Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Sim Kranenburg

Redacteur televisies

Ziggo Mediabox Next Review

4k kijken en opnemen in de cloud

Tot slot

Als je het ons vraagt, heeft de komst van Ziggo's nieuwe settopbox veel te lang op zich laten wachten. De oude kende veel problemen, verbruikte veel te veel energie en was ongeschikt voor 4k, terwijl 4k-televisies al vele jaren gemeengoed zijn. We zijn over het algemeen erg te spreken over het nieuwe apparaatje. De extra sharpening die Ziggo sinds de laatste firmware-update toepast vinden we geen goede verandering en we hopen dan ook dat het wordt teruggedraaid. Verdere kritiekpunten zijn de wat mindere beeldkwaliteit bij het terugkijken, met name bij sport. En als we heel kritisch zijn, zouden we ook graag mooiere ondertitels zien, en de teletekstimplementatie is ook niet alles, maar daar staan veel positieve punten tegenover.

De bediening werkt soepel, het zappen gaat veel sneller dan op een tv, en de interface is zeer strak en duidelijk vormgegeven. Bovendien wordt de software goed onderhouden en voegt Ziggo regelmatig nieuwe features toe. Al met al werkt de interface van de Mediabox Next veel prettiger dan die van de meeste smart-tv's.

Veel mensen hebben liever geen extra kastje onder hun tv staan en ook zit niet iedereen op een extra afstandsbediening te wachten. Doordat de afstandsbediening van de Mediabox Next die van de tv en een eventuele soundbar kan vervangen, en doordat het kleine kastje dankzij de rf-verbinding met de remote prima te verstoppen is onder of achter een meubel, zijn deze bezwaren grotendeels weggenomen.

Wel vinden we het 4k-aanbod op dit moment nog erg karig. Ook vinden we het teleurstellend dat er geen ondersteuning voor hdr is, terwijl Netflix dit al jaren heeft. Daar kan natuurlijk verandering in komen. Het ligt voor de hand dat ergens in de nabije toekomst Formule 1 in 4k te zien zal zijn bij Ziggo; de races worden al in 4k geregistreerd en Ziggo Sport beschikt al over de uitzendrechten. Het zou ons dan ook niet verbazen als Ziggo een eigen 4k-sportkanaal zou beginnen, maar tot dusver heeft de kabelaar daar niets over bekendgemaakt.

Als je Ziggo klant bent en je wil 4k-kijken, ben je gedwongen om de Mediabox Next in huis te halen, want doordat de uhd-signalen uitsluitend via ip worden aangeboden, zijn ze niet op een andere wijze te bekijken. Het kastje is te verkrijgen bij de Complete- en Max-abonnementen, die respectievelijk 67,50 en 87,50 euro per maand kosten. Daar komt nog 19,95 euro aan administratiekosten bij voor bestaande klanten. Wij vinden de Mediabox Next in ieder geval erg prettig werken en willen niet graag terug naar de oude Mediabox XL of het trage zappen van een tv met CI+-kaart. Met de nieuwe hardware is Ziggo klaar voor de toekomst, nu graag nog wat meer aanbod in 4k en hdr.

Reacties (597)

Wijzig sortering
Als je via de Mediabox live tv kijkt, en dus gebruikmaakt van dvb-c, krijg je exact dezelfde beeldkwaliteit als bij de oude settopbox of bij het kijken via een tv met CI+-kaart.
Sim, hebben jullie de beeldkwaliteit werkelijk vergeleken? Het viel mij op dat ik mijn kleuren opnieuw in moest stellen. Op het Ziggo forum zijn screenshots te vinden waaruit blijkt dat er allerlei beeldverbeteraars worden toegepast. Vooral sharpening. Een doodzonde wat mij betreft.

Een goede side-by-side beeldvergelijking tussen CI+, de XL en de Next met gezoomde foto’s zou een fijne toevoeging zijn aan deze ‘review’.
Spijker op zijn kop, ik snap echt niet dat er in deze review staat "Als je via de Mediabox live tv kijkt, en dus gebruikmaakt van dvb-c, krijg je exact dezelfde beeldkwaliteit als bij de oude settopbox of bij het kijken via een tv met CI+-kaart." dit is namelijk echt niet zo. Vanaf firmware 4.12 tot de huidige 4.16 heeft Ziggo een extra "negatief" verscherpingsfilter toegevoegd. Op de verschillende forums staan zat voorbeelden hierover, ik had dan ook een beter/grondig onderzoek hierover verwacht van tweakers in plaats van een advetorial...

Edite: inmiddels is de tekst aangepast door Sim, bedankt hiervoor..

[Reactie gewijzigd door DON PAPA op 6 juli 2019 12:59]

Ik heb de beeldkwaliteit beoordeeld ten tijde van de vorige firmware..
Net nog even bekeken en ik zie nu inderdaad sharpening dat doet mijns inziens inderdaad wat afbreuk aan de beeldkwaliteit.

Ik heb de review hierop aangepast.
Ik heb de beeldkwaliteit beoordeeld ten tijde van de vorige firmware..
Net nog even bekeken en ik zie nu inderdaad sharpening dat doet mijns inziens inderdaad wat afbreuk aan de beeldkwaliteit.

Ik heb de review hierop aangepast.
Je had ook wel even mogen vermelden dat de Next 1080i materiaal door een 4K upscaler haalt als je hem aansluit op een 4K TV.

Meeste kwaliteits-TVs doen aan 1:1 hardware pixel re-mapping in het paneel om 1080i/p materiaal natuurgetrouw weer te geven. Software 4K upscaling legt het tegen die kwaliteit altijd af en zal lelijke subpixel bleeding opleveren, waar de hardware re-mapping mooi scherp zal zijn.

Durf er haast vergif op in te nemen dat dat is waarom Ziggo later een geforceerde beeldverscherper toegevoegd heeft: subpixel bleeding levert beeld op wat aan rechte randen 'fuzzy' aandoet. Een extra pass met een verscherper kan dat enigzins verbloemen. (Naast het feit dat het natuurlijk de globale kwaliteit van het beeld grondig aantast als je het te hoog afstelt of een naief algoritme gebruikt.)

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 6 juli 2019 13:57]

Er bestaan nu eenmaal geen interlace-varianten voor 4k. Ziggo wil natuurlijk voorkomen dat er continu geschakeld moet worden tussen resoluties. Daar doen veel tv's erg lang over en dat komt de gebruikservaring dus niet ten goede..
Er bestaan nu eenmaal geen interlace-varianten voor 4k. Ziggo wil natuurlijk voorkomen dat er continu geschakeld moet worden tussen resoluties. Daar doen veel tv's erg lang over en dat komt de gebruikservaring dus niet ten goede..
Klooien met de beeldkwaliteit komt de gebruikservaring ook niet ten goede. Overschakelen heb je een seconde last van. Slecht beeld, een uitzending lang.

Alsnog dient het in de review vermeld te worden.
Maar goed; daar ontbraken (en ontbreken) wel meer zaken.

De mensen die het een advertorial noemen slaan de spijker volledig op de kop.

Ook nu ben je wederom de positie van Ziggo aan het verdedigen. Een review dient in de kern op een serie neutrale observaties gestoeld dient te zijn. Wat er hier bij herhaling terugkomt is een uitermate gekleurd beeld.
Ik ben ziggo hier inderdaad aan het verdedigen omdat het helemaal geen optie is om resoluties te wisselen!
Hoe zie je dat voor je dan!?
Elke keer als je langs een 4k-zender zapt wachten tot je eindelijk een keer beeld hebt?
Het hele idee van deze box is dat hij snel zapt!
Sommige televisies zullen soms zelfs helemaal stoppen met beeld geven als je van resolutie wisselt.

Ik vind de toon in de commentaren overigens erg vervelend worden.
Deze review geeft mijn eigen mening weer en daar sta ik achter.
Er is niet voor betaald en het is dus geen advertorial.

Wees het er gerust mee oneens en commentaar is prima, maar van die boze reacties zijn nergens voor nodig..

[Reactie gewijzigd door Sim op 6 juli 2019 14:27]

Het lijkt me dat er op z'n minst een optie zou moeten zijn om de oorspronkelijke resolutie uit te sturen. Er zijn - zo blijkt - namelijk ook genoeg mensen bij wie beeldkwaliteit prioriteit heeft boven snel zappen. Dit hoeft niet de standaardinstelling te zijn, maar de mogelijkheid helemaal niet bieden is voor mij een no go.
Helemaal mee eens. Zou graag willen kunnen instellen dat ik de apps in de juiste resolutie/framerate kan zien. Voor TV iets minder belangrijk.
Ik vind dit een slecht argument, je wilt toch de beste/mooiste kijkervaring ?
Tv's die van resolutie wisselen, het gebeurd nogsteeds veel dus waarom hier niet voor kiezen ?
Ik vind dat je minimaal de optie moet hebben, dit had je ook aan kunnen geven ipv de monopoly speler ziggo te verdedigen.
Daarnaast erg jammer van de 4k upscaler, is dus nog geen 4k kwaliteit.

Een tv die helemaal geen beeld meer geeft geloof ik niet, dan moet het een resolutie zijn die de tv niet ondersteund.

[Reactie gewijzigd door robbinwehl op 8 juli 2019 12:09]

Je kan in het menu van de Mediabox nog altijd handmatig een lagere resolutie kiezen.

Ik verdedig monopolist Ziggo in dit geval omdat resolutie wisselen on the fly echt geen optie is.
Sommige televisies kunnen dit relatief snel, maar nog altijd relatief langzaam dus bij het zappen, maar er zijn veel televisies die echt veel tijd nodig hebben voordat ze weer een keer beeld weergeven na het wisselen. Ik spreek hier uit ervaring want ik test zoals je weet veel tv's. En inderdaad wil het wel eens gebeuren dat een televisie na een resolutiewisseling stopt met het weergeven van beeld; pas als je dan de hdmi-kabel er uittrekt en je stopt hem er weer in krijg je dan beeld.

Ook zijn er televisies die bij een nieuwe resolutie teruggaan naar de standaard-preset met lelijke kleuren enz.
Daarnaast zijn er televisies die je willen 'helpen' door te zeggen 'Je hebt een nieuw apparaat aangesloten.. Wil zus of wil je zo..'

Het is dus voor Ziggo zeer onverstandig om resoluties te wisselen.. Dat zal namelijk veel gefrustreerde gebruikers opleveren.

Het is niet voor niets dat als je in het menu een andere resolutie kiest dat de Mediabox vraagt of je wel beeld hebt... Er zijn gewoon te veel televisies die resolutiewisselingen niet netjes afhandelen.
Wel okay dat deze setupbox wordt vergeleken met de oude mediabox. Het stroomverbruik is een duidelijke winst. Uitleg over de stand-by functie en stroomverbruik is ook goed om te weten. Volgens mij is deze nieuwe (media) setupbox in staat om ook standaard HD beeldkwaliteit weer te geven zodat de schakeltijd van de zenders bijzonder vlot verloopt.

Wat ik persoonlijk graag wil weten is of deze nieuwste mediabox te koop is in de winkel. Zodat jezelf in staat bent om firmwareupdates door te voeren. Vooral het gebruik van een NAS, HD-schijf of USB is wenselijk. De aanbieder sluit dit namelijk uit.
De box is uitsluitend te huren bij Ziggo. Je kan hem dus niet gebruiken met een nas..
Vondt het een super interessant stuk om te lezen, dank.
Dank je. Fijn om te horen!
Ik vond het een erg fijn stuk om te lezen en het heeft ook wat vragen voor mij beantwoordt die ik nergens anders had kunnen vinden tot nu toe. Dus van mij een dikke +1 :)

Overigens zijn wij erg tevreden met het kastje, zeker een verademing ten opzichte van de Mediabox XL. De beeldkwaliteit was ons nog niet echt opgevallen dus ik denk dat het ook wel aan de TV zal liggen waar het kastje mee gebruikt wordt.
Ik geef hier even feedback, en meteen een vraag, want natuurlijk kan je de resolutie wel aanpassen via het menu. (beeld&geluid>HDMI-res), als je TV beter upscaled dan de mediabox misschien een idee? alleen sport zou dan een dingetje kunnen zijn, maar dat is dan ook het enige wat in 4K wordt uitgezonden.

