Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Sim Kranenburg

Redacteur televisies

LG C8 hdr-oled-tv Review

Niet goedkoop, wel een goede koop

Conclusie

De C8 is dit jaar de oledinstapper van LG, maar dat wil niet zeggen dat er ook maar iets is bezuinigd op de beeldkwaliteit. Die behoort namelijk tot het allerbeste van wat er nu te koop is. Het enorme contrast van het oledpaneel maakt een spectaculaire hdr-weergave mogelijk, hoewel je daarbij het omgevingslicht enigszins moet reduceren voor het beste resultaat. Ook de kleurweergave is prachtig en in de fabriek al zeer nauwkeurig afgesteld. Voor iemand die gewoon wil genieten van het beste beeld, is een kalibratie dan ook overbodig, maar dankzij de mogelijkheid om kleurcorrecties aan de hand van zeer nauwkeurige 3d-lut's uit te voeren, is de tv nu ook geschikt als referentiescherm voor professionals.

De voor gamers belangrijke inputlag is laag voor televisiebegrippen, waarmee de C8 uitermate geschikt is om op te gamen. De mogelijkheid om uhd-beelden weer te geven met 120fps is helaas niet te gebruiken voor games, omdat de huidige hdmi-standaard deze bandbreedte nog niet kan verwerken. Daarvoor zul je moeten wachten op de modellen van volgend jaar. De mogelijkheid om hfr-video's weer te geven door middel van de interne mediaspeler biedt een prachtig kijkje in de toekomst van tv, maar heeft op dit moment nauwelijks toegevoegde waarde vanwege een gebrek aan content.

Het design van de C8 lijkt erg op dat van de C7 van vorig jaar, maar die zag er door het platte scherm ook al erg strak uit. De achterkant is niet langer wit, maar nu uitgevoerd in donkerdere tinten. Wat ons betreft is dat een verbetering. De nieuwe voet vormt een duidelijke verbetering ten opzichte van het vorige model, omdat deze het geluid naar voren, richting je oren, reflecteert. Dit heeft een positieve uitwerking op het stereobeeld en de verstaanbaarheid van stemmen. De luidsprekers van de C8 gaan niet erg laag, maar behoren verder tot de beste tv-luidsprekers van dit moment.

Wat interface en bediening betreft is er weinig nieuws onder de zon. Dankzij de uitstekende Magic Remote laat webOS zich nog altijd makkelijk bedienen en doordat er veel toetsen op de afstandsbediening zitten, ben je niet al te veel op menu's aangewezen. In webOS zijn geen grote verbeteringen ten opzichte van de vorige versie aangebracht. Dat is aan de ene kant jammer, want stilstand is achteruitgang, maar aan de andere kant werkt webOS prima en doet het zeker niet onder voor de andere smart-tv-besturingssystemen.

Echt grote minpunten heeft de C8 dus eigenlijk niet. Alleen de prijs zal voor veel mensen nog een struikelblok zijn, want hoewel oledtelevisies sinds de introductie steeds betaalbaarder zijn geworden, is deze tv nog altijd niet goedkoop te noemen. Toch kunnen we de C8 van harte aanbevelen aan iedereen die wat meer kan of wil betalen voor goed beeld en geluid. De belangrijkste concurrent van de C8 is eigenlijk de C7 van vorig jaar; die is namelijk bijna net zo goed, maar wel honderden euro's goedkoper.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (251)

-12510234+1110+212+30Ongemodereerd102
Wijzig sortering
Als ik me niet vergis draaien de 2018 modellen wél op een nieuwe WebOS versie; WebOS 4.0. Source: http://webostv.developer....s-tv-platform/web-engine/
Je hebt gelijk.. ik heb het even aangepast.. De nieuwe versie lijkt in ieder geval als twee druppels water op de vorige..

Als je naar het versienummer in de tv kijkt staat er zelfs nog v 3.xxx
Er zijn twee verschillende nummers; het software versienummer en het daadwerkelijke WebOS versienummer. Wellicht dat je hebt gekeken naar het software versienummer?

Ik werk zelf voor een bedrijf dat tv-apps ontwikkelt. Heb even gevraagd bij de heren van LG of ze hier meer duidelijkheid over kunnen geven, keep you posted!
Opvolging op bovenstaande bericht; LG geeft aan dat het niet mogelijk is dat er 2018 modellen met een 3.x WebOS versie draaien. Alle 2018 modellen draaien op WebOS versie 4.x. Als in jouw settings duidelijk staat aangegeven dat het WebOS versie 3.x is, ben ik heel benieuwd hoe dat mogelijk is haha
Dat zal hem dan zitten in het feit dat het softwareversienummer niet gelijkloopt met het WebOS-versienummer.. Ik check in ieder geval altijd of er updates zijn...
Softwareversienummer en WebOS-versienummer lopen inderdaad niet gelijk. Het WebOS versienummer kun je vinden in de 'general' settings, vervolgens 'About this TV' en daarna klikken op 'TV information'. Daar staat o.a. het WebOS versienummer.
@Sim Kunnen jullie dat bevestigen/ontkrachten? Ik verwacht dat jullie in de software zelf hebben gekeken naar welke versie het was, maar je weet maar nooit :)
Voor de geïnteresseerde Tweakers onder ons die de aanschaf van een OLED TV serieus overwegen kan het volgende Forum topic interessant zijn;

[Zero Tolerance][Prijs-discussie] OLED Televisies - deel 2

Hier worden de prijzen van verschillende TV's bediscussieerd en zijn er allerhande tips en verwijzingen naar verkopers om de prijs van een dergelijke TV met een paar honderd euro omlaag te brengen (hier en daar ook i.c.m. een betere garantie).

Zo is de LG 55C8 al te krijgen voor zo'n €1700 en de C7 voor €1400 :)

[Reactie gewijzigd door jimz93 op 18 juli 2018 06:50]

Dan heb je de strekking van het forumtopic nog niet door. Je kunt bij officiële dealers prijzen bedingen voor de C8 die liggen rond 2000 euro, met cashback kom je dan uit op 1700 euro. Om die 2000 te bedingen bij die officiële dealers kun je verwijzen naar het Tweakers forumtopic.

Gebruik inderdaad je hoofd en betaal niet honderden euro's teveel.
Ik doel met mijn opmerking vooral op het lange termijn effect van altijd de allergoedkoopste prijs willen betalen.

Het korte termijn effect is geweldig, want je hebt een stuk goedkoper je televisie. Maar op lange termijn.. nog minder winkels en nog meer monopolies.

Ik begrijp ook dat deze mening niet de populairste is, maar ik wil er toch even bij stil staan.
Je kan ook stellen dat veel winkels gewoon te grote marges aanhouden, en als een klant hier in trapt dit geweldig vinden. Begrijp me niet verkeerd als ik naar een winkel ga en ik krijg goede service dan vind ik een kleine meerprijs niet erg maar soms zoals in dit geval is dit wel een forse meerprijs.

Daarbij komt ook nog dat de prijs van de c8 van iig de 65 inch versie bij de grote winkelketens al eens 3199 is geweest en dat deze tijdens de 500 euro cashback van pc doodleuk weer is verhoogd naar 3699. Dat voelt ook nog eens als oplichting door deze officiële dealers. Maar dat is natuurlijk maar mijn gevoel.

Bijkomend is het trouwens heel simpel dat als leverancier een product met winst kan verkopen dat de concurrentie dit ook moet kunnen anders hebben ze de zaken niet op orde, of er worden regionale spelletjes gespeeld door de fabrikant. Dat laatste is wat mij betreft echt onacceptabel.

