Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder en Jurian Ubachs

Concertregistratie met smartphone

Welke maakt de beste opnames?

07-09-2018 • 06:00

316 Linkedin Google+

Lowlands

Ken je dat gevoel? Je staat bij een onvergetelijk concert of op een geniaal feest en hoewel je helemaal in het moment zit, wil je datzelfde moment later herbeleven. Dat kan, want je hebt een smartphone in je zak. Je maakt de opname, natuurlijk zonder andermans ervaring te bederven, en speelt die de volgende dag af. Wat blijkt, de ervaring komt totaal niet over, want het geluid is totaal overstuurd.

Ons is dat ook weleens overkomen en daarom besloten we ons zelf in elkaar geknutselde videorek van stal te halen en met zes high-end smartphones naar Lowlands te tijgen om verschillende soorten muziek op te nemen. Natuurlijk stonden we behoorlijk voor gek met ons videoframe, maar je moet er wat voor overhebben om technologie op de proef te stellen.

We kozen voor high-end smartphones, omdat de opnames daarvan in de praktijk minder snel overstuurd zijn, zo is onze ervaring. Het is immers niet de eerste keer dat we telefoons die we testen, meenemen naar een concert of feest. Om echter iets over de onderlinge verschillen te kunnen zeggen, is het nodig om de telefoons dezelfde beproevingen voor te schotelen. Dat kan met ons videorek, waarmee we met zes telefoons tegelijk kunnen opnemen.

We hebben gekozen voor twee iPhones, twee Samsung-telefoons, de OnePlus 6 en de LG G7 ThinQ. De iPhone X en 8 zijn een dure en een goedkopere iPhone. Het zijn populaire toestellen en we waren benieuwd of er op dit gebied verschil is tussen deze twee. Samsung is natuurlijk ook een populair merk en door de Samsung Galaxy Note 8 en S9 mee te nemen, konden we kijken of er een verschil is tussen het Samsung-toestel van dit jaar en dat van vorig jaar. De OnePlus 6 is eveneens erg populair onder tweakers en daarnaast zien we weleens dat relatief goedkope telefoons in dit segment op het gebied van audio-opname door de mand vallen. Er moet wellicht ergens op bezuinigd worden? De LG G7 ThinQ is minder populair, maar moet volgens LG betere audio-opnames maken, doordat de receiver van de geavanceerde dac als microfoon wordt ingezet.

In bovenstaande video kun je zien en horen hoe de smartphones het ervan afgebracht hebben. De resultaten zijn verrassend eensluidend, kunnen we alvast verklappen.

Reacties (316)

Wijzig sortering
Het filmen van concerten is naar mijn mening geen feature waar we telefoons op hoeven testen. Zo een omhooggehouden telefoon zit andere concert gangers in de weg en haalt ze uit de beleving van het concert. Na het concert wordt het opgenomen film materiaal (laten we eerlijk wezen) nooit terug gekeken dus was het ook nog is nergens goed voor.

Het opnemen met telefoons tijdens concerten zou naar mijn mening snel verboden moeten worden.
Gelukkig is daar een oplossing voor: https://consequenceofsoun...erts-into-no-phone-zones/

Paar weken terug bij Jack White bijvoorbeeld in de AFAS was dit ook verplicht, waarbij hij ook wel een van de voorvechters altijd is.
Het punt is dat, als ik de info in de link lees, dit volgens mij illegaal is omdat je hiermee verhindert dat je nooddiensten kan bellen.
Ik denk dat jij vooral het voorbeeld uit bepaalde (Amerikaanse?) restaurants aanhaalt waar mensen hun telefoonsignalen door restauranthouders opzettelijk werd geblokkeerd zodat zij niet in het restaurant hun telefoon zouden gebruiken. Deze praktijken hebben tot diverse rechtszaken geleidt en is het inderdaad verboden verklaard. Hier ging het er echter om dat dit zonder toestemming van de bezoekers ging gezien niemand wist dat ze het actief aan het verstoren waren en ook als nadeel hulplijnen blokkeerde. Dit was dus inderdaad verboden.

In het aangehaalde voorbeeld in deze Thread gaat het echter over een vooraf aangekondigde actie en waarmee je dan ook akkoord bent gegaan bij de aanschaf van de ticket of bij het toetreden tot een bepaald evenement. Dit ligt dus wel degelijk heel anders. Daarnaast zijn er in het geval van concerten en evenementen altijd EHBO diensten aanwezig welke getraind zijn en efficient en beter de nooddiensten kunnen bereiken dan de persoon in kwestie in een mensen massa met wellicht nog stevig veel achtergrondlawaai.
Hier ging het er echter om dat dit zonder toestemming van de bezoekers ging gezien niemand wist dat ze het actief aan het verstoren waren en ook als nadeel hulplijnen blokkeerde. Dit was dus inderdaad verboden.
Nee hoor. In de VS mogen geautoriseerde signalen(4G, GPS, WIFI, etc) niet geblokkeerd worden. In Nederland geldt precies hetzelfde.
Zelfs al is het van tevoren aangekondigd en heb je deze (illegale) algemene voorwaarden geaccepteerd, mogen deze signalen never nooit gestoord worden. Het is verboden in heel de EU, Noorwegen, Ijsland, Verenigde Staten, Canada, Australie, Japan, en ga zo maar door....
Met Yondr verhinder je dat niet. De telefoon zelf werkt nog prima (je zou dus eventueel kunnen bellen via je smartwatch). Maar als je moet bellen, loop je snel naar een phone zone, tasje gaat open en je kan bellen. Signalen worden dus niet geblokkeerd (wat wel weer illegaal is).

En tijdens concerten zijn nooddiensten (zoals EHBO) verplicht aanwezig, dus ben je sneller als je naar de medewerkers gaat.
Als artiest zelf kan je er wel voor kiezen om je concert icm Yondr te doen. Je moet dan je telefoon bij binnenkomst in een gelocked zakje doen. Zo heb je hem wel nog bij je, maar kan je er niks mee.
In speciale zones staat dan een unlock paal ofzo.

oa Jack White doet dit volgens mij bij zijn concerten. En terecht! Voor mensen achter filmende bezoekers is het irritant, maar kan me niet voorstellen hoe het voor de artiest moet zijn.
laten we dan alsjeblieft alle opnameapparatuur op concerten verbieden. Ik weet niet hoeveel mensen jarenlang geteisterd zijn/worden omdat ze toevallig onder invloed een interview zijn aangegaan op een feest als b.v. een Thunderdome. Makkelijk scoren voor de makers natuurlijk
P R E C I E S !!

En de sukkels die het op YouTube zetten, bewijzen dat ze geen enkel benul hebben van filmen; het is om epileptisch van te worden en niet om aan te horen en te zien!

Betaal je een klein vermogen om het concert te bezoeken, word je zicht ontnomen door al die omhoog gehouden telefoons... :(
Bedankt om ons als 'sukkels' te omschrijven...

Ik vind dit soort reviews wél nuttig. Niet omdat ik op concerten ga filmen (ik kom er zelden), maar wel om te kijken/horen welke smartphone goede opnames maakt in dit soort situaties.

Concerten zijn ideaal om na te gaan of de camera en microfoon(s) goed blijven presteren in omgevingen waarbij harde muziek en veel (afwisselend) licht aanwezig is.

Ik ben zelf DJ die op party's en trouwfeesten draai. Voor mij is het belangrijk dat ik mooie opnames kan maken (zowel beeld als geluid), zodat ik deze beelden op mijn website kan zetten.
Ik gebruik daarvoor een Lumia smartphone voor. Waarom? Omdat deze Lumia's nog steeds één van de beste geluidsopnames maakt in omgevingen met luide muziek/lawaai zonder dat het geluid op de opname overstuurd wordt. Bij deze smartphone blijft het geluid loepzuiver (ook al sta ik vlakbij de luidsprekers).
Mijn collega/kameraad die ik meeneem (wij draaien steeds met twee), heeft een iPhone X en zijn geluidsopnames van hetzelfde feest kan ik meestal niet gebruiken omdat het geluid te slecht is indien hij te dicht bij de luidsprekers stond.

