Door Jelle Stuip

Redacteur

Chromebooks Round-up

Meer kwaliteit om uit te kiezen

23-12-2019 • 06:00

77

Singlepage-opmaak

Conclusie

Hoe staat het ervoor met de Chromebooks eind 2019? Onze steekproef van vijf modellen laat zien dat het er wat accuduur betreft in ieder geval steeds beter op wordt. In vergelijking met Chromebooks uit 2013 is de accuduur bijvoorbeeld ruwweg verdubbeld. Natuurlijk, accu's zijn groter geworden, maar daaraan alleen is die verbetering niet toe te schrijven, want we zien bijvoorbeeld dat de Acer CB514 een aanzienlijk langere accuduur haalt dan zijn voorganger, de CP5, met dezelfde accucapaciteit. Vermoedelijk is de nieuwe hardware zuiniger, maar is Chrome zelf ook geoptimaliseerd om zuinig met energie om te springen.

Wat de beeldkwaliteit betreft zijn we ook van ver gekomen. Tegenwoordig heb je al voor iets meer dan 200 euro een Chromebook met ips-paneel en voor ongeveer 250 euro heeft dat paneel zelfs een full-hd-resolutie en dat is een verademing in vergelijking met de eerste Chromebooks met tn-panelen en een resolutie van 1366x768 pixels. Dat is waar de 12"-HP uit deze review door de mand valt, want ondanks de prettige 3:2-beeldverhouding is de resolutie wel erg laag en gezien de prijs van meer dan 400 euro prijst die laptop zich uit de markt.

Wat snelheid betreft valt er veel te kiezen en kun je Chromebooks zelfs met een Core i7-processor krijgen, maar dan moet je er wel meer dan duizend euro voor neerleggen. Hoewel de vijf aanzienlijk goedkopere exemplaren die we hebben getest, verschillende processors hebben, zul je in het dagelijks gebruik niet snel verschil merken tussen een quadcore-Pentium-processor en een dualcore-m3-cpu. Zelfs de Acer met zijn verouderde cpu uit 2016 kan prima meekomen. Het is wel jammer dat de Acer ondanks de verouderde processor de duurste is. Het hangt overigens helemaal van je gebruik af, maar het werkgeheugen zou weleens eerder een beperkende factor kunnen zijn dan de processor. Chrome lust graag werkgeheugen en de Lenovo en 12"-HP moeten het doen met 4GB, terwijl de andere drie laptops 8GB meekrijgen.

In het dagelijks gebruik valt op dat de Chromebooks, zelfs de goedkoopste, toetsenbordverlichting hebben en van usb-c-aansluitingen zijn voorzien. Daarmee kunnen zelfs 4k-schermen op 60Hz worden aangestuurd. Een micro-sd-kaartlezer is ook op alle apparaten aanwezig en dat is handig om de opslag mee uit te breiden, hoewel we toch het liefst een volledige sd-kaartlezer hadden gezien.

Chromebooks zijn door de jaren heen een stuk volwassener geworden en voor wie genoeg heeft aan een simpel en licht besturingssysteem, is er behoorlijk wat te kiezen in processor, formaat en beeldkwaliteit. Alle laptops in deze review hebben een touchscreen, zodat je ook Android-apps kunt draaien. De beste ontwikkeling zit wat ons betreft in de accuduur, want met de goedkoopste Chromebook die we hebben getest, kun je het langst browsen.

Reacties (77)

77
77
59
6
1
10
Wijzig sortering
In principe is dit met pc's ook het geval, alleen heb je daar wel de mogelijkheid om zelf iets anders dan de meegeleverde Windows te installeren, zoals Linux. Zou dat bij Chromebooks niet ook het geval zijn? Heb je gelijk een écht OS, en als je wilt, kun je Chrome erop zetten.
Het kán wel, maar het is niet altijd even makkelijk als bij een PC. Maar met een beetje handigheid en google kom je daar nog wel uit. De grootste randvoorwaarde is eigenlijk hoe goed het model dan ondersteund wordt. Dingen als suspend/resume, media keys, touchscreens, WiFi/Bluetooth, sound cards willen niet altijd goed meewerken. GalliumOS is een distro die zich specifiek richt op ChromeBooks en zij hebben ook een lijst met modellen en wat wel/niet werkt onder Linux. Voor de Tweaker is dat zeker een aanrader om te bekijken voor aanschaf!
Ik heb al jaren dual boot Chrome OS en Linux op een chromebook en dat was super makkelijk er op te zetten en te gebruiken.
Je kunt er als deze niet meer wordt gesupport ook het gratis Cloudready van Neverware zetten. Dat maakt van bijna iedere oude pc of laptop een Chromebook. Aandeelhouder van Neverware is ... jawel, Google. Dan kun je nog heel lang plezier hebben van je Chromebook. Al wordt het uiteindelijk ooit eens tijd voor iets nieuws.

