Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Samsung Galaxy S20 Ultra Preview

Ruimte om in te zoomen

Tot slot

De S20 Ultra is Samsung die zijn mouwen opstroopt en zijn spierballen laat zien. Niet alleen heeft hij de nieuwste soc en een puik 120Hz-scherm, maar ook zijn de camera's vooruitstrevend en vernieuwend. Hij heeft niet alleen 5g, maar ook lpddr5-geheugen van maximaal 16GB en een 5000mAh-accu. Het is, kortom, Samsungs showcase voor nieuwe technologie.

Het is misschien de telefoon die het meeste heeft, maar hij zal niet voor iedereen zijn. De prijs ligt nog hoger dan die van de reguliere S20's en zelfs als je dat geld ervoor wilt neerleggen, zal de grootte voor sommigen een nadeel zijn; hij is groot en best wel lomp.

Aan de andere kant: het is goed dat Samsung eindelijk weer eens alles uit de kast trekt om te vernieuwen met hardware. Nu kost dit misschien nog veel geld, maar zulke telefoons laten ook zien waar de line-up van Samsung en de markt voor Android-telefoons op termijn heen kunnen gaan. De naam Ultra hebben we al een tijdje niet meer gezien op telefoons, maar hij past deze telefoon wel. De S20 Ultra is voor nu Samsungs ultieme smartphone.

Reacties (183)

Wijzig sortering
16GB werkgeheugen ... waarom in hemelsnaam.
Zelfs voor iets als DEX is dit overkill.
ram geheugen is nooit genoeg
Hoe meer geheugen, hoe minder de developer zijn code hoeft te optimaliseren.
Erger dan dat, al dat ram geheugen gebruikt wel continue stroom.

Aka meer ram is kortere accuduur met dezelfde accu, en die ram neemt ook fysieke ruimte in op het bord, dus de accu wordt daar ook iets kleiner van.
Niet om een oorlog te starten, maar de iphone is een goed voorbeeld hier, laat met 4gb voor zien dat je niet 16gb nodig hebt voor goede performance.

En dat vertaalt zich dus idd tot meer accuduur, natuurlijk telt er meer mee, maar meer ram is niet perse beter, er is altijd een afweging te maken.

[Reactie gewijzigd door freaq op 12 februari 2020 00:38]

Meer ram is ook niet perse slechter...

8 of 16gb zit gewoon in hetzelfde formaat module dus meer ruimte heb je niet nodig.

Alleen het stroomverbruik blijft een goed argument en hoewel 8gb met de laatste techniek natuurlijk zuiniger is dan 16gb kan het best zijn dat die 16gb zuiniger is dan wat er in de S10 zit.

Daarnaast is er nog iets van marketing die zegt dat 16gb een goed idee is, omdat ze concurreren met andere smartphonemakers die er al wel 8/10/12gb in stoppen.

En tussen iPhone en Android, dat is een beetje alsof je een motor met een auto vergelijkt, als je de performance vergelijkt verliest de auto bijna altijd, maar die auto is veelzijdiger (welk os voor wat staat is niet relevant). Android is gewoon heel anders opgebouwd omdat het op eindeloos veel device moet kunnen draaien, dat brengt voor en nadelen met zich mee.

Wat maakt het uit als een toestel met 16gb net zo snel is als een toestel met 4gb? Als het eindresultaat en de prijs vergelijkbaar is wat maakt het dan eigenlijk uit. Het is knap hoor dat Apple het voor elkaar krijgt maar het is vooral in hun voordeel, als koper maakt het je niet beter/slechter af met product a of x.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 februari 2020 07:46]

Erger dan dat, al dat ram geheugen gebruikt wel continue stroom.
Misschien een erg simplistisch idee, maar zet er twee modules van elk 8 GB in, en laat er één altijd draaien terwijl nr. 2 pas wordt ingeschakeld wanneer de eerste te zwaar wordt belast. Wie weet kan zoiets zelfs on-chip geregeld worden en in meer stappen, bv per blok van 1 GB aan/uit schakelen wanneer nodig. Zou dan best nog eens gunstiger in energieverbruik kunnen uitvallen dan één module van 4 GB.
Ik denk dat het subproces dat de memory moet tracken en fysiek in moet schakelen via een switch meer zal verbruiken dan de besparing die het opleverd. Plus de developmentkosten en ontwerp zullen waarschijnlijk niet aantrekkelijk zijn voor een kleine feature. Wel een creatief idee.

Het is misschien handiger om mensen de keuze te geven tussen 8GB 12GB en 16GB modellen, afhankelijk van wat ze gaan draaien op de telefoon. Maar dat gebeurt al :)
Ik heb zelf geen iphone sinda de 6s, maar ik las de afgelopen tijd veel over apps die snel werden afgesloten op de achtergrond op de iphone 11 (en pro en pro max) toestellen. Of dat door gebrek een RAM komt of door slechte gebeugenmanagement weet ik niet.
Iphone sluit geen apps op de achtergrond, iphone schijft de running state naar nand.

Dus ik weet niet wat daar gebeurt, maar de iphone sluit nooit apps voor ram management.

(Bron ik werkte voor apple)

[Reactie gewijzigd door freaq op 14 februari 2020 15:52]

Erger dan dat, al dat ram geheugen gebruikt wel continue stroom.
Nu leer ik graag bij en wil ik me gerust laten bijscholen met wat cijfers over het daadwerkelijk stroomverbruik, maar dit lijkt me toch in de categorie te vallen van "ik ben tegen het overdag laten branden van de koplampen van mijn wagen, want dat verbruikt meer brandstof".