Ik heb het zelf niet getest, want ik gebruik de apps niet, want er wordt niks ondersteunt... (Ja Netflix, whoopdiedoo), maar als hij ingesteld staat op 1080 voor TV, doet hij dan automatisch Netflix ook in 1080, of apps wel gewoon in 4K? Denk na zion, output 1080 is output 1080, dat zou een veel lagere layer moeten zijn, en dus gelden voor alles daarboven, dus ook apps....

Verder in de review "de meeste populaire apps zoals Netflix.... worden ondersteunt" daar moet ik wel even een kritische noot geven (niet over de mediabox óf jouw review, maar over Ziggo)....
Heb je het forum bekeken van Ziggo over een topic met een verzoek voor een Spotify app? Nee, in dat geval, één van de eerste comments van een Ziggo medewerker was "Als er genoeg animo voor bestaat zullen wij dit zeker doorgeven aan ons dev team om hier een app voor te maken".......
Ik weet niet op hoeveel hij nu staat, maar er zijn duizenden likes/comments op gegeven, maar geen Spotify, geen Prime, geen "vul hier uw app in", en hoezo devteam programmeren? de apps zijn er al, daar hoef je weinig/niks aan te poorten, behalve de mediabox open te stellen lijkt me?

Overigens heb ik geen link toegevoegd omdat ik hem zo snel niet meer kan vinden, inclusief mijn eigen comment daar, wat me doet vermoeden dat het hele topic naar de prullenbak is verhuisd (of dat ik scheel kijk, dat kan ook, en is de waarschijnlijkere verklaring), ik kan alleen nog een obscuur topic voor de MB XL vinden.

Oja die vraag was dus: al die filters die toegepast worden lijken betrekking te hebben op 4K upscaling, worden ze ook toegepast op 1080, want anders is dat natuurlijk makkelijk verholpen, zet de MBN op 1080 en laat de TV upscalen.

Overigens is mijn beeldkwaliteit gevoelsmatig wel verbeterd vanaf CI+ module, maar ik kan daar niet de MBN persé voor crediteren, want ik heb alles naar fabrieksinstellingen gezet vóór de installatie (op m'n LG OLED55B6V dus), en daarna de setup doorlopen en alles opnieuw ingesteld dat het (voor mij) het beste resultaat gaf, wat dus betekend dat ik de TV in een soort van "game-mode" heb staan voor mijn MBN, waardoor de filters die LG óók nog toepast standaard dus goeddeels uitstaan, misscchien maakt dat een verschil. Voor de rest gaat zappen snel, en werkt de movies & series functie nu wel (de app op mijn LG via CI+ was onwerkbaar langzaam), en opnemen gaat goed (meerdere kanalen (8 max.) en de optie "hele serie" is fijn), dus redelijk positief over de MBN.

Apps ondersteuning is nog een dingetje wat mij betreft, en niet instelbare (uitschakelbare) filters dus. En dat je volume standaard naar je receiver gaat (volumeregeling op AB) en dat alleen maar een of/of functie is... (beeld&geluid>bepaal je volume> TV óf versterker).
Ik zou graag zien dat als mijn versterker én aan staat, én op de MBN input, dat de afstandsbediening dan (en alleen dan) mijn receiver harder/zachter zet, en anders gewoon mijn TV.... maarja, daar heb je Logitech Harmony's voor, dat gaat dit apparaat een stapje te ver. Toch zou ik het logischer vinden als hij "default" de TV selecteert, want dan kon iig die afstandsbediening opgeborgen worden in theorie (maar dat kan toch al niet vanwege de ermbarmelijke app ondersteuning).
En oja, voor nieuwe gebruikers, zorg dat je receiver op de goede input staat op het moment dat je hem installeert, want dat kan je achteraf niet meer aanpassen (bij mijn Yamaha RX-V667 receiver tenminste, die schakelde dus naar AV-2 op het moment dat ik de MBN aanzette, omdat hij per ongeluk op AV-2 stond toen ik ging installeren, maar de MBN zat op AV-4 (digital))

[Reactie gewijzigd door zion op 6 juli 2019 20:09]

en hoezo devteam programmeren? de apps zijn er al, daar hoef je weinig/niks aan te poorten, behalve de mediabox open te stellen lijkt me
Ik gok dat je hier dan niet veel verstand van hebt. Zo werkt het namelijk niet. Als je denkt dat je een app maar 1 keer hoeft te schrijven en het dan direct op alles draait dan heb je het mis. Was het maar zo simpel.

Ik kan nergens vinden welke OS de Mediabox Next draait, dus laat ik er vanuit gaan dat het niet Android oid is. Die kans is klein. Als de app nog niet voor de OS van de Mediabox geschreven is, dan moet er wel degelijk een port voor geschreven worden.

[Reactie gewijzigd door unilythe op 7 juli 2019 10:52]

Goed zo Sim, daar mag best wat over gezegd worden. De wijzende betweterige vingertjes met denigrerende ondertoon lekker achterwege laten.

Men redeneert volledig vanuit zichzelf, en overschat daarbij schromelijk hun eigenwaarde.
Ondertussen probeer je met de review het grote plaatje te bekijken, en dat waarderen de megalomane type's niet uiteraard.
Elke review moet persoonlijk voor hun geschreven worden, en de focus moet liggen op de punten en aspecten die zij belangrijk vinden.
"Ik vind de toon in de commentaren overigens erg vervelend worden.
Deze review geeft mijn eigen mening weer en daar sta ik achter.
Er is niet voor betaald en het is dus geen advertorial."

Beste Sim, Ik ben het geheel eens met je bovenstaande opmerkingen.
En ga vooral door met je vakkundige reviews.
De mediabox controleert inderdaad of er 4k uitgestuurd kan worden en geloof me ik ben behoorlijk op de hoogte van wat er allemaal met hdmi kan. Zo zit er hdmi 2.1 een feature, Quick Media Switching, die hier uitkomst had kunnen bieden, maar de chipset ondersteund geen hdmi 2.1. Daarvoor is het wachten op toeleveranciers als Broadcom om nieuwe chips te maken. Op dit moment zijn die nog niet te koop. Wellicht dus in een volgende versie van de Mediabox over een jaar of wat.
Dat klinkt goed! Maar (ik word niet gehinderd door enige kennis van zaken ;) ): moeten dan niet beide kanten 2.1 ondersteunen? Dus zowel TV als mediabox?
Dat klopt inderdaad. Er zijn dus nog niet zoveel televisies in de huiskamers die hdmi 2.1 ondersteunen. Bovendien leert de geschiedenis ons dat er bij nieuwe hdmi-versies in het begin veel aanloopproblemen zijn en apparaten niet lekker samenwerken.
De reacties zijn nu naar beneden gefilterd, maar hij kreeg wel een mooi aantal flames naar zijn hoofd, sommige terecht (en gerectificeerd), maar de meeste alsof hij persoonlijk verantwoordelijk was voor tekortkomingen van het apparaat, ik ben ook (soms) kritisch naar reviewers, maar dan inhoudelijk (hoop ik), en niet op de man.
Hij was zeker niet de eerste die begon met "schreeuwen", en juist degene die de toonzetting naar beneden probeerde te halen. (en als je nu denkt dat ik elleboog diep in Tnet zit, achja, your train of thoughts) }>

(en dit is offtopic en ongewenst, dus als ook maar iemand het in z'n hoofd haalt om hier meer dan 0 op te geven verzoek ik een moderator om de comment weg te halen, en 100 -1's te geven, maar moest wel even gezegd worden).

[Reactie gewijzigd door zion op 6 juli 2019 20:21]

wat houd je tegen om je eigen product review te schrijven?
Het feit dat het niet mijn werk is. Ik heb er geen tijd voor; krijg er niet voor betaald; en ben niet in een positie om makkelijk zo'n box in leenbruik te nemen voor evaluatie.
Ik vraag me serieus af of dit nou echt aanbod moet komen of Ziggo een 4K up-scaler gebruikt, het is leuk dat het gemeld wordt maar is dit ook echt een issue? Want welke tv zenders in Nederland geeft 4K door ?

En 4K Netflix gebruikt weer een andere codering van 4K en hoeveel mensen hebben daar ook een abonnement op 4K Netflix.der wordt hier wel gezaagd aan de review terecht of niet.we doen net als of 4K al de standaard is maar ik durf te wedden dat nog meer dan de 60 procent van alle tv schermen zeker nog 1080p zijn, zo lang tv zenders nog niet in 4K zijn is het geen standaard in iederhuis.
en als we dan toch kritisch zijn is de kwaliteit van 4K Netflix ook belabberd er
mag misschien wel de resolutie 4K NETFLIX zijn maar de kwaliteit is kapot gecomprimeerd maar daar zijn we dus niet kritisch op dat vind ik nog al dubbel.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 6 juli 2019 21:11]

Ik vraag me serieus af of dit nou echt aanbod moet komen of Ziggo een 4K up-scaler gebruikt, het is leuk dat het gemeld wordt maar is dit ook echt een issue? Want welke tv zenders in Nederland geeft 4K door ?
Je begrijpt het fout.
Ziggo gebruikt een 4K upscaler in de Next box om een 1080i signaal dat op de box binnenkomt op te blazen naar 4K, ipv dat signaal als 1080i direct naar een aangesloten 4K TV te door sturen.

Een 1080i signaal kan door een 4K paneel dat 1:1 hardware pixel-remapping ondersteunt, zeer natuurgetrouw en scherp weergegeven worden. Maar een software-upscaled signaal zal altijd wat groezelig aan de randen zijn en een slechtere eindkwaliteit hebben.

Er is een trade-off met het mogelijk moeten schakelen in HDMI output resolutie wanneer je zapt van een 1080i naar een 4K zender en omgekeerd, omdat dit op sommige TVs lang zou duren.

Ziggo heeft er voor gekozen om dat 'probleem' * te mijden. Als je kiest om 4K met de Next te outputten, output je ook echt altijd 4K en wordt er op 1080i signaal gewoon software upscaling toegepast. Ook als dat 1080i signaal er middels de ingebouwde upscaler van je 4K TV met 1:1 hardware pixel re-mapping veel, en veel beter uit zou komen.

*) Persoonlijk zie ik dat niet als zo'n groot probleem. Het duurt meestal minder dan een seconde.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 6 juli 2019 22:10]

Dus als ik het goed begrijp: dan heb je een HDMI 2.1 kabel van jou next naar een HDMI 2.1 aansluiting op je tv aan gesloten.het singaal wordt op 1080i naar binnen gebracht maar wordt ge-upscaled naar 4k softwarematig.dat terwijl er geen een kanaal in Nederland 4K is en nog maar een handje vol mensen hebben een HDMI 2.1 tv aansluiting.

Ik zou het eerder slecht vinden als er softwarematige downscale wordt gebruikt om 1080i te krijgen als je output op 4K.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 7 juli 2019 15:46]

Dus als ik het goed begrijp: dan heb je een HDMI 2.1 kabel van jou next naar een HDMI 2.1 aansluiting op je tv aan gesloten.het singaal wordt op 1080i naar binnen gebracht maar wordt ge-upscaled naar 4k softwarematig.dat terwijl er geen een kanaal in Nederland 4K is.
Bingo. Nu snap je hem. Je kunt de Next dus vooralsnog beter 1080i laten outputten ipv 4K en zo genieten van de kwalitatief veel betere upscaling mogelijkheden van een 4K TV zelf.
Ik snap je punt, maar zoals ik al zei is er geen een programma op de Nederlandse tv die 4K uitzend, dus ik zie geen reden om een next te outputten op 4k, wel een handige tip om de next te outputten in 1080i.

een smart tv heeft zelf ook al een Netflix app dus van uit daar kan je dus rechtstreeks naar je tv 4K uitzenden

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 6 juli 2019 23:10]

Klopt, maar als ze volgend jaar de olympische spelen uit gaan zenden in 4K moet je dus weer alles om gaan zetten. Dat doen wij tweakers wel, maar de gemiddelde consument niet. Kortom, ziggo heeft hier een niet zo klantvriendelijke keuze gemaakt.
Er is wel één 4K zender bij Ziggo (Love Nature) en daarnaast kun je ook films huren in 4K dus is niet helemaal waar.
Maar ik loop van de week wel even een Vodafone winkel binnen om te kijken of ze een next model hebben staan, dan kan ik ook is met mijn eigen ogen kijken of de kwaliteit minder is, de meeste Vodafone winkels hebben ze wel met tv tentoon gespreid... Zowel oude als nieuwe.
Helemaal mee eens.
Live TV en opnames zij gewoon een stuk slechter door de belabberde beeldverwerking.
Als het beeld statisch is gaat het nog enigszins maar zo gauw bijvoorbeeld in een close up een hoofd wordt bewogen verdwijnt alle scherpte van het gezicht.
Of de auteur van deze review heeft een bril nodig of wil dit niet zien.
Live TV kijken op mijn 4 jaar oude 4K TV via CI+ ziet er gewoon subliem uit dit in tegenstelling tot de Next en over de beeldkwaliteit van de opgenomen programma's zullen we het maar niet hebben.
Als ze dit probleem nu eens eerst oplossen dan wordt het een goed alternatief voor de CI+ TV ontvangst.
Helemaal mee eens.
Live TV en opnames zij gewoon een stuk slechter door de belabberde beeldverwerking.
Als het beeld statisch is gaat het nog enigszins maar zo gauw bijvoorbeeld in een close up een hoofd wordt bewogen verdwijnt alle scherpte van het gezicht.
Scherpte omschreef iemand als rafelig of 'wollig', en daar is alles wel mee gezegd, de NEXT is gewoon niet af.
Denk je dat de gemiddelde gamer van een van de 70 miljoen verkochte PlayStation4 door heeft dat 95 procent van alle games ge-upscaled wordt naar 1080p,zelf denk ik van niet of dat ze dat überhaupt door hebben ?