https://www.cnet.com/how-...chromebook-for-your-kids/

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 22 juli 2024 22:10]

Dit is voor mij een reden om nooit een Chromebook te kopen. Wat een belachelijke maatregel.
Het is een best logische maatregel, Windows gaat ook niet eeuwig mee.

Alleen waar bij Windows nog een redelijk datum aan vast te plakken is hoe lang de OS support blijft krijgen, ongeacht de hardware of laptop waar het op draait, vind ik dat Google dit onnodig verwarrend maakt.

In ons geval is het niet eens na te checken hoe lang dat ding support krijgt, op de betreffende plek waar die datum in Chrome OS zou moeten staan is het blanco.

Het is in ons geval tenminste een vrij recente Chromebook dus de support zal er wel een tijdje doorgaan, maar duidelijk is het niet.
Windows gaat ook niet eeuwig mee
Rekening houdend met hoe lang de hardware mee kan, is dat praktisch gezien wel zo, voor pc's tot tien jaar oud. In 2009 kwam Windows 7 op de markt, en die kon je later gratis upgraden naar Windows 10. Voor Windows 10 is het eind van de ondersteuning niet in zicht.

Bij een nieuwe chromebook kan het zomaar zijn dat de UAE drie jaar later is, dat is wel een groot verschil.
Dat klopt maar het ging mij meer in het algemeen, Windows 10 is dan ook best wel uniek, er is niet echt een einde in zicht en zolang je maar de juiste build draait heb je support.

Ook kreeg je vroeger geen gratis update naar een nieuwe versie van Windows zoals met 10.

In mijn optiek is wat Google doet logisch maar dat betekend niet dat ik er mee eens ben, dit doet mij een beetje denken aan bepaalde oudere MacBooks die niet meer de nieuwste OSX konden draaien, maar waar probleemloos de (destijds) nieuwste Windows erop geïnstalleerd kon worden, wat Google hier doet voelt meer aan als "jij krijgt geen updates meer op jouw apparaat omdat wij dat gewoon zeggen, niet omdat de apparaten in kwestie verouderd is"

En dat is al helemaal krom gezien hoeveel lichter Chrome OS dan Windows is, een apparaat zou dus in kwestie langer mee moeten kunnen voordat deze gewoon "te traag" is.
Het onderstaande is maar een observatie van me. Voor Microsoft is de druk van de grote userbase een hele reële factor, waarop ze ook massaal wordt afgerekend als iets niet goed gaat. Daarnaast is het Windows OS (laat ik op dit moment toch ook W7 nog niet vergeten) een basis OS voor veel bedrijfskritische activiteiten. Dit maakt de userbase kritischer en alerter. Omdat het bovenstaande voor Windows al decennia geldt is inmiddels ver doorontwikkeld updatesysteem ontstaan. Niet feilloos, het grote hard- en softwarelandschap is weerbarstig, maar in ontwikkeling wel vooruitlopend.

Wanneer ik dit met OS-sen als OS-X en en Chrome OS vergelijk dan zie ik bij Apple een userbase die het vasthangen van OS versies aan hardware makkelijker accepteert, omdat ze daar een geoptimaliseerd product voor terug krijgt. Dit maakt het beleid van Apple nog niet goed voor iedereen, maar het merk heeft er een vaste schare betalende klanten mee. De keuze van Apple kan ook uit nood geboren zijn, omdat het merk niet de ontwikkelcapaciteit kan vrijmaken voor een update systeem als dat van Microsoft. Bij Google Chrome is het volgens mij nog niet goed te zeggen. Het gegeven dat Loggedinasroot aanhaalt herken ik als iets van software die zich nog in zijn kindertijd bevindt. Updaten wordt na een zekere [...] periode een probleem dus om het voorlopig af te vangen zetten we een plafond op die periode. Dat geeft ons tijd om met een beter alternatief te komen.