Hoeveelheid stroom die een module van 16GB RAM verbruikt tov een module van 8GB lijkt me nagenoeg onmerkbaar.
Totale onzin. Energiegebruik van geheugen-modules is een fractie van dat van een actieve CPU.
Waar denk je dat het geheugen voornamelijk voor wordt gebruikt? Cache: het opslaan van reken-intensieve resultaten zodat ze niet nogeens berekend hoeven te worden op korte termijn.
Een groot geheugen verlaagt dus je CPU gebruik en dat heeft netto een veel groter effect op je batterijduur.
Fractie ja, maar we continue,
En ook ruimte op het board, wat dys evt kleiner kan, wat dus evt accu kan zijn.

Is het een enorm verschil, nee.
Is het een verschil ja
Ga je het verschil van 6-12 gb merken, nee
Betaal je er meer voor, ja

Kortom wenselijk? Nee
Je mist denk ik even het punt. Als een berekening of (non volatile) memory access wordt bespaard omdat iets nog in het geheugen staat, dan bespaart dit dus energie omdat de cpu en de opslag niet opnieuw aangesproken te hoeven worden. Dit voordeel zou de nadelen best wel eens teniet kunnen doen in de meeste use cases.
Daarom wordt de actieve staat als er geen ram is naar nand geschreven, geen verschil dus.
Je wilt niet weten hoe waar dit is. Als programmeur kan ik ervan getuigen 😅
Jup, en hoe meer het Android ecosysteem daarin toe gaat geven, hoe erger het zal worden. Straks is 4GB ram niet eens bruikbaar meer met Android..
Same here. Ik heb afgelopen 3 maanden voor een bedrijf uit Warschau gewerkt aan een VPN applicatie voor zowel macOS als iOS en 2 andere developers hebben de app voor Android gebouwd. App voor Android gebruikte 5x zoveel werkgeheugen als mijn iOS app. iOS app gemiddeld 50-60 MB en 100-110 MB wanneer er een VPN connectie actief is met een server.

Android app gebruikt dik 300 MB geheugen wanneer het gebruikt word en bijna 500 MB om überhaupt een server connectie open te houden. Record dat de app gebruikte was 1,2 GB werkgeheugen wanneer een renewal token en authentication Token werden opgehaald en werden opgeslagen. Toen ik vraagtekens hierbij zette en ze vroeg waarom de Android app (getest op Pixel 4) zoveel geheugen gebruikte keken ze me lachend aan want "Veel Android apparaten hebben toch 4 GB of meer" Dan namen ze Galaxy telefoon als voorbeeld met 8 GB RAM. Waarom ons best doen als t zo ook kan?

Dit is helaas hoe veel Android studios en bedrijven tegenwoordig denken.
Kleine aanmerking, dit is niet hoe het hoeft te gaan. De nummers die je noemt getuigen imho van bad software.
Ja uiteraard, ik denk dat dat het hele punt is. Je hebt als programmeur weinig motivatie je software 'goed' (efficient) te maken als gewoon wat bij elkaar gooien ook werkt. Idd dus slechte software, maar t platform moedigt dat gedrag indirect wel aan
En dit is totaal geen goede zaak ;)
Vertel, waar ga jij 16 GB aan werkgeheugen op een telefoon voor gebruiken?
Het helpt natuurlijk voor mensen die meerdere apps gebruiken en veel switchen. Zo blijven ze beter in geheugen zonder dat ze bij openen steeds hoeven te "verversen". Nou is 8GB daar ook genoeg voor, heb nooit problemen op mijn S10 Plus.
Jij bent inderdaad het type consument waarvoor ze zoveel RAM plaatsen. Een consument die denkt dat meer altijd beter is. Ook al op zoek naar een 8K tv?

In de praktijk denk ik dat 6 of 8 GB meer dan genoeg is. Ik kom in mijn budget telefoon met 8GB echter nooit in de problemen en dan schiet ik ook mijn foto's met 108MP en heb ik ook tal van apps open staan.
Wellicht dat het in de toekomst anders wordt en dat we dan wel meer geheugen gaan gebruiken met nieuwe toepassingen maar tegen die tijd weet niemand meer wat een S20 was..
Dat is inderdaad meer dan mijn laptop heeft, en die Windows applicaties zijn zwaarder ook nog. Wellicht dat er iets als Vmware for ARM komt. Kan je je testlab op je telefoon draaien.

Maar écht practische zaken kan ik niet bedenken voor 16GB in een telefoon... Behalve dat marketing denkt dat het stoer klinkt.
Het voelt ook in mijn hoofd als ‘wat veel’, maar andere kant weet je met 16GB ram in je telefoon in 2020* wel zeker dat dit in ieder geval niet je bottleneck gaat zijn.

*ik tik hier bewust het jaartal bij zodat we over een jaar of 15 nog eens hartelijk om kunnen lachen over wat we begin jaren ‘20 nogal veel vonden....
Je kunt hem gebruiken als Android desktop/ laptop. Met een next dock 2
https://youtu.be/PSZAy6wkdxc
Dit is de enige optie die ik kan bedenken.
Ik denk dat je Windows en de daarvoor geschreven applicaties niet kan vergelijken met mobiele applicaties.

Maar ja I agree, puur marketing 16gb ram in je telefoon... dat moet wel top notch zijn gaan velen denken. Same met een 108mp camera, klinkt leuk maar wat heb je er eigenlijk precies aan.
Verbaasd me nog steeds dat er anno 2020 nog steeds laptops met standaard 4GB ram verkocht worden. Terwijl ik in 2011 nr al één had met 8GB en dat was al niet belachelijk veel toen.
Overkill is het nooit.
Je hebt gewoon meer apps open staan en met veel switchen en multitasken heb je geen ge-reload .
Het is allemaal onzin totdat je het zelf hebt en het gebruikt.

Hetzelfde met een 120hz scherm, waterproofing, wireless charger, etc etc.
Allemaal gelul tot men het allemaal heeft en het toch wel fijn is.
Gebruik je het niet ? Ook prima.
Dat is een oversimplistisch beeld
Het gebruikt wel stroom, en kost dus accuduur.
Het kost doekoes in aanschaf
Het kost ruimte in de telefoon wat accu had kunnen zijn.

