Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Apple iPhone XR Review

De brug tussen vernieuwd en vertrouwd

23-10-2018 • 12:00

612

Singlepage-opmaak

4g-, hardware- en softwaretests

We konden het niet laten; zowel bij de review van de iPhone X als in de vergelijking van de ontvangst van high-end telefoons kwam naar voren dat de nieuwe iPhone een relatief zwak antennesysteem heeft. De antennes vormen juist een van de verschillen tussen de XR en de XS Max. Maar merk je dat ook? Om dat te testen, hebben we de methode die we in de vergelijking van deze zomer hebben toegepast, in het klein herhaald met de XS en XR. Zo kunnen we zien hoe de twee iPhones zich tot elkaar verhouden.

De iPhone XS heeft namelijk meer antennes. Dat kun je ook zien; aan de onderkant van de behuizing heeft Apple de symmetrie van de luidsprekergaatjes opgeofferd voor een extra antennelijn. De iPhone XR heeft die niet. In de specificaties betekent het dat de XS 4g ondersteunt tot 1Gbit/s down dankzij 4x4 MiMo, waarbij de zendmast en de telefoon beide vier antennes gebruiken voor de internetverbinding. De XR komt tot 2x2 MiMO en 600Mbit/s. De XS ondersteunt bovendien 4g op 5GHz, de frequentie waarop wifi-ac ook zit. Die is in de Benelux voor zover bekend niet in gebruik voor 4g.

Ontvangst Gemiddeld   Vodafone T-Mobile Tele2
iPhone XR -101dBm   -105dBm -101dBm -97dBm
iPhone XS Max -100dBm   -99dBm -103,67dBm -97dBm

We hadden de test willen doen op alle Nederlandse netwerken, maar de KPN-simkaart die we gebruikt hebben voor de test van deze zomer, bleek inmiddels niet meer actief. Daarom hebben we het moeten houden op drie netwerken: Vodafone, T-Mobile en Tele2.

Het bereik ontloopt elkaar al met al niet veel. Per provider zijn er wel grote verschillen. De XS Max deed het op Vodafone beter en bij T-Mobile juist beduidend minder. Voor de duidelijkheid: dit is alleen ter indicatie; hier harde conclusies aan verbinden is lastig. De verschillen die we zien, zijn er wel, maar zijn te klein om er écht iets zinnigs over te kunnen zeggen.

Op het gebied van snelheid is het duidelijker; met meer antennes krijg je meer snelheid. De 4x4 MiMo van de XS Max leidt tot hogere downloadsnelheden op alle netwerken. Relatief de grootste verschillen krijg je bij beperkt bereik, waarbij er wel verschillende zendmasten in de buurt zitten. Bij beperkt bereik op T-Mobiles netwerk op de locatie binnen bleek de XS Max er nog 32Mbit/s uit te persen, terwijl de XR op 24Mbit/s bleef steken. Dat zijn verschillen die je wel merkt.

Op het gebied van upload kan de XR de XS Max prima bijhouden en verslaat de goedkopere telefoon de duurdere af en toe. Bij de uplink is er geen nadeel van de verouderde 2x2 MiMo-set-up van de XR. Al met al heb je dus nadeel door de goedkopere telefoon te kiezen, maar het verschil zal veel mensen vermoedelijk meevallen.

4g op Apple iPhone XR

Hardware

Zoals we eerder bespraken, doet Apple slechts een 5W-lader in de doos, maar de dongle om 3,5mm-headsets aan te sluiten ontbreekt totaal. Het zal wel weer een stap zijn op weg naar een draadloze wereld, maar het voelt vooral aan als het nodeloos op kosten jagen van klanten die toch al meer dan 850 euro geven voor een smartphone. De XR is de derde generatie Apple-smartphone zonder 3,5mm-jack en ook dat blijven we vooralsnog als nadeel aantekenen bij smartphones. Een aanzienlijk aantal iPhone-gebruikers is er blij mee dat hij erop zit, terwijl er behalve Apple niemand is die er voordeel van heeft dat de aansluiting weg is. Apple doet Earpods met Lightning-aansluiting in de doos, waarmee je muziek kunt luisteren. Het uitzoeken van een goed setje bluetooth-oortjes is aan te raden.

