Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Hoe ASML augmented reality inzet

Onderhoud chipmachines met ar-bril

09-06-2020 • 06:00

39 Linkedin

Hoe ASML augmented reality inzet voor onderhoud chipmachines

Veel bedrijven konden de werkzaamheden in de afgelopen maanden alleen met kunst- en vliegwerk enigszins normaal laten doorgaan. ASML in Veldhoven is daarop geen uitzondering. Net als veel bedrijven worstelde de Brabantse maker van chipmachines met vraagstukken rondom thuiswerken. ASML heeft wereldwijd meer dan 25.000 werknemers en vooral voor het hoofdkantoor in Veldhoven, met meer dan 13.000 werknemers, waren de gevolgen groot.

Voor ASML is het cruciaal dat de productie doorloopt. Het bedrijf levert per jaar enkele tientallen chipmachines van de laatste euv-generatie. Een vertraging in de levering heeft gevolgen voor de wereldwijde chipmarkt en daarmee voor de roadmaps van veel techbedrijven. Het gaat om machines die meer dan honderd miljoen kosten en die uit meer dan honderdduizend onderdelen bestaan. Voortzetting van de productie is niet alleen voor ASML zelf financieel van belang, maar ook voor de honderden toeleveranciers van het bedrijf.

The Plaza op de ASML Campus voor de coronacrisis

Een lege ASML Campus

Geluk bij een ongeluk is dat de productie in Veldhoven deels in cleanrooms gebeurt. De eisen voor het tegengaan van ook maar de miniemste vervuiling in die werkruimtes zijn strikter dan de doorsnee coronamaatregelen en maken dat het personeel al gewend was aan een schone manier van werken. De ruim tweeduizend mensen die in de cleanrooms de chipmachines bouwen, behoren dan ook tot de groep die bij ASML doorwerkte, zij het in twee teams die niet met elkaar in direct contact mochten komen.

En ook overige technici die werken met complexe technologie, gingen relatief snel weer aan de slag in het voor het overige lege complex in Veldhoven. Daar zijn verder maatregelen genomen die je in veel bedrijven ziet; pijlen geven eenrichtingsverkeer aan, liften mogen een beperkt aantal mensen meenemen en het aantal bureaus waaraan medewerkers mogen zitten, is verlaagd. Ook de enorme kantine van de ASML Campus, The Plaza met vijftienhonderd zitplaatsen en zes verschillende keukens, lag er door sluiting verlaten bij. De overgrote meerderheid van het kantoorpersoneel werkt thuis en het gros van de vergaderingen verloopt via internet.

"Bij een paar dagen vertraging in de productie gaan alle alarmbellen af."In grove lijnen verschillen de uitdagingen van ASML wat dat betreft niet veel van die andere grote organisaties, maar een zeer belangrijk onderdeel bezorgde het bedrijf extra hoofdbrekens: de installatie en het onderhoud van de chipmachines. "Service is kritisch", vertelt Peter Peusens, hoofd Customer Support DUV Operations bij ASML. "Klanten zetten fabs neer van miljarden dollars. Een nieuwe ASML-machine zit op het kritische pad van het produceren van de laatste generatie chips. Bij een paar dagen vertraging in de productie gaan alle alarmbellen af." Een minuut downtime van een chipmachine kan duizenden dollars kosten, bij een paar dagen van inactiviteit lopen de kosten potentieel op tot meer dan een miljoen dollar.

Normaal gesproken is het niet zo moeilijk om technici ter plaatse te krijgen, maar vanwege de coronamaatregelen werd dat voor complexe problemen een enorme hindernis. "Voor sommige problemen met installatie en onderhoud zijn er wereldwijd maar een handjevol echte experts." Als ASML al iemand uit dat selectie groepje deskundigen op locatie kon krijgen, moest die eerst twee weken in quarantaine, wat tot verdere vertraging zou leiden.

Daar kwam bij dat sommige klanten ASML verzochten om de levering van de chipmachines te versnellen door ze al te versturen voordat de gebruikelijke factory acceptance tests waren afgerond. Fabrikanten proberen daarbij problemen die zich aandienen, zelf op te lossen, maar roepen natuurlijk de hulp van ASML in als ze vastlopen.