Het is altijd een compromis zeker met mobiele apparaten, en 16gb is gewoon meer dan welk programma nodig gaat hebben in de komende tijd,

Wanneer het noodzakelijk is, is de cpu/gpu van deze tel al te verouderd.
Wat kost het nou echt meer en wat verbruikt het nou echt meer ?
8 GB was ook onzin 2 jaar geleden en nu hoor je niemand er meer over en is het de standaard.
Maar eh, filmen kan in 8K en wat denk je dat je dan nodig hebt aan RAM het goed te kunnen verwerken ?
Daarbij heeft wat extra RAM mogelijkheden bij een Android 11 en 12 IPV beperkingen.
Ja maar telefoons van 3 jaar geleden met 8 gig hebben nog steeds geen nut gezien de trage chipset inmiddels een groter probleem is, dan nu 4gb hebben zou zijn.
Oh ja ?
Genoeg mensen doen alles nog met hun S8 of vergelijkbaar toestel zonder issues.
Niks traags aan voor velen.
Doe zelfs nog alles met een s7, ding gaat nog als de brandweer.
Daarom ...
Veel kroegpraat hier op Tweakers van mensen die in 2011 weleens wat gehoord hebben.
De afgelopen jaren is snelheid amper een issue geweest en we zien dat toestellen makkelijk 3 jaar mee kunnen, met of zonder updates.
Is vooral een Android probleem hé. De iPhone 11 Pro draait bijvoorbeeld grotere en betere games (ter illustratie) als Android dat kan. En die telefoon heeft maar 4GB. Dus het is gewoon overkill en zorgt alleen maar voor luiheid bij de developers, want waarom optimaliseren als ik gewoon 500/1000MB geheugen in beslag kan nemen omdat het niet gebruikt wordt?

En apps op de achtergrond open houden, wil je dat echt op een smartphone? Een app op de achtergrond verbruikt alleen maar stroom en zorgt voor een kortere accuduur. Maar dat is persoonlijk.

Tevens is voor 8K geen 16GB aan ram nodig, al helemaal niet een smartphone 8K waarbij er nog gigantisch veel detail en dynamisch bereik mist.

Ik wil de discussie niet aanwakkeren verder, maar bijvoorbeeld je S7 draait out of the box nog op Android 8. Dat is 3 versies oud en waarschijnlijk heeft ie ook al even een tijdje geen security updates meer gehad, dus hoe veilig ben je nou zelf bezig vraag ik me dan af? Dat het werkt prima, maar het is een potentieel beveiligingslek.

[Reactie gewijzigd door AntonyterHorst op 13 februari 2020 16:06]

Een iPhone heeft een zeer beperkte hardware diversiteit en het OS hoeft dus niet heel flexibel te zijn, en is idd derhalve efficiënter.
Maar laten we eerlijk zijn, het OS is ook flink beperkter want je kunt veel minder als met een Android telefoon.
Customization is vrijwel 0, bestandsbeheer is minimaal, geen multitasken, connectivity is beperkt, en zo zijn er nog wel wat andere zaken.
Dit maakt het allemaal wat lichter en dat scheelt.

Jij vind tasks openhouden onzin, velen vinden het fijn want dat maakt het switchen tussen apps erg fijn ipv steeds een reload.
Zeker met multitasking is het erg fijn en broodnodig. Wellicht dat je daarom dat niet hebt in IOS en op iPad OS maar in een beperkte vorm.

Beveiliging is altijd een leuke escape. Als men niks meer weet te zeggen dan komt dat de hoek om zetten.
Miljarden gebruikers, veel meer dan IOS users en laat mij eens de massale security breaches eens zien die miljoenen getroffen heeft ! Laat maar zien die hele ontwrichting op Android en de mensen die alles nu kwijt zijn.
Allemaal spookverhalen over laboratorium hacks zoals stage fright destijds maar concreet is er weinig aan te wijzen.
Ieder zijn eigen voorkeur en dat mag, heb ik totaal geen problemen mee.

Ik merk niet dat een app in slaapstand staat op mijn iPhone als ik tussen apps switch. Heb ik smiddags Youtube geopend en wil ik savonds verder? Grote kans dat ie verder gaat waar ik was, hij slaat gewoon op waar ik was. Stuk efficiënter voor de batterij imo. Zelfs Reddit houdt soms na flink wat scrollen de volgende dag nog vast waar ik was dus persoonlijk merk ik er niks van.

Beveiliging is geen leuke escape, het is reden genoeg voor bijvoorbeeld banken om hun apps niet meer te ondersteunen op oudere software. Er is een potentieel gevaar bij het gebruik van oudere software, dat kun je niet ontkennen. Precies hetzelfde met oude Windows software wat zo lek als een mandje is. Bij grote tech bedrijven is er ook vaak een policy dat oude hard / software niet gebruikt mag worden wegens dat potentiële gevaar. Dat iets goed werkt wil niet zeggen dat het veilig is.
Geef mij eens concrete voorbeelden van Android die niet meer door banken wordt ondersteund dan ....

Je hebt het over Windows, heb je weleens gekeken waar tegenwoordig de meeste malware voor ontwikkeld wordt ?
Tevens, zullen we security breaches van Macos eens langs lopen de laatste 2 jaren ?? Heb je even .....

Laten we ook eens kijken naar de Cloud services. Welk platform heeft letterlijk tientallen celebs in hun hempje (of veel minder aan) laten staan ???
Weleens gehoord van de Fappening ... Juist ja, allemaal iCloud.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 13 februari 2020 19:29]

Ik was in de veronderstelling dat banken inderdaad Android 8 of lager niet meer zouden ondersteunen, maar zie dat ze meestal nog vanaf 6 ondersteunen inderdaad.

