Gestroomlijnde herkenbaarheid
Football Manager 2020
Football Manager is een game die jaarlijks met zijn eigen voorgangers concurreert, zowel als het gaat om de titel 'Beste voetbalmanagergame', als om de vraag of het spel een verkoopsucces wordt. Football Manager 2020 voegt een aantal leuke features toe die de game zeker op de langere termijn beter maken en interessanter kunnen houden. Daarnaast maken diverse kleinere vernieuwingen het spel nog wat soepeler en gestroomlijnder, en maken features als het Development Center informatie makkelijker en overzichtelijker beschikbaar. En toch is het ook zo dat al die features onderaan de streep niet zo heel veel veranderen. FM19 was al goed, en ja, FM20 is beter. Maar veel van de oude features, zoals de complete en goede database en de realistische simulatie van de voetbalwereld, blijven de voornaamste redenen om Football Manager te spelen. Of het tijd is voor een upgrade moet elke virtuele voetbalmanager dus voor zichzelf bepalen. Duidelijk mag zijn dat je je aan Football Manager 2020 niet echt een buil kunt vallen.
Eindoordeel
Het was zo'n typische Football Manager-wedstrijd die je weleens speelt. We hadden onder meer PSV en Feyenoord al aan de zegekar gebonden, maar juist op het moment dat een van onze collega's even meekeek bij onze verrichtingen in Football Manager 2020 struikelde onze voetbalmachine over een Europese laagvlieger. Niet erg, want er kwam nog een return in deze play-off voor de Champions League. Maar toch. De meer dan twintig kansen ten spijt slaagden we er niet in de bescheiden opponent af te troeven. Het machtige Ajax kwam in eigen huis niet verder dan 0-0 tegen NK Maribor. Zelden voelde de heroïek van Turijn en Madrid verder weg dan op deze zomerse avond in augustus.
Het bleek allemaal niet uit te maken. Een week later wonnen we met speels gemak van onze Sloveense tegenstander en plaatsten we ons voor de Champions League. Dat ene potje, en diverse andere die we speelden in een andere 'save' met Roda JC, herinnerde ons echter aan de harde werkelijkheid dat dingen in Football Manager niet altijd verlopen zoals wilt en hoopt. Ze verlopen zelfs niet altijd eerlijk. Elke ervaren FM-speler heeft weleens vermoed dat de computer opzettelijk frustrerende uitslagen er doorheen drukt. Sta je 1-0 voor terwijl je 25 kansen hebt gehad en de tegenstander nog geen enkele? Dan gaat het eerste schot op doel van de tegenpartij er in de 92ste minuut in, let maar op. Het is een Football Manager-wetmatigheid ... of niet?
Hoe dan ook, Football Manager frustreert af en toe, zoveel is wel duidelijk. Er zijn ongeveer 25 jaar verstreken sinds we in Championship Manager 2 onze eerste game uit de langlopende serie vonden. In de jaren erna hebben we de wedstrijd-engine en de computer die de boel aanstuurde met enige regelmaat vervloekt. Football Manager 2020 is geen uitzondering. En toch kunnen we niet ontkennen dat het allemaal zaken zijn die kunnen gebeuren. Beter zijn in een wedstrijd, maar rood krijgen en meteen ook een tot dan onterechte 0-1 om je oren krijgen? Het gebeurde afgelopen seizoen nog, toen PSV in de Arena de voorsprong nam nadat Mazraoui met rood naar de kant werd gestuurd. En zo bizar als het scoreverloop bij Chelsea - Ajax hebben we het zelfs in Football Manager nog niet meegemaakt.
De uitdaging van het onder je hoede nemen van een voetbalclub en/of nationaal team blijft ook in 2019/2020 onveranderd leuk en aantrekkelijk, want wij - voetballiefhebbers in het algemeen - vinden het leuk om te laten zien dat we er wel degelijk meer verstand van hebben dan menig coach in het betaald voetbal. In de loop der jaren is ontwikkelstudio Sports Interactive erin geslaagd een steeds dieper gaande en complexere simulatie te bieden, terwijl er ook meer aandacht kwam voor de mogelijkheden om zaken in te stellen. Niet iedereen wil immers uren kwijt zijn aan het uitdokteren van een perfect trainingsregime, of zelf beslissen over alle jeugdspelers die wel of niet een contract mogen tekenen bij de club. Het maakte Football Manager 2019 al tot een dijk van een game, die door die hoge mate van schaalbaarheid in de tijd tijd je eraan wil besteden geschikt was voor een brede groep spelers.