Cleanroom bij ASML in Veldhoven

Experimenten met Google Glass

Peter Peusens werd daarom enkele dagen na het stopzetten van het vliegverkeer van Europa naar de VS gevraagd een task force in het leven te roepen om te zoeken naar mogelijkheden voor serviceverlening op afstand. Hij werkt vijftien jaar bij ASML en heeft in die tijd een breed netwerk in verschillende sectoren opgebouwd. "Collega's wisten bovendien dat ik interesse heb in vr als toekomstvisie. Ik heb vervolgens veel mensen bij elkaar proberen te brengen; soms zaten we met dertig mensen online te brainstormen over welke techniek met welke connectiviteit we moesten gebruiken."

"Klanten zijn bang voor het uitlekken van intellectuele eigendom"Helemaal nieuw was het nadenken over vr en de inzet van remote servicing bij ASML niet. Het bedrijf experimenteerde vijf jaar geleden al met Google Glass en gebruikt vr-headsets al een tijd voor training. In Wilton in de Amerikaanse staat Connecticut staat een van de grootste r&d-afdelingen van ASML in de VS. Daar nam in 2018 technicus Thomas Weinlandt op eigen gelegenheid een vr-headset in gebruik voor ontwerpprocedé's. De inzet bij klanten was lange tijd niet aan de orde. "De beveiliging was altijd een struikelblok. Klanten zijn bang voor het uitlekken van intellectuele eigendom", vertelt Peusens. Waar chipfabrikanten normaal gesproken bij wijze van spreken al geen pen en papier toestaan in de ruimtes waar de ASML-machines staan, zouden nu headsets met camera en microfoon gebruikt moeten worden. "Omdat de vraag nu van klanten kwam, gingen er deuren open, maar dat vergt goede afspraken en wederzijds vertrouwen."

Training met vr-headset voor lithografiemachine van ASML

Vanwege de grote belangen die op het spel stonden, had het kernteam zichzelf een uitdagende deadline gesteld. "We wilden binnen een week een eigen pilot rond hebben en een week later een test houden bij een klant." De Google Glass en Moverio-ar-bril van Epson vielen af en de keuze viel op de Microsoft HoloLens, omdat ze in Wilton al wat voorwerk met deze ar-bril hadden verricht. "Bovendien kan het verkeer via het Microsoft-netwerk verlopen, wat positief is vanuit veiligheidsoogpunt en de wens voor bescherming van intellectuele eigendom." Eerst moest het team onderzoeken of de HoloLens cleanroomproof was. "We moesten bijvoorbeeld zeker stellen dat het apparaat niet voor interferentie zorgt. Zelfs kleine invloeden, zoals temperatuurschommelingen, kunnen al gevolgen voor de werking van de machines hebben."

Meekijken met de HoloLens

Peusens: "Toen dat was vastgesteld, hebben we in Veldhoven en bij een klant in de VS een test uitgevoerd met de HoloLens en die was direct positief. Het ging in de VS om een sessie met integratie van Microsoft Teams, waarbij onder andere een expert in Wilton en een field engineer op locatie samen een serviceactie uitvoerden. De technicus in het veld had niet alle ervaring en kennis, maar heeft de actie toch kunnen uitvoeren. Een paar weken later in Taiwan waren er meer dan tien mensen aan het meekijken; deskundigen uit Veldhoven, in Wilton en bij de klant keken mee bij een engineer in de cleanroom." Zo kunnen de juiste experts vanuit verschillende werelddelen meekijken en aanwijzingen geven voor een servicehandeling op locatie in een ander werelddeel. Naast het bundelen van kennis, wijst Peusens op de voordelen voor duurzaamheid en het welzijn van medewerkers, die niet meer de halve wereld hoeven over te vliegen.

ASML gebruikt nog niet de 3d-weergave die vaak te zien is in de promovideo's van Microsoft. "We gebruiken de basale audio- en videofunctionaliteit voor communicatie en realtime annotaties. Als een technicus met de HoloLens op bij een machine een palletje moet omzetten, kan de expert op afstand daar een cirkel omheen zetten. Hij kan aangeven waar ze precies aan moeten draaien en hoeveel kracht ze moeten zetten. We leren nog elke dag bij over de mogelijkheden."

