Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Battlefield V Preview

Aan de slag met de War Stories

18-10-2018 • 15:00

134 Linkedin Google+

Artikel

Zou het toeval zijn? Daags na de release van Call of Duty: Black Ops 4, de eerste Call of Duty-game zonder traditionele singleplayermodus, nodigde EA journalisten van over de hele wereld uit om een eerste blik te werpen op de War Stories van Battlefield V, oftewel de singleplayer die Battlefield dus nog wel biedt. We zullen maar niet voortborduren op de complottheorie die sommigen hier ongetwijfeld aan koppelen, maar grappig is het wel. En de tegenstellingen tussen de twee titels houden hier niet bij op. Waar 'CoD' dit jaar weer kiest voor een setting in het heden met tech uit de nabije toekomst, waagt Battlefield zich aan het meest veelbesproken conflict ooit: de Tweede Wereldoorlog.

Gameplay in Battlefield V - War Stories.

Mocht je nu de vraag stellen 'hť, je noemt Black Ops 4 in je inleiding, maar waar blijft die review eigenlijk?', dan vragen we om enig geduld. Anders dan in andere jaren konden we de game dit jaar niet al voor de release spelen, dus we zijn nog volop bezig. Daarnaast kwam er dus een previewsessie voor deze andere grote shooter tussendoor, en onze bevindingen daarvan delen we nu eerst. Eerder konden we al aan de slag met de multiplayermodi, waarbij we een Noorse speelmap en Rotterdam voorbij zagen komen. Dit keer is het dus de beurt aan de singleplayer, waarbij het een logische vraag is of je battle royale van DICE ook nog te zien krijgt. Het antwoord daarop is al een tijdje bekend, maar voor de zekerheid: DICE voegt battle royale pas na de release aan Battlefield V toe, dus de verwachting is dat er voor die tijd niets van is te zien. Dat gezegd hebbende gaan we nu verder met de singleplayer.

Meer War Stories

Battlefield V gaat verder met de koers die door Battlefield 1 is ingezet. Dat spel bood spelers geen standaard-singleplayermodus, maar koos in plaats daarvan voor kortere, losse verhalen. In elk van die verhalen stond een bepaald personage centraal dat aansloot bij een bepaalde gameplayvorm. Je had de soldaat in de loopgraven, de bestuurder van een tank, de RAF-piloot, enzovoort. Die aanpak zul je in Battlefield V terug zien, maar dan met nog persoonlijkere verhalen en met nog meer emotie. DICE stelt dat Battlefield V verhalen moet vertellen die nog niet eerder zijn verteld. Je speelt met 'onverwachte helden'; geen supersoldaten, maar mensen die bij toeval betrokken zijn geraakt bij een oorlog waar ze wel of niet op zaten te wachten.

Battlefield V

Die verhalen nemen spelers mee naar verschillende plaatsen die door de oorlog zijn aangedaan, waarbij DICE de bekendste verhalen uit de Tweede Wereldoorlog bewust links laat liggen. Verwacht dus geen nieuwe D-Day strandbestorming of de 'Battle of the Bulge'. Jammer, want juist die herkenbare scŤnes vonden we in Call of Duty: World War II vorig jaar het gaafst, en het klinkt aantrekkelijk om juist die fragmenten nog eens zien, maar dan opgeroepen door de Frostbite-engine. Dat gaan we echter niet meemaken in Battlefield V. Wat dan wel? Allerlei verschillende soorten gameplay op minder voorspelbare plaatsen en met minder voorspelbare personages.

Grote gevolgen voor de oorlog

Een van die personages in de War Stories is Solveig, een Noors meisje dat in 'Nordlys' onderdeel is van het Noorse verzet. De wereld maakte tijdens de E3 al kennis met deze jongedame, die in haar verhaal een soort 'nachtmerrie' is voor de Duitsers die in Noorwegen zijn gestationeerd. Solveig blijkt voor een normale burger namelijk behoorlijk vaardig in het geruisloos uitschakelen van Duitse soldaten. Het Noorse, besneeuwde landschap en de dekking van de duisternis zijn daarbij haar beste vrienden als ze betrokken raakt bij een missie die, mocht hij mislukken, grote gevolgen zou hebben voor de oorlog.

Battlefield V

Een volgend hoofdpersonage is Billy. Deze Engelse crimineel is losgelaten in Noord-Afrika om er een guerrillastrijd te voeren en zo het bestaan van de Duitsers te ontregelen. Dat doet hij samen met een partner met wie hij in 'Under no Flag' een Duitse luchtmachtbasis aanvalt, in een poging hun stuka's te vernietigen. Van deze War Story hebben we nog niet alles gespeeld, dus we kunnen nog niet alles over het wel en wee van deze flink scheldende Brit vertellen. Datzelfde geldt voor de derde War Story, waarin je een Afrikaanse soldaat speelt die naar Frankrijk is gestuurd om voor 'zijn land' te vechten. Belangrijk detail: deze Senegalese 'Tirailleur' had Frankrijk, tot hij er landt om tegen de Duitsers te vechten, nog nooit gezien. Van de vierde War Story hebben we nog niets gezien. Dat verhaal krijgt volgens DICE een aparte status. Het draait in elk geval om een Tiger 01-tank waar spelers ook de controle over krijgen. Afgaande op een aan ons getoonde teaser zou het kunnen dat dit verhaal zich in en rond Rotterdam afspeelt, al weten we dat nog niet zeker. Deze War Story, 'The Last Tiger', wordt in december gratis aan Battlefield V toegevoegd.

Battlefield-momenten

Op basis van de eerste drie War Stories, of de flarden die we ervan hebben gespeeld, kunnen we alvast een aantal dingen concluderen. Allereerst is er de claim van DICE dat de speler meer de typische 'Battlefield-gameplay' moet kunnen ervaren. Dat gaat dan gepaard met de keuze voor een speelstijl en met 'speciale Battlefield-momenten'. Dat is een term die we jaren geleden ook al eens hoorden. Toen ging het gepaard met speciale momenten op multiplayer-maps, bijvoorbeeld het instorten van een flat, wat dan een memorabel moment moest zijn. Dit keer is het wat dynamischer en gaat het erom dat spelers in staat worden gesteld om zelf zulke momenten te creŽren.