Een smartphone camera heeft van zich eigen ook al een kleuren filter/verbeteringen of hardware die dit regelt en die kan je niet zo maar verwijderen door een andere app te installeren.

Zo kan je nog wel een aantal voorbeelden noemen waarbij de gemiddelde consument er niks omgeeft, ik ben het er wel mee eens dat er sommige dingen zijn weg gelaten in de review die er misschien wel bij had gemogen, maar daar heb je ook de wisselwerking van de community bij nodig.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 6 juli 2019 12:04]

Dan ben ik ook wel benieuwd welke firmware is getest. Versie 4.12 is van eind oktober/begin november vorig jaar (aangezien er elke ongeveer 6 weken een release uitkomt)..
Ik heb de beeldkwaliteit uitgebreid vergeleken met een ci+module en met twee andere dvb-c decoders.. Ik zag geen enkel verschil.. En ja hier heb ik kritisch naar gekeken..Volgens mij ervaren mensen verschillen doordat veel televisies standaard allerlei processing toepassen op nieuwe hdmi-bronnen. Ik denk dat een keertje het menu induiken de oplossing kan bieden.

Er zit overigens in de meeste televisieprogramma's sowieso al erg veel verscherping.

[edit] Ik heb het nog een keer bekeken en ik zie nu inderdaad ook extra sharpening.. Ik heb de reviewtekst aangepast.
Ik had de beoordeling van de beeldkwaliteit inderdaad gedaan toen de box nog op v4.12 draaide..

[Reactie gewijzigd door Sim op 6 juli 2019 12:18]

Op het Ziggo forum heeft iemand met een capture card rechtstreeks de output van een Humax en een Next gecaptured. Dus geen invloed van de TV, maar een objectieve 1-op-1 vergelijking:

https://community.ziggo.n...4/index12.html#post417867

Helaas is de screenshotcomparison site die hij gebruikt down, maar de verschillen zijn enorm. Dat kun je in de kleine uitsnedes die in het topic staan al zien.

Als deze captures representatief zijn, is er iets heel erg mis met de Next.
Zul je net zien, de website die ik gebruik is stuk. :P

Ik heb de originele afbeeldingen (grote PNG's, dus pas op voor je databundel) op Imgur gezet:
https://imgur.com/a/UrtkoCN

Vergelijken gaat dan alleen wel wat lastiger; je moet ze echt naast elkaar leggen op de originele resolutie (full HD).

Ik heb een scriptje van internet geplukt waarmee je met de muisaanwijzer kunt vergelijken:
https://www.flitskikker.com/dump/ziggoscreens

Ook hier geldt weer; zorg dat je er op een groot genoeg beeldscherm naar kijkt (minstens 1920x1080) om het echt goed te kunnen vergelijken.
Mooi werk met die vergelijking! Het verschil is echt ernstig. Er is niet alleen een sterke sharpening, maar ook een soort blur filter (kijk maar eens naar de meer effen vlakken waar detail verloren gaat) en een soort aliasing (of is het interpolatie van de beeldlijnen??), bijvoorbeeld de rits bij plaatje 3 en de straatstenen bij 5 . Kan het bijna niet geloven zo slecht! 8)7
Met "aliasing (of is het interpolatie van de beeldlijnen" doel je waarschijnlijk op de deinterlacing.

Naast de sharpening lijkt de Next ook daarbij steken te laten vallen. Het lijkt alsof de (on)even beeldlijnen 'ontbreken' (of slecht geïnterpoleerd zijn), en dat er daardoor kartelige schuine randen ontstaan (zoals in het patroon bij de straatstenen bij afbeelding #5).

Ontbrekende (of verkeerd geïnterpoleerde) beeldlijnen leiden inderdaad tot detailverlies (bijvoorbeeld een stoppelbaard wordt dan meer een grijze waas).

Vreemd genoeg is dit zowel zichtbaar op de resolutie-instelling 1080p als 1080i, ook op de tv zelf.
Ik zou bij 1080i verwachten dat mijn tv de deinterlacing zelf doet (het beeld is dan immers interlaced).
Zelfs als ik de uitvoer op 720p zet, zie ik gekartelde contouren (al dan natuurlijk wel met een lagere resolutie). Het lijkt wel alsof de Next het beeld altijd (matig) deinterlacet en dan het eindresultaat converteert/uitvoert naar de ingestelde resolutie. Maar dat blijft giswerk natuurlijk.

De Humax gaat maar tot 1080i, en daar zie ik bij dezelfde content geen kartelige contouren, waarschijnlijk omdat die dan de originele interlaced beelden uitvoert en mijn tv de deinterlacing doet.
Vraag is natuurlijk: in hoeverre gaat de grote ongewassen massa daar last van hebben? Tweakers en videofanaten zijn nou eenmaal kritischer dan Mien uit Assen die alleen maar kijkt of de kleurtjes wel goed zijn. Neemt niet weg dat Ziggo hier nog werk aan de winkel heeft.

[Reactie gewijzigd door Pietervs op 7 juli 2019 09:33]

Het lijkt alsof de (on)even beeldlijnen 'ontbreken' (of slecht geïnterpoleerd zijn), en dat er daardoor kartelige schuine randen ontstaan (zoals in het patroon bij de straatstenen bij afbeelding #5).
Zou me ook niets verbazen. Kan te verklaren zijn doordat alle interlaced bronnen eerst naar progressive omgezet worden om filters toe te passen, en dat er een deinterlacer van slechte kwaliteit gebruikt wordt. Zoals je zelf ook al concludeerde.

Maar ook doordat er filters op interlaced beeld-materiaal gebruikt worden, die eigenlijk niet geschikt zijn voor interlaced input. En dan kan er letterlijk informatie uit het beeld 'verdwijnen' doordat dit wegvalt tegen de non-informatie uit een ontbrekende aanliggende even/oneven lijn. Mocht er daarnaast nog iets in de vorm van temporal smoothing toegepast worden, dan zou je helemaal een groot detail-verlies krijgen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 7 juli 2019 19:59]

Nee ik bedoelde interpolatie, want er er ontbreekt dus informatie. Waarschijnlijk is dat dus per ongeluk: een verkeerd filter / deinterlacer. Een truc met halve resolutie om de bitratre te drukken kan eigenlijk niet omdat het dezelfde transportstream is.
Dat detailverlies wat ik bedoelde in de effen vlakken is echt een apart filter, ik ken de effecten van beeldfilters e.d. al jaren. (vroeger gebruikte ik bijvoorbeeld DSfilter om het beeld van mijn PCI TV kaart op te krikken.)
Mooi werk met die vergelijking! Het verschil is echt ernstig. Er is niet alleen een sterke sharpening, maar ook een soort blur filter (kijk maar eens naar de meer effen vlakken waar detail verloren gaat) en een soort aliasing (of is het interpolatie van de beeldlijnen??), bijvoorbeeld de rits bij plaatje 3 en de straatstenen bij 5 . Kan het bijna niet geloven zo slecht! 8)7
De rits in #3 en de stenen in #5 zijn een kwestie van fijne details die door het verscherpingsfilter niet goed afgehandeld worden. In #3 is er voldoende contrast dat het filter scherpere countering maakt, wat inderdaad iets produceert wat op aliasing lijkt. In #5 is er onvoldoende contrast en mengt alles een beetje samen.
Beiden symptomen van een te simpel filter wat te aggressief afgesteld is.

Was je ook de zwart-halo rondom de rechterpersoon in #2 al opgevallen?
Of de opschriften achterop de auto in #5?

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 6 juli 2019 20:26]

Ik dacht eerst, mwah, misschien vind ik die sharpening van de MBN wel ok, totdat je even met je neus bovenop je scherm naar de plaatjes onderin kijkt.... :|

[zeurmodus]Sinds wanneer heeft beeldscherm formaat iets te maken met de resolutie :P (sterker nog, eigenlijk wil je het op een zo'n klein mogelijk scherm op zo'n hoog mogelijke resolutie bekijken (want hoe kleiner de diagonaal + hoe hoger de resolutie is hoe hoger de DPI (Dots Per Inch) == scherpte) (55"4K = ~80DPI, 17"4k=~247DPI)[/]
sry, kon het niet laten, bedankt voor je voorbeeld, het maakt goed duidelijk wat het verschil is

[Reactie gewijzigd door zion op 6 juli 2019 16:38]

Dank voor de vergelijking. Sta eerlijk gezegd wel versteld van het verschil tussen de Humax en Next, vooral hoe slecht de Next presteert in deze vergelijking.
Alle "beta" testers die over de slechte beeldkwaliteit klagen doen dit pas sinds firmware 4.12 dit zegt volgens mij wel genoeg. Ik kan helaas geen informatie geven over de test periode van de Next, maar dat er een extra verscherpingsfilter is toegevoegd aan de Next sinds firmware 4.12 is 100% zeker kan ik je zeggen.

Edite: inmiddels is de tekst aangepast door Sim, bedankt hiervoor..

[Reactie gewijzigd door DON PAPA op 6 juli 2019 13:00]

Beste "Sim",
zou je de volgende zin uit kunnen leggen, want dit kan bijna niet kloppen: "Ik had de beoordeling van de beeldkwaliteit inderdaad gedaan toen de box nog op v4.12 draaide.."

Met v4.12 is de beeldverscherping ingevoerd, dus als je testte met v4.12, dan had de beeldverscherping je zeker op moeten vallen. De Next zit nu op v4.16, dus v4.12 is al heel wat maanden oud. Hoe lang geleden zou deze review dan wel niet geschreven moeten zijn, immers, de Next downloadt altijd automatisch de laatste softwareversie.

Ik vind het heel jammer dat zelfs Tweakers niet meer volledig onafhankelijk is.
Ik heb me blijkbaar vergist in de versienummers. Feit is dat ik de box al minstens een half jaar heb en dat ik direct nadat ik hem kreeg de beeldkwaliteit vergeleken heb met CI+ en twee andere settopboxen. Mijn conclusie was dat er geen enkel verschil in beeldkwaliteit was tussen deze 4 manieren van dvb-c-signaal weergeven; precies zoals je zou verwachten..

Ik wordt echt heel moe van beschuldigingen dat we niet onafhankelijk zouden werken. Zeker als het 'bewijs'van dit soort beschuldigingen dan een versienummertje is. Alsof ik me voor de rechter moet verantwoorden.

Denk eens na voordat je mensen beschuldigd van niet te goeder trouw zijn!

oh.. en mijn naam is gewoon Sim en niet "Sim"

[Reactie gewijzigd door Sim op 7 juli 2019 11:10]

Beste Sim (sorry, bij "Sim" denk ik niet onmiddellijk aan een echte voornaam, maar aan een pseudoniem),

Als iemand die zich betrapt voelt ga je vol met je hakken in het zand en reageer je alsof je door een wesp gestoken bent op mijn simpele vraag.