Features gericht op sneller spel
In Football Manager 2020 wordt die lijn doorgetrokken. De game bevat enkele belangrijke nieuwe features waar we later zeker nog op komen, maar hoe gestroomlijnd de ervaring desgewenst kan zijn springt er voor ons echt uit. Er is vrijwel geen simpeler, maar doeltreffender vernieuwing dan de functie waarbij je assistent een voorstel doet voor het invullen van de poppetjes voor de komende wedstrijd. De wijzigingen zijn direct zichtbaar, steeds met een korte motivatie. Aan jou om zijn suggestie met een druk op de knop over te nemen, of juist niet. Je kunt er ook voor kiezen om het advies over te nemen maar vervolgens handmatig een van de wijzigingen weer terug te draaien. Dat is nog steeds sneller dan alles handmatig doen. Je wint er per wedstrijd misschien nog niet eens een minuut mee, maar het zorgt er desondanks voor dat de game veel sneller aanvoelt. De game kent meer van dat soort features die een in potentie zeer tijdrovende game iets beter behapbaar maken. Dat moedigen we zeker aan.
/i/2003214360.jpeg?f=imagearticlefull)
Mooier spel, meer praten
Het idee van de game is dus duidelijk. Je selecteert een aantal landen en competities die je actief wilt hebben in de game, kiest een club en/of land om te leiden, en kunt aan de slag. Het aantal landen dat je actief hebt, beïnvloedt hoeveel spelers er in de game zitten, maar ook hoe zwaar het spel is voor je processor. De game geeft je een indicatie op basis van de kracht van je cpu, maar je kunt er natuurlijk voor kiezen om meer landen toe te voegen ten koste van de snelheid van de game. In grote lijnen verandert hier niets ten opzichte van vorige Football Manager-games, die in dit opzicht vergelijkbaar zijn als het gaat om de belasting van je processor.
Grafische features
Andere veranderingen die zijn doorgevoerd vinden we in de wedstrijden. Football Manager 2020 voegt diverse nieuwe grafische features toe. Verwacht niet dat de game dezelfde grafische details in de spelers laat zien als bijvoorbeeld FIFA en PES, maar er is zeker een stap voorwaarts gezet. Denk daarbij aan nieuwe modellen voor de spelers en nieuwe lichteffecten in de stadions. In het algemeen leidt het vooral tot een levendiger beeld in die stadions, wat de wedstrijden natuurlijk leuker maakt, al gaat het in Football Manager meer om een goede simulatie van het voetbalspel dan om hoe het er allemaal uit ziet.
/i/2003214376.jpeg?f=imagearticlefull)
Hierin heeft Football Manager 2020 de afgelopen weken noodgedwongen stappen moeten zetten. Toen het spel de bètaperiode afsloot en officieel op de markt kwam, schortte er nog genoeg aan de wedstrijdsimulaties. Terwijl wij op de Tweakers-redactie nog druk bezig waren met andere games, klaagden spelers van het eerste uur bijvoorbeeld over het feit dat het ruime merendeel van de toegekende penalty's werd gemist. Ook schoten teams onrealistisch vaak op de lat en/of paal. Dat laatste is, zo weten we inmiddels, nog steeds wel een beetje zo, maar het penaltyprobleem is in elk geval opgelost. Het geeft aan dat Sports Interactive hard werkt om de laatste oneffenheden onder de motorkap op te lossen. Helemaal ideaal is het natuurlijk niet.
Ook leuk als werkloze manager?