Ik ontken de Fappening ook helemaal nergens? Dat gat is inderdaad 'gedicht' en daar is een (wellicht duur) lesje uit geleerd voor Apple maar ook voor iedereen die alles in de cloud gooien.. Al was dat ook een kwestie van de geheime vragen beantwoorden en een deel brute force.
Voor we nog verder offtopic gaan, ik zei nergends dat een galaxy s7 niet meer bruikbaar is, steker nog, tis prima.
Maar of je nu de 4gb of 8gb versie zou hebben maakt je nu nog steeds geen drol uit.

Een 8gb versie heeft nooit voordeel gehad behalve dat het leuk Klinkt op de spec sheet, daar ging het om.

Bij de tijd dat je 12gb nodig hebt op sen telefoon, kan deze telefoon die apps al niet meer aan.
En de S7 is nog recent genoeg dat 8gb nog steeds niet nodig is (de S7 heeft 4gb)
Maar zeg dat 8gb over 2 jaar wel echt nodig is, dan is de arme snapdragon 820’s gpu of cou echt wel zo verouderd dat had hij 8gb gehad, het nog steeds niet te werken zou zijn.

Wederom dat is nog niet vandaag, maar je hebt dus wel extra betaald voor dat geheugen, en je hebt het nooit nodig gehad.

Als er al een verschil is zou je die wss nooit gemerkt hebben.
En ja natuurlijk was het sneller dan je vorige tel, maar dat is vooral de cou gou snellere flash, beter bandbreedte, de hoeveelheid geheugen doet daar amper toe.
Ik denk dat persoonlijk is.
ten tijde van de S7 was er geen keuze en had je qua RAM size dus geen keuze.
Nu zie je wel dat Plus/ultra/max/etc modellen opties bieden en dan kies ik altijd voor max specs !

En ja ik merk het wel op mijn ROG2 512GB 12GB toestel want ik reload niks, switch razend snel, apps starten sneller op dan wat dan ook, en het was ook niet voor niets de snelste Android phone in 2019.
Zal ik iedere KB gebruiken ? Vast niet, maar who cares .... Accu verbruik ?? Who cares met de huidige accu's waar 4000mah de ondergrens is.

Natuurlijk was de 12GB niet nodig voor regulier day to day use, maar reguliere users kopen een dergelijk toestel niet want die zijn voor 240 euro klaar met een Samsung A50 en dat is prima.
Het feit dat 'over the top' toestellen verkopen is een feit, dus er is vraag naar en dus ook een markt.

Met Android heb je die keuze, je kunt letterlijk kiezen op ieder moment uit een honderdtal toestellen en iedereen kan wat vinden wat past (smaak, kleur, budget, behoefte, etc).

Enne wat zou dat extra beetje RAM nou echt extra kosten ? Wees eerlijk ... Dat is tientjes werk !
Denk je nu echt dat het premium buyers nou echt boeit ? Geen ene fluit.
Tsja, en ik durf alsnog te wedden dat als jou tel 6gb ram had, dat hij exact net zo snel zou werken, en net zo snel zou switchen ed.

Waarom? Mogelijk omdat ik bij een groot bedrijf heb gewerkt dat telefoons bouwt...

Men voegt die ram toe om mensen te upsellen, thats it.
Mensen kijken naar specs, of ze er toedoen of niet hogen nummer kan je voor meer verkopen.

[Reactie gewijzigd door freaq op 15 februari 2020 00:57]

Lees dit maar eens:

https://www.androidauthor...n-smartphone-2019-944920/

Je ziet dat de Sweetspot begint bij de 6GB maar eigenlijk meer ligt bij 8GB.
Als je dan een power user bent dan zit je met 12GB sowieso safe, ook voor de komende 2 jaar met steeds grotere apps.
Ik quote vanuit jou bron:” More than 8GB?

Once you go over 8GB, you enter “Nonsense” land, where Mr. Silly lives. Even with 3GB of memory, like in my trusty Mate 8, we aren’t talking about what apps the device can run, we are looking at how many apps it can simultaneously keep in memory! 4GB is workable, 6GB is sweet, 8GB is edging close to Nonsense land, but still falls within the sweet spot. 10GB, 12GB, 16GB are just plain stupid. These are examples of nothing more than specification overload, which increases the price and brings little or no benefit to the user.”

Daar hou ik het dan maar bij.
8GB the Sweet spot!
En ja dit was al ruim 1 jaar geleden en we zijn inmiddels een Android versie verder, 4K 60fps filmen is standaard, 8K filmen straks met de S20.

Kortom, de 12GB is zeker nu en met het oog op de komende 2 jaar geen nonsense.
Dat het geld kost is in je lijstje het enige valide argument, alle andere punten gaat de consument echt niet merken. Het is immers zeer marginaal meer stroom, de ruimte zou weleens hetzelfde kunnen zijn, maar duurder is het. Daarom krijg je ook de keuze, fijn hè?
Behalve als de apps natuurlijk al gekilled worden door Samsungs accu management.

Dan heb je opeens niet zoveel meer aan die hoeveelheid RAM.
Wellicht zal dat afgestemd worden .... Zo moeilijk is dat niet.
Getuige eerdere testen tussen modellen met varianten van 4 tot 8 GB moet je daar niet teveel op rekenen.
Waarom zou ik dat willen? Ik heb nu al meer dan 4GB.

Boos omdat iemand niet specgeil is, en de simpele "meer moet wel beter zijn" gedachte volgt? Meer RAM is leuk, maar dan moet het wel nuttig worden opgepakt met software.
Niet boos maar moe van al die simpele reacties met waarom iets niet nodig is volgens hun.
Zagen dat met een groot toestel (nu de standaard), wireless laden (standaard), beduidend meer RAM (nu standaard), stereo speakers, multi camera's, etc etc.