Dus je commentaar dat de bezoekers idioten zijn omdat ze hun telefoons in de lucht houden tijdens een concert is misschien terecht, maar deze review is dat niet! ;)
Het scenario wat jij omschrijft is weldegelijk anders dan het scenatio van @dantalion. Het is concert-ergenis nummer 1, 2 en 3. En ik wil die mensen vriendelijk vragen van het optreden/concert te genieten en die nutteloze 30seconden filmpjes achterwegen te laten. Kijken doe je er toch nooit meer naar, tenzij je hebt gefilmd dat Dave Grohl van het podium afdonderd. Laat facebook en instagram even varen en ga gewoon genieten.
Beelden maken van trouwfeest ligt al veel meer in de privé sferen. Daar komt nog bij dat deze beelden later nog eens bekeken gaan worden.
Voor mij ergernis nummer 2, nummer 1 is het er doorheen praten. Vooral bij kleinere concerten heel irritant en volstrekt onbegrijpelijk. Als je gezellig bij wil kletsen ga je in een bar zitten, dan kan je het geld dat je uitspaart met een kaartje mooi in bier omzetten en val je andere mensen niet lastig.
Mensen die zich hier aan ergeren zijn mijn ergernis nummer 1. Sowieso ergerende mensen, blijf gewoon thuis als je niet tegen anderen kan.
Ja, want je zou eens rekening met iemand anders houden he?
Met die overtuiging kun je ook er wat rekening mee houden dat mensen wellicht het toch gezelliger vinden om te praten bij een concert.
Klopt, maar je stoort daar andere mensen mee. Een concert is toch primair muziek luisteren en je mag er dan vanuit gaan dat je daar mensen die voor de muziek komen mee stoort. Het is wat anders als je zou klagen dat mensen in de kroeg door de muziek heen kletsen.
Als artiest op het podium is er niets zo ergerlijk en kwetsend dan mensen die gewoon gezellig liggen te praten, terwijl je je ziel bloot legt op een podium. Als je wil praten met elkaar, kan je gerust naar een andere bar gaan.
Tja, ieder zijn ding, ik kijk om de zoveel tijd nog even een opname terug van een Armin van Buuren optreden van een paar jaar terug en krijg dan vaak nog dezelfde gevoelens terug als op de avond zelf. Heb hetzelfde filmpje doorgestuurd naar wat vrienden die er bij waren en die heb ik ook nog een paar keer erover gehoord. Dus om nou iedereen weer over één kam te scheren met "kijken doe je er toch nooit naar"... Weet niet of dat nou een +2 hoort te zijn :+ .

Ik zou je dan ook vriendelijk willen vragen van het optreden/concert te genieten en je niet zo te ergeren aan wat andere mensen doen. Er hangt een 5 inch schermpje in je gezichtsveld voor die 30 seconden volgens jou, is dat nu zo'n ramp?

En zo hebben we twee kanten van dezelfde munt bekeken, mooi hoe dat werkt hè?

Verder is deze hele review wel vrij nutteloos, de beste smartphone camera om een concert mee op te nemen zit in de Lumia 1520 en 930. Erg helder, geen overstoring, (directioneel) stereo of indien gewenst zelfs Dolby Surround opnemen… En dat in toestellen van 2014. Behoorlijke schande in dit opzicht dat Apple in 2018 nog steeds enkel mono doet.
Ik omschrijf puut de mensen die tijdens een concert de hele tijd met hun mobieltje staan te filmen en het de volgende dag op internet zetten "sukkels". Als jij zo één bent, dan ja dan vind ik je een sukkel. Maar je komt zelden bij concerten, dus volgens mij spreek ik je niet aan. Lijkt me ook duidelijk genoeg zo omschreven.

Dat je een trouwpartij filmt, is prima. Ik zag dat laatst ook; op een balustrade gemonteerd richting DJ en dansvloer. Prima! Heeft niemand last van. Wel van mensen die met de arm omhoog (dus boven iedereen en alles uit) alles filmen. En niet voor "20 seconden" zoals iemand beweert, maar bijna het hele concert.

Over de review heb ik geen mening. Het spreekt me niet aan.
Mee eens dat het uitermate storend kan zijn ja. Ik mag hopen dat die Tweakers niet met die houten contraptie midden in de concertzaal hebben gestaan... :+ Anders mogen ze van mij ook wel een pannenkoeken award krijgen en mogen ze blij zijn dat er niet iemand met een kettingzaag die plankjes kwam doorzagen ;) ;)

Niet helemaal eens qua bruiloften btw, daar vind ik het ook altijd uitermate bijzonder dat iedereen met z'n mobieltje staat te fotograferen en filmen. Daar hebben we toch trouwfotografen voor? Neemt wat mij betreft ook aardig wat sfeer weg op de officiële trouwfoto's, als je mensen steeds met die mobieltjes ziet...

[Reactie gewijzigd door Sjekster op 7 september 2018 11:51]

Lumia 950, en 830 hebben beide vrij goede audio, heel concert van Hans Zimmer mee opgenomen, met veel plezier af en toe terugkijken :-)
Geweldige muziek maar waarom zou je een concert van hem opnemen. Al zijn epische muziek kan je toch thuis luisteren, lijkt me nou niet het type showman die wat extras bij een concert voegt?

Vraag het mij gewoon af, als ik dan naar mijn favo hiphop artiesten kijk, heeft het concert als voordeel dat je in een moshpit kon en losgaan op de muziek, bij zimmer kan ik mij niks voorstellen
Check anders even Hans Zimmer live in Prague op Netflix ;)

Opgebouwd als een soort band met daarachter de strijkerssectie en blazers en daarachter het koor. + een x aantal gastartiesten maakt dat toch wel een indrukwekkende show. Niet 100% hetzelfde als de studio (orkest) opnames maar wel erg indrukwekkend.

Los daarvan zou ik dat nooit met m'n telefoon opnemen als je weet dat het met professionele camera's wordt gefilmd.
Live uitvoeringen waren anders dan cd-uitvoeringen. En ik heb niemand gehinderd met filmen, kon vanaf buikhoogte filmen, zat op tribune
Hoewel een beetje off-topic, Ik houd ook veel van zn eerdere werken: The preacher's wife, The Fan, The Last Days, Regarding Henry, The Power of One, Two Deaths etc.
Om weer een beetje on-topic te gaan, als je naar een concert gaat van zo'n muzikale grootheid is het fijn als je met een goede telefoon een herinnering voor later kan vastleggen. (of gewoon het hele concert)
Dat ligt voornamelijk aan Windows Phone, het is me eerder al opgevallen dat al die WP telefoons automatische gain control hebben, oftewel geen overstuurd geluid.
Als je zelf DJ bent, neem dan het geluid op via de mixer.
Ik denk meer dat het om geluid + sfeer gaat. Succes met opnemen van de sfeer met de mixer. ;)
Zelfs de meest basale mixpanelen van DJ's hebben 1 a 2 mic ingangen. Prima op te nemen dus ;)
Ik wist niet dat de sfeer opnemen enkel het geluid is? ;)
Als jij filmpje opneemt voor "profesionele" doeleinde en ook geluid daarbij wil gebruiken.
Waarom plaatst je dan niet een richt microfoon op je booth en plaats je een filmcamera..

Juist die geven een beter beeld en geluid van het publiek. Daarnaast sync je, de muziek al dan niet live opgenomen door je opnamen heen. Al met al krijg je dan een completer en duidelijker beeld/geluid dan dat je dat met een telefoon toestel neemt.
Ik kan mij voorstellen dat dergelijke apparatuur wat boven budget is, of het (onnodig) te duur maakt voor de klanten. ;)
Niet helemaal waar. Klant kiest er niet voor een filmpje. Daar kiest een dj zelf voor. Hij hoeft niet aan reclame te denken. Daarnaast zal ook niet elk bruiloft paar het fijn vinden om op een video gezet te worden door een dj.

Promo filmpjes daar doet de dJ zelf. En daar zal hij ongetwijfeld aan verdienen. Door middel. Aan nieuwe klanten aan te treken. Kosten per feestje zijn hiermee ook weer minimaal. Gezien hij voor mogelijk duizenden euro’s aan materiaal heeft ( licht, geluid, aankleding e.d.) die inversteringen verdient hij terug door voldoende feesten te geven. En om geesten te kunnen geven zal hij reclame moeten maken en/of zich aansluiten bij een buro
Niet helemaal waar. Klant kiest er niet voor een filmpje. Daar kiest een dj zelf voor. Hij hoeft niet aan reclame te denken. Daarnaast zal ook niet elk bruiloft paar het fijn vinden om op een video gezet te worden door een dj.
Lijkt me dat een DJ zulke details van te voren wel afspreekt? Wellicht dus korting als hij voor zichzelf een promotie video mag maken, wil men wel dat er gefilmt wordt, wordt wellicht de optie gegeven dat er voor een meerprijs dus een kwalitatief goede / betere video mogelijk is? :) Het is allemaal zo zwart/wit niet. ;)
Promo filmpjes daar doet de dJ zelf. En daar zal hij ongetwijfeld aan verdienen. Door middel. Aan nieuwe klanten aan te treken. Kosten per feestje zijn hiermee ook weer minimaal. Gezien hij voor mogelijk duizenden euro’s aan materiaal heeft ( licht, geluid, aankleding e.d.) die inversteringen verdient hij terug door voldoende feesten te geven.
Die zitten dan toch bij de kosten inbegrepen, mag ik hopen? Als iemand dan dus een betere video wil tijdens het huwelijksfeest, zal een DJ dan toch ook een meerprijs vragen, omdat de kosten hoger zijn? :?
En om geesten te kunnen geven zal hij reclame moeten maken en/of zich aansluiten bij een buro
Ik weet niet over wat voor DJ je denkt dat het hier gaat, maar in de context van feesten en partijen, denk ik niet dat je dan bij een bureau ingeschreven staat. ;) Meestal is zoiets op ZZP-basis en totaal anders van kaliber dan een DJ als bijvoorbeeld een Armin van Buuren of Hardwell of zo. ;)
Ik ben zelf aan het zoek naar een goede DJ voor m’n bruiloft. De huis tuin en keuken DJ op de hoek kan je idd gewoon beetje googelen en bij een DJ direct uitkomen.

Wil je iets meer kaliber DJ dan kom je toch bij een evenementen bureau uit.

Zo schrikbarend veel extra hoef je niet te betalen. Je hebt daarnaast ook meer zekerheid. Kan de DJ door bv omstandig heden/ziekte niet komen en dat Gebeurd op de dag zelf. Dan zorgt het bureau er ook voor dat er een andere DJ alsnog naar je feestje komt.

