Hoe staat het ervoor met de Chromebooks eind 2019? Onze steekproef van vijf modellen laat zien dat het er wat accuduur betreft in ieder geval steeds beter op wordt. In vergelijking met Chromebooks uit 2013 is de accuduur bijvoorbeeld ruwweg verdubbeld. Natuurlijk, accu's zijn groter geworden, maar daaraan alleen is die verbetering niet toe te schrijven, want we zien bijvoorbeeld dat de Acer CB514 een aanzienlijk langere accuduur haalt dan zijn voorganger, de CP5, met dezelfde accucapaciteit. Vermoedelijk is de nieuwe hardware zuiniger, maar is Chrome zelf ook geoptimaliseerd om zuinig met energie om te springen.
Wat de beeldkwaliteit betreft zijn we ook van ver gekomen. Tegenwoordig heb je al voor iets meer dan 200 euro een Chromebook met ips-paneel en voor ongeveer 250 euro heeft dat paneel zelfs een full-hd-resolutie en dat is een verademing in vergelijking met de eerste Chromebooks met tn-panelen en een resolutie van 1366x768 pixels. Dat is waar de 12"-HP uit deze review door de mand valt, want ondanks de prettige 3:2-beeldverhouding is de resolutie wel erg laag en gezien de prijs van meer dan 400 euro prijst die laptop zich uit de markt.
Wat snelheid betreft valt er veel te kiezen en kun je Chromebooks zelfs met een Core i7-processor krijgen, maar dan moet je er wel meer dan duizend euro voor neerleggen. Hoewel de vijf aanzienlijk goedkopere exemplaren die we hebben getest, verschillende processors hebben, zul je in het dagelijks gebruik niet snel verschil merken tussen een quadcore-Pentium-processor en een dualcore-m3-cpu. Zelfs de Acer met zijn verouderde cpu uit 2016 kan prima meekomen. Het is wel jammer dat de Acer ondanks de verouderde processor de duurste is. Het hangt overigens helemaal van je gebruik af, maar het werkgeheugen zou weleens eerder een beperkende factor kunnen zijn dan de processor. Chrome lust graag werkgeheugen en de Lenovo en 12"-HP moeten het doen met 4GB, terwijl de andere drie laptops 8GB meekrijgen.
In het dagelijks gebruik valt op dat de Chromebooks, zelfs de goedkoopste, toetsenbordverlichting hebben en van usb-c-aansluitingen zijn voorzien. Daarmee kunnen zelfs 4k-schermen op 60Hz worden aangestuurd. Een micro-sd-kaartlezer is ook op alle apparaten aanwezig en dat is handig om de opslag mee uit te breiden, hoewel we toch het liefst een volledige sd-kaartlezer hadden gezien.
Chromebooks zijn door de jaren heen een stuk volwassener geworden en voor wie genoeg heeft aan een simpel en licht besturingssysteem, is er behoorlijk wat te kiezen in processor, formaat en beeldkwaliteit. Alle laptops in deze review hebben een touchscreen, zodat je ook Android-apps kunt draaien. De beste ontwikkeling zit wat ons betreft in de accuduur, want met de goedkoopste Chromebook die we hebben getest, kun je het langst browsen.