Ook buiten de wedstrijden om kampte de game de eerste weken met wat fouten en bugs, maar inmiddels zijn de meeste daarvan verholpen en is Football Manager 2020 bijna waar het moet zijn. Dat betekent dat we te maken hebben met een game met meer competities en meer personen dan ooit het geval is geweest, en die voorzien is van een wagonlading nieuwe features. Het lastige daarvan is dat je veel van die features zomaar nooit tegen zou kunnen komen. Neem bijvoorbeeld de features die gericht zijn op de spelervaring voor werkloze managers. FM20 update je beter en uitgebreider over baantjes die beschikbaar zijn en die aansluiten bij jouw profiel als manager. Je kunt vervolgens de media bespelen in een poging de club in kwestie enthousiast te maken voor het idee dat jij er het roer komt overnemen. Tja, hoeveel gamers die Football Manager spelen raken ooit werkloos en spelen dan nog door? Weinig misschien, maar het kan wel, en het is dit jaar dus nog wat beter ingericht dan hiervoor.
Wie goed oplet en veel zelf doet, zal meer van dergelijke veranderingen opmerken. Ze passen de details in Football Manager aan, niet de algehele spelervaring. Zo heb je als manager meer manieren om met diverse personen in het spel te praten Je kunt over allerlei zaken met spelers overleggen, maar ook met je andere stafleden of met je bestuur. Zo kun je je selectie aan het einde van een seizoen laten weten dat je van plan bent om een aantal spelers te verkopen om zo meer financiële mogelijkheden te krijgen. Dat deed je altijd al, maar nu kun je dat met ze delen, zodat er ook minder geschokt wordt gereageerd als je in de zomer ineens een van de topspelers verkoopt.
/i/2003214334.jpeg?f=imagearticlefull)
Deze manier van verwachtingen scheppen en je naar die verwachtingen gedragen, vindt zijn hoogtepunt in de nieuwe feature 'Clubvisie'. Dit is een setje details dat hoort bij de manier waarop een club actief wil zijn in het betaalde voetbal. Het kan betrekking hebben op allerlei zaken. Bij Nederlandse clubs zul je vaak teruglezen dat er aanvallend voetbal moet worden nagestreefd en dat er geen spelers ouder dan 30 jaar moeten worden aangetrokken. Kies je voor een club als Napoli, dan is een concrete eis van het bestuur dat je pogingen onderneemt de beste spelers van je concurrenten weg te kopen. Dat lijkt ons een dure hobby, maar als het bestuur vindt dat het bij de club hoort, heb je ermee te dealen.
Langere termijn
Het leuke van die visie is dat je over sommige elementen kunt onderhandelen, en dat ze meegroeien met jouw prestaties. Na enkele goede jaren in Europa zal het bestuur van Ajax bijvoorbeeld eerder geneigd zijn wat hogere eisen aan je te stellen als het gaat om de Champions League. Bij de nieuwe status past dan wellicht een wat ander transferbeleid, waarbij het aantrekken van een internationale ster misschien wel een doel op zich kan worden. Deze veranderingen geven managers op een iets langere termijn nog nieuwe uitdagingen, en dat is iets dat Football Manager goed kon gebruiken.
Letten op de toekomst
Met Clubvisie en de visuele verbeteringen aan de wedstrijd-engine zijn twee belangrijke vernieuwingen genoemd, maar er is natuurlijk meer. Zo valt op dat de toekomst in bredere zin een belangrijkere rol speelt in de game. Dat merk je al in de Clubvisie, waar vaak doelstellingen over meerdere jaren worden aangegeven, maar het is ook van toepassing op spelers. Ga je een contractbespreking aan, dan begint dat met beloftes die betrekking hebben op het perspectief van die speler. Dat bevat de rol van die speler die je nu voor ogen hebt, maar kan betrekking hebben op nog veel meer.
Carrièrepad plannen
Jonge talenten zullen bijvoorbeeld beloftes van je willen over hun carrièrepad. Voor nu schikken ze zich in een rol als jong talent, voornamelijk spelend in je o19-team of het tweede elftal, maar daarna willen ze toch echt een stap maken naar de eerste selectie. Zie je dat zitten? Of denk je dat de betreffende speler misschien een langere aanloop nodig heeft? In een andere situatie kun je misschien wel een speler, die bij zijn huidige club geldt als talent, weglokken met de belofte hem in het eerste elftal op te nemen. Zeker voor financieel minder slagvaardige clubs kunnen dergelijke perspectieven goud waard zijn, maar het schept uiteraard verwachtingen, en jij wordt geacht je aan die beloftes te houden.