Battlefield V

Van die twee claims komt er een erg goed tot uiting en een wat minder. De keuze in speelstijl is evident, zeker in Nordlys en in Under no Flag. Beide missies geven de speler de kans grote delen al sneakend te volbrengen. Solveig is in Nordlys gewapend met messen die elke vijand met een rake worp uitschakelen, en kan bovendien ergens in de spelwereld een sniper rifle met silencer vinden. Billy moet het stellen zonder die messen, maar kan ook een silenced geweer oppikken. Dat maakt het gemakkelijker het einddoel van de missie vrij geruisloos te benaderen. In Tirailleur word je een massaal gevecht in gestuurd, dus is de keuze in speelstijl, in elk geval in de openingsact, wat minder duidelijk aanwezig. Hier is wel weer meer ruimte voor die 'memorabele momenten' die je, met dank aan vindbare dynamietstaven, inderdaad zelf kunt verzorgen. Juist dat element ontbreekt dan weer iets meer in Nordlys en Under no Flag.

Voor elk van de War Stories geldt in elk geval dat ze leuk zijn om te spelen. Nordlys biedt niet alleen open gameplay waarbij je keuze hebt in hoe je het aanpakt, maar ook goede personages en een verhaal dat velen inderdaad nog niet zullen kennen maar achteraf misschien toch erg boeiend vinden. Datzelfde geldt in elk geval ook voor Tirailleur, dat draait om een invasie in Zuid-Frankrijk die vrijwel gelijktijdig plaatsvond met Operation Overlord, maar lang niet zo goed en veelvuldig gedocumenteerd is.

Het behoeft nauwelijks uitleg dat DICE deze missies op schitterende wijze in beeld brengt. Frostbite is en blijft een sterke engine die met elke nieuwe game meer indrukwekkende beelden laat zijn. Het mag trouwens gezegd worden dat we bij verschillende scŤnes in de diverse War Stories een behoorlijk filmisch gevoel kregen. Het lijkt erop dat DICE een en ander heeft geleerd van het werken aan de Star Wars-games die de studio de laatste jaren heeft gemaakt. Sommige shots in de tussenscŤnes in Battlefield V zou je, met net wat andere soldaten en wat andere schepen, zo in Star Wars kunnen stoppen. Dat is absoluut een compliment.

Voorlopige conclusie

Veel gamers zullen Battlefield V kopen om de multiplayer, wat altijd de basis van een Battlefield-game blijft. Anderen zullen benieuwd zijn naar de Battle Royale-modus die DICE belooft toe te voegen na de release van de game. Maar na deze previewsessie durven we alvast te beweren dat de War Stories minstens zo leuk zijn als die van Battlefield 1, waarin het succes van de kortere, losstaande verhalen werd bewezen. De enige vraag die voor nu rest: is het genoeg? Met een proloog en drie War Stories bij de release lijkt het aanbod niet echt over te houden. Het finale oordeel op dat vlak volgt uiteraard pas volgende maand, bij de review, die je richting de releasedatum van 20 november op Tweakers zult zien verschijnen.

Reacties (134)

Wijzig sortering
Ik heb de beta (PS4) gespeeld maar vond het niet lekker bewegen. Het voelde aan alsof ik onder water liep. Kan het moeilijk anders uitleggen. Ook een hogere sens instelling deed niets voor mijn gevoel. Vergeleken met BFBC2 op de X360 voelde het gewoon stroperig.

De stories in BF 1 vond ik best aardig trouwens, hoewel er helaas vrijwel geen verbinding was tussen de verhalen. Neem aan dat dit hier ook niet het geval is en dat het eigenlijk gewoon verkapte tutorials zijn?

/edit: ik speel op de PS4 dus de instellingen zijn wat beperkt, FOV gaf niet echt een merkbaar verschil

[Reactie gewijzigd door Vrijdag op 18 oktober 2018 16:52]

Zeer herkenbaar en na alle settings nagelopen te hebben in de beta, was ik erachter wat de oplossing hier voor was. Namelijk de Stick Aiming Acceleration. Toen ik die op 0% gezet had was het probleem opgelost. :)

Zie hier, voor een screenshot ervan.
Dat had ik ook bij BF 4 al, denk dat het misschien ligt aan de framerate oid.
Kan inderdaad iets van aiming acceleration zijn, of mouse smoothing als je op de PC speelt.

V-sync kan er ook wat van om de input lag van het gamen te vergoten. Op de PC is dit vaak een instelling in het spel bij 'Display' op je televisie zit bij mij ook een optie om Frame Smoothing o.i.d. uit te zetten, een must voor console gamen.

Kortom: Check je settings. :)
Muis-accelleratie (smoothing) is een ellende voor de PC. Het probleem is dat dit nu zo is ingesteld bij Windows en DX (11 en 12) dat je als gamer weinig controle hebt en compleet afhankelijk bent van of dat de developer het netjes uitwerkt. Het beste is als er 0 muisaccelleratie is en de muissentiviteit hoog kan worden gezet waarbij de muissensitiviteit voor snipen uiteraard aanzienlijk lager moet zijn dan voor de rest van het schieten. Muisacceleratie verpest elke vorm van precisie, je kan je er gedeeltelijk aan aanpassen maar niet helemaal doordat de verplaatsing per mm. dat je de muis beweegt een functie van hoe snel je de muis beweegt. Helaas is muisaccelleratie populair geworden bij developers omdat veel gebruikers de sensitiviteit veel te laag zetten, dat Windows die out of the box belachelijk laag zet helpt daarbij ook niet. Mensen zijn gewend om hele grote bewegingen te maken om de muiscursor te verplaatsen terwijl je ook zeer nauwkeurig kan werken als je met 2-4 cm. verplaatsing van de muis de cursor naar de andere kant van het scherm beweegt. Je hoeft er maar een paar weken aan te wennen en je kan daar goed mee omgaan.

[Reactie gewijzigd door CHBF op 19 oktober 2018 16:09]

In Windows ben ik het met je eens, maar in het geval van shooters is het denk ik persoonlijke voorkeur. Ikzelf speel bijvoorbeeld CS:go op een sensitivity van 2.5 met 400Dpi ingesteld op mijn muis.
Belangrijker nadeel van muis acceleratie is volgens mij de inconsistentie. Je kunt er niet op rekenen dat je cursor (crosshair) x cm beweegt als je muis ook x cm beweegt.
Dat is toch precies wat ik hier typte?
de verplaatsing per mm. dat je de muis beweegt een functie van hoe snel je de muis beweegt.
Dat is die inconsistentie. Hooguit wen je eraan dat je bij snelheid X een verplaatsing Y per Z mm. hebt maar dat is veel gevraagd in vergelijking met het wennen aan een verplaatsing X per Y mm. bij elke snelheid.