Nu is het helemaal geen schande dat software zich op een bepaald moment nog in zijn kindertijd bevindt. Misschien is Googles laptop-OS niet direct te vergelijken met haar telefoon-OS maar ik denk wel dat je kan zeggen dat de afwezigheid van interesse in een goed update regiem bij de telefoons Google nu wel in de staart bijt bij het klaarstomen van een geloofwaardige OS-kandidaat voor laptops. Want feitelijk bevindt dat Chrome OS zich natuurlijk niet meer in haar kindertijd, daarvoor heeft Google al teveel ervaringsjaren in haar telefoon OS op kunnen doen. Google heeft op dit vlak gewoon nog veel werk te doen, als we kijken naar de decennia die Microsoft nodig heeft gehad.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 22:10]

Tja,ik snap het deels wel. Windows 10 draaien op een laptop uit 2009 is ook niet ideaal, toen was het verschil tussen low en high end erg groot. Tegenwoordig worden die verschillen wel kleiner (qua snelheid etc..).
Als je diezelfde laptop voorziet van een SSD loopt hij prima.
Niet altijd helaas, hier een laptop gehad met een sshdd.
Ssd in gezet met clean instal en het is niet veel sneller geworden.
2 GB geheugen is dan ook niet voldoende ;)
Beetje rare opmerking, die laptop heeft gewoon 8 gb werkgeheugen.
Mijn IBM Thinkpad uit 2005 en met maar 1GB geheugen draait nog uitstekend, en er is prima mee te werken. Wel met Xubuntu erop, want Windows 10 zal waarschijnlijk problemen geven op het oude beestje.

Absurd trouwens dat er een soort "houdbaarheidsdatum" aan die Chromebooks is. Een apparaat hoort te werken totdat het ding het hardwarematig begeeft en niet meer gerepareerd kan worden, niet omdat de software "end-of-life" is. Van dat idee moeten we met z'n allen weer héél snel vanaf. Zeker in deze tijd....
...maar in tegenstelling tot Chrome OS blijft Windows wel gewoon beheerbaar en de tools die je hebt én kan je, als je wilt, gewoon zelf het OS nog upgraden.
Het is een best logische maatregel, Windows gaat ook niet eeuwig mee.
Los van het feit dat Google/Android sowieso nog heel veel kan leren van Microsoft wat betreft een fatsoenlijk update-beleid, is Windows natuurlijk compleet OS, daar waar een Chromebook in feite weinig meer is dan een veredelde browser in een laptop case. Een browser met een 'Best before' date - vrij schrijnend, in mijn optiek...
Mwa... Microsoft heeft interessante bugs geïntroduceerd met zijn fatsoenlijke updatebeleid.

Die browser draait tegenwoordig ook Android apps, dus zo beperkt is het ding niet.

Microsoft stopt ook de ondersteuning van IE waardoor behoorlijk wat vendor-lock-in-IE-only web toepassingen behoorlijk in de problemen zijn gekomen.

[Reactie gewijzigd door akooijman op 22 juli 2024 22:10]

Ik vraag me alleen af, hoe makkelijk is het dan om er een ander OS op te zetten en werkt dat dan naar behoren?

Ter vergelijking, ik heb een 10 jaar oude Thinkpad die met een paar kleine upgrades nog prima draait.

De vraag is, gaat dat straks ook op voor deze machines zonder al te veel moeite?
Geen idee qua Windows, Linux daartegen is wel makkelijk erop te installeren.
Het klinkt idd wel hard dat je Chromebook per die specifieke datum niet meer ondersteund wordt. Echter is het dan wel meteen duidelijk. Ik heb mijn Chromebook (de betreffende Asus uit deze test) gekocht als vervanging voor mijn Android tablet. Daarmee, en met telefoons, is het eigenlijk niet anders dan dat ze na een paar jaar niet meer ondersteund worden. Dus wat dat betreft niet nieuws, behalve dat je bij een Chromebook precies weet waar je aan toe bent en het bij telefoons vaak wat vaag blijft hoe lang de support is. Mijn Asus C434 wordt nog tot 2026 ondersteund (https://support.google.com/chrome/a/answer/6220366?hl=nl). Dat is voor die van mij dus bijna 7 jaar. Meeste mensen hebben na die tijd wel weer iets nieuws gekocht of gebruiken ze het niet meer. Ik vond het dus geen probleem (en tegen die tijd is er misschien ook wel iets met Linux te doen om hem langer te gebruiken).

