Welke multimediale serie heeft het meeste geld in het laatje gebracht? Star Wars? Mis. Iets van Disney? Nope. Hello Kitty? Ook niet. En ook Mario niet, net zo min als Harry Potter, Toy Story, James Bond en Barbie. De serie waar het meeste geld mee is verdiend, draait om Pocket Monsters, beter bekend als Pokémon. Opvallend, want Pokémon Company, het bedrijf achter de serie, heeft niet direct een heel avontuurlijke insteek. De games die nu verschijnen, lijken sterk op Pokémon Red en Blue uit 1996, waar het allemaal mee begon. Ook Sword en Shield, de meest recente games, zijn nog steeds rpg's waarin de gevechten weer gewoon turnbased zijn. Van moderniteiten als internet moet de Pokémon Company weinig hebben, en buiten Pokémon Go verschijnen er nauwelijks games op andere platformen dan die van Nintendo. Wie bijvoorbeeld een Pokémon-game op een pc of console van een andere fabrikant zou willen spelen, heeft gewoon pech.
![]() |
||
---|---|---|
Titel | Temtem | |
Platform | Windows, PS4, Xbox One, Switch | |
Prijs | € 31,- |
Gelukkig is er sinds kort een alternatief, in de vorm van Temtem. Deze game van het Spaanse Crema is sinds enkele weken via Steam in early access speelbaar. De makers doen weinig moeite om te verhullen dat Temtem een haast schaamteloze rip-off is van Pokémon, maar met een paar opvallende verschillen. Ten eerste is Temtem een online game, een soort mmo voor Trainers, al mogen die niet zo heten. Dat is een voorbode van meer. In Temtem kom je veel bekende zaken tegen, maar steeds onder een net iets andere naam. Zo ben je geen Trainer, maar een Tamer. En je vangt uiteraard geen Pokémon, maar Temtem, al is de manier waarop je dat doet wel erg vertrouwd.
Je begint in Temtem ook op vertrouwde wijze. Je bent een aspirant-Tamer en moet proberen de beste Tamer ter wereld te worden. Dat temmen van Temtem zul je eerst moeten leren. Als dat eenmaal is gelukt, is het zaak om een collectie Temtem te verzamelen die voor je kunnen vechten. Alles met als doel om de wereld te bevrijden van de kwaadaardige Belsoto-clan. Die probeert de macht te grijpen op de zes zwevende eilanden waar de Airbone Archipelago uit bestaat.
Goed gejat?
Dat klinkt behoorlijk universeel. Toch is de opzet van Temtem verre van universeeel, maar volledig afgeleid van Pokémon. Vergezeld door je favoriete Temtem loop je door een spelwereld,. Meestal loop je buiten, van dorp naar dorp. In die dorpen is het veilig, maar in de natuur tussen die dorpen niet. Die natuur is kleurrijk, maar ook cartoony. Hij bestaat uit horizontale en verticale gangen. Vaak gaat het om bospaadjes, maar je loopt net zo makkelijk tussen rotspartijen door. Leuk is dat er wat meer hoogteverschil is in het landschap dan je van het grote voorbeeld gewend bent, al blijft het verschil ook hier bescheiden.
Erg herkenbaar is dat het pad regelmatig is begroeid met behoorlijk hoog gras. Daar kun je doorheen lopen. Doorgaans gaat dat moeiteloos, maar het lukt niet altijd. Soms duikt er uit het gras opeens een Temtem op. Vaak zijn het er zelfs twee tegelijk. Als je ze tegenkomt, word je opeens verplaatst naar een arena waar je tegenover de Temtem komt te staan die je net heeft aangehouden. Wat volgt is een gevecht dat turnbased verloopt. Jij kunt twee Temtem tegelijk op het slagveld plaatsen en treft dus één of twee Temtem tegenover je. Vervolgens wordt het knokken, waarbij de actie dus om beurten plaatsvindt.
Ook dat knokken is herkenbaar. Uit een deck van maximaal zes Temtem stappen de eerste het slagveld op. Elke Temtem heeft vervolgens vier opties waar je uit kunt kiezen. Dat kunnen aanvallende, maar ook verdedigende of ondersteunende opties zijn. Vervolgens komt een groot verschil met Pokémon om de hoek kijken: je Temtem hebben stamina dat ze verbruiken als je een aanval uitvoert. Hoe sterker de aanval, hoe meer stamina ze verbruiken. Dat zorgt ervoor dat je niet beurt na beurt je sterkste aanval kunt inzetten. Doe je dat toch, dan raakt je Temtem oververmoeid. In plaats van de beoogde aanval wordt in dat geval een hap uit zijn gezondheid genomen. Het maakt dat gevechten in Temtem wat afwisselender en gevarieerder zijn dan in het grote voorbeeld - al blijft de gelijkenis tussen beide frappant.
Verder verloopt een gevecht zoals je gewend bent. Je kiest bij je eerste Temtem een aanval uit het kwartet opties en wijst de vijandige Temtem aan die het slachtoffer moet worden. Vervolgens doe je hetzelfde bij je tweede Temtem. Als de aanvallen zijn uitgevoerd, is de tegenpartij aan zet, met een vergelijkbaar arsenaal aan opties. Het geheel kan beïnvloed worden door buffs en debuffs, maar verder is het een herhaling van zetten.