Allemaal gelul totdat men het heeft en dan is het opeens cool.
Behalve dat meerdere canera’s een meetbaar nut heeft.
Snellere gou ook
Draadloos laden ook
Meer ram, als je al genoeg hebt, voegt niets toe.
Geen performance niets.
Ligt daar alleen maar idle watts te verstoken.

En ja genoeg is relatief bla bla
Maar er zijn geen apps die 8+ gb nodig hebben op android en het gaat een hele tijd duren voordat dat wel het geval is.

En de iphone laat prima zien dat 4gb nog steed super snel kan switchen tussen apps.
12 gb heeft niemand nodig de komende 3-4 jaar op een telefoon.

Het voegt letterlijk niets toe.

[Reactie gewijzigd door freaq op 15 februari 2020 01:02]

Wat nu genoeg is, kan over twee jaar krap zijn. Daarom heeft het zo weinig zin om naar het nu te kijken.

Jaren geleden kocht ik een videokaart (Ik geloof een GeForce 4400 ofzo) waarvan men toen zei "koop gewoon die met de kleinste hoeveelheid RAM (64MB), dat is genoeg". Ik deed dat niet (ik kocht de 128MB-versie) en nog geen jaar later gingen de resoluties omhoog en ook de benodigde hoeveelheid RAM op videokaarten. Blij dat ik iets toekomstgerichts had gekocht.
Als je het niet gebruikt niet nee, als je dat wel doet (oa multitasken) dan merk je het goed.
Tevens met veel social media gebruik merk je het want je hebt reloads bij het switchen tussen apps.

Tja, als je belt, 4 smsjes stuurt, een whatsappje en het checken van de saldo dan heb je er weinig baat bij.

MAAR, baat het niet dan schaad het niet.
Ik heb liever iets dat ik heb en niet gebruik dan dat ik iets nodig heb en niet heb.
Zucht ....

Accuduur/capaciteit is bullshit tegenwoordig, reeds verteld want we hebben vaak extra capaciteit, zeker in mijn geval met 6000mah ! Het is niet zo dat we nu opeens 1x per 3 dagen gaan opladen omdat we zuinig aan gaan doen.
Om maar te zwijgen over de Warp chargers en andere varianten die de phone helemaal op toppen in 3 kwatier.

Kosten ?? Welke kosten ... die 2 tientjes op een toestel van 700-1000 euro ? Kijkt niemand naar man.
We kopen soms hoesjes die 2 tot 3x zo duur zijn tegenwoordig. Je praat over het premium segment met extreme RAM configs, daar boeit dat echt niemand.
Laten we voor het geheugen een rekensommetje maken. Door de hogere resolutie camera’s heb je wel daarvoor wel 2 GB nodig. De meeste apps zouden het moeten kunnen doen met zo’n 50 - 100 MB. Tel er 1 GB voor het systeem bij op en ook nog eens 2x 1 GB voor games of de browser. Met 8 GB kan je dan zeker 30 apps tegelijk open hebben, inclusief camera-, browser- en game-apps.

Nu heb je dus nog 8 GB over. Ik ga er niet vanuit dat multi-stream video-editors, CAD-programma’s of andere zware applicaties binnenkort naar de telefoon komen. Alles boven de 8 GB is voor de komende jaren dus totale onzin.
Nou... Op de pc met alleen Google Chrome aan weet ik geregeld 8GB ram gebruikt aan te tikken van de 16GB. Als ik daarnaast nog 1 of 2 programma's open heb staan zit ik al over de 10 tot 11GB ram. Tegenwoordig is het ram verbruik op de telefoon net als op de pc... Dus ik zie er wel brood in.

Althans, op de iPhone 11 Pro heb ik zo veel reloads dat ik het beu wordt terwijl ik dat niet op de PC heb. Zou het waarderen als mijn iPhone meer RAM had!
Precies .... Men vind het allemaal onzin totdat ze het zelf hebben en het toch wel fijn is.
8GB was onderwerp van discussie 2 jaar geleden en complete onzin, en nu hoor je daar niemand over.
Als je wat verder kijkt naar Android 11 en 12 dan is dat extra RAM straks wellicht een zegen en bovendien zal 8K video ook de nodige RAM nodig hebben voor snelle verwerking.

En ja, op de nieuwste iPhones zie je wat RAM kan doen als je vrij vaak reloads hebt en dat toch best jammer is.
Dat je RAM snel op is heeft niet zoveel met hardware te maken, maar komt vooral door software. Doordat we allemaal maar meer, meer, meer willen op het web, vraagt een simpele pagina die vroeger om 25 MB geheugen vroeg nu 200 MB ruimte. Browsermakers moeten eens goed na gaan denken over het geheugengebruik van de browsers, want het loopt de spuigaten uit. Dat is overigens ook zo met veel andere software. Omdat 4 GB tegenwoordig het minimum is hoeft die hele stack nog niet door één tabje/venster gebruikt te worden.
Grappig, ik las de eerste helft van je betoog en dacht: inderdaad, 8GB is in zo'n scenario nu al krap, @Gustaaf437 legt hier met feiten uit waarom 16GB in de toekomst zeker nodig is... :P

Misschien gebruikt Samsung dat geheugen wel om high speed videobeelden te bufferen? Of om bursts van hoge resolutie foto's op te slaan...

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 15 februari 2020 16:44]

Ik ben geen expert op dit gebied, maar wellicht dat Samsung het ram geheugen gebruikt voor het snel achter elkaar maken van foto's op de hoge resolutie. Tijdelijk op het ram geheugen opslaan en nadat de fotos samengevoegd zijn wegschrijven
Nu loop ik zelf flink achter als ex-developer. Maar ik weet wel dat ik 8 GB tegenwoordig zeker wel 'nodig' heb om moeiteloos de nodige apps op de achtergrond open te kunnen houden zonder al te veel risico te lopen dat er iets gestopt wordt, want daar heb ik een grafhekel aan. (Off topic: waarom moet ik nu aan de Facebook timeline denken... :P). Afijn, ik zeg: laat maar komen die 16 GB.

