ik heb op dit moment een partij lag in het toestel zitten waar je eng van wordt!
Games en apps waar flink in gerekend moet worden gaan als een trein hoor maar schakelen tussen apps levert regelmatig enkele tellen een leeg scherm op. Chrome blijkbaar een drama met soms elke paar min. een hanger op waarna ik even moet minimaliseren.
Simpele stock apps die allerlei permissies willen die onnodig zijn, software die vaak 'naar huis belt'.
Buiten smaak vind ik het alleen al hierom een draak van software, mag best eens aangekaart worden
De software eigenaardigheden worden hier nog onderbelicht vind ik.
Wat ik in de afgelopen week ben tegengekomen aan bugs, gekkigheid:
- Scrolling screenshotin Google apps niet mogelijk (bekende bug)
- Google assistant bij lage batterij reageert niet
- Quick settings tile weg bij restoren back-up via google account (bekende bug)
- Kalender buggy naam
- Geen customize quick settings mogelijk
- Veel ads in apps
- Veel apps die toestemmingvoor privacybeleid nodig hebben
- Batterij in quick settings niet klikbaar
- Klok kan alleen die MIUi klok openen, niet een andere app
- Settings slecht opgebouwd, verwarrend en verdubbeld
- Kan Spotify niet openen vanuit Waze
- Notificaties wijken af van stock implementatie android, daardoorheen bijvoorbeeld bij Spotify geen progress bar. - - En bij Whatsapp dubbele contact foto's. Oplosbaar via instellingen, maar verborgen en dom standaard ingesteld
- Geen goede dual apps functionaliteit in nova launcher, werkt alleen in MIUi launcher (bekende bug/working as intended)
Sygys overdrijft misschien, maar een telefoon met zoveel software probleempjes en advertenties zou wel een lagere score moeten krijgen. Leuk dat de hardware goed is, maar dat is maar de helft van het verhaal. Misschien dat er ook Chinese hardware uitkomt met goede software.... maar de geschiedenis heeft geleerd dat dat nog even kan duren. Ik zou er als potentiële koper vanuit gaan dat deze bugs niet of niet voldoende gerepareerd gaan worden, als ik hem dan desondanks wil hebben kan dat een goede beslissing zijn, maar 8,5 lijkt me te hoog voor deze software.
Ik loop al bijna een maandje met Poco F2. Ik moet zeggen het bevalt me erg goed. Maar de software is daarin tegen veel op aan te merken. In middels heb ik de bootloader unlocked en een "EU" variant van de Miui eropgezet .. inmiddels is deze geupgrade naar versie 12. (https://xiaomi.eu/community/).
Het meest vervelende aan de stock versie was dat de 5Ghz verbinding verbrak na een tijdje. Het leek te maken hebben met een region lock, deze is opgelost in de EU versie van de software
Misschien heeft iemand ervaring en tijd om Miui EU 12 tegen het licht aan te houden?
Ik ben daarentegen prima tevreden van MIUI, de bovenstaande problemen heb ik niet, en kijkend naar andere modellen heb je zeker 3+ jaar ondersteuning. Ondersteuning had gerust extra belicht kunnen worden.
[Reactie gewijzigd door W!mpix op 29 juni 2020 08:48]
Bovenstaande "problemen" kun je niet "niet" hebben . Het zijn gedocumenteerde bugs. Heb jij bijvoorbeeld wel een slider in je Spotify notificatie? Kun jij op het accu percentage klikken, en krijg je dan het batterij gebruik te zien?
Kun je scrolling screenshots maken in Chrome?
Een functie niet gebruiken, en er daarom niet tegenaan lopen, is iets anders dan het probleem niet hebben.
Tja... is iets een bug als je er geen last van hebt?
Ik heb zelf de F1. Van alle klachten die genoemd zijn is er eigenlijk maar 1 die me de laatste tijd vaker opvalt: bij het switchen van of naar de tweede omgeving is het scherm inderdaad 1 a 2 seconden leeg, dan zie je alleen de achtergrond. Dus traagheid, maar alleen op die momenten.
De andere bugs zijn natuurlijk belangrijk voor een hoop mensen, maar er zullen er ook genoeg zijn die (net als ik) geen screenshots maken in Chrome, gebruik geen Spotify op mijn mobiel en batterij verbruik inzien? Kan handig zijn natuurlijk, maar ik hou dat eigenlijk niet bij
Dus je kan problemen hebben zonder dat je er last van hebt
Ik herken dit niet. Mijn partner heeft nu bijna 2 jaar een Poco F1 en deze blijft even snel als in het begin. Geen lag of wat dan ook. Ook vinden wij beiden de schil erg fijn werken. Reclames zijn er niet en software die naar huis belt dat zijn incidenten bij Xiaomi geweest die hersteld zijn. Het was eenmalig de browser geloof ik. Dus nee, het is echt een toptelefoon. Ik heb zelf de MiNote 10. Ook die vind ik top op alle fronten. Zeer goede prijs/lwal verhouding hebben de telefoons van Xiaomi vind ik.
software die naar huis belt dat zijn incidenten bij Xiaomi geweest die hersteld zijn. Het was eenmalig de browser geloof ik.
