Door Sim Kranenburg

LG C9 oled-tv Review

Top-tv met hdmi 2.1

07-05-2019 • 06:00

209

Singlepage-opmaak

Inputlag en chroma subsampling

De inputlag geeft aan hoelang de tv erover doet om beelden weer te geven die via hdmi worden aangeboden. Als je games speelt op de tv, heb je dus baat bij een zo laag mogelijke inputlag; hoe meer lag, hoe moeilijker actiegames zijn om te spelen. LG is erin geslaagd om de weergavevertraging dit jaar weer wat naar beneden te brengen; Inputlagonze Leo Bodnar-lagtester gaf slechts 13ms aan bij het testen met 1080p-beelden. Bij het weergeven van 4k- en hdr-beelden was de inputlag al even laag. Hiermee is de C9 wat inputlag betreft de best presterende televisie die we ooit hebben gemeten.

De hdmi 2.1-ingangen van de C9 zijn voorzien van twee features die van belang zijn voor gamers: variable refresh rates en auto low latency mode. Deze zijn, per ingang apart, in te schakelen door in het beeldmenu naar 'Aanvullende instellingen' te navigeren en dan naar 'Instant gamerespons'. De auto low latency mode maakt het voor apparaten die dit ook ondersteunen, mogelijk om automatisch de spelmodus op de tv in te schakelen.

De ondersteuning voor vrr is feitelijk de implementatie van AMD's freesync, dat in de hdmi 2.1-standaard is opgenomen, en maakt het mogelijk om de framerate aan te passen aan het tempo waarin de beelden worden gerenderd. Hierdoor ziet beweging er duidelijk soepeler uit als de framerate van de aangesloten pc of console inzakt. Helaas wordt deze feature op dit moment nog niet ondersteund door de hdmi-aansluiting van de huidige videokaarten voor pc's. We verwachten in ieder geval dat er ondersteuning zal komen op Microsofts Xbox One S- en X-consoles, die nu al freesync-ondersteuning hebben.

Chroma subsampling

Er is veel bandbreedte nodig om uhd-beelden met 60fps te verwerken. De meeste uhd-tv's maken dan ook gebruik van een truc die chroma subsampling heet, om bandbreedte te besparen bij de interne verwerking van beelden die via hdmi binnenkomen. Helaas kost dit wat beeldkwaliteit, doordat de resolutie van kleur in het beeld hierdoor afneemt. HDMI ULTRA HD Deep ColourBij het weergeven van videobeelden is dat niet erg, omdat alle codecs die voor videodistributie worden gebruikt, dezelfde truc toepassen om bandbreedte te besparen, maar bij het weergeven van computergegenereerde beelden kunnen er kleurartefacten in beeld zichtbaar worden. Dit is bijvoorbeeld goed te zien bij kleine, zwarte letters op een witte achtergrond.

Met de standaardinstellingen past de C9 chroma subsampling toe op 2160p60-beelden, die met 60fps worden aangeboden. Hier is in het instellingenmenu eenvoudig wat aan te doen door te navigeren naar 'Beeld' > 'Aanvullende instellingen'. Daar kun je er namelijk voor kiezen om 'HDMI Ultra HD Deep Colour' aan te zetten. Dat kan voor alle vier de hdmi-ingangen. Als je dat hebt gedaan, worden alle beelden keurig op de volledige kleurresolutie weergegeven en zijn er geen artefacten meer zichtbaar.