Ik vind de verhoging ook goed passen bij de veel grotere internal storage die je nu in de Galaxy S-lijn kunt krijgen (512 GB of zelfs 1 TB). Er is nu veel meer ruimte voor apps, dus daar hoort ook wel evenredig wat meer geheugen bij, vind ik. Ik kwam van de S8 (64 GB, 4 GB). Ik deed daarop continu concessies, zoals niet alle games installeren die ik eigenlijk wel 'in de buurt' wilde hebben. Ik wilde wat betreft storage ook niets vanaf een sd-kaart hoeven doen (sd-kaart vind ik handig voor de camera app, een backupje en een dingetje, maar niet geschikt om apps op te draaien). Maar de RAM om flink te multitasken had ik ook niet echt. Apps worden ook steeds brakker gereleased heb ik het idee. Het geheugenverbruik kan flink oplopen, bedoeld of onbedoeld (*kuch* DJI).

Maar toen kocht ik de S10+ (512 GB, 12 GB). Meteen ging ik veel meer dingen installeren die ik ooit in Google Play gekocht heb, puur omdat ik daar nu alle meer ruimte voor heb. Games, developer apps, drone apps, audio apps en andere creative tools. Geen lullige spelletjes maar flinke games zoals een GTA en je kent het wel. Data packages in de gigabytes. Die games en apps zijn nu makkelijk voorhanden dus doe ik er ook weer eens wat mee. Ik wil dan wel moeiteloos kunnen blijven schakelen terwijl er op de achtergrond dingen open blijven. Ook de brakkere apps met remote sessies e.d. die zichzelf wellicht makkelijk laten stoppen moeten blijven draaien terwijl ik van app naar app switch. En het werkt ook best goed zo met 12 GB, heb ik het idee. Dat rijmt. Maar een verhoging naar 16 GB is denk ik zeker niet zinloos. De ruimte en rekenkracht om veel te doen is er, de RAM nu ook. Ik hoef (bijna) niet in system settings te roeren voor uitzonderingen, prioriteiten of weet ik wat. En de bloatware die niet volledig uit te schakelen is, daar stoor ik me misschien eindelijk weer een heel klein beetje minder aan. :)

Just my two cents.

[Reactie gewijzigd door Bitmaster op 13 februari 2020 04:50]

Als je beelden van alle camera's tegelijk gaat opnemen, bewerken en laten zien, dan gaat het wel hard denk ik.
Kunnen ze geen S20-versie uitbrengen zonder uitstekend camera-eiland en een zonder notch-camera in het beeldscherm? Deze twee dingen staan mij ontzettend tegen en maakt de S20 dan ook een bijzonder lelijke telefoon. Niet iedereen vindt camera's belangrijk.
dus een telefoon zonder camera's?
Nee, een telefoon zonder selfie-camera (of eentje die 'opspringt') en met "normale" camera die niet fysiek uitsteekt (en het liefst dat de camera ook in het midden zit, dat is visueel mooier).
Niet iedereen maar wel bijna iedereen is gebleken. Het is ook de technologie waar de smartphonemakers zich nog kunnen onderscheiden.
Inderdaad, gewoon 1 goede back camera, en geen selfie camera, of als er dan 1 op moet zitten, een uitschuifbare. Daarom ben ik zo blij met mijn Realme X.
Niet iedereen vind looks belangrijk.
Ik ben benieuwd hoe de batterij duur is met het 120Hz-scherm. Zover ik weet had de Pixel 4 met 90Hz al moeite een dag door te komen.
Kan tegen vallen.
Je praat over een mega groot scherm en je hebt een 5G modem. Als je 5G verbinding hebt dat vreet dat power.
Ik denk dat je safe kan stellen dat je met dit scherm en de hoge refresh rate 5000mah kan zien als een 4300 mag Note10+ ervaring qua accu.

Kijk eens naar de Asus ROG2 ... Ook flink scherm , 120hz, alles max, en die heeft gewoon een 6000mah accu ...
En ik kan je vertellen dat je dat gewoon nodig hebt als je een hele dag door wilt komen en een heavy user bent.
Is dat zo....Vreet 5G power? Een nieuwe technologie die dus nu al gedoemd is te mislukken door zijn energieverbruik.... Ik verwacht dat 5G geen gigantische energieverbruiker is. 4G was dat immers ook verre van
De eerste 5G toestellen verleden jaar verbruikte flink als ze de supersnelle verbinding hadden en dat is logisch.
Het ene gaat niet zonder het andere.
Je kunt niet snelle data overdracht hebben zonder dat je ook snelle verwerking nodig hebt.
Natuurlijk worden de chipsets steeds efficiënter dus uiteindelijk zal het wel loslopen.