De verklaring dat je direct nadat je de box kreeg de beeldkwaliteit hebt vergeleken met CI+ en twee andere settopboxen maakt het alleen nog maar ongeloofwaardiger. Dus je hebt de beeldkwaliteit vergeleken met een softwareversie vóór 2.12 (omdat je je vergist hebt in de versienummers) en het is je niet opgevallen dat met de komst van 2.12 het beeld ineens verscherpingsranden vertoonde, terwijl zo'n beetje iedereen met enig verstand van beeldtechniek vanaf versie 2.12 op zijn achterste benen stond (en nog steeds staat) over de verslechtering van het beeld?

"Denk eens na voordat je mensen beschuldigd van niet te goeder trouw zijn!", zeg je. Maar dat had ik juist wél gedaan, daarom stelde ik de vraag. (Het is overigens "beschuldigT").

[Reactie gewijzigd door Jantje51 op 7 juli 2019 19:48]

Beste Sim,

Je hebt helemaal niemand onrecht aangedaan. Tweakers heeft iets veel ergers gedaan. Ik dacht altijd dat ik blind kon vertrouwen op een test van Tweakers, want een test van Tweakers gaat verder waar de "oppervlakkige en bevooroordeelde anderen" stoppen. Bij Tweakers dacht ik altijd het ECHTE verhaal te horen en niet het verkooppraatje van de leverancier.

Met deze test is Tweakers totaal door het ijs gezakt en bij elke poging om dit te bagatelliseren maakt Tweakers dit alleen maar erger. Deze test bewijst namelijk dat zelfs Tweakers niet meer te vertrouwen is.

Als ik jouw redenatie volg, dan heb je dus vele maanden geleden het beeld van de Next bekeken en beoordeeld. Direct daarna heb je de test geschreven. Vervolgens heb je de Next afgekoppeld, want dat is de enige manier om versie 2.12 en zijn opvolgers te missen. Ook heb je de commentaren op de beeldkwaliteit van de Next volledig gemist. Vervolgens plaats je de test van maanden geleden. Pas nadat je het negatieve commentaar op de test leest sluit je de Next weer aan, waardoor de laatste versie van de software geladen wordt. En zo constateer je na de publicatie van een paar dagen geleden dus pas wat al maanden overal te lezen is en pas je de tekst van de test aan.

Je moet eens sprookjes aan mijn bed komen vertellen.

Nee, je hebt niemand onrecht aangedaan, maar je hebt wel bewezen dat een test van Tweakers onbetrouwbaar is.

Neem in vredesnaam deze test terug en doe een "Tweakers-waardige" test: onbevooroordeeld, onafhankelijk en betrouwbaar, want dit is bagger.
Laten we even alles in het juiste perspectief zien.. We hebben het hier nog steeds over een beetje sharpening wat de Mediabox toepast. We moeten niet doen alsof dit de grootste ramp is.

Ik praat helemaal niets goed, maar die belachelijk overspannen reacties en beschuldigingen gaan helemaal nergens over.
"Je hebt helemaal niemand onrecht aangedaan. Tweakers heeft iets veel ergers gedaan"
Nog erger dan onrecht? Dat moet dan wel een heel groot onrecht zijn...

En weer beschuldigingen over het 'verkooppraatje van de leverancier'..

Wat een overspannen reactie wederom.
Sorry @Sim maar je blaast nu naar @Jantje51 maar dat vind ik niet terecht, de firmware versie 4.12 waar voor het eerst het "negatieve" beeldfilter in te zien was, is van oktober vorig jaar. Dus het was in mijn ogen een normale vraag van Jantje51 en ik snap hierdoor ook wel zijn opmerking over hoelang geleden deze review dan wel niet gemaakt zou zijn...

[Reactie gewijzigd door DON PAPA op 7 juli 2019 12:55]

De review is al aangepast.. Wat kan ik nog meer doen? Ik moet van jullie blijkbaar toegeven dat ik geld heb aanpakt van Ziggo ofzo voordat jullie tevreden zijn.. Laat het een keer rusten..
Nee hoor, het gaat er helemaal niet om dat je toegeeft dat je geld aan hebt genomen van Ziggo. Dat stelt niemand zo stellig en verwacht ook niemand. Het werd geopperd dat het allemaal net een advertorial leek omdat de review toch wel soms net te positief geschreven is. Er zijn meer dan genoeg mensen die hun beklag doen dat de review niet kritisch genoeg is en dan bijvoorbeeld een vergelijking met andere aanbiedingen mist. Ook dit gedeelte, de beeldkwaliteit, is niet echt lekker getest, terwijl hier prima methodes voor zijn! Dus @Sim , zonder je ergens van te beschuldigen, al helemaal niet van partijdig te zijn, wil ik je dan toch eens vragen om op dit soort vragen en verbazing eens te antwoorden. Waarom is deze review niet zo scherp, kritisch, onderzoekend en analytisch als wij tweakers community uit het verleden gewend zijn en graag verwachten? Waarom geen screenshots maken van de HDMI output en deze met elkaar vergelijken zoals anderen hier wel hebben gedaan? Waarom het kastje niet stress testen? Waarom het kastje niet openschroeven en laten zien wat er allemaal in zit? Waarom niet Ziggo vragen hoe het zit met Android TV support, zodat we zonder kastje 4K kunnen kijken? Etc etc etc. Wil je daar eens op antwoorden Sim? Want ik ben bang dat je je nu zo aangevallen voelt over partijdigheid dat je de daadwerkelijke boodschap die de community je probeert te geven nu mist!
Het kastje is niet ge stresstest omdat dit nergens voor nodig is.. Ik heb de ontwikkelaars gesproken en die hadden deze test wel gedaan en de fan in het kastje ging alleen draaien als ze hem in een kastje ter groote van een schoenendoos stopten. Dus als je het kastje op een normale brandveilige manier gebruikt gaat de fan dus nooit draaien.
Nou mijn Next staat in een open kast en de fan gaat geregeld draaien. Gelukkig is mijn fan vrij stil dus is het voor mijn geen probleem, maar op de verschillende forums is te lezen dat dit zeker niet voor alle fans in de Next zo is. Misschien je eigen toch iets meer inlezen en niet afgaan op de mening van de ontwikkelaars. Want er is wel degelijk een probleem met de fan voor een grote groep Next gebruikers en deze draaien gewoon tijdens normaal gebruik zonder dat er brandgevaarlijke omstandigheden zijn...

Zie bijvoorbeeld deze posting van Ziggo: https://community.ziggo.n...19/index8.html#post425456

[Reactie gewijzigd door DON PAPA op 8 juli 2019 02:12]

Dan is er dus een probleem met jouw exemplaar.. Dat gedrag hoort dus niet
Dat lijkt mij dan ook. Mijn NEXT staat in de woonkamer met 27 graden, direct gestapeld OP mijn PS/4 en staat de hele avond aan zonder enig fan geluidje. Hij wordt niet eens heel heet.
Dan is er dus een probleem met jouw exemplaar.. Dat gedrag hoort dus niet
Dat is wel een heel simpel antwoord, op je eigen stelling dat de fan nooit draait bij gewoon gebruik..

[Reactie gewijzigd door DON PAPA op 8 juli 2019 10:25]

Soms is een antwoord nu eenmaal simpel..
Soms is een antwoord nu eenmaal simpel..
Jammer dat je niet inhoudelijk op mijn argumenten in wilt gaan over dat de fan wel degelijk draait tijdens normaal gebruik. En niet alleen bij brandgevaarlijke omstandigheden zoals jij beweerde. Op deze manier kun je elk antwoord simpel maken...

[Reactie gewijzigd door DON PAPA op 8 juli 2019 20:19]

Ik ben er inhoudelijk op ingegaan. Het antwoord bevalt je alleen niet. Ik kan je dus helaas niet verder helpen. Ik zou zeggen probeer je probleem eens aan te kaarten bij de leverancier.. Succes!
Dus als ik schrijf:
Nou mijn Next staat in een open kast en de fan gaat geregeld draaien. Gelukkig is mijn fan vrij stil dus is het voor mij geen probleem, maar op de verschillende forums is te lezen dat dit zeker niet voor alle fans in de Next zo is. Misschien je eigen toch iets meer inlezen en niet afgaan op de mening van de ontwikkelaars. Want er is wel degelijk een probleem met de fan voor een grote groep Next gebruikers en deze draaien gewoon tijdens normaal gebruik zonder dat er brandgevaarlijke omstandigheden zijn...

En jij antwoord met:
Dan is er dus een probleem met jouw exemplaar.. Dat gedrag hoort dus niet

Dan vind je dat je inhoudelijk hebt geantwoord ? Ik zie het meer als niet goed lezen, want er staat duidelijk dat er met mijn exemplaar niks aan de hand is. En het niet willen toegeven dat de fan WEL draait bij gewoon gebruik...

[Reactie gewijzigd door DON PAPA op 8 juli 2019 21:32]

Heel erg bedankt voor de zeer uitgebreide inhoudelijke antwoorden en de zeer goed onderbouwde review (echt zeer leerzaam). Ik heb echt een veel positiever beeld van de Next gekregen en kijk nu al uit naar je volgende advetorial...

[Reactie gewijzigd door DON PAPA op 9 juli 2019 00:15]

Oke, en waar baseer je dat op? Welk onderzoek heb je gedaan om deze statement te kunnen maken? Of baseer je dat weer op je eigen ervaring?
Het is mij verteld door mensen van ziggo
Ik ben het pertinent niet eens met de stelling dat ik niet kritisch genoeg zou zijn
Klakkeloos informatie van Ziggo overnemen en niet zelf testen: is niet kritisch genoeg! Een kritisch journalist trekt alles zo veel mogelijk in twijfel tot bewijs geleverd is. Heb je ze bijvoorbeeld gevraagd wat dan een noodgeval zou kunnen zijn? Want ik ken geen enkel voorbeeld van hardware met een fan voor noodgevallen... Blijkbaar gaat die fan bij genoeg gebruikers wel aan:

Een snelle google:
https://community.ziggo.n...y-stand-40319/index3.html
https://community.ziggo.n...-mediabox-niet-stil-40789
https://community.ziggo.n...ox-next-veel-lawaai-40909
productreview: Ziggo Mediabox Next review door victor1701

Ja ik durf wel te stellen dat je niet kritisch genoeg bent. Anders beweren is gewoon een plaat voor je kop hebben. Dit had je uit moeten zoeken en aan de tand moeten voelen. Je had aan Ziggo veel kritische vragen moeten stellen.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 7 juli 2019 23:44]

Je bent journalist Sim, je hebt een verantwoordelijkheid tegenover deze community. Je bent niet gewoon de eerste beste volgende gebruiker. Wij verwachten dus ook dat je schrijft voor de community, niet alleen om jouw individuele ervaring vast te leggen. We hebben hier ook echt een andere definitie van wat testen is, jij hebt gewoon naar jouw kastje gekeken, wij verwachten een studie setup, uitvoering en verslaglegging. Wat jij testen noemt is eigenlijk helemaal geen testen, maar meer uitproberen of gewoon je ervaring tijdens gebruik.

Zo selectief is het niet, het staat lekkerlijk een paar reacties onder elkaar. Jij spreekt alles tegen wat we tegen je zeggen, wil ons zelfs niet aanhoren wat we er dan precies mee bedoelen. Daarom druk ik je met de neus op de feiten en confronteer ik je met je eigen uitspraken. Dat afdoen als selectief quoten is gewoon weer je kop in het zand steken. Stel je nou eens open op, luister naar je community, ben ook eens kritisch op jezelf, zo eng is het allemaal niet. Maar als je je zo opstelt zoals je nu doet blijf je tot in het einde der dagen van dit soort poep reviews schrijven waar niemand wat aan heeft. Stel je eens open, positief en welwillend op, dan kun je er nog misschien wat van leren en reviews schrijven die beter bij het publiek passen waar je voor schrijft. Want zeg nou zelf, waar anders dan hier zijn er mensen dagen op een rij bezig met de dialoog met je proberen aan te gaan, tot zelfs 's avonds laat. Dan doen we echt niet om Sim te pesten, we willen betere kwaliteit en we willen helpen. Dit soort toewijding ga je nergens anders krijgen, doe er dan wat mee! Dus nu mag jij kiezen of je die uitgestoken hand negeert en vast blijft houden aan je eigen waarheid, of toch eens het gesprek aangaat...

