De grote aankondiging
Tegenwoordig is BlizzCon het evenement waar Blizzard zijn grootste aankondigingen doet. Elk jaar is het weer wachten op die ene nieuwe grote game, waarbij de echte fans doorgaans hopen op een nieuw deel in een oude serie. Die hoop werd bijvoorbeeld vervuld toen in 2007 StarCraft II werd aangekondigd, en het gebeurde ook toen Blizzard in 2008 Diablo III wereldkundig maakte. Beide aankondigingen vonden overigens niet plaats tijdens BlizzCon; in die jaren was dat ook nog niet zo vanzelfsprekend.
Elk jaar kunnen we voorafgaand aan BlizzCon wat namen wegstrepen: welke series hebben we recentelijk gehad en welke zou er nu aan de beurt zijn? De komst van een nieuwe uitbreiding voor World of Warcraft is niet aannemelijk, en dat geldt al helemaal voor de aankondiging van een geheel nieuwe mmog. Voor een nieuwe Overwatch is het nog te vroeg, en met Hearthstone kan Blizzard nog even vooruit. Dit jaar bleven dus Diablo, Warcraft en StarCraft over. Die laatste titel werd dit jaar volledig genegeerd, maar Blizzard kondigde wel een mobiele versie van Diablo aan. Toch trok Warcraft verreweg de meeste aandacht. Daarbij ging het nog niet om Warcraft 4, daar is het kennelijk te vroeg voor, maar wel om een remake van de laatste game uit de serie: Warcraft III: Reign of Chaos uit 2002.
Reforged
'Remake' is hier overigens niet helemaal de juiste term, als we Blizzard mogen geloven. De nieuwe versie heet Warcraft III: Reforged, en het achtervoegsel moet duidelijk maken dat het hier om een reimagining gaat van de rts uit 2002. Klinkt mooi, maar wij houden het op een remake waarbij Blizzard alle grafische bestanden uit de game heeft vervangen door nieuwe. Dat betekent onder andere dat de studio alle cutscenes uit de game opnieuw heeft gemaakt. Daarbij gaat het in totaal om meer dan vier uur aan bewegend beeld. Hetzelfde geldt voor de meeste audiobestanden. Zo zijn alle stemmen opnieuw opgenomen. Verder is de game grotendeels gelijk aan die uit 2002. Of beter gezegd, aan die uit 2003, want ook de uitbreiding The Frozen Throne is in Warcraft III: Reforged opgenomen.
Op avontuur in Azeroth
In Warcraft III: Reforged kun je dus opnieuw op avontuur in Azeroth. Reforged bevat alle verhalen en missies uit zowel Reign of Chaos als The Frozen Throne. Dat is niet alleen interessant voor wie destijds veel lol beleefde aan deze heerlijke spelende rts. Het is minstens zo interessant voor wie zichzelf ooit heeft verloren in World of Warcraft. Warcraft III vormde namelijk de basis voor alle verhalen die daarin worden verteld.
In Warcraft III, en daarmee in Reforged, staan Orcs, Humans, Night Elves en Undead Scourge tegenover elkaar. De Burning Legion stond voor het eerst op, Lordaeran viel, de Scourge kwam voor het eerst op en Orgrimmar werd gesticht. In Warcraft III maakte je kennis met illustere namen als Arthas, Thrall, Sylvanas en Illidan, die stuk voor stuk tot de hoofdrolspelers van WoW zouden gaan behoren. In Reforged zijn die verhalen gevat in zeven afzonderlijke campagnes, samen goed voor meer dan 60 missies.
Battle.net
Blizzard heeft er wat moderne voorzieningen aan gekoppeld. Zo kun je in Reforged gebruikmaken van alle sociale functies van Battle.net, een dienst die in 2002 nog in de kinderschoenen stond. Bovendien heeft Blizzard de World Editor van Warcraft III van een flinke update voorzien. Dat is goed nieuws voor de mod-community, want met de oorspronkelijke editor werd de vroegste versie van Dota gemaakt, waaruit het hele moba-genre ooit ontstond. Met de oorspronkelijke World Editor is dus geschiedenis geschreven.
Direct speelbaar
Zoals gebruikelijk tijdens BlizzCon was de aangekondigde game direct speelbaar, althans voor wie in Anaheim was. Er was welgeteld één missie speelbaar, maar dat was wel een legendarische. De missie heet The Culling en daarin speelt Arthas de hoofdrol. Hij staat voor de poort van Stratholme. De stad is net ingenomen door Mal'Ganis, een demon die tot de Scourge behoort. Mal'Ganis wil niet zozeer de stad veroveren, hij wil de inwoners omvormen tot een leger dat aan zijn zijde vecht. Hij wil huis voor huis afbreken en alle inwoners besmetten met de Scourge, om op die manier niet alleen Stratholme, maar heel Lordaeran te onderwerpen, het land waar Arthas prins van is.
Aan Arthas de taak om de opmars van de Scourge te stoppen. Mal'Ganis verslaan in Stratholme zou een goede stap in de richting zijn. Als Arthas en zijn leger bij de stad aankomen, is de demon echter al begonnen met zijn werk. Hij heeft de eerste inwoners al besmet. Als Arthas dat ziet, weet hij maar één oplossing: de inwoners van de stad afslachten om zo te voorkomen dat ze aan de zijde van Mal'Ganis gaan vechten. Dat gaat Jaina en Uther, zijn twee voornaamste secondanten, veel te ver. Zij willen geen onschuldige mensen afslachten en trekken zich terug. Arthas houdt vol, waarmee hij de eerste stappen zet in zijn transformatie tot de Lich King.