[Reactie gewijzigd door wever338 op 19 juli 2018 09:46]

Ik doel met mijn opmerking vooral op het lange termijn effect van altijd de allergoedkoopste prijs willen betalen.
Dat doe je dan erg onduidelijk, want je hebt het meerdere keren over dat die goedkoopste winkels niet in Europa inkopen. Dat is aantoonbaar niet waar. Wat je daarna beredeneert is dat je blijkbaar niet mag afdingen, waar ik het absoluut mee oneens ben. Afdingen is een proces waarin de verkoper z'n winst probeert op niveau te houden, maar wel omzet wil draaien en waarbij de klant een goede prijs wil krijgen voor z'n aankoop. Bij een tv van 2k euro lijkt me wat van de prijs aflullen vrij standaard toch, of betaal jij zonder poging de stickerprijs? Ik al jaren niet meer. Uiteindelijk staat het de verkoper vrij om mij geen tv te verkopen en staat het mij vrij weg te lopen als de prijs me niet aanstaat.
Het korte termijn effect is geweldig, want je hebt een stuk goedkoper je televisie. Maar op lange termijn.. nog minder winkels en nog meer monopolies.
Dat zou waar zijn als die lage prijzen alleen bij de grote ketens te bedingen waren, maar het zijn juist wat webshops en lokale elektrazaken die van de richtprijzen afwijken om even een stukje extra omzet te scoren. Of je dat bij Mediamarkt en consorten ook voor elkaar krijgt, weet ik niet.
Ik begrijp ook dat deze mening niet de populairste is, maar ik wil er toch even bij stil staan.
In het algemeen denk ik dat je als consument moet beseffen dat je kunt kiezen tussen de laagste prijs en weinig service en een "normale prijs" en goede service. Je moet alleen wegblijven bij "woekerprijs en geen service", maar gezien prijsvergelijkers ook allemaal reviews van winkels mogelijk maken, haal je de rotte appels er zo vrij snel uit :)

Verder geldt volgens mij al jaren dat dit soort grote televisies garantie krijgen via de fabrikant. Je hoeft dus niet zelf terug naar de winkel, dat loopt via speciale reparatiebedrijven die in opdracht van de fabrikant werken.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 19 juli 2018 12:36]

Flauwekul, je hebt gewoon altijd teveel betaald, heel belangrijk in marketing waarmee de kleinere elektro shops en witgoedzaken zich kunnen onderscheiden van de grotere shops is net de ruimte om te onderhandelen per situatie. Als een winkel je eenmaal kent, en jij kent de verkopers ook bij naam, dan is 10% onder de laagste prijs op tweakers de normale prijs bij die shops als loyaliteitskorting. De grote winkelketens doen niet aan onderhandelen (wel nep korting, natuurlijk). De kleinere winkel weet heus wel zijn grenzen (90% van de tijd staat de franchisehouder gewoon in de zaak als hoofd verkoop). Als je bijvoorbeeld 60+ bent en je hebt meer service nodig dan het minimale dan is de onderhandel prijs normaal gesproken ook duurder, de winkel is niet gek. Heb je boven gemiddeld kennis van elektronica en heb je daarom minder service nodig, krijg je zonder probleem extra korting (als je bij een vervolg bezoek nogmaals iets komt kopen en gebleken is dat je toch een hoog service gehalte nodig had in het verleden, dan is opeens de prijs duurder)(zeuren over garanties op een oled tv, kan je dan ook beter meteen bij lg doen en voor vragen heb je je medetweakers). Mediamarkt heeft deze onderhandeling ruimte een stuk minder , omdat je hier geen binding mee kan opbouwen, niet persoonlijk in ieder geval.

Precies hetzelfde met het kopen van een auto bij de merkdealer. Doe je altijd je onderhoud bij je merkdealer en ook je reparaties en heb je hier ook je verzekering, pechhulp, lease ondergebracht en als ze weten dat je niet met jezelf laat fukken. Dan is opeens de verkoopprijs €1.000 lager (meestal door extra loyaliteitskorting in de vorm van gratis onderhoudscontract of extra pakket, dat is dan heel makkelijk te krijgen). En begin niet dat een merkdealer duurder is, want dat zijn ze echt niet, niet in mijn ervaringen in ieder geval. Ja 10 euro duurder op het reinigen van je airco, maar voor de rest zijn ze op alles goedkoper :)

p.s. En ja er zitten wel een boel winkels in die pricetopic die via dezelfde inkoop organisatie inkopen https://www.retail.nl/, en die is dan ook meteen de grootste van heel europa, als je dat bedoelt met een monopolie.
https://www.electroworld.nl/store/
https://www.euronics.nl/store/

p.s.s. Dat is dan ook meteen hoe ik alles inkoop, kijk welke inkoop organisatie achter je lokale winkel zit (of winkel formule als je het simpel wil houden). Als je dan gaat prijs shoppen heb je genoeg aan 1 franchise bezoek/belletje per inkooporganisatie, aangezien die allemaal tegen bijna dezelfde prijs moeten inkopen. Dit is grotendeels waarom hier op tweakers als je van de pricewatch gebruikt maakt, je ook altijd ziet dat meerdere winkels altijd dezelfde prijs hebben (met hele kleine winst percentage verschillen) en zodra ze goedkoper kunnen inkopen, alle winkels meteen in prijs zakken. (en niet omdat ze allemaal rond de laagste prijs gaan zitten, en die willen matchen, dat is flauwekul, zo werkt het dus niet). Kijk ook eens bij de belgen of duitsers als je in de buurt van de grens woont en die net bij een andere partij inkopen.

p.s.s.s oled tv koop je gewoon lekker in bij je lokale shop tegen de beste prijzen, die zijn altijd het goedkoopste inclusief gratis bezorgen en uit de doos halen en opzetten of ophangen.

[Reactie gewijzigd door P.A.T.R.I.C.K op 21 juli 2018 01:59]

Je hebt gelijk dat Plasmavisie en BuyMi regelmatig buitenlandse modellen verkopen.

Echter is het niet zo dat je die prijs niet kan krijgen voor een Nederlands model. Vorig jaar heb ik zelf een C7 gekocht voor zo'n 100 euro minder als de laagste prijs op de pricewatch en rond de 600-700 euro minder als de "officiele dealers". Dit was bij een kleine lokale zaak, en betrof gewoon een model bestemd voor de Nederlandse markt (te zien aan de barcode en het feit dat ik gewoon mee kon doen aan de cashback en gratis LG C7 smartphone actie).

Dus waarom zou dit voor de C8 opeens anders zijn? Overigens zie ik ook niet in hoe dit slecht zou zijn voor de Europese markt, gezien we een vrij verkeer van goederen hebben.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 18 juli 2018 10:37]

Helaas kan ik kan niet meepraten over de garantie afhandeling van deze televisie's, dat verschilt natuurlijk per bedrijf (en fabrikant).

Wel kan ik zeggen dat het stukje "geen officiële dealer" veelgebruikte bangmakerij is door de grotere winkelketens als bijvoorbeeld een Mediamarkt omdat ze niet willen inleveren op de oorspronkelijke (blijkbaar schappelijke) marges. In hoeverre deze titel van waarde is durf ik niet te zeggen (ik weet niet aan welke eisen een bedrijf moet voldoen om van LG deze titel te mogen dragen) en zal daarnaast zoals hierboven al aangegeven nog altijd per bedrijf verschillen.

Zelf heb ik i.v.m. een "samenkoop actie" 2 jaar terug verscheidene winkels gecontacteerd in Nederland die destijds de OLED 6-serie verkochten en allen kochten gewoon in bij LG Europa (net als een Mediamarkt) dus van grijze import was geen sprake.

Het beste blijft natuurlijk om dit zelf te onderzoeken, de voor- en nadelen te overwegen en je eigen conclusies hierop te trekken of zoals je zelf al aangeeft; gebruik je hoofd :)
Klopt niet helemaal wat je zegt. Er zullen vast winkels zijn die buiten Europa kopen, maar daar wordt niet op gedoeld.
De C8 is gewoon via officiële dealer te koop voor €1999 en daar nog een cashback van €300 af, dus €1699 netto.

Als je het topic of het forum een beetje volgt, zijn de winkels met de scherpste prijzen o.a. Foka in Rotterdam, Smits in Arnhem, Radio Von Burg, Hifi-Klubben, etc.. Deze staan gewoon vermeldt op site van LG als officieel dealer, en doen ook mee met de Nederlandse cashback acties.
Zijn verkopen dus gewoon officiële Nederlandse modellen met garantie (vaak nog verlengd naar 5 jaar) en hebben nog de laagste prijzen van Nederland.
Niets van in. 1399 euro was de gangbare prijs voor de c7 bij heel veel webshops een paar weken terug. Deze was toen vooral geïnitieerd door bol.com en werd gevolgd door vele anderen. Zo hard zullen ze hun broek ook niet scheuren als ze allemaal volgen. Ik heb hem toen ook gekocht voor men ouders.
C7 heb je wel gelijk in, dat zal ik even aanpassen. De c8 is echter wel een ander verhaal. Mooi scherm de c7, zullen je ouders blij mee zijn.
Geen onzin posten graag, gaat gewoon om PLA's, je kunt ook gewoon meedoen met de cashback, Nederlandse garantie, etc.