[Reactie gewijzigd door cmegens op 7 juli 2019 23:54]

Dus na de zoveelste publiekelijke persoonlijke aanval 'Je bent journalist Sim' heb je het over een uitgestoken hand... Die hand uitsteken doe je dam wel op een rare en in mijn ogen nare manier.
Sorry, ik wist niet dat iemand een journalist noemen een persoonlijke aanval is. Ik dacht dat ik gewoon een feit stelde, maar het spijt me dat ik je hiermee hebt gekwetst. Ik wist niet dat het zo vervelend ervaren kon worden om journalist genoemd te worden. Als ik dat had geweten had ik het natuurlijk niet gedaan!

Om je tegemoet te komen, hoe wil je dan wel dat ik je noem?
Dat je inziet dat je een beetje overtrokken reageert en dan hoop ik dat je alsnog wel de dialoog aan gaat. Dat heb ik je al meerdere keren best beleefd en open gevraagd en daar geef je geen gehoor aan. Dat vind ik jammer want dit soort reacties zijn gewoon niet nodig.

Want ik beschuldig niet, jij voelt je aangevallen en dus lees je alles als dusdanig. Heb al meerdere keren aangegeven dat het niet persoonlijk op jou gericht is. Het feit dat je je aangevallen en beledigt voelt als ik je een journalist noem is daar een treffend voorbeeld van. Dus kom op, verman je, neem de kritiek aan en bespreek het met ons in plaats van je te verstoppen achter dit soort reacties. Als je daar geen zin in hebt of niet toe in staat toe bent, doe je zelf dan een plezier en reageer dan niet meer, dan houden wij ook vanzelf op. Stop met de kuil dieper en dieper te graven als je er eigenlijk helemaal niet in wilt zitten.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 8 juli 2019 11:33]

Ik ben het pertinent niet eens met de stelling dat ik niet kritisch genoeg zou zijn. Het is me duidelijk dat niet iedereen het daar mee eens is, maar mijn menig over de Mediabox van Ziggo veranderd daar niet door.
De opmerkingen doen niets af aan het feit dat de beeldkwaliteit identiek was toen ik er naar keek. Niks kop in het zand feit.. Dat er nu iets mis is heb ik ook geconstateerd en de review is daarna aangepast..
Je hebt 1 ding aangepast. Daarmee is de algemene kritiek van de community niet opgelost. Kom op, wil je het nu echt niet zien?? Waarom pak je er nu ook 1 ding uit van wat ik zeg en reageer je niet op het grotere probleem: de community verwacht betere, diepere, kritischere reviews dan er nu geleverd is. Vindt je dat zelf geen probleem?
Beste Sim, ik vond het een nuttige review en het zet helder de voor- en nadelen uiteen. Ook waardeer ik het dat je de moeite neemt om serieus op de reacties in te gaan, maar op een gegeven moment is het soms beter om niet verder te reageren en je boven de discussie te verheffen. Insinuaties dat je geld aanneemt vanwege een verkeerd versienummer...daar zou geen enkele collega van je zoveel woorden aan vuilmaken, laat het lekker rusten en bedenk je dat het gros van de lezers je review wel waardeert.
Dank je! Ik ga je tip opvolgen..
Sorry, maar hier ga ik je toch echt even persoonlijk tegenspreken. Direct of indirect betaalt iedereen die het nu oneens is met je jouw salaris. Tweakers bestaat bij de gratie van de community. Zonder community is deze website ten dode opgeschreven. Nu zo uit de hoogte gaan doen tegen je community als zij het niet eens zijn met de content die je creert is nogal arrogant. Tweakers is een van de meest actieve gengageerde communities van het nederlandse internet. Als zij aangeven dat ze niet tevreden zijn met de content zou ik beter mijn best doen om te luisteren, in plaats van het af te doen als overtrokken gezeik. Het is je baan, prima dat het vermoeiend is.
Maar allerlei eisen stellen en excuses eisen voor een oprechte review... Dat gaat echt een stapje verder..
Iets minder opgefokt maakt het wel zo leuk voor iedereen hier..
Ik heb hier niemand om excuses zien vragen. De enige die opgefokt reageert ben jij zelf door dit soort uitspraken.
Als jij en anderen het ergens niet mee eens zijn.. laat het gerust weten in de commentaren
Dit is precies wat we doen. We willen gewoon een dialoog om de kwaliteit van de reviews omhoog te krijgen. Dat is wat de community wil en dus spreken we ons uit. Jij gaat echter niet de dialoog aan en stelt dat we opgefokt reageren. Praat gewoon eens met je community man, doe niet zo vervelend en uit de hoogte. Dan zul je zien dat ze je van alle kanten willen helpen. Maar niet met zo'n houding.
Heel scherp opgemerkt Jantje51, had ik zelf helemaal overheen gelezen anders had ik @Sim er zeker naar gevraagd. Inderdaad, dan was het dus een Next box uit de test periode die nog helemaal niet consument klaar was, waar deze review mee is gemaakt. Plus op dat moment waren er nog andere dingen met de Next waar ik niks over lees (dan alleen maar positief) in de review. Ik ben het dan ook steeds meer met @cmegens eens, dat je van tweakers mag verwachten dat ze de Next onder een vergrootglas hadden genomen, en dat is in mijn ogen zeker niet gebeurd, blijft jammer dit....

[Reactie gewijzigd door DON PAPA op 7 juli 2019 12:16]

Dank voor de bevestiging. Ik moet zeggen dat ik er zelf weinig last van heb bij nieuws, actualiteiten en documentaires. Films en series kijk ik meestal via mij Nvidia Shield.
Gezien het feit dat het een openbaar forum is, mag ik dus blijkbaar ook reageren.
Ook je opmerking dat ik er geen fluit mee te maken hebt slaat de plank mis: ik loop al wat jaartjes mee op Tweakers en erger me steeds meer aan dit soort popiejopie reacties: ongefundeerd, niet onderbouwd en vol op de man.
De KPN heeft al jaren 4K waarbij oa Netflix en YouTube in 4K zijn en al jaren cloud opname, daarbij zijn de kleuren beter afgestemd op oled en super oled wat een beter beeld geeft. Er zijn enorm veel klachten over de nieuwe setupbox in forums over de kleuren .

ik denk dat ziggo met een software update of ooit met een nieuwe tv setup een vergelijkbare product op de markt gaat zetten dan KPN ,maar het staat bij ziggo nog in de kinderschoenen cq beta lijkt het wel, waar KPN het al uitgekristalliseerd heeft.
Super oled??? Dat bestaat niet.
Persoon zal waarschijnlijk QLED bedoelen. Samsung marketing BS term.
Ziggo heeft gewoon tig jaren kunnen wachten, er was immers toch geen concurrent op de kabel die (wel een fatsoenlijke) box aanbood.

Overigens is dat niet alleen bij KPN het geval, een kennis is bijvoorbeeld heel blij met haar T-mobile kastje waar ze simpelweg Netflix op kan kijken zonder gedoe. Weetniet of deze allemaal hetzelfde zijn, maar in mijn ogen heeft dat dus met concurrentie en dus V&A te maken.
Ik krijg het idee dat er over de jaren heen steeds meer "kapot" is aan televisie.
We hebben onlangs een verandering gekregen (Telfort), waardoor we geen DVB-C signaal meer krijgen. Gevolg: een tweede/derde/etc. apparaat heeft nu, om televisie te ontvangen, een kastje nodig. Het eerste jaar gratis, daarna €5 per maand extra. Alternatief is om via een app te casten naar de televisie.

Daarnaast had onze andere ontvanger last van storing. Opgelost met het veranderen van een hdmi-kabel, maar wel vreemd, voorheen nooit last van. Er zullen ongetwijfeld meer zenders zijn. Een antwoord op een vraag die door mij (en ik vraag me of door wie wel) nooit gesteld is.

Als ik dan hoor dat door de grootste aanbieder bij de vorige mediabox heet werd en herrie maakt en veel verbruikt bij stand-by, dan denk ik: waarom heb je er nog meerdere kinderziektes in zitten? Waarom accepteren we dit als klanten?

Als ik dan nu hoor dat ze ook al aan het signaal gaan sleutelen, dan vraag ik me echt af waarom zo'n beslissing gemaakt wordt. Er wordt áltijd afgegeven op beeldverbeteraars. Ik hekel altijd al de verschillen in kleur op verschillende apparaten (thuis komt het enigszins overeen). Waarom dan al het signaal verpesten voordat het thuis is?

Ik vind het trouwens ook wel vreemd dat bij het zappen we enkele seconden moeten wachten totdat de volgende zender zichtbaar is. We hebben al >10 jaar digitale televisie, waarom is dit nog niet gewoon gemeengoed?
De vraag is door KPN gesteld. Namelijk waarom onderhouden we voor iedere klant twee vezels, waarvan een direct een super-storingsgevoelige mediaconverter ingaat en DVB-C wordt puur voor de tweede en derde TVs in huis. En die is al vijf jaar terug beantwoord met “dat gaan we dus niet meer doen”. Het zou je al jaren opgevallen moeten zijn dat KPN interactieve TV — en ook Telfort Interactieve TV — anders werkt. Alleen de klanten die van Concepts ICT en co zijn gekomen werken nog via het systeem dat nu uitgefaseerd wordt. Overigens een systeem dat ook vol problemen zit, dus.

TV is gewoon volop in ontwikkeling. Als jij het equivalent wil van de uitontwikkeld technologie van 1990, dan kon dat tot voor zeer kort geleden nog: analoge SD TV op een prachtige CRT TV.

Moderne LCD TVs met superhoge resoluties, terugkijken, opnemen, alle mogelijke beeldbewerking opties, concurrentie met apps en cordcutting... dingen raken simpelweg niet uitontwikkeld voor ze alweer verouderd zijn.
Ik kijk nog met een 28" sony trinitron crt.. wel via Humax 5200C.. Hoe verhoudt zich dat ??

Wat zou je me adviseren.. Ik overweeg een panasonic 55Gzw950 of een Lg 55C9 ? Of een samsung 55Q85R of q9fn..

Ik vraag me af.. als er in de toekomst 4k uitzendingen komen.. Ben ik dan klaar met CI+.... Kan die 4k doorgeven... Of ben je daar juist deze next voor nodig.. Ik lees dat die 4k zenders dan alsnog via de internetkabel-aansluiting gaan.. ??

En kun je ook tv zenders gewoon opnemen via de panasonic of de lgc9.. met een ssd aan je tv.. Dan ben je daar ook geen next voor nodig..
Ik kan niet spreken over die specifieke modellen, maar de meeste TVs hebben inderdaad de mogelijkheid een USB HDD aan te sluiten icm een CI+ kaartje. Wel maar 1 tuner, dus niet opnemen en kijken tegelijk of twee keer opnemen.

Deze Next geeft aan wat de toekomst van Ziggo is: alleen maar de basis 1080p realtime via de dvbc coax, en opnames/terugkijken/4K via unicast IPTV.

KPN daarentegen (zowel glas als koper) doet zijn live TV (incl 4K) via multicast IPTV en dan opnames/terugkijken via unicast IPTV.

De boel convergeert dus voor alle leveranciers naar een goedkope manier om de standaard live TV makkelijk bij iedereen te krijgen, plus IPTV streaming voor de andere helft van het gebruik.
Helemaal mee eens. Ik ben erg tevreden over de overstap van de Horizon XL naar deze Next, vooral de veel vlottere afhandeling is een meerwaarde.

Maar de verscherping is vooral bij NPO1/2/3 HD echt veel te groot, tot op een storend zichtbaar niveau.