Een van de weinige nadelen waar ASML volgens Peusens tegenaan liep, betrof de beperkte accuduur en ook wilde een klant vasthouden aan het gebruik van Zoom in plaats van Microsoft Teams. Volgens de projectleider heeft de HoloLens zich met zijn functionaliteit echter bewezen. ASML ontving van Microsoft 25 ar-headsets, maar het bedrijf gaat de inzet opschalen voor installatie en ondersteuning. "De volgende stap is om met afbeeldingen te laten zien wat de status van onderdelen moet zijn. De HoloLens stelt ons ook in staat cad-tekeningen om te zetten in 3d-weergave." De taskforce is inmiddels gestopt en het gebruik van augmented reality zit in de projectfase om de headset op grotere schaal in te voeren. ASML gaat dan op alle niveaus de juiste trainingen geven, om straks op zestig sites wereldwijd op afstand service te kunnen verlenen.

Reacties (43)

43
42
30
6
0
10
Wijzig sortering
Lol zij krijgen wel Hololens 2 apparaten!

Ik heb dat ding vorig jaar Februari op MWC uitgeprobeerd. Inderdaad prachtige techniek. Werkt precies zoals ze zeggen, veel beter dan de Vuzix en Realwear headsets die we nu gebruiken. Die dingen zijn nog primitiever dan Google Glass :) Maar zelfs nu kan Microsoft die dingen nog niet leveren... Bij ons in het bedrijf staan er ook veel mensen om te springen. Maarja...

Met de nieuwe Surface Hubs (de grote presentatieschermen) hetzelfde verhaal trouwens. 2 jaar geleden zijn ze gestopt de oude te maken en de nieuwe zijn pas net een maand of 2 mondjesmaat leverbaar. Dat is wel vervelend want ondanks de behoorlijke prijzen zijn zowel de Surface Hub als de Hololens 2 bij ons dus zeer gewild.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 9 juni 2020 08:05]

Microsoft heeft ASML wat voorrang gegeven omdat het zelf ook afhankelijk is van de aanlevering van chips, wat weer afhankelijk is van continuïteit van de werking van chipmachines. Het is dus een beetje uit eigenbelang. Bovendien is dit voor Microsoft natuurlijk ook een interessante use case, waar ze feedback uit kunnen halen (en wellicht ook kunnen gebruiken voor promotie)
De dag dat we als lezer ook artikelen kunnen plussen krijg je met deze alsnog een +3 }:O
Realwear is inderdaad erg primitief, maar in combinatie met een spraakverbinding toch verrassend bruikbaar en low-bandwidth. Bovendien kan de bril tegen een stootj, wat in het veld / op zee een erg belangrijke eigenschap is.
De Hub 2S is goed verkrijgbaar in Nederland. Kijk eens naar de voorraad bij Centralpoint. In 2019 al van hun mogen ontvangen.
Centralpoint is wel een erg slechte leverancier waar ik liever bij wegblijft.
HoloLens 2 is officieel nog niet beschikbaar in Nederland, dat is pas vanaf de herfst. Ik denk dat er echter wel al Microsoft partners in NL zijn die de Hololens2 voor zijn klanten kunnen bestellen.
Ik werk in het buitenland bij zo'n partner waar we in het afgelopen jaar >30 units hebben ontvangen. We zijn de enige reseller in dat land.
Leuk om te lezen! Ik heb enkele jaren terug een training (voor iets anders) gehad bij ASML en de cursusleider wist te vertellen dat dit gaande was in de kamer ernaast. Ik hoop dat we hier nog flinke stappen in kunnen maken, want het kan enorm helpen. Waar nu nog vanuit procedures gewerkt wordt vanaf een computer/laptop zou je dit straks kunnen integreren in augmented reality. Elke stap die je moet doen, stuurt je bril naar waar je moet zijn, welke producten/gereedschappen je nodig hebt en wat je moet doen. Niet meer heen en weer lopen naar de computer, niet meer die bout met 46 Nm vastdraaien in plaats van 64 Nm. Maar denk ook aan dat aan klanten die veel waarde hechten aan geheimhouding en huiverig zijn voor vreemde ogen bij hun producten. Dan kun je een lokale engineer een hololens meegeven en op afstand laten aansturen door een specialist uit je eigen organisatie.