[Reactie gewijzigd door CHBF op 19 oktober 2018 16:32]

Het woord "is" was weggevallen in die zin, dat maakt het iets moeilijker leesbaar.
Verander de fov die staat standaard erg laag ingesteld zet je die wat hoger lijkt het vlotter te bewegen. vreemd maar iets wat mij vandeweek op viel.
De stories zijn juist niet bedoeld om een connectie met elkaar te hebben :)
Movement is een belangrijk aspect en het is zeker aardig veranderd in bf v en ik gok dat het nog verder gaat veranderen over de levensduur van de game. Een kwestie van soms flink wennen. Merkte ook wel iets van waar je het over hebt maar had er niet heel veel last van
Ah, het lag dus niet aan mij. Heb enorm lopen pielen met gevoeligheid van de muis maar kon het niet voor elkaar krijgen dat het nou echt fijn voelde.
Het zou natuurlijk kunnen dat ik gewoon een dagje ouder word en dat herinneringen wat vertekend raken over de jaren, maar ik herken je "klacht". Dat had ik met Battlefield 4 en daarna met 1 ook. Ik had steeds het gevoel alsof je het hele spel (BF4) door een soort pudding aan het rennen was en dat werd in BF1 nog eens erger.
Als ik denk aan BF2, dan is het in mijn herinnering veel sneller, soepeler en flitsender. Het was volgens mij ook een stukje minder "gecompliceerd". Niet dat BF1 nou rocketscience is, maar bijvoorbeeld skins voor je geweer vind ik echt onzin. Dan speel ik wel GTA5 |:(

Uiteindelijk komt BFV hier ook wel weer in huis (PC) (damn you! Sociale druk ;) ), maar ik hoop dat het weer het oude gevoel geeft.
Ik pikte BF1 vrij laat op in de PS store voor een tientje, ik vond het dat wel waard voor de losse verhalen SP.
Vooral de luchtgevechten vond ik erg gaaf.
MP heb ik niet eens aangeraakt.

Ik vond het prima spelen, maar het was dan ook allang geen beta meer.
Over de PS4 of Xbox ik geen uitspraak doen, maar de gunplay op PC heeft nog nooit zo lekker aangevoeld.
Beter als BF3 & BF:BC2 en dat zegt wat!
De demo (open beta) vond ik als BF3 en BF4 liefhebber maar 10x niks. Teveel close combat (ligt blijkbaar aan de map), maar ook de 2e wereldoorlog settings is niet mijn ding. Daarom heb ik BF1 ook laten liggen destijds.
BF1 leek mij op het begin ook helemaal niks gezien de setting. Maar moet zeggen dat het achteraf een zeer leuk spel is waar ik veel plezier aan heb beleefd.
BF1 beta vond ik juist leuk maar toen ik de game uiteindelijk had gekocht heb ik er maar 20 uurtjes aan versleten. (beta zelfs meer...)

BF5 weer goed gevoel bij hopelijk ook wanneer ik de game koop, anders laatste keer dat ik battlefield game koop.
idd, heb net hetzelfde. Ik had zelfs de premium gekocht. En schandalig... nooit opgezet omdat het spel me niet meekreeg. De beta van 5 was terug meer zoals de 4 , ik ben benieuwd!
Eens. Heb richting de 300 uur in BF1 zitten sinds release en speel het nog regelmatig. Het is de eerste BF die niet alleen voor meer hardcore BF spelers is, zoals BF3 en BF4 dat m.i. wel waren. Een stuk toegankelijker dus :)
Bad Company 2 was anders ook vrij toegankelijk en speelde lekker weg, bij Battlefield 3/4 heb ik meer het idee dat er veel campende try-hards zitten met al die honderden unlocks om hun wapens aan te passen aan hun stijl, was mijn inziens wat teveel van het goede maar vaak genoeg waren campers niet veilig voor mij.

Vond de vroegere balans qua unlocks en gadgets hoe het was in bijvoorbeeld BF2142 een stuk leuker en was ook makkelijker te balanceren.

BF2 hoewel nostalgisch eigenlijk nooit veel gespeeld terwijl het toch een van de betere uit de series is, maar in multiplayer zaten er enorm veel no-lifers die op hoog niveau speelden, een jet die heel de map domineerde had ik niet zo'n zin in.
Tevens naar mijn mening waren de controls van de vliegtuigen/helicopters wat minder toegankelijk dan bijvoorbeeld Vietnam of latere delen. (en de wapens lagen me niet zo lekker)

Ben zelf sinds kort weer een beetje met BF1 begonnen, had enkel de open beta serieus online gespeeld en toen het spel uitwas vooral de story mode.
En ik moet zeggen, het is een lekker chaotisch zooitje maar zeer leuk om te doen en het is weer eens wat anders, ook de elite classes die je als kit kan oppakken her en der op de map is een leuke toevoeging.

Dingen zoals behemoths geven Battlefield eindelijk iets om de zwakkere teams een kans te geven terug te vechten, in plaats van compleet naar de eigen basis te worden verdrongen en vervolgens daar bijna niet meer weg te kunnen komen wat ook de rest van de match enorm saai maakt.

Laatst ook de open beta van Battlefield 5 gespeeld en het speelde net zo lekker wel, mogelijk zelfs nog iets beter dan Battlefield 1.