Ik zou willen dat de mate van verscherping ergens in te stellen viel!
Maar de verscherping is vooral bij NPO1/2/3 HD echt veel te groot, tot op een storend zichtbaar niveau.
Voor ons de reden geweest om de NEXT terug te sturen, en om laten ruilen voor een HUMAX 5300c. Ik weet appels met peren vergelijken maar liever een mooi en scherp 1080i dan een niet aan te kijken (opgeschaalde) 4K
Ik heb een topic geopend op het Ziggo forum: https://community.ziggo.n...eteraars-42510#post427184

Misschien als we hier genoeg replies in krijgen dat er naar gekeken gaat worden.
Net (door dit artikel, anders had ik niet geweten dat hij er al was) de box besteld en geïnstalleerd en ik moet zeggen dat de snelheid van gebruik een verademing is. Wel echter vind ik de kleuren vlak en mis ik wat diepte in de kleuren. Nu gebruik ik een 1080p tv en heb geen idee of dat van invloed is op de kwaliteit, wellicht hebben anderen 4k en fhd met elkaar vergeleken op beeldkwaliteit?
Dit is toch geen review?!?!?!
Dit lijkt wel een advetorial.
Waar is het echte vergelijken? Wat zijn de objectieve meetbare verschillen??
Hoe doen andere providers het op settopbox niveau??
Helemaal mee eens. Ik lees nergens minpunten zoals:
- Audio altijd naar Dolby D (ook al komt er stereo of via Netflix Dolby D+ binnen)
- Alle framerates worden naar 50Hz gezet, ook van on demand films en Netflix (microstutter)
- Abonnement is duurder 50 cent geworden dan met de MediaboxXL (daarnaast kun je prima via zelf samenstellen een Internet Start of juist Internet Max combineren met TV Complete Next. Ik snap dat Ziggo graag alles-in-1 verkoopt maar dat hoeft niet).

Daarnaast is rond de eerst minuut pauzeren via een interne buffer en pas langer pauzeren via IP.

En dan wil ik het nog niet eens hebben over de agresieve HDMI CEC Implementatie.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 6 juli 2019 09:15]

Laten we niet de zeer irritante bug vergeten die er voor zorgt dat audio en video niet synchroon lopen.

Contact opgenomen met Ziggo en ze onderkennen het probleem, er zou een firmware update in de maak zijn. Stroom er helemaal af zou voor eventjes helpen.

Tot die tijd is het wel zwaar irritant, het scheelt af en toe iets van een kwart seconde. Met de Mediabox XL had ik hier geen last van.

Ik kijk trouwens op een LG 55C7.
ik moet nu juist zeggen dat de next hier bij mij geen last van heeft, en ik nu de xl box op de slaapkamer heb gezet en merk dat audio en spraak achterlopen :(
Begrijp ik dat je de Next gebruikt (woonkamer) in combinatie met de Horizon XL voor in de slaapkamer? Wist niet dat dit mogelijk was.

Tot nu toe is er nog geen ondersteuning voor een 2e tv bij de Next. Tot mijn grote ergernis helaas...

Maar als je de XL kan gebruiken voor de slaapkamer, dat zou ik voorlopig niet erg vinden tot er eindelijk een keer een goede oplossing is voor de 2e tv...
De nieuwe NEXT box wordt op veel punten goed beoordeeld, echter ik vind het wel een heel groot minpunt dat er nog geen mogelijkheid is om een 2e TV aan te sluiten, bijv. op de slaapkamer. Tot zolang zal ik dus nog steeds de oude box moeten gebruiken. Naar mijn mening is de NEXT box gewoon te snel ontwikkeld met het idee dat er later nog wel eens "gedacht " wordt aan de optie voor een 2e / 3e TV aaansluiting ! En mocht deze mogelijkheid er toch nog komen dan hoop ik wel dat ik de extra box weer via de internetkabel kan aansluiten, zoals nu, want via de coax kabel was destijds een ramp. Daar kwam zelfs de Ziggo monteur niet uit !
het kan tot een maand dat is de periode dat je hem dan moet hebben teruggestuurd :)
Oef. Audio/video-desync is inderdaad schijt-irritant.

Voordat ik mijn huidige Philips OLED903 had, had ik een Sony XE9005 staan en daarna een XF9005 onder garantie vervangen. Deze hadden allebei ook dat probleem. Ging je zappen tussen aangesloten HDMI apparaten of de ingebouwde tuner, kreeg je een willekeurige hoeveelheid desync bij elke overschakeling. Mijn record met die krengen was ~4 seconden.

Nou; je hebt in elk geval het geluk dat Ziggo het daadwerkelijk onderzoekt. Sony stuurde mij destijds met een kluitje het riet in.
Vreemde is dat ik hier geen last van heb, audio en video niet synchroom is...?
Inderdaad. Dit is geen review maar een advertorial. Toen ik begon te lezen dacht ik "Hé iets interessants over een mediabox". En dat eindigde in "Oh, ik heb zojuist een reclame blok gelezen". Waarbij ik toen mezelf de vraag stelde. "Waarom is mediabox van bijvoorbeeld T-Mobile nooit gereviewed".

Laat ik het positief houden: Tweakers is volgens mij gewoon vergeten om het woordje advertorial voor dit artikel te zetten.
De vraag is of de gemiddelde klant van Ziggo wat jij nu citeert of aan de kaak stelt dit moet weten?en of de groep van consumenten dit überhaupt door heeft als zij een upgrade in hardware door voeren, laat staan dat ze dit door hebben tijdens het tv kijken wanneer zij dit bestellen of binnen krijgen bij een abonnement... De helft van de consumenten is een tech-analfabeet ongeacht of het hoog opgeleid zijn of niet die hebben nou niet zo veel verstand of het nu de vuilnisman,advocaat of huis arts is.

Iedereen weet dat Netflix de films die worden gestreamt kapot gecomprimeerd wordt maar de consument heeft er blijkbaar helemaal niks om, niet voor niks zijn er zo veel mensen die de kwaliteit van netflix goed vinden, hoeveel mensen hebben daadwerkelijk een Dolby D+ koptelefoon die dit ondersteunt? dus de vraag is of dit ook genoteerd moet worden tijdens een review van ziggo.in dat kader vind ik het niet gek dat het achterwege wordt gelaten.

Maar de wisselwerking tussen de review en de community is fantastisch, jou comment vind ik wel echt een bijdrage aan de review.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 6 juli 2019 10:15]

De vraag is of de gemiddelde klant van Ziggo wat jij nu citeert of aan de kaak stelt dit moet weten?
Sorry, maar dit is tweakers. Ik ben het helemaal eens met de mensen die reageren met de opmerking dat dit een advertorial is. Ik vraag me af wat dit nog met Tweakers te maken heeft. Geen kritisch woord over de nadelen, het feit dat data in de cloud is bij ZIggo, dat er naar alle waarschijnlijkheid opstarttijden zijn, dat Ziggo nog meer inzicht krijgt via deze manier van werken in je kijkgedrag (dan dat ze al hadden).

Totaal geen technische vergelijk, dit is geen review, maar een reclame folder van Ziggo. Ik verwacht nog altijd kritische commentaren. En ja, de community maakt het wel goed, dat zie je goed, wij zijn wel kritisch en willen wel weten wat er nu zoveel beter is.

4K + sdr, klinkt in mijn oren als een verbetering waar ik op zit te wachten, maar als de compressie en sharpening extreem is, dan liever 1080i, dat ziet er dan teminste nog fatsoenlijk uit.

Daarnaast toen de eerste NetFlix 4K content kwam, moet ik zeggen dat het een sprong in beleving was, momenteel ben ik er wel aan gewend, en erger ik me aan sub-kwaliteit uitzendingen van Ziggo, waar HD moet zijn halen ze niet eens fatsoenlijke HD, maar compressen ze zoveel dat de artifacts je om de oren vliegen.

Ik wacht nog altijd op fiber2thehome, dan is bandbreedte minder een issue, dan via de DBV-C route. Maar goed, je moet blijven dromen...
Je beseft je hopelijk toch wel dat IPTV van KPN (glas) vaak nog lagere bitrates gebruikt behalve voor de eerste 10 zenders maar die zijn bij Ziggo ook 1:1. Bandbreedte problemen spelen ook bij KPN glasvezel alleen op een ander punt. Vaak heeft zo'n glasvezel pop maar 1 aanvoer en als iedereen op de hoogste kwaliteit gaan streamen loopt alles spaak, daarom zijn de cloiudopnames vaak in lagere kwaliteit.

Trouwens er zitten fouten in het artikel. 4K komt echt wel via DVB-C beschikbaar maar dan wel voor zenders waar veel naar gekeken gaat worden. Anders kost ze veel meer bandbreedte dan 1x zo'n stream op het netwerk zetten. LoveNature 4K is gewoon een test kanaal waar bovendien geen hond naar kijkt dus dan een individuele stream goedkoper.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 6 juli 2019 16:56]

Weet niet hoe je het precies bedoeld, maar op NU.nl lees ik gewoon kritische reviews hoor. Sterker nog, genoeg keren dat ik (tech) nieuws veel eerder las op die site, met kritische noot indien nodig, dan onze eigen T.net.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 6 juli 2019 12:03]

Dit inderdaad, het leest als een advertorial. Veel van de nieuwe features die hier aangeprezen worden heb ik al jaren op mijn KPN decoder zitten en zijn waarschijnlijk ook al bij andere providers beschikbaar.

Als ik een review zie dan verwacht ik vergelijkingen zo ook bij dit artikel. Dan is mijn vraag ook waar ik antwoord op verwacht te krijgen in dit artikel "hoe presteert Ziggo dan tegenover andere zowel qua performance als featureset?" maar daar wordt totaal niet naar gekeken in deze "review".

Ik mis de kritische noot dan ook volledige in deze "review. Het leest weg als het reclame boekje van Ziggo wat ik erg jammer vindt. Ik heb geen problemen met de .Adv advertorials maar deze "review" kan gewoon niet.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 6 juli 2019 09:36]

Tweakers is gelukkig wel consistent in dat ze, net als bijvoorbeeld die pay-to-win Harry Potter game, geen cijfer (durven) te geven bij “gebrek aan vergelijkingsmateriaal” :+

“Wij stellen technologie op de proef” komt nu wel een beetje dubbel over.

OT: Ik heb zelf de Mediabox XL en hoewel hij soms nog crasht, als je de HDD onder de 60% houdt blijft hij het in elk geval bij mij prima doen. Ik vind het jammer dat ik qua internet zo ongeveer aan Ziggo gebonden ben aangezien hier Dsl niet verder dan 14 mbit komt.

Die Next ga ik niet nemen, weer een trucje om het abogeld omhoog te krijgen want dit had helemaal niet gehoeven als ze die Mediabox XL fatsoenlijk hadden geïmplementeerd.

Ziggo is ook nog eens aardig agressief in hun praktijken, ik was niet thuis een paar weken terug en stond er een Ziggostudent aan de deur en probeerde op allerlei manieren m’n vriendin een Next te slijten met alle argumenten die we wel kennen inmiddels over de Mediabox XL. Ziggo erover gebeld en die ontkenden het eerst maar bleek dus toch van hun te zijn (ik vertrouwde het niet).

Gelukkig komt er binnenkort glas naar m’n wijk :-)
Die Next ga ik niet nemen, weer een trucje om het abogeld omhoog
Mwah dat extra geld(+ nog een hoop extra) betaal je nu met die Mediabox XL wel aan je energieleverancier.
Werkgelijkwaar belachelijk dat Ziggo in de huidige tijd zolang is weggekomen met het leveren van een apparaat dat rustig 30w wegtrekt in Standby.

[Reactie gewijzigd door !mark op 6 juli 2019 11:27]

Ik zet hem na gebruik gewoon helemaal uit..

Dus omdat de Horizon meer verbruikt is dat een argument voor Ziggo om meer geld te vragen voor de Next?
Huh? Ik lees het toch echt als:
"Je bent even duur uit, omdat bij de XL betaald wordt aan de energiemaatschappij."
In @!mark zijn comment wordt nergens de duurdere Next verdedigd. Hij maakt een feitelijke constatering. Terwijl jij reageert met een aanname.
Oke het kwam een beetje ranty over wellicht, daarvoor excuus. Volgens mij stond het er trouwens wel eerst anders voor zijn edit maargoed, ik oordeel in het hier en nu.
tweakers wilt toch graag breder publiek aan zich binden, al jaren. Dus prima low entrance artikeltje.
Ik lees het persoonlijk ook meer als een verhaal van “zit je nu met een Horizon box, vraag dan of ze hem willen omruilen”. Dat heb ik zelf net gedaan en zou hem vandaag binnen moeten krijgen ;)
Nieuwe contractperiode aangegaan en 19,95 betaald?
hoe verder ik kwam..
hoe erger het gevoel werd...

niets over arc, wat toch ook een standaard is voor soundbars.
ci+ in elke kamer is aanzienlijk goedkoper dan een mediabox
eenmalige kosten (20 voor de kaart, 30 voor de module) ipv overal een kastje 'huren'.

als ze dan toch over gaan op iptv....

zou perfect zijn als het via de siptv app zou werken.
Je betaald ook maandelijks voor een CI module bij ziggo hoor. Niet eenmalig.
ik heb die module gewoon zelf aangeschaft buiten ziggo om en toen het nog kon eenmalig 20€ voor de card betaald.
op de specificatie staat alleen mn all in abo
Ja die optie is er nu niet meer (al heel lang niet). Dus jou tip dat je ook met eenmalige kosten tv in elke kamer kan kijken bestaat niet meer. Het is nog steeds wel goedkoper voor 2€ per maand dus die stelling blijft overeind.
Ja zo voelde het voor mij ook.
Inderdaad leuke advertorial. Lekker hypen dat product. Ik lees inderdaad geen enkele review in dit artikel. Vergeet de privacy policy niet door te lezen mbt gepersonaliseerde ads :-).
Ik vind dit artikel toch een beetje jammer. Wat ik vooral mis is hoe de Mediabox zich verhoudt met die van grote concurrent KPN of T-Mobile. Nu klinkt het toch vooral als een verkooppraatje voor Ziggo; Yeah, er is een nieuwe box! ... Prachtig, maar heeft deze box nou meer of minder functionaliteiten dan die van KPN. Is de beeldkwaliteit bij anderen echt veel beter, zijn er mooiere apps bij Ziggo of toch bij Tweak? Wanneer zakt de performance in en vliegt de doos uit de bocht? Een beetje kritisch mag toch wel?
Yep, er valt best wel wat op aan te merken, hoewel dat niet zoveel schijnt te zijn zoals je in de eerder geschreven reviews kunt lezen pricewatch: Ziggo Mediabox Next
Het is een enorme vooruitgang tov de ouwe, maar dat wil nogal snel ;)
Tweakers 'wij stellen technologie op de proef' is wel te weinig aan de orde geweest. Met name het stroomverbruik / het trage opstarten vanuit de zuinige stand, is nog steeds knullig.
Eens. Tijd voor een vergelijkingstest tussen KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile. Eventueel alleen TV, maar qua Internet en telefonie/mobiel is er niet zoveel keus meer tegenwoordig dat het eigenlijk wel eens tijd wordt om te gaan kijken wie anno 2019 zijn zaakjes het best voor elkaar is en bij welke bv een alles-in-1 het interessantst is.
Ja dat vond ik ook raar. Die 4K-kastjes van KPN en anderen zijn hier vziw nooit gereviewed. Pak ze dan meteen allemaal mee en ga nu vergelijken, wat is er zo speciaal aan die van Ziggo dat die wél uitgebreid gereviewed wordt? :P Dan lijkt het net een advertorial hehe.
Wat heb je aan die informatie? Is dat een reden om bijvoorbeeld over te stappen dan naar KPN of wat dan ook?
Ik denk dat het dan echt niet uitmaakt of je wel of niet vergelijkingen erbij zet.
Even los van of het nuttig is voor iedereen, dit is een review....dan lijkt het me, zeker omdat dit een redelijk zeldzaam product is waarvoor een review verschijnt, goed dat met andere oplossingen te vergelijken?

En voor sommigen is het echt een reden om een keuze te maken. Mijn ouders werden de mediabox van ziggo zo zat, dat ze naar KPN zijn over gestapt, puur vanwege de slechte prestaties. Dus het is voor een hoop mensen best nuttig.

Maar inderdaad, het is al gezegd, nu lijkt het meer een verkoop praatje...op zich ook prima, TV's worden ook niet altijd met elkaar vergeleken, maar dan zijn er meerdere reviews van andere exemplaren te vinden dus dan kun je zelf vergelijken.
Voor mij wel. Ik ben nu aan het kijken en heb in het verleden een hekel gehad aan die setup box van ziggo. Nu ben ik KPN gewend maar overweeg weer naar ziggo te gaan als het kasje van voldoende kwaliteit is. Niet alleen om het kastje weliswaar maar het houd me wel tegen.
Natuurlijk wel!
Er zijn best verschillen tussen de boxen van de verschillende providers en hun (al dan niet) cloud platform. Klein voorbeeld: KPN heeft een eigen videoland platform staan en bij Ziggo maak je gebruik van je Videoland login (welke je ook gebruikt voor je ipad, Androidbox e.d.). Zo zijn er vast nog meer verschillen te noemen in het voor of nadeel van KPN, Ziggo, T-Mobile etc.
Kan best zijn dat je dan die van Ziggo boven die van KPN prefereert of juist T-Mobile omdat je daar lokaal opneemt op een HDD.
Wat heb je aan die informatie? Is dat een reden om bijvoorbeeld over te stappen dan naar KPN of wat dan ook?
Eh.. ja ?

Heel kort door de bocht: de provider met de beste beeldkwaliteit krijgt mij als klant.
Werd ook wel tijd, de oude mediabox is rete traag en zuipt stroom. Wannneer wordt dat aspect eens meegenomen?

Aan de voorkant hebben we gloeilampen de deur uit gedaan, aan de achterkant zijn er intussen al 5-6 van dit soort kastjes het huis in gekomen (3 routers, een nas, twee ziggo dozen en binnenkort nog een klimaatbox, elk 5-25 watt continu)
Dat oude ding is inderdaad verschrikkelijk, nagenoeg onbruikbaar. Ik vind het ook echt belachelijk dat ze voor het nieuwe kastje nog 20 euro durven te vragen aan klanten die ze al jaren in de kou hebben laten staan.

Ik gebruik persoonlijk een Apple TV met NLZiet. Die oude ellendige mediabox heb ik anderhalf jaar terug diep opgeborgen in een kast. Omdat... Ziggo destijds beloofde met een Apple TV app te komen. Helaas blijkt dat tot nu toe een loze belofte.

Ziggo gedraagt imho zich naar klanten als een monopolist. En in feite zijn ze dat natuurlijk ook voor veel klanten. En het wordt allemaal doodleuk toegestaan. Een waardeloze situatie.
Er zat één maand tussen het nieuwe abo. met Horizon XL TV van mijn moeder en de introductie van deze nieuwe 'Next' box. Even gaan vragen wanneer wij deze box mochten ontvangen (de huidige is zo traag en valt ook regelmatig even stil); voor 20 euro waren wij de gelukkige. Ik heb netjes gezegd dat ze in .. mogen zakken.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 6 juli 2019 12:01]

Ja, dat lijkt me een typisch voorbeeld van hoe Ziggo met klanten omgaat.

Hopelijk wordt het ooit nog iets met die concurrentie op de kabel...
https://www.digitelevisie...ncurrentie-op-kabel-ziggo
Ik vind het ook echt belachelijk dat ze voor het nieuwe kastje nog 20 euro durven te vragen aan klanten die ze al jaren in de kou hebben laten staan.
Kijk, daar had ik nou ook graag meer info over gezien in deze review. Het is niet zozeer een issue van het kastje zelf, maar wel onderdeel van de bijbehorende service.

Dus wat info over hoe bestaande klanten aan zo'n MB N kunnen komen en wat de extra eenmalige of maandelijkse kosten zijn had er mijn inziens best bij gemogen.
Is het niet zo dat je voor de 4k kastje van KPN glasvezel nodig hebt? Ik zou ook graag een goede vergelijk willen zien ipv een advertentie hoor, maar als voor de KPN kast glasvezel nodig is, kun je het moeilijk een concurrent noemen...het is alleen een concurrent voor de gelukkigen onder ons. Ik heb op mijn adres echt niet de mogelijkheid om de 4K box van kpn af te nemen en max internet wat ze hier kunnen leveren is iets van 50 mbit...niet echt een concurrent te noemen dus
Ze moeten de kabel snel open gooien en misschien krijgen we dan wel wat concurrentie
Nee, voor de KPN kastjes heb je het 200mbit/s pakket nodig
Helemaal mee eens! kpn (/Telfort/xs4all) werkt tenslotte al jaren met vergelijkbare kleine kastjes (ook van Arris?!). Met inderdaad alles in de cloud en (bijkomend minimaal stroomgebruik).

Voor mij in ieder geval een reden om al lang bij kpn te zitten.
opmerkelijk dat ze bij Ziggo 400 uur geven per huishouden en bij de Belgische tegenhanger Telenet slechts 200 uur. Wat je bent vergeten te vermelden is dat dit niet per box, maar per gezin is. Vroeger kon je op 2 of 3 boxen opnemen, tegenwoordig zal je die capaciteit moeten delen met al je medebewoners. Het mengen van de oude en nieuwe boxen is (bij Telenet althans) niet mogelijk.
Over die opnames bij Telenet, en hoogstwaarschijnlijk ook bij Ziggo (zelfde moederbedrijf): er zijn discussies aan de gang om reclames niet-doorspoelbaar te maken, niet alleen bij live-tv of replay-tv, maar ook bij je eigen opnames. Voorlopig is dit idee afgeschoten, maar wees maar zeker dat het ervan komt.

En als je 'opnames' in feite streams uit de cloud zijn zoals bij deze Next, dan heb je daar dus zelf helemaal geen invloed meer op en moet en zal die reclame je door de strot worden geduwd...

Dat, en de regel dat je 'opnames' maar 1 jaar geldig zijn, is voor mij althans de reden om zo'n cloud-opslagbox zo lang mogelijk te mijden...
Terwijl de opname implementatie via je eigen schijf (usb) praktisch klaar ligt..
Ik ben niet zo'n opnemer, maar is dit nog altijd een probleem nu je die bij de meeste TV-aanbieders (direct) terug kunt kijken (o.a. met Replay TV + Uitzendinggemist)?

Het is noot echt mogelijk geweest bij Ziggo om je opnames te verplaatsen naar een eigen opslag, behalve met eigen box*, maar dat concept is nu wel de deur uit in mijn ogen met deze cloud-boxen.
Omdat je via Replay TV bij bepaalde kanalen niet kan ‘doorspoelen’. Het idee is dat je verplicht wordt de reclames te bekijken, maar dat heeft als bijkomend nadeel dat je ook in een programma zelf niet kan skippen. Bijzonder irritant wanneer je alleen het einde wil zien.

Het is overigens wel degelijk mogelijk om opnames te verplaatsen naar eigen opslag, echter enkel in het fZiggo gebied. De Humax PVRs zijn jarenlang de standaard settopboxen van Ziggo geweest, en je kopieert/download je opnames zonder problemen draadloos naar een PC.

Wie nog gewoon zijn ‘oude’ Humax in gebruik heeft kan ik van harte aanraden dat te blijven doen. En wie terug wil (let op, enkel fZiggo gebied), koop een Humax op marktplaats (circa 40-50 euro) en kies voor TV Start i.c.m. een CI+ module. Deze is zonder meerkosten (abo is 5,50 euro p.m. goedkoper incl Movies & Series XL los erbij). Bij de CI+ module krijg je een geactiveerde smartcard die ook in de Humax kan.

Dat concept is nog lang de deur niet uit, zolang je je maar niet laat foppen door het nieuwste van het nieuwste te willen hebben.

[Reactie gewijzigd door MadDogMcCree op 6 juli 2019 12:20]

dat concept is nu wel de deur uit in mijn ogen met deze cloud-boxen.
Zolang je niet de pech hebt in oud-UPC gebied opgesloten te zitten, staat het je nog steeds vrij om je eigen box te kopen en daar je irdeto smartcard in te steken.
@Sim Is bij jou tijdens het testen geen irritant hoog piep geluid opgevallen als de box in standby staat? Dit is namelijk iets wat ik en vele andere gebruikers nogal een probleem vinden. Ik heb het opgelost door de box in de hoogste standby stand te zetten (dan hoor ik het namelijk niet) maar eigenlijk vind ik dit zonde van het stroomverbruik.
Je bent niet de enige die er last van heeft: https://community.ziggo.n...p-in-stand-by-stand-40319

Daarnaast heeft de box wel een ventilator waar meldingen van zijn dat er modellen zijn waar deze langzaam blijft draaien/brommen (dan ruilen ze je box om). In een slecht geventileerde omgeving (bijv een hele kleine dichte kast) heb je kans dat deze op een warme dag aanspringt om bij te koelen. Deze ventilator zit rechtsachter.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 6 juli 2019 09:24]

Nee, het kastje was onder alle omstandigheden perfect geluidsloos.
Ik heb inderdaad niet getest of ik de ventilator aan de praat kon krijgen met veel warmte. Het ging bij mijn opmerking over een eventueel hoog geluid. Ik heb het kastje lange tijd gebruikt achter en onder een meubel en ook bij erg warm weer ging de ventilator niet draaien.