Terugkomend op procedures: mensen maken fouten. Het is aan ons te bepalen wat we daarmee doen. Informeren over gemaakte fouten om ervan te leren is goed, maar voorkomen is fijner. Een designfilosofie hieromtrent heet Poka Yoke (vrij vertaald voorkomen van onbedoeld gebruik).

Naast het Hololensproject lopen er meer initiatieven om fouten te verminderen. Dat kan simpel zijn als in checklists tot geautomatiseerde systemen die de bouwer deels werk uit handen neemt. Stel je eens voor dat je een achtbaan zou bouwen. Het zou ondenkbaar zijn dat een bout niet of met het verkeerde moment is vastgezet. Je zou alle bouten in je design zo kunnen bepalen, dat elke boutkop/maat een bepaald aandraaimoment betekent. En dan bij het bouwen een gereedschap maakt dat het aantal vastgedraaide bouten kan tellen en dit met het juiste aandraaimoment doet. Op dat soort niveau zou je productie in bepaalde engineeringsomgevingen kunnen voorstellen.
Waar nu nog vanuit procedures gewerkt wordt vanaf een computer/laptop zou je dit straks kunnen integreren in augmented reality. Elke stap die je moet doen, stuurt je bril naar waar je moet zijn, welke producten/gereedschappen je nodig hebt en wat je moet doen. Niet meer heen en weer lopen naar de computer, niet meer die bout met 46 Nm vastdraaien in plaats van 64 Nm.

Terugkomend op procedures: mensen maken fouten. Het is aan ons te bepalen wat we daarmee doen. Informeren over gemaakte fouten om ervan te leren is goed, maar voorkomen is fijner. Een designfilosofie hieromtrent heet Poka Yoke (vrij vertaald voorkomen van onbedoeld gebruik).

Naast het Hololensproject lopen er meer initiatieven om fouten te verminderen. Dat kan simpel zijn als in checklists tot geautomatiseerde systemen die de bouwer deels werk uit handen neemt. Stel je eens voor dat je een achtbaan zou bouwen. Het zou ondenkbaar zijn dat een bout niet of met het verkeerde moment is vastgezet. Je zou alle bouten in je design zo kunnen bepalen, dat elke boutkop/maat een bepaald aandraaimoment betekent. En dan bij het bouwen een gereedschap maakt dat het aantal vastgedraaide bouten kan tellen en dit met het juiste aandraaimoment doet. Op dat soort niveau zou je productie in bepaalde engineeringsomgevingen kunnen voorstellen.
Daar hebben we helemaal geen augmented reality voor nodig. We gebruiken speciale trolley's met schroefmachines die de schroeven op de juiste momentwaarde zetten.
Daarnaast zal een augmented systeem niets van de machine herkennen als er nog kabels los liggen e.d., wat vaak gebeurt hier.
Die automatische aandraaigereedschappen ken ik ook. Maar ook die zijn niet perfect: stel dat je product in totaal 120 bouten bevat die allemaal op aandraaimoment vastgedraaid worden. Dat zal niet in één reeks van 120 keer aandraaien gebeuren: mocht je nog een losse bout hebben, maar je gereedschap geeft aan klaar te zijn, dan begin je waarschijnlijk opnieuw. Dus dan zul je dat in reeksen van misschien 5 tot 15 bouten per keer doen. Dan kun je een bout uit een andere reeks aandraaien en later weer dezelfde fout andersom doen. Wat ook kan is dat je, door twijfel, besluit een bout los te draaien omdat je denkt dat je deze handmatig al vast hebt gezet (terwijl dit door het gereedschap is gedaan).