Ik kan je vertellen dat het niet eenmalig is en dat het nog steeds gebeurd met Xiaomi. Er is in ieder geval een lijntje die meerdere keren met AliExpress/AliBaba informatie uitwisselt. In het geval met de Xiaomi A2 Lite (met Android One) die ik hier heb gooit ook nog eens informatie over de Chinese muur heen naar meerdere servers in China. Ik ben klaar met Xiaomi.
Wat ik nog vreemder vind, en dat heeft niet perse wat met Xiaomi te maken, is dat mensen zo makkelijk accepteren dat je reclame ziet.
Ik zie ook zeker wel wat voordelen van de 7T t.o.v. deze F2. De notch van de 7T is daarbij zodanig klein dat ik er geen last van heb. Daarbij is Oxygen OS erg fijn en snel.
Tot er zand of stof tussen komt... Mechanische delen in een telefoon die je 24/7 bij je draagt... Dat is echt gedoemd te mislukken op de langere termijn
Dat stond ook in elke review van de Oppo Find X. Een telefoon die ik ondertussen bijna 2 jaar heb en waar de popout camera nog steeds net zo goed werkt als in het begin. (Ik woon in Den Haag en ben regelmatig op het strand te vinden)
De inflatie van de telefoons die met SD865 uitgerust zijn, en dus ook de 500 prijs van deze telefoon, zijn ook deels te verwijten aan Qualcomm die voor deze chip stuk meer vragen van fabrikanten vergeleken met de chips van voorgaande jaren voor de verplichte afname van hun 5g modem.
Kan de precieze prijs van de chip niet meer herinneren, maar volgens mij kost de chip al gauw een kwart van deze Pocophone. En dan levert Xiaomi nog een oled scherm bij, 4 camera's, grote accu etc. Vraag me eigenlijk af hoeveel Xiaomi aan deze telefoon verdient met alleen de hardware (en dus aan hun business model houden om reclames te tonen).
Niet om Xiaomi te verdedigen, vind het jammer dat alles duurder wordt.
Vanaf een 500 tal euro in pricewatch.
Ben ik nu de enige die dit aan de dure kant vind?
Je krijgt, op de cpu na, nergens top of the line elementen erin (zoals het artikel ook aanhaalt).
Denk aan 60hz (80hz) scherm, matige camera’s bij slechte belichting (pop-up mechanisme is dan weer wel super), geen gecertificeerde waterdichtheid, geen wireless charging, 6GB tegenover 8GB ram, miui software.
Het toestel wordt in mijn ogen pas echt interessant al ie binnenkort rond of onder de 400 euro gaat (zoals nu bijna het geval is als je deze elders aankoopt). Op dit moment, bij aankoop via België of Nederland, is het gewoon een niet al te dure vis in de zee.
Ben met alles wat je zegt eens, van mij had tweakers er veel meer punten van af mogen trekken, vanwege de Software dat ads bevat (helemaal absurd op een smartphone van €528,-), en helemaal vanwege dat de gebruikers misleidt woord over 5g, heb zelf nog steeds de Xiaomi Mi 6, die trouwens een stuk goedkoper was toen hij uit kwam.
En als je het nu omdraait, welke toestellen heb je voor dat geld met gelijke/gelijkwaardige specs? (zelf geen idee want niet in de gelegenheid om te kijken )
Edit: toch even gekeken. Als je selecteert op SD665 of 865, 6gb of meer, 128gb of meer, OLED, 2 camera's of meer en Android 9 of 10 dan is het met afstand de goedkoopste.
Daarom is de conclusie meer dan alleen een cijfer; een hele paragraaf met weging en nuance. Daarbij komt dat iedereen bepaalde zaken anders weegt. Wat voor de een een dealbreaker is, is iets waar een ander zijn schouders voor ophaalt.
Zeker, een aangezien deze site ''tweakers'' heet zijn er vast genoeg mensen die het niet erg vinden hun telefoon te tweaken om het naar hun wens te maken als ze daardoor nog eens 100en euros kunnen besparen op high end hardware.
Wellicht wat flauw: maar als je een tv koopt en dan een tv abonnement neemt krijg je ook advertenties voorgeschoteld op zowel publieke als commerciële omroepen.
Als je een nieuwe auto met lekke banden geleverd krijgt geeft dat niet veel vertrouwen.