Enkel nadeel voor velen zal zijn dat Battlefield 5 toch wel een stuk zwaarder leunt op de processor.
De 3930K loopt op BF1 vaak tussen de 40-50% met 110-160fps~, bij Battlefield 5 zag ik al pieken naar de 80% maar gelukkig bleef de framerate nog ruim 100-120+ met maximale FOV en Ultra meen ik. (1080Ti)

Dat het spel verder niet compleet correct de historie weerspiegeld kan me eigenlijk vrij weinig boeien, het is een spel en Battlefield is ook geen schietspel die daarop focust, daar zijn wel andere alternatieven voor.
Verder kan me ophef over de aanwezigheid van vrouwen ook totaal niet boeien, mensen zijn veel te kleinzerig en mijn inziens gaan ze maar lekker hun gang. (nee ben geen SJW)
Huh, als bf liefhebber vond ik dit juist weer terug naar 3 en 4 style.
Had er ook een beetje bc2 gevoel bij wat ik juist 1 van de beste battlefield games vind samen met 4. Vond de destijdse trailer van bf1 super maar de setting ww1 vind ik 3 keer niks waarom ik het ook saai vind. De open maps in bf1 vind ik behoorlijk saai omdat je dan gewoon wacht op een sniper als je op de helft van je looproute bent. Daarom is het ook heel beperkt met de mappen die je speelt in bf1 zoals amiens, prise de tahure, ballroom blitz, argonne forest en suez. Meerendeel van de mappen zijn dus te open om een fatsoenlijk leuk potje te kunnen spelen zonder na elke 10 passen 1 van de 15 snipers van het andere team tegen te komen.
De beta van bfv gaf me weer een echt Battlefield gevoel zoals die was en hoort te zijn al snap ik dat WW1 op veel open terrein afspeelde met alle respect maar niet mijn smaak dan kan ik net zo goed battle royal gaan spelen. Hoop daarom ook dat de battle royal mode in bfv anders is als die van pubg, fortnite en codbo4 en zich meer moeit met CB actie ipv treehugging.
Close combat? Dat is het leukste in bf4 en 3.
Of ben je zo'n n die hele potje in een tank de hele avond ergens in Spawn gaat zitten? :P

Ik heb dragon teeth en special
Al pearl market helemaal kapot gespeeld.
Stiekem laat je het liggen omdat er vrouwen en minderheden in het spel zitten :Y)
Jij stoort je niet aan de kaalgeschoren vrouw met legerpak in BF1? Vooral omdat er een "SJW-agenda" achterzit kan ik die vrouw in de introductie niet meer aanzien! Leugenaars, die EA.
Het is wel een beetje raar maar al zijn het vrouwen van Venus of mannen van Mars... als ik het een leuk spel vind boeit het me niets.
jemig man, wat een gezeur. Een gamer wil zich identificeren met het karakter waarmee hij/zij speelt, vandaar de kleurtjes en sexes. Als je een historisch correcte afspiegeling wilt zien moet je misschien een andere game halen.
Wat ik hier nu niet uit haal, wat is de gemiddelde duur van deze war storys?
Is de fixatie van BF nog steeds vol op mulitplayer?
Hangt er compleet van af of je rushed of rustig aan doet. Zal varieren van 10 min tot een uur per deel van de stories. geloof dat ik in bf1 in iets van 4,5 uur klaar was.
De focus van BF zal ten alle tijden op multiplayer blijven liggen. Als je alle delen vanaf BF3 hebt gespeeld zag je dat de SP nooit zo lang duurde. Voorheen kon je er makkelijk met een 45 minuten per level doorheen als je op Normal speelt.
En begonnen met een SP doe bestond uit de MP kaarten maar dan met en tegen bots strijden.
Battlefield is MP.
Het ziet er zeker goed uit, maar ik kan geen Battlefield spel meer zien. Ze spelen allemaal hetzelfde, en zien er net iets anders uit. BF1 gespeeld en ook wel plezier aan beleeft, maar de lol was er veel te snel van af. De DLC's lieten veel te lang op zich wachten en voegden weinig toe.

De gameplay is er wat mij betreft weinig verbeterd t.o.v. BF3. Zaken die ik bij BF3 al irritant vond zitten er nog steeds in. Na zo veel verschillende versies is het nog steeds geen mooi vloeiend geheel en het schieten is er alleen maar slechter op geworden. De beta van BF5 vond ik verschrikkelijk.

Het wordt tijd dat men weer meer energie in de gameplay stopt, in plaats van alleen maar mooie plaatjes op het beeldscherm toveren. Elke nieuwe game die uitkomt voelt meer aan als een mod, of update van de oude versie, jammer genoeg niet altijd ten goede.

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 18 oktober 2018 15:54]

"Ze spelen allemaal hetzelfde"

Volgens mij heet dat 'genre'.
Geldt ook voor alle schaak spellen, dam-spellen, race games (F1), kruiswoord puzzels etc, etc,
Je vergat Call of Duty :+ :)
Ja alle shooters spelen hetzelfde en race games ook |:(

Misschien wordt het eens tijd dat je wat verschillende games gaat spelen in hetzelfde ‘genre’
Of jij verwacht dat elk boek of film in hetzelfde ‘genre’ ook hetzelfde is?
Ten eerste bf1 is een heel ander spel dan bf3 en bf4. Ten tweede is bf3 en van de beste uit de reeks. Waarbij bc2 en bf2 op mijn lijstje misschien nog wel hoger staan.

En hetzelfde klopt wel als je het zo bekijkt: vijanden. Wapens. Op elkaar schieten. …ťn team dat wint. Ja dan is het hetzelfde.
Ten eerste vergelijk ik de games vanaf BF3 als je goed leest, en ik heb geen woord gerept over BF2 of BC2. Want persoonlijk vindt ik BF2 de beste Battlefield die er is, en BF3 was zeker vernieuwend en heb ik mij erg goed mee vermaakt. Bij BF3 was er erg veel vernieuwing, maar na BF3 was het allemaal hetzelfde en voelt het allemaal als een BF3,5 zelfs met een andere setting.

Weet niet wat precies je duidelijk wilt maken met deze reactie?

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 19 oktober 2018 13:55]

Ja dan heb ik je verhaal verkeerd gelezen. Fair enough.
Wat betreft het twistpuntje over de vrouw met geamputeerde arm en Afro-Americaan die prominent naar de voorgrond worden geschoven. Dit zou helemaal geen kwestie zijn als het spel in een fictionele tijd en plaats zou plaatsvinden maar ze hebben zelf voor WOII gekozen en in die tijd had je eenmaal bij de gealliŽerden bijster weing vrouwen bij gevechtsfuncties en bijster weinig donkergekleurde soldaten. Het breekt de zogenaamde fourth wall doordat het beeld niet past in de context zoals de gamers die kennen. TotalBiscuit had het hier vaak over, het verhaal en de gameplay moeten bij elkaar passen omdat anders de immersie wordt doorbroken, zoiets. Het is een dom van EA om te eisen dat deze karakters op de voorgrond treden, om marketing-strategische redenen terwijl de setting (plaast en tijd) zo concreet is en in het verleden ligt. Had het spel zich een paar honderd jaar in de toekomst laten plaatsvinden en niemand had er moeilijk over gedaan.