Wel zuur voor mensen die voor spotgoedkoop een Chromebook-aanbieding hebben gekocht en er daarna achterkomen dat ie nog maar een jaartje ondersteund wordt (al had alles wat ik tegenkwam nog wel minimaal 3 jaar support).

[Reactie gewijzigd door Palomar op 22 juli 2024 22:10]

Vind de 6.5 jaar wel karig. Heb hier nog een laptop staan uit 2013 (hp elitebook 2560p zo uit mijn hoofd gezegd), draaiend op windows, paar jaar gebruikt, nunheeft mn moeder hem, draait nog perfect alles wat we nodig hebben. Voorlopig dus ook niet van plan hem te vervangen. Wij kunnen nog prima vooruit met technologie van jaren oud, daarom ben ik ook wel blij dat we niet voor een chromebook zijn gegaan.
Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt. Ik heb voor 350€ een utrabook die qua feeling niet onder doet aan een Windows laptop dubbel die prijs. Als ik kijk naar pay per use, dan is een CB gewoon veel goedkoper. Alleen als je oneindig lang met een Windows laptop wil doen en deze ook niet stuk gaat komt het qua per per use in de buurt van een CB. Maar ik merk dat 6 jaar oude laptops altijd wel een beperking hebben gehad, vroeger was dat snelheid maar nu zijn het zaken zoals defecte accu en geen 4K support.
De oude die wij hebben, heeft een verwisselbare accu. En mijn moeder heeft geen 4k-support nodig, die vindt het al prima als ze wat spellen erop kan spelen, genoeg foto's en documenten erop kan zetten en een filmpje kan kijken. Overigens heb ik deze eerst een paar jaar voor school moeten gebruiken, en daar moest ik wel echt software op kunnen draaien die alleen voor windows beschikbaar was

Wij kopen wel veel tweedehands vanwege het budget, zo hebben wij deze op de kop getikt voor 360 euro een paar jaar terug. Zo kom je ook wel op een lage pay per use uit :).

Toevoeging: maar een chromebook is wel verdomd handig als je wat nieuwers wilt, een klein budget hebt (of gewoon niet al te veel geld wilt uitgeven) en geen zware programma's hoeft te draaien. Ook is het een goede optie als je een jaar of 5/6 met een laptop doet. Bij kanger gebruiken is een windows dan weer wel handig.

Overigens is een goede chromebook beter dan een goedkope windowslaptop imo. Had er 8 jaar geleden eentje van 50p euro, dat dibg viel na 5 jaar letterlijk uit elkaar, 3 keer opgestuurd geweest, en de systeembeheerder op school heeft de harde schijf vast moeten zetten met tape 😂

[Reactie gewijzigd door m1999 op 22 juli 2024 22:10]

Verwisselbare accu maakt me niet veel uit, gelijmde telefoons krijg ik ook open. Je moet nog steeds een nieuwe accu kopen.
4K support is voor mijn 1440p scherm, want 2e GPU ondersteund die resolutie wel maar heeft geen fysieke output :(
Al mijn apparaten hebben full USB-C nu, dus ook handig werken in m'n docking station met één kabel.
Verder is min ~6 jaar oude en 1000 euro kostende laptop niet zo snel als mijn nieuwe Chromebook van 350€, dat is ook wat waard.
Ik had 2 jaar geleden ook goedkope Windows laptop gekocht, die trage Celeron meuk stond me niet aan. Om die reden ook een duurdere CB gekocht, maar dat was ws niet nodig. ChromeOS is gewoon super snel op trage hardware :P
Verder is min ~6 jaar oude en 1000 euro kostende laptop niet zo snel als mijn nieuwe Chromebook van 350€, dat is ook wat waard

Geef me een update over 6 jaar, kijken of je CB nog mee kan.

Maar goedkope windowslaptop kopen is de domste beslissing die je kunt maken. Voor hetzelfde geld een CB kopen, die wel kan draaien, is inderdaad een veel beter idee