Augmented Reality kan dan helpen: deze geeft aan waar op het product je je gereedschap moet plaatsen en deze kan per bout dan visueel aangeven of deze wel of niet moet.
Dat is niet correct. De automatische torque tooling kan precies op volgorde de juiste bouten aandraaien. Je kan er niet eentje overslaan, want dan weigert hij dienst. Dus als je 120 schroefjes, boutjes, moertjes moet aandraaien begint de tooling bij de juiste en gaat opeenvolgens te werk ==> 1 - 2 - 3 -4 enz. Al deze bouten zet de torque tooling automatisch op de correct aanhaalmoment (torque) vast.

Daarnaast kan je je de tooling nog zo programmeren dat je de bout er zeker weten correct in hebt zitten door de aantal rotaties te tellen. Dus je bout er scheef in zetten en dan de torque na 1 slag al halen is er niet bij.
Klopt deels. Stel dat je 2 reeksen bouten hebt: 1-20 en 21-40. Ze hebben allemaal dezelfde maat/kop, maar moeten met een ander moment vast. Doordat bout 20 & 21 op elkaar lijken, kun je:
bout 1-19 + 21 vastdraaien in de eerste reeks. Bout 20 + 22-40 vastdraaien met de tweede reeks.
Het kan ook nog als volgt: je heb alle bouten aangedraaid en een slag terug (omdat het gereedschap als voorwaarde heeft een slag te moeten maken). Sommige bouten lopen niet lekker, dus het gereedschap weigert daar dienst, totdat de bout verder losgedraaid wordt vooraleer het aandraaimoment toe te passen.
Dan zou het kunnen dat je een bout tweemaal pakt: op het moment dat je de bout voor de tweede keer wil aandraaien, weigert het dienst, zoals bij andere bouten. Uiteindelijk draai je deze los (was met een klein moment aangedraaid) en draait het tool het weer vast. Dan heb je een bout tweemaal aangedraaid (het gereedschap weet dat niet) en één bout is niet aangedraaid.

Ondanks dit gereedschap komt het namelijk nog steeds voor dat er losse bouten worden ontdekt, op plekken waar normaliter niemand bij komt verderop in het proces. Dus ondanks dat, is het niet zaligmakend. Maar het helpt wel deels.
Laptom,
Klopt helemaal wat je zegt, plus de toevoeging dat er ook een aandraai grafiek gemaakt wordt van elke bout, deze moet in de data populatie passen.

Nas T
Wat betreft de bouten reeks, dat klopt. Echter kun je dit dus ook wegdesignen. Zorg er bijv voor dat niet alle bouten hetzelfde formaat hebben als ze met andere waardes vast gezet moeten worden, daarnaast is een dergelijk aantal bouten in 1 reeks vrij onwaarschijnlijk.
Maar wat je daarna zegt is 1 grote kul, dan ben je gewoon aan het prutsen.

Op de monitor naast je wordt met een technische tekening ook duidelijk aangeduid welke bout je aan moet draaien. Er is ook eens onderzoek gedaan om deze bout dat te belichten met een laser of andere dergelijke methode, echter lijkt dat tot op heden niet aantrekkelijk.
Kunnen we alsjeblieft gewoon schroeven zeggen ipv bouten?
Daarnaast zal een augmented systeem niets van de machine herkennen als er nog kabels los liggen e.d., wat vaak gebeurt hier.
Gecombineerd met machine learning kan dit mss wel opgelost worden. Is natuurlijk wel een serieus werkje.
Dat telsysteem is al een paar jaar operationeel bij Neways te Son (bij Eindhoven), alleen niet via AR.

Wat ik eigenlijk niet snap is, al de kennis mbt XR zit gewoon al in Nederland, nl de moeder firma achter https://www.enversed.com/ te Eindhoven. Ik ben een paar jaar geleden naar een bedrijfs presentatie gegaan met diverse praktijk voorbeelden. Zo heeft deze firma bv een complete VR simulatie gemaakt voor de schoonmaak branche: hoe cleanrooms op de juiste manier schoon te maken. Maar de VR reparaties op afstand.

[Reactie gewijzigd door Toine1 op 9 juni 2020 09:22]

Daar gaan we weer: VR om toestellen te onderhouden/installeren... Dat hoor ik al 10 jaar.