EA was weer eens dwaas, net als met Star Wars Battlefront 2 waarin de gameplay werd verpest door het grindy te maken om lootboxes te verkopen waarbij uiteindelijk Disney hun dwong om het aan te passen.
Tja, dat krijg je als je mensen die wereldvreemd zijn mogen meebeslissen of als je (a)social media te veel aandacht geeft. Persoonlijk is Battlefield na Bad Company 2 voor mij niet meer boeiend geweest. Sinds die tijd is EA alleen nog maar bezig geweest om zoveel mogelijk map packs en season passes te verkopen terwijl het verhelpen van bugs ergens onderaan het lijstje staat.
Tja, dat krijg je als je mensen die wereldvreemd zijn mogen meebeslissen of als je (a)social media te veel aandacht geeft.
Daar komt het op neer. Daarnaast hebben mensen die geen spellen ontwerpen (inclusief schrijvers etc.) zijn zich bemoeid met de inhoud van het spel. Dat is altijd vragen om problemen.
BF3 was toch wel een heel vooruitstrevend spel. En duurde lang na bf2. Heel veel lol bc2 beleefd maar BF3 was toch echt wel een verbetering qua graphics en nagenoeg zelfde gameplay
Ik begrijp al die commotie niet zo erg. Ik snap nog wel dat mensen de wenkbrouwen fronsen bij het zien van characters die ze niet direct in een bepaalde setting verwachten, maar om nou meteen moord en brand en boycot te schreeuwen nog voor de game goed en wel uit is... Ik bedoel, BF games zijn altijd al over the top geweest, met een kern van 'realisme'. Kijk naar de tweede entry in de serie; Secret weapons of WW2. Volledig fantasie. BF1, het lijkt WW1 maar is hooguit geÔnspireerd door WW1 (zwarte duitse soldaten, 3/4 van de wapens experimenteel). Alle tussenliggende games met niet-bestaande conflicten. Uit een straaljager ejecten, parachuterend naar een voorbijvliegende helicopter en die mid-air kapen.

De community doet opeens alsof de BF-reeks altijd een soort warsim is geweest, terwijl het juist altijd een fijne balans hield tussen arcade/fantasie en sim. Dat is met BF5 niet anders.
Gamers zijn SJW-bemoeials zat. Waar je fictieve wapens in een 'echte' setting nog enigszins kan verdedigen met het oog op gameplay - met de kanttekening dat ik ook dat liever niet zie en dat ik dan liever heb dat de setting wordt aangepast - heeft dit (vrouwen en 'zwarte' soldaten in WOII) niets met gameplay te maken. Je moet altijd een compromis zoeken want als het 100% echt zou zijn dan blijft er weinig gameplay over maar als het niet eens meer gekoppeld is aan gameplay en enkel voor marketing wordt gebruikt en dit in een klimaat waarin gamers zich al jarenlang ergeren aan SJW's (Gamergate, gestart met acteur Adam Baldwin) dan krijg je zo'n reactie.

Overigens waren er tijdens WO2 wel enkel succesvolle vrouwelijke soldaten maar in Rusland, Oost-Europa en Noord-Europa (Finland), niet bij de gealliŽerden. Zoek maar eens een lijst op met vrouwelijke snipers.
Maar waarom wordt er meteen SJW geroepen als een bedrijf besluit een verhaal te vertellen vanuit (o.a.) het perspectief van minderheden? Voor zover ik kan zien is de vrouw in BF5 'gewoon' een verzetsstrijder en niet aangesloten bij een reguliere gevechtsmacht. En vrouwelijke verzetsstrijders waren vrij gebruikelijk; van Noorwegen tot aan JoegoslaviŽ en van Rusland tot aan Nederland (Hannie Schaft).

FFI:
https://c8.alamy.com/comp...es-august-1944-CW6CMB.jpg
https://i.pinimg.com/orig...c05ca7afb41b9320a58d9.jpg
https://qph.fs.quoracdn.n...2f1e92696cf9db38a9df2062d
https://rarehistoricalpho...ce-fighter-1944-small.jpg

Noorwegen (Anne ōstvedt)
https://www.aauw.org/2013...egian-resistance-fighter/

Enzovoorts.

Senegalese/Afrikaanse tirailleurs 1940:

https://c1.staticflickr.c...01425379_7e930e6c57_b.jpg
http://farm5.static.flick...8881063205_6e981aaa5f.jpg
https://c1.staticflickr.c...48306912_657fae6df4_b.jpg

Enzovoorts.

Vrouwen en Afrikanen waren in de minderheid, ja. Maar ze hebben deelgenomen aan de oorlog en bijdragen geleverd aan de geallieerde overwinning. Waarom is het zo verkeerd om hķn verhaal ook eens te vertellen? Waarom is een game alleen leuk als het blanke mannen vs. blanke mannen is? Waarom is het meteen SJW zodra er ook eens een keer minderheden worden uitgelicht? Dat is toch juist iets om toe te juichen?

Kijk, ik ben zelf helemaal niet wat jij een 'SJW' noemt, ik ben het gezever soms ook zat - zoals die irritante pogingen reboots van films te doen met vrouwen (Ghostbusters, Ocean's). Dan denk ik: creŽer dan gewoon een nieuw verhaal met nieuwe, vrouwelijke characters, zoals ook Wonder Woman en Black Panther geen respectievelijk vrouwelijke en Afrikaanse reboot van Superman en Iron Man zijn maar hun eigen verhaal hebben.
Maar dat staat echt volledig los van wat EA met BF5 doet. Natuurlijk is het ook een stukje marketing en volgt het de trend waarin minderheden meer aandacht krijgen. Maar zolang het niet gebeurt zoals hierboven omschreven; wat is er dan precies mis mee?? Het is historisch correct(-ish), prima toch?
Gamers zijn direct getriggered omdat het in een patroon past van een grote reeks aan incidenten sinds Gamergate. Als dit op zichzelf had gestaan dan had het wellicht niet een rel opgeleverd, al is het vreemd dat een vrouw en een donkergekleurde soldaat op de voorgrond worden geplaats in de WOII-setting. Ik ben zelf niet betrokken bij deze strijd (anders dan dat ik het van een afstandje volg) maar als ik afga op wat ik hoor dan ergeren ze zich vooral aan het feit dat het er zo aan de haren bij wordt gesleurd en dat ze niet willen dat ze bij hun vorm van entertainment worden lastig gevallen met 'opvoeding' door SJW's. "Laat ons gewoon gamen en bemoei je er niet mee. Pak ons niet onze hobby af", dat lijkt ongeveer het sentiment te zijn.
En vrouwelijke verzetsstrijders waren vrij gebruikelijk; van Noorwegen tot aan JoegoslaviŽ en van Rusland tot aan Nederland (Hannie Schaft).
Dat haalde ik zelf aan, met name in Noord-Europa, Oost-Europa en Rusland had je vrouwelijke soldaten die belangrijke bijdrages leverden (snipen springt het meest in het oog). Bij de gealliŽerden was dit veel minder. Ik heb niet gesteld dat het niet voorkwam, maar wel veel minder, zeker als je kijkt bij de professionele legers (niets ten nadele van het ondergrondse verzet). Iets wat weinig wordt aangehaald over het communistische oostblok vs. het westen: de vrouwen waren daar in die tijd veel meer geŽmancipeerd dan in de 'westerse' wereld.
Terzijde, als je inspirerende Nederlandse voorbeelden wil van vrouwelijke strijders, een Nederlandse spion (Mata Hari) wordt gezien als de meest insprirerende en een van de meest succesvolle spionnen die er zijn geweest. Zoek het eens op, het is een fascinerend verhaal. Ze werd op 41-jarige leeftijd vermoord met een vuurpeloton.
Wat ik overigens een verschrikkelijk laffe manier van vermoorden vind omdat ze niet weten wie van hen heeft geschoten. Ben een kerel en doe het in je uppie of doe het niet. Die rant moet er even uit.
Waarom is het zo verkeerd om hķn verhaal ook eens te vertellen?
Niet. Alleen doe het dan wel op een realistische manier zoals het toen plaatsvond. Het is immers een historische setting: iets wat echt gebeurd is en waar dus niets aan veranderd kan worden zonder de fourth wall te breken. Ik vermoed dat dat neerkomt op 1 vrouw of 1 donkergekleurde man in een unit vol met blanke mannen. Prima, laat maar zien hoe die vrouw in eerste instantie niet serieus werd genomen en uiteindelijk respect kreeg omdat ze veel vaardigheden had, een soort van GI Jane verhaal. Alleen kom je dan wel uit op een ander type spel dan BF (aangezien de singleplayer eerder een bijzaak is in die reeks)? Nogmaals, EA maakte het zichzelf moeilijk door het spel in een echte setting plaats te laten vinden, ze hadden het slechts in een fictieve setting over X jaar in de toekomst te hoeven laten plaatsvinden en niemand had er moeilijk over gedaan. Ik denk dat o.a. Mass Effect, Tomb Raider, Bioshock Infinite (matige gameplay en juist populair wegens het verhaal) en Mirrors Edge aantonen dat gamers overwegend geen probleem hebben met sterke vrouwelijke protagonisten. Terzijde, de held van het oude Metroid is eveneens een vrouw. Cherrypicking?

Ik begrijp dan ook niet waar dat rare stereotype beeld van sommige SJW's vandaan komt dat gamers enkel mannen in de hoofdrol willen. Nu ja, ik denk dat ik een verklaring heb, laat maar weten of dat jij het met mij eens bent. Het komt doordat ze niets van gaming weten, ze hebben de klok horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt, op basis van een zeer beperkte kennis doen ze rare extrapolaties en trekken ze verkeerde conclusies. Ze zagen dat Mario en Zelda het klassieke princessen-thema hadden, trokken parallen met de sprookjes die gebaseerd zijn op de middeleeuwen met kastelen, koningen, prinsessen en ridders, zagen dat Lara Croft aanvankelijk wat onrealistische borsten had en voilŠ, ze bestempelden gamers als vrouwenhaters. :')
Alle bewijzen van het tegendeel worden door hen genegeerd. Verder heeft die Anita Sarkeezian natuurlijk veel te veel aandacht gekregen en werd ze daarmee meer serieus genomen dan dat haar standpunten en theorietjes verdienen. Ik heb er zelf ook wel eens naar gekeken en het was voor mij louter vermaak omdat het allemaal zo ver van de realiteit verwijderd is dat het een parodie werd.
Waarom is een game alleen leuk als het blanke mannen vs. blanke mannen is?
Niet en zoals ik aangaf toont het succes van eerdere spellen met andere helden aan dat gamers ook spellen met andere types karakters leuk vinden. Ik heb zelf overigens heel de ME reeks meer met Femshep gespeeld dan met Maleshep, simpelweg omdat de voice actress die haar stem insprak het beter deed dan de voice actor (een Canadese komiek, geen professionele voice actor) die zijn stem insprak. De mannelijke Shepard gebruikte ik enkel voor de 'dating'-opties en de licht gewijzigde dialogen maar mijn voorkeur ging sterk uit naar de Femshep.

[Reactie gewijzigd door CHBF op 19 oktober 2018 15:54]

al is het vreemd dat een vrouw en een donkergekleurde soldaat op de voorgrond worden geplaats in de WOII-setting
Nou ja, ik vind dat dus helemaal niet zo vreemd, zťker niet in de BF stijl - stories. Dat zijn allemaal op zichzelf staande mini-singleplayer campagnes die het verhaal van ťťn persoon vertellen en niet, zoals bij vrijwel alle andere games, de main protagonists zijn. Zo maken deze twee minderheden slechts twee xx-ste deel van het hele spel uit en dat vind ik volstrekt acceptabel in de hele SJW/2018/IFeelOffended-gate context.
"Laat ons gewoon gamen en bemoei je er niet mee. Pak ons niet onze hobby af"
Ja, dat is meestal de reactie, maar dat vind ik in dit geval dus grotendeels of eigenlijk geheel onterecht. Hoezo, pak ons niet onze hobby af? De gamingindustrie is nog nooit zo groot, uitgebreid en breed geweest; er is letterlijk voor ieder wat wils. Zag je ook toen BF (of CoD of MoH of....) de setting naar nu of de (nabije) toekomst veranderde; toen hoorde je ook het sentiment 'blijf van onze WW2 games af'. De gaming industrie is groot en dynamisch en toen men na een x-aantal jaar de modern warfare settings weer een beetje zat was, gingen developers van bepaalde reeksen weer terug naar de Wereldoorlog(en). Laat die jongens nou gewoon een vrouw en een afrikaan mede(!) deel uitmaken van een reeks, al helemaal omdat het historisch semi-correct is - het is maar zo'n klein deel van het grote geheel.
Bij de gealliŽerden was dit veel minder.
Niet minder, anders. In het westen (de 'geallieerden') vochten vrouwen niet in de gelederen, maar in het ondergrondse verzet. En da's precies wat 't vrouwelijke personage in BF5 ook doet.
Alleen doe het dan wel op een realistische manier zoals het toen plaatsvond
Relatief, ten opzichte van de 'blanke mannelijke' versie van de realiteit in BF games, is dat ook gewoon zo. Voor zover ik kan zien is de dame in kwestie op een stealth-missie in een afgelegen plek in haar thuisland. Niks mis mee, minstens zo (on)realistisch als de mannelijke lone-wolf missies in dergelijke games. Want het blijft wel een game hť...
een soort van GI Jane verhaal
Ik heb de story nog niet gespeeld en weet dus niet welk 'verhaal' er wordt verteld met deze vrouwelijke protagonist. Giswerk... Voor hetzelfde geld is het precies dat; een soort van GI Jane verhaal. Too early to tell.
aangezien de singleplayer eerder een bijzaak is in die reeks
Ja, in een multi-player gedeelte is een vrouwelijke character wat meer misplaatst, maar EA moest kiezen; of het verhaal van een verzetsstrijdster vertellen in SP en haar character dus ook in MP beschikbaar stellen of beide niet. Wel in SP maar niet in MP zou gewoon raar zijn. Trouwens, MoH had ook een vrouwelijk MP character uit de SP campaign; Manon Batiste:

https://vignette.wikia.no.../latest?cb=20110804231311

Daar hoorde je toen ook niemand over.
Nu ja, ik denk dat ik een verklaring heb, laat maar weten of dat jij het met mij eens bent.
Het stempel SJW heeft bestaansrecht, maar het wordt echt te pas en te onpas gebruikt als een inmiddels irritant wordende reactie op van alles en nog wat. Net zoals je bij sommige mensen direct een 'linkse gutmensch' bent als je niet meedoet aan het heersende populisme/anti-immigranten/anti-Islam sentiment of daar zelfs kritisch op bent. Of net zoals je in de US of A vaak meteen een 'commie' of een 'leftie' (en nu dus SJW) bent zodra je kritisch bent op bepaalde geluiden of -god betere 't- opkomt voor minderheden.

Staat buiten kijf dat er wel degelijk mensen zijn die compleet doorschieten en alle realiteitszin lijken te verliezen: sommige feministen kun je beter feminazi's noemen en sommige SJW's moeten gewoon hulp zoeken omdat ze ůveral een samenzwering in zien.
Op dit moment twijfel ik tussen de aanschaf van COD BO 4 of BF5. Momenteel neig ik naar de eerste. BF1 kon mij niet bekoren en heb ik maximaal een paar uur gespeeld. Ik had niet de motivatie om te wennen aan het schieten (recoil e.d.) van de verschillende wapens. De potjes duurden over het algemeen ook te lang.
Je kan ook World war 3 gaan spelen, gaat morgen in early access en heeft veel overeenkomsten met battlefield 3 en 4, maar dan met realistische wapen en armor statistieken. ARMA vs Battlefield met de Unreal engine.

https://store.steampowered.com/app/674020/World_War_3/

Youtuber levelcap die de game speelt:
https://www.youtube.com/watch?v=8yP6FFp64hs
Ziet er inderdaad erg BF 3/4 achtig uit. Goeie tip!

Misschien kunnen we hier onze Para clan opnieuw mee oprichten :9
In die situatie verkeerde ik ook. Ik heb daarom besloten om beide aan te schaffen via de pre-orders. BO4 lekker snel wat fraggen, kortere spelduur en wat meer fast pass actie dan BF5. Over het algemeen koop (speel) ik toch maar weinig titels dus heb er dan geen moeite mee om dan wat meer geld kwijt te zijn om twee top titels aan te schaffen.
Ben zelf wel heel benieuwd naar raytracing, ga ik van mijn 980ti naar een 2080 non ti of niet. }>
Hoe is BF5 qua gameplay in vergelijking met BF1? Is CoD niet nog steeds veel populairder bij consoles dan bij de PC?

[Reactie gewijzigd door CHBF op 19 oktober 2018 15:57]

Ik sla deze game voor het eerst in jaren maar eens over. Ik liet me altijd weer overhalen door de gelikte plaatjes, maar na het spelen van de Beta vind ik het niet meer dan BF1 met een WW2 jasje.

Ook het feit dat alle tijdens de bekendmaking beloofde onderdelen later beschikbaar worden gesteld, we nog niks hebben gezien van de Battle Royal, en ook het feit dat een I5 6600k (toch een redelijk recente CPU) de game niet fatsoenlijk kan draaien hebben me doen besluiten maar eens even af te wachten.
Sorry hoor, maar dan weet je toch niet echt waar je het over hebt. BF5 voelt qua gunplay helemaal niet aan als BF1. Sterker nog, de inspiratie hiervoor ligt bij BF3 en niet BF1. Dat hebben de developers zelf gezegd en dat merk je gelijk tijdens het spelen. BF1 nooit gekocht na de beta, omdat de gunplay gewoon niet mijn ding was met alle random bullet spread.
Dus je zegt dat ik niet weet waar ik het over heb, maar zelf heb je alleen maar BF1 in beta gespeeld 8)7

Maar maakt verder niet uit; meningen verschillen. Ik vind gewoon de hele sfeer van de game niet boeiend en uniek meer. Leuk zo'n gevecht in Rotterdam, maar het had net zo goed Amiens kunnen zijn. Het is allemaal zo generiek geworden. Strak in DLC krijg je waarschijnlijk meer een mapje Berlin en Stalingrad die allemaal hetzelfde aanvoelen.