Wat betreft je opmerking over mijn 'popie jopie advertorial': ik sta achter mijn review en we worden niet betaald door Ziggo; de redactie werkt onafhankelijk.

Ik heb mijn eigen bevindingen opgeschreven met positieve en negatieve punten. Als mensen mijn mening niet delen dan is dat prima. Een review geeft altijd de mening weer van de schrijver ook al is een andere mening misschien populair(der).

[Reactie gewijzigd door Sim op 6 juli 2019 13:36]

Mijn punt zit hem precies daarin: je claimt ‘alle omstandigheden’, terwijl je het gewoon niet weet. De review zit vol met dit soort aannames van jouw kant en dat past niet in een kritische review. Je hebt niet alle omstandigheden getest en je hebt het kastje niet uitgedaagd. Goede onderzoeksjournalistiek zoekt dat soort dingen wel uit, testen alle omstandigheden zodat ze dit soort claims met zekerheid kunnen maken en kunt vergelijken met de concurrentie. Het is je werk om technologie aan de tand te voelen, doe dat dan ook! Nu verschuil je je achter: ik geef alleen mijn mening maar. Dat is niet waarvoor we van origine naar Tweakers zijn gekomen. Reviews op basis van meningen staat YouTube vol mee en ook nog betere dan de jouwe ook. Maar we komen naar tweakers omdat hier van oudsher technologie van alle kanten kritisch bekeken werd, de diepte in, technische uitleg niet schuwend. Schoenmaker, blijf bij je leest, want er zijn er zo weinig die dat goed kunnen!

Dat het geen advertorial is en dat je er geen geld voor krijgt van Ziggo weet ik ook wel. Juist daarom zou je vanuit die onafhankelijkheid ook moeten testen tegen andere oplossingen, beter in kaart kunnen brengen welke opties er voor 4K zijn in de toekomst en de keuzes van Ziggo aan de tand voelen. Welke protocollen en technologien gebruiken ze en waarom die? En hoe zit het bijvoorbeeld met de Android TV en Apple TV app? Komt deze nog en gaat deze dan ook 4K ondersteunen? En wat wordt dan het verschil met dit kastje.

Dit soort vragen verwacht ik van tweakers, evenals een goede vergelijking met al het aanbod. Kritisch, onafhankelijk, scherp en altijd vanuit de community. Deze review mist daar nu heel veel van.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 6 juli 2019 18:18]

Maar dat is de (goede, gegronde netjes geformuleerde) kritiek hierboven ook niet. Mensen zeggen niet dat ze het niet met je eens zijn en dat het daarom geen goede review is.

De kritiek is: geen vergelijking met oplossingen van andere aanbieders, en over het algemeen geen echte technische op de proefneming / info / vergelijking op basis van en met info over de gebruikte standaarden en harde cijfers.

En die kritiek deel ik.
Ik moet het hier toch even voor @Sim opnemen. Je kan het misschien niet eens zijn met de inhoud van de review maar het is nergens voor nodig om het op de man te gaan spelen. Termen als "jij en popi jopi" vind ik niet erg tweakers waardig.

Stel dat dit al een advertorial zou zijn, (verassing dat is het niet). Dan zou het beleid van persgroep / tweakers.net zijn en heeft niets met @Sim persoonlijk te maken. En ik twijfel echt of het publiek meer weet van de technologie weet dan @Sim.

Maar ik zie graag je eigen uitgebreide review tegemoet waar je alle commentaren die in het gehele topic staat te adresseren.
Ik speel niks op de man, ik geef aan dat ik deze review tweakers onwaardig vindt. Zie ook mijn 2e reactie erna, waarin ik verder op de details inga. Toegegeven, Popi Jopi was niet nodig, maar het stoort me dat dit soort reviews vroeger veel beter, gedetailleerder en technischer werden gedaan. Daarvoor ben ik naar tweakers gekomen, en gezien de reacties onder dit artikel ben ik niet alleen. Voor leuke 'mening'-reviews kunnen we al terecht bij Bright bijvoorbeeld. Maar hier bij tweakers verwacht je gewoon dat er een benchmark wordt gedaan met alternatieven, verwacht ik een gedetailleerde analyse van beeldkwaliteit en beeldbewerking (inclusief verschillende software versies) en verwacht ik gewoon een veel kritischer en analytische houding. @Sim stelt nu zelf: "Nee, het kastje was onder alle omstandigheden perfect geluidsloos." Na navraag blijkt dat hij helemaal niet gekeken heeft naar verschillende omstandigheden, maar alleen naar zijn eigen setup tijdens de test. Dat is ten eerste niet goed genoeg, ik verwacht dat hij wel verschillende omstandigheden test. Ten tweede kun je dan niet stellen 'onder alle omstandigheden' als je dat helemaal niet hebt gedaan. Dan heb je dus geen kritische houding en roep je maar wat. Gewoon maar wat roepen vind ik niet bij tweakers horen.

En je twijfelt of het publiek meer weet: lees de reacties onder dit artikel maar eens. Ik kom daardoor al meer te weten van de technologie dan de review. Zie bijvoorbeeld de reactie van @DON PAPA over firmware versie 4.12. Of de reacties van @Flitskikker, die wel een gedegen analyse heeft gedaan van de beeldkwaliteit, en @jongetje, die problemen beschrijft met Dolby, microstutters en de te aggressieve HDMI-CEC. Dat is toch informatie die in een goede review had moeten staan. Het is hier tweakers, dus we zijn goed geinformeerd en willen door tweakers goed geinformeerd worden..

En dan vraag je om mijn review. Prima, stuur jij mij even een kastje? Dan review ik hem wel. Als je me dan ook nog een salaris geeft, zoals @Sim ontvangt voor dit werk, dan zal ik nog extra hard mijn best doen. Ook flauw natuurlijk, maar ik vindt het wel bijzonder dat vrijwilligers op tweakers, zoals @Foritain (Voorbeeld) betere, diepgaandere reviews schrijven dan betaalde journalisten. Geef dan zo iemand de kans om dit soort artikelen te schrijven en betaal hem er voor, dan weet je zeker dat het kastje binnenste buiten gekeerd wordt!

"Wij zijn Tweakers. Wij stellen technologie op de proef." Als je dat groot op je website verkondigt, en je hebt deze community met mensen zoals @DON PAPA, @Flitskikker, @Foritain en vele anderen, dan kun je niet met een review als deze komen. Of dat aan @Sim ligt, of de opdracht die hij krijgt, de tijd die hij er voor heeft, etc, weet ik niet, maar mijn inziens is er werk aan de winkel bij de redactie van tweakers, want de kwaliteit die deze levert past vaak niet meer bij de community.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 7 juli 2019 00:33]

Die mediabox next heeft mijn hele home theater opstelling kapot gemaakt door de zeer agressieve HDMI-CEC die niet is in te stellen. Je moet zelf oplossing vinden door cec-killer adapter te kopen. Daarnaast moet je met tape de mediabox afstandsbediening ir oog afplakken. Ben er uren mee bezig geweest. Mediabox is snel maar man wat een bugs.
Is dat ook niet een beetje vreemd? Ik heb gelezen dat deze box al enige tijd in gebruik is bij hun zusters, die moeten toch ook tegen diezelfde bugs zijn gelopen? Het zijn toch allemaal internationale standaarden (CEC o.a.)?

Wat bedoel je precies met IR oog afplakken? Is de LED te fel of wat is de reden precies daarachter?

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 6 juli 2019 12:06]

Wat bedoel je precies met IR oog afplakken? Is de LED te fel of wat is de reden precies daarachter?
De media-box zelf communiceert via RF. Er is op de afstandsbediening een IR-zender aanwezig om ook andere apparaten zoals audio receivers en TVs aan te sturen. Kan zijn dat je apparatuur in huis hebt die niet goed samenwerkt met de IR op die afstandsbediening, ondanks dat deze via gestandardiseerde protcollen zou moeten communiceren die ooit eens door Philips bedacht zijn en waar het merendeel van de markt zich aan houdt.

Naar alle waarschijnlijkheid is ook dit weer een gevalletje "goedkoop en brak laten implementeren" aan de kant van Ziggo, net zoals de bekende HDMI-CEC problemen.
Het ding is langs voor mij onduidelijke criteria (als deze er überhaupt waren) uitgegeven aan een test-groep. Maar dit waren dus niet perse mensen die een specifieke opstelling hadden of iets dergelijks. M.i. hadden ze dit wel moeten doen, vooraf even een survey uitvoeren om in kaart te brengen wat voor mensen de box krijgen. De meesten zijn immers reguliere gebruikers die het ding in een TV pluggen, en that's it. Gebruik maken van een home theater opstelling waarbij via CEC alles moet werken, wordt door weinigen ingesteld en dus krijgen ze er amper feedback over.

Ik vind het ook vreemd dat reviewers het ding zo laat gekregen hebben. Hardware.info was er vrij vroeg mee, maar je ziet nu het ding pas voor iedereen beschikbaar is, wat reviews verschijnen.
IR oog afplakken doe ik vanwege: Uitzetten mediabox zet ook TV uit. En dat is niet altijd wenselijk.
Wat ik mis in de conclusie, maar wat wel in de tekst staat, is het verschil in kwaliteit tussen opnamen en live. Een voetbalwedstrijd is duidelijk minder indien opgenomen. Ik houd het daarom op mijn HUMAX met eigen opname op harde schijf, zolang hij nog niet instort. Tenzij Ziggo hier nog iets aan kan doen, want verder is het toch wel een heel aardig apparaatje.
Zoals ik ook al in de tekst aangaf hangt het erg af van de maat van je tv en de kijkafstand hoe goed dit kwaliteitsverschil is te zien. Vandaar dat ik er in de conclusie niet op terug kom. Maar ik ben het met je eens dat kritische sportkijkers nu beter af zijn met eigen opnamen.

Ziggo zou hier overigens prima iets aan kunnen doen door de gebruikte bitrate voor opnamen te verhogen.
Cloud opnames zijn toch wat makkelijker.. vergeten die ene wedstrijd/of programma op te nemen (al kijk ik liever deze live)? Blader naar die dag en klik op terugkijken.

Leuk die Humax, maar sinds je bij Ziggo enkel smartcards kan huren is het toch allemaal minder aantrekkelijk geworden om nog zelf een box (+ eventuele smartcard) zelf aan te schaffen.

Verder vraag ik mij echt af of de consument (buiten liefhebbers) het echt kan boeien. Genoeg op Uitzendinggemist en YT dat nog altijd op 576p is en goed wordt bekeken, ook op hun 2K/4K TV.
Ben ik met je eens, maar als je zoals ik nog zo'n box hebt is er nog geen reden om over te stappen. En op mijn tv zie je het verschil duidelijk.
Kortom, je kunt met dit kastje 4K / HDR kijken. Maar de enige serieuze content provider (voor de grote groep) is Netflix.

En dat terwijl vrijwel alle HDR televisies gewoon een native Netflix app hebben die zonder enig filter, HDMI aansluiting of wat voor toestand dan ook snel en direct beeld geven.

Ik blijf lekker op mijn CI+ module. Want een extra kastje, een extra afstandsbediening en een extra hoge energie rekening zijn voor mijn setup natuurlijk de moeite niet waard.

Ik probeer eerlijk gezegd scenario's te verzinnen (een HDR televisie die geen moderne ci module heeft of native 4k apps mist? Of alleen een monitor willen aanschaffen?) waarin deze upgrade de investering waard is.
Het zappen met CI+ module gaat op de 2019 Samsung TV's met de laatste processoren super snel. Heeft niks met de CI+ module te maken maar met processor van de TV.
Ook lees ik nergens in die reviews dat de next met een vervelend probleem kampt. En dat is dat het geluid nooit gelijk loopt met het beeld. Er is ook geen optie in de next om dit aan te passen. Heb Ziggo gebeld en ze zeiden me dat het inderdaad een probleem is waar bijna iedereen mee kampt. En ze hebben er voorlopig geen oplossing voor. Erg vervelend
1 2 3 ... 15


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Groot-Brittanie

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True