U zegt het zelf: "enkele jaren geleden". Dus er is weinig of niks mee gebeurd en binnenkort gaan al die nieuwe VR brillen stof liggen vangen.
Het concecpt is in theorie leuk maar wordt in de praktijk enkel op tafel gegooid als trainingscentra ergens budget voor nodig hebben.
De financiële return is er gewoonweg bijna nooit.
Ik werk zelf bij een ander Nederlands bedrijf dat actief is in deze sector. Bij ons wordt ook al jaren gekeken naar de mogelijkheden voor remote service, maar eigenlijk alle klanten houden dit vanuit veiligheidsoogpunt af.
Waar chipfabrikanten normaal gesproken bij wijze van spreken al geen pen en papier toestaan in de ruimtes waar de ASML-machines staan, zouden nu headsets met camera en microfoon gebruikt moeten worden.
Laat dat 'bij wijze van spreken' maar weg. Er zijn genoeg klanten waar echt niks mee naar binnen mag. Als je binnen ergens papier voor nodig hebt krijg je dan speciaal papier waar metaal in verwerkt zit zodat je er niet mee naar buiten komt, want dan pikt de metaaldetector het eruit.
Andere klanten willen de harde schijf van je laptop compleet wissen als je naar buiten komt. Dus dan moet je de software wijzigingen die je gedaan hebt goed onthouden...

Gelukkig zijn er ook nog steeds genoeg klanten waar de praktijk niet zo streng is als de regels. Als je met je USB-stick nieuwe software voor de deur staat en alleen daarmee de machine weer aan de praat kunt krijgen, dan weet het personeel dat altijd wel voor je te regelen. Maar nooit durven te vragen waar ze die stick dan verstoppen als ze naar binnen gaan. :+

[Reactie gewijzigd door Farmerwood op 9 juni 2020 10:40]

Een mooie uitspraak is altijd: "You never let a serious crisis go to waste" ASML was hier al langer mee bezig alleen kwam het nooit van de grond omdat de klant strenge regels had mbt camera's/laptops etc.. en ja nu met Covid is dat gewijzigd. Dus elke nadeel heeft z'n voordeel.
Interessant artikel! Momenteel ben ik bezig met een onderzoek naar de effecten van smart technology (dus o.a. het gebruik van smart glasses) op de werknemers zelf. De technologische ontwikkelingen brengen prachtige voordelen met zich mee en bv. door remote servicing kunnen enorme kosten worden bespaard en tegelijkertijd voor minder verkeer zorgen.

Echter wordt er nog bijzonder weinig aandacht geschonken aan wat dat met werknemers doet op het gebied van motivatie, houding en welzijn. Er verandert namelijk een fundamenteel deel van een service engineer zijn baan: van in het veld werken naar advies geven vanuit een kantoor.

Verder neemt mijn onderzoek ook mee hoe bedrijven ernaar kijken i.v.m privacy concerns zoals hierboven beschreven. Onder andere door een service engineer regelmatig bij een klant te laten komen bouw je een relatie en vertrouwen op, met het gebruik van technologie veranderen die relaties en interacties.
Service engineer is een knelpuntberoep, wij (een machinebouwer die internationeel levert vanuit België) hebben steeds moeite mensen te vinden die dit willen blijven doen. Als je eenmaal kinderen krijgt, heb je geen zin meer om de helft van het jaar in een hotel te slapen. Er zijn ook service engineers die zeker wel die verplaatsingen willen blijven maken, en niet zitten te wachten op een bureaujob als helpdesk en het kan ook lucratief zijn om zoveel buitenlandse verplaatsingen te maken, maar ik denk dat dit de job wel toegankelijker kan maken voor meer dan alleen die hardliners. Momenteel neemt mijn werkgever lager geschoold personeel aan om deze dan zelf op te leiden, op een team van 5 hebben we nu één echte service engineer, de rest zijn onderhoudstechniekers.