[Reactie gewijzigd door S0epkip op 18 juli 2018 10:33]

"Edit: geldt alleen voor C8"

Nee, hrt geldt ook niet voor de C8, hou eens op met paniekzaaien aub.
Waarschijnlijk dat jimz93 ook doelt op de prijs met de huidige cashback actie die nog deze maand geldt. De 55 inch modellen leveren €300 cashback op, de 65/77 inch modellen €500.
@Sim
Het is een beetje feedback richting hoe een televisie/monitor wordt gereviewd, niet enkel hier. Ik spreek me er niet over uit of dat het goed of slecht is maar ik plaats wel een kritische kanttekening wat misschien interessant is om over na te denken.

Het blijft me verbazen dat bij televisies die €1500-2000 of meer kosten het geluid wordt meegenomen als punt van beoordeling. Als je die built-in speakertjes gebruikt dan doe je het niet goed, als je zoveel geld besteedt aan een televisie dan kan je ook best wel €500-1000 besteden aan het geluid wat 50% van de informatie is die je krijgt wanneer je teleivisie kijkt. Bij het ene model is het minder slecht dan bij het andere maar altijd zit je met flinke beperkingen (volume, vermogen, gereserveerde budget) die ervoor zorgen dat je in het beste geval matig geluid krijgt. Wat echter wel cruciaal is is dat je het geluid in digitale vorm kan doorsturen naar een extern apparaat wat het goed verwerkt, iets waar dan weer volgens mij niets over is vermeld. Ik ben daarom van mening dat de kwaliteit van het geluid van de ingebouwde speakertjes irrelevant is bij deze prijsklasse voor de kwaliteit van het product.

Begrijp me niet verkeerd, ik twijfel er niet aan dat het geluid goed genoeg is dat ik me er niet aan zou ergeren (bij veel televisies wel zo) maar het is natuurlijk geen enkele vervanging van fatsoenlijke externe speakers, alleen beseffen veel mensen niet hoe groot het verschil is omdat ze het nooit ervaren, zoals veel mensen ook pas begrijpen hoe het beeld van OLED is nadat ze het met hun eigen ogen hebben gezien. Daarom gebruiken ze de ingebouwde speakers. Hoe je het wendt of keert, als jij een film kijkt dan bepaalt de kwaliteit van het geluid in een belangrijke mate de mate van immersie, net zo sterk als dat de kwaliteit van het beeld het bepaalt. En daar gaat het om bij het kijken van televisie: escapisme, opgaan in wat er voorgeschoteld wordt, immersie. Als de regen klinkt als regen, de pistoolschoten klinken als pistoolschoten, de stemmen en muziekinstrumenten echt klinken...dan heb je veel meer immersie dan wanneer het niet echt klinkt.

Vergelijk dit met dat je een 1080 Ti, een 8700k etc. hebt maar dat je dan met Logitech-speakertjes van €15 gamet. Of dat je een 8700k combineert met een 1050 Ti voor gaming. Het gaat er niet om hoeveel je te besteden hebt, het gaat erom of dat je het budget evenwichtig verdeelt op zo'n manier dat het je het meest oplevert. Concreet, als iemand €1800-1900 voor een televisie betaalt en dan niet budget overhoudt voor fatsoenlijk geluid dan durf ik te stellen dat hij beter af is met een standaard LCD (VA) televisie en beter geluid. Ik bekritiseer op geen enkele manier dat alle puntjes, inclusief het geluid, aangehaald worden. Ik vraag me wel af of dat het niet teveel gewicht krijgt bij televisie-reviews en monitor-reviews. Doordat reviewers er steeds zoveel aandacht aan besteden kan je bijna geen televisie/monitor zonder ingebouwde speakers kopen terwijl het voordelen zou hebben als ze dat wel doen, dat scheelt dan mogelijk toch weer een paar tientjes.

[Reactie gewijzigd door CHBF op 18 juli 2018 15:52]

Ik ben het volledig met je eens dat televisieluidsprekers over het algemeen niet goed genoeg zijn om écht te genieten van een goede film, serie of concert. Dat neemt echter niet weg dat verreweg de meeste mensen geen extern audiosysteem gebruiken. Veel mensen willen graag zo min mogelijk kabels en luidsprekers in hun interieur. Voor deze (en dus de grootste groep) mensen is de geluidskwaliteit van een televisie dus wel van belang.

Als je de hele review leest kan je naar mijn idee prima voor jezelf bepalen of deze tv iets voor je is, zelfs als je bepaalde features (smart-tv, luidsprekers) niet wenst te gebruiken..
Wij hebben er een behoorlijke surround installatie bij, die meer kost dan de Sony A1. Toch vind ik het fijn om gewoon TV te kunnen kijken zonder deze altijd aan te hebben. De A1 geeft dan gelukkig een acceptabel geluid. Dus ook voor de mensen met een goede installatie kan dit belangrijk zijn.
Als je de hele review leest kan je naar mijn idee prima voor jezelf bepalen of deze tv iets voor je is, zelfs als je bepaalde features (smart-tv, luidsprekers) niet wenst te gebruiken..
Dat is waar. Filosofische overweging: heeft een reviewer ook de taak om mensen een beetje te 'onderwijzen' en het advies te geven om externe speakers te gebruiken, ook als ze voor televesiestandaard best ok zijn in vergelijking met die van andere televisies? Zodoende stuur je het consumentengedrag en krijg je uiteindelijk betere producten omdat mensen kritischere eisen stellen. Misschien krijgen we dan ofwel ingebouwde speakers die zo goed zijn dat je geen externe speakers meer nodig hebt (dat zie ik niet gebeuren) ofwel televisies en monitors zonder speakers waarmee je toch weer wat kosten en bovenal milieubelasting (belasting van het milieu, niet belasting over het milieu ;)) voorkomt.

[Reactie gewijzigd door CHBF op 18 juli 2018 17:37]

Dat weet ik niet: Als je het advies gaat geven externe luidsprekers te gebruiken, wek je weer de indruk dat de interne luidspekers bagger zijn, terwijl ze bij LG toch vrij aardig hun best hebben gedaan. In beginsel kan je zoiets wel doen, maar dan los van de recensie van een specifieke televisie. In een artikel waar een hele batterij TV's wordt vergeleken zou het bijvoorbeeld beter kunnen.
Hoezo wek je die indruk? Je gebruikt dan 2 ijkpunten:
- doorsnee interne televisiespeakers
- fatsoenlijke (ja, dat zou nadere gedefinieerd moeten worden in dat geval) externe speakers

Ik zie er geen verwarring ontstaan als je aangeeft dat de interne speakers best wel goed zijn in vergelijking met het eerste maar bagger zijn in vergelijking met het tweede. Dat is slechts mijn mening, ik vind het zeker interessant om te lezen hoe andere mensen het zien.
Toch gebruik ik wel regelmatig de ingebouwde speakertjes.
Maar het blijft een verademing als de versterker even aan kan.
Die 500 euro die u steld vind ik wel laag ingeschat voor een versterker een dac em speakers, gebruik zelf minimaal een factor 10x de prijs van de tv.
Ik weet niet wat jouw TV kost, ik veronderstel dat het minimaal €5000 zal zijn in welk geval jij behoorlijk dure speakers, DAC en versterker hebt. Je kan ook voor minder een vergelijkbare kwaliteit krijgen als je goed weet wat er op de markt is, zeker als je geduld hebt en tweedehands koopt (na keuring). Je kan voor €500-1000 twee behoorlijk goede speakers kopen (surround is erg leuk maar van ondergeschikt belang aan goed geluid, zelfs al is het slechts stereo). Tel dan nog €500 voor de versterker en DAC en het zit wel snor. Maar ja, je moet er dan wel verstand van hebben en weten waar je de maximale waarde krijgt voor wat je betaalt. Het is natuurlijk hartstikke leuk als je het topmodel Sennheiser headphone met versterker en al voor €50000-100000 kan kopen of equivalente boxen en dan ook nog surround maar er is een grens aan het budget van mensen. Het punt is vooral dat je het meest plezier beleeft aan je tv als je een goede balans zoekt. Als je minder te besteden hebt dan is een headphone een interessante optie (HD 700 hier), het nadeel is dan wel dat je het geluid niet kan delen.
Alleen al vanwege het tekort aan HDMI 2.1 is deze TV niet toekomstbestendig. En er is bijna geen verschil met de C7.
Klopt, de C7 is qua prijs/kwaliteit de betere tv. HDMI 2.1 zou ik geen gemis durven noemen. De resolutie en framerate die de HDMI 2.1 standaard aan kan is wel zo overweldigend (tot 10K resolutie en 120 fps 4K met chroma 4:4:4), dat films en games dit de komende 10 jaar niet gaan ondersteunen. Consoles zullen nooit meer dan 60fps gaan ondersteunen verwacht ik. eARC is wellicht interessant aan HDMI 2.1.
Consoles zullen nooit meer dan 60fps gaan ondersteunen verwacht
De Xbox One X ondersteunt al 120Hz output ;)
Nou, succes met spellen vinden; die beginnen net een beetje de 60 fps te ondersteunen. De processoren en GPU's in spelcomputers houden gewoon niet over.
Naast een spelcomputer, zijn de One S en One X ook prima Bluray spelers en worden ook regelmatig gebruikt voor Netflix e.d.. Deze functies kunnen wellicht profiteren van de 120Hz.
Consoles ondersteunen sinds de eerste generaties gewoon 60fps games, sterker nog in het begin had je alleen maar 60fps (of 50fps afhankelijk van de regio). Pas later zijn developers grafische pracht en praal gaan prefereren over de framerate (helaas imo).