De XR bevat net als de XS en XS Max een e-sim, naast de fysieke nanosim. Die is nu nog niet actief, maar dat komt later dit jaar. Providers in de Benelux ondersteunen dat voor zover bekend bij release niet. Desondanks kun je er alsnog wat aan hebben. Wellicht dat er in het land waar je met vakantie gaat of voor werk of school bent, wel een provider is met e-simondersteuning. Dan zou je daar een goedkope databundel kunnen afnemen, terwijl je gewoon bereikbaar blijft en WhatsApp-berichten kunt blijven ontvangen op je eigen Nederlandse of Belgische nummer.

Die-shot Apple A12 Bionic
Die-shot A12. Bron: TechInsights

De hardware is bijna gelijk aan die van de XS. De Apple A12 Bionic zit hierin en deze veel goedkopere iPhone heeft dus geen mindere soc. Het werkgeheugen verschilt wel: 3 in plaats van 4GB aan lpddr4x-geheugen. Daar merk je helemaal niets van. De opslag is 64, 128 of 256GB.

De A12 Bionic is een 7nm-soc uit de fabrieken van TSMC. Het is de eerste mobiele soc die op 7nm is gemaakt, hoewel Huawei ook al een 7nm-soc heeft aangekondigd in de vorm van de Kirin 980. De A12 heeft vier zuinige Tempest-cores en twee snelle Vortex-kernen. De soc zou zo'n vijftien procent sneller zijn dan de A11 Bionic en maar liefst vijftig procent zuiniger.

Apple heeft dit jaar veel werk gestoken in de Neural Engine, die ook in de A11 Bionic zit. De nieuwe Neural Engine heeft acht cores, waar die van de A11 er twee heeft. Daarmee zou hij maar liefst negen keer zo snel zijn, met een tiende van het energiegebruik. Dat kunnen we helaas niet checken. Het voordeel van deze Neural Engine zit hem erin dat deze processor geoptimaliseerd is voor taken die machinelearning vereisen. Patronen herkennen valt hieronder, maar ook voorspellingen doen en leren van eerdere ervaringen. Ook de gpu, die Apple zelf heeft ontwikkeld en die geoptimaliseerd is voor Metal 2, is nieuw in de A12 Bionic. Hij heeft vier cores. De synthetische benchmarks van de A12 vind je in de iPhone XS-review. Er had verschil kunnen zitten in de grafische benchmarks door de lagere resolutie van de XR, maar alle grafische benchmarks die we gebruiken, zitten tegen de maximale verversingssnelheid van 60fps aan.

Hoewel Apple ooit de eerste was die zaken als de verwijderbare accu uit telefoons wegliet, zijn iPhones relatief repareerbaar en het lijkt erop dat de XR geen uitzondering is. Veel tweakers kunnen misschien zelfs met wat handigheid zelf de accu vervangen, maar daarnaast zijn er veel plekken waar je terechtkunt voor reparatie. Reparaties aan nieuwe iPhones zijn wel vaak duur. De lcd van de XR is iets goedkoper dan de oledschermen van de XS en XS Max, maar het scherm repareren kost je nog altijd 221 euro, andere reparaties 431 euro.

Aan de andere kant lijkt Apple zijn best te doen om de levensduur van iPhones te verlengen. Updates en upgrades komen vier tot vijf jaar lang uit en iOS 12 is vooral een zegen gebleken voor oudere modellen. Dat biedt hoop voor wie lang met zijn toestel wil doen. Wie daarna van zijn iPhone af wil, heeft opties; de tweedehandsmarkt is groot en iPhones hebben vaak een relatief hoge restwaarde. Bovendien besteedt de fabrikant betrekkelijk veel aandacht aan het recyclen van oude iPhones, om zo materialen daaruit te kunnen terugwinnen.

Software

Net als de iPhone XS, en alle iPhones van de afgelopen jaren, draait de XR iOS 12. Aangezien we in de preview en het recentere artikel over de snelheid van iOS al vrij diep zijn ingegaan op de wijzigingen, houden we het hier kort.

Met onder meer gegroepeerde notificaties, Schermtijd om je smartphoneverslaving te beteugelen en Opdrachten is het een interessante upgrade voor bestaande toestellen. De XR met zijn A12 Bionic heeft uiteraard geen enkele moeite met deze software. Ook op het gebied van apps laten openstaan, relevant vanwege het kleinere geheugen, zagen we geen verschillen in de gebruikservaring. Sommige apps werken in landscape, maar veel ook niet. Het homescreen kan niet in landscape. Wat er in beeld staat, is exact hetzelfde als bij de XS en XS Max. Elementen zijn iets kleiner op de XS, maar groter op de XS Max.

iOS 12.0.1 op iPhone XR