Alle aansluitingen zitten aan de achterkant van het kastje. Uiterst links zit de aansluiting voor de coaxkabel; je krijgt van Ziggo een drie meter lang exemplaar bij je Mediabox. Daarnaast zit een 3,5mm- analoge audioaansluiting. Er is ook een miniscartaansluiting, maar die kun je beter niet gebruiken, omdat hij niet geschikt is voor hd- en 4k-beelden. Het benodigde verloopkabeltje wordt dan ook niet meegeleverd. De hdmi 2.0a-aansluiting heeft dus de voorkeur en daar krijg je wel een twee meter lange kabel bij.
Er zit ook een usb-aansluiting op het apparaat waarmee een harde schijf voor opnamen zou kunnen worden aangesloten, maar Ziggo heeft de ondersteuning hiervoor in de software uitgezet; je kunt dus niets met deze aansluiting. De connectie met het netwerk van Ziggo verloopt bij voorkeur via een rj45-poort. Het kan ook prima via wifi, maar een bekabelde verbinding is uiteraard betrouwbaarder en vaak ook sneller. Het geluid kan ook in digitale vorm via de toslink- optische aansluiting naar je soundbar of av-receiver worden gestuurd. Daarnaast is er een aansluiting voor de meegeleverde voeding. Er is een aan-uitschakelaar, die van pas kan komen als de settopbox vastloopt, maar we hebben hem tijdens de testperiode bijna niet nodig gehad.
Afstandsbediening
De meegeleverde afstandsbediening communiceert radiografisch met de Mediabox Next door middel van RF4CE van Zigbee. Dit protocol maakt dan wel gebruik van dezelfde drukke 2,4GHz-frequentieband als wifi, maar heeft nauwelijks last van interferentie. Dat komt doordat het razendsnel tussen drie verschillende frequenties kan schakelen, waaronder kanaal 25, dat boven de door wifi gebruikte frequenties ligt. Het is door de rf-verbinding niet nodig om de afstandsbediening op het apparaat te mikken en bovendien kun je het kastje, zolang er voldoende ventilatie is, volledig uit het zicht plaatsen.
/i/2002875232.jpeg?f=imagenormal)
De afstandsbediening kan ook gebruikt worden voor de bediening van de televisie en een eventuele soundbar of av-receiver. Hiervoor is er een infraroodled aanwezig die de veelgebruikte Philips-protocollen rcmm en rc-5 ondersteunt. Hiermee zijn praktisch alle televisies en de meeste audiosystemen te bedienen. Tijdens de installatieprocedure worden de meeste via hdmi aangesloten apparaten automatisch herkend, waardoor je zelf helemaal niets hoeft in te stellen en je meestal nog maar één afstandsbediening hoeft te gebruiken.
De lay-out is erg overzichtelijk en alle knoppen zitten zo'n beetje waar je ze zou verwachten, waardoor je nooit lang hoeft te zoeken naar de juiste toets. Dankzij de verlichting zijn de knoppen ook in het donker makkelijk te vinden. Het knopgevoel is prettig en door de centrale plaatsing van de vier meegeleverde AAA-batterijen ligt het zwaartepunt mooi in het midden. Aan de achterkant zit een uitsparing voor je wijsvinger, waardoor je duim als vanzelf op de d-pad komt te liggen als je hem vastpakt. Er zitten geen scherpe randen aan de behuizing en door de afgeronde achterkant ligt hij prettig in de hand.
/i/2002902664.jpeg?f=imagenormal)
Handig is de toevoeging van de knop waarmee je een andere externe ingang op je televisie kunt kiezen. Zo heb je de originele remote niet nodig als je bijvoorbeeld wilt gaan gamen op een console. Je hebt hem in ieder geval niet nodig om tv te kijken; als je de settopbox inschakelt, gaat automatisch ook je tv aan en wordt door middel van cec de juiste hdmi-ingang op je tv gekozen.
Er is in de afstandsbediening een microfoon ingebouwd voor spraakzoekopdrachten. Die werkt alleen als je de microfoonknop ingedrukt houdt en de afstandsbediening niet al te ver bij je mond vandaan houdt. Je kunt via de microfoon kanalen kiezen door nummers te noemen, maar ook de namen van zenders worden herkend. Vooral de mogelijkheid om te zoeken op onderwerp of titels is handig. Helaas werkt de zoekfunctie niet in apps; zoeken op Netflix of YouTube is er dus niet bij.