Gelukkig wordt het steeds gangbaarder voor console games om een graphics en een performance mode te hebben, zodat je alsnog een betere/hogere framerate hebt.

Een (bijvoorbeeld) GTX1060 of AMD 580 zal ook niet iedere game even makkelijk op 60fps, of überhaupt of 120fps, kunnen draaien waarom zouden we dat dan wel van consoles eisen?

[Reactie gewijzigd door Caayn op 18 juli 2018 12:34]

Dat snap ik, een Commodore 64 doet met veel spellen al 50Hz en 60Hz als je een NTSC-exemplaat hebt. Maar wat de kern van mijn boodschap is: Bij een PC is het gebruikelijk dat het spel zo veel fps als mogelijk neerzet met de hardware. Bij spelcomputers wordt met een vaste framerate gewerkt, die kan 60Hz zijn, maar is maar al te vaak 30Hz. Voor spellen die 120Hz kunnen tonen (en dan moet het ook nog eens 4K op 120Hz zijn voordat deze TV er een probleem mee gaat hebben) kun je je afvragen of ze überhaupt bestaan.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 18 juli 2018 18:14]

@Caayn heeft het nu over Hz niet FPS ;)
Nope. 60FPS blijft 60FPS ook al kijk je 2x per seconde naar hetzelfde beeld met je 120Hz TV. Het is niet alsof er magisch een tussenliggend beeld wordt geïnterpoleerd door de XBox.

misschien helpt dit. Gaat over geluid, maar de natuurkunde blijft hetzelfde.
https://www.youtube.com/watch?v=KXtXXRPRjtE
Zegt niks. Consoles worden steeds krachtiger, maar de games steeds veeleisender. Consoles zijn nou eenmaal 30fps machines. Als de Ps5 en opvolger van de One X 4x zo krachtig worden als de Pro en One X, dan verwacht ik nog niet dat alle games steady 60fps worden. Die worden dan native 4K met dikke eye-candy op 30fps. Racegames en shooters (mp gedeelte) zullen wel 60fps worden.
Er zullen altijd devs blijven die 30fps met veel eye candy belangrijker vinden dan een hogere framerate.

Maar dat neemt niet weg dat er al spellen zijn die gebruik maken van >60fps framerate op de XB1X. Hetzelfde geldt voor de PS4 Pro die een paar 120fps games heeft voor de PSVR. Je stelling "Consoles zullen nooit meer dan 60fps gaan ondersteunen verwacht" klopt dan ook niet. Daarnaast wordt een performance mode steeds populairder op consoles.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 18 juli 2018 12:43]

Op 1080p ja. Een console kan nooit en te nimmer 60 fps native draaien. Dat is allemaal upscale en dynamische fps. Laatst een nieuws bericht van amd op tweakers en hwi dat de nieuwe gpu van de consoles 7,4 tflops moet kunnen draaien voor stabiel 30 fps native 4k. En dat klopt. Een gtx 1070 zit hierboven en kan dit. Echter moet het dan nog zuiniger en op kleinere chip gebakken worden + goedkoper = nieuwe generatie.

Standaard 60fps console 4k zitten we op een ps5 pro en xbox two x ofzo. Kortom 5 jaar verder.
Gears of War 4 ? Forza 7 ? Killer Instinct ? Om even snel drie Xbox One X Enhanced titels te noemen :)

[Reactie gewijzigd door justifire op 19 juli 2018 09:12]

Al deze spellen zijn alleen in bepaalde modi 60fps (alleen de versus modus), daarnaast is zo goed als elke titel upscaled van 1080p in zware scènes of 2k in rustigere scènes. Dit noemen ze ook wel "dynamisch resolutie".
Bij the witcher 3 laten ze je bijvoorbeeld kiezen tussen maximale performance of juist lage framerates maar hogere resolutie textures. Ook een goede optie.

Maar nee, 4k native stabiel op 60 fps gaat je bij lange na niet lukken met een xbox one x. Alhoewel dynamisch 4k misschien maar nauwelijks te onderscheiden zal zijn op een tv van 50 inch op 2-3 meter afstand. Dan moet je al snel een echte joekel hebben.
Haha, blijf maar lekker voorovergebogen achter je monitortje zitten in dat pc-master-race wereldje ;)
Spellen die ik noem zijn wel degelijk native 4K en gelijktijdig 60fps, maar goed zelfs met de charts ernaast zou jij dat nog niet geloven, want PC boven alles !!
Dat heb je mis. Die titels kunnen op 4K draaien OF op 60fps. 4K en 60fps gaat niet samen. Op 4K krijg je 30fps, op 1080p kun je 60fps draaien.

Er is gewoon nog geen console die 4K EN 60fps kan met dit soort games. Dat is ook niet zo gek, zelfs een pc met een 1080ti heeft daar soms moeite mee met moderne games en consoles kosten maar een fractie van een dergelijke pc.

Overigens kun je in het ‘pc-master-race wereldje’ ook prima je pc aansluiten aan een grote 4K tv en een controller gebruiken. En dan is het wel jammer dat je geen 120hz kunt aansturen.
Tuurlijk jongen, zolang het je maar uitkomt hè. Hier een paar quotes van je:
Op 1080p ja. Een console kan nooit en te nimmer 60 fps native draaien. Dat is allemaal upscale en dynamische fps
Blijkbaar wel dus, ook al is het een remaster.
Maar nee, 4k native stabiel op 60 fps gaat je bij lange na niet lukken met een xbox one x
Fout. Als WipeOut het op een PS4 Pro kan, kan de X het zeker.
4K en 60fps gaat niet samen. Op 4K krijg je 30fps, op 1080p kun je 60fps draaien.
Wederom onjuist dus. Maar goed, nu je ziet dat je fout zit, gooi je het ineens over de nieuwe AAA games boeg. Prima joh, wat jij wilt. :)

Verder vrij zinloos om te vergelijken. Een WipeOut zal op een PC met dezelfde specs als de PS4 Pro nooit native 4k op 60fps halen. Iets met optimalisatie. Als je die 1080ti in een console zet en je gooit er een nette dev op, dan trekt die er veel meer uit dan diezelfde 1080ti in een PC.

[Reactie gewijzigd door bram1984 op 20 juli 2018 15:40]

Joh als jij wilt horen dat je gelijk hebt dan bij dezen: je hebt gelijk, er draaien 4K games op 60fps op consoles. Maar er zullen geen nieuwe games uit gaan komen op current gen consoles die het gaan kunnen. We moeten nog maar af wachten of de volgende generatie het gaat kunnen. Maar nogmaals, je hebt gelijk hoor, WipEout draait op 60fps op 4K. Verwacht alleen niet dat Red Dead Redemption 2 het ook gaat doen..
Bovendien haalde Justifire een specifiek aantal titels aan, WipEout zat daar niet bij.
|:(
Kijk je uberhaupt wel eens verder dan je monitor ?
Er is er hier maar één die het mis heeft en dat ben jij.
Ja, ik heb een game-pc, maar ook een PS4 Pro en een switch. Dus ja ik kijk verder, ik geniet van de voordelen van alle 3 de systemen. En dan zie ik geen enkele nieuwe current gen titel die op 4K en 60fps draaien. Dat is niet erg, dat lukt met huidige games op de pc ook niet, vandaar dat de meesten op 1080p of 1440p gamen. Voor het spelplezier maakt dat niets uit. Tuurlijk draait counterstrike inmiddels op 4K boven de 60fps, maar ook de meeste moderne pc games hebben er nog moeite mee.
De Xbox One S ook.
Ik heb de C8 gehaald, omdat deze voorzien is van een andere processor. De C7 scheen nog wel eens artifacts te tonen in snelle scenes. Daarnaast heeft hij wat meer rekenkracht dus toekomstbestendiger.
webOS is fantastisch. Heerlijke snelle menutjes. De C8 draait op 4.0, dat was voor mij ook een dealmaker.

The panel used on all three OLED TVs is capable of 10-bit color depth, meaning they all are able to show over a billion colors (“Billion Rich Colors” in LG terminology). In order to be able to calculate all these colors, the C7 and B7 utilize 4,913 reference points in a 17x17x17 Cube LUT. The C8, on the other hand, employs a 33x33x33 Cube LUT so there are 35,937 reference points used for calculating all 1.07 billion colors. The approximately seven fold increase in the number of reference points reduces the number of calculations the C8 has to perform in comparison to the C7 and B7 in order to find the position of a certain color inside the cube that has no predefined reference point that can be looked up, thus there is less chance of any errors that may manifest themselves as color artifacts on the screen.
Bron.

[Reactie gewijzigd door fRiEtJeSaTe op 18 juli 2018 08:58]

De C8 is natuurlijk weer ietsje beter dan de C7. Zelf heb ik een C7 en ik vraag me af of je het verschil bij bewegend beeld tussen beide tv's ziet. Als het prijsverschil tussen de C7 en C8 niet al te groot is, zou ik ook voor een C8 gaan. Waarom, omdat ie nieuwer is.
Naja het hielp wel dat ik hem ex btw kon kopen met cashback-actie. Anders was het ‘gewoon’ de C7 geworden :P
Adaptieve framerate is juist de reden om 2.1 te willen. Zeker met een underpowered console.

Al die andere features zijn voor de komende 10 jaar idd.
Hmm iets nieuws voor me. Ik lees dat het om adaptive refreshrate gaat om tearing tegen te gaan. Mooie feature idd!
De max van 2.1 zal niet snel nodig zijn maar het probleem is dat de max van 2.0 al een tijdje een zeer beperkende factor is. Doordat veel materiaal op deze max is afgestemd ook veel problemen in de praktijk (zie forum) omdat alle elementen in de aansluiting optimaal moet zijn. Voor mij in ieder geval reden om te wachten op de C9.
Waar heb je HDMI 2.1 voor nodig?
4k60Hz HDR zonder chroma subsampling, hogere framerates en kleur dieptes. Daarnaast nog enhanced ARC en een paar andere kleine dingetjes waardoor HDMI 2.1 ook voor 4K tv's zeker interessant is.
Je ziet dat fabrikanten al delen implementeren in HDMI 2.0. 4k60Hz HDR zonder chroma subsampling vind ik wel duidelijk compromis in 2.0. Al is er misschien niet veel content met die spec.
Dat gaan we voorlopig niet nodig hebben. Enige waarvan ik denk dat het zinvol is is de "freesync" ondersteuning. Maar dit kan ook gebruikt worden op 2.0 chipsets. Als ze volledige 2.0 chipset gebruiken dan kunnen ze nog best wat functies van hdmi2.1 toevoegen aan een 2.0 chipset. 2.1 word vooral interessant voor hogere resoluties en hogere framerate. Maar dat gaan we voorlopig niet zien denk ik.
https://nl.hardware.info/...vs-2018-c8-welke-is-beter
De buren bevestigen dat.

Heb zelf deze week een c7 gehaald en het geld tov een c8 in een Sonos Beam gestoken. Dan heb je onder de streep meer waar voor je geld
Het ontbreken van HDMI 2.1 is voor mij dan ook DE reden dat ik de aankoop van een OLEDtv nog een jaartje heb uitgesteld.
Ik heb de C7 gekocht en als HDMI 2.1 uitkomt, haal ik weer een nieuwe OLED. Problem solved.
Helaas groeit het geld bij mij niet op mijn rug, maar super dat jij dat kan :)
Maar wel ieder jaar 1 of 2 x op vakantie? En elk jaar, of iedere 2 jaar een nieuwe dure smartphone? Dure kleren? Stappen?

Het geld groeit bij mij ook niet op de rug! Ik maak keuzes.

Daarbij, in hardware land kan je blijven wachten.
Zeer waarschijnlijk komt HDMI 2.1 dit of volgend jaar op televisies.
Wie weet wat er in 2020 voor mooie techniek komt, wat je zeer graag wilt hebben op je OLED tv?

Ik denk dat HDR nog een echte boost (nits) gaat krijgen met OLED, maar wanneer?
OLED is te mooi om te laten liggen.

[Reactie gewijzigd door Dannyyy op 19 juli 2018 20:20]

Daarom lees graag reacties hier op tweakers, voor dit soort oplossingen, werelds!
"Een groot deel van de aansluitingen is recht naar achteren geplaatst, waardoor er speciale kabels met haakse stekkers nodig kunnen zijn als je de C8 aan de muur wilt ophangen."

Dit vind ik echt een rare design-keuze.
Net als de bult onderop, alleen maar om de bovenkant "zo dun als papier" te laten lijken. Whatever, hij hangt toch 5cm van de muur af door die dikke onderkant! Verspreid die electronica dan een beetje.....
Sommige componenten zijn nu eenmaal wat hoger. Daarbij zitten er ook nog speakers in die wat ruimte nodig hebben. Ook zal dit handiger zijn voor de koeling.

En het zwaartepunt ligt laag, wat weer fijn is als hij op een voet staat
Klopt uiteraard allemaal.. Hiervoor is ook LG met een oplossing gekomen: 1 kabel van de TV (die dus wel zo plat is) naar de hardware in een box, dit is namelijk (bijv) de LG Signature W7T.
Precies dit design werd op de brandstapel gegooid hier in de reacties :P

Verdelen ze de hardware bij een OLED spontaan over de volledige achterkant, dan weet je wat hier op deze site de reacties zullen zijn.
Plaatsen ze zoals bij de meeste modellen de hardware aan de onderkant, zie de reactie van soepkip.
Halen ze alle hardware weg aan de achterkant en stoppen ze dit in 1 design box/bar, dan weet je ook wederom wat de reacties hier zullen zijn.

Enige wat je kan doen is je er niks van aan trekken (mensen die altijd iets weten te vinden om te klagen heb je nu eenmaal veel op bepaalde sites) en je eigen mening vormen :D

Volgens mij denkt S0epkip ook dat de hardware op elkaar geplakt is en zo de dikte creëert. Volgens mij beseft hij niet dat veel aansluitingen gewoon dik en groot zijn (coax, hdmi, tulp etc etc). Dan kan je wel een onhandige harrie zijn en je COAX en HDMI aansluitingen aan de achterkant / boven plaatsen, have fun met je kabels.
Logisch gevolg: je plaatst de hardware/aansluitingen aan de onderkant (onder/achterkant). Veel kabels (uiteraard alle bijgeleverde) zijn meestal net lang genoeg om je TV met je rand apparatuur te verbinden, wanneer al deze kabels naar de bovenkant van de TV moeten.. Dat schiet niet op :)
Qua verdelen, er valt helemaal niks te verdelen waardoor die over de volledige achterkant dikker wordt (en de onderkant iets dunner) tenzij ze een ultra dunne/platte coax, tulp, hdmi, stroom en etc stekkers/aansluitingen weten te maken.
Stel ze doen dit, dan wordt het geklaag: en ik heb zoveel kabels en die passen allemaal niet meer en dit en dat.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 19 juli 2018 09:39]

"Sommige componenten zijn nu eenmaal wat hoger."

Dan monteer je die haaks.
Dat ze wat hoger zijn wil niet zeggen dat ze niet ook breed en/of lang kunnen zijn.
Aansluitingen recht naar achteren snap ik ook helemaal niet. Heb je een platte tv gekocht om aan de muur op te hangen, zorgen de stekkers voor extra afstand. Ongelooflijk.
Bevat deze tv nog wel de mogelijkheid voor het weergeven van 3d?
Ik heb de 2016 versie die nog wel 3d kan weergeven. Maar om nu te zeggen dat die functie zo spectaculair is, heb er nog maar weinig gebruik van gemaakt.

De B reeks uit 2016 (4k versie) kan je nog vinden voor een 1100 euro als je wat geluk hebt.
De B reeks uit 2016 kan echter geen 3d weergeven ;) . Ik dacht dat alleen de E reeks dat kon.
Ah dan is het nog een andere functie dan diegene die ik bedoel :)
Misschien heb je de C (kromme) of E versie?
De C6 heeft wel Cinema 3D, eigenlijk was de B7P (niet de A die verliest namelijk de atmos decoder) serie alleen interesant in de 2017 uitvoering interesant omdat deze enkel slechtere geluids speakers had maar de rest hetzelfde liet.
En de G reeks! Nog duurder.
De 2016 OLED tv's waren de laatste van LG die 3d weergaven, vanaf 2017 is dat niet meer mogelijk. Dat hebben ze gedaan omdat ze door het weglaten van 3d-mogelijkheid de maximale helderheid flink konden verhogen.
Jammer. Ik heb een ouder model LG en een stapel 3d Blue Rays die we regelmatig bekijken (vooral Marvel movies en tekenfilms). Ik vind juist de 3D die LG toepast(e) rustig aan de ogen.

[Reactie gewijzigd door Sebast1aan op 20 juli 2018 15:55]

Jammer dat in de review geen rekening wordt gehouden met de stutter die op alle OLED Tv's aanwezig is. Waardoor het voor mij geen geschikte oplossing is. Blijf zo lang als het kan naar mn Panasonic TX-P60ZT60 plasma kijken die 24hz gewoon vloeiend zonder stotteren kan weergeven. Ook wordt burn in risico niet genoemd, al weet ik niet hoe groot dat risico nu is tegenover de last gen plasma's. Op mijn huidige nergens last van. Op een Panasonic 50VT30 van 2j ouder helaas wel.
Local Dimming op een LCD vind ik trouwens ook enorm hinderlijk dus hoop dat mn plasma het nog een tijd uithoudt.

Zie review van rtings voor nog technischere en uitgebreidere tests: https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c8

Stutter 
Frame Hold Time @ 24 fps: 40.0 ms
Frame Hold Time @ 60 fps: 15.0 ms

The C8, like all OLED TVs, has a near instantaneous response time. This results in each frame remaining static for nearly 40ms when watching 24 fps content which creates noticeable stutter. The stutter can be reduced by increased by enabling motion interpolation.
Vreemd, ik zie geen stutter in mijn 24p content. Alle beeldverbeteraars staan uit...
Misschien is dit niet tot nauwelijks merkbaar? Of ik ben er gewoon aan gewend...

Plasma heeft dan weer een enorm knipperend beeld (60hz flicker?). Dat is mij bij twee verschillende schermen enorm opgevallen.
Ik vraag mij af wat dan storender is.
Ervaring is voor een ieder verschillend....

Ik ervaar 0 flicker op mijn Panasonic plasma TX-P50VT20E (2010 => € 2500,-)
Als je er met je neus op zit dan zie je wel een wollige ruis wat vooral bij grijs zichtbaar is, maar dan zit je niet op een normale kijkafstand.

Er is heel wat veranderd in tv land maar toch is deze plasma uit 2010 nu nog steeds een hele goede tv.
24p laat zich niet zonder meer vermenigvuldigen naar 50 of 60 frames per seconde. Er moeten dan frames "bij verzonnen" of zwarte beelden toegevoegd worden ( black frame insertion). Het gevolg is stotter... Ik ervaar dat als zeer storend.

Het fijne van een 120hz paneel is , is dat het prima 24p kan weergeven. Het laat elk frame van 24p gewoon 5x renderen =120.

Veel video is natuurlijk al verkloot omdat 24p vaak als 60i opgeslagen en/of uitgezonden wordt (telecine)
, die moet dan eerst weer worden terug gezet naar 24p (inverse telecine) , zie :

https://www.shedworx.com/hd-information/24p

[Reactie gewijzigd door hatex op 18 juli 2018 10:53]

Dis Panasonic plasma toestellen hadden een 72hz modus voor 24p content, 3 x 24 dus. Nu is dat dus inderdaad 5 x 24. De nieuwe Panasonic heeft geen 120hz modus blijkbaar, maar als hij nog 72hz heeft is het niet zo erg.

Ik zocht eigenlijk eentje met soundbar, zijnde de E8, de nieuwe Panasonic 950 of de Sony AF8 waarbij het geluid uit het scherm komt. Bij de AF8 zou je de recht voor moeten zitten om een stereo effect te krijgen. De Panasonic heeft dus dat 120hz nadeel en slechts 2 HDMI poorten op volle bandbreedte, en bovendien onderhouden ze hun software niet zo erg lang waardoor je dus weer extra externe bronnen nodig hebt, wanneer zij de interne apps niet meer ondersteunen.
Het geluid van de E8 zou minder goed zijn dan de E7, en het beeld iets minder goed dan de Panasonic die een THX modus/instellingen heeft.

Aangezien het geluid hier als deftig beoordeeld wordt ga ik eens moeten gaan luisteren. Mijn Panasonic plasma had trouwens geen instellingen om de delay op het geluid aan te passen, wat vervelend kan zijn bij bepaalde bronnen, zoals Proximus tv.

Mijn Panasonic plasma is stuk en ik zit voorlopig te kijken op een afdankertje. Misschien moet ik nog even op de tanden bijten en wachten op HDMI 2.1, maar deze C8 is dus eventueel een kandidaat als het geluid deftig is.
Let wel dat volgens mij Panasonic (nog) geen Dolby Vision ondersteunt. Weet niet of dat belangrijk voor je is, o.a. Netflix heeft Dolby Vision.
Ja, maar als het goed is wel HDR 10+, en ik heb het idee, dat ondanks de snelle implementatie van Dolby Vision op een aantal bronnen, HDR 10+wel eens de standaard zou kunnen worden. Zo ondersteunt Panasonic, Samsung, Philips , Amazon Prime wel hdr10+. Zijn toch geen kleine merken, waardoor er heus wel meer content gaat komen.
De meeste betere plasma's hadden een 100Hz paneel. Waarbij het flikkeren (praktisch) niet merkbaar is.
Geweldige tv. Wil nooit meer een led. Had hiervoor een lguh850 suhd tv. Ook mooi ding. Maar dez c8 is toch wel klasse beter hoor! Heb geen last van stutter. Had het wel met roland garros op eurosport. Maar op de belg niet. En met wimbledon gewoon perfect ook op eurosport. Geweldige tv. tv uitzendingen ook al super. Maar blijft jammer dat de tv uitzendingen maar 1080i zijn! Je gaat nog veel meer genieten bij 4k hdr films en games als god of war op de ps4 pro. Super goede investering die ik gedaan hebt.
Heb nu een paar jaar een LG 55” OLED en hiervoor een Panasonic plasma die nu op zolder staat en het nog steeds goed doet. Beide full HD.
We kijken erg veel films, moet zeggen dat ik nooit let op de fps, maar zowel vanaf blu-ray, Netflix, iTunes via de AppleTV( wel de laatste 4K versie, niet dat ik er nu iets mee kan, maar vond het zonde om de HD versie te kopen, ding gaat toch lang genoeg mee.) of downloads nog nooit stutter heb opgemerkt.
En dat men het test, wil nog niet direct zeggen dat je het ook ziet of dat het storend is.
Inbranden ook nog niet meegemaakt.
En de overstap van plasma naar OLED, direct doen.

Als ik nu bv foto’s laat zien op de OLED, man, daar kan geen plasma tegenop. Dan zie je tenminste de kleuren en het contrast eruit knallen. Foto’s zoals ze bedacht zijn zeg maar 8-)
En ja, enige uitdaging is veel licht in de kamer, vooral als de zon op de muur schijnt boven de tv, dan is het kijken naar een donkere film niet handig. Maar dat was met plasma ook niet echt handig, geloof dat de nieuwe OLED’s een hogere helderheid hebben dan mijn huidige. Dus ook dat gaat vast goed komen.

Zo langzamerhand zit ik te kijken om over te stappen op een 4K OLED, budget rond de 2k. Minimaal 55”. Geluid boeien, sluiten het toch aan op een installatie. Maar ja, huidige doet het nog goed en 4K aanbod is nou niet direct mega. Dus geen haast, maar als er een keer een leuke aanbieding langskomt zal ik wel weer overstappen. Zelf kijk ik altijd naar modellen die 1 jaar oud zijn, heb je net niet de nieuwste versie, maar vaak mega korting. En nee, die moet je dan niet on-line gaan kopen. Maar gewoon bij de lokale TV boer, heb ook geen probleem met een showmodel, Snel tot 50% korting. Mijn huidige OLED was €3.600, maar meegenomen voor €1.800,- ofzo. Terwijl nieuwe model dan ruim 3k was geweest.
Met stilstaand beeld is een OLED uiteraard superieur. In contrast, resolutie en maximale kleurweergave. Het probleem is ook niet zo zeer 'stutter' dan wel motion resolution. De OLED / LCD TV's houden het beeld vast en geven dan onmiddelijk het volgende beeld weer. Dit wordt door je hersenen bij bewegende beelden geïnterpreteerd als 'blur' (wat het in werkelijkheid niet is). Doordat Plasma (en CRT) van zichzelf knippert nemen je hersenen dat waar als scherper beeld wanneer het beeld beweegt. Met name bij een camera pan is dit een groot verschil.

LCD en OLED proberen dit te compenseren door beeldinterpolatie, maar ik vind dat persoonlijk zeer storend. Het andere wat je kunt doen is het knipperen van de plasma simuleren door er elk frame een zwart frame tussendoor te gooien, black frame insertion dus. Dit gaat wat ten koste van de helderheid, maar levert wel een vloeiender beeld op. Nadeel is dan weer dat sommige mensen gevoelig zijn voor flikkeringen, dus bij een te lage refresh rate van de TV kun je daar weer last van hebben.

[Reactie gewijzigd door BCage op 18 juli 2018 14:25]

Geen enkele tv geeft 24fps vloeiend weer zonder interpolatie te gebruiken. Ook jouw plasma niet. Haperingen zijn inherent aan de 24fps content, alhoewel een plasma het beter doet omdat het een impulse display is ipv de sample en hold techniek van lcd en oled. Alhoewel er wel oled en lcd tv's zijn die black frame insertion hebben en zodoende proberen een impulse display te emuleren.
Ik gebruik inderdaad de frame interpolatie techniek van Panasonic voor een echt vloeiende weergave. Maar zelfs al op Low, waar je geen motion artifacts of soap opera effect hebt is het 100% vloeiend. Maar wanneer je 24hz naar je scherm stuurt is het ook al zonder stotteren. Volgens mij had Panasonic een techniek ingebouwd die het paneel ook echt op 24/48/92hz deed opereren qua beeldvervsering om zo een vloeiende interpolatie te krijgen.

Let wel op dat die stutter dus alleen zichtbaar zou zijn wanneer je bron ook echt 24hz (23.976hz) uitstuurt. Zodra je bron 60hz uitstuurt en interpoleert zal je die stutter niet ervaren. Dan moet alleen je bron het wel goed interpoleren. Weet niet zeker of het Smart platform van LG aan framerate switching doet, of dat hij altijd op 60hz draait.

Ben zelf gevoelig voor dit stotteren, waardoor ik niet graag naar de bioscoop ga, krijg gewoon hoofdpijn tijdens panning scenes op een DLP beamer, waar meeste Pathé bioscopen gebruik van maken.

[Reactie gewijzigd door BiG-GuY op 18 juli 2018 12:34]

Eigenlijk vreemd dat er in het huidige digitale tijdperk nog steeds wordt vastgehouden aan 24p.
Want 24p is ooit bedacht uit kostenoverweging: Het scheelt kilometers aan film.
De The Hobbit filmreeks was erg wennen in de bioscoop maar het wende snel. Vloeiende beelden kijken erg prettig en zonder grain, nog zo'n tekortkoming van het oude filmformaat. Ik bedoel: Als je om je heen kijkt is alles vloeiend en heb je geen grain.

Wat mij betreft kan de overstap naar 50p of hoger filmmateriaal niet snel genoeg komen.
En niks mis met traditionele film hoor, zat regisseurs die de voorkeur hebben voor 'analoog'. Maar áls je dan toch kiest voor digitaal: meer frames a.u.b.!
Volgens mij is die stutter inherent aan 24 Hz materiaal. Dat is zo langzaam dat je bij bepaalde shots stutter krijgt. Ik merk ook voor het eerst echt stutter bij films en heb daarom interpolatie aangezet. Volgens mij is dit echter niet een nadeel van oled, maar gewoon een gevolg van de kwaliteit van de tv.
Het is alleen maar te hopen dat films en series snel opgenomen gaan worden op 60 fps ipv de huidige 24 fps. En dan voor de mensen die tegen vooruitgang zijn de optie geven om de film op 24 fps af te spelen.
Als dat inderdaad de toekomst wordt, dan kan oled veel beter omgaan met beweging in die framerate dan plasma. Voor nu kan ik me alleen maar herinneren dat de Hobbit in 60 fps is opgenomen.
Je hebt dus Judder en Stutter, beiden geven optisch een stottering in het beeld (zonder interpolatie). Weet eigenlijk niet of ik dan last heb van de Judder of van de Stutter...
Uitleg over Judder: https://www.rtings.com/tv/tests/motion/24p
Uitleg over Stutter: https://www.rtings.com/tv/tests/motion/stutter

Judder is dus heel erg afhankelijk van de verwerkingschips van een TV. Stutter is volledig afhankelijk van de gebruikte beeldscherm techniek.

Ter vergelijking in een LCD test:
https://www.rtings.com/tv...f-q9-2018#comparison_1924

Het heeft te maken met hoe lang een frame vastgehouden wordt in het display tijdens weergave. Dat is bij een OLED door hoe de techniek werkt dus een stuk langer dan bij LCD/Plasma.
Stutter is gelijkmatig, maar niet vloeiend. Beste op te lossen door black frame insertion. Interpolatie kan ook. Panasonic doet dit het beste op de voet gevolgd door Sony. LG doet het iets minder goed. (Gebruiken allemaal LG paneel). De meeste mensen hebben geen last van stutter, sommigen vinden het zelfs 'filmisch'.


Judder is wat onstaat als je 24p content naar 60hz omzet, er worden dan om de beurt 2 en 3 beelden herhaald, waardoor alles onregelmatig schokt. Zelf vind ik dit niet om aan te zien. Gelukkig kunnen veel TV's herkennen dat de zgn 3:2 pulldown heeft plaatsgevonden en het terugrekenen naar echte 24p. (De Sony A1 doet dit pas sinds de laatste firmware update goed)


Qua bewegend beeld kan nog steeds niks tippen aan CRT (beeldbuis), op de voet gevolgd door Plasma. Jammer dat SED nooit wat is geworden..

Edit: zie rtings.com voor een overzicht hoe TV's presenteren mbt stutter en judder

[Reactie gewijzigd door p88l2 op 18 juli 2018 21:32]

Ik heb het idee dat je bij crt en plasma misschien minder last hebt van stutter, omdat deze technieken altijd al een soort van blur hebben. Ik kan me nog herinneren dat plasma veel last had van blur bij snelle beelden (bijvoorbeeld voetbalwedstrijden). Om dan te zeggen dat je geen oled neemt, omdat je geen interpolatie wilt gebruiken is een beetje de omgekeerde wereld. Ondertussen mis je dan wel zaken als hdr en 4k resolutie.
Het komt omdat de techniek anders is. Scanning (CRT) vs sample & hold (LCD). CRT's hebben juist geen blur. Op resolutie na is CRT nog steeds superieur aan alles wat daarna (op de markt - R.I.P. SED) gekomen is.

Het boeit blijkbaar weinig mensen hoe beweging of kleur op een TV eruit ziet.. liever hoge resolutie en plat uiterlijk...

Zie ook deze site:
https://www.blurbusters.com/faq/crt-comparison/

[Reactie gewijzigd door p88l2 op 19 juli 2018 08:40]

Je uitleg klopt niet helemaal. Stutter op OLED komt door lage framerates in combinatie met lage response times en dat is dus echt niet op te lossen met BFI. Daarnaast presteert BFI allemaal hetzelfde, want ze zijn allemaal 60hz BFI en dus wordt de frame even lang weer gegeven.
Waarom stuur je deze bron naar mij? Ik ken de terminologie hiervan.
Je zegt dat mijn uitleg niet helemaal klopt, maar haal het uit de genoemde bron (en kan het uit eigen ervaring bevestigen)
Je claimt dat stutter is op te lossen met BFI. Maar dat heeft geen enkel nut op een framerate van 24fps. Omdat het dan een flickerfest wordt.
Ah snap je punt:

uit https://www.rtings.com/tv/tests/motion/image-flicker:

to ask further about the question above about BFI with 24p content, it seems that you can enable BFI with 24p content, but it is likely to be at 60 Hz, so won't be a frame by frame match for the 24p content. Am I understanding this correctly? Do any TVs match 24p content with BFI better?

Yes, you're correct. It will introduce judder. Some TVs, for example the Sony A1E and A8F OLEDs, are able to adjust the flicker frequency with BFI enabled to display 24p content without judder. However, flicker and image duplication are introduced and it's a compromise you may find worst than the problem the feature is trying to fix.

Zal eens kijken. Zet BFI alleen bewust aan op de Sony LCD op de slaapkamer, omdat ik die toch al te fel vind... ;) De A1 staat altijd op Cinema Pro en ik weet eigenlijk niet precies wat ie dan doet behalve mooi beeld geven :)
Sorry, maar de Sony OLED’s zijn het beste voor beweging, gevolgd door de Panasonics en dan LG.