Dus ja een beetje goede DJ die je wilt boeken en je wilt kwaliteit dan zit je toch aan een evenementen bureau vast.
Als mede DJ geef ik je wel 1 tip: neem je audio en video apart op. In post processing de audio alignen met de video en de geluid is dan ook wat professioneler ;)

Als het voor korte video's zijn (<1 min dan kan je wel met de interne audio doen. Maak je echter een complete mix, dan is het beter om de audio apart op te nemen. Ik gebruik zelf Serato DJ Pro i.c.m. Numark NS7III.

De meeste DJ's die ik volg, maken gebruik van een GoPro of DLSR op een standaard en nemen hun routine op.

En als je toch besluit om te gaan filmen met je telefoon, zorg er iig voor dat je genoeg omgevingslicht hebt, anders komt er te veel gruis...

Als ik de kwaliteit vergelijk met de telefoons die ik heb gehad (komende uit 2013, 2014, 2015, 2016 en 2018), dan zie ik wel een flinke verbetering tussen de oude en de nieuwe telefoons. Heb op het moment een Moto G6 Plus en bij weinig licht zijn de foto's nog steeds goed. Echter merk ik bij video's dat als het wat donkerder is, dat de gruis toeneemt.

Echter zal ik dezelfde test willen zien met smartphones tussen de ¤150,- en ¤400,- ish. De low en mid end zijn dan ook de telefoons die het meest aantrekkelijk zijn vanwege de prijs.
Nou kijk, aan deze commentaar heb ik nu eens iets.

Er is nog altijd een doelgroep die in een band spelen en vaak opnames maken om te promoten op facebook/instagram of welke andere sociale media er ook mag zijn. En deze doelgroep wordt alsmaar groter.

Skycloud vernoemd hier een lumia smartphone als één van de betere, en ik denk dat er heel veel mensen heel wat hebben aan die informatie.

Toen mijn zoontje een jaar oud werd, had hij een grappig voorval in een speeltent waar er heel veel muziek bij was, en ik kan me zelf nooit vergeven omdat ik toen destijds een stom (relatief duur) smartphone had gekocht, die het geluid heel slecht had opgenomen. Mijn zoontje word maar 1 keer 1 jaar, en die opnames kan ik dus in de prullenbak smijten.

Overigens vind ik het als xiaomi gebruiker enorm jammer dat er niet eens 1 xiaomi toestel er tussen zit, terwijl deze denk ik net iets populairder is.

Al bij al, vind ik het een zeer geslaagde test!
Ze hadden 1 Samsung en 1 Apple minder kunnen doen. En dan een xiaomi erbij en als reverentie van hoe het zou moeten klinken een Lumia 950 XL
Helemaal mee eens. De iphone neemt alleen mono op , er is geen test gedaan waar ze allemaal op mono opnemen , beetje vreemd toch.Of kun je dat niet in stellen ? Of bijv alleen geluid opnemen zonder beeld.
Dan zou de oneplus6 misschien toch beter presteren.
je vergeet de allerbeste de good old nokia 808 pureview ;) de 950xl (en vele andere lumias) is een goede tweede.
de LG v30 is zover ik nu gezien heb de enige android die een heel eind komt, alle andere telefoons zijn erbarmelijk slecht. Tweakers mag best een 808 van me lenen als referentie.
Voor dit soort doeleinden is een Nokia 808 onovertroffen. Nooit oversturing en altijd een meer dan uitstekend geluid. Samen met goede low light camera. Voor de rest een museum stuk...
Betaal je een klein vermogen om het concert te bezoeken, word je zicht ontnomen door al die omhoog gehouden telefoons... :(
Wat een ongelooflijke onzin, ga jij eigenlijk wel eens naar concerten o.i.d. want je ziet genoeg ondanks dat veel mensen met hun mobiele telefoon vinden.

Overdrijven is ook een vak.
Nee, hij heeft gelijk. Het is afschuwelijk al die mobieltjes. Daarnaast hebben de meesten ook nog eens de lichtsterkte op max staan waardoor het nog irritanter wordt in donkere zalen.
Ik denk niet dat ik overdrijf. Ik ga al naar concerten sinds 1983 (David Bowie). Komende week naar Helene Fischer en in oktober naar U2. En tussen 1983 en nu heb ik talloze concerten gezien in binnen- en buitenland, van opkomende artiesten tot mega-acts en van kunst tot kitsch. Meestal in het pop of rock-genre.

Je bent tijdens een concert niet alleen, dus enig geven en nemen is er altijd bij (lees; dingen gaan niet altijd zoals je zou willen). Nu ben ik zelf nog wel redelijk lang, dus kijk over het algemeen nog wel quasi over de massa heen (maar niet over de omhooggestoken armen met telefoons), maar een deel van mede-concertgangers niet en ik merk toch echt, dat sommigen géén ¤ 100 meer willen neertellen voor een kaartje in de wetenschap weinig te kunnen zien. Die hebben er gewoon geen zin meer in. Niet alleen door filmende armen (deels wel), ook door mensen die iemand op de schouders nemen, mensen die met grote vlaggen staan te zwaaien (Glastonbury wel eens gezien op TV? Dan begrijp je wat ik bedoel) etc. Nu kun je niet alles voorkomen en dat hoeft ook niet, maar die filmende mensen.... bah! Misschien dat ze met deze review in de hand tot de conclussie komen dat ze zinloos bezig zijn, maar ik blijf vrezen dat de door mij aangeduide sukkels onverbeterlijk bezig blijven.
Ik ga regelmatig naar concerten en festivals. Erger mij bloedje dood aan mensen die het halve concert staan te filmen. Ik word er enorm door afgeleid (op een of andere manier trekt een scherm gewoon de aandacht...).

Het is jammer maar hoort er blijkbaar bij....
Als je je aandacht niet van smartphoneschermen kan houden heb je een ander probleem :+
Dan hebben Heeeeel veel mensen volgens jou een probleem, gezien het feit dat schermen standaard afleiden zijn voor 90% van de mensen
Ik ga regelmatig naar concerten en festivals. Erger mij bloedje dood aan mensen die het halve concert staan te filmen. Ik word er enorm door afgeleid (op een of andere manier trekt een scherm gewoon de aandacht...).

Het is jammer maar hoort er blijkbaar bij....
Er is natuurlijk wel een verschil tussen iemand die 30 sec tot 1 minuut staat te filmen en iemand die non stop de telefoon omhoog houd want ja dat is zeer hinderlijk.
Precies, zo af en toe een keer een telefoontje omhoog voor 20 seconde, zero problems. Doe het zelf ook wel eens, maar niet zo vaak
Als ik bij een concert ben erger ik me net zo hard aan die 20 seconden. Want jij doet het één keer, en die persoon naast je, en dan weer één. En dan met 9000 man ben je al snel uren aan telefoons in de lucht verder.
En die mensen staan ook allemaal in je gezichtsveld? :+
Al die licht uitstralende schermen trekken aandacht. Als je zelf niet niet tegen het podium staat, dan heb je al snel een behoorlijk aantal van die telefoons voor je.
Meestal de helft ervan, ja. : )
Ik ga al jaren naar concerten, feesten en festivals en ondanks dat die mobieltjes in de lucht opvallen stoor ik mij er nooit aan en geniet ik nog volop van het feest en de acts op het podium. Wel raar dat ik veel mensen zie klagen terwijl ik er juist geen last van heb. Iets met live and let live?
Nou ik ben enkele weken geleden naar de Flow Festival in Helsinki geweest, en ik vond het best leuk om een aantal optredens achteraf op YT opnieuw te kunnen bekijken... :)
Minder leuk als je bij een concert van Queen achter twee gasten van 2 meter staat die beiden het hele optreden met de telefoon omhoog staan. Sta je dan met je 1,75 meter. Ander plekje zoeken was er ook niet bij vanwege de drukte, even los van het feit dat er werkelijk overal mensen met hun telefoon stonden.

Dus ik ben het eens met @dantalion dat het verboden moet worden. Geniet gewoon van het concert in plaats van alles te beleven door je telefoon. Een beetje festival maakt wel een registratie en een beetje concert wordt tijdens een tour ook wel opgenomen. Beter dan die halfbakken meuk op Youtube.
Helemaal mee eens. Ooit eens een half concert achter iemand moeten zitten (ja, het was een concert met zitplaatsen) die de hele tijd z'n iPad omhoog hield om opnames te maken. Diverse malen wat van gezegd en dan ging het weer een paar minuten zonder om vervolgens weer omhoog te gaan.

Voor de meeste concerten is het ook verboden (iets waar artiesten uit de US nogal happig op zijn geloof ik) maar er wordt niet tegenop getreden.
Als je drinken hebt kan je dat iPad probleem wel gemakkelijk oplossen :p
Die dingen zijn nog steeds niet waterdicht }>
Exact, heb dat vaker gezien op festivals dat mensen proberen mobieltjes/tablets uit hun handen te gooien met een half biertje (of mensen die op elkaars nek gaan zitten vangen ook behoorlijk wat bier). Niet dat ik dat goedkeur ofzo, maar is zeker wel te verwachten, donder op met die dingen in mn zichtveld.
Filmen met een tablet ziet er sowieso belachelijk uit.
Allemaal die opa's en oma's die hun tablet bovenhalen op een schoolfeest/verjaardag/... en dan bij het terugkijken niet eens hun kleinkind kunnen herkennen door de waanzinnig slechte kwaliteit.