Je hebt wel gelijk dat klantenbinding ook een belangrijk stuk van de taak van een service engineer is, ze zijn onze ambassadeurs, via hen weten onze klanten waar wij mee bezig zijn en weten wij ook wat er in de markt leeft, maar het is niet omdat ze minder bij klanten over de vloer zouden komen, dat ze er helemaal niet meer zouden komen.

Wij zien voor de Hololens vooral een mogelijkheid om ongeplande interventies en stilstand te vermijden. Het is moeilijk een machine in de VS te verkopen als het onmogelijk is bij stilstand dezelfde week een service engineer ter plaatse te krijgen. We hebben ook mee gemaakt dat één van onze service engineers op interventie moest naar Australië om daar één pneumatische leiding te verwisselen. De eigen onderhoudsdienst had een ventiel verkeerd aangesloten, als die begeleid was met een Hololens was die fout nooit gebeurd. Van die ene interventie had de klant al gemakkelijk een Hololens (of zelfs een aantal) kunnen kopen. Gepland onderhoud zou nog steeds door de service engineers blijven gebeuren. In ons geval gebeuren er ook af en toe upgrades, dat blijft ook weggelegd voor de service engineers in samenwerking met engineering op hoofdkantoor.
Ik vind het leuk/verbazend om te zien hoe snel de job van Service-Engineer evolueert.
Ik ben een goeie 15 jaar Service-Engineer geweest.

Net van school in mijn eerste job machines gaan installeren in Egypte, Algerije, Nigeria, Kazachstan... Steeds op mijn eentje voor een paar weken. Toen zelfs nog zonder gsm! Braaf aan de klant vragen of je eens een vast toestel mocht gebruiken. Maar als je dan eens belde naar de firma met een of ander probleem dan kreeg je meestal als reactie: 'van hieruit kunnen we niets doen'. Zoek het dus zelf maar uit samen met de klant (de machines waren niet complex maar de omstandigheden waren meestal ook nogal primitief).
Na die job geleidelijk aan dichter bij huis gaan werken: eerst nog Europa, dan België en buurlanden, nu nog max zo'n 150km van huis, nog steeds op de baan maar wel elke dag 's avonds naar huis :)
Een vaste bureau job zou ik nooit meer kunnen. Maar de job van Service-Engineer die de wereld rondreist die is stilletjes aan aan het uitdoven denk ik. Door de omstandigheden en de technologische mogelijkheden.
We hebben ook mee gemaakt dat één van onze service engineers op interventie moest naar Australië om daar één pneumatische leiding te verwisselen. De eigen onderhoudsdienst had een ventiel verkeerd aangesloten, als die begeleid was met een Hololens was die fout nooit gebeurd.

Dus u heeft in België specialisten klaar staan die in minstens 3 ploegen werken om het tijdsverschil op te vangen? Veel geluk daar mee. U gaat niet alleen moeilijk service engineers vinden maar uw specialisten gaan het ook afbollen.
Ik zeg toch niet dat ze binnen het uur geholpen zouden worden, men moet dan een afspraak maken. Er is wel een beetje overlap met de werkuren in Australië, voornamelijk 's morgens. Bv tussen 8 en 9 uur 's morgens onze tijd is het in Melbourne tussen 16 en 17 uur. Dat ventiel was wel vervangen op een uur en dan had niemand langere uren moeten maken.

Daarnaast werken onze grote klanten al in ploegen.
Er verandert namelijk een fundamenteel deel van een service engineer zijn baan: van in het veld werken naar advies geven vanuit een kantoor.

Daar heb ik een aantal bedenkingen bij:
- Hopelijk is de persoon aan de andere kant van de lijn Engelstalig en is die zijn engels niet vreselijk slecht.
- De man in België zal heel snel zijn kennis verliezen omdat hij minder in de Field zit. Ik zie het regelmatig gebeuren: goede FE's die remote support gaan doen; na een paar jaar beginnen die onzin uit te kramen en krijg je flutsupport en ontvreden klanten.
- veiligheid: wat als er door een verkeerde remote instructie een ongeval plaats vind?