Moet wel zeggen dat ik de CB aan de dure kant vind uit deze test, voor de berperkheid qua programma's die ze aankunnen
Grappig dat je dat zegt, want ik had hiervoor (heb hem nog steeds) ook zo'n soort 15" HP ultrabook met ssd en i7 processor uit 2014. Werkt alles ook nog prima op, maar de batterij werd wel minder (eigenlijk altijd als ik hem wilde gebruiken deed ik hem daarom maar aan de lader). Dat is zo'n moment dat je gaat kijken voor iets nieuws... Ik was daarbij vnl. ook op zoek naar iets compacters én tegelijkertijd een vervanger voor mijn tablet. Zodoende kwam ik op een Chromebook uit. Wellicht dat ik ook prima met een Windows-laptop uit de voeten had gekund, maar de eenvoud van Chrome OS sprak mij juist aan. Het enige wat ik hiermee doe is in de woonkamer internetten/mailen e.d. Voor andere zaken heb ik wel een desktop met Windows. Juist voor deze taken is de Chromebook ideaal. Superlange batterijduur, na openklappen is ie direct aan etc. De drempel om hem even erbij te pakken is erg laag. Bij een Windows-laptop heb je toch vaak dat ie moet opstarten en het net allemaal wat langer duurt.
Ik heb zelf dat geen dekstop en moet het doen met mijn laptopje. Ik heb zelf een hp zbook, dat ding is verrassend snel en binnen een paar seconden opgestart.

Wel is voor reizen een CB veel fijner, scheelt zo een paar kilo meesjouwen in je al volle schooltas. Ook heb ik dan weer dagen dat ik alleen wat documenten hoef te bewerken of iets online hoef te doen/op te zoeken. En in de trein neemt een 15.6 inch je hele tafeltje in beslag. CB's zijn vaak weer een stuk compacter, stiekem wel een beetje jaloers.

Ik denk dat voor veel mensen een CB een betere optie zou zijn dan een laptop, aangezien je voor relatief weinig geld wat kan scoren wat in jouw behoeftes past en goedkope windowslaptops vaak shit zijn. Ik ken ook zeker mensen voor wie dit de perfecte oplossing is, zijn ook genoeg mensen die voor weinig geld een goede laptop willen scoren waarbij ze voornamelijk wat youtube willen kijken en wat documenten en filmpjes af en toe willen opslaan. Hierbij volstaat een 128 GB al prima
Onlangs hebben ze de support van 135 Chromebooks met 3 jaar verlengd
https://www.pcmag.com/new...e-life-of-135-chromebooks

Ik heb trouwens ook de flip en ben er redelijk tevreden van. Android apps, draaien wel niet altijd even vlot. Als voorbeeldje gebruik ik dan Clash of Clans wat ik zelf wel speel. Het werkt meestal wel goed en ook ik heb een Crhomebook aangeschaft ter vervanging van mijn Pixel C tablet, waarvoor de support helaas echt wel ten einde is.

Die flip heeft een IPS paneel, maar de zijkanten van het scherm zijn niet zo heel geweldig. De backlight heeft daar wat moeite precies. Dat is eigenlijk zo een beetje het enige minpunt van de Chromebook vind ik. Het nadeel hier in België is dat haast geen enkele winkel Chromebooks verkoopt, laat staan in voorraad heeft. Je kan dus niet gaan kijken naar het scherm of het toetsenbord testen. Ik bestel laptops eerlijk gezegd wel in Nederland omdat ik hier geen qwerty toetsenbord kan krijgen.
Nou, van de prijzen van bovenstaande modellen word ik ook niet heel blij. Ik weet dat er goedkopere modellen zijn, maar voor ruim 500 euro heb je ook best een leuke instaplaptop met Windows...
De tijd dat Chromebooks echt goedkoop waren lijkt inderdaad wel achter ons te liggen. Het ligt er natuurlijk wel een beetje aan welke specificaties je wenst maar full-HD lijkt me vandaag de dag toch wel een must. Ik heb zelf een Asus Flip met touchscreen. Die was destijds ook niet heel goedkoop. Het is na 2 jaar echter nog steeds een heel fijn apparaatje hoewel ik moet zeggen dat hij eigenlijk voornamelijk voor het browsen wordt gebruikt.
Waarom is dit negatief :? Je weet nu exact tot hoe lang je minimaal gegarandeerd updates krijgt.
Daar zouden veel bedrijven een voorbeeld aan kunnen nemen.