Een klein kamp
Na die introductie begint de missie. Je staat met Arthas buiten de poort, waar hij al een klein kamp heeft opgeslagen. Het is een typische missie uit Warcraft III, een klassieke rts waarin je grondstoffen moet winnen. De campagne is echter zeer verhalend, wat in dit geval betekent dat er al flink wat Peasants rondlopen die ook al flink wat hout hebben gekapt en gebouwen hebben geplaatst. Je basis wordt al bewaakt door een aantal Guard Towers en heeft ook al een Castle, Lumber Mill en Altar of Kings. De eerste zorg is dus wellicht het bouwen van een Blacksmith, zodat je niet alleen Footmen kunt trainen, maar ook Riflemen en Knights.
Vervolgens is het zaak om met je kleine leger de stad in te trekken. Daar vindt een race plaats. Wie het eerst honderd inwoners heeft verslagen, wint. Je moet dus de besmette huizen in de stad aanvallen. Als je een huis hebt gesloopt, komen er vijf inwoners tevoorschijn die alle vijf gecorrumpeerd blijken. Die moet je verslaan om je teller op te laten lopen. Mal'Ganis doet ondertussen hetzelfde. Je kunt je concentreren op de race en zo snel mogelijk huizen slopen. Je kunt echter ook de confrontatie met Mal'Ganis aangaan en hem verslaan. Daarmee ruim je hem echter niet definitief uit de weg, want na twee minuten keert de demon terug aan de rand van de stad. Het zorgt er echter voor dat je gedurende die twee minuten ongestoord je gang kunt gaan en een voorsprong op kunt bouwen. Het enige nadeel is dat Mal'Ganis iedere keer terugkeert met een sterker leger dat bestaat uit een steeds grotere groep Elite Scourge.
Op pad met je Hero
In Warcraft III: Reforged draait de gameplay nog steeds grotendeels om de Hero die centraal staat in de campagne. De Hero waar je mee op pad bent vormt het hart van het leger waarmee je ten strijde trekt. Alles draait om de Hero, en zijn of haar eigenschappen maken doorgaans het verschil tijdens gevechten. Dat is dus ook het geval bij Arthas tijdens zijn confrontatie met Mal'Ganis. De eigenschappen van de prins van Lordaeron zijn gelijk aan die hij in Warcraft III had, al heeft Blizzard alle skills in de game tegen het licht gehouden en opnieuw uitgebalanceerd. Tot grote veranderingen heeft dat echter niet geleid.
Je kunt Arthas en een groepje Footman, Riflemen en Knights dus op de besmette inwoners van Stratholme afsturen om ze hun geautomatiseerde werk te laten doen. Je kunt echter ook gebruikmaken van de skills van de held. Zo kun je Holy Light inzetten, een spell waarmee hij medestanders kan genezen of vijanden kan verwonden. Als Paladin kan hij zichzelf beschermen met een Divine Shield, en anderen met een Devotion Aura.
Verdeel en heers
In deze missie hoef je geen basis meer te bouwen, maar je moet hem wel degelijk managen. Je moet dus nieuwe Farms neerzetten, een Blacksmith bouwen, extra Peasants trainen, op regelmatige basis je leger aanvullen met nieuwe eenheden en de opties van Footman, Rifleman en Knight opwaarderen. Ondertussen moet je met Arthas en zijn kleine leger dus huis houden in Stratholme, je aandacht verdelend over het slopen van huizen en het in bedwang houden van Mal'Ganis.

Voorlopige conclusie
Warcraft III: Reign of Chaos en uitbreiding The Frozen Throne waren prima games. Op basis van wat we hebben kunnen spelen, heeft de gameplay de tand des tijds ook prima weten te doorstaan. Alle quests, eenheden en hun skills zijn gelijk gebleven, ook al zegt Blizzard dat het de game opnieuw heeft uitgebalanceerd. Het verschil zul je waarschijnlijk alleen merken als je een zeer ervaren speler bent die de oude versie onlangs nog heeft gespeeld. Onze sessie was te kort om verschil met de oude versie te kunnen merken. De missie die we konden spelen was op Normal nogal gemakkelijk, maar de moeilijkheidsgraad bij dit soort vroegtijdige demo's zegt weinig over hoe lastig de uiteindelijke versie wordt.
Al het oude in de game lijkt daarmee nog prima en '2018-waardig' te zijn. Vreemd genoeg waren we juist van het vernieuwde deel het minst onder de indruk. Blizzard heeft het hele grafische deel vervangen door nieuwe textures, nieuwe modellen en nieuwe geluiden. Zelfs de cutscenes zijn helemaal opnieuw gemaakt. Juist dat deel vonden we niet zo indrukwekkend. De game ziet er in zijn huidige vorm niet zo heel goed uit, zeker niet als je naar de nieuwe cutscenes kijkt. Vooral de personages zijn wat ons betreft ondermaats, en dan met name hun gezichten. Verder is de belichting nog wat sfeerloos. Zeker dat laatste kan komen doordat we een zeer vroege versie van de game speelden. Van de personages hadden we echter meer verwacht. Laten we dus hopen dat Blizzard daar nog wat aandacht aan gaat besteden. De gameplay verdient het, want die staat nog steeds als een huis.
Tot slot nog het volgende. Wij konden op BlizzCon enkel die ene missie uit een campagne spelen, maar als Warcraft III: Reforged straks uit is, kun je natuurlijk ook gewoon multiplayerpotjes spelen. Dat was tijdens BlizzCon helaas nog niet mogelijk.
Volgens Blizzard mogen we Reforged ergens in 2019 verwachten. Voor een milde prijs, want wie de game nu bestelt, betaalt er 30 dollar voor.
Titel |
Warcraft III: Reforged |
 |
Platform |
Windows |
Ontwikkelaar |
Blizzard Entertainment |
Uitgever |
Blizzard Entertainment |
Releasedatum |
2019 |