Laatste VR demonstratie die ik zag was een bepaalde job op een CT scanner. De covers van die scanner moest je verwijderen door in de lucht te swipen. Ronduit lachwekkend als je met dat soort training de field wordt ingestuurd.
Begrijp me niet verkeerd: VR kan toegevoegde waarde hebben maar pas als service organisatie heel erg op om die door externe bedrijven te laten implementeren. Meestal eindigt het in de kast (behalve de factuur).
ASML gebruikt nog niet de 3d-weergave die vaak te zien is in de promovideo's van Microsoft. "We gebruiken de basale audio- en videofunctionaliteit voor communicatie en realtime annotaties.

Dit kan niet met bijvoorbeeld andere brillen die er natuurlijker uitzien etc.
Ik denk dat het er op neer komt dat ze iets als Remote Assist gebruiken: https://dynamics.microsof...ed-reality/remote-assist/. Microsoft heeft dit dus voor zowel Hololens als telefoons of tablets (dan heb je wel je handen niet meer vrij, lijkt me hier onpraktisch), kan zijn dat ASML hier een eigen versie van gemaakt heeft of dat het gewoon hierover gaat, zou me niet zo slim lijken dit opnieuw te maken, ze gebruiken toch al MS Teams.

Er worden dus wel annotaties gemaakt en bijgehouden bij objecten in je omgeving, daar heb je toch een bril voor nodig die de omgeving in kaart kan brengen en liefst ook een display dat diepte kan weergeven.

Nu ken ik de markt buiten de Hololens en Magic Leap niet echt, maar volgens mij zijn er geen meer natuurlijk uitziende brillen die dat kunnen.
Annotaties maken zeker niet. Want met Hololens hou je je handen vrij terwilj iemand anders visuale aanwijzingen maakt waar je iets mee moet.
" Klanten zijn bang voor het uitlekken van intellectuele eigendom",
ook wilde een klant vasthouden aan het gebruik van Zoom in plaats van Microsoft Teams.
Dat was dan niet dezelfde klant in ieder geval..
https://tweakers.net/nieuws/zoeken/?keyword=zoom
Alsof teams ook maar iets beter is. Ik vind het overhandigen van zulke belangrijke data van een uniek nederlands bedrijf aan amerikaanse bedrijven dom, kortzichtig en eng. We weten dat de Amerikanen spioneren op Europese bedrijven om technologie te stelen, net als inderdaad de Chinezen. Niet gek dat die klanten zich zorgen maken. Dat je dit niet met een eigen gehoste oplossing doet is van de gekke. Ik snap dat je tijdens de corona crisis wat shortcuts neemt en voor veel data is Microsoft veilig genoeg maar niet voor dit soort super belangrijke dingen. We weten dat de NSA bij data van ms en google kan en we weten dat de NSA industriële spionage doet (bijv bij boeing vs airbus concurrentie is dat uitgekomen) dus dit is strategisch dom. En dan verkopen we geen machines aan china? Jaja.
Ik ga ervan uit dat ze gebruik maken van dat Dynamics remote assist van Microsoft. Afhankelijk daarvan kan je een Hololens met of zonder DRA kopen.

https://www.microsoft.com...%243%2C500%20per%20device.

DRA video: https://www.youtube.com/watch?v=d3YT8j0yYl0

More info over DRA: https://dynamics.microsof...ed-reality/remote-assist/
Leuk achtergrond artikel! Ik denk dat, hoe cliché het ook klinkt, deze crisis wel echt een paar goede dingen uit de kast heeft getrokken. Als dit net zo goed werkt als een expert ter plaatse heeft dat echt voordelen. Hoe vaak ik niet verhalen heb gehoord van mensen die de halve wereld zijn over gevlogen voor een los kabeltje.....
Interessant om te zien dat ze bij ASML bezig zijn met de Hololens 2 en het werken op afstand. Vooral tijdens de corona crises. Het heeft iets weg van https://chalk.vuforia.com/.
Tof, wij werken ook veel met Hololens2, vooral met remote assist. We hebben onlangs 30 units ontvangen en zijn nu bezig die met klanten in gebruik te nemen. Extreem veel use-cases voor vrijwel alle type field workers.
Daarnaast erg leuk voor Unity3D development ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee