Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

FIFA 20 Review

Wisselvallig spektakelstuk

FUT-moe

FIFA 20

FIFA 20 is een vermakelijke, soepel spelende game. De kans dat gamers die FIFA 19 leuk vonden, ook de nieuwe editie prima vinden, is absoluut aanwezig. Toch is deze game een stap in de verkeerde richting. De veranderde systemen in de gameplay, en daarbij met name de aanpassingen in het verdedigen en de nieuwe manier waarop vrije trappen en penalty's worden genomen, maken het spel er niet beter op. Ze zorgen eerder voor onrealistisch hoge uitslagen en een onrealistisch aantal gemiste strafschoppen. Dat gezegd hebbende: FIFA 20 blijft de meest complete voetbalgame. Hoewel wij er zelf even geen trek in hadden dit jaar, blijft FIFA's Ultimate Team een goed in elkaar zittende spelmodus waar genoeg gamers zich vol overgave op zullen storten, ook al is het onderaan de streep een pay-to-winmodus. De Volta-spelmodus is een leuke toevoeging, maar mist op het vlak van gameplay de diepgang die nodig is om er echt een blijvertje van te maken. Het commentaar in de game is echter wel goed op orde. Sierd en Jeroen zijn een welkome verfrissing ten opzichte van Evert en Youri, al moet de komende jaren wel worden gewerkt aan het koppelen van de juiste zinnen aan de juiste spelsituaties. Dat is in zekere zin illustratief voor heel FIFA 20; veel nieuwe probeersels die (nog) niet van de grond komen, maar dat wellicht de komende jaren - of na de nodige updates - alsnog kunnen doen.

Getest

FIFA 20, PS4

Prijs bij publicatie: € 59,99

Vanaf € 53,99

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

Achtduizend euro aan Ultimate Team-pakjes, het is wat. Dat e-sporters en andere rijkelui waanzinnige bedragen in de populairste spelmodus van FIFA steken, is geen nieuws. Dat een jonge kerel werkt en spaart om datzelfde te kunnen doen, was dat wel. Het verhaal is een illustratie bij wat we al wisten: Ultimate Team is een zeer succesvol pay-to-winconcept. Vaardigheid in de gameplay geeft uiteindelijk wel de doorslag, maar het vergaren van de best denkbare opstelling met de allerbeste spelers van nu en vroeger helpt daar behoorlijk bij.

Ultimate Team is al jaren de populairste modus in FIFA, en dat verandert niet in FIFA 20. Elke keer dat je start, vertelt het spel wat voor bonussen je kunt verdienen in FUT en op social media gaat het merendeel van de berichten van de FIFA-accounts over updates in Ultimate Team. Dat doet EA goed. Gamers van over de hele wereld kijken uit naar welke spelers in het Team van de Week belanden en welke 'in-form'-versies van spelers ze kunnen bemachtigen. De ondersteuning die EA Sports aan Ultimate Team biedt, is vrijwel uniek en een voorbeeld voor veel andere gamemakers. Logisch, want Ultimate Team is EA's beste melkkoe. De spelmodus zit goed in elkaar en is ook zonder er geld aan uit te geven leuk om te mee te klooien. Toch blijft het een pay-to-winsysteem.

Dat concept wordt gedragen door influencers en e-sporters. Toen e-sports binnen FIFA in opkomst was, heeft EA Sports bepaald dat de e-sportwedstrijden met teams uit Ultimate Team moesten worden gespeeld. De beste spelers ter wereld krijgen van hun teams dus flink wat geld ter beschikking om zo snel mogelijk een sterk team op de been te hebben. Gewone gamers moeten maar proberen hen zo goed mogelijk te volgen, waarbij het gros van de gamers er waarschijnlijk niet zoveel aan uitgeeft - uitzonderingen als Beau daargelaten.

Daar komt nog eens bij dat je FUT-verzamelingen niet overdraagbaar zijn en juist daarin ging het voor ons dit jaar 'mis'. Vorig jaar hadden we na enkele maanden namelijk best een aardig team bij elkaar. Dat team was voor een belangrijk deel gebaseerd op Paris Saint-Germain, met enkele goed bijpassende extra's die op basis van nationaliteiten goed bij de PSG-spelers pasten. We spaarden voor spelers als Neymar en Mbappé, mazzelden met goede spelers uit pakjes die we voor veel in-game muntjes konden verkopen en kregen zo langzaam een heel aardig team.

Hartstikke leuk, maar de echte toppers kwamen nooit binnen bereik, laat staan een team met wereldsterren, zoals de beste spelers dat wel hebben. Jammer, maar een realiteit die voor de meeste wat meer casual ingestelde FIFA-spelers zal gelden. Een voor nu nog wat vervelendere conclusie is dat niets van al dat werk is terug te vinden in FIFA 20. Je begint gewoon weer op nul. Al die tijd en eventuele investeringen leveren je bij de overstap naar een nieuwe FIFA helemaal niets op. Enerzijds wel zo eerlijk, maar anderzijds gaat het bij ons ten koste van de zin om nogmaals in FUT te stappen. We gaven het in FIFA 20 omwille van de review uiteraard een kans, begonnen met wat weinigzeggende spelers, maar verloren binnen enkele uren de lust om verder te spelen.

Dat betekent overigens niet dat Ultimate Team in FIFA 20 niet leuk is. Let wel, dit is een persoonlijk punt. De zin om weer tientallen uren te grinden voor een beter team ontbreekt bij ons. Stort je je echter wel in een nieuw FUT-avontuur, dan wachten je niet alleen nieuwe Icons, maar ook de optie om vriendschappelijke wedstrijden met je FUT-team te spelen, met daarbij eventueel ook de House Rules die we kennen uit FIFA 19. Daarnaast is de interface op verschillende manieren aangepast, wat sommige schermen overzichtelijker en sommige handelingen gestroomlijnder maakt. Zo zit Ultimate Team in FIFA 20 weer net wat beter in elkaar dan in de voorgaande jaren. Of dat genoeg is, moet elke gamer voor zichzelf bepalen.

Volta: volwaardige modus of leuk extraatje?

Gelukkig voor ons heeft FIFA 20 meer te bieden dan alleen Ultimate Team. Natuurlijk kun je nog gewoon losse wedstrijden en toernooien spelen en is het aloude Seasons - voor mensen die wel online willen spelen, maar dan met gewone teams - aanwezig. Datzelfde geldt voor de carrièremodus. Hier hebben we al jaren kritiek op, want er verandert meestal weinig. Dit jaar zien we zeker een poging tot doorontwikkeling. Zo heeft EA Sports geprobeerd de manager zelf een wat grotere rol te laten spelen. Je kunt de moraal van spelers en je team beïnvloeden door vragen van de pers te beantwoorden en in gesprek te gaan met de spelers. Hier geldt dat een tevreden team in staat moet zijn tot betere prestaties. In theorie klinkt dit leuk, maar er zijn twee problemen. Ten eerste is het gemakkelijk om altijd de juiste antwoorden te geven, en ten tweede merken wij weinig verschil tussen tevreden en minder tevreden spelers. Deze feature wordt daardoor gereduceerd tot een vermakelijke gimmick, maar meer stelt hij niet voor.

Andere pijnpunten, zoals het snel vermoeid raken van spelers en de omslachtige manier van het zoeken en scouten van spelers, zijn onveranderd gebleven. Daar komt bij dat de navigatie in de menu's dit jaar wat trager aanvoelt. Meermaals selecteerden we de verkeerde spelers omdat het selectievakje met enige vertraging meebeweegt. Raar, zeker omdat dit in voorgaande FIFA's nooit een probleem was.

Toch is er op het gebied van spelmodi en features ook rooskleuriger inhoud te melden. FIFA 20 biedt namelijk een geheel nieuwe spelmodus, in de vorm van Volta. Deze spelmodus komt losjes in de plaats van The Journey. De verhaalmodus rond Alex Hunter was na drie edities afgerond, en EA Sports kiest er vooralsnog niet voor om een nieuw verhaal te starten. Overigens biedt Volta tot op zekere hoogte ook wel een verhaaltje. Je bent namelijk een straatvoetballer en doet een poging om met een team dat je zelf verzamelt het WK voor straatvoetbalteams te winnen. Dat gaat gepaard met tussenfilmpjes en onderonsjes met diverse personages en voetballers. Leuk, maar een serieus verhaal kunnen we het niet noemen.

Gevarieerd aanbod

Dat betekent echter niet dat Volta niet leuk is. Het straatvoetbal wordt spelers in verschillende varianten aangeboden. Daarbij is het 3v3 met kleine goaltjes en zonder keeper natuurlijk heel anders dan het 5v5 met keepers en lijnen in plaats van boarding. Juist die variatie werkt goed en zorgt dat Volta leuk blijft. De aankleding is daarbij sfeervol. Wel werden we het overenthousiaste geroep van de DJ c.q. presentator bij de straatwedstrijdjes een beetje zat. Maar dat is geen groot probleem.