/i/2003214330.jpeg?f=imagearticlefull)
Nog interessanter wordt het trouwens als je een al te ver omhooggevallen speler probeert binnen te hengelen met een wat kleinere club. Het kan namelijk zomaar zijn dat hij op zich best voor je wil komen spelen, maar dan wel met een eisenpakketje dat zijn weerga niet kent. Hij wil dan van je horen dat je binnen twee jaar kampioen denkt te kunnen worden, of hij eist dat je belooft een van je linies te voorzien van een kwaliteitsimpuls. Zo iemand binnenhalen kan de moeite waard zijn, maar of je je club wel naar zijn getalenteerde pijpen moet laten dansen, is op zijn minst een stevige overweging waard.
Development Center
De blik op de toekomst is in de meest letterlijke zin zichtbaar in een heel nieuwe afdeling van het spel. In het Development Center kun je namelijk in een oogopslag zien welke spelers er goed voor staan in je tweede elftal en in je o19-team. Ook kun je hier de ontwikkeling bijhouden van spelers die je hebt uitgeleend aan andere clubs. Belangrijk is ook dat je trainers het hier duidelijk maken wanneer een jonge speler niet meer leert op de lagere niveaus en toe is aan een betere uitdaging, in de vorm van een uitleenbeurt of promotie naar het eerste elftal. Op die manier kan het Development Center een uitstekende toevoeging zijn, zeker voor clubs die minder financiële kracht hebben en dus zijn aangewezen op het ontwikkelen van talenten.
Je staf is uiteraard betrokken bij de feedback die je aantreft in dat Ontwikkelingscentrum, maar helpt je op veel meer plekken. Je staf is in Football Manager 2020 ook weer beter en hulpvaardiger in het identificeren van zwakke plekken in je ploeg. Men zal je bijvoorbeeld wijzen op welke fases van het spel moeizaam gaan en wat je mogelijk in de tactiek zou kunnen aanpassen om dat te corrigeren. Die adviezen zijn niet altijd een schot in de roos, maar het helpt managers allicht hun tactieken bij te schaven, zeker als die managers nog niet al te ervaren zijn.
De grote en minder grote features ten spijt zijn het verder toch vooral bekende onderdelen die Football Manager 2020 de moeite waard maken. Het speuren naar en scouten van potentiële aankopen, het onderhandelen over de verkoopprijs van je beste spelers: het is bekend materiaal. Het pleit voor de game dat we hier weinig rariteiten hebben kunnen ontdekken. Onderhandelingen lopen soms uit de hand en leiden dan tot situaties waarbij je denkt 'in het echt zou deze speler helemaal niet zó duur zijn', maar dat gebeurt. Het omgekeerde gebeurt namelijk ook weleens, wat leuke buitenkansjes kan opleveren.
Conclusie
Al met al blijft de overtuigende manier waarop Football Manager de voetbalwereld voor je simuleert en je daar lekker mee laat spelen, de reden om deze game te spelen. En inderdaad: dat maakt Football Manager 2020 niet heel anders dan Football Manager 2019 of de versies daarvoor. De game voegt wat gave nieuwe features toe, maakt de wedstrijden wat mooier, en verbetert de interface op diverse plaatsen, wat een overzichtelijkere game oplevert. Tel daar de features bij op die een en ander nog wat gestroomlijnder maken, en je hebt een game te pakken die weer net wat lekkerder is dan de versie van vorig jaar. Zie het zeker als een evolutie en niet als een revolutie, want dat laatste was na FM19 ook absoluut niet nodig. We lezen weleens dat veel Football Manager-spelers regelmatig een jaartje overslaan en eens per twee jaar een nieuwe versie aanschaffen. In dat geval pluk je met FM20 nu ook de vruchten van veel goede innovaties van vorig jaar, zoals het trainingssysteem dat toen helemaal op de schop ging. Kortom: Football Manager 2020 gebruikt een toch al goede basis en maakt daar op diverse manieren een toch weer wat betere game van.
Eindoordeel