Geen verrassingen achteraf. En daarna kun je er ook nextcloud op zetten. Al is vervangen na al die jaren een betere optie.
Maar ondertussen wel een smartphone kopen van dubbel de prijs die na 2 jaar geen updates krijgt.
Uit ervaring weet ik dat die datum nog wel eens in het voordeel verschuifd. Bij ons op het werk hebben we de Dell 3120s oa en die zijn nu opnieuw verschoven. Geen garanties natuurlijk, en geen bron behalve eigen notities...
Had wel in de review gemogen - bedankt!
Deze pagina is ook erg handig: https://www.chromium.org/...ion-for-chrome-os-devices

Het geeft wat meer inzicht in de eigenschappen van de verschillende modellen, net als de laatste versie die de betreffende laptop zal krijgen.
Die "end of support" wil overigens niet altijd alles zeggen:
https://9to5google.com/20...xtended-software-support/
Die van mij zou volgens Google een paar maanden geleden verlopen zijn, maar ik krijg nog steeds updates, dus volgens mij valt het wel een beetje mee.
Wat aanschafdatum betreft is dat ruim 5 jaar geleden, in tegenstelling tot die AUE datum van 6,5 jaar bij productintroductie.
Bedankt voor de tip in elk geval, zal hier op letten bij de volgende Chromebook.
Maakt het echt uit wat je kiest? Uiteindelijk koop je gewoon een hele dure webbrowser. Vgs mij kun je beter een laptop met een proper OS kopen (je mag zelf weten of je dan nog Chrome nodig hebt O+) of een tablet met toetsenbord, dan ben je er ook, en je kunt er meer mee.
Ik heb zo'n ding bij mijn ouders weg gezet omdat Win7 uit support gaat en ik Win 10 op hun laptop niet stabiel kreeg (defecte videokaart die niet gebruikt wordt maar Win 10 bleef klieren). Beste beslissing ooit, voor mensen die alleen maar wat surfen/mailen en foto's bekijken. De foto's van de Android telefoon zijn direct te zien, browser werkt met cloud zonder problemen en ik heb er geen omkijken naar. Het mooiste voordeel van een Chromebook, de digibeet krijgt em niet meer om zeep.
Steeds minder. 2 jaar geleden had een Chromebook voor mij nog meerwaarde.
Lekker vlot op energie zuinige hardware.
Enige wat ik nog kan bedenken is batterij duur. Non stop bezig zijn met een Chromebook en je kunt gerust 8 tot 10 uur browsen, e.d.

Wat je ermee kunt is inderdaad erg beperkt, daar loop ik zo af en toe ook tegenaan. Dat losse (beta) Linux gedeelte is ook gigantisch beperkt en dichtgetimmerd.

De prijzen van (met name) geheugen zijn nu zo laag, dat een Windows 10 laptop bijna net zo goed voldoet.
Enige nadeel is als je (zoals ik) een kleine scherm diagonaal wil. Dan zit je met enige uitzondering daar gelaten, veelal aan dure MS Surface (laptops) vast.
Als Windows net iets beter batterij management zou hebben is er helemaal geen reden meer om voor een Chromebook te kiezen.
De sterke punten van chromebooks zijn vooral dat ze goedkoop, licht en compact zijn en daarnaast een lange batterijduur hebben over het algemeen. Als je vaak op plekken bent waar wifi is en je geen zware programma's hoeft te draaien, is een chromebook de perfecte keuze. Anders kun je inderdaad beter voor windows kiezen, waar je meer mogelijkheden op hebt.

Overigens heb ik ook een laptop met 2-4 dagen accuduur (meestal 3), maar dat is weer een 15.6 inch scherm. Ben zelf ook fan van de kleinere laptops, had hiervoor eentje van 12 en mis die nog steeds
Voor de gemiddelde niet tweaker gebruiker is dit de ideale pc. Geen backup issues, alles staat in de cloud. Geen update issues, snel, goede accu duur. Ik heb amper een vraag meer gehad over technische dingen van de mensen die ik heb over gezet heb op een chromebook. Is het ding kapot? Andere kopen en je naam en ww invullen, that's it. Net een nieuwe pc voor een vriend van me zitten installeren, en dan ben weer minimaal een paar uurtjes verder. Als het even kan zet ik ze over op een chromebook of box. Vrijwel nooit mensen gehad die ontevreden zijn, veruit de meesten zijn super enthousiast. Vooral als ze ontdekken dat alles synchroniseert met hun android of iPhone telefoon.
Ik zou persoonlijk gewoon voor de goedkoopste gaan of extra geld uitgeven om een Chromebook te hebben die er leuk uit ziet. Voor de prestaties hoef je het niet te doen zoals in de reviews ook beschreven wordt. Ik wilde naast m'n goede Asus windows laptop ook gewoon een laptop erbij hebben, omdat die Asus thuis nog wel eens in gebruik is. In een aanbieding ooit voor 200 euro een 15 inch FHD chromebook (Acer CB3-532-C8E0) gekocht puur als webbrowser. In die zin vind ik het geen dure webbrowser :)