Zo is het hier ook.
Je weet niet wat een toekomstige update nog gaat brengen. De fabrikant vindt bij de aankoop al dat ze je geen advertentievrij apparaat hoeven te verkopen, dus misschien halen ze bij een update de switch er wel helemaal uit.
Wat de ads betreft, hangt het ook niet af van welke rom je gebruikt? Zelf heb ik de F1 met eentje afkomstig van xiaomi.eu en de eerste ad moet ik nog altijd tegenkomen.
Ja dat zal ongetwijfeld in de standaard zitten. Hier ook een F1, maar dan met Lineage, daar heb je die onzin ook niet. Zal ook een reden zijn dat steeds minder fabrikanten zitten te wachten op rooten en custom roms, dan zijn ze hun reclamekanaal kwijt.
Ik koop juist telefoons waarvan de fabrikant niet moeilijk doet en ik koop ze pas als ik er Lineage op kan zetten. Ik besef dat ik niet opweeg tegen een paar reclamekijkers en dat ik het dus op termijn wel zal verliezen, maar niet geschoten is altijd is.
Hier precies hetzelfde hoor... het is meer werk en soms even puzzelen, maar de schone installatie en controle over het apparaat zijn het voor mij waard. En waarschijnlijk gaan we die strijd uiteindelijk verliezen, maar tot die tijd wacht ik tot er een officiële release klaar is.
Ben dan ook erg benieuwd naar de eerste gebruikersreviews van de F2. Als die positief zijn en Lineage een optie is, staat 'ie op mijn lijstje als opvolger
Nou is het leuk dat dit scherm goed fel kan voor wanneer je buiten in de zon op je telefoon zit, maar hoe gaat dit scherm om met gepolariseerde zonnebrillen?
Bij LCD kon dit een issue zijn afhankelijk van hoe het scherm was opgebouwd. Vaak werd het scherm of in horizontale stand of in verticale stand aanzienlijk donkerder, tor het onleesbare af. Een screenprotector kan dat effect wel beïnvloeden overigens.
De F1 die ik heb is het best leesbaar wanneer het scherm iets diagonaal gehouden wordt. Wel bruikbaar dus, maar niet ideaal.
[Reactie gewijzigd door LA-384 op 29 juni 2020 07:43]
Ah, ik wist niet zeker of dat een issue was. Had er even op gezocht en zag wel wat issues met een iPhone met oled (geen idee of die daadwerkelijk oled schermen hebben). Zag ook iets over gehard glas wat problemen zou kunnen geven door de opbouw er van. Dus was vooral benieuwd.
[Reactie gewijzigd door LA-384 op 29 juni 2020 09:41]
Ik mis in de eindconclusie toch het stukje : Xiaomi's business model is adverteren en het geven van goede hardware voor minder (wat dus nog niet eens is) omdat je advertenties krijgt voorgeschoteld.
Ik mis in de eindconclusie toch het stukje : Xiaomi's business model is adverteren en het geven van goede hardware voor minder (wat dus nog niet eens is) omdat je advertenties krijgt voorgeschoteld.
Net zoals een aantal andere (al dan niet alle andere) fabrikanten gebruiken ze advertenties om de hardware prijs te drukken. Dit komt in de vorm van bloatware, banners of wat dan ook. Dit is niet Xiaomi specifiek imo. Ik heb liever ads die ik kan uitschakelen dan bloatware die ik niet kan deinstalleren.
Je krijgt er een 90Hz OLED scherm, een zeer nette Android (bijna vanilla, met wat nuttige extra's, bijna geen bloat), 65W charging, compactere body, standaard 8GB DDR5 RAM,...
Het enige wat de F2 Pro beter doet voor mij is die pop-up camera ipv een punch-hole en een 3.5mm audio jack.
De 8GB versie F2 komt al dichter bij de X50 Pro, maar dan is ie meteen duurder, en nog steeds op enkele vlakken minder dan de Realme
[Reactie gewijzigd door laibalion op 29 juni 2020 07:19]
Als je het niet via een Nederlandse reseller haalt dan is de F2 Pro eerder 400euro dan 550 euro. Daar zit dus wel wat verschil.
Edit niet te vergeten dat een van de main selling points van de F2 toch echt het notchloze scherm is. Bij de x50 krijg je 2 noties ;p
[Reactie gewijzigd door TTMJ! op 29 juni 2020 10:27]
Mooie review van een interessante telefoon - met inderdaad een aantal addertjes. Toch denk ik dat als je het snelste wil voor (relatief) weinig geld, je wel goed zit bij deze Poco.
Vooral als je de frontcamera zelden of nooit gebruikt, is dit een uitstekende oplossing.
Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.
Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
Meer details
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Meer details
Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.
Meer details