Als je vecht met de Temtem die je treft in het gras, blijft het daarbij, maar je wordt ook vaak staande gehouden door npc's. Ook die willen knokken. Sterker nog, bij de Temtem in het gras kun je het gevecht negeren, bij de npc's kan dat niet. Je kunt pas verder als je ze hebt verslagen. Elke npc heeft net als jij een arsenaal van acht Temtem bij zich. Als je er daar een van verslagen hebt, zal een volgende de opengevallen plek innemen, net zolang tot ze alle acht zijn verslagen.
Spel der elementen
Uiteraard spelen de elementen daarbij een rol. Die hebben hier namen als Wind, Electric, Neutral, Melee en Nature, en ze spelen de gebruikelijke rol waarbij het ene element zwak is tegen een ander, maar sterk tegen het volgende. Het is dus zaak de juiste Temtem het slagveld op te sturen en vooral om een goed deck van acht Temtem te verzamelen waarin alle elementen vertegenwoordigd zijn en die ook allemaal op sterkte zijn. Dat laatste bereik je alleen door ze in te zetten tijdens een gevecht. Het is dus zaak niet steeds dezelfde twee Temtem naar voren te schuiven.
Eigenlijk is dat het grootste verschil met Pokémon. Verder zijn er vooral overeenkomsten, zij het dat alles dus een andere naam heeft. Zo is er in elk stadje dat je onderweg tegenkomt een Temporium waar je al je Temtem gratis kunt genezen. En mocht je ergens onderweg verslagen worden, dan duik je als vanzelf op in het laatste Temporium dat je hebt bezocht. Daar kun je ook je voorraden aanvullen: de drankjes waarmee je Temtem kunt genezen of een buff kunt geven. Je koopt er ook de spullen die je nodig hebt om Temtem te vangen, want dat kan uiteraard ook. Er is één voorwerp in je inventaris dat aparte vermelding verdient: de Temessence Phial, een flesje dat je al vroeg in de game bemachtigt en waarmee je onderweg al je Temtem kunt opwekken en genezen. Het is een soort draagbaar Temporium.
Verder heeft Temtem vooral iets dat veel Pokémon-fans missen: je speelt online. Je maakt eerst een kleurrijk personage aan, waarbij je prettig veel opties hebt en de makers weinig onderscheid maken tussen man en vrouw. Ongeacht het geslacht dat je kiest, kun je alle kapsels en kledingstukken selecteren die maar beschikbaar zijn, ongeacht of ze typisch mannelijk of vrouwelijk zijn. Het is een lekker inclusieve game dus. Dat Temtem zich volledig online afspeelt betekent vooral dat je steeds andere spelers om je heen ziet bewegen, net als in een mmog. Daar kun je tegen of mee vechten. Je kunt zelfs een medespeler uitnodigen om zo samen een duo te vormen dat het tegen een ander duo opneemt, wat tactische gevechten op kan leveren.
Hoe leuk ook, veel verder gaat het helaas niet. Je krijgt quests voorgeschoteld en dat zijn er wat meer dan je van Pokémon gewend bent, maar lang niet zoveel als in een mmog als World of Warcraft. Je kunt eigenlijk vooral vrienden worden met andere spelers en die uitnodigen voor een duel of een co-op-sessie. Je kunt ook voorwerpen uit je inventaris aan je vrienden verkopen. Maar veel van wat je van een mmog verwacht is juist niet aanwezig. Er zijn geen raids en ook geen guilds. Of die nog komen, is niet duidelijk. De game is nog in early access en Crema wil flink uitbreiden voor Temtem officieel wordt gereleased. Zo wil het huizen, bars en een arcadehal toevoegen, en nog veel meer Temtem. De studio heeft er 161 gepland. Vele daarvan zullen evoluties zijn van de Temtem die je in het begin van de game treft, want ook die eigenschap is overgewaaid van het grote voorbeeld. Het is een behoorlijk aantal, maar lang niet zoveel als de gemiddelde Pokémon-game er biedt - als je Pokémon Sword en Shield even buiten beschouwing laat.
Samengevat
Ook in deze vroege vorm is Temtem al een vrolijke mmog, waarbij Crema precies levert waar veel Pokémon-fans op hopen. Het is een online game waarin je andere fans tegen kunt komen en waarin je de krachten van je Temtem kunt meten met die van je vrienden. Een wereld waarin je competitie hebt en jaloerse blikken kunt werpen op de indrukwekkende verzameling Temtem van andere spelers. Een wereld waarin je op kunt trekken met een collega, om je zo samen een weg te banen langs alle wilde Temtem en npc's. En uiteraard een wereld waarin je alle 161 Temtem kunt vangen en trainen. Al is dat laatste woord uiteraard verboden. Wanneer Temtem zijn officiële start beleeft, is onbekend. De game is nu enkel speelbaar op pc, maar Crema wil hem ook uitbrengen voor PlayStation 4 en Xbox One, en zelfs voor de Switch. Dat laatste is opvallend, want op dat platform gaat het pas echt de concurrentie aan met Pokémon.
Minpunten
Eindoordeel