Ik mis het gevoel van een Seine Crossing, waar ik althans, echt het gevoel kreeg met een groter geheel bezig te zijn (zegt opa).
Ook eens, zaken als huizen etc zijn zo generiek als het maar kan, sterker nog, de huizen waar je in kan zijn gewoon hetzelfde als in bf1. En ik begrijp niet waarom er anno 2018 geen ingerichte huizen zijn, waarom zijn al die dingen leeg?

En Rotterdam? Ik heb geen een keer het gevoel gehad daadwerkelijk in een Nederlandse setting te spelen. Ja er staat ergens 'kruidenier' op een gevel. Zaken die verder allemaal in het level te vinden zijn, zijn gewoon geknipt en geplakt ( bijvoorbeeld de auto's die allemaal hetzelfde zijn). Maar het betrof een beta, al vraag ik me sterk af of deze dingen veranderd zijn.
In oorlogen gaat huisraad nog wel eens de open haard in of is aan gort geschoten. Waar heb je het over?? Steeds vast lopen om dat je niet om een tafel of bank heen kan lopen. Als je wilt inrichten moet je Sims gaan spelen.

Nederland.? Klopt ik heb ook geen windmolens gezien..
DLC? welke DLC?
BFV gaat geen DLC's bevatten, alle maps en wapens in de toekomst zijn gratis, waar je wel voor kunt betalen zijn namelijk voor de campus op uw wapons en voertuigen en voor de outfits van je personage.
Ook moet je weten dat de weken na de beta toch wel al enorm veel zaken veranderd zijn en verfijnd zijn als we de updates van de uitgever mogen geloven die ze op YouTube hebben geplaatst.
De gunplay van BF1 is niet veranderd van beta naar release. Dat was toen simpel de weg die ze waren ingeslagen. Dat is nu echt wel anders, dus om te zeggen dat het BF1 in een WW2 jasje is, klopt gewoon niet. Zeg dan gewoon dat je geen zin hebt in een shooter met WW2 thema. Trouwens, de map Rotterdam lijkt heel erg op hoe het gebied rond het Witte Huis er werkelijk uitzag in die tijd, dus nee, het kon niet net zo goed Amiens zijn.
Ik hou het nog simpler, ik het geen zin meer in een game waar de naam EA op plakt.
Volgens mij snap je me niet.
Ik deel trouwens dezelfde ervaringen. Dit was ook het eerste wat ik in de party zei na een half uur spelen: dit is gewoon bf1 met andere maps, zelfde huizen. Schieten alles leek hetzelfde..

Indien je geen zin meer hebt in BF1 dan zal deze je niet terug halen in de BF reeks. Zo ken ik niemand die deze nieuwe BF wilt halen, terwijl we over BF1 op het begin zeer enthousiast waren.
Eens, ik heb na het spelen van de beta bf1 weer geÔnstalleerd en dat speelde compleet anders (erg slecht naar mijn mening). Je kunt veel zeggen over BF V maar naar mijn mening is de gunplay en zaken als beweging etc een heel stuk verbeterd.
Ik heb zelf de Alpha mogen spelen en ik heb er best lol aangehad. Ik hoop dat dit waar is wat je zegt. BF3 vond ik vele malen beter spelen dan 3 of 4. Deel 1 kon ik gewoon niet inkomen en alhoewel het er grafisch prachtig uitzag was de gameplay voor mij minder.
Ja, het is waar. Hier is de bron: https://www.ea.com/nl-nl/...d-v-dice-improved-gunplay

En je voelt het ook gewoon als je er echt op let. Ik heb zo'n 1000 uur in BF3, maar BF1, het voelde gewoon niet goed, terwijl BF5 juist echt weer goed aan voelt.
"random bullet spread", yikes, dat klinkt slecht. Ik heb graag dat de kogel daar komt waar ik mik. Er mag wind zijn (sniper) maar dan moet je weten wat de windrichting is en hoe hard het waait...
Geen random crap. Dat klinkt als een compromis voor mensen die met een controller spelen en de precisie van de muis missen. Dus een compromis om het spel meer te verkopen op consoles. Zeg het maar als ik ernaast zit.
In de beta draait het allemaal nog niet perfect. Na de release zal de hardware support beter zijn, was met BF1 ook zo.
de performance in BF1 werd bij mij juist slechter over tijd. Eerst kon ik altijd 1080p spelen, maar nu lukt 1080p-low nauwelijks meer in BF1. Specs: i5-4460, GTX 960 en 8GB RAM.
Ik vermoed dat de CPU de bottleneck vormt bij jou. De videokaart zou de game in medium/high moeten kunnen draaien.
RAM is ook op het randje.
De multiplayer is gewoon beschikbaar vanaf release. BR komt inderdaad wat later.
Hoe zit de gameplay alsje vergelijkt met BF1942,

Dat was een van de enige games waar de gameplay echt goed was.
Totaal anders. Het zit veel meer in de hoek van call of duty dan bf1942 qua snelheid van spelen e.d.
Kleinere maps en veel meer actie.
Uhm nee juist niet, geen auto regen meer. Limited ammo, het lijkt totaal niet op Call of Duty!
Ik dacht dat War Stories ook deel uitmaakte van de Tides of War, of zit ik nu mis?

De kans dat er een map of Story aan de meest bekende veldslagen zoals D-Day en Market Garden wordt toevoegd namate de Tides of War ontwikkelen is natuurlijk wel gewoon aanwezig.

Ik kan niet wachten tot het spel uit is. De afgelopen weken weer in BF1 gedoken, en hoewel het een prima spel is mis ik toch de 'progress' die je in andere BF titels wel had (customizen wapens etc..).
Als ik Jackfrags mag geloven (https://www.youtube.com/watch?v=HtwFf2g8Eug) dan is de gameplay niet bijster goed. Jammer, maar wel in de lijn der verwachtingen. Tel daarbij de waardeloze marketing campgane en de twijfelachtige multiplayer (waarvan we nog niet zo heel veel weten) op en we krijgen geen super goede battlefield game.

Ik hoop dat het allemaal nog beter wordt maar dit is de eerste keer in jaren dat ik CoD (BF4) heb gekocht en BF voor nu links laat liggen.
Ik heb me CoD:BO4 ook gekocht.
Maar had toch meer een game-play van WW2 verwacht maar dat is het verre van, ik vond het meer een gefuseerd spel dan een plezierig spel.
Mijn collega's delen de zelfde mening.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True