Nooit traag en werkt echt prima. In de praktijk merk ik dat ik eigenlijk alleen écht moet terugvallen op de Asus voor Lightroom (zou eventueel online kunnen, maar dat werkt wat minder en het scherm in deze prijsklasse is natuurlijk niet zo goed gekalibreerd) en wat netwerkzaken die via Windows soepeler gaan dan via een Chromebook.
Hoe vind ik nu tot wanneer mijn HP Chromebook - 14-ca040nd support heeft? Ik heb dit via de HP-site geprobeerd, maar ik kom niet voorbij de virtuale agent. 8)7
Geen zorgen, Chromebook 14-ca0xx Jun 2024.

Via google zelf :)

https://support.google.com/chrome/a/answer/6220366?hl=en
Dank! :)

[Reactie gewijzigd door pven op 22 juli 2024 22:10]

Dit hebben ze in Chrome OS 79 ook in Settings - About Chrome OS - Additional details gestoken.
Oh, dat wist ik nog niet. Thanks!
https://support.google.com/chrome/a/answer/6220366?hl=nl

Volgens deze lijst stopt de automatische update voor de hp 14 ca0** in juni 2024
Dank! :)

[Reactie gewijzigd door pven op 22 juli 2024 22:10]

Helaas in België totaal nog niet doorgebroken en dus amper keuze met azerty...
Ik ben verder wel blij met mijn chromebook.
Enige probleem: hij kan Google Stadia niet aan... Wat wel raar is... Andere zaken werken zonder problemen.
Vanaf eind januari zijn er Acer en Asus Chromebooks met azerty keyboards leverbaar. Oa C434, C523/423 en CB314/315. Vanaf februari ook Lenovo en HP
Ik snap dat jij er weinig aan kan doen, maar is het niet een idee als men in België op de internationale standaard overstapt?
Op persoonlijk niveau kan dat sowieso. Ben je van het gedoe af.
Persoonlijk is het ook niet ideaal... Alle pc's op het werk blijven azerty :-)
Ook voor de huisgenoten zorg je dan voor problemen...

Als het aan mij lag sprak en schreef iedereen Esperanto, helaas hebben veel mensen het moeilijk zich aan te passen :-)
Je kunt toch gewoon de toetsenbordtaal in Windows en/of ChromeOS aanpassen? Blind typen en gaan met die banaan.
Tijdje geleden bij een collega een paar toetsen veranderd en met hulp van een donorkeyboard zijn naam voluit geschreven. En ondanks dat ik echt geen problemen heb met blind typen en mijn collega evenmin. Kijk je onbewust toch naar dat toetsenbord en gooit het verwarring in je brein, we vonden het allebei toch best vervelend zo, die toetsen anders. Ook zie je het toetsenbord toch in je ooghoek. Zo blind is het blind typen niet :)
Dan mag je hetzelfde zeggen over qwertz in Duitsland, alle andere afgeleiden in veel andere landen. Er zijn tientallen toetsenborden in omloop, er is geen internationale standaard. Probeer eens een Franse tekst te schrijven zonder azerty, je gaat echt tegen de beperkingen van de accenten aanlopen. Of de Duitse ß, de Noorse ø etc.
Als Stadia niet goed werkt dan kun je daar het beste feedback over geven (nadat je je Stadia sessie hebt afgesloten). Ik had issues met schokkerig beeld op mijn AMD Chromebook.

Ik heb feedback gegeven met daarbij de platformnaam, model laptop, etc. Een ChromeOS release later werkte Stadia goed.
Ik vind het bij de Asus C434TA-E10013 enigszins vreemd overkomen dat "stevige behuizing" als pluspunt wordt opgegeven terwijl "kwetsbare behuizing" bij de minpunten staat.
Heldere motivatie voor deze keuze kan ik niet uit het artikel halen.

Voor de rest helpt het artikel mij wel om binnenkort een keuze te maken. :)
Hehe idd.. heb zelf ook betreffende Asus Chromebook. Erg tevreden mee, maar begrijp deze in tegenspraak zijnde argumenten wel. De Asus voelt heel stevig aan en is volledig van aluminium. Aan de andere kant ben ik altijd wel heel voorzichtig met het neerzetten ervan, omdat ik juist bang ben voor kleine krasjes/deukjes e.d. omdat het zulk hard materiaal is (plastic buigt wat dat betreft lekker mee).

