Sinds jaar en dag maakt LG gebruik van webOS als besturingssysteem voor op televisies. De eerste televisies die van dit besturingssysteem gebruikmaakten, voelden nog wat traag aan, maar in de afgelopen jaren heeft LG de snelheid prima op orde gekregen. De interface is goed doordacht en de grote tegels van het homemenu onder in beeld maken het zeer overzichtelijk. Ook het snelmenu, met daarin de meest gebruikte instellingen, is een handige functie. LG heeft het in webOS 4.5, de nieuwe versie voor dit jaar, van rechts naar links verplaatst, waardoor het net even wat sneller leest.
Ook nieuw is de extra rij tegels met shortcuts die boven de bestaande tegelrij, onder in beeld, kan verschijnen. Hier verschijnen bijvoorbeeld recent bekeken kanalen als je het tv-icoon aanwijst, je kunt direct verder kijken naar films en series van Netflix, en er verschijnen YouTube-aanbevelingen. Ook worden de externe ingangen niet langer als tegels op het homescreen getoond. Deze hebben immers een eigen knop op de afstandsbediening, waardoor het geheel weer wat overzichtelijker is geworden.
De elektronische programmagids ziet er overzichtelijk uit en tijdens het raadplegen ervan kun je het huidige programma blijven volgen in de linkerbovenhoek. Als je liever meer programmagegevens in beeld hebt, kun je het kleine beeldje ook uitschakelen. Als je nog meer gegevens tegelijk wil zien, kun je voor een compacte weergave kiezen, waardoor je maximaal dertien zenders tegelijk kunt bekijken. Aan de linkerkant zitten snelkoppelingen naar aanbevelingen, de kanalenlijst, je opgenomen programma's en de opnameplanner. Al met al een prettig werkende epg dus.
Afstandsbediening
Zoals we inmiddels gewend zijn, krijg je van LG een Magic Remote-afstandsbediening meegeleverd die beweging kan detecteren waarmee je een aanwijspijl op het scherm kunt bedienen. Ook is in het midden van de d-pad een handig scrollwieltje aangebracht, waarmee je snel naar een kanaal kunt doorzappen of door lijsten kunt navigeren. Als je de tv liever op de traditionele wijze bedient, kun je gebruikmaken van het grote aantal knoppen, die in een duidelijke lay-out zijn gerangschikt.
De Magic Remote is voorzien van een microfoon voor spraakzoekopdrachten; dat kan handig zijn voor videodiensten als YouTube en Netflix. Onze zoektermen werden allemaal in één keer verstaan en gevonden. Je kunt niet alleen op titels zoeken, maar ook als je zoekt op acteurs of regisseurs, krijg je keurig een lijst met beschikbare Netflix-titels. Helaas werkt deze functionaliteit (nog) niet met Amazon Prime Video.
De Magic Remote is iets meer dan achttien centimeter lang en weegt 145 gram inclusief twee AA-batterijen. Hij ligt door de ergonomische vormgeving zeer prettig in de hand, maar het zwarte, glimmende plastic aan de achterkant is wel wat glad en bovendien krasgevoelig. Het is misschien niet de mooiste afstandsbediening om te zien, maar hij behoort wat bedieningsgemak betreft tot de allerbeste. Wel is het jammer dat er dit jaar weer een gesponsorde knop is bijgekomen voor de vod-dienst Rakuten TV, waardoor het totaal nu op drie zit. Wij zien liever knoppen die je zelf kunt programmeren. Die zullen er waarschijnlijk nooit komen, want ze leveren de fabrikant geen geld op.