Maar ik ben het er mee eens, bij veel van dit soort situaties moet je gewoon genieten van het moment. Niet naar een 7 of 10 inch scherm zitten kijken en een film maken waar niemand een zak aan heeft.
Een 360 graden sfeerfilmpje vind ik dan wel nog te doen en meerwaarde hebben, maar een heel voorstelling of concert filmen gaat te ver.
LOL! Da's waar... ik heb ook een lengteprobleem. :+ Daarom probeer ik, zeker bij artiesten die ik absoluut wil zien, altijd om op de eerste rij te gaan staan. Heb ik dan geen last van andere mensen (behalve diegenen die naar vooren proberen te dringen).
Ik heb een omgekeerd lengteprobleem. Ik heb altijd een kielzog achter me waar niemand wil staan waardoor je langzaam maar zeker naar achteren geduwd word. Soort bubble soort op lengte zullen we dan maar zeggen. Ik ben niet de beroerdste en snap best dat iemand met beperkte lengte voor me wil staan, bijvoorbeeld mijn vrouw met haar 1.65m, maar ik wil dus ook met mijn vrouw naar een concert kunnen zonder dat ze vooraan moet staan en ik achter in de zaal :P.
Ik heb een omgekeerd lengteprobleem. Ik heb altijd een kielzog achter me waar niemand wil staan waardoor je langzaam maar zeker naar achteren geduwd word. Soort bubble soort op lengte zullen we dan maar zeggen. Ik ben niet de beroerdste en snap best dat iemand met beperkte lengte voor me wil staan, bijvoorbeeld mijn vrouw met haar 1.65m, maar ik wil dus ook met mijn vrouw naar een concert kunnen zonder dat ze vooraan moet staan en ik achter in de zaal :P.
Eerst komt, eerst staat ....
Je betaald net zo veel voor die staplaats als een 1m50 of 2m10 persoon.
Mijn eega is 1m70, ik 1m90 ... bij concerten staat ze vaak al uren voor de opening van de poorten voor de deur.
vrijwel altijd in de eerste 50 die binnenkomen, en dan dus vooraan staan.

Komt er dan iemand later, moet die zijn les daar uit trekken, en volgende keer eerder komen ...
Je betaald voor de toegang, niet voor een toegewezen plek .. daar zijn stoelen voor ;)
Zou natuurlijk ook al helpen als je die registratie achteraf gratis kan bekijken en men daar niet nog eens 20 ¤ voor wil :)
Wat bij lange mensen nog wel eens wil helpen, is domweg assertief zijn en vragen of je voor ze mag staan ;)

Helaas wil niet iedereen dat, maar er zijn zat (lange) mensen sympathiek genoeg voor. Magoed, ook niet iedereen is daar voldoende brutaal/assertief voor (ik doe het zelf ook niet zo gauw).
Ik ben ook een stuk groter. Maar als ik iemand als u achter mij zie staan vraag ik toch of je voor mij wil komen staan. Dan zie jij ook wat, en ik sowieso ook ;)
En ja ze moeten dat verbeiden. Ze moeten gewoon zoals vroeger van die officiële video's maken met deftige camera's en beeld/geluid. Kan je daarna op dvd kopen ofzo...
Vooral het 'beide' is het stuitende eraan... Alsof ze er pas echt bij waren als ze beide het opgenomen hebben. Niet dat ze afspreken dat diegene met de beste telefoon het opneemt ofzo... Zelfs in het theater zie je het...
Alsof je wat had kunnen zien als die 2 bomen hun armen omlaag hadden.

Mensen vinden het leuk om te filmen, laat ze lekker... Vooral met tegenwoordig Instagram, Facebook, Snapchat, Youtube, WhatsApp etc. etc.

[Reactie gewijzigd door ActionWaction op 7 september 2018 07:54]

Ja lekker sociaal alles uploaden zodat je vrienden het wel kunnrn zien,maar degene achter je niet...
Ja, met de armen omlaag kon ik het wél zien. Daar kon ik net overheen kijken omdat het podium best hoog was. Maar als daar vervolgens nog een goede halve to hele meter bij komt dan wordt dat een stuk lastiger.

En ja, filmen is leuk (zeg ik als cameraman) maar soms is het misschien wel beter om gewoon te genieten van het moment. Het gaat niet meer om de ervaring maar om het kunnen laten zien dat je bij die ervaring was. Want ja, als je niet hebt gefilmd, dan gelooft natuurlijk niemand dat je er bent geweest...
En dan heb je nog van die figuren die er nog een schepje bovenop doen en een plank maken met 6 smartphones. Uiterst sympathiek.
ja geweldig, ik zit hier met een hele brede smile :D

Zeer pragmatische aanpak, erg leuk gedaan.
Gebroeders Pallet! :Y) Maar opzich is met een praktijktestje niks mis, veel mensen vinden filmen met de smartphone leuk dus het is wel een relevante praktijktest.

[Reactie gewijzigd door govie op 7 september 2018 09:29]

Dat moet je even uitleggen.. :P

Duidelijk als je de video aan zet.. :+

[Reactie gewijzigd door Steephh op 7 september 2018 07:07]

De test methode van Tweakers :)
Joh wat een gezeur... is toch om te testen en voor ons als doelgroep om een betere keuze te maken. Beetje dankbaarheid kan ook wel hoor.
Je had ook kunnen aangegeven dat je niks kan zien, zal toch raar zijn als die er geen begrip voor hebben.
je krijgt eerder een klap
In de huidige samenleving heb je inderdaad een grote kans om flinke ruzie te krijgen door alleen te zeggen dat je niks kan zien. Spijtig maar waar.
sorry maar het is niet alsof zij er ook maar iets aan kunnen doen dat ze lang zijn, en uiteindelijk hebben zij net zoveel recht op iets filmen als ieder ander.
Ik snap de frustratie en meeste langen mensen zullen ook niet moeilijk doen als je vraagt of je voor ze mag staan, zolang dit maar netjes gaat.

Ik met mijn 1.94 ben in nederland niet echt een lang persoon en ervaar dit dus nauwelijks maar vriend van me is 2m+ en die krijgt geregeld de netjes gestelde vraag of er mensen voor mogen, nooit een issue. zodra je gaat janken en zeuren dat er zomaar een lang iemand voor je gaat staan dan wordt het een uitdaging om daar te blijven staan.

Lang verhaal kort: wees menselijk en denk even na :P
Dan doe je toch gewoon schoenen aan die je groter maken, altijd eerst het probleem voor jezelf oplossen voor je andere vraagt.

Change what you can, accept what you cannot.

Overigens wel grappig, dikke plateauzolen nep afro opdoen en dan voor degene staan die opnemen :9 :+
Je kan er toch ook voor gaan staan? Even overleggen, doe ik ook vaak zat. Nog nooit tegen onbegrip aangelopen. Mensen moeten eens wat meer communiceren met elkaar in plaats van op dit soort sites te gaan zitten zeiken.

Klaag cultuur ten top. Niet alleen jouw bericht hoor, maar kom het vaker tegen, allemaal lekker klagen op het internet, maar communiceren ho maar.

[Reactie gewijzigd door defixje op 7 september 2018 08:00]

Waarheid als een klok (ik weet dat dit geen echt gezegde is).
Je merkt het overal. Last van de buren? Zeiken en niet praten. Krap zitten in de bus? Niet vragen om wat minder breed te gaan zitten.
Laat mensen lekker filmen bij concerten. Zelf doe ik het ook, maar ik houd de telefoon dan voor mijn gezicht. Geen extra kijkbederf voor de mensen achter mij.
Als ik met mijn 1.90 last heb van een pipo die tóch zijn toestel omhoog houdt dan hoort ie dat wel van mij.
Práten mensen!
Nooit beseft dat je met je 1.90m iets overtuigender overkomt dan iemand van 1.65m ? Ze zullen jou minder snel tegenspreken.
hier neem je al van te voren aan dat iemand jou niet het respect gunt omdat je 1.65 bent, dikke onzin.
gewoon netjes en normaal vragen en elk fatsoenlijk opgevoed mens zal rekening met je houden.

respect is geen kwestie van lengte, maar van communicatie.
Compleet of topic, maar luister eens naar Randy Newman's Short People
wat verwacht je dat ik hier uit haal?

Mocht je doelen dat hij neerbuigend over kleine mensen doet vind ik dit geen sterk voorbeeld... vooral gezien dit uit 1977 komt, wij zijn op sociaal vlak een heel stuk gegroeid.
Ik ben geen 1.65m. Ik kom wel >10 per jaar bij concerten en respect gunnen komt voor maar zeker niet altijd. En dan is een bovengemiddelde lengte erg gemakkelijk.
Hoe groot was Napoleon, hoe groot was alexander, ceasar, hitler?

Nou, heeft met zelfrespect en overtuiging te maken.
Tja, om nu meteen bevolkingsgroepen uit te moorden of een poging te doen om de wereld over te nemen, om wat respect te kweken als "korter persoon", lijkt me ook niet de beste opzet.
Haha, touche.