Als je in een zwak 5G gebied zal zitten zal het ook snel gaan met de accu omdat het toestel zal trachten de 5G verbinding in staat te houden.
Ga zelf maar eens naar een gebied met slechte dekking en kijk dan eens hoe het gaat met je accu gedurende de dag terwijl je hem amper gebruikt.
Ja, maar omdat het sneller gaat moet je het minder lang doen waardoor het gemiddelde verbruik op een gelijkwaardig niveau zou moeten blijven.
Ja in theorie is dat zo ... Net zoals dat het data verbruik redelijk hetzelfde zou blijven met 4G, immers het filmpje of liedje had je sneller binnen maar de grootte bleef hetzelfde.
Inmiddels weten we wel beter, en dat gaat met 5G niet veel anders zijn.
Snelheid gaat stijgen maar ook het verbruik , en dus niet alleen data verbruik maar ook die van de accu. Let maar op.
Snelheid en batterijverbruik zijn niet zo simplistisch te relateren aan elkaar. Toen we van 3G naar 4G gingen, werd ons mobiele internet ineens zuiniger én sneller.
Dat kwam ook omdat de Pixel 4 een kleine accu had van slechts 2800 mAh. De S20(+) hebben beide een veel grotere batterij en het zou mij dan ook niet verbazen als je hiermee makkelijk de dag doorkomt.
Gaat tegenvallen ....
Hoe weet ik dat ?
Ik draai al 6 maanden een 120hz scherm op een Asus ROG2 en die heeft een 6000mah accu.
Bij intensief gebruik heb je die accu ook echt nodig om een volle dag te vullen.
Dan praat ik niet over een groter scherm, dikke camera's, 5G optie .....
Ik vraag me af waarom de Europese markt het toch moet doen met de Exynos 990 i.p.v. de snapdragon 865. Heeft dit alleen met kosten te maken, aangezien dit een eigen component is en dit niet in de VS verkocht mag worden. Of wil Samsung toch minimaal 1 extra extra soc supplier? In tests zie je toch dat de snapdragon varianten beter presteren. Ik weet niet of het aan mij ligt, maar ik zou het best fijn vinden om zelf de soc te kunnen kiezen.
Volgens mij was het verschil bij de S10 tussen de Exynos en de snapdragon verwaarloosbaar dus vind ik het niet zo erg.
De Exynos toestellen hebben anders genoeg problemen met de camera. Mijn vrouw is van een S8 naar een S10 gegaan en klaagt steen en been over de camera.
En als ik nou 0 issues heb met mijn s10 camera? Hoe is jouw vrouw precies de benchmark en waarom is dat een probleem van de Exynos en niet van de andere cameramodule?
Omdat internet redelijk vol staat met het probleem. ;)
Hoe weet je dat dit aan de chips ligt?
Dat komt dan weer omdat Samsung de performantie van die 2 op elkaar afstemt. De traagste van de twee bepaald hoe performant de andere mag zijn.
Dit heeft met patenten van qualcomm te maken, waardoor ze niet hun eigen exynos chips in de VS mogen verkopen
Jammer dat Samsung de laatste jaren qua prijzen Apple achterna gaat. Helaas een voordeel minder om voor Samsung te kiezen...
Dan wacht je een paar weken met aanschaffen, 1 a 2 maanden na de introductie zijn Samsungs topmodellen al voor 30% minder te krijgen.
30% zou ik niet zeggen, had vorig jaar de s10+ in midden april gekocht voor zon 850€ ipv 1000 dus 15-20% daling is iets realistischer ( alhoewel het natuurlijk wel anders kan zijn gezien de prijzen veel hoger zijn deze generatie )
De S10+ was vanaf 8 maart te koop met een adviesprijs van €999. Op 24 maart heb ik die via Belsimpel.nl in combinatie met een Vodafone abonnement voor €700 kunnen kopen. 30% minder is dus prima haalbaar binnen 1 a 2 maanden.
Nee, wat ik meer bedoel te zeggen is dat je rond de tijd van de S3 en dergelijke een Samsung topklasse kon kopen voor 599 bij de release, maar tegenwoordig is dit meer een mid-range prijs geworden en gaan de prijzen meer richting de 1000 euro zoals Apple zijn toestellen voor verkoopt
Doe wat research en je ziet dat Samsung altijd al bijna iPhone prijzen heeft gehad.

https://www.google.com/am...les_iphones-amp-34040.php

Alle high end telefoons van die tijd waren veel goedkoper. En nu kan je voor die 500/600 euro nog geweldige telefoons kopen, alleen niet meer high end, maar moet dat dan?
S20+ voor 755 bij verlenging van mijn abbo plus die oordoppen waar ik weer 100 of meer voor krijg = 655 onder aan de streep, niet overdreven duur toch?

Zelfde prijs als de s20 want die is dus 655 zonder die doppen.
Klinkt niet duur. Masr het hangt er ook vanaf hoeveel je extra voor je abonnement betaald ten opzichte van een vergelijkbare verlenging zonder nieuwe telefoon.
Exact even duur als de sim only prijs, dus er zitten los van dat KPN niet supergoedkoop is geen verborgen toestel kosten in het abbonnement.

Bij 2 jaar gaat er nog 25 euro van het toestelprijs af (en 2 euro van abbo-kosten) trouwens en is de prijs van het abbo daarmee zelfs 1 euro per maand goedkoper dan simonly.

Ik neem maar 1 jaar en voor 23.50 p/m krijg ik dan 10gb/onb. sms/minuten, en dat wordt doordat ik andere diensten afneem verdubbeld (20GB dus), die deel ik weer met mijn vriendin (als ze lief is geweest), dus die heeft het goedkoopste abonnement wat er is. Voor 1.50 euro meer per maand krijg ik zelfs 20x2=40GB dataverkeer, maar dat heb ik nog helemaal niet nodig.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 februari 2020 07:28]

Goeie deal. Bijna jammer dat ik vorig jaar de S10+ (1TB versie) heb gekocht. ;)
Ja oke, maar ik heb het over prijzen zonder abonnement..
Wat een bakbeest. Mooi hoor! Maar zeker we minimaal €1399 euro. En dan maar te bedenken dat ik ooit uitgelachen werd toen ik de note 1 had. Wat een koelkast! En nu lopen we met een telefoon van bijna 7 inch rond.
Ik werd toendertijd al uitgelachen toen ik de "gigantische" HTC HD2 (4,3") had....Maar ja, voortschrijdende techniek en tijd....

Vind de flagships altijd wel interessant....
Geweldig toestel... Vond hem laatst terug. Tot mijn verbazing zijn er gewoon nog custom ROMs voor met een recente android versie. Met dat 720p scherm ziet alles er nog best behoorlijk uit ook.
Heb hem helaas niet meer in mijn bezit, maar weet wel dat er nog steeds een actieve community voor is.
En 720p op dat formaat scherm is prima te doen.
Ben benieuwd! Heb die HD2 hier ook nog liggen, in nieuwstaat ;)

Draaide er al Android op, maar alles behalve recente Android-versie 8-)
Jammer dat alleen de Ultra de 5x (periscopische) zoom (+max 100x totaal zoom) bevat.
Ik zat juist naar de P30 pro te kijken omdat deze al deze technieken al heeft.
Omdat ik al samsung heb en tevreden ben had ik een reden om even te wachten op de S20.

Echter een S20 Ultra is dus 1350 euro bij introductie waar een Huawai P30 pro op dit moment 600 euro kost. Ben heel beniewd naar de reviews gericht op foto en video kwaliteit en vooral de vergelijking met de P30 pro. De P30 pro is niet sterk met video maar omdat deze meer dan de helft minder kost, is de S20 Ultra dan niet gewoon te duur voor iemand die graag meer optical zoom wilt.

[Reactie gewijzigd door Emiel1984 op 11 februari 2020 20:38]

Sowieso die 100x zoom slaat nergens op, het is gewoon 5x daarna zag je de kwaliteit in sprongen afnemen. 10x zal ook nog wel gaan, maar 100x zag er hetzelfde uit als ik maximaal digitaal inzoom op mijn huidige telefoon. Hetgeen je ziet is nog herkenbaar maar het levert helemaal geen mooi plaatje op.
Klopt maar wel 10x goede zoom daar waar anderen met veel minder zitten.
100x staat leuk maar idd niet echt bruikbaar en dat is niks nieuws.
20 jaar geleden had je ook video camera's die van alles konden met een paar honderd keer zoom en ook dat was optisch x digitaal en dat zorgde voor mooie reclame maar tegenvallende resultaten.
Mijn eerste gedachte is dat ik dan 1350 betaal voor een telefoon die niet vlak op de tafel kan liggen :? Lijkt me echt erg onpraktisch.. of je krijgt een enorm dikke hoes om dat op te heffen?
Mijn eerste gedachte is dat ik voor een telefoon van 1350 een hoesje erbij neem, die hopelijk die instabiliteit eruit neemt.
Mijn eerste gdachte is dat dat eiland enorm lelijk is en ik geen telefoon met eilamd wil omdat dat mij breekbaarder lijkt. Groter oppervlakte om te breken namelijk. En ben al vreselijk omhandig. Als ik een nokia meg superdik glas kan slopen, dan wordt een camera-eilamd m al helemaal niet
Ik moet toch zeggen dat dit niet verkeerd is. Ik ben het eens met de preview dat, op papier, dit behoorlijk indrukwekkend is en ook die foto met de klok; Impressive (Darth Vader stem).
Ook de 120 Hz lijkt me fijn, al vraag ik me wel af of de lagere resolutie gaat storen of zichtbaar is. Daar wordt in de preview nog niet op ingegaan, maar goed daarvoor is het een preview. Ik ben benieuwd naar de review en belangrijker nog, hoe deze technieken mainstream worden over luttele jaren.
Ik heb een OnePlus7 pro op 90Hz maar wel met volle resolutie. Dat moet dan op deze Samsung toch ook kunnen? Ik zie wel verschil met fullhd.
Arnoud Zegt dat Samsung alles uit de technologie perst. Maar die mening deel ik niet. Een 120hz scherm die maar op de halve resolutie draait een toestel wat bijna een cm dik is en dan is het camera eiland nog veel dikker, zwaar... En niet te vergeten nog altijd de front camera in het scherm. Iets wat al lang niet meer zou moeten. Ik vind het eerlijk gezegd een stap terug. Het is het bij Samsung steeds net niet. Ze proberen vanalles maar niks heeft de perfectie die het moet hebben. Iets waar Apple sinds de dood van Steve Jobs ook last van heeft. Er zit bij deze bedrijven gewoon geen ceo meer die een ontwerp na een jaar ontwikkeling gewoon van de tafel durft te vegen en schreeuwt tegen zijn personeel: begin maar opnieuw, dit is kut. En dit is net wat je nodig hebt als je echt revolutionaire producten wil maken. Constant consessies maken om het oplossen van moeilijke vraagstukken te omzeilen. En dat zie je tegenwoordig bij alle bedrijven
Dat het scherm niet op 120hz draait op de volledige resolutie vind ik een keuze die je aan de consument over moet laten. Dat gezegd hebbende deel ik juist wel weer de mening dat Samsung met deze telefoon laat zien wat ze in huis hebben.

Persoonlijk vind ik de S20 serie in bijna alle opzichten een vooruitgang. De frontcamera is van de zijkant naar het midden verplaatst en de uitsnede in het scherm is kleiner dan wat we hebben gezien op de Note serie. Het scherm is niet langer meer sterk omgebogen aan de zijkant waardoor het vasthouden van de telefoon wat natuurlijker aanvoelt. Ja, het chassis is vergelijkbaar met wat we al gewend zijn van Samsung sinds de S8 serie, maar wat wil je daar aan veranderen? Uiteindelijk blijft een telefoon een rechthoekig blok met een scherm aan de voorkant en een camera aan de achterkant.

Nog even over de dikte van de telefoon, de opgegeven dikte van de telefoon is inclusief het camera eiland.
Ben zeer benieuwd naar de camera resultaten van de S20 Ultra. Vind de kleur echtheid bij Samsung altijd een stuk minder dan bij Apple. Ook zie je veel meer detail terug bij de iphone camera ondanks dat Samsung bijna altijd beter is op papier.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True