De gameplay in Volta is gebaseerd op de normale 11v11-modus. Verwacht dus geen FIFA Street-praktijken. In die oude games stond het uitvoeren van sick trucjes hoger in het vaandel dan goed positiespel en doelpunten maken, maar dat is hier anders. Het gaat om winnen, zo wordt ook in de openingsfilmpjes duidelijk uitgelegd. De personages wijzen erop dat een van de spelers een 'panna' viert alsof het een goal is. De boodschap naar de gamer is duidelijk: doelpunten zijn het belangrijkst, stijl komt pas daarna. Dat betekent dat gedegen verdedigen en een goed positiespel aan de basis liggen van succes. Zeker bij kleine goaltjes is het lastig om van afstand te scoren, het is dus cruciaal om spelers zo vrij mogelijk voor de goal te krijgen. Hoe je dat doet, zal per stijl verschillend zijn. In Futsal, 5v5 met keepers dus, heb je wat grotere goals en is een ziedend schot van iets verder weg een gedegen wapen. In andere vormen heb je geen lijnen, maar een boarding. Die kun je in je voordeel gebruiken door de bal te passen via de muur.

Geluksfactor

Tijdens de wedstrijden in Volta valt op dat geluk soms een aardig grote factor is. Het is lastig te bepalen waarom het ene schot keurig op doel is en het andere schot naast gaat. Daarnaast gebeurt het regelmatig dat als een speler van de tegenstander in de lijn van het schot staat, hij de bal wel of niet blokt. Wel of niet? Dat is per keer toeval. Timing speelt daarin wellicht een rol, maar per schot komt er een geluksfactor bij kijken. Dat maakt dat Volta af en toe wat frustrerend aanvoelt. Het zorgt er ook voor dat de spelmodus niet het niveau van een leuke extra ontstijgt. Potjes tegen andere (menselijke) spelers zijn vermakelijk, maar hebben niet hetzelfde 'gewicht' dat hoort bij een normaal potje FIFA.

Dat is jammer, want met een verhalende wereldtournee en diverse toernooitjes waarbij je spelers van andere teams kunt winnen voor je eigen team, biedt Volta behoorlijk wat content. Het is dan ook vooral een gemiste kans. De sfeer is prima, de variatie in de verschillende soorten voetbal is echt heel leuk, maar de gameplay maakt onvoldoende indruk om van Volta een blijvertje te maken. Wellicht verandert dat als EA Sports de modus ook in toekomstige FIFA-games houdt, maar voor nu is het niet meer dan een leuk uitstapje, als afwisseling op het normale 11v11-spelletje.

Doelpuntenfestijn

De gameplay van dat 11v11-spelletje blijft uiteraard de basis voor deze en elke andere FIFA. Daarin vallen verschillende zaken op. In de eerste plaats is duidelijk dat EA Sports de missie om een anders aanvoelende gameplay te maken, zeer serieus heeft genomen. Diverse systemen zijn op de schop gegaan. Dat levert soms heel fijne uitkomsten op, maar soms ook wat minder geslaagde onderdelen.

Verdedigen is lastig

Een ingrijpende verandering is te vinden in het verdedigen. Daarbij is aan de besturing niet heel veel veranderd, maar gevoelsmatig is het een verschil van dag en nacht. Positionering en timing zijn belangrijker geworden, waarbij een slecht getimede ingreep sneller wordt afgestraft door aanvallers. Anders gezegd: verdedigen is moeilijk. Het helpt niet dat de game, als je wisselt van speler die je bestuurt, soms moeite heeft de cursor op de juiste speler te plaatsen. Online wijzen veel FIFA-spelers dan ook op de noodzaak om handmatig, dus met de thumbstick, van speler te wisselen. Zelfstandig meelopen met spelers is ook een must, omdat je AI-gestuurde teamgenoten zich al te makkelijk in de luren laten leggen door steekpasses, zeker als ze door de lucht worden gegeven.

De gestegen moeilijkheidsgraad in het verdedigen heeft als nadeel - of voordeel, net wat je smaak is - dat veel potjes eindigen met hoge scores. Een 5-3 eindstand klinkt als een knotsgekke wedstrijd maar komt in FIFA 20 relatief vaak voor. Dat effect wordt geholpen door de van tijd tot tijd matige optredens van keepers. Het algemene niveau is vrij goed, maar er zitten ook weleens wat bedenkelijke goals tussen. Het maakt van FIFA 20 een game die spectaculair is. In het echt heb je af en toe prachtige wedstrijden met veel goals. Dat zijn klassiekers, wedstrijden die je jaren later nog herinnert. Dat werkt echter alleen maar zo omdat het niet de norm is. FIFA 20 lijkt spelers een aaneenschakeling van klassiekers te willen bieden. Maar als elke wedstrijd een klassieker is, zijn ze dat eigenlijk geen van allen meer.

Zijwaarts dribbelen

Toch maakt het de game niet 'niet leuk'. Sterker nog, we hebben ons goed vermaakt. De notie dat je een (semi-)serieuze voetbalsimulatie speelt verdwijnt naar de achtergrond, maar de funfactor is zeker aanwezig. Die wordt geholpen door een andere nieuwe feature. FIFA 20 introduceert namelijk zijwaarts dribbelen, en dat is met technisch begaafde spelers in je team echt heel lekker. Goed getimede tikjes tegen de bal kunnen je de kans geven voorbij verdedigers te dribbelen alsof ze er niet staan. Nu is spelers passeren in FIFA toch al niet heel lastig, maar dit voelt goed. Het maakt ook plotselinge versnellingen dodelijk, precies zoals dat in het echt werkt.

Die focus op snelheid slaat echter wel enigszins door. FIFA 20 is weer wat meer een 'speed-based' voetbalspel geworden, wat ook zichtbaar is in de samenstellingen van de beste Ultimate Teams van dit moment. Daarbij hinken we op twee gedachten. We hebben namelijk al vaak meegemaakt dat snelle spelers werden ingehaald door tragere verdedigers, wat in het echt niet zou kunnen. Dat is eigenlijk nog erger dan een te grote rol voor snelle spelers. De ideale situatie ligt ergens in het midden, maar we kunnen met de huidige verhoudingen prima leven.

Ook de prestaties van de AI zijn in grote lijnen in orde. We noemden de defensieve tekortkomingen al even, en ja, dat is een probleem. Zie je iemand diep gaan, dan doe je er verstandig aan om zelf met die speler mee te lopen terwijl je een AI-gestuurde speler druk laat zetten op de bal, anders wordt je verdediging geheid opengereten met een fijne steekpass. Aanvallend gaat het gelukkig stukken beter. Spelers zetten goede loopacties op en maken zelfs ruimte als je al dribbelend opstoomt. Ook valt op dat de AI rekening houdt met de door jou ingestelde tactieken, waardoor je het voetbal goed naar je hand kunt zetten.

Nieuwe manier van vrije trappen en penalty's nemen

Wat je wat minder makkelijk naar je hand kunt zetten, zijn de nieuwe methodes voor het nemen van vrije trappen en strafschoppen. Goed, we moedigen ontwikkelaars aan om hun games bij te schaven en een andere ervaring te bieden dan in de voorgaande edities. Je kunt echter te ver gaan. Het nemen van penalty's en vrije trappen werkte prima in FIFA 19. De nieuwe systemen werken wel, maar het kost moeite. In plaats van op intuïtie en gevoel mikken, moet je nu een cursor plaatsen op de plek waar je op mikt. De kracht van het schot bepaalt dan hoe nauwkeurig de bal op doel gaat, terwijl bij vrije trappen de curve meegegeven wordt door bewegingen met de rechter thumbstick. Ten slotte moet je op het moment dat je speler de bal raakt, nogmaals op de schietknop drukken, voor de perfecte timing. Lukt dat, dan zal een penalty vaak een voltreffer opleveren. Gaat je timing niet goed, dan schiet je mis. Het systeem is best te begrijpen, maar behoorlijk gecompliceerd in de uitvoering. Dat is jammer.

Koekoek!

Op het gebied van presentatie blijft FIFA hoge ogen gooien. We schrijven dan altijd dat Amerikaanse sportgames het op dat gebied nog steeds winnen, maar er worden goede stappen gezet. Dit keer zit de winst niet in de mooie beelden van de stadions of de geluiden die je er hoort, maar in de bewegingen van de spelers. De engine laat de spelers op het veld doorlopend keuzes en afwegingen maken, en die leiden soms tot andere beslissingen. In het verleden zag je die veranderende beslissingen terug in de lichaamshouding. Dat betekent dat je een speler steeds een beetje zag draaien, omdat onder de motorkap de richting waar hij zich naartoe zou gaan bewegen steeds veranderde. Dat effect is nu minder. De afwegingen worden nog steeds gemaakt, maar leiden pas tot zichtbare lichaamsveranderingen als dat daadwerkelijk zinvol is. Dat geeft het voetbal in FIFA 20 een veel rustiger aanzicht.

Die rust is snel weg als je het Nederlandstalige commentaar aan zet, dat kunnen we je wel vertellen. FIFA 20 is de eerste versie die het moet stellen zonder het commentaar van Evert ten Napel en Youri Mulder, die dat samen anderhalf decennium hebben volgehouden. Het was tijd voor een frisse wind, en die wind is te horen in de vorm van Sierd de Vos en Jeroen Grueter. Dat is even wennen. Voorop staat dat we er blij mee zijn. Evert en Youri stammen uit een heel ander gamingtijdperk, en Sierd de Vos is inmiddels niet meer weg te denken bij grote wedstrijden op televisie.

Of dat betekent dat het de juiste keuze is voor een game? Dat zal afhangen van smaak. Duidelijk is dat Sierd zich niet heeft ingehouden bij het opnemen. De 'koekoeks' vliegen je om de oren, en een doelpunt kan zomaar leiden tot 'boemboem confetti' nadat een speler net 'pwwwwwohhhhh op de brommmer' de verdediging voorbij is gerend. Het is aanvankelijk leuk, maar dat blijft het niet. Datzelfde geldt voor grappen zoals dat 'steekpasses in de ruimte meestal voor Wubbo Ockels zijn'. De onderonsjes tussen Sierd en Jeroen, die het af en toe woordelijk met elkaar aan de stok krijgen, zijn vermakelijk. Het duo levert prima werk af. De problemen die er zijn, liggen niet aan hen. Het is logisch dat het aanbod aan beschikbare zinnen nog niet zo breed is als de bibliotheek die er lag na vijftien jaar Evert en Youri. Vermoedelijk maakt dat ook het koppelen van de juiste teksten aan momenten in de gameplay lastig, want dat gaat vrij vaak fout. Zo begint Grueter er bij een 2-0 stand in de laatste minuten rustig over dat de ploeg moet vrezen voor de gelijkmaker die zomaar kan vallen.

Conclusie

Ons eindoordeel over FIFA 20 is aardig paradoxaal. Aan de ene kant zien we dat EA Sports meer dan ooit heeft geprobeerd veel te veranderen in FIFA. De game speelt daadwerkelijk anders dan zijn voorgangers waar we het gebrek aan verandering jaarlijks als pijnpunt bij aanstipten. Tegelijkertijd hebben die veranderingen niet geleid tot een beter spel en is dit onderaan de streep de minst geslaagde FIFA-game van de laatste jaren. Factoren als 'FUT-moeheid' en frustratie over blijvende irritaties in de Carrièremodus spelen daar een rol bij, maar dat de gameplay is veranderd in een aaneenschakeling van spectaculaire momenten en Volta niet tot wasdom komt als volwaardige spelmodus rekenen we de game zwaarder aan. De komst van Sierd en Jeroen is positief. Vooral de koppelingen tussen hun teksten en de gameplay hebben nog werk nodig, maar dat zal vast verbeteren als het duo de komende jaren meer tekst inspreekt. Voor een eerste game met nieuwe commentatoren is het resultaat heel behoorlijk. Wat dat betreft zijn zij eigenlijk illustratief voor heel FIFA 20. De game betekent in verschillende opzichten (Volta, gameplay, commentatoren) een nieuw begin, en al die opzichten hebben meer tijd nodig om te bewijzen dat de potentie er wel degelijk is.

Getest

FIFA 20, PS4

Prijs bij publicatie: € 59,99

Vanaf € 53,99

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

Reacties (150)

Wijzig sortering
Ik begrijp niet dat er helemaal niets in deze review wordt benoemd over het feit dat de carrièremodus niet alleen onveranderd is, maar dit jaar ook nog eens 'stuk' is en vol met bugs zit. Er is een hele #FixCareerMode movement maar Tweakers vindt het niet nodig hier iets over te zeggen. Bijzonder...

Hier een stukje leesvoer wat er zoal niet (goed) werkt, ondere andere dat de AI niet met de sterkste 11 spelers speelt en dat je soms nog steeds 4 wedstrijden in 7 dagen speelt.

Het is echt onbegrijpelijk dat EA hier nog mee denkt weg te komen, puur omdat ze zich voor 99% focussen op FUT. Tel daarbij op dat Volta een soort voetbal op een klein veldje is in plaats van een nieuwe FIFA Street-modus... Tsja, ik heb PES al op mijn lijstje staan, FIFA gaat de deur uit!
Driemaal dit, ik speelde Fifa altijd voor de Carrière modus. Ik heb niet altijd zin in het hele online gebeuren en ik vind het veel leuker om een team te bouwen dmv transfer en beleid. Voor de rest simuleer ik dan 90% van de wedstrijden.

In Fifa 20 is deze modus gewoon stuk, onspeelbaar, waardeloos. En ik lees er niets van terug in deze review, terwijl het zelfs trending-topic is geweest op Twitter en er talloze topics op reddit zijn geplaatst hier over. Zelfs bekende Fifa Youtubers spreken zich nu actief uit dat deze modus waardeloos is.

EA mag hier echt nog wel eens achter z'n oren krabben want het wordt al jaar na jaar slechter en de bodem is bereikt. Voor 'offline'-play verdient deze Fifa echt niet meer dan 3 als cijfer.
EA mag hier echt nog wel eens achter z'n oren krabben want het wordt al jaar na jaar slechter en de bodem is bereikt. Voor 'offline'-play verdient deze Fifa echt niet meer dan 3 als cijfer.
Als ik na de gebruikerreviews kijk is het merendeel het met je eens, including me. :)

Het spel is echt bizar slecht en in vrijwel alle modus zitten bugs. Ik heb FIFA 20 even gespeeld d.m.v. Early Access, dus kan niet echt verifiëren of dit klopt, maar er schijnen ook problemen te zijn geweest met Squad Updates. Zo had EA eerst een nieuwe versie gepushed met eindelijk de juiste transfers en deze daarna weer ingetrokken. Hier waren veel gebruikers niet van op de hoogte en dus verbaasd waren dat transfers nog altijd niet klopte ondanks de update.

Overigens duurt het nog even voordat EA de Carrière Mode gaat fixen (als dat al gebeurt). Van wat ik heb gelezen gaan ze alles eerst onderzoeken en indien nodig/kan zal het worden aangepast. Dat pushen van updates, vooral op de consoles, duurt vervolgens wel even.

Grappig dat de interne beta testers de meeste bugs niet hebben gevonden, terwijl je er vrijwel direct mee te maken krijgt. Zijn het de beta testers geweest of interesseert EA feedback niets zolang er maar genoeg geld blijft binnenkomen? :+
Misschien vinden ze de bugs wel maar dat EA er te laat wat mee. Het blijft er EA product he ;)

Maar wel heel prettig voor de game en EA dat tweakers er toch nog een 7 uit weet te persen. Dat een half punt lager dan Borderlands 3. Kan iemand me vertellen hoe in hemels naam deze game een 7 krijgt?
Veelal geven review sites een voldoende/tot hoog als score, anders zijn ze bang om niet meer voor de jaarlijkse FIFA/EA evenementen uitgenodigd te worden en dus niet de eerste zijn met een (pre) review. Wat weer te voelen is in het verdienmodel.

Ik beschuldig T.net hier niet van, opzicht snap ik een 7 nog redelijk, al had het inderdaad hier en daar wel wat kritischer gemogen in mijn optiek.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 4 oktober 2019 17:00]

Over welke websites heb je het? En is daar bewijs voor?

Ik kan me echt aan dit soort reacties irriteren. Het is voor websites als Tweakers bijna onmogelijk om zich te wapenen tegen dit soort beschuldigingen.
Het is al vaker gezegd dat T.net meer kritischer kan zijn bij reviews, daar is ook genoeg feedback op geweest. Er is o.a. niks gepubliceerd in dit review over de trending hashtag en andere bugs die nog openstaan. Neem hierbij ook van hier de gebruikersreviews en dan zie je toch dat een 7 een vrij hoog cijfer is.

Kijk ook even op Metacritic, vergelijk daarbij de (user)reviews scores en dan komt er toch een totaal ander beeld naar voren hoe kritisch sommige bladen/sites (niet) zijn. ;)

Ik beschuldig T.net dus hier niet van, opzicht is het een prima review, maar tegenwoordig kijk ik wel steeds liever naar user reviews die toch een ander beeld geven en zelfs een voldoende al hoog vinden.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 5 oktober 2019 11:59]

Mijn god als dat echt zo is waarom review je überhaupt dan nog zo'n spel? Je mag niet kritisch zijn (want spel is echt ruk) omdat je anders niet uitgenodigd wordt. Zet er dan een disclaimer bij voor mensen zoals ik dat "Het spel een 7 heeft maar echt ruk is dus eigenlijk een 3 verdient"
Goed om dit allemaal te lezen. Ik speel ook alleen maar carriere en erger me in fifa 19 al aan alle tekortkomingen. Dat er in fifa 20 alleen maar meer problemen bij zijn gekomen maakt voor mij de keus makkelijk om deze over te slaan.
Misschien kunnen mensen die de carriere spelen even melden of deze irritaties verbetert zijn?
- diepte passes gaan altijd naar de speler die buitenspel staat.
- keepers laten een bal van een eigen speler 1 m naast doel gewoon lopen waardoor er een corner komt
- een balletje zachtjes willen steken naar de dichtsbijzijnde speler resulteert in een diepte pass naar een speler die gedekt staat
- als je een bal naar een speler schiet, blijft deze staan. Naar de bal toelopen hebben ze nog nooit van gehoord (de tegenstanders wel)
- als je een sliding maakt en jij en je tegenstander liggen op de grond, is de tegenstander ALTIJD eerder bij de bal.
- scouting systeem is ruk. Dat blijft een ergenis. Ook het verkopen van spelers die tot in den treure niet overeenkomsten krijgen met de andere partij (x50 clubs ofzo)
- geen gezichten bij jeugdspelers. Voor mij al een reden om dat compleet te negeren.

Zo zijn er nog wel wat ergenissen, maar even uit mn hoofd zijn dit de grootste voor mij. Als ik de forums lees, zie ik deze niet echt terugkomen in de comments. Kan iemand mij vertellen of dit ook nog in 20 zit?
Thanks for this. Ik had het eigenlijk willen kopen voor het commentaar van Sierd maar als de single player niet goed is, dan heb ik er geen trek in. Blijf ik lekker 19 spelen.
Ik speel eigenlijk 95% van de keren carrieremodus. Omdat ik eigenlijk niet genoeg game om een aatal seizoenen af te maken in een jaar heb ik besloten om gewoon verder te gaan met mijn FIFA 19-save. Behalve een geüpdatete database is er niets dat me naar 20 trekt.

Daarnaast probeer ik momenteel FM Touch uit, en hoewel ik er niets van bak heeft die game veel spelelementen die ik in FIFA mis. Als ik dit leuk blijf vinden zie ik niet in waarom ik vaker dan eens per 3-4 jaar FIFA zou kopen.

Als ik geen XBOX had was ik waarschijnlijk al over naar PES, maar helaas geen option files voor mij.

[Reactie gewijzigd door Bark_At_The_Cat op 4 oktober 2019 11:28]

Zodra je FM een beetje doorhebt keer je waarschijnlijk nooit meer terug naar Fifa.
Ik heb vroeger Championship Manager 2001/02 en 2004/05 gehad, maar tegenwoordig is het wel flink uitgebreid.

Ik heb ook FM 19 Mobile, maar dat is nog maar een schaduw van wat de volledige FM is.

Voor mij was de volledige FM daarom ook een beetje te veel van het goede, dus ik begin met Touch en geef de assistenten veel verantwoordelijkheden terwijl ik uitvogel hoe ik met Ajax meer dan 1 goal per wedstrijd maak. :+ Dat laatste lukte het begin van het seizoen prima, maar tegenwoordig kunnen ze er geen houtje-touwtje meer van.

[Reactie gewijzigd door Bark_At_The_Cat op 4 oktober 2019 12:32]

Ik speelde ook touch, zelf heb ik een tactiek van het internet gedownload en aardig wat gewonnen. :+

Het ontwikkelen van spelers, uitbouwen van de club en transfereren van spelers vind ik het leukst aan FM en FM touch biedt dit gelukkig.

Inmiddels ben ik alweer gestopt met FM want het is behoorlijk verslavend.
Ik heb zojuist met 2-5 van AZ gewonnen, door Tadic van AP-Support naar AP-Attack te zetten, met Frenkie ook in een aanvallendere rol. Of althans, ik houd mezelf voor dat het door mijn geniale ingeving kwam.

Ben trouwens ook na 1-0 thuis en 1-1 uit tegen Bayern door naar de kwartfinale, dus het gaat tegenwoordig iets beter.

Ik vind trouwens het ontwikkelen, scouten, transferenen etc. ook leuk. Leuker dan het tactische spel zelf, maar dat begin ik denk ik ook steeds iets meer te begrijpen.

Ik ben (nog) niet verslaafd gelukkig.
Het PES verhaal houd mij ook inderdaad tegen omdat ik een Xbox heb.
Is PES een PlayStation exclusive? Of kunnen de files om de namen te vervangen daar niet?

Heb ze geen Xbox dus vandaar dat ik er benieuwd naar ben.
Bij de Xbox heb je de mogelijkheid tot modden niet. Pes komt wel gewoon uit voor de Xbone
Als ik geen XBOX had was ik waarschijnlijk al over naar PES, maar helaas geen option files voor mij.
Deze snap ik niet helemaal. PES is toch gewoon op de XBOX-ONE?
Dat klopt, maar je kan niet, zoals op PC en Playstation, gebruiken maken van zgn option files a.k.a. mods.
Toen ik las over de carrière modus (90% van mijn speeltijd) heb ik besloten hem gewoon niet te kopen. Vorig jaar was het al vervelend met het trainen van jeugdspelers nu dat uithoudingsvermogen alleen nog maar met brons getraind kan worden. Ik wil eerst weten of dat opgelost is en tevens de bugs voordat ik er maar ook aan denk het spel te kopen.
Deze FIFA is eigenlijk het resultaat van een traject waar EA al jaren naar toe werkt, weinig verbetering ten opzichte van het jaar ervoor. Focus verlegd naar FUT en alle andere game-modes blijven achter. Paar kleine leuke gimmicks, zoals VOLTA dit jaar.

Blijf het bijzonder jammer vinden dat EA Career Mode volledig links laat liggen. Met FIFA 18 werd nog het transfersysteem geupdate en met FIFA 19 de UEFA Champions League & Europa League toegevoegd. Deze FIFA heeft echter amper nieuws en is meer stuk dan heel en dat zie je ook in de Userscore op Metacritic.
Dit cijfer 7 is in mijn ogen dan niet terecht, alle reviewers zie je ook vrij hoge cijfers geven. Op Metacritic is de reviewscore 7,9, maar de Userscore 1,2. Je kunt dus wel concluderen dat EA puur naar geld kijkt en de community niet eens een beetje aandacht gunt.

Ik koop daarom al jaren FIFA om het jaar, want elk jaar €60,- is het gewoon niet waard.

[Reactie gewijzigd door Rvm1 op 4 oktober 2019 09:59]

Snap ik, nu moet ik wel zeggen dat PES in z’n eigen concept afgelopen jaar wat volwassener was dan dit jaar. Ze hebben dit jaar veel gesleuteld aan de gameplay (meer variatie, iets langzamer dus minder kick n rush en meer realistisch) maar daardoor zitten/zaten er nog wat kleine bugs in mbt hoe spelers reageren in de verdediging als er een bal op ze afkomt (speler die verder weg staat wordt dan door de computer gedwongen om de bal te gaan halen ipv de speler die er vlakbij staat) maar volgens mij heeft Konami inmiddels een update gedaan waardoor ik het in elk geval in de game avonden van de week niet meer ervaren heb.

FIFA leunt vooral op een groot budget waardoor ze allerlei licenties hebben die PES dan weer niet heeft maar PES weet wel elke keer roet in het eten te gooien bij FIFA. Zo had PES een aantal jaren de CL exclusief en nu dat FIFA die heeft, heeft PES ze toch weer een poets gebakken met exclusieve licenties voor bijv. Juventus (in FIFA nu Piemonte Calcio 😂).

Uiteindelijk maken die licenties voor PES eigenlijk geeneens uit, je download een patch die je in een minuut of 10 erop hebt staan zonder al te veel moeite en dan heb je alsnog alle officiële teams :-)

Op gameplay gebied was het voorheen vaker een kwestie van voorkeur maar in de laatste jaren maakt EA er een potje van en PES blijft doen wat het altijd deed, zorgen dat het belangrijkste (het spel zelf) dik in orde is.

Dan kan FIFA misschien mooiere menu’s hebben enz maar dat zal me een rotzorg zijn.
Weg denkt te komen? Ze komen hier gewoon mee weg. Er zullen wat mensen klagen, maar het grootste deel van de FIFA spelers koopt gewoon een nieuwe versie zonder ooit een review te zien.

Wat boeit het ze nou dat jij, ik en anderen de carrière niet leuk vinden? De hoogte van de winst heeft al jaren niks meer te maken met het aantal verkochte exemplaren.

En het maakt ook niets uit of PES beter is, want geen licenties is af voor FIFA fans.
Las op Reddit dat het gewoon FIFA 17 is met updates. Een speler haalde de schijf eruit terwijl het spel draaide en het FIFA 17 menu ofzo kwam tevoorschijn.

En dat deze minpunten niet in deze review staan, tja de game reviews op Tweakers vinden vrij veel mensen nogal matig.
Plaats dan minimaal een linkje naar die bewering. Hier kan niemand iets mee.
Top dat je dat even meld. Ik was al aan het twijfelen, speel eigenlijk alleen careermode of potjes tegen vrienden op de bank, FUT en online zijn niet voor mij en Volta kan me gestolen worden. Nu ik lees dat de careermode echt gewoon stuk is wordt het al helemaal een harde skip.
Triest om te lezen. Reden genoeg om FIFA20 over te slaan. Speel louter en alleen Career Mode. FIFA19 had vervelende bugs hierin waarvan een deel gefixt is, maar blijkbaar zijn die bugs weer terug en is de lijst nog langer.

Heb al ruim 10 jaar geen PES aangeraakt. Is dit daar beter geregeld qua Career Mode? Anders gewoon nog een jaar FIFA19.
Pes is altijd de betere geweest kwa gameplay. Het commentaar met Sierd de Vos is ook tenenkrommend.
Ik heb er even vluchtig overheen gelezen, straks lees ik het op mijn gemak, maar niks over de carrieremode bugs van dit jaar? Ik kan het zelf uitleggen, maar bekijk voor de grap eens de hashtag #FixCareerMode en ook de volgende YouTubers die dit spel streamen:
https://www.youtube.com/watch?v=wysy-JFXeRc
https://www.youtube.com/watch?v=kL9obykBfho

Ik heb zowel ePES 2020 en FIFA 20 gespeeld, maar de eerste is zoveel malen beter. Waarbij ik op FIFA 20 gewoon weer op Legendary kon meevoetballen en vrijwel altijd won, lukt mij dit bij de concurrent niet. Ook de (AI) bewegingen en beslissingen zien er in mijn optiek realistischer uit dan FIFA - waarbij ik nog altijd minuten kan stilstaan of passen tussen dezelfde spelers ookal staat de AI achter. Toegeven dat ePES ook beter kan, maar laten we daarvoor eerst de aankomende patch van deze maand afwachten. :)

De scores die jullie voor beide games geven vind ik wel een goede afspiegeling dat beide spellen wel wat vernieuwing en verbeteringen kunnen gebruiken. Konami lijkt de weg omhoog te hebben gevonden met hun Foxengine, al is er nog veel werk aan de winkel op online/licentie gebied. EA lijkt juist met Frostbite in een neerwaartse spiraal te zitten en komt met oude ideeën terug die we nog kennen van de FIFA Street serie, waar ik overigens niet van opkijk als er veel logica van die games is overgebracht en dus in 'moeite' wel meeviel.

Jammer dat Konami ePES niet naar de Switch wilt brengen. FIFA 20 is wel beschikbaar op dat platform, maar dat is een legacy versie, al schijnt die versie ook behoorlijk tegen te vallen als ik naar de review scores kijk.

PS. Ik hoor Sierd graag, maar in het 'echie' is hij wel wat rustiger. In de game is hij constant aan het woord en dan wordt het vervelend. Het commentaar valt in beide games in mijn optiek tegen en probeer er dus niet naar te luisteren.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 4 oktober 2019 09:42]

licentie van pes moet je niet als minpunt geven, dat is zwak. dat komt door de vieze concurrent ea. die op een vieze manier alle licenties voor het leven heeft vastgelegd. Gelukkig is er voor de ps4 de option file. heb alle mooie kits. Wie speelt er op de ps4? Ik daag jullie graag uit om mij te komen verslaan;-)
Deze game moet gewoon 18+ zijn klaar. GTA5 is dat ook.
Het is werkelijk de smerig voor woorden dat kinderen gelokt worden met dit soort praktijken.
En het is dan ook de hoogste tijd dat de overheid dan maar in grijpt. Als EA dat zelf niet wilt doen.

Ik zeg niets verbieden. Maar de 18+ stempel lijkt me wel normaal.
De drempel moet hoger. Ik zou een dikke label op het doosje zoals men bij sigaretten of online leningen doet niet verkeerd vinden.
Meer ouders moeten gaan inzien wat hun kinderen spelen.
Eens maar ja als je ziet dat NBA 2K20 vanaf 3 jaar is met een heel casino er in dan geef ik je weinig hoop.

Degene die de leeftijd bepalen zijn ook corrupt of verbonden met een uitgever en in de US mag je zelf de gameplay aanbieden voor goedkeuring. Zelfregulering werkt gewoon niet met die hongerige uitgevers/bloedzuigers.
Alsof dat uitmaakt. Ouders komen dan de game voor hun kinderen. Leuk als je zo'n 9 jarige hoort gaan we vanmiddag die heist doen.
Maar dan leg je de verantwoordelijkheid bij de ouders neer. IPV dat de ouders constant kunnen blijven wijzen naar de fabrikant.
Dat kan natuurlijk maar dan ligt het probleem bij de ouders.
De drempel wat hoger zetten lijkt me het minste wat ze kunnen doen.

Ik zie moeders niet snel voor haar kinderen een game kopen waar een dikke waarschuwings label op staat over gokken.

Uitzonderingen heb je altijd.
Ik heb het hier toch meerdere keren gezien
Ik woon zelf in Ierland , en ik vind dat ze zo'n games gewoon in een "betting-shop" zoals paddypower moeten gaan verkopen , en niet de lokale gamestop. |:(
En waar zijn de ouders dan in jouw verhaal? daar lijkt mij toch echt de eerste verantwoordelijkheid te liggen. Reken er maar op dat ik weet wat mijn kind speelt en online doet tot het volwassen is.

Voor de rest lijkt het mij niet zo moeilijk om regels te bedenken waar het kind zich aan moet houden. dus géén ingame aankopen :) .
Het is mooi dat jij dat zo doet, maar er zijn ook genoeg ouders die gewoon niet weten dat er zulke gevaren zitten in deze games. Voor ons is het inderdaad gewoon logisch om onze kinderen hier tegen te beschermen, maar als je je niet bewust bent van de gevaren, dan kun je je kind er ook niet tegen beschermen. Er een grote label op plakken is toch wel het minste wat gedaan kan worden om het ook bij deze mensen duidelijk te maken, want op het oppervlak is het gewoon een voetbal game.
Waarom zou je het niet kunnen verbieden? Zo te zien werkt het als ik de recente wijzigen lees in Rocket League over hun lootboxsysteem. Toegeven dat het nog altijd dik money is, maar opzicht is het wel eerlijker op die manier.

Verder kopen de meeste het spel online en daar is het toch wat makkelijker om aan te geven dat je 'volwassen' bent. Maar zelfs deze groep heeft het moeilijk als we kijken naar het aantal online gok verslavingen dat steeds verder toeneemt.
Ik ben toch benieuwd naar het cijfer mechanisme bij o.a. Tweakers.net, als ik de review zo lees en de problemen met verschillende modus en bugs zie, in combinatie met het gokken, dan is de game een 5,5 , misschien een 6 at best.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 4 oktober 2019 10:58]

Als ze de game negatief beoordelen verliezen ze mogelijke EA sponsoring.

Je merkt ook wel dat ze bij Tweakers die typische Fifa fans zijn...

[Reactie gewijzigd door ChromeBallz op 4 oktober 2019 14:35]

Voor PC players is er een onofficiele Fifa 20 Career mode patch uitgebracht: https://old.reddit.com/r/...ficial_career_mode_patch/

Waaronder deze fix erin zit:
AI will always select best First 11 and subs
De mod kan handmatig aan / uit gezet worden, maar probeer niet online te spelen met de mod actief

EA beloofde al vanaf Fifa 17 dit probleem op te lossen. We zijn nu 3 jaar verder en het probleem zit er nog steeds in en erger dan ooit. Sterke teams zoals Man City linen alleen reserves en slechte spelers op.

https://old.reddit.com/r/..._is_this_still_happening/

https://old.reddit.com/r/...e_man_city_got_relegated/

https://old.reddit.com/r/...ly_should_be_the_hardest/

En dat zijn 3 voorbeelden van de waarschijnlijk 300 voorbeelden die op Reddit staan.

[Reactie gewijzigd door silverchaoz op 4 oktober 2019 12:07]

Erger nog..... Een 17 jarige heeft de meeste bugs al weten te fixen......dus geeft aan dat EA cm niet boeit
Ik verbaas me echter over het feit dat deze game nog een 7 krijgt, en ik mis bij de minpunten echt de carrieremodus die ram, maar dan ook echt ramvol bugs zit! Deze game is gewoon nog niet af, EA kennende gaan ze dat ook niet meer fixen. Want paradepaardje/cashcow FUT brengt weer de nodige munten in het laatje en voor de rest is het wachten op fifa 21. Ja volta is grappig maar eigenlijk gewoon voetballen op een klein veld, niet te vergelijken met fifa street destijds.

Eigenlijk is dit gewoon fifa 18 met 2 DLC pakketten (fifa 19 en 20). Lees even de reviews op reddit en metacritic en dan is het echt nog onmogelijk om dit spel een 7 te geven.

Of iemand die zijn disc er uit trok en vervolgens fifa 17 content kreeg te zien. Of iemand die fifa 17 als upsell slot in fifa 20 ziet. Echt schaamteloos voor zo'n grote release, voor mij echt een 1 en niet meer.
Opzicht zijn die placeholders die FIFA 17 laten zien niet verwonderlijk. Sinds die versie gebruiken ze namelijk Frostbite en bouw je dus op die engine gewoon op voor. Genoeg developers die dus oude plaatjes gebruiken ter reference en vervolgens de nieuwe erover heen plakken.

Je hebt overigens wel gelijk hoor dat het gewoon DLC's zijn, van de andere kant kan je niet elk jaar een nieuw volledige build verwachten. Denk dat merendeel prima kan leven dat de game ongeveer hetzelfde is, als de bugs die er ieder jaar weer inzitten/terugkomen, eindelijk eens (goed) worden gefixed en FUT niet als melkkoe/enige 'werkende' feature wordt gezien door EA.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 5 oktober 2019 11:57]

Kunnen ze de lootboxen betaal system niet gewoon afschaffen, behaal punten in seizoenen en/of carriere modus (meer punten voor hoger moeilijksheidsgraad), dan kan je die punten uitgeven in FUT. Iedereen een eerlijk system.
Ik was na een jaar of 5 voetbalgames (pes 7 begon ik mee volgensmij) er wel op uitgekeken. Het werd wel heel repetatief, voetbal blijft voetbal weet je, op een bepaald moment heb je het gezien. Ik snap de populariteit dan wel bij een nieuwe aanwas gamers, maar als ik mensen van ver in de 20 nog hyped zie worden voor de nieuwe fifa of pes, dan denk ik toch, heh. Ben je ondertussen niet klaar voor iets met wat meer diepgang, ipv voor de 11e keer hetzelfde spelletje.
Ik ben 34, speel al ruim 20 jaar PES maar kijk er elk jaar bijzonder naar uit :*) . Als bol.com niet zou leveren zou ik hem waarschijnlijk die dag in de winkel kopen en die van bol.com de volgende dag terugsturen. Zet zelfs een kleine verkapte notitie in mijn zakelijke agenda :X

Moet zeggen dat dat alleen nog bij PES is, andere games heb ik dat gevoel inderdaad niet meer. Verder is MyClub een mooie online modus waar je vrij snel een redelijk team hebt, gewoon lekker potjes spelen. Mooie vind ik ook dat je hierbij gewoon als een roulette spelers krijgt, kans op goede spelers is afhankelijk van verschillende acties (gratis) en uiteindelijk punten die je opspaart door te winnen. Aangezien het random is zie je veel diversiteit in de teams waartegen je online speelt.

[Reactie gewijzigd door gambler85 op 4 oktober 2019 09:20]

Als iemand die in het verleden (en ver in de 20) toch vrijwel elk jaar Fifa kocht:
Fifa 17 is de laatste geweest, 18 na een week weer verkocht, 19 niet gekocht en 20 ga ik ook niet kopen.
Ik ben het met je eens, echter na een aantal jaar zonder voetbal game begint het toch wel weer een beetje te kriebelen en ik overweeg dit jaar PES te kopen.
Ja, ik speel zeker games met meer diepgang maar die kosten vaak veel tijd en dat heb ik niet altijd. Dan kan ff een potje voetbal best lekker zijn ;)
Ja, ik speel zeker games met meer diepgang maar die kosten vaak veel tijd en dat heb ik niet altijd. Dan kan ff een potje voetbal best lekker zijn ;)
Ik denk dat dit het vooral is voor veel mensen. Als je een full time baan hebt, dan heb je gewoon niet veel tijd over op een dag, vooral niet als je ook nog andere dingen moet/wil doen. Ik ken genoeg mensen die misschien een half uur tot een uur kunnen gamen op een dag (als ze geluk hebben). Dan kun je wel iets gaan spelen met meer diepgang, maar tegen de tijd dat je er een beetje in zit, kun je al weer stoppen. Dan zijn dit soort games, waar je in een keer een potje kan doen en het dan weer wegleggen, toch wel fijner.
Exact dit inderdaad.
Ik heb onlangs Red Dead Redemption 2 en DragonQuest XI gespeeld en met beide 100+ uur ben ik daar gewoon per game meerdere maanden mee bezig. Soms wel een half jaar. Nu met Watch Dogs 2 hetzelfde.
Daardoor merk ik soms ook dat ik na een bepaalde tijd eigenlijk geen zin meer heb om de game op te pakken omdat ik er teveel uit ben.
Ik zou graag The Witcher 3 nog eens willen spelen maar ik weet nu al dat ik daar beter niet aan kan beginnen. Een game als The Last of Us is wat dat betreft echt perfect. 20 uur singleplayer is prima behapbaar.
Of een potje voetbal dus ;)
Yep. Heb al meerdere keren geprobeerd The Witcher 3 te spelen (volgens mij heb ik het begin nu 3 keer gespeeld), maar elke keer haak ik toch weer af, omdat ik het te lang niet speel en er dan helemaal uit ben (omdat ik er gewoon geen tijd voor heb).
Ik ben in de 30 en speel graag de nieuwste voetbalgames of COD. Al sinds mensenheugenis hetzelfde, maar elke keer nog genoeg lol hoor.
Ben je wel een voetballiefhebber? ;)
Wie droomt er niet van om manager te zijn van je favoriete club, Messi te besturen en uitgroeien tot een wereldbekende op voetbalgebied? Ik wel, maar dan wel het liefst met meer realisme (up-to-date teams) en betere graphics. :)

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 4 oktober 2019 11:55]

Zat gisteren nog in de Kuip ;)
Of ik dan van voetbal hou, dat verschilt per persoon die je vertelt dat je graag in de Kuip zit haha
Een game die de volle mep kost in de winkel, waar je vervolgens honderden of duizenden euro's aan uit moet geven om online competitief te zijn en na een jaar je door een nieuwe versie weer praktisch dwingt opnieuw te beginnen... Had van mij een dikke 0 als score gekregen. Het wordt tijd dat er tegen dit soort belachelijke gokspellen opgetreden wordt. Zowel via wetgeving als door ons gamers en de media.
Zeker geen verplichting. Een vriend speelt enkel online en verdiend hier redelijk wat “tokens” mee. Doet vaak de weekend league en eindigt redelijk hoog.

Hij koopt het spel maar geeft er verder geen euro aan uit.
De FUT-modus is zodanig gemaakt dat je haast wel packs gaat kopen. De verleiding is te groot en het lijkt mij als kind zijnde erg lastig om dit te weerstaan. Een kwalijke zaak waar de regering zeker wat meer aandacht aan mag besteden. Zo zijn er nog wel meer spellen die zich hier schuldig aan maken.
Het is niet voor niks dat in België de verkoop van FUT punten is verboden. Dit is een spel wat veel gespeeld wordt door kinderen en ik vind het moreel ongepast om die doelgroep zo uit te buiten. Maak dan het spel free-to-play en maak je verdien model dan enkel op de lootboxes. Maar niet ook nog de hoofdprijs voor het spel vragen.
Ik vraag me nog steeds af hoe je als kind (0 - 16 jaar) iets kan kopen zonder dat je ouders daar iets vanaf weten. 8)7 en dan zeker in de aantalken waar we het hier over hebben, dus dat ze er verslaafd aan worden.

[Reactie gewijzigd door harrytasker op 4 oktober 2019 08:58]

Vrij eenvoudig, over het algemeen worden creditcard gegevens opgeslagen. Dat is niet altijd heel duidelijk en soms heb je geen extra verificatie nodig om nogmaals iets aan te schaffen. Combineer dit met een onwetend kind en je hebt een flinke rekening.

Daarnaast nog optie 2, een kind probeert punten te kopen maar krijgt een prompt om een creditcard in te vullen. Toevallig heeft papa of mama die, dus dan gebruik je die gewoon. Over het algemeen denken kinderen daar niet echt over na (of wel, maar dat is dan vooral een goede om lekker zelf te laten betalen).

Niet de enige optie, maar er zijn zoveel mogelijkheden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 315662 op 4 oktober 2019 09:54]

Waarom dan het probleem bij de wetgever leggen? In mijn ogen ligt de verantwoording die jij noemt gewoon bij de ouders, maar daarover kunnen we van mening verschillen natuurlijk. :)
Het probleem van het kopen wel, maar het probleem dat het doel van het spel is om je verslaafd te maken is natuurlijk heel iets anders. Dat is nu waar het om gaat.
Er is geen discussie over het gebruik van de creditcard van de ouders, er is een discussie over de kleurtjes, animaties, geluiden en schreeuwerige triggers die specifiek op kinderen worden gericht om geld uit te geven. Dat heeft niks te maken met waar het geld vandaan komt, dat is gewoon het uitbuiten van je consument.

Ik ben heel erg voor eigen verantwoordelijkheid hoor, maar vooral bij EA games is de enige manier om mee te komen om óf veel te spelen óf geld uit te geven. En net dat laatste maken ze zo makkelijk mogelijk.
Als ouder kijk je, volgens mij, naar de leeftijd classificatie of iets geschikt is voor jouw eigen kind. Als daar op de doos staat: Mature/18+/21+, zijn er vrij weinig ouderen die dit voor hun kind/kleuter kopen.

Als ze het dan toch kopen voor hun kind, dan is het wel eigen schuld dikke bult omdat ze de waarschuwingen genegeerd hebben.

Probleem met FIFA is dat het geschikt voor alle leeftijden (of voor 3+) dus gaan ouders er vanuit dat dit spel veilig en geschikt is voor hun kind. Wat het uiteraard niet is en daarvoor zou ik het heel verstandig vinden om daar onze wetten/ratings voor aan te passen.
Beetje ouder stelt 2- step verificatie in voor cc en op de ps4-en hier moet het wachtwoord opnieuw worden opgegeven. Je moet het ze ook niet te makkelijk maken ; )

spelfout

[Reactie gewijzigd door edutch op 5 oktober 2019 10:27]

Als je fysiek toegang hebt tot ze creditcard heeft dit alsnog geen zin. Ik snap dat het niet is alsof je geld weg vliegt, maar zeggen dat het heel moeilijk is is ook een beetje onzin. Maar het gaat ook niet om het gedrag van de cc natuurlijk, het gaat om de manipulatie in het spel.
Eens. Een zeven is veel te hoog voor deze smerige vorm van manipulatie.
Het hele FUT is zo ingericht dat mensen er bijna niet aan ontkomen om packs te kopen. Terwijl ze dat in 19 al gedaan hadden. En 18. De ‘reset knop’ waarbij je al je ingame purchases kwijt bent kost 60 euro.
Daarnaast is er een halfgare spelmodus afgeleverd, met nog de roosters van vorig jaar, terwijl het om 2020 zou moeten gaan. Dat is slechts een van de vele bugs en fouten. FixCareerMode is niet voor niets trending.
Net zoals met de auto, de mensen blijven klagen over de prijs en de files maar toch blijven ze maar autotjes kopen en klagen. Ik heb al 7 jaar geen Fifa spel meer gekocht, ik ben er klaar mee.
Of je speelt geen Fut zoals ik, scheelt ook een hoop frustratie. Sowieso koop ik niet elk jaar fifa, vermaak me ook prima met de oudere versies.
Poeh een kennis van mij geeft 0 euro extra uit, speelt op het hoogste nivo en staat ergens in de top ranking.
Hij werkt, heeft een sociaal leven en doet in zijn vrije tijd Fifa.
Voor hem play2win en niet pay2win...
Uitzonderingen bevestigen niet de standaard. FIFA haalt miljarden binnen sinds de invoering van FUT.
Dit soort comments voegen niks toe aan de lootbox discussie. Vriend mij van mij staat in de top 10 van Clash of Clans en meerdere van dit soort meuk spellen. Nooit een euro uitgegeven. Kon iedereen dit zo doen dan zou het spel niet bestaan. Feit is dat het meerendeel dus wel bakken met geld uitgeeft. Feit is dat spellen tegenwoordig bomvol kleurrijke en aantrekkelijke animaties zitten die je proberen over te halen nog meer geld uit te geven zodat je makkelijker kunt winnen. Feit is dat de gameplay steeds minder belangrijk is en je zuur verdiende knaken des te meer. Het ergste feit is dat kinderen worden beïnvloed hierdoor. België is goed bezig: afschaffen, die lootboxen. Het heeft geen enkele toegevoegde waarde aan een game. Er is letterlijk niks positiefs over te noemen. Niks! Behalve dan dat miljarden bedrijven nog meer geld verdienen en dat er op de zwarte markt geld verdient wordt. Maakt dat een goed spel? Nee. Lootboxen zijn totaal overbodig. Weg ermee.

[Reactie gewijzigd door Verkleiner op 4 oktober 2019 09:09]

De vraag blijft: Willen mensen hier wel geld aan uitgeven? Worden we niet massaal gemanipuleerd om geld uit te geven? Waarom kun je niet gewoon die ene goede voetbal speler naar keuze kopen? Danwel wat duurder dan die andere minder goede speler? als het dan toch pay2win moet zijn dan zijn lootboxen de meest consument onvriendelijke manier van geld verdienen.
Ik heb geen bezwaar tegen mensen die geld uitgeven aan wat dan ook. Fijn doen, doe ik ook. Ik heb bezwaar tegen de manier waarop.

[Reactie gewijzigd door Verkleiner op 4 oktober 2019 12:17]

Je begrijpt geloof ik niet helemaal hoe lootboxes werken?

Om je eigen voorbeeld van de winkelstraat even aan te halen: Nu zie je precies de spijkerbroek waar je al maanden naar op zoek bent. Je kunt hem niet direct kopen, maar je kunt wel loten kopen. Ieder lot geeft 80% kans op een paar sokken, 10% kans op een goedkoop shirtje, 9% kans op een 3-pack boxershorts en 1% kans op die broek. Je kunt hem nergens anders krijgen, alleen bij die ene specifieke winkel, die dus alleen maar loten verkoopt.

Zie je nu een beetje wat er mis mee is? Weet je, het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om mensen te manipuleren. Vaak heb je niet eens in de gaten dat je gemanipuleerd wordt. Daarbij, letterlijk alles rondom lootboxes draait om psychologie. Er worden hele studies naar uitgevoerd: Hoe kunnen we, zo onbewust mogelijk, mensen triggeren om tóch dat ene pack met loten te kopen? Hoe kunnen we onze ingame-currency -aankopen zo verdelen dat mensen nooit voor de goedkoopste kiezen? En belangrijker nog: Hoe kunnen we game zo in elkaar steken dat het alleen 'leuk' is als je er daadwerkelijk flink geld in pompt?

Het is echt te ziek voor woorden. Ieder trucje dat in de gokwereld gebruikt wordt, wordt ook hier ingezet. Er wordt gewoon glashard ingespeeld op verslavingsgevoeligheid. Sterker nog: hier wordt het specifiek ingezet om kinderen zo ver te krijgen! Ik snap oprecht niet dat dit nog steeds mag. En in dat licht bezien: Tweakers, ik snap echt niet hoe een spel dat dit soort mechanieken inzet sowieso zelfs maar een voldoende kan scoren. Helemaal in een full-priced game.
Helemaal mee eens en goed uitgelegd ook! Tweakers zou dit spel de grond in moeten boren maar het FUT systeem wordt niet eens als minpunt genoemd. Sterker nog, het is een pluspunt! Er wordt wel benoemd dat het een pay2win systeem is maar ach, waarom zou dat de score moeten beïnvloeden...
Het is schandalig dat reviews positief zijn. Ondertussen is de user score op Metacritic gedaald naar een 0.4. Het is echt een schofterige manier van zaken doen en spellen maken.
Zeker ben ik er van bewust hoe lootboxes werken. Ik heb de situatie teveel op mezelf geschetst. Dank voor de uitleg, mooi voorbeeld! Maar inderdaad gezien de verslaving ervan zou fifa een 18+ spel moeten zijn. Of liever natuurlijk weg met de lootboxes. Daar ben ik volledig mee eens, zeker gezien er veel minderjarigen mee doen!

Op een gegeven moment bereik je een leeftijd dat je toch zelf uiteindelijk de beslissing maakt om er wel of niet te doen. Maar ook ik ben natuurlijk vatbaar voor andere vormen van marketing(Danku Apple).

[Reactie gewijzigd door Quintiemero op 5 oktober 2019 16:37]

Manipuleren ja, dat is het doel van de pyschologie rond lootboxen. Zie: https://kotaku.com/activi...urages-players-1819630937

Nu zou je kunnen zeggen dat dit niet gebeurd in FIFA of misschien in geen enkele game. Maar dit patent bestaat en lootboxen brengen een gigantische stroom van geld naar bedrijven. Dat gebeurd echt niet omdat mensen zo graag willen dat EA en Activision meer geld krijgen. Misschien dat jij hierdoor niet beïnvloed wordt maar genoeg mensen die onbewust zich niet kunnen onthouden van het blijven kopen van lootboxen. Het wordt niet voor niets vergeleken met gokken. En casino's staan er net zo goed om bekend dat ze door de aankleding het aantrekkelijk willen maken om geld uit te geven. Ze richten zich op de verslavende factor van kans maken op iets groots/duurs met minimale investering.

[Reactie gewijzigd door Verkleiner op 4 oktober 2019 12:44]

Zoals ik zei: je moet niks, je wordt ook niet vrijwillig verplicht want je kan dmv spelen de beste spelers krijgen/kopen. Zonder extra euro's uit te geven.

De manier waarop zit dus tussen je oren, je moet niks.. je mag.. Zoals ik zei: jij mag je geld uitgeven dus andere ook. Bij fifa is het naar horen dan ook zeker niet (vrijwillig) verplicht om extra geld uit te geven.

Dat er mensen zijn die heel snel een goed team willen, dan geven ze geld eraan uit. Mensen die het leuker vinden om datzelfde team te krijgen door het spel te spelen, dan doen ze dat.

Sommige mensen geven 100 euro (of meer?)uit aan een toetsenbord (ik snap dat niet, maar goed als die mensen dat willen doen, waarom niet) want dat zou ze beter maken in een spel, een ander koopt een headset van 300 euro.. Ook daar lees ik altijd als reden dat het ze een voordeel zou geven in bepaalde spellen.
Niks mis mee vind ik, pay2win? Kan..

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 4 oktober 2019 13:50]

Die manier waarop zit niet tussen mijn oren. Ik heb geen keus, als ik snel een goed team wil dan kan dat enkel door te gokken dmv aankoop van lootboxen. Of geld uitgeven op de zwarte markt. Nogmaals, ik heb geen probleem met geld uitgeven. Willen mensen het beste team kopen dan zou dat team direct gekocht moeten kunnen worden. Niet middels een gok systeem. Of het spel zou als gok spel moeten verkocht met voetbal gameplay. Niet als enkel een voetbal spel.

Ik moet inderdaad niks maar er wordt door bedrijven geprobeerd te manipuleren, zoals ik hierboven ook uitleg. Mensen zijn hier vatbaar voor. Niet iedereen maar genoeg mensen wel. Mensen raken verslaafd aan gokken. Lootboxen = gokken. Je gokt dmv aankoop van een lootbox op de beste loot.

Er wordt reclame gemaakt voor het aankopen van lootboxen. Sommige spellen geven gratis lootboxen, zodat je kan voelen hoe het is om met een kleine uitgave iets waardevols kunt krijgen. Sterker nog, ondanks niet bewezen kan zelfs de matchmaking je tegenover spelers zetten die net wat betere spelers hebben, om zo jaloezie te kweken. Zie het patent waar ik hierboven naar link. Dat is manipulatie.

Ik vind het zeer vreemd dat lootboxen geaccepteerd worden. Niet alleen door gebruikers/spelers maar ook door overheden. Er zou op zijn minst een leeftijdsgrens aan moeten hangen, kansspel belasting moeten worden geheven en er zou veel meer op geattendeerd moeten worden wat voor risico's het met zich meebrengt. Kort gezegd: Lootboxen zouden als gok spel moeten worden aangegeven.
Is het niet zo dat je bij Fifa gewoon euro's kunt uitgeven aan ingame geld? Met dat ingame geld koop je vervolgens dat team wat jij wilt? Hier is dan geen gokken aan voor zover ik weet.
Lootboxen (of zoals mijn kennis zegt; pakketjes haha) zijn volgens hem het domste wat je kan kopen in Fifa. Hij zegt dat je direct de gewenste spelers moet kopen, zonder pakketjes.
Wat is hier dan in hemelsnaam gokken aan?
Die spelers koop je met geld wat je ingame verdiend, deze punten kan je ook met euro's kopen. Aan jou de keuze: wil je het spel spelen of wil je het spel niet spelen voor een goed team?
Nee, lees de eerste pagina. Iemand heeft €8000 uitgegeven aan pakjes om zo de beste spelers te unlocken. Hier is het artikel: https://www.ad.nl/tech/be...vallig-spektakelstuk.html
Als je heel goed bent in een spel dan heb je ook minder goede spelers nodig. Dat lijkt mij nogal logisch. Nu ff aan de andere 90% denken die het zonder veel skillz moeten doen.
Zo werkt de wereld!! Ben je ergens niet goed in maar wil je dat gene wel doen (auto race, spelletjes spelen, vissen vangen, hardlopen) dan ga je geld inzetten voor beter materiaal.
Als we het zo gaan bekijken is de wereld voor een deel ( zoals jij mooi zegt..90%..haha) pay2win.

Dan kan je 10000 euro uitgeven aan fifa, als je geen "skills" hebt kan je niks. Behalve naar de afschrijvingen op je rekening kijken.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 4 oktober 2019 13:53]

Nou daar heb ik ook helemaal geen probleem mee, maar dan moet je zeker weten dat je klant 18 jaar is of in ieder geval de goedkeuring van de ouders hebben. Alles is gericht op het ongeduld van kinderen in dit soort games. De meeste weldenkende volwassen mensen kunnen heel goed zelf beslissen hoe ze hun geld uitgeven en zo niet dan heb je wel meer problemen.

[Reactie gewijzigd door Beakzz op 4 oktober 2019 16:13]

"waar je vervolgens honderden of duizenden euro's aan uit moet geven om online competitief te zijn"

En dat is dus gewoon niet waar. Je hoeft helemaal geen honderden euro's uit te geven. Je moet alleen wel regelmatig spelen. Er zijn genoeg rewards te verdienen waar je niet voor hoeft te betalen. Ik had vorig jaar na 1,5 maand spelen een uitgebreid team verzameld met 85+ spelers. Ik ben helemaal niet goed in FIFA, speel in Divisie 8 en in singleplayer kom ik niet verder dan de prof klasse (zijn nog drie klasses hoger). Betalen is alleen een optie als je heel graag met speciale spelers wilt spelen, maar 95% van de online spelers hebben die spelers ook niet.
Gedeeltelijk mee eens. Je kunt ver komen zonder geld uit te geven, maar bij FUT en daarbij Weekend league, zul je dan rond de 17-23 wins uitkomen als je goed bent. Maar op een moment kom je tegen teams met 7 classics en die spelen allemaal voor de 24-30 wins. Daar is het wel heel lastig om bij te komen.

Het probleem is dat die anderen WEL het geld uitgeven en zulke spelers hebben, je moet wel mee om dan online de concurrentie aan te gaan.
Wat een negativiteit.
Ik speel fifa denk al 20 jaar ofzo.
Fifa 19 vond ik niet zoveel bijzonder, maar fifa 20 speelt heerlijk weg!

De ofline modus geen flauw idee, dat speel ik nooit. MAar online speelt het echt lekker. Het is realistischer geworden etc.

Pay2win concept erger ik mijzelf ook al jaren aan, maar ja dat is bij zoveel games tegenwoordig zo...
Mee eens. Even wat tegenwicht bieden :P Online word je bij slecht verdedigen niet geholpen door een AI die het wel oplost en wordt je dus gewoon gestraft bij b.v. te vroeg instappen. Voorheen speelde je tegen een AI muur, nu is het afhankelijk van het niveau van je tegenstander. Hierdoor wordt alles minder voorspelbaar en heb ik al heel veel verschillende soorten goals kunnen maken. Ik heb ook het idee dat de goede en slechte spelers iets dichter tegen elkaar aanzitten waardoor FUT tot nu toe wat minder frustrerend is tegen (pay) teams met veel dure spelers.

Het is zeker niet perfect maar voor mij in de korte tijd die ik het gespeeld heb een stuk minder frustrerend dan FIFA 19.
Precies dit.

Dit jaar komt tactisch inzicht veel meer om de hoek kijken. Je moet nadenken over spelsituaties. JE moet nadenken over hoe je verdedigt.. Je moet je verdediging bij balverlies geknepen hebben staan ivm de counter.

Heb altijd het idee dat mensen de nieuwe fifa willen beginnen zoals de oude fifa eindigen..

Zo werkt het idd niet. Domme voorzetjes op een bepaalde manier geven die ALTIJD werkt, ja gelukkig is dat soort shit er uit.

Vind de revieuw overkomen als iemand die gefrustreerd was omdat ie het tactische gedeelte van het spelletje niet zo goed snapt..
Maar dat is toch elk jaar de eerste paar weken zo? En dan komt iedereen er achter wat dit jaar "ALTIJD werkt" en worden de potjes weer steeds voorspelbaarder.
1 2 3 ... 6


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Cartech

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True