Maar ze hadden wel uitstraling(goed of slecht) ;p
Leuk dat jij nooit op onbegrip bent gestuit, maar je kan toch niet ontkennen dat je tegenwoordig eerder een klap krijgt dan dat er "overlegd" kan worden.

Het is niet dat je niet wil, maar mensen durven gewoon niks meer tegen elkaar te zeggen. Zoveel agressie....

[Reactie gewijzigd door grep op 7 september 2018 10:05]

Ik snap jou punt, maar volgens mij is dat gedrag precies het gevolg van steeds minder communicatie met elkaar.

Als er geen communicatie meer is dan vallen we terug op onze oer instincten en dat is dus laten zien wie het sterkst is. Dat is waar de samenleving tegenwoordig heen gaat.

Althans in Nederland dan, kijk eens in Zweden, Canada of Australië. Zoveel meer relaxter daar, Nederlanders zijn zulke opgefokte mensen.

Maar dan nog, ik blijf er bij, even gewoon vragen, dan kom je al een heel eind en dan hadden wij hier niet het geklaag hoeven lezen over hoe vervelend het is dat iemand hele tijd voor je staat te filmen.
Volgens de t.v of real life? Als je gewoon normaal praat dan zeggen meer mensen ja dan nee, en zoniet dan doe je eraan wat JIJ kan, en wat JIJ niet kan is iemand als een robot besturen, vrije wil is nog een klein dingetje(of vrije wil bestaat is een andere discussie)
Het opnemen met telefoons tijdens concerten zou naar mijn mening snel verboden moeten worden.
Op zich zou iedereen onderhand wel moeten begrijpen dat het zinloos is om veel geld voor een kaartje te betalen en dan zelf het halve concert naar een 5" scherm te gaan zitten kijken, en dat het daarnaast best wel irritant is voor al die ongelukkigen die achter je staan en ook naar jouw scherm moeten kijken.

"Vroeger" was het dan ook ten strengste verboden om zelf foto's of geluidsopnamen te maken, en werd er dan ook streng gecontroleerd op het meenemen van spullen, zelfs bij de mega-concerten in grote stadions als De Kuip. Als je dan toch vooraan stond met de in je onderbroek meegesmokkelde mini-camera en je werd betrapt dan werd je er gewoon tussenuit geplukt en afgevoerd.
Volgens mij heeft Prince dat geintje in Paradiso een paar jaar geleden ook nog eens herhaald, wat op behoorlijk gemengde reacties kon rekenen trouwens.
Ik kan me nog herinneren dat ik een artikel las over een white trash zanger die hard optrad tegen iemand die foto's aan het nemen was tijdens een concert, en vervolgens de zaal uitliep omdat security hun werk niet deed, waarna er wat rellen uitbraken.

Er werd vroeger veel harder opgetreden tegen amateur fotografen tijdens concerten, nu snap ik ook wel dat het tegenwoordig onmogelijk is om hier tegen op te treden, omdat (bijna) iedereen tegenwoordig een mobieltje met een camera heeft, maar ik blijf me storen aan het kudde-film-gedrag.
Nog zoiets, bij een ballad gingen vroeger gewoon aanstekers de lucht in, tegenwoordig doet iedereen het lampje van de mobiel aan. WTF??? Dat is het meest kille licht dat je je maar kunt voorstellen, dat is toch niet te vergelijken met een vlam die een mooi warm licht af geeft en daarmee de sfeer weet te verhogen?

ik weet het, ik klink nu als een oude zeikerd die vind dat vroegâh alles beter was, maar kom op, dit zijn toch allemaal sfeer verpesters?

[Reactie gewijzigd door walteij op 7 september 2018 09:48]

Mensen roken niet meer zo veel als vroeger dus er zijn gewoon niet genoeg aanstekers meer vermoed ik.
Je vapeur in de lucht steken is al helemaal geen optie :D :D

Het is nog steeds verboden om professioneel camera materiaal mee te nemen naar een optreden. Het interesseert niemand van de organisatie dat jij waardeloze filmpjes zit te maken. Daar gaan ze toch geen concurrentie van hebben voor hun eigen opnames.

Op een optreden neem ik soms wel eens een 10 sec clipje om naar iemand te sturen als ik ergens sta waar ik of we al lang heen wouden.
Vooral dan om eens rond te filmen en het publiek/sfeer eens te filmen.

Maar mensen die van begin tot einde met hun arm de lucht in staat om heel het gebeuren te filmen vind ik ook wel wat belachelijk. Daar heb je echt niets aan.
Boven is aangegeven dat je er geen last van hebt, maar niet iedereen heeft de nederlandse hoogte genen. En als die persoon schuin voor je staat is zijn arm gewoon vlak voor je gezicht. Gelukkig staan de mensen wel open voor de melding dat hun arm vlak voor je gezicht hangt.
off-topic
Mensen roken niet meer zo veel als vroeger dus er zijn gewoon niet genoeg aanstekers meer vermoed ik. Je vapeur in de lucht steken is al helemaal geen optie :D :D
Ik weet het, er zijn inderdaad veel minder mensen met een aansteker vanwege minder rokers(wat natuurlijk een goed iets is).
Ik heb zelf nooit gerookt, maar had wel altijd een zippo bij me, gewoon om een leuke jongedame een vuurtje te geven, of om een leuk kampvuurtje aan te steken. Een zippo is toch wel erg makkelijk bij concerten hoor, die waaien tenminste niet uit én je krijgt geen kramp om het gas te laten blijven stromen.

on-topic
10 seconden opnemen om iemand te laten weten dat je bij een concert bent is inderdaad een mooie oplossing, zeker als het een herkenbaar nummer is. Even een korte sfeer impressie is altijd goed.
Nog zoiets, bij een ballad gingen vroeger gewoon aanstekers de lucht in, tegenwoordig doet iedereen het lampje van de mobiel aan. WTF??? Dat is het meest kille licht dat je je maar kunt voorstellen, dat is toch niet te vergelijken met een vlam die een mooi warm licht af geeft en daarmee de sfeer weet te verhogen?
Mijn mening over het gebruik van telefoons tijdens een concert moge duidelijk zijn n.a.v. mijn voorgaande bericht, maar net dit vind ik eerlijk gezegd dan wel weer een grappig gezicht. Ik heb de neiging ergens vooraan te staan bij concerten, en sommige artiesten vragen er zelfs wel eens om om bij een bepaald nummer even allemaal de zaklamp aan te doen.
Zeker in zo'n grote zaal als de Ziggo dome geeft dat wel een heel gaaf (alhoewel inderdaad niet romantisch) effect. Het haalt het echter niet bij de aanstekertruc met het op de maat van de muziek meedoen met je vlammetje en lamme klauwen te krijgen van het slijpsteenwieltje.
Nooit gerookt; bij concerten vroeger inderdaad altijd wel een aansteker op zak...
[...]
Volgens mij heeft Prince dat geintje in Paradiso een paar jaar geleden ook nog eens herhaald, wat op behoorlijk gemengde reacties kon rekenen trouwens.
Laatste keer dat Prince hier optrad (mei 2014 Ziggo Dome) voorafgaande het concert ook dat verzoek. Het resulteerde in een voor mij veel betere beleving in ieder geval! Iets waar bij dit soort grote artiesten zeker wat voor te zeggen valt... :)
Ik ben dit jaar naar tomorrowland geweest en daar vond ik het toch best leuk om hier en daar een klein filmpje te maken. Vooral van de stages waar geen camera's stonden van tomorrowland en ik dus van wist dat deze niet op YouTube etc. kwamen te staan. Maar bij een mainstage heb ik amper filmpjes gemaakt. Omdat ik wist dat deze geupload zouden worden. De filmpjes die ik gemaakt heb heb ik ook allemaal wel al een paar keer terug gekeken. Soms om aan vrienden te laten zien of om dat ene nummer weer te horen. Wat je meer op festivallen zoals tomorrowland ziet zijn vlaggen. Iedereen wilt zijn land representeren. Het is eigenlijk zo erg dat wanneer je zonder vlag loopt 1 van de weinige bent. Alleen je hebt dan ook mensen die een stok van 5 meter meenemen. Daar erger ik me meer aan dan die mobieltjes. Zelf liep ik namelijk ook met een vlag, maar dan om mijn nek gebonden.
En iedereen met vlaggen om z'n land te respecteren, helemaal triest vind ik dat. Alsof je ervoor kiest in welk land je wordt geboren....

En dan filmpjes van een DJ die achter een draaitafel staat. Wat heb je daar in godsnaam aan. Maarja tomorrowland is ook zo extreem overgehypt, iedereen moet daar nu ineens naar toe en alle schapen staan in de rij om daar honderden euro's voor te betalen.

En dan heb je nog geluk trouwens als je gsm niet gejat wordt daar.
Ik denk dat je op weinig festivallen zo'n goede sfeer tegen komt. Maar het is dus te merken dat jij geen liefhebber er van bent. Iedereen zo z'n voorkeuren. In mijn ogen is het het geld meer dan waard.
Het heeft een voordeel en nadeel, je herkent elkaar, daardoor staan wel enclaves van soortsprekende mensen wat een nadeel is.

(Ooit dronken britten of russen gezien? Dat kan soms echt uit de hand lopen(vaker dan wat ik van eigen ervaring bij andere "landen/nationaliteiten zie"

Ik hoor vaak dat Nederlanders en Belgen juist "leuk dronken zijn" niet zo aggro meer laconiek, geen idee of dat klopt 😋
Verboden lijkt me wat heftig, maar ik begrijp mensen niet die halve concerten vastleggen. Je ogen zien veel meer dan je telefoon kan vastleggen... Zelf pak ik af en toe een clipje mee, maar dan snel weer weg dat ding.
En dat is dan inderdaad ook de enige juiste manier.
Zodra je bezig bent met je telefoon, heb je veel minder aandacht voor het concert zelf, dus daardoor is je ervaring van het concert dus weer minder.
Mijn laatste concert is alweer enige tijd geleden, maar ik heb er nog steeds goede herinneringen aan. De DVD registratie van die concert-reeks van de artiest heb ik ook probleemloos aangeschaft gewoon om de herinneringen van het concert hier in NL ook terug te halen, ook al was de registratie in Parijs en heb ik het concert hier in NL gezien.

Dat gezegd hebbende, ik vind concert kaartjes tegenwoordig gewoon schreeuwend duur. Prijzen voor een concert van een grotere artiest in de Ziggo Dome of de Gelredome beginnen gewoon bij ¤50. En dan sta je rechts boven in naast het podium met bijna geen zicht op het podium. Iets duurdere kaarten (dus ¤65) en je zit helemaal rechtachterin op de 2e ring en dan zie je het podium wel, maar heb je een verrekijker nodig om de artiesten te zien.
Wat hierbij natuurlijk niet helpt, is dat de kaartverkoop voor de grotere artiesten allemaal in handen is van 1 bedrijf, te weten Mojo.

[Reactie gewijzigd door walteij op 7 september 2018 09:09]

Zodra je bezig bent met je telefoon, heb je veel minder aandacht voor het concert zelf, dus daardoor is je ervaring van het concert dus weer minder.
Precies, leg je dik geld op tafel om het concert op een schermpje te staat kijken.
Het gaat hier overigens met name om concerten waar ik me best iets bij voor kan stellen als er iemand je zicht beperkt. Daar is de situatie heel anders dan op festivals waar iedereen door elkaar heen loopt.
Als je aan het filmen bent mis je idd een heel stuk van de beleving die je bij een concert/festival kunt hebben. Niet alleen mis je een heel stuk van wat er om je heen gebeurt als je gefocust bent op je telefoon, maar bovendien gaan dansen/bewegen en zingen gaan ook niet goed samen met filmen.
Dat zijn voor mij zelf ervaringen en overwegingen om het filmen zo beperkt mogelijk te houden. Voor mezelf houd ik het bij korte stukjes om even die toffe sfeer of een stukje van een favoriete track of evt een stukje vette show vast te leggen als herinnering voor later.
Helemaal eens. Betwijfel ook dat iemand echt “helemaal in het moment zit” als hij überhaupt al gaat nadenken over opnemen, laat staan als hij ook echt met zijn telefoon aan de slag gaat om dat te doen.
Er staat me vaag bij dat dit ook in een podcast besproken is - geen idee of het in MNOT of Tweakers was en welke. En hoewel het niet wenselijk is bij velen - het gebeurt nu eenmaal (check in het filmpje 't concert bij Dropkick Murphy's, daar staan er een hoop). Iedereen herkent het hier ook, dus zo onbekend is het niet ;). En vandaar dat het getest is.

Begrijp me niet verkeerd, het is voor mij net zo irritant / nutteloos als een selfie-camera.

[Reactie gewijzigd door Nat-Water op 7 september 2018 06:52]

In Tweakers Podcast, zeker. Ging toen over hoe Eminem er in zijn show een positieve draai aan gaf door er een AR-show van te maken. Dan heb je tenminste een reden om je telefoon te pakken. Viel in de praktijk aardig tegen, trouwens.
Helemaal eens. Het begint obsessieve vormen aan te nemen dat mensen alles maar vast willen leggen (en sharen voor de likes) en daarmee feitelijk de beleving van het moment om zeep helpen. Zowel voor zichzelf als voor anderen. Zelfs artiesten zijn het zat dat mensen zo met telefoons bezig zijn.
Eens!

Het is op zoveel manieren treurig. Enkele maanden geleden was ik bij Roger Waters van Pink Floyd, en in de muziek worden een paar harde steken gemaakt naar maatschappelijk conformisme. welke allemaal tot in den treuren moeten worden vastgelegd door zwermen van omhooggehouden telefoontjes.

Maar los van het feit dat mensen duidelijk hun eigen ogen niet meer geloven en/of bang zijn niet de maatschappelijke erkenning te krijgen voor hun leuke avond, is het ook reten irritant om er achter te staan. Zelfs met mijn onbescheiden 1.90 kan ik niet over iemand heen kijken die zijn armen helemaal omhoog steekt om twee glimpen van een vliegend varkentje vast te leggen.

In dat opzicht merk ik ook dat het bij minder grote namen, minder voorkomt. Als ik Kutschurft zie in een schuur en ik knal dat op Facebook, dan zal dat waarschijnlijk weinig positiefs doen met mijn imago. Maar hey, Pink Floyd, daar was de Volkskrant zo enthousiast over dus dan kan ik maar beter laten weten dat ik erbij ben.

Dus top tip voor mensen die ook een hekel hebben aan omhoog gehouden telefoontjes: Zoek wat vunzige metal, bij voorkeur met naakt in de show, en niemand wilt het meer opnemen en aan zijn moeder en werkgever laten zien.
Opname voor eigen gebruik kan anders erg geslaagd zijn. Heeft niks te maken met het al of niet online zetten.
Ik vind niet dat het verboden hoeft te worden maar het zou prettig zijn als mensen eens aan anderen zouden denken. Nu heb ik als lange man niets te klagen. Als ik iets film is het voldoende om mijn iPhone tegen mij voorhoofd te houden zodat ik zonder mensen achter mij te storen kan filmen én ik het concert via mijn eigen ogen kan volgen. Okay, anderen kijken dan naar mijn achterhoofd...

Ik kijk filmpjes wel eens terug. En ik vind mijn eigen filmpjes beter dan die registraties of andermans youtube filmpjes omdat het vanuit mijn perspectief is en ik dus het concert echt herleef.
Niet mee eens. Een camera op een smartphone kan je van mij part prima testen op alle fronten. Het is leuk om te zien welke telefoons het goed doen voor iemand die regelmatig naar een festival gaat. Dat de telefoon niet, of in ieder geval minder, tijdens een festival moet worden gebruikt, waar ik het overigens wel mee eens ben, is een heel ander verhaal. Het is natuurlijk deels een principe kwestie maar ik zou het niet waarderen als Tweakers bepaalde dingen niet test vanwege hun eigen morele standaarden. Of die van andere.

[Reactie gewijzigd door Septimamus op 7 september 2018 09:29]

Ben ik het niet mee eens. Ik vind het een goede test en een toffe setup met dat plankje 😀
Inderdaad belachelijk, net zo belachelijk als die mensen die hun vakantie door de lens van een fototoestel beleven en dan thuis pas gaan kijken wat ze nu eigenlijk gezien hebben.

Tegenwoordig moet die telefoon overal bij betrokken zijn, waarom genieten ze niet gewoon van het moment.
Ik ben het eens qua ergenis, maar vind t niet echt on topic op een review die in een donkere situatie met veel licht van 1 kant resultaten vergelijkt.
Er zijn wel meer use cases waarvoor dat best handig is om te weten. Bijv een foto of video van een leuke bar met lampjes, verlichte brug of gezellig verlichte straat/markt in het donker op vakantie.
Overigens vind ik een mooie sfeer foto maken tijdens een concert nog wel wat anders als die gestrekte armen die eindeloze filmpjes opnemen. Ik.mis ook de dagen dat je gewoon vrij zicht had en mensen meer bezig waren met de beleving van dat moment ipv hun smartphone.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 7 september 2018 09:59]

Inderdaad. Ik erger me dood aan dit soort asociaal gedrag! Vervolgens staat heel YT vol met D-kwaliteit filmpjes waar niemand behoefte aan heeft. Van mij mogen ze telefoons lekker innemen bij een concert of voorstelling.
Ja eingenlijk doen veel grote festivals al video registratie, dus dan is dat filmen overbodig, ze zouden alleen nog stapje. Verder moeten om dat voor bezoekers live te streamen... :)
Q-Dance doet die super, voor een aardig aantal festivals al live registratie. Vandaag bij Q-BASE ook, super fijn om dat morgen direct terug te kunnen kijken!
Laten we eerlijk zijn, ik kijk vaak terug naar mijn opnames van concerten.