Zie ook hdtvtest.
De Panasonic is er 1 die in alle categorieën hoog scoort, en Mn op kleurechtheid, terwijl de lg c8 1 van de beste allrounders is vanwege Dolby Vision, Dolby Atmos en 4 full bandwith HDMI aansluitingen.

Maar de Panasonic is iets beter in kleuren en motion dan de LG, terwijl de Sony het beste zijn voor motion, maar het minste in helderheid .
Ik denk dat het wellicht erg subjectief is. Maar kan het me ook verkeerd hebben herinnerd...
Heb zelf de Sony A1 en ervaar geen last van stutter of judder.
Dat klopt ook, de a1 en de af8 zijn de besre met motion en hebben de minste banding.
Onzin joh. De motion van de sony en de lg zijn zo goed als gelijk. Vergeet ook niet dat er al weer 2 firmware updates zijn uitgekomen voor de lg c8. Motion issues heb ik totaal geen last van. En ik kijk veel voetbal en speel voetbalgames erop. Dus weet echt wel waar ik over praat. Als je dan stuttering en motion issues had gehad. Had ik de tv al binnen een week ingeruild. Totaal geen last van. Pracht tv!
Tja, dat vindt jij.

Ik kom van een pioneer kuro plasma van 60 inch, waarin motion gewoon anders is, en het viel mij met demo’ s echt op.
De sony af8 /a1 is het beste in motion processing, maar heeft ook de laagste brightness, de pansonic is een goede 2de, en de lg was voor mij en volgens de testen het minste.

Ik snap dat jij blij bent met jouw tv.
En de lg c8 is een pracht tv, de beste allrounder met de meeste features.

Maar er zijn verschillen, in motion de c8 is met interpolatie de minste van de 2018 oleds en de af8 de beste.
Check hdtvtest en hdtv polska, de serieuzere sites, check ook de 2018 tv shootout, die vorige week is gedaan met de nieuwste firmwares.

Maar is goed als jij blij bent en geen ruimte ziet voor verbetering. Dan heb jij toch een goede keuze gemaakt?

[Reactie gewijzigd door Halo_Master op 20 juli 2018 01:37]

Die shootouts lap ik aan me laars. Vaak zijn ze georganiseerd door een bedrijf als sony. Logisch dat ze dan sony als beste uit de test laten komen.
Ok dan zal dat wel betrouwbaar zijn. Maar het blijft ook persoonlijk. Ik zelf vind mijn c8 gewoon mooier als de sony a1 oled om maar een voorbeeld te noemen
Ik vond hem ook mooiere beelden geven. Zeker met hdr.
Maar met frameinterpolatie en beweging blijkt de sony gewoon beter te zijn.
Komt nog wel firmware update voor.
het is ook gewoon kwestie van instellen joh. tru motion en die beeldverbeteraars uit zetten. ik ben onwijs blij ermee die c8. scoort ook gewoon beter op rtings hoor.
weet ik 2 tiende is niks. is beetje azijnzeiken
Nee hoor, had het over de sony a1e hoor van 2017. Overall is de lg gewoon beter. En lg hanteert ook gewoon een andere techniek hierin. De een vind dit prettiger kijken de ander dit. Zo kan je altijd wel blijven discussieren. Welke tv heb jij overigens?
Dat weet ik, ik heb ook gezegd dat de lg c8 een betere tv was, alleen in motion handling de mindere is van beide. Al zijn de verschillen misschien klein.
Ik heb zelf nu de Panasonic 65 fzw-954 oled.
Ok dan mooi ding ook. Ik wil in ieder geval nooit meer een led tv. Al die haters die zeiken over inbranding. Komt niet voor joh. Tv staat hier vaak tot in de nacht aan. heb hem nu dik 2 maanden geen problemen hoor.
Die panasonic is ook een oled, en heb inderdaad ook geen probleem.
Bizar dat dit nog steeds niet geregeld is. Blijf ook zo lang mogelijk genieten van mijn Pioneer KURO :)
Ik heb nu mijn Pioneer 500A op de slaapkamer hangen, maar deze komt toch echt niet in de buurt van de LG B6 die ik nu in mijn home cinema heb hangen. Op geen enkel front zelfs, en de 500A is de laatste en ultieme plasma. De C8 van de review is alweer 2 jaar nieuwer en op veel fronten verbeterd t.o.v. de B6 die ik heb, dus ik zou zo snel mogelijk overstappen als ik jou was :)
Ik zou eerder zeggen dat een stukje over image retention (jahoor daar issie!) niet kan ontbreken in een review van een OLED-tv.
Heb een 4K LCD in de slaapkamer. Vind nou niet dat 4K resolutie op media content veel toevoegt. HDR daarentegen wel. Voor games is het een ander verhaal.

Daarbij is een OLED van 65" niet veel zuiniger dan mijn 60" Plasma hoor... Zou wel minimaal naar een 65" OLED moeten als ik mn Plasma ga vervangen, want 55" is te klein voor in de woonkamer.
Jij leest alleen specificaties of niet? Afgelopen weekend bij mijn ouders nog een 2018 4k hdr lcd (Samsung 7100) geïnstalleerd en vervolgens vroegen ze zich af waarom het beeld op een hd ready 2008 plasma er beter uit ziet. Contrast en kleuren zijn vele malen belangrijker dan meer pixeltjes.

De enige methode om echt alles uit de hogere resoluties te halen is via een bluray speler met een daadwerkelijk in 4k geschoten film. Aanbod hiervan is bijzonder laag kan ik je vertellen. 4k HDR Youtube, netflix of andere streamingsbronnen zijn zo gecompirmeerd dat het nog niet een derde van de bitrate van een bluray heeft.

Interpolatie is wellicht nog de meest slechte oplossing voor stutter. Sony heeft het aardig voor elkaar maar alsnog barst het van de artefarcten en detailverlies. Daarnaast moet je er maar van houden dat soapopera effect, ik kan er niet mee leven in ieder geval.
Contrast en kleuren zijn vele malen belangrijker dan meer pixeltjes.
En laat dat nu net de sterke punten van OLED zijn.
Niemand die ontkent, maar dat zijn toevallig ook de sterke punten van plasma. Geloof mij, een laatste generatie plasma (pioneer, panasonic) blaast elke midrange 2018 lcd nog steeds weg. Stroomverbruik valt ontzettend mee, op jaarbasis bij 3 uur per dag kijken scheelt het 10 euro per jaar.

Ik heb overigens zelf een 4k oled, een pioneer plasma en een high end lcd in huis hangen dus kan de vergelijking goed maken.
Kan iemand mij uitleggen waarom chroma subsampeling standaard aanstaat terwijl het display ook het beeld zonder subsampeling kan weergeven?

Ik snap waar chroma subsampeling voor dient maar ik snap niet waarom dit vaak standaard aanstaat bij displays die het niet nodig hebben
Idd dit. Je leest dat jet het uit kan zetten maar wat is het nadeel? Meer stroom verbruik etc???? Anders zie ik geen rede waarom het aan staat.
Chroma subsampling is kort door de bocht compressie van kleuren. Een tv geeft echter weer in Rgb wat altijd 4:4:4 is. Dus de vraag is dan welk apparaat in de keten het beter terug schaalt van 4:2:0 naar 4:4:4. 4:2:0 is wat op discs word gebruikt. Als we het als 4:4:4 RGB zouden opslaan dan zouden films uit 50-100 blurays bestaan. Kan je na iedere minuut nieuwe disc erin doen :)
Het ontvangende apparaat bepaalt wat hij ondersteunt, het zendende apparaat maakt de daadwerkelijke beslissing wat erop de kabel gezet wordt. De functie bestuurt of de televisie adverteert YUV te ondersteunen. Ook met de functie aan ondersteunt de TV RGB. Het staat standaard aan, omdat de TV met YUV overweg kan en zo naar waarheid meldt wat hij ook echt kan. Als dat ertoe leidt dat een apparaat uit eigen beweging YUV gaat gebruiken, dan kun je het uitschakelen.

Mijn satellietontvanger heeft bijvoorbeeld een eigen instelling voor RGB t.o.v. YUV. Hij staat op RGB en de TV accepteert dat ongeacht de instelling. En omdat het RGB is, is er geen chromasubsampling.
Ik heb de c8 65" besteld. 4 weken geleden bij Apollo. De levertijd is dramatisch helaas. Geduld is dus wel nodig als je besteld.
Over hoelang spreek je dan? Moet je nu nog lang wachten?
Waarom begint LG eigenlijk steeds bij de B als instapper, en niet bij A?
Er is wel een A-OIed, die is alleen niet 4k

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True