Ook las ik in een Chromebook valtest dat deze Asus daar toch niet zo goed vanaf kwam. Ws. omdat de boel meteen indeukt ipv buigt.

Dus ja, het voelt stevig en premium, maar ik zou er toch voorzichtig mee zijn ;)
Ik heb ook de Asus en ben er ook voorzichtig mee, toch al wat beschadigingen gekregen (hij zit gewoon in zo een sleeve in de tas).

Voor de rest wel een prettig ding maar merk soms wel de terugval naar Windows op bepaalde vlakken helaas.
Beetje zonde dat er geen AMD modellen zijn besproken, wij hebben een HP Chromebook met een AMD A6 9220 processor en ondanks dat ik eerst zo m'n twijfels had (ik had te veel Windows laptops in het verleden met AMD APUs gezien die niet vooruit te branden zijn) is onze Chromebook niet minder rap erom.

Overigens Intel is ook lekker verwarrend bezig, Intel Pentium Silver heeft 4 cores maar een i3 slechts 2 :? |:(
Ik vind het ook jammer geen AMD modellen terug te zien in dit review. Vergeet niet dat Chromebooks HT standaard hebben uitstaan wegens alle lekken die maar steeds boven blijven drijven bij Intel CPU's. Het uitschakelen van HT heeft een flinke invloed op de prestaties, daar zijn genoeg benchmarks en testen over te vinden.

De nieuwe APU's zouden ook stukken beter moeten presteren op GPU gebied, al blijft het behelpen en ben je met gaming altijd beter af met een externe GPU.
Maakt ook nog uit wat voor opslag je windows laptops hadden. Veel "oudere windows" laptops hebben trage 5400rpm harde schijven. Als je dan ineens over gaat op eMMC flash geheugen van een chromebook is dat wel ineens een wereld van verschil.

Vorige week een 5 jaar oude HP pavillion G6 van mijn vriendin (4GB geheugen, core i5) nieuw leven ingeblazen met een samsung 860 SSD. Dat ding was echt niet vooruit te krijgen en is nu weer fantastisch snel. Was ik klaar voor 7 tientjes.
Soms doet een SSD wonderen, mijn inmiddels 9 jaar oude laptop gebruik ik nog weleens op de bank omdat deze een SSD heeft en dus gewoon prima werkt (en de ssd zelf heeft ook geen issues vertoond na 6 jaar)

Maar ik probeerde ook een nieuwere AMD laptop van mijn zus bruikbaarder te maken door middel van hetzelfde methode, helaas was dat ding nog steeds niet vooruit te branden ook al zat er een SSD in.

ik heb persoonlijk ook geen goede ervaringen met AMD notebooks na 2008, terwijl met desktops ik deze issue nooit had.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 22:10]

De Asus Flip is goedkoper te krijgen, zie hier:
https://www.bol.com/nl/p/...14-inch/9200000105773205/.

Tijdens Black Friday voor 400 euro kunnen kopen.
Heeft 4GB ipv 8GB, toch wel een verschil
Geen idee welke opstelling jullie gebruiken, maar ik tik dit bericht nu op mijn Asus C434 verbonden met een 4K scherm op 60hz.
Ik gebruik daarbij deze hub: https://www.amazon.de/dp/...3044161_185740101_TE_item
HP, het is weer schandalig dat je een laptop verkoopt met zo'n lage resolutie. Alsof je vandaag de dag een auto koopt zonder stuurbekrachtiging. Kwa design en formaat vind ik dat het aantrekkelijkste product.
Anoniem: 498327 23 december 2019 16:27
2 vragen: Zijn deze laptops te voorzien van windows/linux en prijstechnisch interessant t.o.v. niet chromebooks, en vraag 2, zijn ze er zonder Google logo? Intel Inside kun je er traditioneel afpulken, maar hoe is dat hier?
Windows weet ik niet maar voor Linux ondersteuning kun je op mrchromebox.tech kijken. Vuistregel is dat je een Intel Chromebook wil hebben vanwege obscure technische details rondom bootloaders

Wat overigens wel snazzy is dat je met behulp van Crouton en de Chromebook in Developer mode een volledige Linux omgeving kan opstarten vanuit ChromeOS zelf. Gisteren voor het eerst geprobeerd en binnen een uur had ik een volledige XFCE omgeving.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.