Voor artiesten zoals Springsteen, waarbij elk concert bijna een unieke setlist & performance heeft, zijn zulke bootlegs erg gegeerd op YouTube en vaak in uitmuntende kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 7 september 2018 07:18]

Volgens mij verkoopt Springsteen een groot deel van zijn concertopnames (audio only) zelf, en in goede kwaliteit ook.
Je zegt hier twee verschillende dingen: je eigen 'registratie' en een bootleg op youtube van uitmuntende kwaliteit. Totaal verschillende dingen. Die bootlegs worden vaak met veel professionere apparatuur gemaakt.
alles verbieden, daar komen we verder mee.
hoewel offtopic reageer ik toch graag even: ja en nee. ik vind dat in deze tijd mensen (erg generalistisch) erg egocentrisch zijn en vinden dat zij alles maar mogen doen. Lijkt wel dat mensen niet zo goed meer op hun omgeving letten. helaas zijn er dan wel regels nodig om iets te kunnen doen (als je er wat van zegt krijg je vaak een grote bek terug). aan de andere kant word ik ook zelf ook wel een beetje kriegel van alle betuttelende regels in nederland. lastig....
Ben het met je eens, maar het heeft meer te maken met fatsoensnormen. Overal regels aan hangen en met name het verbieden ben ik erg op tegen. Liever opvoeden en laten nadenken ;)
Het filmen van concerten is naar mijn mening geen feature waar we telefoons op hoeven testen. Zo een omhooggehouden telefoon zit andere concert gangers in de weg en haalt ze uit de beleving van het concert. Na het concert wordt het opgenomen film materiaal (laten we eerlijk wezen) nooit terug gekeken dus was het ook nog is nergens goed voor.

Het opnemen met telefoons tijdens concerten zou naar mijn mening snel verboden moeten worden.
Beetje offtopic dit, maar ben het volledig met je eens. En veel evenementen kan je ook online gewoon terug bekijken.

Zo was ik laatst bij Defqon en Guus Meeuwis , maar het grootste gedeelte vindt een telefoon belangrijker dan het event zelf lijkt het wel. En ik heb nooit de behoefte gehad video's terug te kijken, wel de foto's.
Helemaal gelijk heb je. Ik snap het ook niet dat dit nodig is. Het achteraf kunnen terugkijken is ook een achterlijk argument. Koop dan de concert bluray, heb je tenminste goed beeld en geluid.
Ben ik het niet mee eens,
Natuurlijk wil niemand last hebben van zo'n tokkie met een dikke smartphone voor je neus.

Maar die gasten die alijd naar rook of bier stinken of überhaupt stinken zijn ook hinderlijk.

Een beetje festival etiquette kan geen kwaad, bovendien als je te ver naar voren staat krijg je zelfs de s9 overstuurd, kortom ga lekker achteraan staan is beter voor je filmkwaliteit en beter voor de feestvreugde van anderen!

Verder gewoon niet zo zeuren
Genoeg legendarische clipjes op youtube met miljarden views in totaal. Geen feature die we hoeven te testen? Vraag en aanbod zegt iets anders. Doe niet zo boos ;)
Hoewel ik het grotendeels met je eens ben is het wel een uitstekende manier om te testen hoe telefoons met lastige licht- en geluidsomstandigheden omgaan. Veel lastiger en dynamischer wordt het bijna niet.
Ik denk dat dat per evenement verschillend is. Kijk eens naar onderstaande foto bijvoorbeeld, daar staat iedereen met z'n telefoon te filmen. Je kunt toch niet voor al die mensen bepalen dat ze hun telefoon maar weg moeten leggen?

https://goo.gl/images/tFW4jF
Ach ja da's de endshow, da's idd wel het moment waarop een groot gedeelte met de telefoon in de lucht staat. :+ Ondanks dat er enige tijd na afloop van het festival de endshow ook op Youtube gezet wordt (in hoge kwaliteit) wil iedereen klaarblijkelijk toch zijn eigen stukkie film hebben. Klinkt raar wellicht, maar een stukje film vanuit je eigen blikveld is toch iets persoonlijker qua herinnering/beleving dan de professionele registratie. En natuurlijk worden de eigen filmpjes ook gedeeld op sociale media, ofwel vanwege enthousiasme voor het evenement ofwel om te laten zien 'ik was erbij'.
Ik heb regelmatig video en audio teruggekeken/-geluisterd na een concert. Ik ben waarschijnlijk een uitzondering dan.
Een concert van 2 uur waar je op een vaste plek zit, is wel wat anders dan een festival van 12 uur lang waar iedereen door elkaar loopt. Het wordt nu allemaal over 1 kam geschoren. Bovendien laat mensen lekker filmen, dat jij het niet belangrijk vindt wil niet zeggen dat anderen dat ook maar moeten vinden. Zolang je er zelf maar geen last van hebt is het toch prima?

Ik heb graag een mooi filmpje van de eindshow van Tomorrowland bijvoorbeeld, het is toch een herinnering van dat moment. Op een DVD is dat toch minder een persoonlijke herinnering.
Niet helemaal mee eens..

Filmpjes worden vaak voor showoff gebruikt bij vrienden en familie collega's
Daarnaast kan een bepaalt nummertje dat gespeeld wordt ook emotionele toedracht hebben, en wil je dat nummer ook nog eens later terug kunnen kijken.

Gros na het laten zien aan familie en vrienden worden de filmpjes op FB gezet en daarna idd nooit meer bekeken.
Tja als iemand het überhaupt volhoudt om gedurende het gehele concert met zn telefoon omhoog de boel opneemt en daardoor ook je zicht belemmerd is dat natuurlijk krom en ongepast.

Zelf heb ik dit in de praktijk bij concerten/optredens nog nooit mee hoeven maken en ging er wel af en toe, hier en daar een telefoon omhoog voor een korte opname. Iets waar ik me niet aan stoor. Sterker nog het is ook een wisselwerking en zorgt juist voor positieve reclame voor de artiesten....(wauw dit wil ik ook meemaken).

Daarbij mag je op veel concerten mazzel hebben dat je met je eigen ogen de artiesten goed kunt zien ipv via een groot scherm. Zicht is een ding maar horen en beleven (sfeer) zijn dan ook zeker zo belangrijk.

Op Youtube kijken is vaak ook handig wanneer je ergens heen wilt om zo vooraf al een idee te krijgen of het de moeite waard kan zijn...Juist buiten de gebruikelijke en gelikte promotie filmpjes om. Om zo een real life ervaring (sfeer impressie) te krijgen.

En al zouden er een aantal voorbeelden zijn van mensen die met hun mobiel een concert volledig opnemen en op Youtube zetten... lijkt me dat nou ook niet echt lekker kijken/luisteren of kunnen genieten.

Kortom een concert/optreden is nog altijd het beste om het zelf in het echt mee te maken
Een (korte) opname is vooral leuk als herinnering van dat moment waar je bij was.
Had je er liever bij willen zijn en kon dat door omstandigheden niet... dan nog wil je lijkt me ook liever een officiële opname aanschaffen wanneer deze evt beschikbaar is ....
Ja laten we maar weer iets verbieden wat met name de jeugd leuk vindt om te doen.
Eigenlijk zou de concertorganisator moeten zorgen voor goede concertopnames en deze achteraf op YouTube zetten. Zoals Wacken tv zeg maar.
Dan kan iedereen, filmers en niet filmers, ongestoord van het concert genieten.
Het gaat ook om het vastleggen van een herinneringen, iets dat jij gemaakt hebt. Een foto van een voorbij vliegende raceauto van je eigen telefoon heeft nu eenmaal meer emotionele waarde dan wanneer je die van een random fotograaf ziet.
Vraag me altijd af hoe vaak mensen die kiekjes nog terugkijken die ze overal maken.
Ik kijk er vrijwel nooit uit mezelf naar, maar ik vind het wel altijd leuk als de Google Photos app mij herinneringen laat zien van foto's die ik een aantal jaar geleden op die dag gemaakt heb. Dan maakt het niet zo veel uit hoe kwalitatief hoogstaand die foto's zijn. Al zit dat eigenlijk de laatste jaren ook wel goed bij de meeste telefoons en met de meeste high end toestellen zelfs in het donker.
Ik maak zelden video's van live evenementen, maar foto's kijk ik toch met enige regelmaat terug. Als je even uitgedanst bent oid heb je er zo een gemaakt, en een mooie foto is leuk om te maken en fantastisch om terug te zien.

Een foto om terug te kijken vind ik nog het minst bedenkelijk. Een lange video van bagger kwaliteit of eindeloze selfies die ter plekke facebook of snapchat op moeten vind ik zonde.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 7 september 2018 14:31]

Ik herinnern me eigenlijk alleen de overweldigende hoeveelheid telefoons in de lucht tijdens de meeste concerten.

Ook zo mooi dat die mensen zelf dan op het concert zijn, maar het nogsteeds door hun telefoon beleven en het waarschijnlijk nieteens terug kijken... |:(
Ja, want jij kunt in de menigte betere filmpjes maken dan professionals. Dat je met dat filmen andere mensen die achter jou staan stoort doet er niet toe. Houston, we got a narcissism problem.

Ik vind de oplossing die Pinkpop al jaar en dag heeft prima: een paar nummers worden uitgezonden vlak na het optreden, er worden filmpjes gemaakt op het terrein, interviews met artiesten, en dat is het (dit alles door professionals van de NPO). Wil je meer zien? Ga er heen, ervaar het, en maak die aangename herinnering!
Probleem zal vaak wel in de rechten zitten... Een officiële opname zal over het algemeen ook een betere kwaliteit hebben en dus meer gaan concurreren met bv dvd's van concerten die door de platenmaatschappij uitgegeven worden.

Het gebeurt overigens wel soms, zo kon je van Caro Emerald een tijdje terug één opname kiezen van een concert uit haar tour. De bedoeling was dus dat je die koos waar je bij geweest was (al kon je het ook doen als je er helemaal niet bij was geweest).

Met telefoon opnames heb ik echter ook weer leuke dingen gezien... Van het concert van Roger Waters een tijdje terug, the wall, hebben ze van opnames van allemaal bezoekers een film aan elkaar geknoopt. Het geluid was echter niet afkomstig van de telefoons, dat was gewoon met professionelere apparatuur opgenomen en er achter gemonteerd

Edit: overigens zal een officiële opname ook niet altijd hetzelfde doel vervullen waar mensen zelf opnames voor maken. Dat is vaak ook juist om het precies vanuit hun standpunt te registreren. Zelf heb ik dat ook wel gedaan, alleen sta ik daar dan niet als een idioot het hele concert op te nemen... Gewoon even een minuutje of zo om de sfeer en het uitzicht vanaf jouw plek vast te leggen.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 7 september 2018 08:19]

Veel festivals doen dit reeds. Ik kijk op TV nog wel eens een closing set van een hardstyle festival bijvoorbeeld, met goed geluid er bij is dat echt heel vet.

Dat wordt met professionele apparatuur door de organisatie zelf geregeld en is dus geregeld in 4K te bekijken. Met de geluidsopnames en het bewegende beeld van smartphones is het over het algemeen ronduit bagger.
Ligt totaal aan de organisatie. Tomorrowland 2018 staat veel van online, zelfs op Spotify!
Waarom zouden zij dat moeten? Ik zal het ze zeker niet verplicht stellen. Als het er is leuk en als het er niet is ook prima.
Goed voorbeeld zijn ook de dance events. Die streamen bijna het hele evenement live uit in zowel beeld als geluid. Danwelniet op hun eigen website, Facebook of YouTube. Dan is de kwaliteit ook gelijk aanzienlijk beter omdat er echte apparatuur wordt gebruikt. De live registratie van Thunderdome van vorig jaar is echt fantastisch gedaan, iets wat geen enkele mobiel ooit zou kunnen doen.
Probleem is auteurrecht op muziek. Decibel doet bijvoorbeeld wel endshow online zetten. Kompleet concert zal worden verkocht op dvd als dat nog bestaat. Of online bij netflix komen.
Om zo ff iets te noemen
Ik snak altijd naar een manual focus tijdens het filmen van dit soort gebeurtenissen (ook bij bv een musical op school). Door de knipperende lampen gaat de focus de hele tijd heen en weer en is het resultaat waardeloos.

Nog nooit een toestel gezien, waarbij je de focus kan vastzetten met filmen...
Manual focus is bij zulke belichting inderdaad wel een wenselijke feature, alleen vraag ik me af hoeveel mensen, die kunnen filmen met manual focus, interesse hebben om dit op een smartphone te doen. Als ik wil fotograferen of filmen met manual focus, dan gebruik ik mijn hybrid camera i.p.v. mij telefoon. (kan natuurlijk ook mijn tekortkoming zijn)
Dan zit je goed met de S9 (of als extra S9+) manueel kan focussen, 1x je tijdens filmen op scherm tikt om op bepaald punt te focussen, zal die dat behouden). Of er nu iemand voor de lens komt te staan of met zn hand gaat zwaaien, blijft die lekker staan!

Het extra deel van S9+ is dat je instant naar 2x optische zoom kunt gaan tijdens filmen. Handig :)
Dat kon op Windows mobile in de camera-app.
Met de S9 kun je in de pro modus gewoon handmatig focussen terwijl je filmt (native camera app) :)
Meestal doe je dat door je vinger op het scherm te drukken op het punt waar je op wilt focussen. Dan vergrendelt de focus en de belichting doorgaans. Sommige telefoons, van LG oa, hebben verder een manuele videomodus.
Ach kijk nou, dat werkt gewoon op mijn Oneplus 6, lol!

Nooit geweten. Bedankt!
Op Galaxy-telefoons kan dit al jaren. Terwijl je video opneemt, druk op het gebied waar je de focus wilt leggen en blijf daar indrukken. Na een tel of twee zegt die AF-lock. Daarmee is het Auto-focus dus gelocked ;) Bij nieuwere Samsungs hoef je alleen eenmalig te tikken op je scherm voor een AF-lock. Zeer simpel dus!

Als je helemaal gek wilt doen met een telefoontje kan je het ook een AF-lock doen in de pro-mode. Dan kan je ook gelijk als je wilt de sluitertijd, EV en iso vast zetten zodat ook dat niet automatisch aangepast wordt.
Oops, zat iets te laag met te antwoorden op MickVH.

maar lees ff. De S9 heeft vast focus bij filmen als je op scherm tikt.
Je kan terug naar AF gaan door links op het icoon AF te klikken, als je dat wenst :)
Hehe, ik denk dat ik er de afgelopen jaren geen een heb gezien die het niet kan :P
iPhone, HTC, Samsung - ze doen het allemaal met een long press na focus. :)
Zo leer je weer wat he ;)
Tijdens het opnemen alleen maar 'kggggg'? M'n Lumia 920 nam 6 jaar geleden al kraakhelder geluid op, zelfs midden in een club met 105+dB O+ Inclusief optische beeldstabilisatie O-)

Overigens nooit gebruikt tijdens een concert (als bezoeker zijnde) omdat ik echt een gruwelijke hekel heb aan mensen die tijdens een concert vanuit het publiek filmen.
Ik heb met de lumia's een zelfde ervaring, bij Linkin Park keurige opnames voor elkaar gekregen met de drie microfoons van de 1520. Jammer dat de technieken in deze testtelefoons niet belicht werden
Een Lumia (niet de budget modellen) kon je inderdaad niet oversturen. Dat waren en zijn nog steeds de beste telefoons als het gaat om geluid op te nemen. Top techniek.
Ik heb liever dat we een functie reviewen waarmee je onmogelijk kan filmen op een concert
Vanwaar de haat tegen het vastleggen van een moment tijdens een concert/festival? Ik snap dat het irritant is als de persoon voor je een hele set van een festival vast gaat leggen met zijn smartphone, maar even een minuutje filmen is toch niet zo erg?
Zeer uitgebreide en mooie review over het filmen tijdens festivals.
Als Apple fan kan ik alleen maar hopen dat ze dit jaar de video opname kwaliteit in het donker verbeteren en stereo opname functionaliteit toevoegen..
Nou inderdaad. Het is toch met zoveel mics aanboord idioot dat er niet in stereo opgenomen kan worden.
Mijn vrouw had tot begin dit jaar een Samsung J5 uit 2015, en daarmee kon ze best aardig geluid tijdens concerten krijgen. Alleen als het geluid in de zaal écht hard stond kreeg ze wat oversturing, maar bij de meeste concerten werkte dat gewoon goed, zeker voor zo'n goedkope telefoon.
Mijn oude Lumia 1520 kon ook geweldige opnames maken, ik betwijfel of er nou echt veel vooruitgang heeft plaatsgevonden op dit gebied.
Jullie hadden de Nokia 8 erbij moeten testen. De opname kwaliteit van deze telefoon is het beste die ik in de afgelopen jaren heb gezien. De audio die opgenomen wordt is kraakhelder, zelfs als er bijvoorbeeld harde wind staat.

Daarnaast neemt hij ook nog eens 4k/30fps op.

[Reactie gewijzigd door Angermanagement op 7 september 2018 07:28]

Weird idd om het merk dat claimt met z'n OZO techniek superieure opnames te kunnen maken, niet mee te nemen in de test.
De videokwaliteit is wel standaard tegenwoordig. De iPhone X en S9 nemen al 4k60fps op bijvoorbeeld.

Geluid was ik ook wel benieuwd naar geweest. Maar zoveel merken claimen vanalles... ik snap dat ze een keus moeten maken, en dan pak je toch al snel de populairste high-end telefoons.
Wel waterdicht hè die telefoons, vanwege eventuele bierdouches.

Ik ben wel blij met de 4k functie van de note 8. Zo heb ik vanaf de achterste rij (tivoli) heel goed en scherp het podium kunnen filmen.
Sommige mensen waarvan ik het liet zien zeiden echt: Zo das echt een goede plek. Waar stond je...

Verder het hele andere verhaal is voor mij, ik wil een concert bewust beleven. En om nou anderhalf uur naar een scherm staan te kijken, dat is hem dan niet. Een snippet of een gedeelte van een nummer is leuk maar als snel gaat ie uit en door feesten.
Bij Dropkick Murphies hebben we een behoorlijke bierdouche gehad en de telefoons hebben het overleefd. Moesten wel ontdaan worden van verschaald bier toen we terug op de redactie waren ;)

Je laatste punt halen we ook aan in de tekst en de video. Hele concerten filmen is irritant voor de mensen achter je. Zo te zien aan de reacties snappen de meeste tweakers dat gelukkig. Een half minuutje filmen voor de herinnering moet kunnen wat mij betreft, maar dat is iets anders. Wij hebben op Lowlands ook continu gezocht naar plekken waar we bijvoorbeeld voor een paal stonden, zodat niemand last had van ons videoframe. Wel zo vriendelijk :*)
Mijn XZ1c registeert heel hard geluid ook perfect. Maar die zat niet op t plankje :)

Verder pleit ik naast security bij het podium ook voor security op het balkon met een sniperrifle om mobieltjes uit de handen van mensen te schieten :)
Die security kerel in het publiek bij de dropkick murphy's keek al niet heel blij :P
1 2 3 ... 9


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone XS HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True